2012.01.16. 21:37 Szerző: Đđ

Füvet s vizet

orbán viktor ma ismét tervet jelentett be (Jajjj!!!): ezúttal a magyar mezőgazdaságot fogja megmenteni, a Darányi Ignác tervvel. (A terv névadójáról később még lesz szó…)

És csak úgy mellesleg azt is tudatta ma velünk a Vezér, hogy ha nem vettük volna észre a vaksi szemeinkkel, folyik itt egy (még egy) háború is ellenünk: a termőföldért és a vízért. És ez a háború az oka a leminősítéseinknek, hiszen – ahogy orbán fogalmazott – ezt „leminősítésekkel vívják”. Nyilván az S&P, a Moody’s, vagy a Fitch a modern idők honfoglalói, akik álságosan füvet és vizet kérnek…

Ezzel orbán is csatlakozott azokhoz, akik mélyen hisznek a magyarság és annak földje (és vize?) ellen szőtt világ-összeesküvésben. Vagy ha netán személy szerint nem is hisznek benne, de politikai tőke-kovácsoláshoz azért felhasználják. (Egyébként jellemzően ennek a „családnak” a prominens tagja a szélsőjobboldal is.)

…Mellesleg, ha én Magyarországon külföldről származó élelmiszereket forgalmazó multi lennék, már indítanám is orbán ellen a pert, üzleti hitelrontásért és rágalmazásért. Hiszen a miniszterelnök nem egyebet mondott („nagy nyilvánosság előtt”, ami – ugye jól tudom, tisztelt Hangó Tünde bírónő -  súlyosbító körülmény!), mint hogy „a Magyarországra érkező külföldi élelmiszerek ipari hulladékok csupán”… Basszus: akkor az olasz parmezán, a „zarte Schokki aus dr Schwiiz”, vagy a bajor és belga sörök mind-mind ipari hulladékok?

…Mivel is akar segíteni a kormány terve a kis-és középbirtokosoknak: adminisztratív terhek csökkentésével – mintha a sok papírmunka lehetetlenítené el a magyar parasztot, nem pedig a munkaszervezés és a közösségi önszerveződés, a szaktudás és a tőke hiánya, vagy a nem megfelelő technológiai szint, – de ezeknél vannak még nagyobb gondok is. Ezek pedig – mint minden bajunk esetében – alapvetően tudati, mentalitásbeli hiányosságok. A magyar paraszt ugyanolyan, mint a magyar ember: nem tervez előre, nem fog össze közös érdekek mentén, nemigen ismeri a világot, amiben boldogulnia kellene. Ugyanolyan – vagy még rosszabb, hiszen (legyünk már egyszer őszinték, mint Feri Őszödön!) a magyar faluban az ’50-es- ’60-as évek óta elindult a képességek tömeges elvándorlása. A tehetséges gyerekek legtöbbje elkerül a faluról – és viszi magával a tehetséges génjeit is. Ez pedig, ha elég hosszú időn át így működik, akkor a természet nem képes sem olyan ütemben, sem olyan számban újratermelni a tehetséggéneket, hogy az fenntarthatná az adottságokbeli egyensúlyt.

orbán úgy tudja, hogy „Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben eredendően mezőgazdasági ország”, továbbá, hogy „akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága”… Hát, lehet, hogy itt is „megtévesztették”, mint a gazdasági kérdésekben (ahogy Heim Péter mondja róla - http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20120115-orban-viktor-gazdasagi-kerdesekben-megtevesztheto-interju-heim-peter-kozgazdasszal.html), de tény, hogy a kettő közül egyik állítása sem igaz!

orbán azt mondja, hogy Magyarország „mezőgazdasági ország”-létét „a földrajzi, természeti adottságai, történelme, kultúrája, hagyományai” igazolják. Ilyen alapon minden ország „mezőgazdasági” lehetne – hiszen történelme korábbi, hosszas periódusaiban lakói zöme alapvetően mezőgazdasággal foglalkozott, úgy nagyjából a neolitikus forradalomtól az ipariig… De azt, hogy ma milyen egy ország, az mutatja meg, hogy az ipari forradalom óta milyenné vált? És nyilvánvaló, hogy a magyar lakosság, a magyar gazdaság eltávolodott mezőgazdasági gyökereitől.

A leginkább még a „hagyományok” terén állja meg a helyét orbán mondandója – de bár ne állná meg, ugyanis a magyar hagyomány e téren nem a szervező-tervező, kooperálni is kész, öntudatos parasztpolgár/farmer hagyománya, hanem a zselléré. Írtunk már korábban* arról, hogy milyen mély (és káros) nyomai vannak a mai magyar mentalitásban is annak, hogy az ország lakosságának egyharmada még 70-80 évvel ezelőtt is nincstelen szegényparaszt volt. Isten őrizzen meg attól, hogy ezt a „hagyományt”, ezt a mentalitást tűzze ki példaként elénk bárki is! (…Tudom én, hogy él az „úri nosztalgia” a keményes fogott, végletekig kiszolgáltatott és ezért engedelmes embertömegek iránt – de nehogy már ebből csináljunk politikát a XXI. századi Európában! Ám ha a közmunka-törvényre és az új munka-törvénykönyvre gondolok, akkor mégiscsak utalnak erre erős jelek…)

…Most pedig nézzük, mi a helyzet a másik orbáni állítással, hogy „Magyarország akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága”?

Magyarország (viszonylagosan) „erős” a középkor egyes periódusaiban volt – és ekkor valóban virágzott a mezőgazdaság. Ereje azonban nem (elsősorban) ennek volt köszönhető, hanem annak, hogy Európa aranytermelésének többségét a királyi Magyarország adta. Ez finanszírozta a korabeli Magyarországot, ez tette erőssé – vagyis: nem az „áldott föld”, hanem az a rohadék pénz

Aztán, amikor változott a világ és Magyarország éppen nem volt abban a helyzetben, hogy maga is megváltozzon, amikor már az ipar és a kereskedelem lettek „erő szempontjából” a meghatározók, és amikortól már az országok lakói is az így előálló javak iránt kezdtek kapkodni, akkor le is áldozott Magyarország ereje. Nem mi iparkodtunk és nem mi kereskedtünk az ipar javaival – mi csak az aranyunkat adtuk oda „fogyasztási javakra” (akárcsak ma a jobbmódúak a Matolcsy-egykulcsossal a zsebükbe került pénzt!) és ez „nem élénkítette a hazai gazdaságot”. „Recesszióba” kerültünk – akárcsak ma, amikor szintén nem vagyunk képesek a világ gazdasági élvonalában „dívó” gazdasági szokások, technológiák, stb. meghonosítására… Nem hiába volt az, hogy az egyik legtehetségesebb uralkodónk, Mátyás király is a hatalmas kereskedelmi potenciállal rendelkező (árumegállító jog) Bécset és az akkor is fejlett iparvidéknek számító Sziléziát (Boroszló/Breslau/Wrocław) akarta meghódítani (akárcsak 250 évvel később Nagy Frigyes, aki szintén a „zsenikirályok” közé tartozott) , nem pedig valami áldott aranykalásszal ringó alföldi tájat… (Mátyás persze román volt – ugyan mit is példálózok én itt vele!)

A gének is előkerültek orbánnál – kétszer is. Beszélt arról, hogy „nem fogadunk be génpiszkált anyagokat a földjeinkbe”. Azért arra igazán kíváncsi lennék, hogy orbán (és rajta kívül még rengeteg, hozzá nem értő, a genetika és a biológia alapjaival tisztában nem lévő ember) hogyan írná le azokat a folyamatokat, amelyek révén a megevett növényi és/vagy állati gének „átkerülnek” az emberi genomba? A gének ui. a kromoszómákban vannak „bezárva”, azok meg a sejtek belsejébe… amiket megeszünk és utána szépen megemésztünk! De nem akarok itt biologizálni!

A másik génekkel kapcsolatos megjegyzése „ott a föld szeretete a magyar ember génjeiben”, kb. az előbbiez hasonló mélységű szaktudásról árulkodik… A „génekben hordott parasztság” persze jól hangzik – de a miniszterelnök, gyanítom, nem erre gondolt… Ami pedig azt a megjegyzését illeti, hogy „sokáig tudatosan sorvasztották a vidéki életet”, nem világos, mire-kikre is vonatkozik pontosan? Akik ui. szívták a vidék vérét, azok mindenek előtt és hosszú évszázadokig a „kiváltságosok” voltak… Aztán sokat rontottak a magyar vidék kondícióin a meggondolatlan, „nosztalgiák vezérelte” lépések az Antall-kormány idejében is. Ja, és volt egyszer egy Torgyán József nevű mezőgazdasági és vidékfejlesztési „csúcsminiszter” is… Hol is? Hát orbán viktor első kormányában! De ha a miniszterelnök netán a szocializmus évtizedeire célzott volna – és ezen keresztül általában a jobboldallal szembenállókra – akkor mellélőtt: Hiszen a magyar vidék történelmi léptékkel a legnagyobbat épp 1960 és ’80 között léphetett!

A magyar parasztnak akkor volt a legjobb dolga, amikor szövetkezetben dolgozott. Persze, tudom, voltak azt megelőzően – és most is – „módos nagygazdák”, ám ők igen kevesen voltak/vannak. Az ő sikerességük a legtöbb, a mezőgazdaságból élő honfitársunk bajaira nem ad megoldást, példájuk számukra tömegesen nem követhető: ehhez náluk sem a személyes, sem az anyagi feltételek nem adottak.

A mai világban a mezőgazdaság: nagyüzem. Illúzió a tömegesen jól működő kisgazdaságok világa – legalábbis egy tudás- és forráshiányos országban. Ahhoz pedig, hogy a magyar kisüzemek néhány hektárján is jó minőségű, keresett és „delikátesz” termékeket lehessen előállítani, akkora lépést kellene tennie a magyar parasztságnak, amekkora legalább egy generációnyi időt, részletesen kidolgozott programot és stabil „reálkormányzást” igényelne. Ahogy az elmúlt másfél év bizonyította, e feltételek egyike sem adott az orbán-kabinetnél – reméljük, hogy a „legalább egy generációnyi idő” sem!

…De ha már az előbb a „nagygazdákat” emlegettem, azért talán a szokottnál őszintébb ez az új, állítólag a kis-és középbirtokokon segíteni hivatott terv, ugyanis névadója, Darányi Ignác nem kevesebb, mint 5000 katasztrális hold, azaz nagyjából 29 km2 birtokosa volt. Ez nagyjából megfelel egy nagyobb budapesti kerület méretének – „kis-”, avagy „középbirtokosnak” tehát nemigen volt nevezhető. Nem lepne meg, ha – hasonlóan az orbán-kormány általános társadalmi-gazdasági elképzeléseihez – itt is egy „nemzeti nagybirtokos réteg” megteremtése, „helyzetbe hozása” és „feltőkésítése” lenne az igazi cél.

Ha ez lenne a valóság, akkor jobb címet javasolnák a tervnek: legyen Parasztvakítás!

 

 

*Íme, a korábbi, ezzel foglalkozó posztjaink:

·          Point of view - http://progressziv.blog.hu/2010/08/23/point_of_view_6

·          Polgári konditerem - http://progressziv.blog.hu/2011/08/23/polgari_konditerem

·          Hány köztársaság kell még? - http://progressziv.blog.hu/2011/10/24/hany_koztarsasag_kell_meg

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr983556677

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.17. 11:51:39

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.17. 11:50:48

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.17. 11:50:22

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Kinek kell a termőföld? 2012.01.17. 11:33:08

A kormány talált százezer hektár termőföldet, hurrá! És úgysem használtuk semmire. Akkor nem is fog hiányozni, ha eladjuk a kínaiaknak. Mert nekik vannak terveik vele. Az már eddig is érdekes gondolat volt, hogy majd jól megveszik az államkötvényeket...

Trackback: Orbán-fordítás magyarra - Fel szeretném nyomni az árat 2012.01.17. 11:32:39

NEM mindenki ért a földhöz, aki lakott valaha falun. Akkor még a vezér is jó lenne valamire. A mezőgazdaság nem genetikai ösztön, hanem komoly felkészültséget követelő szakma, ahol ha valamit elbarmolsz, a szomszéd terményét is tönkrevágod. Az Orb...

Trackback: 2014 – II. rész 2012.01.17. 08:53:03

2014. januárjában már minden az áprilisi parlamenti választásról szólt....

Trackback: 2014 – II. rész 2012.01.17. 08:53:03

2014. januárjában már minden az áprilisi parlamenti választásról szólt....

Trackback: A képzett beteg 2012.01.17. 06:44:33

Orbán Viktor ma mondott egy nagyot. Bárki más esetében azt feltételezném, hogy megháborodott, de Viktor esetében inkább taktikai húzásra gyanakszom. A mai nap Viktor arról beszélt, hogy most épp háború van. Azért minősítenek le, mert a földjeinket é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzi Vetek 2012.01.17. 00:38:00

ennek a bejegyzésnek is nyugodtan lehetne ugyanez a címe, amilyen felületes és demagóg. bocs.

10 000 2012.01.17. 00:46:34

@Messzi Vetek: Mitől felületes? Miért demagóg?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 00:55:13

ez tenyleg nagy baj,, hogy esetleg eloterbe kerul a videkfejlesztes, a mezogazdasag, hogy termeljenek a parasztok otthon, haztaji? ugyanmar minek ott a tesco
tartsanak disznot, tehenet, ultessenek, arassanak?
mi a fasznak, jon a cseresznye chillebol dogivel:0

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 01:00:35

tudomasul kell venni, hogy emlekeim szerint a magyar mezogazdasag a nagybirtokrendszer alatt, majd az allami gazdasagok es a TSZ- rendszerben mukodott
de jott ugye a nagy SZDSZ_es otlet, a farmergazdasagok ugye:)
amerikai modra
ahol nehany farmer akkora teruleten gazdalkodik, mint az egesz magyar termoterulet
a penzes reszt, malmok stb. lenyultak a politikusok, a piacukat zavaro uzemeket felvasaroltak a multik
a lelkes foldvisszakovetelok egy resze tanacsi laksokat vasarolt a karpotlasi jegybol
/ most megint kellenenek tanacsi lakasok ugye:/
masreszuk meg kuzd a szolovel mondjuk

Messzi Vetek 2012.01.17. 01:04:26

@10 000: hát mondjuk ez tetszett a legjobban---
"A tehetséges gyerekek legtöbbje elkerül a faluról – és viszi magával a tehetséges génjeit is. Ez pedig, ha elég hosszú időn át így működik, akkor a természet nem képes sem olyan ütemben, sem olyan számban újratermelni a tehetséggéneket, hogy az fenntarthatná az adottságokbeli egyensúlyt."
= a falun élők genetikailag _tehetségtelenek_.
ez mondjuk enyhén sovén és - mondjuk úgy - sommás kijelentés. egyesek azt hiszem nácinak aposztrofálnák.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 01:11:30

@Messzi Vetek: ez a falusi gyerek tehetseges gen nekem is megutotte az arcom, de gondoltam aki bolcsesznek akar menni hagy mennyen Pestre meg Londonba
a nem tul tehetseges genek meg elkezdhetnenek dolgozni, ott falun

Autofocus 2012.01.17. 01:16:01

"Nem lepne meg, ha – hasonlóan az orbán-kormány általános társadalmi-gazdasági elképzeléseihez – itt is egy „nemzeti nagybirtokos réteg” megteremtése, „helyzetbe hozása” és „feltőkésítése” lenne az igazi cél."

Szívből remélem hogy ez a cél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 01:42:11

@Autofocus: nem rossz az sem, de en hiszek az allami gazdasagokban a szovetkezetekben es a haztajiban/ jo hivjuk farmnak/ is

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:00:13

füvet és vizet kérnek…... :D A füvet szerintem inkább te kéred a sarki dealernél. Földet volt szokás

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:07:44

@-Astaroth-: nana a fu atteteles
legelonek kene forditani
lovadnak, marhadnak, birkadnak, stb.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:11:35

@hagyma: áttételes majd akkor lesz, ha túl sokat szívsz belőle :) Na de nekem nincs tehetséggénem, így én nem ezt nem is érthetem, távol áll genetikai szakértelmem a posztolótól :D

Bandibacsi34 2012.01.17. 02:16:32

Az igaz, hogy vagy nagybirtok vagy TSz. Kicsiben nem eri meg termelni. De a franciak is ontik a penzt a parasztoknak, mert ok a "nemzetmegtarto ero"(ezt meg anno Berija mondta a fianak). Ez politika, mint a foldosztas is. Semmi koze a normalis gazdasaghoz. Amugy a mgi tamogatasok is jo penzlenyulasok, meg traktor helyett Audit vehet az unokajanak. Mondjuk az lenne a normalis ha mindenki helyit fogyasztana, nem kenyai paprikat Magyarorszagon vagy argentin marhat, de ez a globalista vilag. Amugy meg a minosegi magyar termeket el tudjak adni dragan Nyugaton es olcsobbat, silanyabbat hoznak be helyette.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:17:42

@-Astaroth-: ah, nem okoz rakot, csak vidamsagot
de terjunk vissza a targyhoz
igen nagy szovetkezetek, akar allami tulajdonok, kellenenek nagy allat tarto telepekkel es foldekkel, valamint a haztaji farmergazdasagok es az eloallitott termeket felvasarlo boltok
ezt ugy jarasonkent meg lehetne oldani

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:21:02

@Bandibacsi34: naugye
pl a franciak
Baroso mikor reklamalt,ha a francia paraszt eltorlaszolta kulfoldi kamion utjat a kombajnnal?
azok elvannak...
van igaza Vonanak, ha nem is gyarmat vagyunk, de a feltetelek eg es a fold, es ez nem a szaktudas es az elvegzett munka miatt van

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:25:15

@hagyma: na ne mondd, hogy csak tisztan...de egye fene, elhiszem... :)

Azt viszont látni kell, hogy az EU-n belül a magyar mezőgazdaság életképtelen...amíg például francia érdek kiirtani minden más konkurenciát, főleg ha az tradicionálisan jó minőségű, mi labdába sem rúghatunk. Gondolom felesleges az EU olyan racionális hozományairól is beszélni, hogy miközben egész Európa nettó cukorimportőr, az egyik legfontosabb dolog a magyar cukoripar kinyírása volt, hogy a Brazil importnak nagyobb legyen a felvevőpiaca.

Bandibacsi34 2012.01.17. 02:30:05

Azert Nyugaton kellett a rend(eros rendorseg, jogallam, az USA ban, Svajcban majdnem kotelezo fegyverviseles), hogy a "farmer"(aki K-EU ban vegul is a kulak/gazdagparaszt lenne)ne valhasson zsellerre.
Magyarorszagon a Szocializmusig nem szivta fel az ipar a masod, harmad stb. szulotteket, utana tulsagosan is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:31:16

@-Astaroth-: siman tisztan, nem kerdes

nem tudom ,nekem 20 evvele zelott megfelelt a magayar disznohus meg a magayr kenyergyari kenyer, meg a magyar tej, biztos igenytelen voltam, vagyok
tehat amirol szo van egy bizonyos belso mezogazdasagi piacot ujra fel lehetne epiteni
van ra uresen allo terulet, vannak ra munkat kereso emberek
mondjuk 3 km autopalya helyett felepul , mondhatnam ujjaepul/ egy sertestelep par falu vonzaskorzeteben?

Bandibacsi34 2012.01.17. 02:32:47

@-Astaroth-: Hat ha lett vona magyar vallalkozo, akkor miert nem vasarolta meg a cukorgyarakat?
Talan mert egy brazil monokultura/vagy a nadcukor gazdasagosabb, mint a sok magyar kistermelo?

Bandibacsi34 2012.01.17. 02:35:21

A masik: a piaco terjesztes meg fontosabb, mint a termeles. A Tesco a leheto legolcsobban veszi mert profitot akar, a kisbolt szinten.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:35:28

@Bandibacsi34: álmodik a nyomor. Nem vásárolhatta fel, ugyanis kvótánk az EU-tól, ami a jelenlegi 1 azaz egy megmaradt cukorgyárra elég, nem lehet nyitni újat sem, hiába volt több kezdeményezés, nem engedi EU. Nem úgy megy ám ez, hogy olyan vállalkozást nyitsz, amit akarsz :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:37:09

@-Astaroth-: ez meg a masik mert eladtak a kvotat
az is maganzsebbe ment....

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:37:10

@hagyma: a kvótarendszer az EU-n belül eléggé leszűkíti a magyar mezőgazdaság mozgásterét, valamint a külföldi szarra ugye nem tehetünk védővámot sem, és sajnos a jelenlegi pénzügyi helyzetben lévő magyarság azt veszi, ami olcsó...nem olyan könnyű ez sajnos...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:37:49

@-Astaroth-: viszont cukraszdat nyithatsz Becsben
van ra kvotank:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:39:40

@-Astaroth-: ha sikerul beleverni a falusiakba, hogy jobban jarsz ha megtermeled magadnak a hust es a zoldseget-gyumolcsot, talan meg segitik is, akkor megteszik
amig nem , addig Orbannak van igaza, mennek a Tescoba krumplit venni...
ami tokom tudja honnan jott
vicc

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:39:47

@hagyma: :D Na azt igen...hallod, Bécsből is mi lett: osztrákot elvétve látsz, a női lakosság meg szinte kizárólag hivatásos...hát na, szép új világ.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:40:46

@-Astaroth-: hat amugy errol dumalunk itt paran
kicsit kielezve ezt jelenti a gyarmat-ot

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:41:39

@hagyma: Persze, mindenki tudja, hogy mit kéne tenni. Magyar földet magyar kézbe, és protekcionista politika. Csak mivel mi nem vagyunk Franciaország, még a végén ezért le is bombázna minket a NATO...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:44:00

@-Astaroth-: 15 eve nem voltam Becsben
hany magyar cukraszda van?
hany nemet dolgozik magyar Tescoban
hany francia kondas van a hortobagyon?
hany angol mosogat a budapesti ettermekben:)
vagy akkor ezt hogy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:46:41

@-Astaroth-: tolem egy allami gazdasag vagy egy szovetkezet igazgatoja lehet holland is...
nem ez a lenyeg
munkanelkuliseg van
a foldek parlagon a gyarak, telepek, nem csak a cukor, bezartak a haztaji megszunt
es importaljuk az elelmiszert
ez nonszensz nekem

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:49:36

@hagyma: nemrég voltam Bécsben
1, A Kardos étteremben finom a palacsinta
2, Kettőről személyesen tudom, bár nem pénztárosok
3, hegyifrancia számít?
4, olyat még mondjuk speciel nem láttam
5, hát így...

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:51:33

@hagyma: na igen, az igazgató lehet holland, de a vállalat lehetőleg legyen magyar, különben érdekellentétek léphetnek fel, úgymint a konkurencia kérdése.

És valóban nonszensz, főleg hogy ebbe önként mentünk bele.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 02:56:29

@-Astaroth-: en csak azert beszeltem az egeszrol maert nekem ugy tunik Orban valami jot akar ezzel kapcsolatban/ a tokom sem tudja ki az a daranyi Ignac/ de ugy tunik nem hulyeseget beszel a Viktator ugye
nade elbol kell fikazni
meg egyszer mondom
sorakozzatok mar fel egy cel es egy kormany moge, mert rabasztok:)

Jofiu 2012.01.17. 03:07:15

A szándék értékelendő, de bölcsészként elmélkedni a mezőgazdasági termelésről van olyan bátor mint Orbán "hozzáértése".

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 03:09:41

@hagyma: ebben egyetértünk, csak hát ugye nekünk mindig kell a balhé, ingeréhes egy nép vagyunk, na...Pedig kapnánk eleget anélkül is szerintem, ha nem magunknak generálnánk őket. Persze hogy jót akar, alapvetően támogatandó cél, de tuti ez is be lesz támadva minden felületen az internacionalisták által.

Sok tanulmány született már arról, hogy miért ilyen a magyar baloldal, amilyen. Mert ugye máshol is bent voltak a ruszkik,mégsincs ez, mint idehaza. Most attól eltekintve, hogy amíg máshol a rendszerváltással elzavarták őket örökre, mi meg mai napig hagyjuk őket politizálni a legközelebb talán az járhatott, aki az okait Trianonban látta.

Vagyis hogy a magyar területek és lakosság jelentős része szintén szoci országokhoz került, így a szovjet vezetés és helytartói minden szinten irtották a nacionalizmust, nehogy ebből baj legyen, míg máshol a nemzeti értékek többé-kevésbé tolerált dolgok voltak.

Ez itt a baj, hogy sokan nem értik már mit jelent az hogy ország, Haza, közösség, értékek, történelem. Hanyatló egy világban élünk, ahol leginkább csak az egyéni, azon belül is kizárólag a pénzügyi értékek fontosak.

Jelen lejáratási kampányban is a magyar baloldal deklarált célja a minél rosszabb, annál jobb, hogy ők majd tudjanak kormányt váltani. Hogy közben az országot teszik tönkre az apró meghozható áldozat, csak marad még valami, amit el lehet lopni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 03:19:33

@-Astaroth-: ha nem penztaros akkor arufeltolto lehet,

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.01.17. 03:21:15

@hagyma:

"nem tudom ,nekem 20 evvel ezelott megfelelt a magyar disznohus meg a magyar kenyergyari kenyer, meg a magyar tej, biztos igenytelen voltam, vagyok"

ehhez képest jól kimentél az Államokba, hogy aztán onnét osszad az itthoniaknak az észt :)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.17. 03:41:52

Azért egy országnak illik önellátónak lennie az alapvető élelmiszerekből. Olyan nem fordulhat elő, hogy külső ellátási zavarok esetén a polgárok éhezzenek. Ezért jó ötletnek tartom a mezőgazdaságon belüli rendcsinálást és vállalkozások fejlesztését. De ez aztán kemény munka lesz. És itthon nincs becsülete a munkának. Ezt egy idős gazda mondta, akinek meghallgattam az előadását pár hónapja. Torokszorító volt látni egy tisztességes, öreg férfi szemében a könnyeket.
Mit tudhat Orbán az igazi munkáról? Hiába is kérdezné az öreg gazdát, fel se fogná a szavait, meg se értené a panaszát. :-(

pom pom 2012.01.17. 05:19:34

Dr. parányi ignác, az nem jogász volt?

csak mert akkor érteni vélem az új mechanizmust...

pom pom 2012.01.17. 05:20:43

bocsánat a huncut gyerek elfor p ította a "d" betűt... bocsika... szoval helyesen:

pr. darányi ignác

röhögő 2012.01.17. 05:26:51

@hagyma: Most részben igazat kell hogy adjak neked. A magyar mezőgazdaság a TSZ-ekkel működött.

"de jott ugye a nagy SZDSZ_es otlet, a farmergazdasagok ugye:)" - viszont a magar mezőgazdaságot a Torgyán féle kárpótlás verte szét és a chilei cseresznye is az ő 5lete volt.

röhögő 2012.01.17. 05:27:43

@dark future: neki jó a génmanipulált. :-))

röhögő 2012.01.17. 05:32:29

Összességében Orbán dumája a szokásosan demagóg. Az viszont igaz hogy a vidéki emberek legalább az ország élelmiszerét megtermelhetnék.
Más volt a hatalmas ipari fejlődésnél ahol kellett a sok munkáskéz, ezétr a nagyüzemi mezőgazdaság agyon lett támogatva. Ma a sok munkanélküli vidéken megtermelhetné a minőségi élelmiszert, amit megfelelő feldolgozó iparral még el is lehetne adni. Senki ne mondja hogy a csirkegyárak terméke és a háztáji baromfi ugyanaz.

xylu 2012.01.17. 05:37:30

@hagyma: Hát ez nagy butaság!Az első (Antal)kormány adta el rögtön a mezőgazdasági feldolgozó üzemeket a konkurenciának,akik jól be is zárták őket!
A jobboldal azóta is a családi gazdaságot erőlteti,amihez semmi személyi feltétel nem adott,nincs ugyanis szakképzett munkaerő,a szakiskolák szinte mind megszűntek,a támogatások pedig (mint általában)nagyon rosszul hasznosulnak.
Apám egy kisvárosban lakik,húsz év alatt teljesen visszafejlődött,5000 emberre 100 munkahely van,az is az önkormányzatnál!Régen az egész határ meg volt művelve,ma egy-két őrült kivételével senki nem műveli a földjét!
És ne tudjátok meg,hogy milyen drágán lehet ott kaját venni,Bp-en sokkal olcsóbb.

xylu 2012.01.17. 05:47:07

Szoktatok ti bevásárolni?
Az színtiszta csúsztatás,hogy a magyar jó minőségű,a külföldi meg sitt!
Valamint az is,hogy a multik csak a sajátjukat árulják!Egyszer nézzetek végig egy német boltot,mit hol gyártanak,és egy CBA-T,és nagyon meg fogtok lepődni!
Az összes friss hús,pékáru,a tejtermékek és a zöldség-gyümölcs nagy része,a csomagolt cuccokból is rengeteg magyar.

pom pom 2012.01.17. 05:48:18

10 millió agysebész gasztronómus mester országa...

jenőke 2012.01.17. 05:54:16

Orbán?
Ha lesz is valami, majd előáll az Ő tudományos luxusprofitjával és annak adójával, és akkor csak volt mezőgazdaságunk.
Ha a mezőgazdaságban nincs extraprofit, nincs működőképes mezőgazdaság sem, ugyanígy, ha nincs önkéntes szövetkezés, stb.
Baromi ismerethiányos ez a jogász! Jogász?

xylu 2012.01.17. 05:55:27

Mellesleg most is vannak mezőgazdasági nagybirtokok, az OTP vezérnek pl. egész megyéi,szalámigyára stb van.
Amikor azt mondják,védjük meg a magyar földet,az azt jelenti, hogy csak ők vehessék meg,aztán majd ott áll parlagon.De jár az eu földalapú támogatása.
Nehogy egy holland megművelje már!
Majd ha az egész országot megszerezték,feloldják a földmoratóriumot.

tamatomi 2012.01.17. 06:00:07

Az ámokfutása folytatódik....

xylu 2012.01.17. 06:03:17

Amúgy ez a tegnapi előadás megint egy rém zavaros gondolkodásról árulkodik,ilyen antiközgazdasági,maszlagos elméletekkel soha nem fogunk rátalálni a megoldásra!
Tényleg cselédesíteni akarják az országot,ők pedig lesznek az uraságok!
A legdurvább az volt ,hogy a falusi ember egyen a saját kertjéből!
Mért szól ebbe bele?Mi megmondjuk neki,mit egyen?
A Krisnások ezt már meg is valósították,az ő elméletük a teljes bio önellátás-éppen most veszi el az állam a földjeiket!

Pelso.. 2012.01.17. 06:18:49

A te génjeidben mi van, a manyup lenyúlás?

A vízről meg: hány mrd-t fizetünk a Suez-nek az ostoba kalandod miatt??

Pan Modry 2012.01.17. 06:20:15

Meghogy a kulfoldi szar...

Hat kerem tessek megkostolni a Culinaris termekeit aztan pofazni...

Ha a magyarok tobb minosegit fognak termelni, azt ugyis kulfoldon adjak el, mert azok tobbet tudnak erte fizetni mint a magyarok.

Pan Modry 2012.01.17. 06:21:31

@Pelso..:

O ugy erti, hogy a magyarsagba csak az o sleppje tartozik, aki azon kivul van az nem szamit.

A GDF Suez-t az adofizetok penzebol kartalanitottak, az neki nem szamit, mert a javaresze nem ra szavazott.

lavór 2012.01.17. 06:37:22

Nem nagy ügy. A hűbéri társadalom szavazórétegét kívánják ezzel növelni. Mert milyen a magyar? Mindent elhisz, mindenkit feljelent, imád önsanyargatásban élve nézni, ahogy az pár gazdag ember herdálva a pénzt mulatozik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.17. 06:47:12

@Gamma Leonis:
Külső ellátási zavarok esetén a mezőgazdaság is le fog állni, mert nafta nélkül nem megy a traktor, sem a teherautó, ami elszállítaná a terményt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.17. 06:48:49

Egyébként szerintem az egész nem szól semmi másról, hogy minthogy a Fidesz is érzékeli a támogatottság elvesztését, ezért most próbál szavazókat szerezni a Jobbiktól.

TBone 2012.01.17. 06:50:13

Azt azért kevesen tudják, hogy jobban megéri eladni a kukoricát a bioetanol uzemeknek, mint a piacon elelmiszernek. Nagyobb ra az allami tamogatas.

dbeata 2012.01.17. 07:05:58

Jellemző, hogy OV féligazságokra építi fel tákolmányát, ez is egy szép példánya ennek. A Hitgyüli is így műkszik, csak más területen csinálják.

Ha itt tényleg háború van, ami a vízért és a földért folyik, akkor én most meg vagyok ijedve, mert egyrészt mi magunk pusztítjuk ezeket a javakat (a természeti kincseinkkel egyetemben), valamint egy dilettáns hadvezérünk van, aki koki és saller osztás helyett, folyamatosan csak kapja ezeket.

Jót nevetek, nem is, inkább röhögök azon, hogy hogyaszongya, most aztán megvéggyük a hazai fődet meg vízkészletet a hogyishíjjáktól, ja azoktú a rókaképű leminősítőktű.

Jól van. Védd csak, bár jobban tennéd, ha arra figyelnél, mekkora szárazság van most már lassan féléve, talán ezzel kéne foglalkozni.
Kertünkben van egy ásott kút, 50 év alatt 9 m-t süllyedt a vízadó réteg, és a régen iható víz mára nitrátos, mérgezett, legfeljebb locsolásra alkalmas, magas ásványi anyag tartalmú vízzé vált. Se WC öblítésre, vagy fűtésre nem alkalmas, és inni se lehet. A földdel nem tudom, mi a helyzet, de sejtem, arra se vigyáztunk annyira.

Szerintem ha meg akarnánk védeni a vízvagyont, akkor egy izraeli vízügyi biztost kéne ültetni a mostani helyére. Ott tudják, mi a vízhiány. Vigyáznak is rá.

Most akkor aló mars a biobenzin előállító repceföldeknek is? Jut eszembe, tudtátok, hogy a repce igazi jó Omega 3 zsírsav forrás?

Amúgy azon is nevettem, hogy a kiskereskedők túl nagy hasznot tesznek rá. Vajon miért van az, hogy a zöldségesnél szinte minden drágább (tisztelet a kivételnek, pl. jonatán alma, ami ugye nincs a Sparban), mint akár a Spar-ban? Most akkor ki tesz rá sokat?
Tudjátok mit, legyen inkább hatósági áras ez is. Ne legyünk már álszentek! Csapjunk a lecsóba, hadd szóljon!

Eszembe jutott még, hogy hallottam egy mazsolaszőlő termesztőről, aki itthon termeszti a mazsolaszőlőt, de ahhoz, hogy árában tudja eladni, és ne bukjon rajta, exportálnia kell Ausztriába, Olaszországba, aztán onnan meg utazik vissza a szőlő, mint import olasz szőlő.. Vicc az egész

virkir 2012.01.17. 07:17:34

@hagyma:

Egy kérdésem lenne hozzád.
Mi a faszt kibickedsz te onnan?
Ha ennyire tisztában vagy a hazai gondok megoldásával gyere vissza aztán lássuk mire mész.

A másik amit itt sokan elfelejtenek köztük orbán is, hogy anno a nagy tszcs időkben a magyar paraszt messze nem minőséget termelt hanem dömping szart amit legfeljebb az oroszoknak tudtunk eladni cserebere alapon.
Namost nagyrészt jelenleg is ez megy ami meg "minőségi" termék az most is megy kifelé itt meg marad a zöldülő krumpli meg rohadó hagyma, a fürjtojás méretű tyúktermék stb.
Amíg az azonos minőségű import élelmiszer olcsóbb mint a hazai addig meg ne is várja senki, hogy az átlagvásárló nem azt fogja választani amíg ráadásul adott keretből kell a három purdét havonta etentie.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.17. 07:18:38

Az LMP jól látja, valóban lehet más a politika, csak ahhoz a két kerékkötő komcsi bandát -szoci-fidesz- el kell felejteni.

HAJRÁ LMP, MERT MAGYARORSZÁG ÉN NEM ÍGY SZERETLEK!!!

nu pagagyí 2012.01.17. 07:19:17

Nem tudom miről szól ez a nagyívű terv, de a mezőgazdaságban is ugyanaz a probléma, ami általában a magyar gazdaságban. Nem a teljesítmény dönti el ki a jobb, hanem az ki eredményesebb az éppen rendelkezésre álló támogatásokért való kuncsorgásban. Nem megvédeni, megsegíteni kell, hanem békén hagyni a gazdaságot. Az állam túlbuzgó energiáját inkább a piaci verseny tisztaságának biztosítására fordítsa, mindenkinek jobb lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 07:21:58

@dark future: csak velemeny, nem eszosztas, lehet Viktor nem beszel mindgi baromsagot?
@röhögő:@xylu: nem kerdes, hogy az Antall kormany kezdte...
patakver jozsef igy kerult be a parlamentbe, hogy foldet igert a parasztnak
utana szadesz is ratett, majd az EU beutotte az utolso koporsoszogeket

barata 2012.01.17. 07:26:49

A poszt nagyon jó. Csak tovább fűzni tudom.
Ma már nem nagyon van értelme különválasztani ipart és mezőgazdaságot. A modern mezőgazdasághoz tőkére, tudományos háttérre/technológiára, erős feldolgozóiparra, kereskedelemre van szükség. Menedzselésre. Kiszámíthatóságra. És igen. Magyarországnak jó adottságai vannak. "Legelőin fű kövér." (?) De ez csak potenciál, mint földben az olaj. Trükközéssel, koncepciótlan ötleteléssel, nosztalgiázással, lövészárok ásással (falu/város - multi/nem multi) csak tovább süllyedünk - most már - a Balkán alá.

Mr. Waszabi 2012.01.17. 07:30:08

Hm. A föld szeretete a parasztvérben van.
De ez más országokban is így van, nem csak nálunk. Azért lehetett és lehet őket kizsigerelni a mai napig, amint az nálunk is jellemző.
Mr. Orbán parasztjogászközgazdász?
A kamatplafon mintájára tessen törvényt hozni a mezőgazdasági feldolgozók maximális árréséről pl. Hogy ne keressen a terméken többet a feldolgozó, mint a földmíves/állattenyésztő.
Akkor lesz rend és igazság. De amíg ez fordítva van, addig csak ígéret marad bármi.

Mr. Waszabi 2012.01.17. 07:30:08

Hm. A föld szeretete a parasztvérben van.
De ez más országokban is így van, nem csak nálunk. Azért lehetett és lehet őket kizsigerelni a mai napig, amint az nálunk is jellemző.
Mr. Orbán parasztjogászközgazdász?
A kamatplafon mintájára tessen törvényt hozni a mezőgazdasági feldolgozók maximális árréséről pl. Hogy ne keressen a terméken többet a feldolgozó, mint a földmíves/állattenyésztő.
Akkor lesz rend és igazság. De amíg ez fordítva van, addig csak ígéret marad bármi.

parrre 2012.01.17. 07:42:30

Én azt is hallottam, hogy Merkel kancelár felszólította a német embereket, hogy ne a német szemetet egyék, hanem a kiváló magyar élelmiszereket. Ma ugyanezt fogják bejelenteni V4-ek vezetői is a saját országaikban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 07:51:41

@virkir: tudod ez a XXI-ik szazad
es van ez az internet, igy barki leirhatja mit gondol
amerikarol
a kozelkeleti bekerol, a grizestesztarol, meg magyarorszagrol
hat ez ilyen
ha felkertek miniszterelnoknek , elgondolkodnek a hazamenetelen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 07:54:07

@virkir: hat eppen csirkeben voltunk erosek, zoldsegben, almaban! es konzervben
furjtojas?
akkor volt meg normalis meretu
nem lehetsz tobb 30 evesnel

Moan 2012.01.17. 07:58:16

Iszonyú primitív poszt ez, tele olyan csúsztatásokkal, hogy sírva röhögtem volna, ha nem olvastam volna sok szintén agyament kommentet, akik elhiszik a fenti szöveget. Bakker... Ezen inkább csak sírok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 07:58:59

@parrre: en meg vittem NSZK-ba teli szalamit, gyulait meg egri bikavert
a talpamat csokolgattak

Manatwork (törölt) 2012.01.17. 08:01:07

1 kérdés az agyhalott Orbán hívekhez: ha a külföldi élelmiszer "ipari hulladék", akkor az állam miért engedélyezi a forgalmazását???? Vannak élelmiszer engedélyezési hatóségok, ha nem megfeleő az import élelmiszer minősége akkor meg kell tiltani a forgalmazást. Ennyi!
Tehát vagy hazugság az ipari hulladék jelző vagy az állam tdatosan engedi mérgezni saját lakosságát.

Manatwork (törölt) 2012.01.17. 08:02:41

Még valami: mekkora lenne a turbómagyarok felháborodása, ha valamelyik nyugati ország miniszterelnöke nyilvánosan ipari hulladéknak nevezné a magyra élelmiszert????

pom pom 2012.01.17. 08:08:29

szerintem az agysebészek országa TŰRŐ Rudiban a legjobb...

jaa és minden magyar agysebész tud házat építeni és ért a focihoz, hál'isten

röhögő 2012.01.17. 08:11:53

@hagyma: A szadesz mit tett rá?

Moan 2012.01.17. 08:12:47

@Manatwork:

Na ha nem tudod elmondom:
Bár nem minden külföldi termék ipari hulladék, és szerintem ilyet senki nem mondott, bizony sok ipari hulladékot veszünk. De, hogy a kérdésedre is válaszoljak? EU van. Na a szabály az az EU-ban, hogy az országok nem szabhatnak gátat a kereskedelemnek. Az élelmiszer minőségi vizsgálaton nem igazán nézik, milyen szart etettek a csirkével, amit akármelyik országból behoznak. Nincs benne baci, mehet a boltba. De hogy előtte lapáttal ette a szemetet a csirke és attól, meg a génkezeléstől akkora mint egy tehén, az már más kérdés. Miért is balhéznak azon évek óta, hogy nem szeretjük itthon a génkezelt gabonát? Miért is???? Na gondold át.

Szamiz67 2012.01.17. 08:14:21

A háztáji magyar mezőgazdaság két fő dologra épült, 1. irreálisan olcsó orosz energia (nem volt tétel szaladgálni a földre, gépeket üzemeltetni,állatot szállítani, stb.. 2. a TSZ-re és az egyéb állami vállatokra, pl. építőipari szövetkezetekre, ahonnan olcsón lehetett (Józsikám két fuvar között, munka után...) gépekhez, szállításhoz, takarmányhoz hozzájutni.

parrre 2012.01.17. 08:15:36

@hagyma: Persze, mert jóval olcsóbb volt mint az olasz szalámi meg a francia bor.

Moan 2012.01.17. 08:17:22

@Szamiz67:

Én azt tudom a háztáji mezőgazdaságról, hogy gyerekként minden évet végigkapáltam vagy hagymában, vagy kukoricában, vagy cukorrépában. Meg azt tudom, hogy a meggyet leszedtem a fáról és leadtam az átvevőhelyen és volt belőle zsebpénzem.. meg azt, hogy nyulaim is voltak amit szintén leadtam és jó pénzt kaptam érte.
Nem az olcsó gázolaj miatt csináltuk és fizettünk a fuvarért is.
...és a fél falu ezt csinálta...

Szamiz67 2012.01.17. 08:17:36

Amúgy csak az arányok miatt, a győri Audinak jóval nagyobb az éves bevétele, mint a komplett magyar mezőgazdaságnak.

Pernahajder Viktor 2012.01.17. 08:17:50

Nyáron volt valamelyik adón epertermelővel riport. Több generáció óta foglalkoztak a családok a termeléssel, ami jól is ment. De a most felnövő generáció már nem akar ezzel foglalkozni. Reggel 4-5-kor kelni, a földön kint dolgozni, fizikai munkát végezni, koszosnak lenni. Így le is épül a gazdaság...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 08:20:49

@röhögő: hat a tovabbi privatizaciot
"az allam rossz tulajdonos" jelszoval
@parrre: szerunted ajandeknal azt neztek mennyiert vettem, ha nekik ingyen volt? szerettek
es en is
jo, a bikaver meg soso, dea szalamink es a kolbaszunk siman jo volt
neh ameg kuld anyam
a mostani egy szar

kewcheg 2012.01.17. 08:22:07

Én magasan képzett állami tisztviselő vagyok, és szeretnék visszatérni a földműveléshez.Remélem a génjeimben is van.Mit kell tennem, milyen "pályázatok" (pájázatok) állnak a rendelkezésemre?.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 08:22:18

@Szamiz67: ez nem kunszt, mivel megszunt a magyar mezogazdasag:)
@Pernahajder Viktor: ez meg a masik, senki nem akar melozni

Moan 2012.01.17. 08:22:28

@Szamiz67:

Amit az AUDI szépen ki is visz innen. :)
Még ugyan tart dolgozókat, adózni viszont nem igazán adózik. Aztán mikor majd lelép, mert nem fogja neki megérni, lesz egy csomó munkanélküli, amit majd nem is tud az állam a be nem fizetett adókból eltartani. :) Ez jó ez.. szeretjük. :)

Moan 2012.01.17. 08:24:17

@Pernahajder Viktor:

Nos igen...Ez a másik. Mindenki irodán akar dolgozni valami számítógéppel. Sőt a kajáról a mai fiatalnak már csak a megdónác jut eszébe. Hogy oda honnan jön a húspogácsa, meg miből van, az már egy szürke köd mögött van. :)
No majd még pár hónap és az éhes hasukkal majd jól elgondolkodnak ezen...

Szamiz67 2012.01.17. 08:24:57

@Moan: Mi komplett (persze nem a 45 előtti értelemben) gazdálkodtunk, lovak,disznó, kukorica, lucerna, burgonya. Terményt nem adtunk el, az állatoknak kellett, s persze a fuvar lovakkal ment, de ez már akkor is inkább csak kivétel volt. Azóta foglalkoztam fóliával, meg vannak családtagok, akik még fóliáznak, de ezeket csak nagyüzemben, nagy területen van értelme csinálni. Szerintem a meggyet most is eladhatod, de ritka lesz az az év, amikor a permetezés és a munka árát behozza, legalábbis nekem az utóbbi 3 évben 1 olyan volt, amikor a 3 cseresznyefámról érdemben eladható mennyiség jött le.

pom pom 2012.01.17. 08:30:04

@Szamiz67: +

3. a totál feketegazdaság lévén a TELJES adóelkerülésre épül....

Moan 2012.01.17. 08:35:46

@Szamiz67:

Na a meggy ezért jobb. A madár megeszi, de a betegség nem igazán. :) Terem mint a fene. A fater az utóbbi pár évben meg ráállt arra, hogy max. bordói lével permetez, :) Elég és nem drága.
Szerintem nem csak nagyüzemben van értelme csinálni. Csak nagyüzemi monopóliumok határozzák meg a felvásárlás menetét...és bizony az EU is...

Most nem Neked, de úgy azon elgondolkodott már valaki,hogy miért isznak Szombathelyen Debreceni tejet és miért Debrecenben szombathelyit?
Sokszor elnézem mondjuk a madaras teszkóban, hogy egymást tapossák le az emberek a lengyel tejért és rakják kartonszámra a kocsiba... Én megértem, hoyg olcsóbb, de abba belegondol bárki is, hogy az Alföldön meg a tejtermelők sorra adják fel? Ha nem lesz magyar tej, már nem is kell olyan olcsón adni a külföldi tejet... Ez sima kereskedelmi fogás.

igazi hős 2012.01.17. 08:36:42

Sok bölcs kommentelőtől megkérdezném, hogy tudja-e mekkora a magyar mezőgazdasági export és import aránya. A tudj a választ és utána még akar ide írni, az tegye.

virkir 2012.01.17. 08:39:43

@hagyma:
Konkrétan ötven vagyok és még jól emlékszem a halízű csirkékre a lénekvaló almára meg ilyenekre.
Nem véletlen, hogy a nagy szabolcsi almáskertek ott tartanak ahol.
Tudod az a baj, hogy még mindig itt tartunk az átlag hazai mezőgazdasági termékek minőségével amit te most nem érzékelsz odakint.
Az meg elgondolkodtató, hogy hazahívjunk miniszter elnöknek, csak kik lennének a kormánytagok?
Na azt sem lenne egyszerű a mostani felhozatalból megoldani.

eichler 2012.01.17. 08:39:47

Ez a szokásos hülyeség. Mint a korábbi miniszterelnök hetente megjelenő 100pontos reformjai. Ebből sem lesz semmi. Néha az az érzésem, hogy ezeknek ez a "titkos fegyvere". A kertben termelt krumpli. Ezt hallgatom tőlük, már évek óta.

eichler 2012.01.17. 08:41:51

@virkir: Na igen! Tőlünk is járnak olaszba almát szedni. Egyesével csomagolják sztaniolba. Aztán négyesével megy a piacra, aranyér. Nem ám szabolcsi alma a 20tonnás utánfutóból... ÁÁÁÁ!

Szamiz67 2012.01.17. 08:45:35

@Moan: Az Audi nem tőlünk kapta, kapja a hasznát, hanem 100 év alatt felépített egy brandet, egy technológiai világszintet, egy világszerte működő értékesítési, marketing hálózatot, beadott több ezer szabadalmat. Hozzánk már úgy jön, hogy megvan a nyeresége, ide nem azért jö, hogy megosztozzon azon olyanokkal, akik azért egy fűszálat se tettek odébb. Ez az alap, ezen kívül az Audi 6000 nemzetközi szinten is eladható magas értékű munkahelyet hozott ide, nem mellesleg Mo. 2. legnagyobb adófizetője és szintén nem mellesleg legnagyobb exportőre, ami ha (a többi nagy gyártóval együtt) kiesne, akkor nem tudnád mivel kifizetni az energiát, meg a fogyasztást (aminek 80%-a import).

Szamiz67 2012.01.17. 08:46:47

@Moan: Talán az export támogatás miatt, bár a Tesco-ban a Jásztej a menő...

KolompárRómeó 2012.01.17. 08:47:08

"Ha ez lenne a valóság, akkor jobb címet javasolNÁK a tervnek: legyen Parasztvakítás!"

De kár, hogy nem az elején volt ez a mondat, mert akkor nem olvastam volna végig tök feleslegesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.17. 08:47:45

@virkir: en is 50 es konkretan emlekszem, hogy nagyanyam hozta a piacrol a nem halizu elocsirket

Szamiz67 2012.01.17. 08:51:43

Moan, Egyébként mit vársz egy gyártóhelyet kereső világcégtől? Az neked miért nem elég, hogy a saját pénzén (az állami támogatások 100%-os biztonsággal visszapörögnek max. 3 év alatt) létrehoz egy gyárat, fenntart többezer magas képzettségű munkahelyet, adót fizet, SZJA keletkezik, az exportja pedig ellentételt jelent az importunknak? Mi a fenét kellene ezen kívül egy magánvállalkozásnak tennie?

komplikato 2012.01.17. 08:52:57

@-Astaroth-: Ma beszélgettem a szlovákia magyar kollégámmal a témában és valamiért aljas módon a szlovák és lengyel mezőgazdaságot nem nyírta ki az EU. Ha pedig továbbmegyek és utánajárok mi is történt itthon cukor ügyben, akkor kiderül, hogy (meg lep ez bárkit az elmúlt 22 év töketlenkedés után?), simán az itthoniak elszúrták. A cukorgyárak egy jó részét eladták, hogy mi lett velük nem nagyon értem, mert nem termeltek, de nem is hiszem, hogy az avult motyót hazavitték a franciák. Szóval 5 cukorgyárból életre lett hívva valami, ami a jól szervezettség okán az előtt hulla volt, hogy megcsinálták volna. Értsd semmi likviditása nem volt, első nagyobb bajnál be is bukott a francba. A kabai cukorgyár tulajától meg megvették a cukorkvótáját valami irgalmatlan hosszú időre (több évtized?) röpke 21 milliárdért. A termelők (cukorrépa) meg nem tönkrementek, ők már jóval előbb leálltak mivel a túltermelés miatt olyan alacsony árak voltak, amiénél már nem érte meg nekik. Tehát ez picit összetett. Érdemes rákeresni pár cikkre.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.17. 08:54:01

Azért kurvára birom a hozzászólókat (is).

TELE vannak a boltok magyar termékekkel. És 20% ártöbbletig én pl mindig azt is veszem, jópár ismerőssel együtt.

Sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem adottak, hogy a mezőgazdaságot "orbáni" magasságokba emeljük, ahhoz kellene 2 évtized minimum.
Demagóg volt a ME szövege szokás szerint.

eichler 2012.01.17. 08:54:47

@hagyma: Kedves hagyma! Had kérdezzem meg? Te mikor vágtál le utoljára 1 csirkét, vagy esetleg egy disznót?

komplikato 2012.01.17. 08:56:38

A cikkhez szólva a jó isten mentsen meg minket a mezőgazdasági reformjaiktól, nekem örökre beégett Torgyán "balfasz" József ügyvéd, aki hatalmas szakértelmével kinyírt még mindent ami működni volt képes addig.

komplikato 2012.01.17. 08:59:25

@Kőmíves Kelemen: A "magyar termékek" jól eladhatóak, csak ne derüljön ki, hogy a szegedi paprikád dél amerikai (időnként egy kis dioxinnal), a kalocsai fokhagyma meg kínai, a jó magyar tej dobozában meg szlovák vagy lengyel tej figyel, stb. Persze kis utánjárással meg lehet találni. Csak mondom, hogy külön üzletág már ezzel átverni a hazai vevőket. :(

Moan 2012.01.17. 08:59:41

@Szamiz67:

Lehet, hogy igazad van, de én meg ezt úgy látom, hogy van itt egy gyára, ahol igen, dolgozik pár betanított munkás akik valószínűleg sehol nem fognak tudni elhelyezkedni, ha valamiért az Audi lelép.
Mikor idejött kapott egy csomó kedvezményt az államtól adókedvezmény formájában, amit egyetlen magyar cég sem kap meg. Megértem, multi, neki biza járhat ilyen plusz. Az autóihoz a nyersanyagot külföldről hozza be és a belőlük készült autókat külföldre viszi ki. A nyereséget amit termel szintén külföldre viszi ki.
Félreértés ne essék, nem vagyok az Audi ellen, sőt, örülök annak, hogy vannak,mert valamit itt is hagy a nagy bizniszből nekünk. Csak jeleztem, hogy az nem mérvadó összehasonlítási alap, hogy az Audinak mekkora az éves bevétele, vagy forgalma... Persze egzakt módon azt is nehéz meghatározni, hogy mekkora a mezőgazdaság forgalma, mert ha mondjuk a Danon )és itt reagálnék @igazi hős: felvetésére is ) ugye szintén nem magyar cég és mondjuk a tejtermékeihez lengyel tejet használ fel, akkor édeskevés abban gondolkodni, hogy az mekkora jóság nekünk és a mezőgazdaságunknak, hogy a bevételének egy részét leadózza...

spinat 2012.01.17. 09:01:39

ahogy látom sokan értenek a te´mához, gondolom mind otthon termeli meg a ksikertben magának a zöldséget, krumplit, van vagy 25 tyúkja is, meg két malaca, igaz, hagyma? Akorr gondolom azt is tudják, hogy a magot, állatot megvenni, tápot, miegymást, permetet, többe kerül, mintha készen veszed az egészet a tecsóban. Plusz a munkaidö. Gfondolom mindenki kijár heti kétszer a piacra megvenni a friss zöldséget, tojást a termelötöl. Na de ha véletlenül boltban vásárol, akko rmegnézi, hogy csakis helyi termelötöl származó árut vesz, és ha olyat nem talál, akkor reklamál.
Mert ugye minek termeljen a paraszt, ha nem tudja utána eladni?

Moan 2012.01.17. 09:02:13

@Kompli:

Igen...sajnos igen erősen küzdöttünk mi magyarok azért, hogy pl ne legyen cukorgyárunk. :)

Red Velvet 2012.01.17. 09:02:30

A Vidékfejlesztési Minisztérium vagy lemaradt egy brosúrával vagy ez már az új típusú, bevállalós, nyílt kommunikáció:
"Darányi Ignác nevéhez fűződik az 1897-i földmunkás sztrájkmozgalom kegyetlen letörése, az 1898-i és az 1907-i ún. cselédtörvények. A nagybirtokos érdekek képviselőjeként szorgalmazta és törvényhozásilag is előmozdította a mezőgazdasági nagyüzemi gazdálkodás belterjessé tételét."
www.vm.gov.hu/main.php?folderID=1493&articleID=5826&ctag=articlelist&iid=1

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.17. 09:02:42

@Kompli:
Ez ellen nem tudok mit tenni sajnos :/

De minél több ilyen kiderül, annál többen fognak "beleszarni" a magyar termék vásárlásba, és hagyják a fenébe az egészet, bedöntve a megmaradt élelmiszeripart.
Az ellenőrzéseket kellene szigorúbban venni, meg tényleg csak az kaphasson "magyar termék" cimkét, amelyiket itt termelték (nem csak csomagolták).
Ezek mindentől függetlenül megoldhatók, csak egyeseknek nem érdeke... (és itt most magyarokra gondolok)

Moan 2012.01.17. 09:05:09

@Kőmíves Kelemen:

Az szerintem szuper, hogy magyar terméket vásárolsz. :)
Az Orbáni magaslatokig el nem lát halandó ember fia, de azért az is belátható elég könnyen, hogy Magyarország nem egy ipari ország és a mezőgazdaságában még most is hatalmas potencia van. Tehát nem utópia 2 évtizedben gondolkodni. Sőt...pont évtizedekben kéne. Ehhez mi is kellünk. Képletesen: Sokaknak vissza kéne mennie kapálni. :)

Moan 2012.01.17. 09:06:40

@Kompli:

Bizony igazad van. Sajnos a hússal is pont ez van... Én valahol itt kezdeném el a reformokat. Hogy ami magyar az tényleg az legyen...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.17. 09:10:03

@Moan:
Az a baj ebben az országban, hogy 4 évente cserélődő politikával az előző kabinet (jó) intézkedéseit is elkaszálja az új, mert csak...
Igy nem lehet évtizedekre tervezni.
Mindegyik előző kormánynak (a mostaninak is) voltak JÓ intézkedései. Ha ezt az utódok továbbviszik, nem itt tartana az ország.

Legyen mezőgazdaság akkor az ország motorja, oké.
Felszivja a képzetlen munkaerőt, kihasználja a magyar földeket, és magyar terméket vásárol mindenki.
De ehhez le kell tenni az asztalra egy szakemberek által kidolgozott több évtizedes HITELES programot, amit mindegyik párt elfogad, és vállalja a továbbvitelét.
Enélkül minden egyes bejelentés lózung, akárki is teszi.

Moan 2012.01.17. 09:10:47

@spinat:

A kommentedről eszembe jutott egy klasszikus:

" - Jól van! - Redzs már nagyon ideges volt - De eltekintve a csatornától,
gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtõl, öntözéstõl, utaktól,
vízvezetékhálózattól, MIT TETTEK A RÓMAIAK ÉRTÜNK?!?
- Békét hoztak - mondta valaki.
- Ó - legyintett Redzs - békét... DEMAGÓG!"

Szamiz67 2012.01.17. 09:11:15

@Moan: Ne csúsztassunk, az Audira tpikusan nem a betanított munka jellemző. Nem vágom, hogy egy német világcég, németül (legalább ipari szinten) beszélő munavállalója, aki számos technológia, minőségbiztosítási ismerettel rendelkezik miért lenne hátrányban a többi magyar munkavállalóhoz képest, pláne amikor 6-700 kilométeren belül számos autóipari gyártó kapacitás működik.... Sajnos nagyon kevés olyan magyar vállalkozás van, amely elég nagy és elég stabil, akitől 100% közeli biztonsággal visszajön az állami pénz, 'sajnos' ezek a nagy gyártó multik ilyenek. Mint említettem az Audi Mo. Magyarország top 3 adófizetőjének egyike, ez tény kérdés, azzal együtt, hogy a forgalma nagy része jö megy. Elég ha abba belegondolsz, hogy az SZJA-n kívül csak energia Áfa-ra sok milliárdot nyomnak be a költségvetésre.

Moan 2012.01.17. 09:11:53

@Kőmíves Kelemen:

Minden szavaddal egyetértek. :)

Dr.Bio74 2012.01.17. 09:12:13

Te Hagyma, tényleg kezdesz egy kicsit távolodni a magyar világtól.
Tudod itt felénk a Mezőségen akármerre nézek gyönyörűen megművelt földek vannak, parlagot nem látok. A kertészetek, gyümölcsösök, szántók váltogatják egymást. Jó végig nézni rajtuk. Tény, hogy itt van pénz és van jó infrastruktúra, sőt nem mezőgazdaságból élő felvevő réteg is alapbázisnak. Van közeli rokonom aki gyümölcs termesztésből él és gond nélkül ( az elmúlt 10-12 éve). Biztos vannak az országnak elhanyagolt vidékei, de azok nem a háztáji feltámasztásával lesznek nagyok, hanem forrás támogatással, ami beviszi őket egy kialakított önfenntartó rendszerbe.
Másrészről, ki lehet röhögni az elvándorlás génekre vonatkozó bejegyzését, az tényleg gáz. Viszont az egyszerű tény, hogy amikor a földből nem lehet megélni, nincs tisztelete a föld megművelőjének, akkor a potenciális földművelő fiatalon más megélhetés után néz. Azok a tehetséges, vagy jó indíttatású fiatalok, akiknek lett volna lehetősége agyilag vagy anyagilag elindulni, másba kezdenek, ergo egy értékes réteg kiesik, és itt nem kell generációkban mérni a károkozást elég 10-15 éves viszonylatban gondolkozni.
Más, még 2001-2 -ben mélymagyar földszerető ember akinek a génjeiben volt a föld szeretete (értett is hozzá) zsebszerződéssel adta el földjét egy osztráknak, mert többet adott érte, mint a magyar vevők bármelyike, ezért drága kormányunknak nem színét nézem, hanem hogy mit tesz és mit mond, jelenleg ez alapján ez a Darányi terv akármennyire is pozitív dolgokat is tartalmazó fogalmazvány, számomra csak kételyeket ébreszt.

Đđ 2012.01.17. 09:15:13

@Moan:

Elolvasva a kommentjeidet, azt látom, hogy te a tudatlanságából és frusztrációiból következően „zártmagyar” tipikus példánya lehetsz – vagy ezzel kombinálódva Fidesz-bértroll.:-)

…De most mégis úgy írok neked választ, mintha mindez nem lenne igaz!

Szóval:

Az élelmiszeripari hulladék kifejezés szó szerint szerepelt orbán viktor tegnapi beszédében, megtalálod a www.fidesz.hu tudósításában is (www.fidesz.hu/index.php?Cikk=176865 ), olvasd csak el! Ilyet nyilván csak az mond, aki:
1. Totál kattant
2. Nem ismeri az EU élelmiszer-biztonsági és minőségbiztosítási szabályozását
3. Politikai hasznot akar ezzel a „nagymagyarokat” a Jobbiktól elszipkázandó

Bármelyik is, k. nagy gáz ez egy miniszterelnöktől…

Az EU-s szabályokról pedig: durva leegyszerűsítés, hogy „az országok nem szabhatnak gátat a kereskedelemnek” – mert egyfelől igenis, megtehetik, ha ennek pl. egészségvédelmi okai vannak, másfelől pedig minden egyes ország köteles betartani az EU-ban általánosan érvényes minőségbiztosítási és –ellenőrzési szabályokat. Ezeken belül pedig igenis, nézik, hogy „mit evett a csirke?”: komplex termékpályában vizsgálódnak, nem csupán a „kórokozó-mentességet” nézik!

Génkezelés: maga a szó nem pontos… De ha most belemennék abba, hogy mit is jelent a génmódosítás, annak miféle valóságos (és nem „legendás”, a tájékozatlanságból, vagy éppenséggel egyes kutatóhelyek anyagi érdekeiből adódó) jellemzői vannak, akkor beiratkozhatnál akár egy szakirányú egyetemre is:-)

A „génkezelt” gabona pedig arra jó, hogy egészségesebb (pl.: gombafertőzésektől mentes) legyen a búzaszem, amiből a te kenyeredet is sütik!

…Ja, és ha mindaz igaz, amit állítasz, mérgezésestől, ipari hulladékostól, veszélyes génektől kezdve, akkor orbán iszonyú bűnt követ el a magyar nép ellen, hogy amint ezt megtudta, nem záratta le azonnal a hadsereggel a határokat…:-)))

Moan 2012.01.17. 09:16:50

@Szamiz67:

De bizony, Audi, bosch, vagy akármelyik bizony gyakorlatilag betanított munkásokból hozza a hatalmas számokat. + műszakban szalag mellett nyomuló kis pénzért dolgozó kétkezi munkásokat. Nem gondolod, hogy a technológiáért és a vezetésért felelős emberek kicsiny száma adja ki a sok ezer munkást.De ismétlem, nincs nekem ezzel semmi bajom. Értesd meg miért hoztam fel ezt.
Nem ellene vagyok, hanem másvalami mellett. :)

spinat 2012.01.17. 09:23:23

a mezögazdaságnak szerintem nagy segítség lenne, ha kicsit javítanának a magyar termékek külföldi marketingjén. Ha valami francia vagy olasz bor, spanyol, vagy olasz zöldség, akkor azt megveszik, ha szar is. Hiába finomabba magyar paprika, paradicsom, ha pl Németországban csak kb kéthetente lehet kapni. Közben meg minden nap az ízetlen spanyolt. Tisztességes maygar bort nem kapni sehol, csak néha tokajit. Van valami balaton nevü kotyavalék, ami úgy készül hogy a Henkel mindenféle maradékokat összevásárol és összeönti. Miért nem lehet magyar pirospaprikát kapni? Miért van az hogy minden német akivel eddig megkóstoltattam, dicsérte a pick szalámit és azóta is veszi ha látja, pedig drága. És a német szereti a szalámit és ért is hozzá.

Đđ 2012.01.17. 09:23:25

@Moan:

A felsorolt német cégek számos, kifejezetten magasan kvalifikált munkaerőt: mérnököket, informatikusokat, szakmunkásokat foglalkoztatnak, egyáltalán nem jellemző amit írsz. Elég, ha megnézed az általuk feladott álláshirdetéseket...

Mi sem igazolja ezt jobban annál, hogy amikor a Mercedes elkezdte a kecskeméti beruházását, lámpással keresett ezerszámra jól képzett embereket - nem pedig "szalagrabszolgákat".

Ami pedig a jövedelemszinteket illeti: jóval a magyarországi átlag felett vannak e cégeknél.

Javaslom: egyszer menj is el ezekbe a gyárakba, nézd meg az ottani munkakultúrát, beszélgess az ott dolgozó „szegény, kizsákmányolt, megnyomorított magyarokkal” és utána kommentezgess itt!

..Már ha egyáltalán érdekel téged a valóság!

Moan 2012.01.17. 09:26:44

@Đđ:

Na jössz személyeskedsz és te nevezel trollnak engem. :) Gratulálok. :)
Talán a frusztrációval kapcsolatban is szétnéznék a saját portámon a helyedben, mert engem senki hozzászólása nem zavart, téged viszont úgy tűnik, hogy az enyém igen. Ezt nevezném inkább frusztrációnak. ;) Bennem béke van. Benned? :)
Mindemellett sosem szavaztam a Fideszre, és ha így folytatja nem is fogok. Egyszerűen van véleményem és ezt anélkül írom le, hogy bárkit trollokhoz hasonlóan betámadnék, mint ahogy te is tetted most.

Na de a következő a válaszom:

Igen, tényleg mondott ilyet az orbán, de én konkrétan mást értek alatta mint mások. Ezt írtam le, csak nem értetted. Egyrészt nem hallottam olyat, hogy ezt az összes külföldről beérkező termékre mondta. Másrészt ahogy írtam is, nekem mást jelent a hulladék.

A többivel meg azért nem vitázok, mert nem kell. Egyed csak azt ami mellett most oly vehemensen kiálltál, aztán majd pár év/évtized múlva meglátod mi lesz. :)

spinat 2012.01.17. 09:28:23

@Moan: hogy én lennék demagó? nézz már magadba mielött itt osztod az észt!

Parajpuding 2012.01.17. 09:28:43

Magyar és külföldi élelmiszerek között is van egyaránt kiváló és hulladék is. A magyar föld védelme nagyon szép, de attól inkább mentsen meg az Isten, hogy olyanok védjék, mint a magánnyugdíjakat.
Ismét hallhattuk zorbán hatalmas etetős lózungjait (ebben valóban utolérhetetlen), de mögötte a szándék igencsak kétséges. Az inkább a szomorú, hogy sokan még mindig megeszik ezt a sok süket dumát. Hang van, azonban mögötte a világon semmi. Se tudás, se jószándék. Ha ezt megeszitek magyarok, na az az ipari hulladék!

Moan 2012.01.17. 09:29:34

@spinat:

Marketing nem rossz ötlet. Csak nekem mindig az jut eszembe erről, hogy az amúgy jóféle magyar borok jó híre után miért volt az szinte az első intézkedése az EU-nak, hogy jól megtámogatta a szőlőtőkék kivágását?
De amúgy igen, kéne sok jó magyar termék, eladhatóvá kell őket tenni, aztán vigyázni ezekre a termékekre.

kirsten 2012.01.17. 09:30:04

@hagyma: Hát orbán mögé soha nem sorakoznék fel, mert amit mond az mindig hazug. Valóban kár volt a 90-es évek elején elsorvasztani a magyar mezőgazdaságot, a konzervipart, akinek a magyar paraszt sokat termelt és legalább el tudta adni az árúját és fizettek neki.
De ne az EU-t hibáztassu7k mindenért, mert lássuk be hogy mindig /köztük én is/ a pillanatnyi hasznot nézzük, mert sajnos nincs elég tőkénk arra hogy várni tudjunk amíg valami igazán hasznot hoz.

kitiltott bögre 2012.01.17. 09:31:26

sz Orbán egy szimpla idióta.
bár,ha jobban belegondolok innen már csak egy lépés az hogy a mezőgazdasági munkások nem sztrájkolhatnak-mint a rendőrök,BKV-sok,orvosok-,aztán a röghözkötés- mint a diplomások-s,ím látjátok feleim megvan az új jobbágyság.

VT Man 2012.01.17. 09:32:45

@Szamiz67:
"többezer magas képzettségű munkahelyet"

= betanitott munkas.

Ez az ev vicce!

csoko20 2012.01.17. 09:36:53

A jövő héten azt jelenti be, hogy gyapotot meg narancsot fogunk termeszteni....

Moan 2012.01.17. 09:36:55

@Đđ:

Te tényleg nem olvasod amit írok. Vagy ha igen a tudatod elég komolyan leszűkül bizonyos sémák szerint. Fura egy szelekció.

Most leírom immáron utoljára: Semmi bajom nincs az Audival, vagy a Mercivel, vagy az összes ilyen multival. Én ugyan nem voltam még alkalmazottjuk de több ismerősöm már igen. Sőt családtagom is dolgozik ilyen helyen. Én a betanított munkást nem úgy értem, hogy nyom egy gombot és kész és ahhoz buta kölkök is elegek, hanem arra értem, hogy speciális munkát végez speciális körülmények között. Ami lehet jó, de lévén, hogy én nem az eliparosodás mellett korteskedem, túl sok jövőt nem remélek tőle.
...és a legutolsó: Az hogy szakembert keres műszakvezetőnek, vagy olyannak, aki ért a számítógép vezérlésű robotokhoz, az nem jelenti azt,hogy mondjuk 6000 emberből 6000 az ilyen magasan képzett szakember. Szerintem neked nincs fogalmad arról hogy gyártanak le egy autót. Inkább nézz utána ennek. Nézz utána a technológiának, az összeszerelés menetének és a gyártósorok működésének.
Persze hogy kőműves nem jó oda, de nem is autószerelési szakmunkáról beszélünk.

vladimir964 2012.01.17. 09:43:28

Maximálisan egyetértek a cikkíróval. Ehhez még hozzátenném a következőket (valószínűleg nem leszek túl népszerű sokaknál, attól még igaz):
1.A gengszterváltás utáni időszak egyetlen hozzáértő mezőgazdasági minisztere, aki valóban törődött a földművelésből élőkkel, és az EU-s játékszabályokon belül igen jól menedzselte - ráadásul eredményesen - a magyar érdekeket, az a Gráf Józsi volt. Talán azért, mert ő egész életében a mezőgazdaságban dolgozott. Nála történt meg az a csoda is, hogy először voltak időben és rendszeresen kifizetve a gazdák támogatásai.
Még egy dolog, amivel narancsos vihart fogok kavarni: ha már egyszer anno dacumál a piacgazdaságra szavaztunk, értelmezésemben abba beletartozik a termőföld kereskedelmének szabadsága is. lehet döngetni árpádsávos jelvényt viselő mellünket, ríkatni dzsentrinosztalgiát vajúdó szívünket, attól még a magyar gazdák sokasága nem fogja tudni egymagában megművelni a földjét. Egész egyszerűen 40-50 hektár alatt (kertészeti kultúráknál kevesebb)és megfelelő gépesítés a mai piacgazdaságban életképtelen egy mezőgazdasági vállalkozás, főleg ha még hozzávesszük az EU által megkövetelt minőségirányítási/minőségbiztosítási kritériumokat. Inkább hagyjuk parlagon a földeket, adjuk el a hazai (városi)földfelvásárlóknak, akik ugyanúgy nem fogják megművelni, hanem zsebszerződéssel bérbe adják ugyanúgy külföldieknek? Vagy legálissá tesszük az egészet, és beengedünk egy valóban termelni akaró csoportot, akik - minthogy ők más neveltetésben részesültek - vélhetően adót is fognak fizetni, nem pedig elkerülni, mint fenti felvásárlók. Persze alternatívaként ott van a - nem szocialista értelemben vett - szövetkezés, ahol a gazdák együttesen jóval többre mennek, főleg, ha még megfizetnek szakembereket is - közgazdász, mg. mérnök, stb.
És ez nem utópia, máshol működik.

Moan 2012.01.17. 09:43:46

@kitiltott bögre:

Nos sajnos ez a másik véglet is elég reálisnak tűnik.
Az egyik oldalt az EU akar teljhatalmú urunk lenni, a másik oldalon meg egy királyság van kialakulóban. :)
Mi meg itt a présben, mint a púpos gyerek. :)

pom pom 2012.01.17. 09:45:22

@csoko20: ez komoj? narancsot???? dézsavű?

Moan 2012.01.17. 09:45:30

@vladimir964:

Én ehhez a mozgalomhoz csatlakoznék: "Persze alternatívaként ott van a - nem szocialista értelemben vett - szövetkezés, ahol a gazdák együttesen jóval többre mennek, főleg, ha még megfizetnek szakembereket is - közgazdász, mg. mérnök, stb."

pom pom 2012.01.17. 09:46:25

füvet és heroint nem lehetne előállítani álamilag ???

Moan 2012.01.17. 09:48:34

@spinat:

Nem mondtam, hogy az vagy, csak az az idézet jutott az eszembe. :)
Sajnálom, ha megbántottalak, csak a 2012.01.17. 09:01:39, vagyis az első hozzászólásod azért na... :)
De megkövetlek, a többi teljesen normális volt és úgy is reagáltam rá.

vladimir964 2012.01.17. 09:50:35

@pom pom: Nem fogod elhinni, de a marihuánatermesztés legális Svájcban - Gyógyszergyári alapanyag termesztés céljából. Természetesen szigorú feltételrendszer és ellenőrzési rendszer mellett. És mégsem tántorognak a svájciak tömegesen az utcán bódulatban. Mint ahogy Hollandiában sem. Az alkoholizmus Magyarországon nagyságrendekkel nagyobb probléma, családok tízezreinek életét teszi tönkre, inkább ezzel kéne foglalkozni a T. Háznak.

Moan 2012.01.17. 09:50:39

@pom pom:

Nem lenne hülyeség. Tegnap olvastam az amerikai szesztilalom gazdasági és szociális hatásairól és hát nagyon csúnyán mellényúltak a tilalommal. :)
Jól meg lenne adóztatva a fű meg a többi, de a sarki közértben is kapható lenne, az milyen lenne már?

Moan 2012.01.17. 09:51:55

@vladimir964:

Na a megelőzésre és az egészségügyre túl sokat nem áldoznak sajnos. :(

pom pom 2012.01.17. 09:52:25

@Moan: kezdünk hasomlítnai a középkorias afganisztánra... szó szó...

de itthon tiltanánk... a határon menne ki mind... óccsón... eláarasztanánk ez EU t...

szívjanak...

csoko20 2012.01.17. 09:52:43

@pom pom: A mi ópiumunk maga a fidesz! :)))

pom pom 2012.01.17. 09:53:28

@vladimir964: megoldották... adómentesen főzhecc amit akarsz... legaális a detoxi...

lehetne azorszáég nve: DETOXIA...

pom pom 2012.01.17. 09:54:28

mák ot? nem rossz... abban nagy 6alom vagyunk !!!!

mákos bejglit minden túró rudiba !

csoko20 2012.01.17. 09:56:33

@vladimir964: "Az alkoholizmus Magyarországon nagyságrendekkel nagyobb probléma, családok tízezreinek életét teszi tönkre, inkább ezzel kéne foglalkozni a T. Háznak."

Foglalkoznak is!!! Engedélyezték a szabad pálinkafőzést:))))

Moan 2012.01.17. 09:56:35

@pom pom:

Mákos rúd... Vazze..levédetem. :)

komplikato 2012.01.17. 09:57:06

@Moan: Erről mindig az jut eszembe, hogy most sokan mennek Angliába céget alapítani, mert ugye mindenhol olcsóbb mint nálunk, de ott van rá jó hosszú adókedvezmény. Szóval elindult egy "kompenzáció" a kis magyar cégek papíron angol cégekké vedlenek majd jól.

Vladimir964 - A szabad pálinkafőzés törvény után? Ezt te sem hiszed, hogy érdekükben állna. :(

Moan 2012.01.17. 09:58:01

@csoko20:

Méééé.. most az miért nem jó megoldás? Lakótelepen úgysem főzöl.. faluba mire kiér a mentő... Na addigra már nem leszel egészségügyi kockázata az államnak. :)

Pernahajder Viktor 2012.01.17. 09:58:42

Nemrég vettem magyar négercsókot a sarki cba-ban. Olyan szar volt, hogy a belem fordult ki majdnem. De már a csányi féle gyulai kolbász sem az mint régen, igaz viszont drágább is.

Moan 2012.01.17. 10:00:25

@Kompli:

A magyar mindig megtalálja a túlélésre az eszközeit. :) Nincs olyan hatalom a világon ami ezt kigyomlálhatná belőlünk. :)

Még a Rómi Birodalmat is mi buktattuk meg. :D

Mekkora hatalom lennénk, ha összefognánk egymással...

dr Smittpálelnökúr 2012.01.17. 10:02:03

Világos; falun élsz, dolgozz a földeden.
Ja, ahogyan egy barom ezt elképzeli.

vladimir964 2012.01.17. 10:02:17

@Kompli: Pontosan erre is céloztam, a képmutatásukra.

Moan 2012.01.17. 10:02:17

@Pernahajder Viktor:

Magyar négercsók. :) Ez már eleve paradoxon. :D

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.17. 10:03:01

Orbán Viktor holnap leteheti a fegyvert!!

Még nem döntöttek az Európai Parlament frakciói Orbán Viktor eddig példátlan kéréséről, miszerint a magyar miniszterelnök szerdán beszédet mondana az EP-ben. A szocialisták azonban csak támogatni tudják Orbán szándékát - jelentette ki Herczog Edit, az EP szocialista frakcióvezetésének tagja. Kívánatos, hogy Orbán Viktor Strasbourgban, Európa legnagyobb választott testülete előtt próbálja meg tisztázni a magyar kormány számos európai fórumon kritizált, az európai szellemiséggel, értékekkel és gyakorlattal szembemenő politikáját.

Herczog Edit úgy fogalmazott, Magyarországon látványos "szabadságharcot" vív a kormány, miközben a magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy a gazdasági válságból kivezető forrásokhoz Brüsszelen keresztül vezet az út. Az Orbán féle magánháború hadisarcát a magyar polgárok fizetik a péknél, a benzinkútnál, a hiteltörlesztésnél. Az EP-képviselő szerint itt az idő, hogy Orbán Viktor felhagyjon személyes háborújával, a kettős beszéddel, és elkezdjen itthon is európai módon politizálni, mert Magyarország boldogulása múlik rajta. Ezt kívánja a közösség érdeke. A forint árfolyamát nem Orbán brüsszeli nyilatkozatai, hanem magyarországi politikája, hazai cselekedetei húzták a mélybe az elmúlt hetekben. A miniszterelnök elfeljeti - tette hozzá Herczog Edit, hogy amióta feltalálták a távírót, s átjárhatók a határok, egy perc alatt kiderül a kettős beszéd, a kétféle értékrend. Európának fájni fog, ha Magyarország eltávolodik tőle, Magyarország azonban légüres térbe kerül, ha szembemegy saját érdekeivel.

A nép szavazzon az új köztársasági elnökről!

pom pom 2012.01.17. 10:04:37

@Pernahajder Viktor: én csak FEHÉR csokisat veszek... az jó

persze én jobbikos vagyok... csak fehér négercsókot veszek...

@Moan: lakótelepen egy lépcsőháznyi család (8-10) együtt vehet TÁRSASHÁZI beruházásként egy pálinka főzőt 200-300-500 ezer forint... megtérül egy szezony alatt... a panelek parkjában meg lehetne szilvafákat...

ja ja... máki rudi... vagy máki áki...

és akkor haza jüön minden ORVOS és értelmiség az összes nyugati országbókl... mer ijet nem kapnak máshol...

vagy aggyunk el DÍSZ szertációkat külföldre... mint a bolgárok... írhatnánk kamu doktorikat is... smit pálesz írná alaá őket... (fusiban)

na__most__akkor 2012.01.17. 10:04:46

Van egy kicsike rálátásom a holland gazdaságra, mert egy gyerekem és három unokám ott él. (Jól, de most nem erről beszélek.)
A mezőgazdaság egyéni gazdaság. Mindenki termel, amit tud, meg amit akar.
AZTÁN összefognak, különböző társaságokba-egyesületekbe, mert csak így tudnak folyamatosan kiszolgálni áruházláncokat és exportot. A kulcsszó a FOLYAMATOSAN. Egy darab farmer (paraszt, mezőgazdász, válaszd azt a szót, ami tetszik) nem tudja lefedni egy árucikkel az országot, országrészt, vagy a külföldet. Ezért csinálnak olyasmit, ami hasonlít a szocialista téeszcsére. A mezőgazdasági minisztériumuk ezzel foglalkozik.

______________
Más.
A Hollandiában élő unokáim (8, 10, 12 évesek) az egész világgal angol billentyűzetről beszélgetnek, a házi feladatukat hollandul írják, és a hülye magyar nagyapjuk kedvéért magyar ékezeteket használnak - mindegyiket helyesen.
Itt, és más magyar blogokon meg túltengenek az egybites agyúak, akik évek alatt sem képesek magyarul megjelenni, de olyan okosak, de olyan okosak, hogycsak na. (copyright Boborján...)

pom pom 2012.01.17. 10:06:02

@Moan: rohatt rasszista vagy.... mér lenne paradoxon... VONA ajánlásával...

vagy hívjuk inkább a maygar terméket ROMA CSÓK nak? akkor már ROMA RUDI is lehet...

vasist 2012.01.17. 10:06:17

Látszik, hogy ezt is olyan személy dobta össze, akinek fingja sincs a vidék bajairól, hanem a betonról osztja az észt.
Igen attól kurvára menni fog a mezőgazdaság, ha lesz néhány többezer hektáros külföldi földtulajdonos, meg mindegyiknek 10 alkalmazottja éhbérért, a többiek meg mehetnek a levesbe igaz?

Nemjuteszembesemmijó 2012.01.17. 10:07:12

Ajjajj, már megint azok a fránya tények. Sok helyre belinkeltem már, de akkor ide is:

www.szabadfold.hu/gazdanet/rekord_a_magyar_agrarkulkereskedelemben

2010-ben az agrárium és az élelmiszeripar exportja 2,1 milliárd euróval (nagyjából 650 milliárd forint most) haladta meg az importot. És akkor tegyük hozzá, hogy az import jó része olyan dolog, ami itthon nem állítható elő: tengeri hal-> halkonzerv, zöldség, gyümölcs télen, olivabogyó és olaj, egzotikus növények és még lehetne sorolni.

Tehát az import kitiltása (ami valószínűleg maga után vonná az export kitiltását külföldről) 2010-ben minimum 650 milliárd kárt okozott volna az agráriumnak és élelmiszeriparnak.

hiába, a tények makacs dolgok, de ti csak álmodjatok tovább...

Pernahajder Viktor 2012.01.17. 10:09:19

@pom pom: fehér csokist még nem is láttam. De ki fogom próbálni :-)

Moan 2012.01.17. 10:10:43

@pom pom:

Igazi magyar termék: Házi Mákos Smitt Pálesz...

Ezt is levédetem. :)

Moan 2012.01.17. 10:20:18

@pom pom:

"ROMA RÚD" :)))) Kiköptem a kávémat! :)))))

@Mesemondó Medve:

No ez igazán szuper! Mea culpa, mea maxima culpa.
Felsorolnád tételesen?

pom pom 2012.01.17. 10:22:25

a kormány kidolgozott minden szükséges társadalmi gazdasági programot

-Zrínyi terv is meg van már... csak nem publikus...

-az Eu zóna megmentésére az is titkos a Dugonics terv...

-a német problémát meg a "Búvár Kund" segéllyel fogjuk megoldani

-ez utóbbival egyben tudják majd kezelni
magyar gyorsnaszád problé máját is

Moan 2012.01.17. 10:22:37

@pom pom:

bocs: "ROMA RUDI" :) Csak már nem látok a könnyeimtől. :) Megbökött egy sün. :)

Moan 2012.01.17. 10:23:55

@pom pom:

A pannon puma meg csak heverészik a langymelegben. :)

csoko20 2012.01.17. 10:29:13

@vasist: "Igen attól kurvára menni fog a mezőgazdaság, ha lesz néhány többezer hektáros külföldi földtulajdonos, meg mindegyiknek 10 alkalmazottja éhbérért, a többiek meg mehetnek a levesbe igaz?"

Mennyivel lesz jobb ha a magyar földtulajdonos földjén kell éhbérért dolgozni, ne adj' Isten fideszesek ültetvényein 'közmunka' címszóval???
Dolgoztál már napszámba', volt már kapa a kezedben?
A helikoteres munkaügyi ellenerzéseket nem a külföldi földtulajdonosok napszámosai miatt vezették be....

Moan 2012.01.17. 10:35:10

@Mesemondó Medve:

Nem komoly. Nem várom el, hogy felsorold tételesen, hogy miket exportálunk.
De azért elgondolkodtam miből tevődhet össze. Milyen cégek milyen termékekkel...

Moan 2012.01.17. 10:36:24

@csoko20:

Nono...azért az is egy véglet amit te írsz.

röhögő 2012.01.17. 10:41:19

@hagyma: Milyen további privatizációt? Mit privatizált az SZDSZ a mezőgazdaságban? Ki is adta el a 12 állami gazdaságot?

csoko20 2012.01.17. 10:45:50

@Moan: Inkább ez az általános. Van 5-6 bejelentett traktoros, azok is csak tól-ig, meg jó pár tucat román meg mindenféle napszámos. Munkaügyi, munkavédelmi előírások leszarva, fizetés a nap vagy a hét végén. Durvább mint az építőipar!

Jofiu 2012.01.17. 10:52:16

A házi kolbásztöltésen nosztalgiázió földet megélehetésért sosem túró megpróbálja megmondani a tutit a témában.
Dejó, hogy rám már nincs hatással amit ez az önjelölt, rossz értelemben paraszt mond.
Úgy csinál, mint aki az elmúlt 20 évben nem itt élt és nem látta mit jelent a családi gazdaság.
Persze nem neki kell pénzt hozó munka után földet túrnia, érthető, ha gőze nincs mire akarja rávenni a többieket.

Moan 2012.01.17. 10:52:22

@csoko20:

No...hmmm...én gyerekként (13-14 éves koromban) dolgoztam földeken gépek között...dolgoztam magtárban, szárítóban...sőt tarlót is égettem. Fogalmam sem volt a biztonsági előírásokról...no és nem is voltam bejelentve sem. Mondjuk ez a szociba volt régen. Ugyan nem tudtam megítélni miben vagyok, de azt azért ma is érzem, hogy az olyan a "miénk volt". Őszinte legyek. Fogalmam nincs melyik véglet a jobb, de végletekben nem is gondolkodom. Hiszek abban, hogy valahogy össze tudunk mi magyarok együtt és egymásért fogni egyszer és akkor ne is kell a végletektől félnünk.

s.krisz 2012.01.17. 10:52:31

A posztolónak vissza kell ülnie az iskolapadba, mert ez így egy nagy 0.
(Összekevert korok és társadalmi-gazdasági folyamatok, egyoldalú vizsgálati szempontok, stb.)

Moan 2012.01.17. 10:55:20

@Jofiu:

Öööö...azt értem, hogy véleményezed mások kommentjét, de esetleg valami építő jellegűt is tudnál ehhez fűzni, vagy csak ennyit tudsz? Mert háromszor átolvastam amit írtál, de nem volt benne semmi lényegi mondanivaló, csak az a tipikus kocsmai hőbörgés jött át. :)

Oswald_Spengler 2012.01.17. 10:55:36

@Schmitt Pálgium szerdán lemond, ez így korrekt!:
"A nép szavazzon az új köztársasági elnökről!"
Önmagában nem rossz gondolat, de illene hozzátenni, hogy ez az szdsz miatt nem így történik, természetes módon lehetőséget adva a parlamenti mutyinak.

Moan 2012.01.17. 10:58:05

@Oswald_Spengler:

A népnek egy csomó dologról kéne szerintem szavaznia...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.17. 11:00:19

@hagyma: ...azt, hogy szar a mostani szalámi, köszönd meg Csányinak, az OTP vezérnek, mivel ő a tulajdonosa a Picknek is.

Szamiz67 2012.01.17. 11:06:24

@STX Joe: Az Audi-ról volt konkrétan szó, amely cégnél az irodai dolgozók 60% felsőfokú, a gyártásban dolgozók 60%-a pedig min, szakképzett és többszáz mérnököt foglalkoztat. Az átlagos gyártó cégeknél ettől rosszabb az arány, 15-85% lehet a magas-alacsony képzettségűek aránya. Nem tudom ez különben miért nevetséges, ha jól tudom viszonlag kevés munkanélküli mérnök van Mo-on, viszont többmillió digitális analfabéta, nyelvet nem beszélő, semmiféle képzettséggel nem rendelkező hazája vagyunk.

Szamiz67 2012.01.17. 11:07:39

@Moan: Korábbi hozzászólásodra majd este reagálok, munkaidőben ez csak minimálisan fér bele, további szép napot!

no successful 2012.01.17. 11:16:41

"Azért arra igazán kíváncsi lennék, hogy orbán (és rajta kívül még rengeteg, hozzá nem értő, a genetika és a biológia alapjaival tisztában nem lévő ember) hogyan írná le azokat a folyamatokat, amelyek révén a megevett növényi és/vagy állati gének „átkerülnek” az emberi genomba? A gének ui. a kromoszómákban vannak „bezárva”, azok meg a sejtek belsejébe… amiket megeszünk és utána szépen megemésztünk!"

Nos nem véletlen, hogy sok helyen korlátozzák a génkezelt termékek használatát, ami a legújabb kutatási eredmények szerint indokolt is. Olyan mikro dns-ek jutnak a véráramba a növényekből, amelyek módosulás nélkül simán átjutnak az emésztőrendszeren, és bejutva a véráramba, és átjutva a sejtfalon, a sejt dns-ében alvó géneket képesek aktiválni, illetve működő géneket blokkolni. Ezzel alapvetően nincs gond, hiszen évmilliók alatt erre állt rá az emlősök szervezete. Tény azonban, hogy sok esetben egy gén több tulajdonság meghatározásában is részt vehet, és fordítva is igaz, előfordul, hogy több gén határoz meg egy tulajdonságot. Következésképp, ha belenyúlnak egy növény génkészletébe, hogy mondjuk több termést hozzon, az nem biztos hogy csak azt az egy tulajdonságot módosítja. Lehet, hogy ezzel módosítanak egyéb tulajdonságokat is. Mi van akkor, ha génmódosított növényből kerül be a szervezetünkbe egy ilyen módosult mikro dns vagy rns darab ?

Nem véletlen, hogy (hála istennek) nálunk nem kezelik olyan liberálisan a génmódosított növények, és vetőmagok forgalmazását.

Sok más csúsztatásoddal együtt ez sem állja meg tehát a helyét.

Moan 2012.01.17. 11:16:44

@Szamiz67:

Nem hiszem, hogy elfogom olvasni, mert lassan megyek és később már nem jövök ide vissza. Majd összefutunk még és akkor leírod. Szoktam kommentelni sok helyen. Meg aztán nincs is értelme vitáznunk. Szerintem nem vagyunk elvben olyan messze, csak belementünk az Audi kérdésbe ami igazából nem is tartozik a tárgyhoz. Na meg olyan jól elkacarásztam Pom Pom írásain, hogy már nem is tudom rávenni magam komoly dolgokra. :)
Neked is szép napot.

Moan 2012.01.17. 11:19:54

@no successful:

Na ahogy mondod. Én ezt sokkal egyszerűbben írnám le: "Azzá válsz amit megeszel." :)

fabijoe 2012.01.17. 11:28:32

Orbán Viktor inkriminált kijelentése az "eredendően mezőgazdasági ország"-ról 150 éve nettó hazugsag vagy alapvető butaság:

A mezőgazdasági ágazat részesedése a nemzeti jövedelemből utoljára 1914-ben volt 40% fölött. a 20-as évekre ez az arány több, mint 10%-ot csökkent, a csökkenés mindenféle "forradalmon" keresztül folytatódott, a cikkben említett 1955 és 1960 közötti időszak kivételével, és napjainkra (másfél évtizede stabilan) a GDP 3.2%-a közti hozzájárulást adja a GDP-hez.
Jelenleg a mezőgazdaság+állattenyésztés+halászat+vadgazdálkodás együttes GDP arányát tekintve a 20 nemzetgazdasági ágazat közül stabilan a 12. helyen áll, még az évek óta pangó építőipar és az egészségügy is megelőzi!
Ellenben Magyarország már jó régen "történetileg és hagyományosan is" ipari állam: több, mint egy évtizede (ez már történelmi távlat!) a könnyűipar 20%-os GDP aánya messze a vezető a nemzeti jövedelemben. Ráadásul ezt a sorrendet a foglalkoztatottak száma - a bozótvágásra vezényelt közmunkásokkal együtt is! - stabilan tartja: 2011.-ben 819 ezer főt foglalkoztatott a könnyűipar, és 280 ezret a mezőgazdaság. A termelékenységről, és az elérhető átlagjövedelemről ne is beszéljünk!
Az állattenyésztés ma 1963-as, a növénytermesztés teljesítménye 1972-es szinten áll, mindkettő a rendszerváltás előtti évbekben: 1988-1989-ben érte el történelmi csúcsát.
A mezőgazdasági szektor átlagjövedelme 2012 decemberében 148443 Ft volt, a feldolgozó iparban elérhető 209036 Ft, vagy a gyógyszergyártásban elérhető 379689 Ft átlaghoz képest.
Melyik adat miatt mezőgazdasági ország ez az ország?

Jofiu 2012.01.17. 11:31:42

@Moan:
"Úgy csinál, mint aki az elmúlt 20 évben nem itt élt és nem látta mit jelent a családi gazdaság."
Ennyi.
Ha még most sem érted, akkor neked sincs lövésed, és ezen az se segít, ha te vagy ma az ügyeletes.

T mint T 2012.01.17. 11:36:05

Igazan nagyon jo iras. Gyakorlatilag minden szot mondhattam volna en is. Kiveve egy bekezdest, amivel vitatkoznek:
"Beszélt arról, hogy „nem fogadunk be génpiszkált anyagokat a földjeinkbe”. Azért arra igazán kíváncsi lennék, hogy orbán (és rajta kívül még rengeteg, hozzá nem értő, a genetika és a biológia alapjaival tisztában nem lévő ember) hogyan írná le azokat a folyamatokat, amelyek révén a megevett növényi és/vagy állati gének „átkerülnek” az emberi genomba? A gének ui. a kromoszómákban vannak „bezárva”, azok meg a sejtek belsejébe… amiket megeszünk és utána szépen megemésztünk! De nem akarok itt biologizálni!"
Itt csak annyiban ter el a velemenyem, hogy en GMO-ellenes vagyok, az alabbi okokbol:
1. Bizonyos GMO-k ugy lettek kitenyesztve, hogy a kartevok ellen onmaguk vedekezzenek. Ezzel bar csokken a peszticid-hasznalat es novekszik a termesatlag, ugyanakkor igenis biologiai szervezetekre hat a noveny altal megtermelt hormon/feromon/vegyulet. Ennek kovetkezmenye, hogy igenis hat az emberi (vagy farm-allat) szervezetre. Kimutattak kiserletekben, hogy igenis rossz hatassal van a szaporodasra, a hasnyalmirigyre, elosegiti rakos sejtek es emesztorendszeri zavarok kialakulasat.
2. ugyanezen tipus hat a nem kartevokre is (non-target group), peldaul a mehekre, katicakra, s az egyeb, a beporzasban es a taplaleklancban erintett fajokra. Ez szerintem nagyon gaz!
3. nehez kontrollalni a GMO-k terjedeset. Gyakorlatilag a szel es rovarok beporzasi tevekenysege reven terjednek olyan tablakba (GMO-mentes teruletekre, ultetvenyekre), melyeknek nem ez lenne a celja. Kimutathato, hogy egyes (foleg amerikai vallalatok) GMO-ja kifejezetten invaziv, tehat eroszakosan behatolo alfajkent lett kitenyesztve, hogy ezzel is a licensz terjedeset es megvasarlasat kenyszeritsek ki az eluralt teruleteken (lasd a mexikoi gazdalkodok esetet). Rengeteg roman es ukran hatar menti bio-besorolasu gazdalkodo veszitheti (es veszitette mar) el bio-besorolasat es ezzel bio-tamogatasat, az invaziv, hatarokon atterjedo GMO-fertozes miatt. Csak ezt elfelejtjuk reklamozni, ugye...

Ezen fenti okokbol en nagyon ellenezem a GMO-kat.
De amugy kosoznet az osszeszedett irasert!

sas70 2012.01.17. 11:37:19

Parasztvakítás, ahogy mondod!
Nincs is értelme, ezen túlmenően foglalkozni az egésszel!

Đđ 2012.01.17. 11:40:35

@no successful:

Nos, ahogy a szarból sem lesz arany, úgy a szarban megemésztet DNS (?RNS?)-darabkákból sem lesz „genetikai veszély” – megpróbálom elmagyarázni, hogy miért:

Olyan, hogy „mikro DNS”, nem létezik. legfeljebb DNS-„darabkák” (szekvenciák) – e mivel a (genetikailag módosított élőlényből származó) táplálék az emésztőrendszerbe kerül és ott lebomlik a benne lévő örökítőanyag is, ezét vicc, hogy „a növényekből a véráramba jut” bármi is a DNS-ből. Ha ismered a belekből történő tápanyag-felszívódás biokémiai mechanizmusait, tudhatod azt is, hogy képtelenség az, amit leírtál…

Ja, az ún. „alvó szekvenciákat” nem egy másik DNS-darab aktivizálhatja, hanem olyan fehérjék, amelyek szerepe a szervezetben a gének „ki-bekapcsolása” (hú, nagyon primkón írom – de megpróbálok eccerű lenni!). Mindez a sejten belül történik.

Idekeverted a multigénes tulajdonságokat is… Nos, a növénynemesítésben – nyilvánvalóan – „leellenőrzik” azt, hogy egy génváltoztatás miképpen működik a gyakorlatban. Azonban azokat a tulajdonságokat, amelyeket javítani akarnak a génmódosítással, genetikai hátterüket, működési mechanizmusaikat tekintve feltárták, ismerik – hiszen egyébként nem is lehetne változtatni rajtuk, ha nem tudnánk, hogyan működnek!

Írsz a „mikro RNS-darabról” is… Az RNS („primkón”) a DNS „egyik spirálja – pontosabban az egész DNS-szál egy részének szigorúan meghatározott és a sejten belül szabályozott kémiai mechanizmus révén „lemásolt” darabja. Maga az RNS pedig úgy tölti be funkcióját, hogy – szintén a célsejten belül – tovább másolja a DNS-szekvenciákat (…most már „vérciki primkón” írom!).

Egyszóval: amit írtál, biokémiai képtelenség. Tudom, tudom, sok ehhez hasonlóval van tele a net – és bizony, sok „tudós” is generálja ezeket a marhaságokat. Rájuk hallgatni azonban kb. ugyanaz, mint Schmitt Páltól helyesírást tanulni…:-)

Moan 2012.01.17. 11:41:01

@Jofiu:

Azt értem, hogy kötekedni szeretsz. Ez nem is volt kérdés. Én spec. a "belépek egy helyre mindenkit leosztok mindenféle érv nélkül" hozzáállást nem tartom túl építőnek. Ilyet mindenki tud. Te is csak eddig jutottál. Jöttél, aztán az első mondatod értelme annyi volt, hogy mindenki hülye, a másodiknak annyi, hogy te nem vagy hülye, a harmadiknak annyi, hogy aki hülye az még rá is játszik, a negyedik meg csak megerősítette, hogy mindenki hülye. :)
Na most ezek után mit várjak? A következő hozzászólásodban idézted az egyik lehülyézős mondatod és ennyivel indokoltad, hogy személy szerint én is hülye vagyok :))))))
Kééész. :)))))

sas70 2012.01.17. 11:44:53

@T mint T:
Én is ellene vagyok a génmanipulált növényeknek, viszont azt is látni kell, hogy nem lehet a lovat visszakötni a traktor elé.
Szerintem itt olyan ellenőrzési, bevezetési eljárást kellene használni, ami hasonló a gyógyszerek bevezetésére, így lenne esély, a rossz termékek kiszűrésére. Ezek csak szabályozás kérdései, és az EU-ban ezekkel kellene foglalkozni, csak már lassan a hitelünket a szakkérdésekben is elveszítjük.

no successful 2012.01.17. 11:47:44

@Đđ:
Rém eccerű akkor a kérdésem, mi az oka annak, hogy sok helyen erősen korlátozzák a génmódosított alapanyagból készített élelmiszerek forgalmazását, ill. a génmódosított növények termesztését?

no successful 2012.01.17. 11:52:27

@sas70:
"Szerintem itt olyan ellenőrzési, bevezetési eljárást kellene használni, ami hasonló a gyógyszerek bevezetésére, így lenne esély, a rossz termékek kiszűrésére."

Jól írod esély lenne, de teljes biztonság nem. A gyógyszerek bevezetésével kapcsolatos vizsgálatok sem szűrtek ki minden káros hatóanyagot. Erre sajnos több példa is van.

Đđ 2012.01.17. 11:55:15

@no successful:

A válasz erre még eccerűbb: azért, mert a korlátozó szabályokat a „zemberek” nyomására a politikusok hozzák meg – ahelyett, hogy vennék a fáradságot és elmagyaráztatnák a jónépnek, mi is ez az egész! De inkább mennek a könnyebb ellenállás – és a „népszerűség” – irányába.

Kb. úgy, mint Németországban történt az atomerőművek leállításával: ott sem szakmai, gazdasági érvek döntöttek, hanem a zöldeknek a késői ’70-es évek óta a közgondolkodásra gyakorolt hatása és az ebből adódó politikai nyomás.

Vagy te még ott tartasz, hogy ha valamire a politikusok szabályt hoznak, az a szabályozás mind-mind szakszerű, racionális???:-)))

no successful 2012.01.17. 12:03:01

@Đđ:
"Nos, a növénynemesítésben – nyilvánvalóan – „leellenőrzik” azt, hogy egy génváltoztatás miképpen működik a gyakorlatban."

Hmm. És hogyan? Leellenőrzik az összes képződő fehérjét, és szerves anyagot? Összevetve az eredeti növényben termelődő anyagokkal?
Kétlem.
Ha a génkutatás ismerné az összes folyamatot ami az örökítőanyag működésével kapcsolatos, akkor a genetikát és általában a biokémiát már
lezárt tudománynak tekinthetnénk.
Ez azonban nincs így. Kicsit az az érzésem, hogy hályogkovács módjára művelik ezt a dolgot.

narmer 2012.01.17. 12:03:54

@pom pom: Arra a Dugonics tervre nagyon kíváncsi lennék.Dugonics András Etelka című műve az első magyar szépírói regény. Vajon milyen tervet ihletett? Vagy esetleg Dugovicsról volna szó?

dr.kakaósbögre 2012.01.17. 12:06:28

@Moan: mindentől függetlenül egyfajta feudalisztikus visszarendeződést vizionálok.leválthatatlan,büntethetetlen "nemességgel", röghöz kötött,kiszolgáltatott,elnyomott jobbágysággal.a büntethetetlenség és leváltathatalanság már most is megvan lásd a Meggyest Esztergomban,a Selmeczi esetét a Lockheeddel,illetve a Lázár botrányait az S8-tól kezdve az Ernste megzsarolásáig.

pom pom 2012.01.17. 12:14:12

@narmer: Dugónincs Tífusz (alias Dugovics Titusz) magjával ráncsa az EU-t... az álamcsődörünkk megdönti a Mér kellt

V u, de ja vu 2012.01.17. 12:14:57

Gyerekkoromban kb. 10 km-en belül legalább 3 olyan tsz volt, amelyik eszközei, gépei és több lábon állása miatt mintaértékű lehetne akár ma is.

Természetesen ezekből mára egy sincs!!!

Ha hinni lehet Moldova tényfeltáró könyveinek (hát, hithű komcsi az öreg, de ettől még lehet igazság abban amit ír, pl. Az utolsó töltény 8. kötetében), a tsz-ek tudatos szétverése már a Kádár-érában, a '80-as években elkezdődött, majd rendszerváltás után az Antall- és azt követő kormányok (igen, Hornék is, Viktorék is) begyorsították a folyamatot, persze nem csak a tsz-eknél, a privatizációban ész nélkül adtak el mindent, és bár eredetileg volt egy forgatókönyv szerinti lezárási időpont megjelölve, a reprivatizálásoknak a mai napig sincs vége:-(((

Hogy aztán hogy tudnánk visszaszerezni az atomerőművünket, hőerőműveinket, eldózerolt cement- cukor és más gyárainkat, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy '89 óta egyetlen éppen kormányon lévő erő sem emelte fel a szavát az ország kiárusítása ellen, még a naaagy orbán viktor sem:-(((

És most előállanak a nagy farbával, hogy amit 25-30 éven át vertek szét, most újra megcsinálják... hát mit mondjak: nem találok szavakat:-(((

Éljen a háztáji gazdaság??? Hát éljen, de azért azt ne felejtsük már el, hogy míg 30 éve alig volt falusi porta, ahol legalább 2-3 hízó ne röfögött volna, a tsz teheneivel együtt hajtotta a csordás a több tucatnyi saját tehenet a legelőre, miközben a háztájiban, a paskomban termelgették az emberek a terményeiket, pár holdas földecskéjükön termelték a kukoricát, búzát, amellé amit a tsz-tagok (nyugdíjasok is!) osztalékként természetben eleve megkaptak.

Ma ez nincs, napi áron kellene a terményt, tápot megvásárolni... és aki még nem csinálta: ne legyen senkinek illúziója, hogy olcsóbb az otthon megtermelt/felnevelt étel:-(((

Másik kerékkötője a tervnek a falvak funkcióinak átrendeződése: dolgoztam olyan falusi emberrel, aki a szomszédját jelentgeti fel, mert annak tehenei miatt istállószag van és sok a légy! Az őt nem hatotta meg - a városról a csendes faluba költözött értelmiséget, gyári melóst, irodistát meg pláne - hogy a falu eredetileg ezért falu, nem Zalakaros vagy Zsóri-fürdő ez, hogy eredeti funkciójától elszakítsák a tősgyökeres falusi gazdálkodókat!

Márpedig ezt teszik, és a hivatalok, bíróságok tiltó ítéleteikkel még alá is játszanak ennek:-(((

Hát ennyit röviden a remek elképzelésről:-(((

PS: egyébként lassan ember is alig lesz, aki tudja, ismeri a gazdálkodás mikéntjét, az állatorvosi szolgálatot megnyirbálták, az ÁNTSZ meg az anyám tyúkjára is HACCP minőségi követelményeket akar erőszakolni - pedig nem kevés generáció nőtt fel sárban-trágyában és tűző napon, mégis többségük átlagéletkora bőven túl van/volt a mai magyar várható életkoron, nem sokkal, 10-20 évvel...:-(

Mr.Treeger 2012.01.17. 12:15:14

1. A kistermelői terményeknek magasabb az ára, akármennyire is támogatják. Az átlagember a legtöbb esetben az olcsóbbat választja.
2. A teljes rendszer jelenleg rossz, mert a zöldségesek (hagyjuk az áruházakat) a nagybani piacról szerzik be az árút és nem kistermelőtől, mert nincs kiépített hálózat. Oda a kistermelő el sem tud jutni, mert már nem fér be. A zöldségesnek az árak miatt nem fér bele, hogy kistermelőtől vásároljon.
3. Ez igaz a hentesekre is, mert nálunk nem ellenőrzött, vagyis inkább nem érdekel senkit, hogy mivel van etetve és hogyan van tartva az állat, minőségi húshoz minőségi tartás kell, ami megint csak emeli az árat. Ld mangalica karaj kilója 2800 FT, míg akciósan akár 900 is lehet. Plusz a HACCP miatt, a kis állattartókat nehezen lehet rendszerbe terelni.
4. Jó példa: Wales Ludlow városa, ott minden bolt és étterem 50 mérföldes körzetből szerez be minden élelmiszert, de a lakók támogatása kell hozzá. Nálunk a lakosság támogatná, hogy drágábban de magyar árut vegyen?
5. Ha egy faluban két zöldséges helyi árut árulna magasabb áron, egy pedig a nagybaniról hozná az olcsóbbat, a lakosság kiállna a másik kettő mellett.
6. Sok vizsgálatnál kiderült, hogy annyira nem jó minőségű a magyar termék: pl méz antibiotikum vagy cukortartalma, a paradicsom műtrágya tartalma. A disznóhús vizes, a legtöbb hentesnél kapható marhahús öreg tejelő szarvasmarha volt ami rágós.
7. Ami jó, arra meg nem vagyunk büszkék: pl tengelici spárga, vagy a mangalica sonka. De a mangalica sonkát is spanyolok viszik el szárítani, mert nálunk senki nem tudta hosszú távon megoldani a technológiát.
8. A világ legnagyobb fokhagyma termelője 75% csökkentette a termelést (Spanyolország), mert nem akar versenyezni a kínai fokhagymával. A kínai paraszt 100 USD-t kap egy hónapra, ezzel nem lehet versenyezni.
9. Szóval nem kellene aló másik oldalára esni, hanem ésszel és megfontoltan azt és olyan áron termelni, amit a vevő még ki tud fizetni, de a termelő is megél belőle.

Spárga, görögdinnye, dió, mangalica, bárány, málna pl amivel jobban foglalkoznunk kellene, ennek van piaca jelenleg is.

De amíg a földtulajdonosnak egyszerűbb gabonát termelni, addig senki nem fog átállni kiskonyhai termesztésre.

csoko20 2012.01.17. 12:24:04

Meg kell nézni, hogy a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatában kinek mekkora termőföldje van!
Ha kiebrudalják a multikat, akkor majd legyen hova menni kapálni...

Arbet 2012.01.17. 12:24:57

Van egy ötlet:

1, Igazi civil szakértoi kormány felkérése (jelenlegi pártok közremuködése és beleszólása nélkül)
2, Jelenlegi politikai rendszer egészének felelosségre vonása, felelosségének kimondása az elmúlt 22 évre visszamenoleg
3, Mentelmi jogok azonnali felfüggesztése, mentelmi jog megszuntetése
4, Azonnali valóban civil ellenorzo testület felállítása, amely minden állam által elköltött adóforintot átvizsgál és felügyel.
5, Állami mamutvállalatok vezetoinek azonnali felfüggesztése, cégek átvizsgálása és felelosség megállapítása, mukösésük átszervezése.
6, Pártfinanszírozási rendszer azonnali megszuntetése, áttervezése, civil ellenorzés kötelezové tétele és bevezetése.
7, Pártok megszuntetése, egyéni képviseleti parlament felállítása.
8, Képviselok azonnali visszahívásának lehetoségének bevezetése
9, Azonnali törvények megalkotása, mely a korrupció, adócsalás, adókerülés büntetési tételét olyan szintre emeli, hogy senki még csak ne is gondoljon rá.
10, Azonnali adócsökkentés, mely növeli a versenyképességet és a becsületes adózás iránti lehetoséget.
11, Szociális juttatási rendszer azonnali liberalizációja
12, Állami szféra, állami kiadások nagyarányú csökkentése, parlamenti képviselok létszámának és bérének/juttatásainak drasztikus csökkentése.

narmer 2012.01.17. 12:25:55

@pom pom: Ennek nem sok értelme van.. sőt.

no successful 2012.01.17. 12:40:42

A földjeink védelme, bizony stratégiai cél kell hogy legyen. Érdekes, hogy a posztírónak a szemét nem szúrja az a tény, hogy a föld felszínén, és alatta kitermelhető ásványkincs az állam tulajdonában van. Nos a termőföld is egyfajta erőforrás. És nekünk sajna döntően nincs más.
A jövőben várhatóan az energia és vele együtt az élelmiszerek tovább drágulnak, egyszerűen a keresleti kínálati arány miatt. Felértékelődhet ismét, a helyben, vagy kisrégióban előállított élelmiszerek szerepe. Egyszerűen hajmeresztőnek tartom, hogy egyetlen erőforrásunkat csak úgy odavessük kövérbukszájú idegen befektetőknek (lásd Sukoro ügy), hogy aztán ők, kényük kedvük szerint alakítsák azoknak az élelmiszereknek az árát, amelyet a mi földünkön, mi termelünk ki.
Lehessen bérelni a földeket, de csak korlátozott időre, (50 év?) haszonnövény, legelő, és erdészeti hasznosításra, és természetesen meghatározott kereskedelmi, és adózási kondíciókkal. A bérletet meg lehetne újítani persze. Stb. De a föld az állam tulajdonában kellene hogy maradjon !

Dr.Bio74 2012.01.17. 13:52:55

A GMO -val kapcsolatban, csak abban reménykedek, hogy orbánka nem a nagy lehetőségek közé sorolja, és inkább ellenzi, mert ha ezen dologhoz is a rá jellemző módon nyúl, akkor hamarabb tudjuk meg mi lehet a rossz a GMO -ban, mint jó.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.17. 14:26:24

A génkezelt növényeket én is ellenzem. Mi van, ha a kártevők alkalmazkodnak ezekhez is, és még szívósabb monokultúra faló rovarok alakulnak ki, hiszen a természet folyamatosan keresi a lehetőségeket. Egy nagy monokultúra pedig akkora táplálékbőség egyes élőlényeknek, hogy muszáj alkalmazkodnia a spéci növényhez is. Csábító falat. És tuti, hogy megoldja a természetes mutáció az alkalmazkodást. Na, akkor még nagyobb szószban lennénk!

Đđ 2012.01.17. 16:53:15

@no successful:

A posztírónak az szúrja a szemét, ha egy miniszterelnök nyilvánvalóan valótlan tényeket állít hamis összefüggésekbe, önző politikai célokat követve… A poszt ezeket vette sorra.

„Egyetlen erőforrásunk”: a legnagyobb erőforrás(unk) az emberek tehetsége lenne – de ezt nagyon nem célszerűen hasznosítjuk. A föld (és a víz) csak a divatos („alternatív”) katasztrófa-forgatókönyvekben számít olyan értelemben meghatározó tényezőnek, ahogy azt orbán viktor és mellette itt egyes kommentezők gondolják. A föld- és vízszűkét pedig nem önző, nacionalista politikákkal, hanem technológiai fejlesztéssel kell megoldani. (Javaslom, járj utána, hogy pl. a kvázi félsivatagi Kaliforniában hogyan termesztik sokezer hektáros gazdaságok a paradicsomot – ami ugye kifejezetten víz- és jótalaj-igényes növény!)

Sukoró (igen, hosszú ó-val kell írni!): Maga a beruházás jó lett volna, reális üzleti tervvel, sok munkahellyel, adóbevételekkel, stb. A „sukorózást” a Fidesz és Schiffer kifejezetten politikai haszonszerzési céllal kezdték el – nem mintha magával a beruházással lett volna bajuk. Hiába próbálja orbán letagadni, ő is tárgyalt Joav Blummal! Ha Gy. F. Hibás, akkor o. v. csak annyival kevésbé, hogy épp véletlenül nem ő volt a miniszterelnök…:-)

Nem akkor gazdálkodunk okosan a javainkkal, ha őrizgetjük, mint fösvény a kincsét, elásott ládikában, hanem ha célszerűen hasznosítjuk. sajnos a magyar közélet és közgondolkodás még nem elég érett ahhoz, hogy ezt fair, korrupciómentes módon tegyük.

De az igaz gyöngyszemed most jön! Azt írod: „…a föld az állam tulajdonában kellene hogy maradjon!” Apafej, akkor talán menj Észak-Koreába, mert másutt ez nem szokás!

…De mondok neked még rosszabbat is! Tudod-e min akadt ki annak idején a Hitel c. könyvében Széchenyi? Hát éppen azon, hogy (az ősiség törvénye miatt) a föld nem volt szabadon adható-vehető! Emiatt nem működhetett jól a földhitel-piac, emiatt nem korszerűsödhetett a magyar mezőgazdaság – mert jó, ha tudod, hogy már akkor, másfél évszázada is elmaradt a magyar mg. termékeinek színvonala és a technológia a kor (ipari forradalmi) színvonalától. További tanulsága a XIX. sz.-i magyar mezőgazdasági és földviszonyoknak, hogy amikor aztán (a kiegyezést követően) mégis megindult a földhitelezés, a birtokosok képzetlensége, maradi, „úri” szemléletmódja miatt nem lett a dolog sikertörténet – számukra, mert ugyanakkor az e téren felkészült (többnyire zsidó és sváb) birtokosok igen sok jól menő gazdaságot működtettek.

Đđ 2012.01.17. 17:04:21

@Gamma Leonis:

Ha a te logikádat követnénk, akkor igen nagy baj lenne védőoltásokat adni – hiszen a természet ott, az emberi kórokozók terén is „keresi a lehetőségeket”… Hadd dögöljön, akit az Isten, vagy a Természet arra ítélt! Térjünk vissza az 1348-’49-es régi szép időkhöz (akkor volt a pestisjárvány,a mely kipusztította Európa lakosságának kb. a harmadát…)

Figyelj: mint ahogy a világon semmi, úgy a géntechnológia sem ad „tökéletes és végleges megoldást”. Igen, folyamatosan kell munkát végezni, az új és új kihívásokra megtalálni a megfelelő megoldásokat. A világon minden folyamat – és aki csak „állapotokban” akar gondolkodni, az téves eredményre jut!

…De lehet, hogy te erre azt feleled, hogy hagyjuk a francba az utóbbi 7 millió évünket és másszunk vissza szépen a fára! Létezik ez a fajta defenzív stratégia is – pl. a tibeti buddhizmus is kb. ezt javasolja, ám ez igazából nem más, mint annak beismerése, hogy félünk a feladatoktól, az újdonságoktól, mert úgy érezzük, nem ismerjük a világunkat és „kicsik és elveszettek” vagyunk abban.

[…A „génektől” való félelem egyébként nagyon emlékeztet „az atomtól” való félelemre: valami, amit nem értünk, amiben hiányosak az ismereteink és amit nem láthatunk szabad szemmel. Ezért félünk tőle igazán… Autóbalesetben eddig sokkal többen haltak meg, mint atomkatasztrófában – és mégis: a derék, okos németek sem az autót tiltják be, hanem az atomerőművet. Hát nem vicces?:-)))]

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.17. 17:48:29

@Đđ: Azt azért figyelembe kéne venned, hogy a fejlődésünknek komoly mellékhatásai vannak, és egy megoldott probléma teremt egy másikat.
Szerintem te se örülsz annak, hogy pl. egy milliárd ember éhezik és szomjazik a bolygón. Erre te azt mondanád, minek születtek meg? Pedig ők is az emberiség fejlődésének hatására tudtak világra jönni, az más kérdés, hogy milyen körülmények közé érkeztek meg.
Én nem a génektől félek, hanem a problémamegoldásunk visszacsapásától, mert ellenhatás halál biztosan lesz. Egy atomerőmű is, ha eldurran, mekkora mellékhatásokat generál. Lásd, Csernobil. Persze lehet elbagatellizálni a dolgot, hogy lárifári, mi egy atomerőmű katasztrófa a baleseti statisztikákhoz mérten...
Nem is tudom, hogy melyikünk dugja jobban a homokba a fejét.
Egyébként igen, a földi élet lényege a folytonos változás, és a külső változásokra adandó minél jobb válasz. Tudom, hogy rugalmasnak kell lenni. Azonban az emberiség jelenleg éppen a problémák gyártásában jeleskedik és nem a megoldásukban.

Greg C. 2012.01.17. 19:20:40

Azt gondolom, hogy ez már nem igényel kommentárt! Minden szavaddal egyet kell értenem!

Jofiu 2012.01.17. 20:15:26

@Moan: Fölöslegesen (?) vetted magadra, Orbánt fikáztam, senki más. Minimális értelemmel is látható.
süti beállítások módosítása