2011.08.23. 16:56 Szerző: Đđ

Polgári konditerem

Itt az ideje, hogy kimondjuk: Magyarország problémái egy választási cikluson belül megoldhatatlanok. Mindenki, aki mást állít, hazudik, vagy ostoba. A Fidesz a 2010-es választások előtt azt sejttette a magyar társadalommal, hogy ő bizony tud csodát tenni – látjuk, mit tettek-tesznek csoda helyett.

Magyarország problémáit elsősorban nem a „világválság” okozza – megvoltak azok már 2007-’8 előtt is, csak akkor még volt olcsó hitel a világpiacon, amivel szépségtapaszt lehetett finanszírozni a kelésre. Most, hogy magunkra vagyunk utalva, immár nem takargatható a probléma: Magyarország problémái a magyar társadalom milyenségében gyökereznek. Hűbéri fejjel éltünk köztársaságban, alattvalói mentalitással akartunk demokráciát üzemeltetni. És ha ez van, akkor mindig lesznek jelentkezők, akik felismerik a rést és elkezdik kiépíteni az abszolút hatalmat. Gyenge népek fölé automatikusan hoz a történelem erős(ködő) diktátorokat. Ez ment Rómában, amikor felhígult a polgárok elkötelezettsége a köztársasághoz. Ez lett a nagy szocialista-kommunista kísérlet vége a Szovjetunióban, ahol a tehetetlen muzsikokra ült cárként a szovjethatalom. Ez van a dél-amerikai „felszabadított népeknél” is, egy „ibériaisággal” megfejelt indián+rabszolga kombótársadalom kap rendre akár Pinocheteket, akár Chávezeket… A köztársaság üzemeltetése és fenntartása nagy terheket jelent: arra csak erős polgári öntudattal bíró népek képesek.

Magyarország történelmében a polgári öntudat még a legjobb korszakainkban is csupán a társadalom néhány százalékára terjedt ki: a többi vagy szűkölködő paraszt/zsellér, vagy „úr” volt – de semmiképp sem önállóan döntő és felelős polgár. Ráadásul ez a néhány százalék is jelentős részben „nemzetidegen elem” volt (német, zsidó, esetleg szerb), akik időről időre meg is kapták a maguk kirekesztés-adagjait. Ahelyett, hogy hagytuk volna, hogy tőlük a polgáriság szépen bediffundáljon a „fajmagyar régiókba” is, gyakorlott öngyilkosok módjára elhatárolódtunk tőlük…

Ha továbbra is megmaradunk a polgáriatlanságban, akkor ez egy örökké szegény, mindig szerencsétlen és folyamatosan háborgó, de cselekvésképtelen nép maradunk. Magyarok, akarjátok ezt?

…Ha pedig nem akarjátok, akkor itt az ideje, hogy elkezdjetek előkészteni egy olyan kormányt, amely polgáriasítja a magyar mentalitást – kezdve saját magán és folytatva a vállalkozókon. Igen: a vállalkozókon, mert ugye az „állami” a függést, a hűbériséget (és a kiszolgáltatottsághoz való hozzászokást) erősíti, a „magán” meg önállóságot és előrelátást követel. Nem képzelhető komolyan, hogy megerősödik úgy a polgári felfogás, ha közben az állam (mint most is), igyekszik hatalmi-gazdasági konglomerátumot építeni a társadalom fölé.

Aki új, polgári és demokratikus Magyar Köztársaságot akar annak a vállalkozásra való alkalmasság fejlesztésének politikáját kell meghirdetnie! Nem a vállalkozásoknak pénzt osztogató államra-kormányra van tehát szükségünk – ezzel az erővel akár „direktben” is csinálhatnánk államkapitalizmust, vagy államszocializmust (egyre megy, egyik sem működik!). Ahhoz, hogy érdemes legyen pénzeket osztani, előbb a pénzeket okosan, célszerűen, hatékonyan felhasználni képes vállalkozókra van szükségünk. Ha a mai állapotú „átlagvállalkozót” pénzeli az állam, akkor ez a kiadott pénz elfolyik. Képessé kell tenni a vállalkozói szférát a komplex folyamatokban való gondolkodásra – és itt nem csupán termelési folyamatra kell gondolnunk, hanem kutatás-fejlesztési, piacépítési és értékesítési folyamatokra is! Ha csak „a folyamat közepére” koncentrál egy vállalkozó, akkor a siker teljességében rajta kívül álló, véletlen folyamatokon fog múlni.

Látjuk: a feladat alapvetően „nevelési-oktatási jellegű”: meg kell kísérelnünk mesterségesen pótolni azt, amit a társadalmi közeg nem adott-adhatott meg.

…Itt az ideje, hogy „polgári konditerembe” írassuk be vállalkozóinkat - ez lesz a következő kormány alapvető feladata!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr33173929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.08.30. 23:41:06

A nyaralás hevében elmulasztottam ezt a posztot kommentálni, de ami késik, nem múlik.

Ez a poszt JÓ. Ennyi, meg egy bembi:
ha egy kormányciklus 30 évig tartana, akkor reális elvárás lenne egy vállalkozói réteg oktatása, fejlesztése, tuningolása egészen a világszínvonalig, s csak aztán támogatás a bestéknek ... igaz, akkor már nem is kéne.

Csakhogy egy kormányciklus nem tart 30 évig (érzésem szerint ezt momentán nem bánod), ergo egyszerre kell fejleszteni és támogatni, csinálni a gyakorlatban a gazdaság- és vállalkozófejlesztést. A politika a lehetséges művészete. Ezzel együtt e poszt munkásságod csúcsa, gratulálok, sőt javaslom, hogy archiváld.
süti beállítások módosítása