2012.01.16. 21:37 Szerző: Đđ

Füvet s vizet

orbán viktor ma ismét tervet jelentett be (Jajjj!!!): ezúttal a magyar mezőgazdaságot fogja megmenteni, a Darányi Ignác tervvel. (A terv névadójáról később még lesz szó…)

És csak úgy mellesleg azt is tudatta ma velünk a Vezér, hogy ha nem vettük volna észre a vaksi szemeinkkel, folyik itt egy (még egy) háború is ellenünk: a termőföldért és a vízért. És ez a háború az oka a leminősítéseinknek, hiszen – ahogy orbán fogalmazott – ezt „leminősítésekkel vívják”. Nyilván az S&P, a Moody’s, vagy a Fitch a modern idők honfoglalói, akik álságosan füvet és vizet kérnek…

Ezzel orbán is csatlakozott azokhoz, akik mélyen hisznek a magyarság és annak földje (és vize?) ellen szőtt világ-összeesküvésben. Vagy ha netán személy szerint nem is hisznek benne, de politikai tőke-kovácsoláshoz azért felhasználják. (Egyébként jellemzően ennek a „családnak” a prominens tagja a szélsőjobboldal is.)

…Mellesleg, ha én Magyarországon külföldről származó élelmiszereket forgalmazó multi lennék, már indítanám is orbán ellen a pert, üzleti hitelrontásért és rágalmazásért. Hiszen a miniszterelnök nem egyebet mondott („nagy nyilvánosság előtt”, ami – ugye jól tudom, tisztelt Hangó Tünde bírónő -  súlyosbító körülmény!), mint hogy „a Magyarországra érkező külföldi élelmiszerek ipari hulladékok csupán”… Basszus: akkor az olasz parmezán, a „zarte Schokki aus dr Schwiiz”, vagy a bajor és belga sörök mind-mind ipari hulladékok?

…Mivel is akar segíteni a kormány terve a kis-és középbirtokosoknak: adminisztratív terhek csökkentésével – mintha a sok papírmunka lehetetlenítené el a magyar parasztot, nem pedig a munkaszervezés és a közösségi önszerveződés, a szaktudás és a tőke hiánya, vagy a nem megfelelő technológiai szint, – de ezeknél vannak még nagyobb gondok is. Ezek pedig – mint minden bajunk esetében – alapvetően tudati, mentalitásbeli hiányosságok. A magyar paraszt ugyanolyan, mint a magyar ember: nem tervez előre, nem fog össze közös érdekek mentén, nemigen ismeri a világot, amiben boldogulnia kellene. Ugyanolyan – vagy még rosszabb, hiszen (legyünk már egyszer őszinték, mint Feri Őszödön!) a magyar faluban az ’50-es- ’60-as évek óta elindult a képességek tömeges elvándorlása. A tehetséges gyerekek legtöbbje elkerül a faluról – és viszi magával a tehetséges génjeit is. Ez pedig, ha elég hosszú időn át így működik, akkor a természet nem képes sem olyan ütemben, sem olyan számban újratermelni a tehetséggéneket, hogy az fenntarthatná az adottságokbeli egyensúlyt.

orbán úgy tudja, hogy „Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben eredendően mezőgazdasági ország”, továbbá, hogy „akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága”… Hát, lehet, hogy itt is „megtévesztették”, mint a gazdasági kérdésekben (ahogy Heim Péter mondja róla - http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20120115-orban-viktor-gazdasagi-kerdesekben-megtevesztheto-interju-heim-peter-kozgazdasszal.html), de tény, hogy a kettő közül egyik állítása sem igaz!

orbán azt mondja, hogy Magyarország „mezőgazdasági ország”-létét „a földrajzi, természeti adottságai, történelme, kultúrája, hagyományai” igazolják. Ilyen alapon minden ország „mezőgazdasági” lehetne – hiszen történelme korábbi, hosszas periódusaiban lakói zöme alapvetően mezőgazdasággal foglalkozott, úgy nagyjából a neolitikus forradalomtól az ipariig… De azt, hogy ma milyen egy ország, az mutatja meg, hogy az ipari forradalom óta milyenné vált? És nyilvánvaló, hogy a magyar lakosság, a magyar gazdaság eltávolodott mezőgazdasági gyökereitől.

A leginkább még a „hagyományok” terén állja meg a helyét orbán mondandója – de bár ne állná meg, ugyanis a magyar hagyomány e téren nem a szervező-tervező, kooperálni is kész, öntudatos parasztpolgár/farmer hagyománya, hanem a zselléré. Írtunk már korábban* arról, hogy milyen mély (és káros) nyomai vannak a mai magyar mentalitásban is annak, hogy az ország lakosságának egyharmada még 70-80 évvel ezelőtt is nincstelen szegényparaszt volt. Isten őrizzen meg attól, hogy ezt a „hagyományt”, ezt a mentalitást tűzze ki példaként elénk bárki is! (…Tudom én, hogy él az „úri nosztalgia” a keményes fogott, végletekig kiszolgáltatott és ezért engedelmes embertömegek iránt – de nehogy már ebből csináljunk politikát a XXI. századi Európában! Ám ha a közmunka-törvényre és az új munka-törvénykönyvre gondolok, akkor mégiscsak utalnak erre erős jelek…)

…Most pedig nézzük, mi a helyzet a másik orbáni állítással, hogy „Magyarország akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága”?

Magyarország (viszonylagosan) „erős” a középkor egyes periódusaiban volt – és ekkor valóban virágzott a mezőgazdaság. Ereje azonban nem (elsősorban) ennek volt köszönhető, hanem annak, hogy Európa aranytermelésének többségét a királyi Magyarország adta. Ez finanszírozta a korabeli Magyarországot, ez tette erőssé – vagyis: nem az „áldott föld”, hanem az a rohadék pénz

Aztán, amikor változott a világ és Magyarország éppen nem volt abban a helyzetben, hogy maga is megváltozzon, amikor már az ipar és a kereskedelem lettek „erő szempontjából” a meghatározók, és amikortól már az országok lakói is az így előálló javak iránt kezdtek kapkodni, akkor le is áldozott Magyarország ereje. Nem mi iparkodtunk és nem mi kereskedtünk az ipar javaival – mi csak az aranyunkat adtuk oda „fogyasztási javakra” (akárcsak ma a jobbmódúak a Matolcsy-egykulcsossal a zsebükbe került pénzt!) és ez „nem élénkítette a hazai gazdaságot”. „Recesszióba” kerültünk – akárcsak ma, amikor szintén nem vagyunk képesek a világ gazdasági élvonalában „dívó” gazdasági szokások, technológiák, stb. meghonosítására… Nem hiába volt az, hogy az egyik legtehetségesebb uralkodónk, Mátyás király is a hatalmas kereskedelmi potenciállal rendelkező (árumegállító jog) Bécset és az akkor is fejlett iparvidéknek számító Sziléziát (Boroszló/Breslau/Wrocław) akarta meghódítani (akárcsak 250 évvel később Nagy Frigyes, aki szintén a „zsenikirályok” közé tartozott) , nem pedig valami áldott aranykalásszal ringó alföldi tájat… (Mátyás persze román volt – ugyan mit is példálózok én itt vele!)

A gének is előkerültek orbánnál – kétszer is. Beszélt arról, hogy „nem fogadunk be génpiszkált anyagokat a földjeinkbe”. Azért arra igazán kíváncsi lennék, hogy orbán (és rajta kívül még rengeteg, hozzá nem értő, a genetika és a biológia alapjaival tisztában nem lévő ember) hogyan írná le azokat a folyamatokat, amelyek révén a megevett növényi és/vagy állati gének „átkerülnek” az emberi genomba? A gének ui. a kromoszómákban vannak „bezárva”, azok meg a sejtek belsejébe… amiket megeszünk és utána szépen megemésztünk! De nem akarok itt biologizálni!

A másik génekkel kapcsolatos megjegyzése „ott a föld szeretete a magyar ember génjeiben”, kb. az előbbiez hasonló mélységű szaktudásról árulkodik… A „génekben hordott parasztság” persze jól hangzik – de a miniszterelnök, gyanítom, nem erre gondolt… Ami pedig azt a megjegyzését illeti, hogy „sokáig tudatosan sorvasztották a vidéki életet”, nem világos, mire-kikre is vonatkozik pontosan? Akik ui. szívták a vidék vérét, azok mindenek előtt és hosszú évszázadokig a „kiváltságosok” voltak… Aztán sokat rontottak a magyar vidék kondícióin a meggondolatlan, „nosztalgiák vezérelte” lépések az Antall-kormány idejében is. Ja, és volt egyszer egy Torgyán József nevű mezőgazdasági és vidékfejlesztési „csúcsminiszter” is… Hol is? Hát orbán viktor első kormányában! De ha a miniszterelnök netán a szocializmus évtizedeire célzott volna – és ezen keresztül általában a jobboldallal szembenállókra – akkor mellélőtt: Hiszen a magyar vidék történelmi léptékkel a legnagyobbat épp 1960 és ’80 között léphetett!

A magyar parasztnak akkor volt a legjobb dolga, amikor szövetkezetben dolgozott. Persze, tudom, voltak azt megelőzően – és most is – „módos nagygazdák”, ám ők igen kevesen voltak/vannak. Az ő sikerességük a legtöbb, a mezőgazdaságból élő honfitársunk bajaira nem ad megoldást, példájuk számukra tömegesen nem követhető: ehhez náluk sem a személyes, sem az anyagi feltételek nem adottak.

A mai világban a mezőgazdaság: nagyüzem. Illúzió a tömegesen jól működő kisgazdaságok világa – legalábbis egy tudás- és forráshiányos országban. Ahhoz pedig, hogy a magyar kisüzemek néhány hektárján is jó minőségű, keresett és „delikátesz” termékeket lehessen előállítani, akkora lépést kellene tennie a magyar parasztságnak, amekkora legalább egy generációnyi időt, részletesen kidolgozott programot és stabil „reálkormányzást” igényelne. Ahogy az elmúlt másfél év bizonyította, e feltételek egyike sem adott az orbán-kabinetnél – reméljük, hogy a „legalább egy generációnyi idő” sem!

…De ha már az előbb a „nagygazdákat” emlegettem, azért talán a szokottnál őszintébb ez az új, állítólag a kis-és középbirtokokon segíteni hivatott terv, ugyanis névadója, Darányi Ignác nem kevesebb, mint 5000 katasztrális hold, azaz nagyjából 29 km2 birtokosa volt. Ez nagyjából megfelel egy nagyobb budapesti kerület méretének – „kis-”, avagy „középbirtokosnak” tehát nemigen volt nevezhető. Nem lepne meg, ha – hasonlóan az orbán-kormány általános társadalmi-gazdasági elképzeléseihez – itt is egy „nemzeti nagybirtokos réteg” megteremtése, „helyzetbe hozása” és „feltőkésítése” lenne az igazi cél.

Ha ez lenne a valóság, akkor jobb címet javasolnák a tervnek: legyen Parasztvakítás!

 

 

*Íme, a korábbi, ezzel foglalkozó posztjaink:

·          Point of view - http://progressziv.blog.hu/2010/08/23/point_of_view_6

·          Polgári konditerem - http://progressziv.blog.hu/2011/08/23/polgari_konditerem

·          Hány köztársaság kell még? - http://progressziv.blog.hu/2011/10/24/hany_koztarsasag_kell_meg

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr913556677

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.17. 11:51:39

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.17. 11:50:48

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.17. 11:50:22

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Kinek kell a termőföld? 2012.01.17. 11:33:08

A kormány talált százezer hektár termőföldet, hurrá! És úgysem használtuk semmire. Akkor nem is fog hiányozni, ha eladjuk a kínaiaknak. Mert nekik vannak terveik vele. Az már eddig is érdekes gondolat volt, hogy majd jól megveszik az államkötvényeket...

Trackback: Orbán-fordítás magyarra - Fel szeretném nyomni az árat 2012.01.17. 11:32:39

NEM mindenki ért a földhöz, aki lakott valaha falun. Akkor még a vezér is jó lenne valamire. A mezőgazdaság nem genetikai ösztön, hanem komoly felkészültséget követelő szakma, ahol ha valamit elbarmolsz, a szomszéd terményét is tönkrevágod. Az Orb...

Trackback: 2014 – II. rész 2012.01.17. 08:53:03

2014. januárjában már minden az áprilisi parlamenti választásról szólt....

Trackback: 2014 – II. rész 2012.01.17. 08:53:03

2014. januárjában már minden az áprilisi parlamenti választásról szólt....

Trackback: A képzett beteg 2012.01.17. 06:44:33

Orbán Viktor ma mondott egy nagyot. Bárki más esetében azt feltételezném, hogy megháborodott, de Viktor esetében inkább taktikai húzásra gyanakszom. A mai nap Viktor arról beszélt, hogy most épp háború van. Azért minősítenek le, mert a földjeinket é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Đđ 2012.01.17. 09:15:13

@Moan:

Elolvasva a kommentjeidet, azt látom, hogy te a tudatlanságából és frusztrációiból következően „zártmagyar” tipikus példánya lehetsz – vagy ezzel kombinálódva Fidesz-bértroll.:-)

…De most mégis úgy írok neked választ, mintha mindez nem lenne igaz!

Szóval:

Az élelmiszeripari hulladék kifejezés szó szerint szerepelt orbán viktor tegnapi beszédében, megtalálod a www.fidesz.hu tudósításában is (www.fidesz.hu/index.php?Cikk=176865 ), olvasd csak el! Ilyet nyilván csak az mond, aki:
1. Totál kattant
2. Nem ismeri az EU élelmiszer-biztonsági és minőségbiztosítási szabályozását
3. Politikai hasznot akar ezzel a „nagymagyarokat” a Jobbiktól elszipkázandó

Bármelyik is, k. nagy gáz ez egy miniszterelnöktől…

Az EU-s szabályokról pedig: durva leegyszerűsítés, hogy „az országok nem szabhatnak gátat a kereskedelemnek” – mert egyfelől igenis, megtehetik, ha ennek pl. egészségvédelmi okai vannak, másfelől pedig minden egyes ország köteles betartani az EU-ban általánosan érvényes minőségbiztosítási és –ellenőrzési szabályokat. Ezeken belül pedig igenis, nézik, hogy „mit evett a csirke?”: komplex termékpályában vizsgálódnak, nem csupán a „kórokozó-mentességet” nézik!

Génkezelés: maga a szó nem pontos… De ha most belemennék abba, hogy mit is jelent a génmódosítás, annak miféle valóságos (és nem „legendás”, a tájékozatlanságból, vagy éppenséggel egyes kutatóhelyek anyagi érdekeiből adódó) jellemzői vannak, akkor beiratkozhatnál akár egy szakirányú egyetemre is:-)

A „génkezelt” gabona pedig arra jó, hogy egészségesebb (pl.: gombafertőzésektől mentes) legyen a búzaszem, amiből a te kenyeredet is sütik!

…Ja, és ha mindaz igaz, amit állítasz, mérgezésestől, ipari hulladékostól, veszélyes génektől kezdve, akkor orbán iszonyú bűnt követ el a magyar nép ellen, hogy amint ezt megtudta, nem záratta le azonnal a hadsereggel a határokat…:-)))

Moan 2012.01.17. 09:16:50

@Szamiz67:

De bizony, Audi, bosch, vagy akármelyik bizony gyakorlatilag betanított munkásokból hozza a hatalmas számokat. + műszakban szalag mellett nyomuló kis pénzért dolgozó kétkezi munkásokat. Nem gondolod, hogy a technológiáért és a vezetésért felelős emberek kicsiny száma adja ki a sok ezer munkást.De ismétlem, nincs nekem ezzel semmi bajom. Értesd meg miért hoztam fel ezt.
Nem ellene vagyok, hanem másvalami mellett. :)

spinat 2012.01.17. 09:23:23

a mezögazdaságnak szerintem nagy segítség lenne, ha kicsit javítanának a magyar termékek külföldi marketingjén. Ha valami francia vagy olasz bor, spanyol, vagy olasz zöldség, akkor azt megveszik, ha szar is. Hiába finomabba magyar paprika, paradicsom, ha pl Németországban csak kb kéthetente lehet kapni. Közben meg minden nap az ízetlen spanyolt. Tisztességes maygar bort nem kapni sehol, csak néha tokajit. Van valami balaton nevü kotyavalék, ami úgy készül hogy a Henkel mindenféle maradékokat összevásárol és összeönti. Miért nem lehet magyar pirospaprikát kapni? Miért van az hogy minden német akivel eddig megkóstoltattam, dicsérte a pick szalámit és azóta is veszi ha látja, pedig drága. És a német szereti a szalámit és ért is hozzá.

Đđ 2012.01.17. 09:23:25

@Moan:

A felsorolt német cégek számos, kifejezetten magasan kvalifikált munkaerőt: mérnököket, informatikusokat, szakmunkásokat foglalkoztatnak, egyáltalán nem jellemző amit írsz. Elég, ha megnézed az általuk feladott álláshirdetéseket...

Mi sem igazolja ezt jobban annál, hogy amikor a Mercedes elkezdte a kecskeméti beruházását, lámpással keresett ezerszámra jól képzett embereket - nem pedig "szalagrabszolgákat".

Ami pedig a jövedelemszinteket illeti: jóval a magyarországi átlag felett vannak e cégeknél.

Javaslom: egyszer menj is el ezekbe a gyárakba, nézd meg az ottani munkakultúrát, beszélgess az ott dolgozó „szegény, kizsákmányolt, megnyomorított magyarokkal” és utána kommentezgess itt!

..Már ha egyáltalán érdekel téged a valóság!

Moan 2012.01.17. 09:26:44

@Đđ:

Na jössz személyeskedsz és te nevezel trollnak engem. :) Gratulálok. :)
Talán a frusztrációval kapcsolatban is szétnéznék a saját portámon a helyedben, mert engem senki hozzászólása nem zavart, téged viszont úgy tűnik, hogy az enyém igen. Ezt nevezném inkább frusztrációnak. ;) Bennem béke van. Benned? :)
Mindemellett sosem szavaztam a Fideszre, és ha így folytatja nem is fogok. Egyszerűen van véleményem és ezt anélkül írom le, hogy bárkit trollokhoz hasonlóan betámadnék, mint ahogy te is tetted most.

Na de a következő a válaszom:

Igen, tényleg mondott ilyet az orbán, de én konkrétan mást értek alatta mint mások. Ezt írtam le, csak nem értetted. Egyrészt nem hallottam olyat, hogy ezt az összes külföldről beérkező termékre mondta. Másrészt ahogy írtam is, nekem mást jelent a hulladék.

A többivel meg azért nem vitázok, mert nem kell. Egyed csak azt ami mellett most oly vehemensen kiálltál, aztán majd pár év/évtized múlva meglátod mi lesz. :)

spinat 2012.01.17. 09:28:23

@Moan: hogy én lennék demagó? nézz már magadba mielött itt osztod az észt!

Parajpuding 2012.01.17. 09:28:43

Magyar és külföldi élelmiszerek között is van egyaránt kiváló és hulladék is. A magyar föld védelme nagyon szép, de attól inkább mentsen meg az Isten, hogy olyanok védjék, mint a magánnyugdíjakat.
Ismét hallhattuk zorbán hatalmas etetős lózungjait (ebben valóban utolérhetetlen), de mögötte a szándék igencsak kétséges. Az inkább a szomorú, hogy sokan még mindig megeszik ezt a sok süket dumát. Hang van, azonban mögötte a világon semmi. Se tudás, se jószándék. Ha ezt megeszitek magyarok, na az az ipari hulladék!

Moan 2012.01.17. 09:29:34

@spinat:

Marketing nem rossz ötlet. Csak nekem mindig az jut eszembe erről, hogy az amúgy jóféle magyar borok jó híre után miért volt az szinte az első intézkedése az EU-nak, hogy jól megtámogatta a szőlőtőkék kivágását?
De amúgy igen, kéne sok jó magyar termék, eladhatóvá kell őket tenni, aztán vigyázni ezekre a termékekre.

kirsten 2012.01.17. 09:30:04

@hagyma: Hát orbán mögé soha nem sorakoznék fel, mert amit mond az mindig hazug. Valóban kár volt a 90-es évek elején elsorvasztani a magyar mezőgazdaságot, a konzervipart, akinek a magyar paraszt sokat termelt és legalább el tudta adni az árúját és fizettek neki.
De ne az EU-t hibáztassu7k mindenért, mert lássuk be hogy mindig /köztük én is/ a pillanatnyi hasznot nézzük, mert sajnos nincs elég tőkénk arra hogy várni tudjunk amíg valami igazán hasznot hoz.

kitiltott bögre 2012.01.17. 09:31:26

sz Orbán egy szimpla idióta.
bár,ha jobban belegondolok innen már csak egy lépés az hogy a mezőgazdasági munkások nem sztrájkolhatnak-mint a rendőrök,BKV-sok,orvosok-,aztán a röghözkötés- mint a diplomások-s,ím látjátok feleim megvan az új jobbágyság.

VT Man 2012.01.17. 09:32:45

@Szamiz67:
"többezer magas képzettségű munkahelyet"

= betanitott munkas.

Ez az ev vicce!

csoko20 2012.01.17. 09:36:53

A jövő héten azt jelenti be, hogy gyapotot meg narancsot fogunk termeszteni....

Moan 2012.01.17. 09:36:55

@Đđ:

Te tényleg nem olvasod amit írok. Vagy ha igen a tudatod elég komolyan leszűkül bizonyos sémák szerint. Fura egy szelekció.

Most leírom immáron utoljára: Semmi bajom nincs az Audival, vagy a Mercivel, vagy az összes ilyen multival. Én ugyan nem voltam még alkalmazottjuk de több ismerősöm már igen. Sőt családtagom is dolgozik ilyen helyen. Én a betanított munkást nem úgy értem, hogy nyom egy gombot és kész és ahhoz buta kölkök is elegek, hanem arra értem, hogy speciális munkát végez speciális körülmények között. Ami lehet jó, de lévén, hogy én nem az eliparosodás mellett korteskedem, túl sok jövőt nem remélek tőle.
...és a legutolsó: Az hogy szakembert keres műszakvezetőnek, vagy olyannak, aki ért a számítógép vezérlésű robotokhoz, az nem jelenti azt,hogy mondjuk 6000 emberből 6000 az ilyen magasan képzett szakember. Szerintem neked nincs fogalmad arról hogy gyártanak le egy autót. Inkább nézz utána ennek. Nézz utána a technológiának, az összeszerelés menetének és a gyártósorok működésének.
Persze hogy kőműves nem jó oda, de nem is autószerelési szakmunkáról beszélünk.

vladimir964 2012.01.17. 09:43:28

Maximálisan egyetértek a cikkíróval. Ehhez még hozzátenném a következőket (valószínűleg nem leszek túl népszerű sokaknál, attól még igaz):
1.A gengszterváltás utáni időszak egyetlen hozzáértő mezőgazdasági minisztere, aki valóban törődött a földművelésből élőkkel, és az EU-s játékszabályokon belül igen jól menedzselte - ráadásul eredményesen - a magyar érdekeket, az a Gráf Józsi volt. Talán azért, mert ő egész életében a mezőgazdaságban dolgozott. Nála történt meg az a csoda is, hogy először voltak időben és rendszeresen kifizetve a gazdák támogatásai.
Még egy dolog, amivel narancsos vihart fogok kavarni: ha már egyszer anno dacumál a piacgazdaságra szavaztunk, értelmezésemben abba beletartozik a termőföld kereskedelmének szabadsága is. lehet döngetni árpádsávos jelvényt viselő mellünket, ríkatni dzsentrinosztalgiát vajúdó szívünket, attól még a magyar gazdák sokasága nem fogja tudni egymagában megművelni a földjét. Egész egyszerűen 40-50 hektár alatt (kertészeti kultúráknál kevesebb)és megfelelő gépesítés a mai piacgazdaságban életképtelen egy mezőgazdasági vállalkozás, főleg ha még hozzávesszük az EU által megkövetelt minőségirányítási/minőségbiztosítási kritériumokat. Inkább hagyjuk parlagon a földeket, adjuk el a hazai (városi)földfelvásárlóknak, akik ugyanúgy nem fogják megművelni, hanem zsebszerződéssel bérbe adják ugyanúgy külföldieknek? Vagy legálissá tesszük az egészet, és beengedünk egy valóban termelni akaró csoportot, akik - minthogy ők más neveltetésben részesültek - vélhetően adót is fognak fizetni, nem pedig elkerülni, mint fenti felvásárlók. Persze alternatívaként ott van a - nem szocialista értelemben vett - szövetkezés, ahol a gazdák együttesen jóval többre mennek, főleg, ha még megfizetnek szakembereket is - közgazdász, mg. mérnök, stb.
És ez nem utópia, máshol működik.

Moan 2012.01.17. 09:43:46

@kitiltott bögre:

Nos sajnos ez a másik véglet is elég reálisnak tűnik.
Az egyik oldalt az EU akar teljhatalmú urunk lenni, a másik oldalon meg egy királyság van kialakulóban. :)
Mi meg itt a présben, mint a púpos gyerek. :)

pom pom 2012.01.17. 09:45:22

@csoko20: ez komoj? narancsot???? dézsavű?

Moan 2012.01.17. 09:45:30

@vladimir964:

Én ehhez a mozgalomhoz csatlakoznék: "Persze alternatívaként ott van a - nem szocialista értelemben vett - szövetkezés, ahol a gazdák együttesen jóval többre mennek, főleg, ha még megfizetnek szakembereket is - közgazdász, mg. mérnök, stb."

pom pom 2012.01.17. 09:46:25

füvet és heroint nem lehetne előállítani álamilag ???

Moan 2012.01.17. 09:48:34

@spinat:

Nem mondtam, hogy az vagy, csak az az idézet jutott az eszembe. :)
Sajnálom, ha megbántottalak, csak a 2012.01.17. 09:01:39, vagyis az első hozzászólásod azért na... :)
De megkövetlek, a többi teljesen normális volt és úgy is reagáltam rá.

vladimir964 2012.01.17. 09:50:35

@pom pom: Nem fogod elhinni, de a marihuánatermesztés legális Svájcban - Gyógyszergyári alapanyag termesztés céljából. Természetesen szigorú feltételrendszer és ellenőrzési rendszer mellett. És mégsem tántorognak a svájciak tömegesen az utcán bódulatban. Mint ahogy Hollandiában sem. Az alkoholizmus Magyarországon nagyságrendekkel nagyobb probléma, családok tízezreinek életét teszi tönkre, inkább ezzel kéne foglalkozni a T. Háznak.

Moan 2012.01.17. 09:50:39

@pom pom:

Nem lenne hülyeség. Tegnap olvastam az amerikai szesztilalom gazdasági és szociális hatásairól és hát nagyon csúnyán mellényúltak a tilalommal. :)
Jól meg lenne adóztatva a fű meg a többi, de a sarki közértben is kapható lenne, az milyen lenne már?

Moan 2012.01.17. 09:51:55

@vladimir964:

Na a megelőzésre és az egészségügyre túl sokat nem áldoznak sajnos. :(

pom pom 2012.01.17. 09:52:25

@Moan: kezdünk hasomlítnai a középkorias afganisztánra... szó szó...

de itthon tiltanánk... a határon menne ki mind... óccsón... eláarasztanánk ez EU t...

szívjanak...

csoko20 2012.01.17. 09:52:43

@pom pom: A mi ópiumunk maga a fidesz! :)))

pom pom 2012.01.17. 09:53:28

@vladimir964: megoldották... adómentesen főzhecc amit akarsz... legaális a detoxi...

lehetne azorszáég nve: DETOXIA...

pom pom 2012.01.17. 09:54:28

mák ot? nem rossz... abban nagy 6alom vagyunk !!!!

mákos bejglit minden túró rudiba !

csoko20 2012.01.17. 09:56:33

@vladimir964: "Az alkoholizmus Magyarországon nagyságrendekkel nagyobb probléma, családok tízezreinek életét teszi tönkre, inkább ezzel kéne foglalkozni a T. Háznak."

Foglalkoznak is!!! Engedélyezték a szabad pálinkafőzést:))))

Moan 2012.01.17. 09:56:35

@pom pom:

Mákos rúd... Vazze..levédetem. :)

komplikato 2012.01.17. 09:57:06

@Moan: Erről mindig az jut eszembe, hogy most sokan mennek Angliába céget alapítani, mert ugye mindenhol olcsóbb mint nálunk, de ott van rá jó hosszú adókedvezmény. Szóval elindult egy "kompenzáció" a kis magyar cégek papíron angol cégekké vedlenek majd jól.

Vladimir964 - A szabad pálinkafőzés törvény után? Ezt te sem hiszed, hogy érdekükben állna. :(

Moan 2012.01.17. 09:58:01

@csoko20:

Méééé.. most az miért nem jó megoldás? Lakótelepen úgysem főzöl.. faluba mire kiér a mentő... Na addigra már nem leszel egészségügyi kockázata az államnak. :)

Pernahajder Viktor 2012.01.17. 09:58:42

Nemrég vettem magyar négercsókot a sarki cba-ban. Olyan szar volt, hogy a belem fordult ki majdnem. De már a csányi féle gyulai kolbász sem az mint régen, igaz viszont drágább is.

Moan 2012.01.17. 10:00:25

@Kompli:

A magyar mindig megtalálja a túlélésre az eszközeit. :) Nincs olyan hatalom a világon ami ezt kigyomlálhatná belőlünk. :)

Még a Rómi Birodalmat is mi buktattuk meg. :D

Mekkora hatalom lennénk, ha összefognánk egymással...

dr Smittpálelnökúr 2012.01.17. 10:02:03

Világos; falun élsz, dolgozz a földeden.
Ja, ahogyan egy barom ezt elképzeli.

vladimir964 2012.01.17. 10:02:17

@Kompli: Pontosan erre is céloztam, a képmutatásukra.

Moan 2012.01.17. 10:02:17

@Pernahajder Viktor:

Magyar négercsók. :) Ez már eleve paradoxon. :D

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.17. 10:03:01

Orbán Viktor holnap leteheti a fegyvert!!

Még nem döntöttek az Európai Parlament frakciói Orbán Viktor eddig példátlan kéréséről, miszerint a magyar miniszterelnök szerdán beszédet mondana az EP-ben. A szocialisták azonban csak támogatni tudják Orbán szándékát - jelentette ki Herczog Edit, az EP szocialista frakcióvezetésének tagja. Kívánatos, hogy Orbán Viktor Strasbourgban, Európa legnagyobb választott testülete előtt próbálja meg tisztázni a magyar kormány számos európai fórumon kritizált, az európai szellemiséggel, értékekkel és gyakorlattal szembemenő politikáját.

Herczog Edit úgy fogalmazott, Magyarországon látványos "szabadságharcot" vív a kormány, miközben a magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy a gazdasági válságból kivezető forrásokhoz Brüsszelen keresztül vezet az út. Az Orbán féle magánháború hadisarcát a magyar polgárok fizetik a péknél, a benzinkútnál, a hiteltörlesztésnél. Az EP-képviselő szerint itt az idő, hogy Orbán Viktor felhagyjon személyes háborújával, a kettős beszéddel, és elkezdjen itthon is európai módon politizálni, mert Magyarország boldogulása múlik rajta. Ezt kívánja a közösség érdeke. A forint árfolyamát nem Orbán brüsszeli nyilatkozatai, hanem magyarországi politikája, hazai cselekedetei húzták a mélybe az elmúlt hetekben. A miniszterelnök elfeljeti - tette hozzá Herczog Edit, hogy amióta feltalálták a távírót, s átjárhatók a határok, egy perc alatt kiderül a kettős beszéd, a kétféle értékrend. Európának fájni fog, ha Magyarország eltávolodik tőle, Magyarország azonban légüres térbe kerül, ha szembemegy saját érdekeivel.

A nép szavazzon az új köztársasági elnökről!

pom pom 2012.01.17. 10:04:37

@Pernahajder Viktor: én csak FEHÉR csokisat veszek... az jó

persze én jobbikos vagyok... csak fehér négercsókot veszek...

@Moan: lakótelepen egy lépcsőháznyi család (8-10) együtt vehet TÁRSASHÁZI beruházásként egy pálinka főzőt 200-300-500 ezer forint... megtérül egy szezony alatt... a panelek parkjában meg lehetne szilvafákat...

ja ja... máki rudi... vagy máki áki...

és akkor haza jüön minden ORVOS és értelmiség az összes nyugati országbókl... mer ijet nem kapnak máshol...

vagy aggyunk el DÍSZ szertációkat külföldre... mint a bolgárok... írhatnánk kamu doktorikat is... smit pálesz írná alaá őket... (fusiban)

na__most__akkor 2012.01.17. 10:04:46

Van egy kicsike rálátásom a holland gazdaságra, mert egy gyerekem és három unokám ott él. (Jól, de most nem erről beszélek.)
A mezőgazdaság egyéni gazdaság. Mindenki termel, amit tud, meg amit akar.
AZTÁN összefognak, különböző társaságokba-egyesületekbe, mert csak így tudnak folyamatosan kiszolgálni áruházláncokat és exportot. A kulcsszó a FOLYAMATOSAN. Egy darab farmer (paraszt, mezőgazdász, válaszd azt a szót, ami tetszik) nem tudja lefedni egy árucikkel az országot, országrészt, vagy a külföldet. Ezért csinálnak olyasmit, ami hasonlít a szocialista téeszcsére. A mezőgazdasági minisztériumuk ezzel foglalkozik.

______________
Más.
A Hollandiában élő unokáim (8, 10, 12 évesek) az egész világgal angol billentyűzetről beszélgetnek, a házi feladatukat hollandul írják, és a hülye magyar nagyapjuk kedvéért magyar ékezeteket használnak - mindegyiket helyesen.
Itt, és más magyar blogokon meg túltengenek az egybites agyúak, akik évek alatt sem képesek magyarul megjelenni, de olyan okosak, de olyan okosak, hogycsak na. (copyright Boborján...)

pom pom 2012.01.17. 10:06:02

@Moan: rohatt rasszista vagy.... mér lenne paradoxon... VONA ajánlásával...

vagy hívjuk inkább a maygar terméket ROMA CSÓK nak? akkor már ROMA RUDI is lehet...

vasist 2012.01.17. 10:06:17

Látszik, hogy ezt is olyan személy dobta össze, akinek fingja sincs a vidék bajairól, hanem a betonról osztja az észt.
Igen attól kurvára menni fog a mezőgazdaság, ha lesz néhány többezer hektáros külföldi földtulajdonos, meg mindegyiknek 10 alkalmazottja éhbérért, a többiek meg mehetnek a levesbe igaz?

Nemjuteszembesemmijó 2012.01.17. 10:07:12

Ajjajj, már megint azok a fránya tények. Sok helyre belinkeltem már, de akkor ide is:

www.szabadfold.hu/gazdanet/rekord_a_magyar_agrarkulkereskedelemben

2010-ben az agrárium és az élelmiszeripar exportja 2,1 milliárd euróval (nagyjából 650 milliárd forint most) haladta meg az importot. És akkor tegyük hozzá, hogy az import jó része olyan dolog, ami itthon nem állítható elő: tengeri hal-> halkonzerv, zöldség, gyümölcs télen, olivabogyó és olaj, egzotikus növények és még lehetne sorolni.

Tehát az import kitiltása (ami valószínűleg maga után vonná az export kitiltását külföldről) 2010-ben minimum 650 milliárd kárt okozott volna az agráriumnak és élelmiszeriparnak.

hiába, a tények makacs dolgok, de ti csak álmodjatok tovább...

Pernahajder Viktor 2012.01.17. 10:09:19

@pom pom: fehér csokist még nem is láttam. De ki fogom próbálni :-)

Moan 2012.01.17. 10:10:43

@pom pom:

Igazi magyar termék: Házi Mákos Smitt Pálesz...

Ezt is levédetem. :)

Moan 2012.01.17. 10:20:18

@pom pom:

"ROMA RÚD" :)))) Kiköptem a kávémat! :)))))

@Mesemondó Medve:

No ez igazán szuper! Mea culpa, mea maxima culpa.
Felsorolnád tételesen?

pom pom 2012.01.17. 10:22:25

a kormány kidolgozott minden szükséges társadalmi gazdasági programot

-Zrínyi terv is meg van már... csak nem publikus...

-az Eu zóna megmentésére az is titkos a Dugonics terv...

-a német problémát meg a "Búvár Kund" segéllyel fogjuk megoldani

-ez utóbbival egyben tudják majd kezelni
magyar gyorsnaszád problé máját is

Moan 2012.01.17. 10:22:37

@pom pom:

bocs: "ROMA RUDI" :) Csak már nem látok a könnyeimtől. :) Megbökött egy sün. :)

Moan 2012.01.17. 10:23:55

@pom pom:

A pannon puma meg csak heverészik a langymelegben. :)

csoko20 2012.01.17. 10:29:13

@vasist: "Igen attól kurvára menni fog a mezőgazdaság, ha lesz néhány többezer hektáros külföldi földtulajdonos, meg mindegyiknek 10 alkalmazottja éhbérért, a többiek meg mehetnek a levesbe igaz?"

Mennyivel lesz jobb ha a magyar földtulajdonos földjén kell éhbérért dolgozni, ne adj' Isten fideszesek ültetvényein 'közmunka' címszóval???
Dolgoztál már napszámba', volt már kapa a kezedben?
A helikoteres munkaügyi ellenerzéseket nem a külföldi földtulajdonosok napszámosai miatt vezették be....

Moan 2012.01.17. 10:35:10

@Mesemondó Medve:

Nem komoly. Nem várom el, hogy felsorold tételesen, hogy miket exportálunk.
De azért elgondolkodtam miből tevődhet össze. Milyen cégek milyen termékekkel...

Moan 2012.01.17. 10:36:24

@csoko20:

Nono...azért az is egy véglet amit te írsz.

röhögő 2012.01.17. 10:41:19

@hagyma: Milyen további privatizációt? Mit privatizált az SZDSZ a mezőgazdaságban? Ki is adta el a 12 állami gazdaságot?

csoko20 2012.01.17. 10:45:50

@Moan: Inkább ez az általános. Van 5-6 bejelentett traktoros, azok is csak tól-ig, meg jó pár tucat román meg mindenféle napszámos. Munkaügyi, munkavédelmi előírások leszarva, fizetés a nap vagy a hét végén. Durvább mint az építőipar!

Jofiu 2012.01.17. 10:52:16

A házi kolbásztöltésen nosztalgiázió földet megélehetésért sosem túró megpróbálja megmondani a tutit a témában.
Dejó, hogy rám már nincs hatással amit ez az önjelölt, rossz értelemben paraszt mond.
Úgy csinál, mint aki az elmúlt 20 évben nem itt élt és nem látta mit jelent a családi gazdaság.
Persze nem neki kell pénzt hozó munka után földet túrnia, érthető, ha gőze nincs mire akarja rávenni a többieket.

Moan 2012.01.17. 10:52:22

@csoko20:

No...hmmm...én gyerekként (13-14 éves koromban) dolgoztam földeken gépek között...dolgoztam magtárban, szárítóban...sőt tarlót is égettem. Fogalmam sem volt a biztonsági előírásokról...no és nem is voltam bejelentve sem. Mondjuk ez a szociba volt régen. Ugyan nem tudtam megítélni miben vagyok, de azt azért ma is érzem, hogy az olyan a "miénk volt". Őszinte legyek. Fogalmam nincs melyik véglet a jobb, de végletekben nem is gondolkodom. Hiszek abban, hogy valahogy össze tudunk mi magyarok együtt és egymásért fogni egyszer és akkor ne is kell a végletektől félnünk.

s.krisz 2012.01.17. 10:52:31

A posztolónak vissza kell ülnie az iskolapadba, mert ez így egy nagy 0.
(Összekevert korok és társadalmi-gazdasági folyamatok, egyoldalú vizsgálati szempontok, stb.)

Moan 2012.01.17. 10:55:20

@Jofiu:

Öööö...azt értem, hogy véleményezed mások kommentjét, de esetleg valami építő jellegűt is tudnál ehhez fűzni, vagy csak ennyit tudsz? Mert háromszor átolvastam amit írtál, de nem volt benne semmi lényegi mondanivaló, csak az a tipikus kocsmai hőbörgés jött át. :)

Oswald_Spengler 2012.01.17. 10:55:36

@Schmitt Pálgium szerdán lemond, ez így korrekt!:
"A nép szavazzon az új köztársasági elnökről!"
Önmagában nem rossz gondolat, de illene hozzátenni, hogy ez az szdsz miatt nem így történik, természetes módon lehetőséget adva a parlamenti mutyinak.

Moan 2012.01.17. 10:58:05

@Oswald_Spengler:

A népnek egy csomó dologról kéne szerintem szavaznia...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.17. 11:00:19

@hagyma: ...azt, hogy szar a mostani szalámi, köszönd meg Csányinak, az OTP vezérnek, mivel ő a tulajdonosa a Picknek is.

Szamiz67 2012.01.17. 11:06:24

@STX Joe: Az Audi-ról volt konkrétan szó, amely cégnél az irodai dolgozók 60% felsőfokú, a gyártásban dolgozók 60%-a pedig min, szakképzett és többszáz mérnököt foglalkoztat. Az átlagos gyártó cégeknél ettől rosszabb az arány, 15-85% lehet a magas-alacsony képzettségűek aránya. Nem tudom ez különben miért nevetséges, ha jól tudom viszonlag kevés munkanélküli mérnök van Mo-on, viszont többmillió digitális analfabéta, nyelvet nem beszélő, semmiféle képzettséggel nem rendelkező hazája vagyunk.

Szamiz67 2012.01.17. 11:07:39

@Moan: Korábbi hozzászólásodra majd este reagálok, munkaidőben ez csak minimálisan fér bele, további szép napot!

no successful 2012.01.17. 11:16:41

"Azért arra igazán kíváncsi lennék, hogy orbán (és rajta kívül még rengeteg, hozzá nem értő, a genetika és a biológia alapjaival tisztában nem lévő ember) hogyan írná le azokat a folyamatokat, amelyek révén a megevett növényi és/vagy állati gének „átkerülnek” az emberi genomba? A gének ui. a kromoszómákban vannak „bezárva”, azok meg a sejtek belsejébe… amiket megeszünk és utána szépen megemésztünk!"

Nos nem véletlen, hogy sok helyen korlátozzák a génkezelt termékek használatát, ami a legújabb kutatási eredmények szerint indokolt is. Olyan mikro dns-ek jutnak a véráramba a növényekből, amelyek módosulás nélkül simán átjutnak az emésztőrendszeren, és bejutva a véráramba, és átjutva a sejtfalon, a sejt dns-ében alvó géneket képesek aktiválni, illetve működő géneket blokkolni. Ezzel alapvetően nincs gond, hiszen évmilliók alatt erre állt rá az emlősök szervezete. Tény azonban, hogy sok esetben egy gén több tulajdonság meghatározásában is részt vehet, és fordítva is igaz, előfordul, hogy több gén határoz meg egy tulajdonságot. Következésképp, ha belenyúlnak egy növény génkészletébe, hogy mondjuk több termést hozzon, az nem biztos hogy csak azt az egy tulajdonságot módosítja. Lehet, hogy ezzel módosítanak egyéb tulajdonságokat is. Mi van akkor, ha génmódosított növényből kerül be a szervezetünkbe egy ilyen módosult mikro dns vagy rns darab ?

Nem véletlen, hogy (hála istennek) nálunk nem kezelik olyan liberálisan a génmódosított növények, és vetőmagok forgalmazását.

Sok más csúsztatásoddal együtt ez sem állja meg tehát a helyét.

Moan 2012.01.17. 11:16:44

@Szamiz67:

Nem hiszem, hogy elfogom olvasni, mert lassan megyek és később már nem jövök ide vissza. Majd összefutunk még és akkor leírod. Szoktam kommentelni sok helyen. Meg aztán nincs is értelme vitáznunk. Szerintem nem vagyunk elvben olyan messze, csak belementünk az Audi kérdésbe ami igazából nem is tartozik a tárgyhoz. Na meg olyan jól elkacarásztam Pom Pom írásain, hogy már nem is tudom rávenni magam komoly dolgokra. :)
Neked is szép napot.

Moan 2012.01.17. 11:19:54

@no successful:

Na ahogy mondod. Én ezt sokkal egyszerűbben írnám le: "Azzá válsz amit megeszel." :)

fabijoe 2012.01.17. 11:28:32

Orbán Viktor inkriminált kijelentése az "eredendően mezőgazdasági ország"-ról 150 éve nettó hazugsag vagy alapvető butaság:

A mezőgazdasági ágazat részesedése a nemzeti jövedelemből utoljára 1914-ben volt 40% fölött. a 20-as évekre ez az arány több, mint 10%-ot csökkent, a csökkenés mindenféle "forradalmon" keresztül folytatódott, a cikkben említett 1955 és 1960 közötti időszak kivételével, és napjainkra (másfél évtizede stabilan) a GDP 3.2%-a közti hozzájárulást adja a GDP-hez.
Jelenleg a mezőgazdaság+állattenyésztés+halászat+vadgazdálkodás együttes GDP arányát tekintve a 20 nemzetgazdasági ágazat közül stabilan a 12. helyen áll, még az évek óta pangó építőipar és az egészségügy is megelőzi!
Ellenben Magyarország már jó régen "történetileg és hagyományosan is" ipari állam: több, mint egy évtizede (ez már történelmi távlat!) a könnyűipar 20%-os GDP aánya messze a vezető a nemzeti jövedelemben. Ráadásul ezt a sorrendet a foglalkoztatottak száma - a bozótvágásra vezényelt közmunkásokkal együtt is! - stabilan tartja: 2011.-ben 819 ezer főt foglalkoztatott a könnyűipar, és 280 ezret a mezőgazdaság. A termelékenységről, és az elérhető átlagjövedelemről ne is beszéljünk!
Az állattenyésztés ma 1963-as, a növénytermesztés teljesítménye 1972-es szinten áll, mindkettő a rendszerváltás előtti évbekben: 1988-1989-ben érte el történelmi csúcsát.
A mezőgazdasági szektor átlagjövedelme 2012 decemberében 148443 Ft volt, a feldolgozó iparban elérhető 209036 Ft, vagy a gyógyszergyártásban elérhető 379689 Ft átlaghoz képest.
Melyik adat miatt mezőgazdasági ország ez az ország?

Jofiu 2012.01.17. 11:31:42

@Moan:
"Úgy csinál, mint aki az elmúlt 20 évben nem itt élt és nem látta mit jelent a családi gazdaság."
Ennyi.
Ha még most sem érted, akkor neked sincs lövésed, és ezen az se segít, ha te vagy ma az ügyeletes.

T mint T 2012.01.17. 11:36:05

Igazan nagyon jo iras. Gyakorlatilag minden szot mondhattam volna en is. Kiveve egy bekezdest, amivel vitatkoznek:
"Beszélt arról, hogy „nem fogadunk be génpiszkált anyagokat a földjeinkbe”. Azért arra igazán kíváncsi lennék, hogy orbán (és rajta kívül még rengeteg, hozzá nem értő, a genetika és a biológia alapjaival tisztában nem lévő ember) hogyan írná le azokat a folyamatokat, amelyek révén a megevett növényi és/vagy állati gének „átkerülnek” az emberi genomba? A gének ui. a kromoszómákban vannak „bezárva”, azok meg a sejtek belsejébe… amiket megeszünk és utána szépen megemésztünk! De nem akarok itt biologizálni!"
Itt csak annyiban ter el a velemenyem, hogy en GMO-ellenes vagyok, az alabbi okokbol:
1. Bizonyos GMO-k ugy lettek kitenyesztve, hogy a kartevok ellen onmaguk vedekezzenek. Ezzel bar csokken a peszticid-hasznalat es novekszik a termesatlag, ugyanakkor igenis biologiai szervezetekre hat a noveny altal megtermelt hormon/feromon/vegyulet. Ennek kovetkezmenye, hogy igenis hat az emberi (vagy farm-allat) szervezetre. Kimutattak kiserletekben, hogy igenis rossz hatassal van a szaporodasra, a hasnyalmirigyre, elosegiti rakos sejtek es emesztorendszeri zavarok kialakulasat.
2. ugyanezen tipus hat a nem kartevokre is (non-target group), peldaul a mehekre, katicakra, s az egyeb, a beporzasban es a taplaleklancban erintett fajokra. Ez szerintem nagyon gaz!
3. nehez kontrollalni a GMO-k terjedeset. Gyakorlatilag a szel es rovarok beporzasi tevekenysege reven terjednek olyan tablakba (GMO-mentes teruletekre, ultetvenyekre), melyeknek nem ez lenne a celja. Kimutathato, hogy egyes (foleg amerikai vallalatok) GMO-ja kifejezetten invaziv, tehat eroszakosan behatolo alfajkent lett kitenyesztve, hogy ezzel is a licensz terjedeset es megvasarlasat kenyszeritsek ki az eluralt teruleteken (lasd a mexikoi gazdalkodok esetet). Rengeteg roman es ukran hatar menti bio-besorolasu gazdalkodo veszitheti (es veszitette mar) el bio-besorolasat es ezzel bio-tamogatasat, az invaziv, hatarokon atterjedo GMO-fertozes miatt. Csak ezt elfelejtjuk reklamozni, ugye...

Ezen fenti okokbol en nagyon ellenezem a GMO-kat.
De amugy kosoznet az osszeszedett irasert!

sas70 2012.01.17. 11:37:19

Parasztvakítás, ahogy mondod!
Nincs is értelme, ezen túlmenően foglalkozni az egésszel!

Đđ 2012.01.17. 11:40:35

@no successful:

Nos, ahogy a szarból sem lesz arany, úgy a szarban megemésztet DNS (?RNS?)-darabkákból sem lesz „genetikai veszély” – megpróbálom elmagyarázni, hogy miért:

Olyan, hogy „mikro DNS”, nem létezik. legfeljebb DNS-„darabkák” (szekvenciák) – e mivel a (genetikailag módosított élőlényből származó) táplálék az emésztőrendszerbe kerül és ott lebomlik a benne lévő örökítőanyag is, ezét vicc, hogy „a növényekből a véráramba jut” bármi is a DNS-ből. Ha ismered a belekből történő tápanyag-felszívódás biokémiai mechanizmusait, tudhatod azt is, hogy képtelenség az, amit leírtál…

Ja, az ún. „alvó szekvenciákat” nem egy másik DNS-darab aktivizálhatja, hanem olyan fehérjék, amelyek szerepe a szervezetben a gének „ki-bekapcsolása” (hú, nagyon primkón írom – de megpróbálok eccerű lenni!). Mindez a sejten belül történik.

Idekeverted a multigénes tulajdonságokat is… Nos, a növénynemesítésben – nyilvánvalóan – „leellenőrzik” azt, hogy egy génváltoztatás miképpen működik a gyakorlatban. Azonban azokat a tulajdonságokat, amelyeket javítani akarnak a génmódosítással, genetikai hátterüket, működési mechanizmusaikat tekintve feltárták, ismerik – hiszen egyébként nem is lehetne változtatni rajtuk, ha nem tudnánk, hogyan működnek!

Írsz a „mikro RNS-darabról” is… Az RNS („primkón”) a DNS „egyik spirálja – pontosabban az egész DNS-szál egy részének szigorúan meghatározott és a sejten belül szabályozott kémiai mechanizmus révén „lemásolt” darabja. Maga az RNS pedig úgy tölti be funkcióját, hogy – szintén a célsejten belül – tovább másolja a DNS-szekvenciákat (…most már „vérciki primkón” írom!).

Egyszóval: amit írtál, biokémiai képtelenség. Tudom, tudom, sok ehhez hasonlóval van tele a net – és bizony, sok „tudós” is generálja ezeket a marhaságokat. Rájuk hallgatni azonban kb. ugyanaz, mint Schmitt Páltól helyesírást tanulni…:-)

Moan 2012.01.17. 11:41:01

@Jofiu:

Azt értem, hogy kötekedni szeretsz. Ez nem is volt kérdés. Én spec. a "belépek egy helyre mindenkit leosztok mindenféle érv nélkül" hozzáállást nem tartom túl építőnek. Ilyet mindenki tud. Te is csak eddig jutottál. Jöttél, aztán az első mondatod értelme annyi volt, hogy mindenki hülye, a másodiknak annyi, hogy te nem vagy hülye, a harmadiknak annyi, hogy aki hülye az még rá is játszik, a negyedik meg csak megerősítette, hogy mindenki hülye. :)
Na most ezek után mit várjak? A következő hozzászólásodban idézted az egyik lehülyézős mondatod és ennyivel indokoltad, hogy személy szerint én is hülye vagyok :))))))
Kééész. :)))))

sas70 2012.01.17. 11:44:53

@T mint T:
Én is ellene vagyok a génmanipulált növényeknek, viszont azt is látni kell, hogy nem lehet a lovat visszakötni a traktor elé.
Szerintem itt olyan ellenőrzési, bevezetési eljárást kellene használni, ami hasonló a gyógyszerek bevezetésére, így lenne esély, a rossz termékek kiszűrésére. Ezek csak szabályozás kérdései, és az EU-ban ezekkel kellene foglalkozni, csak már lassan a hitelünket a szakkérdésekben is elveszítjük.

no successful 2012.01.17. 11:47:44

@Đđ:
Rém eccerű akkor a kérdésem, mi az oka annak, hogy sok helyen erősen korlátozzák a génmódosított alapanyagból készített élelmiszerek forgalmazását, ill. a génmódosított növények termesztését?

no successful 2012.01.17. 11:52:27

@sas70:
"Szerintem itt olyan ellenőrzési, bevezetési eljárást kellene használni, ami hasonló a gyógyszerek bevezetésére, így lenne esély, a rossz termékek kiszűrésére."

Jól írod esély lenne, de teljes biztonság nem. A gyógyszerek bevezetésével kapcsolatos vizsgálatok sem szűrtek ki minden káros hatóanyagot. Erre sajnos több példa is van.

Đđ 2012.01.17. 11:55:15

@no successful:

A válasz erre még eccerűbb: azért, mert a korlátozó szabályokat a „zemberek” nyomására a politikusok hozzák meg – ahelyett, hogy vennék a fáradságot és elmagyaráztatnák a jónépnek, mi is ez az egész! De inkább mennek a könnyebb ellenállás – és a „népszerűség” – irányába.

Kb. úgy, mint Németországban történt az atomerőművek leállításával: ott sem szakmai, gazdasági érvek döntöttek, hanem a zöldeknek a késői ’70-es évek óta a közgondolkodásra gyakorolt hatása és az ebből adódó politikai nyomás.

Vagy te még ott tartasz, hogy ha valamire a politikusok szabályt hoznak, az a szabályozás mind-mind szakszerű, racionális???:-)))

no successful 2012.01.17. 12:03:01

@Đđ:
"Nos, a növénynemesítésben – nyilvánvalóan – „leellenőrzik” azt, hogy egy génváltoztatás miképpen működik a gyakorlatban."

Hmm. És hogyan? Leellenőrzik az összes képződő fehérjét, és szerves anyagot? Összevetve az eredeti növényben termelődő anyagokkal?
Kétlem.
Ha a génkutatás ismerné az összes folyamatot ami az örökítőanyag működésével kapcsolatos, akkor a genetikát és általában a biokémiát már
lezárt tudománynak tekinthetnénk.
Ez azonban nincs így. Kicsit az az érzésem, hogy hályogkovács módjára művelik ezt a dolgot.

narmer 2012.01.17. 12:03:54

@pom pom: Arra a Dugonics tervre nagyon kíváncsi lennék.Dugonics András Etelka című műve az első magyar szépírói regény. Vajon milyen tervet ihletett? Vagy esetleg Dugovicsról volna szó?

dr.kakaósbögre 2012.01.17. 12:06:28

@Moan: mindentől függetlenül egyfajta feudalisztikus visszarendeződést vizionálok.leválthatatlan,büntethetetlen "nemességgel", röghöz kötött,kiszolgáltatott,elnyomott jobbágysággal.a büntethetetlenség és leváltathatalanság már most is megvan lásd a Meggyest Esztergomban,a Selmeczi esetét a Lockheeddel,illetve a Lázár botrányait az S8-tól kezdve az Ernste megzsarolásáig.

pom pom 2012.01.17. 12:14:12

@narmer: Dugónincs Tífusz (alias Dugovics Titusz) magjával ráncsa az EU-t... az álamcsődörünkk megdönti a Mér kellt

V u, de ja vu 2012.01.17. 12:14:57

Gyerekkoromban kb. 10 km-en belül legalább 3 olyan tsz volt, amelyik eszközei, gépei és több lábon állása miatt mintaértékű lehetne akár ma is.

Természetesen ezekből mára egy sincs!!!

Ha hinni lehet Moldova tényfeltáró könyveinek (hát, hithű komcsi az öreg, de ettől még lehet igazság abban amit ír, pl. Az utolsó töltény 8. kötetében), a tsz-ek tudatos szétverése már a Kádár-érában, a '80-as években elkezdődött, majd rendszerváltás után az Antall- és azt követő kormányok (igen, Hornék is, Viktorék is) begyorsították a folyamatot, persze nem csak a tsz-eknél, a privatizációban ész nélkül adtak el mindent, és bár eredetileg volt egy forgatókönyv szerinti lezárási időpont megjelölve, a reprivatizálásoknak a mai napig sincs vége:-(((

Hogy aztán hogy tudnánk visszaszerezni az atomerőművünket, hőerőműveinket, eldózerolt cement- cukor és más gyárainkat, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy '89 óta egyetlen éppen kormányon lévő erő sem emelte fel a szavát az ország kiárusítása ellen, még a naaagy orbán viktor sem:-(((

És most előállanak a nagy farbával, hogy amit 25-30 éven át vertek szét, most újra megcsinálják... hát mit mondjak: nem találok szavakat:-(((

Éljen a háztáji gazdaság??? Hát éljen, de azért azt ne felejtsük már el, hogy míg 30 éve alig volt falusi porta, ahol legalább 2-3 hízó ne röfögött volna, a tsz teheneivel együtt hajtotta a csordás a több tucatnyi saját tehenet a legelőre, miközben a háztájiban, a paskomban termelgették az emberek a terményeiket, pár holdas földecskéjükön termelték a kukoricát, búzát, amellé amit a tsz-tagok (nyugdíjasok is!) osztalékként természetben eleve megkaptak.

Ma ez nincs, napi áron kellene a terményt, tápot megvásárolni... és aki még nem csinálta: ne legyen senkinek illúziója, hogy olcsóbb az otthon megtermelt/felnevelt étel:-(((

Másik kerékkötője a tervnek a falvak funkcióinak átrendeződése: dolgoztam olyan falusi emberrel, aki a szomszédját jelentgeti fel, mert annak tehenei miatt istállószag van és sok a légy! Az őt nem hatotta meg - a városról a csendes faluba költözött értelmiséget, gyári melóst, irodistát meg pláne - hogy a falu eredetileg ezért falu, nem Zalakaros vagy Zsóri-fürdő ez, hogy eredeti funkciójától elszakítsák a tősgyökeres falusi gazdálkodókat!

Márpedig ezt teszik, és a hivatalok, bíróságok tiltó ítéleteikkel még alá is játszanak ennek:-(((

Hát ennyit röviden a remek elképzelésről:-(((

PS: egyébként lassan ember is alig lesz, aki tudja, ismeri a gazdálkodás mikéntjét, az állatorvosi szolgálatot megnyirbálták, az ÁNTSZ meg az anyám tyúkjára is HACCP minőségi követelményeket akar erőszakolni - pedig nem kevés generáció nőtt fel sárban-trágyában és tűző napon, mégis többségük átlagéletkora bőven túl van/volt a mai magyar várható életkoron, nem sokkal, 10-20 évvel...:-(

Mr.Treeger 2012.01.17. 12:15:14

1. A kistermelői terményeknek magasabb az ára, akármennyire is támogatják. Az átlagember a legtöbb esetben az olcsóbbat választja.
2. A teljes rendszer jelenleg rossz, mert a zöldségesek (hagyjuk az áruházakat) a nagybani piacról szerzik be az árút és nem kistermelőtől, mert nincs kiépített hálózat. Oda a kistermelő el sem tud jutni, mert már nem fér be. A zöldségesnek az árak miatt nem fér bele, hogy kistermelőtől vásároljon.
3. Ez igaz a hentesekre is, mert nálunk nem ellenőrzött, vagyis inkább nem érdekel senkit, hogy mivel van etetve és hogyan van tartva az állat, minőségi húshoz minőségi tartás kell, ami megint csak emeli az árat. Ld mangalica karaj kilója 2800 FT, míg akciósan akár 900 is lehet. Plusz a HACCP miatt, a kis állattartókat nehezen lehet rendszerbe terelni.
4. Jó példa: Wales Ludlow városa, ott minden bolt és étterem 50 mérföldes körzetből szerez be minden élelmiszert, de a lakók támogatása kell hozzá. Nálunk a lakosság támogatná, hogy drágábban de magyar árut vegyen?
5. Ha egy faluban két zöldséges helyi árut árulna magasabb áron, egy pedig a nagybaniról hozná az olcsóbbat, a lakosság kiállna a másik kettő mellett.
6. Sok vizsgálatnál kiderült, hogy annyira nem jó minőségű a magyar termék: pl méz antibiotikum vagy cukortartalma, a paradicsom műtrágya tartalma. A disznóhús vizes, a legtöbb hentesnél kapható marhahús öreg tejelő szarvasmarha volt ami rágós.
7. Ami jó, arra meg nem vagyunk büszkék: pl tengelici spárga, vagy a mangalica sonka. De a mangalica sonkát is spanyolok viszik el szárítani, mert nálunk senki nem tudta hosszú távon megoldani a technológiát.
8. A világ legnagyobb fokhagyma termelője 75% csökkentette a termelést (Spanyolország), mert nem akar versenyezni a kínai fokhagymával. A kínai paraszt 100 USD-t kap egy hónapra, ezzel nem lehet versenyezni.
9. Szóval nem kellene aló másik oldalára esni, hanem ésszel és megfontoltan azt és olyan áron termelni, amit a vevő még ki tud fizetni, de a termelő is megél belőle.

Spárga, görögdinnye, dió, mangalica, bárány, málna pl amivel jobban foglalkoznunk kellene, ennek van piaca jelenleg is.

De amíg a földtulajdonosnak egyszerűbb gabonát termelni, addig senki nem fog átállni kiskonyhai termesztésre.

csoko20 2012.01.17. 12:24:04

Meg kell nézni, hogy a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatában kinek mekkora termőföldje van!
Ha kiebrudalják a multikat, akkor majd legyen hova menni kapálni...

Arbet 2012.01.17. 12:24:57

Van egy ötlet:

1, Igazi civil szakértoi kormány felkérése (jelenlegi pártok közremuködése és beleszólása nélkül)
2, Jelenlegi politikai rendszer egészének felelosségre vonása, felelosségének kimondása az elmúlt 22 évre visszamenoleg
3, Mentelmi jogok azonnali felfüggesztése, mentelmi jog megszuntetése
4, Azonnali valóban civil ellenorzo testület felállítása, amely minden állam által elköltött adóforintot átvizsgál és felügyel.
5, Állami mamutvállalatok vezetoinek azonnali felfüggesztése, cégek átvizsgálása és felelosség megállapítása, mukösésük átszervezése.
6, Pártfinanszírozási rendszer azonnali megszuntetése, áttervezése, civil ellenorzés kötelezové tétele és bevezetése.
7, Pártok megszuntetése, egyéni képviseleti parlament felállítása.
8, Képviselok azonnali visszahívásának lehetoségének bevezetése
9, Azonnali törvények megalkotása, mely a korrupció, adócsalás, adókerülés büntetési tételét olyan szintre emeli, hogy senki még csak ne is gondoljon rá.
10, Azonnali adócsökkentés, mely növeli a versenyképességet és a becsületes adózás iránti lehetoséget.
11, Szociális juttatási rendszer azonnali liberalizációja
12, Állami szféra, állami kiadások nagyarányú csökkentése, parlamenti képviselok létszámának és bérének/juttatásainak drasztikus csökkentése.

narmer 2012.01.17. 12:25:55

@pom pom: Ennek nem sok értelme van.. sőt.

no successful 2012.01.17. 12:40:42

A földjeink védelme, bizony stratégiai cél kell hogy legyen. Érdekes, hogy a posztírónak a szemét nem szúrja az a tény, hogy a föld felszínén, és alatta kitermelhető ásványkincs az állam tulajdonában van. Nos a termőföld is egyfajta erőforrás. És nekünk sajna döntően nincs más.
A jövőben várhatóan az energia és vele együtt az élelmiszerek tovább drágulnak, egyszerűen a keresleti kínálati arány miatt. Felértékelődhet ismét, a helyben, vagy kisrégióban előállított élelmiszerek szerepe. Egyszerűen hajmeresztőnek tartom, hogy egyetlen erőforrásunkat csak úgy odavessük kövérbukszájú idegen befektetőknek (lásd Sukoro ügy), hogy aztán ők, kényük kedvük szerint alakítsák azoknak az élelmiszereknek az árát, amelyet a mi földünkön, mi termelünk ki.
Lehessen bérelni a földeket, de csak korlátozott időre, (50 év?) haszonnövény, legelő, és erdészeti hasznosításra, és természetesen meghatározott kereskedelmi, és adózási kondíciókkal. A bérletet meg lehetne újítani persze. Stb. De a föld az állam tulajdonában kellene hogy maradjon !

Dr.Bio74 2012.01.17. 13:52:55

A GMO -val kapcsolatban, csak abban reménykedek, hogy orbánka nem a nagy lehetőségek közé sorolja, és inkább ellenzi, mert ha ezen dologhoz is a rá jellemző módon nyúl, akkor hamarabb tudjuk meg mi lehet a rossz a GMO -ban, mint jó.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.17. 14:26:24

A génkezelt növényeket én is ellenzem. Mi van, ha a kártevők alkalmazkodnak ezekhez is, és még szívósabb monokultúra faló rovarok alakulnak ki, hiszen a természet folyamatosan keresi a lehetőségeket. Egy nagy monokultúra pedig akkora táplálékbőség egyes élőlényeknek, hogy muszáj alkalmazkodnia a spéci növényhez is. Csábító falat. És tuti, hogy megoldja a természetes mutáció az alkalmazkodást. Na, akkor még nagyobb szószban lennénk!

Đđ 2012.01.17. 16:53:15

@no successful:

A posztírónak az szúrja a szemét, ha egy miniszterelnök nyilvánvalóan valótlan tényeket állít hamis összefüggésekbe, önző politikai célokat követve… A poszt ezeket vette sorra.

„Egyetlen erőforrásunk”: a legnagyobb erőforrás(unk) az emberek tehetsége lenne – de ezt nagyon nem célszerűen hasznosítjuk. A föld (és a víz) csak a divatos („alternatív”) katasztrófa-forgatókönyvekben számít olyan értelemben meghatározó tényezőnek, ahogy azt orbán viktor és mellette itt egyes kommentezők gondolják. A föld- és vízszűkét pedig nem önző, nacionalista politikákkal, hanem technológiai fejlesztéssel kell megoldani. (Javaslom, járj utána, hogy pl. a kvázi félsivatagi Kaliforniában hogyan termesztik sokezer hektáros gazdaságok a paradicsomot – ami ugye kifejezetten víz- és jótalaj-igényes növény!)

Sukoró (igen, hosszú ó-val kell írni!): Maga a beruházás jó lett volna, reális üzleti tervvel, sok munkahellyel, adóbevételekkel, stb. A „sukorózást” a Fidesz és Schiffer kifejezetten politikai haszonszerzési céllal kezdték el – nem mintha magával a beruházással lett volna bajuk. Hiába próbálja orbán letagadni, ő is tárgyalt Joav Blummal! Ha Gy. F. Hibás, akkor o. v. csak annyival kevésbé, hogy épp véletlenül nem ő volt a miniszterelnök…:-)

Nem akkor gazdálkodunk okosan a javainkkal, ha őrizgetjük, mint fösvény a kincsét, elásott ládikában, hanem ha célszerűen hasznosítjuk. sajnos a magyar közélet és közgondolkodás még nem elég érett ahhoz, hogy ezt fair, korrupciómentes módon tegyük.

De az igaz gyöngyszemed most jön! Azt írod: „…a föld az állam tulajdonában kellene hogy maradjon!” Apafej, akkor talán menj Észak-Koreába, mert másutt ez nem szokás!

…De mondok neked még rosszabbat is! Tudod-e min akadt ki annak idején a Hitel c. könyvében Széchenyi? Hát éppen azon, hogy (az ősiség törvénye miatt) a föld nem volt szabadon adható-vehető! Emiatt nem működhetett jól a földhitel-piac, emiatt nem korszerűsödhetett a magyar mezőgazdaság – mert jó, ha tudod, hogy már akkor, másfél évszázada is elmaradt a magyar mg. termékeinek színvonala és a technológia a kor (ipari forradalmi) színvonalától. További tanulsága a XIX. sz.-i magyar mezőgazdasági és földviszonyoknak, hogy amikor aztán (a kiegyezést követően) mégis megindult a földhitelezés, a birtokosok képzetlensége, maradi, „úri” szemléletmódja miatt nem lett a dolog sikertörténet – számukra, mert ugyanakkor az e téren felkészült (többnyire zsidó és sváb) birtokosok igen sok jól menő gazdaságot működtettek.

Đđ 2012.01.17. 17:04:21

@Gamma Leonis:

Ha a te logikádat követnénk, akkor igen nagy baj lenne védőoltásokat adni – hiszen a természet ott, az emberi kórokozók terén is „keresi a lehetőségeket”… Hadd dögöljön, akit az Isten, vagy a Természet arra ítélt! Térjünk vissza az 1348-’49-es régi szép időkhöz (akkor volt a pestisjárvány,a mely kipusztította Európa lakosságának kb. a harmadát…)

Figyelj: mint ahogy a világon semmi, úgy a géntechnológia sem ad „tökéletes és végleges megoldást”. Igen, folyamatosan kell munkát végezni, az új és új kihívásokra megtalálni a megfelelő megoldásokat. A világon minden folyamat – és aki csak „állapotokban” akar gondolkodni, az téves eredményre jut!

…De lehet, hogy te erre azt feleled, hogy hagyjuk a francba az utóbbi 7 millió évünket és másszunk vissza szépen a fára! Létezik ez a fajta defenzív stratégia is – pl. a tibeti buddhizmus is kb. ezt javasolja, ám ez igazából nem más, mint annak beismerése, hogy félünk a feladatoktól, az újdonságoktól, mert úgy érezzük, nem ismerjük a világunkat és „kicsik és elveszettek” vagyunk abban.

[…A „génektől” való félelem egyébként nagyon emlékeztet „az atomtól” való félelemre: valami, amit nem értünk, amiben hiányosak az ismereteink és amit nem láthatunk szabad szemmel. Ezért félünk tőle igazán… Autóbalesetben eddig sokkal többen haltak meg, mint atomkatasztrófában – és mégis: a derék, okos németek sem az autót tiltják be, hanem az atomerőművet. Hát nem vicces?:-)))]

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.17. 17:48:29

@Đđ: Azt azért figyelembe kéne venned, hogy a fejlődésünknek komoly mellékhatásai vannak, és egy megoldott probléma teremt egy másikat.
Szerintem te se örülsz annak, hogy pl. egy milliárd ember éhezik és szomjazik a bolygón. Erre te azt mondanád, minek születtek meg? Pedig ők is az emberiség fejlődésének hatására tudtak világra jönni, az más kérdés, hogy milyen körülmények közé érkeztek meg.
Én nem a génektől félek, hanem a problémamegoldásunk visszacsapásától, mert ellenhatás halál biztosan lesz. Egy atomerőmű is, ha eldurran, mekkora mellékhatásokat generál. Lásd, Csernobil. Persze lehet elbagatellizálni a dolgot, hogy lárifári, mi egy atomerőmű katasztrófa a baleseti statisztikákhoz mérten...
Nem is tudom, hogy melyikünk dugja jobban a homokba a fejét.
Egyébként igen, a földi élet lényege a folytonos változás, és a külső változásokra adandó minél jobb válasz. Tudom, hogy rugalmasnak kell lenni. Azonban az emberiség jelenleg éppen a problémák gyártásában jeleskedik és nem a megoldásukban.

Greg C. 2012.01.17. 19:20:40

Azt gondolom, hogy ez már nem igényel kommentárt! Minden szavaddal egyet kell értenem!

Jofiu 2012.01.17. 20:15:26

@Moan: Fölöslegesen (?) vetted magadra, Orbánt fikáztam, senki más. Minimális értelemmel is látható.
süti beállítások módosítása