2011.09.01. 16:47 Szerző: Đđ

Tudod mit, Gyuri…?

„A 2010 májusában hivatalba lépett nemzeti ügyek kormánya azzal szembesült, hogy az előző – Bajnai Gordon által vezetett – szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek.”

T/3927. számú Törvényjavaslat a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról

Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, 2011. augusztus (http://www.parlament.hu/irom39/03927/adatok/norma.pdf)

 

…Legyen igazad: ÉN VOLTAM!

…Meg persze Gyurcsány. Meg az EU, meg a világ, meg…, meg…, meg… Akit csak akarsz! …Ja, meg persze a spekulánsok is.

Csak te/ti nem!

Annyiszor akartad már rám/ránk tenni a felelősséget a magyar gazdaság mostani helyzetéért, hogy egye fene: elvállalom/-juk!

…És persze, hogy meghamisítottam, a 2010-es adatokat, naná! Hát mit tegyek: erre élvezek! (Meg a libatenyésztők halálba kergetésére is, persze, hogyne!)

Remélem, ezzel felszabadulsz a teher alól? Mától fogva szó sem lehet arról, hogy bármi köze is lenne Magyarország mostani köz- és gazdasági állapotaihoz annak, hogy:

·          2006 őszétől minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközzel akadályozta a Fidesz, hogy bármiféle értelmes, az államháztartási reform érdekében tett (egyébként kurvára tétova) lépést lehessen tenni, ezzel is csökkentve Magyarország eladósodását,

·          a 2010-es hatalomátvétel kormányváltás után azonnal elkezdett hülyéket beszélni Kósa & Szijjártó,

·          a „felkészült kormányzást” sokhónapos töketlenkedéssel indítottátok, ami alatt egymásnak homlokegyenest ellentmondó ötletekkel álltatok elő, a „költségvetési mozgástér-bővítéstől” (ami egyenlő lett volna a további eladósítással), a „gazdasági szabadságharcig”,

·          összehánytatok egy olyan költségvetést, amelyben „elszámolások” voltak és amelyet nem másért, mint a benne általatok elkövetett hibák miatt többször kellett módosítanotok sebtében,

·          kitaláltatok egy olyan „gazdasági modellt”, amelyről bárki, aki elvégezte a Közgázt (és azóta vagy nem érte súlyos agyi trauma, vagy nem lett Fidesz-miniszter), alapból megmondta, hogy HÜLYESÉG,

·          bevezettetek egy olyan személyi jövedelemadó-rendszert, amely arra adott pénzt a jómódúaknak (kösz, nekem is, hála érte, Gyurikám!), hogy még többet költhessenek – külföldön! (Gondolom, az osztrák, német, francia, olasz, horvát, stb. gazdasági élet vezetői már írtak neked köszönőleveleket…)

…Nem folytatom azon dolgok felsorolását, amelyeket ugyan ti követtetek el és amelyek a világ közgazdasági szakirodalma szerint akár egyenként is hazavághatnak egy gazdaságot… De most jelentettem éppen ki, hogy NEM EZEK ÉS NEM TI voltatok a mai baj okozói!

Megígérem neked, hogy hasonló nyilatkozat megtételére fogom rávenni Oszkó Peti haveromat is – ha kell, meg is verem, bár ő a nagyobb és az erősebb. Azért nem kezeskedem, hogy Gyurcsánytól is beszerzek egyet: fölötte nemcsak nekem, nem csak az MSZP-nek, de talán még a Történelem Urának sincs hatalma – egészen addig, amíg meg nem vonjátok a mentelmi jogát…

Ja, és elintézem neked azt is, hogy a legközelebbi közgazdász-találkozóra beengedjenek majd téged (hátha tanulsz valamit), annak ellenére, hogy szemmel láthatólag semmi közöd e pályához. Sőt, a büfében majd még krémest is fizetek neked! (Vihetsz egyet Viktornak is, azt is állom! Ja, meg a feleségednek is, ő úgyis annyi mindent meg szokott tenni helyetted, hogy kell neki a kalória…)

 

Üdv - a Főnöködnek meg kézcsók:

Gordon

U.i.: Elküldöm neked az elsős egyetemi „A közgazdaságtan alapjai” könyvemet – bízom benne, hogy hamarosan kurva sok időd lesz olvasgatni!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr603195839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élő közvetítés a kormányülésről 2011.09.02. 20:20:49

Kedves nézőink! Sajnos valami hiba történt a közvetítő vonalban ezért a helyszínről sem kép sem hang nem érkezik, de hogy ne maradjanak le semmiről, itt a képernyőn olvashatják a tudósítónk beszámolóját. Kedves nézőink! Mindenkit üdvözlök innen a Parla...

Trackback: Alaptörvény, mint munkahely-teremtő 2011.09.01. 19:43:21

Nem értem a fanyalgókat. Ez az Alaptörvényezésdi szerintem nagyon jó dolog. Gondoljunk csak bele, amíg világ a világ (és még + 4 évig) minden önkormányzatnál foglalkoztatnak plusz egy főt, aki vigyáz az asztalra, hogy el ne lopják az Alaptörvény mintap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.09.02. 07:15:09

Érdemes tárgyilagosan megvitatni, ki miről tehet, és az is nyilvánvaló, hogy minél több időt tölt hivatalban a Fidesz-kormány, annál többről fog tehetni.

2004-ben Gyurcsány úr választások nélkül, egyszerűen csak átvette a hatalmat Medgyessy úrtól, aki belebukott a túlígért bér- és nyugdíjemelésekbe. A házon belüli puccs demokráciatartalma 0% volt.

2006-ban Gyurcsány úr azzal a premisszával nyert választást, hogy a gazdaság DÜBÖRÖG. Őszödön derült ki, hogy e premisszára épülő kampány demokráciatartalma szintén 0% volt.

2009-ben a gazdasági válság és az adósságterhek kezelhetetlenné válása miatt házon belül lemondásra késztették Gyurcsány urat. E folyamat demokráciatartalma ugyancsak 0%. Majd szabad, demokratikus választások kiírása helyett kinevezték a függetlenként finoman szólva nem jellemezhető Bajnai urat. E folyamat demokráciatartalma -0%. A 2004-2009-es időszakra nálam a következő jelzők illenek: antidemokratikus, elképesztő, hallatlan, példátlan.

2010-ben nem a Fidesz nyert, hanem tarthatatlanná vált az előző évek antidemokratikus baloldali politizálása. Ebből következik, hogy a Fidesz programja ennyiben foglalható össze: minden szép lesz, minden jó lesz, de legalábbis leváltjuk a baloldali kormányt.

Tényszerűen 2010 óta a multik és bankok elleni különadók bevezetése történt, államosították a kötelező magánnyugdíj-pénztárakat, és azokból törlesztik az adósságot. Egykulcsos adót vezettek be, valamint gazdasági előnyöket remélve közeledtünk Kínához. Nos, ha tényszerű posztban elemezni szeretnénk, ki miről tehet, akkor egyrészt a baloldal 8 évével szembe mindössze 16 jobboldali hónap állítható, másrészt annak minden intézkedése a korábban felhalmozott adósságtól szabadulást, a halódó gazdaság felturbózását célozta. Elismerem, hogy eddig nem feltűnő sikerrel! Ám korai még a balhét a jobboldal vállára rakni, ehhez kb. egy további év eredményeit kell majd elemezni. Közben a baloldalon folyhat az eszmecsere a 0% demokráciatartalom növelésének módjáról.

Đđ 2011.09.02. 07:41:15

@Vértes László:

Hm... A poszt két dologról szólt:
1. A Fidesz hozzá nem értő, "fantaszta" gazdaságpolitikája legalábbis nem segítette az országot - ez tény.
2. Bajnai nem hamisította meg a költségvetést, ennek ellenére Matolcsy mániákusan emlegeti ezt.

Ha a kettőt összeadjuk, akkor az jön ki, hogy Matolcsy is jól tudja, hogy "elkúrta, nem kicsit, nagyon" és éppen ezért próbálja meg befeketíteni és felelőssé tenni Bajnait, hogy mossa magát.

Egyébként: mindaddig, amíg az ország versenyszférája nem válik képessé az ország eltartására, bárki is lesz hatalmon, nagyjából marad a pálya. Egy felelős (gazdaság-)politikusnak ezzel tisztában kellene lennie és ezt nyíltan ki is kellene mondania.

Ja, egyébként meg 2002-ben a Medgyessy-féle "jóléti csomagot" a Fidesz egy k. szó nélkül megszavazta - ergo: nem viselkedett felelős politikai erő módjára (persze a szocik sem). Ellenzékként legalábbis el kellett volna mondania a dolog távlati veszélyeit (pl. Varga Mihály szájával).

"Házon belüli puccs": annak idején a Brandt-Schmidt váltás is "házon belül" és nem választásokon történt meg - majd Schmidt helyére Kohl sem választások útján, hanem egy sima konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal jutott. Az más kérdés, hogy 2006. őszén Gyurcsánynak és a szociknak át kellett volna adniuk a hatalmat (a saját jövőjük érdekében IS), és pedig új választás kiírásával. És az is más kérdés, hogy 2006 tavasz végén-nyár elején Gyurcsánynak nem 180 „nettó ellenfele” előtt, titokban, hanem a TV-ben kellett volna elmondania beszédét (hogy t. i. az eddigi magyar politika útját nem járjuk tovább) – az után, hogy az igazságszolgáltatás kezére adta volna az MSZP legkorruptabb és emiatt vele is szükségképpen leszámolni kívánó prominenseit… De ne írjunk „alternatív történelmet”!:-)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.09.02. 10:07:21

Respekt, kedves posztoló! E válaszod higgadt, magyar standardok szerint szinte tényszerű. Nemzetközi standardok szerint még nem tudjuk, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája milyen folyamatokat indított el, és milyen eredménnyel jár. Ezért én nem is minősítem, bár emlékezhetsz korábbi kritikámra: nincs mit szépíteni, Matolcsy szerintem is elszámolta. Ennek ellenére még nem tény, hogy ez nem segítette-e az országot. A gazdaságélénkítés elsődleges feltétele a plusz pénz. Aki el van adósodva, annak elvben nincs plusz pénze. De ha 3000 milliárdot talál a nyugdíjpénztárakban, akkor már van, és lehet belőle élénkíteni. (Későbbi költségekkel, persze.) Aki adót csökkent, az szintén plusz pénzt ad. A ciklus negyedén alig túl még messze nem tény, hogy mit hoz a Fidesz gazdaságpolitikája.

Az, hogy ki kit mivel vádol, az már a politikusok iszapbirkózásának része. Mesterházy szerint mindenről a Fidesz, Matolcsy szerint meg mindenről Bajnai tehet. Te tényleg el szeretnéd ezt dönteni? Valódi civil elemző jobban teszi, ha kimarad ebből a birkáknak szánt Muppet Show-ból.

Nem titkolom választói szimpátiámat, én szívesen venném, ha a Fidesz vezetné még sokáig az országot, de csak -- és ehhez ragaszkodom -- a társadalom egészének javára. Azért blogolok a magam oldalán, és azért kommentelek kitartóan itt, mert szeretném, ha a baloldalon is kialakulna egy higgadt mag, amelynek tagjai nem titkolják, hogy ők szívesen vennék, ha Magyarországot mihamarabb és utána még sokáig baloldali kormány vezetné, de csak -- és ehhez ragaszkodnak -- a társadalom egészének javára.

Higgadt válaszod talán egy lépés ebbe az irányba. Respekt újra!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.09.02. 10:07:32

Külön kifejtést érdemel díjazandó állításod, hogy 2006 őszén új választást kellett volna kiírni, az MSZP érdekében IS.

Teljesen egyetértek, sőt őszintén úgy vélem, hogy (részben új emberekkel) akkor még ki lehetett volna úgy játszani a lapokat, hogy az MSZP ismét nyerjen, erősebb felhatalmazást kapjon a valódi reformokra. Történelmi tévedésnek látszik, hogy nem így lett. Ez csak látszat: hogy dönthetett volna új választásról ugyanaz a stáb, amelyik tavasszal nem publikálta a gazdasági adatokat? Azért nem publikálta őket, mert úgy gondolta, hogy 1. akkor veszít, 2. olyan országban él, ahol ezt következmények nélkül megteheti. Ez a stáb definíció szerint nem léphetett volna ki önmagából röpke 6 hónap elmúltával. A hatalomhoz való görcsös ragaszkodás húzta le a mélybe (A Nemo kapitány és Az ezüst tó kincse c. filmek vége mond neked valamit?), ahonnan ezzel a mentalitással nagyon nehéz a visszatérés. Soha nem mondom, hogy soha, de ha a Fidesz átgondolt stratégiát folytat, akkor ez még 7 évig játékelméleti lehetetlenség.

Ebből következik, hogy ma az segít a baloldalnak, aki érte haragudva szidja, mint a bokrot, hogy a hatalomba görcsösen kapaszkodva, a társadalom egészét negligálva ennyire lejáratta magát. Az segít a baloldalnak, aki a Fidesz összes érdemét elismeri, és ezzel hitelessé teszi magát a társadalom szemében. A Fidesznek ugyanis vannak a társadalom komoly többsége által támogatott intézkedései, a baloldalnak meg utoljára 2002-ben, az osztogatáskor voltak ilyenek -- úgy könnyű!

A baloldal ma szűk körben választhat: ha megalázza önmagát, akkor felmagasztaltatik. Ha lendületesen folytatja tovább a Muppet Show-t, akkor meg lealáztatik -- pontosabban tovább süllyeszti önmagát. Nem dönthetek helyetted, de a te pozíciódban háromszor is átgondolnám a következő kormánynyűvő poszt sarokpontjait.
süti beállítások módosítása