fidelitas_1.jpg

- Vigyázz! Géza őrzi a törvényt.

- Persze hogy őrzi. Ha nem őrzi, nem tudja sem a terveinek megfelelően felhasználni, se kijátszani.

Bönge, a gyászmagyar és Gyula párbeszéde Szabó Magda Az a szép, fényes nap c. drámájából - 1976

 

 

1. „Ocsmányság, amit kérsz, vagy csak törvénytelen?”1

Mi a teendő abban az esetben, ha a majdnem kétharmados kormánypárt ifjúsági szervezetének vezetői nyilvánosan jelentik be, hogy törvénysértő adatbázis létrehozását határozták el, továbbá felszólítanak mindenkit arra, hogy szállítson adatokat e törvényérő adatbázishoz?

…Merthogy ezt tette ma a Fidelitas két vezetője, Böröcz László elnök és Koncz Zsófia országos alelnök: sajtótájékoztatón jelentették be, hogy (idézem) „a Fidesz ifjúsági szervezete ’’provokátorfigyelő’’ csapatot alakít”, és ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki „provokátorokat” ismer fel, küldje el nevüket, képüket, ők pedig közzéteszik „tudásbővítő, ismeretterjesztő szolgáltatásként”.2

Az egy dolog, hogy 2002-től kezdődően éppen Fidesz-szimpatizánsok rendszerszerűen üzemeltetett módszere volt az, hogy a baloldali és a liberális (de sosem a szélsőjobboldali!) pártok, szervezetek tömegrendezvényein egységes módszertan alapján működő és nagy létszámú zavarókommandókként jelentek meg – így joggal nevezhető ocsmányságnak a két szép Fidesz-gyerek bejelentése: olyasvalamiért fenyegetni másokat, amit az ő bandájuk évtizedes távlatokban csinált. Ám nem „csak” ocsmányság, hanem bőven törvénytelen is: egyszerre ütközik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel (2011. évi CXII. törvény) és a Polgári Törvénykönnyel. Ráadásul mindkét törvény a Fidesz saját jogalkotása: az első 2011-es, a második 2013-as keltezésű.

Miként is viszonyul a Fidelitas terve e két törvényhez?

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény kimondja, hogy az olyan személyes adatokat, mint a név, az arckép, vagy az egyes állampolgár politikai meggyőződése, különös védelem illeti meg. Az ilyen és ezzel kapcsolatos adatok megszerzése, gyűjtése, tárolása és feldolgozása vagy egyértelműen tilos, vagy kizárólag előzetes és önkéntes, írásbeli beleegyezés megléte esetén lehetséges. Ám semmiképpen sem szabad ilyen adatokat gyűjteni, tárolni, kezelni, illetve ilyen adatok gyűjtésére (azaz: törvénysértésre) másokat felbujtani arra való hivatkozással, hogy egy párt érdekeit „közérdeknek” nevezi két, e pártból élő hülyegyerek a kamerák előtt. Ettől még egyáltalán nem lesz „joga mindenkinek tudni” az érintett személyek nevét, avagy éppen egy, a pártszervezet által üzemeltetett és nyilvánosan hozzáférhető adatbázisba az arcképeiket feltölteni.

Ez nem „tudásbővítő, ismeretterjesztő szolgáltatás”, hanem sima törvénysértés!

..Mert mit is ír erről a másik említett törvény, azaz a Polgári, annak is a személyiségi jogokkal foglalkozó harmadik része? E részben a 2:44 § ugyan úgy szól, hogy „a közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja”, ám az teljesen egyértelmű, hogy egy tüntetésen jelenlévő és ott véleményét nyilvánító állampolgár nem közszereplő. Ekként pedig nem jelenti a különleges [személyes] adatok védelmére vonatkozó, a már említett 2011. évi CXII. törvényben szereplő kötelezettségek alóli felmentésként a Ptk. 2:48 §-ának azon kitétel sem, hogy „Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.” Ugyanis ez a kitétel két dologra vonatkozik:

  • az adott rendezvényről szóló sajtótudósítások képi és videoanyagaira, amelyek a rendezvényről általában adnak tájékoztatást – de azt nem teszik lehetővé, hogy az így készült felvételekből az egyes állampolgárokra lebontott adatbázist lehessen érinteni,
  • az adott rendezvényen megjelenő-fellépő közszereplő ténykedéséről, véleményéről szóló tudósításokra (azt pedig már megállapítottuk, hogy a rendezvényen megjelenő egyszerű állampolgár nem közszereplő).

Ezek szerint nincs törvényes mód és alap arra, hogy a Fidelitas-vezetők terveiben szereplő adatokat be lehessen szerezni és azokról akár belső használatú, akár nyilvános adatbázist lehessen készíteni.

 

2. „Mit érdemel az a bűnös…?”

Fentebb azt írtam, hogy ez „sima törvénysértés” lenne – ám a felsorolt kettőn kívül van még egy, szintén a Fidesz-kormány alatt, 2012-ben elfogadott törvény, amely vonatkozik az esetre: ez pedig a Büntető Törvénykönyv. Ennek XXI. fejezete foglalkozik az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekményekkel, azon belül is a személyes adattal való visszaéléssel. A törvény így fogalmaz:

"219. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a.       jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy

b.      az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével az érintett tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.

(3) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges adatra követik el."

A Fidelitas tervezetében minden egyes itt leírt szó megvalósul!

…Egy, a Fidelitashoz a megszólalásig hasonlatos szellemiségű és célú ifjúsági szervezet, a KISZ jelmondata szólt úgy egykor, hogy „Hűség a néphez, hűség a párthoz!”. Mint tudjuk, a valóságban a KISZ akkor is csak az utóbbihoz volt hű. Most a Fidelitas szlogenje ez lehetne: „Hűség a párthoz - a népet és a törvényt meg leszarjuk!”

 

„A képet leakasztják, a modellt pedig fel.”3

A Fidelitas – és rajta keresztül a magbiztosságában megroggyant és baromira hatalomféltő Fidesz-vezérkar – szándéka egyértelmű: megfélemlítés. Ezt pedig ritka ocsmány dolog „tudásbővítésként” vagy „ismeretterjesztésként” feltüntetni próbálni – hacsak nem úgy érti a két kedves fiatal, hogy „Tudjátok meg: azt csinálunk veletek, amit csak akarunk, akár a törvények megszegésével is – és mindezt büntetlenül tehetjük!

…Itt az ideje válaszolni is a poszt elején feltett a kérdésre: hogy mi a teendő egy ilyen esetben? Jogállamban az lenne a sztereotip válasz, hogy „jelentsük fel őket!” – igaz, jogállamban talán erre nem is lenne szükség, hiszen a hatóságok maguk járnának el az efféle ügyekben. Ezt azonban a mai magyar viszonyok között aligha remélhetjük, mint ahogy abban sem bízhatunk, hogy a bűnüldöző szervek teszik a dolgukat.

A megoldás: jogállamot kell csinálni – valahogy úgy, ahogy azt korábban itt a Bekeríteni, legyőzni - és utána kormányozni! című posztban leírtuk!

A jogállamban aztán majd a maguk helyére kerülnek a Fidelitas-elnökhöz és alelnöklányhoz hasonló figurák: ki a közéletből és be a börtönbe!

 

 

 

 

1 Muligan tüzérparancsnok szavai a Kelly hősei c. filmből – 1970

2 Hírforrás: http://fidelitas.hu/cikk/provokatorfigyelo_csapatot_alakit_a_fidelitas

3 A Valkűr c. filmben mondja ezt Stauffenberg ezredes a segédtisztjének, egy Hitler-kép apropóján: „Tudja, hogy fog véget érni ez a háború? Úgy, hogy a képet leakasztják, a modellt pedig fel.”

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr667281381

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Societas hülyét csinált a Fidelitasból(+videó) 2015.03.19. 11:21:46

Tegnap sikerült a Fidelitasnak egy igazi pártállamit bedobnia, elindította a hamar halált halt Provokátor figyelőjét. A gyomor görcsös ifi Fideszeseknek nem tetszik biza, ha a nép tüntet szeretett vezetőjük ellen. Az ha tüntet, provokátor, egyszerű ez,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.03.18. 16:46:54

Stimmt.

Sajnos, akár tetszik, akár nem, Béndek úrnak ebben igaza van. Nem lehet visszavonulni a magánéletbe, az otthonainkba. Mert ezek utánunk jönnek, mindenbe beleszaglásznak és minden eszközzel megfélemlítenek. El kell ezeket hajtani a hatalom közeléből.

Üdv:
b

nevetőharmadik 2015.03.18. 17:49:29

@borzimorzi: Ezért is köpök mostanában, amikor látok valakit (pláne egy fiatalt) megdicsőült vigyorral a képén, ahogy azt mondja: "á, engem nem érdekel a politika." És olyan elégedett magával, mintha csak arról áradozna, hogy délutáni alvás közben nem szopja már az ujját.

Pedig a végén minden disznót kirángatnak az ólból.

2015.03.18. 18:00:20

Csak azt szeretném megkérdezni, kellő tisztelettel, hogy a saját jó édes anyukájukat is megfigyelik ?

És akkor kedves spiclifigyelők ! Engem és egyik szülőmet már egyszer 10 éven keresztül megfigyeltek. De kibírtuk.

Ám ha még egyszer valakik megfigyelnek és azt megtudom hogy ki--kik voltak, Isten irgalmazzon nekik és családjuknak is !!

T.Jani 2015.03.18. 19:36:08

Ezek sem akarnak életükben dolgozni, ők a jövő ifjú élősködő hazaárulói.
Inkább közmunkában végeznének valami hasznos munkát, és tapsolnának hogy milyen jó a közmunka!

borzimorzi 2015.03.18. 22:13:56

@nevetőharmadik: Ilyenkor én vissza szoktam kérdezni:
- Azt hiszed, ettől már a politika sem érdeklődik irántad?

Páran már megértik. Kevesen.

Üdv:
b

saci02 2015.03.19. 09:01:27

Ez is csak a Fidesz vegvonaglasa...

Szelid sunmalac 2015.03.19. 09:36:27

Szepen toroltek eloszor az oldalt, majd a Fidelitas oldalarol a nem megfelelo kommenteket es le is tiltottak a kommenteloket. Igazi tipikus kommunista hozzaallas. Persze a sok fidesztroll van a legjobban kiakadva, ha a harmadik anyazas utan egy blogrol kimoderaljak '(ezert van mindnek 3-4-5 alteregoja is), viszont ez a suttyo geci nepseg a siman csak humoros, de kritikus kommenteket is eltunteti. Propaganda a javabol torvenysertessel fuszerezve. Mocskos dogok ezek mind.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.19. 09:38:59

@Szelid sunmalac: Pedig a nem megfelelő kommentelőket akár bele is írhatták volna egyből a kis excelükbe... :-)

Bobby Newmark 2015.03.19. 09:50:58

Mi a teendő? Gyorsan módosítani a törvényt, hogy ne legyen törvénytelen.

Fasza, Fideszék nem is hogy Kádárt, hanem egyenesen Rákosi rendszerét tekintik példaképnek.

De jó ez, vannak fideszhívők, akiknek ezzel fog betelni a pohár. Csak így tovább!

Egyébként milyen rendesek, hogy bejelentették. Ennyire faszidióták a fideszesek ezek szerint, ha szépen kussban elkezdték volna építeni a kis adatbázisukat, mint Kubatov, akkor kb soha nem derült volna ki...

2015.03.19. 09:55:21

Viktor a minap a parlamentben azt mondta Simicska vádjaira válaszul, hogy ő nem jelentett senkiről, őt csak megfigyelték.
Tehát neki, aki átélte mindazt, amire a fidelitas készül, ráadásul ő annak a pártnak a vezetője, amelyiknek a fidelitas az ifjúsági szervezete, elsőként kellett volna tiltakoznia a feljelentgetősdi ellen és beköltöztetni a fidelitasokat pár hónapra a Terror Házába, hogy legyen idejük elgondolkozni azon, amit művelnek.

Ha Viktor valóban alanya lett volna a megfigyeléseknek, megtette volna. De szerintem most mág büszke is a fiataljaira, akik a nyomdokaiba léptek.

Rohadt kommunisták ezek mind!

@saci02: Sajnos ez nem végvonaglás.
Ha már most ilyen mocskos kommunista módszerekhez folyamodnak, mi lesz majd 2018-ban a választások előtt, ha tényleg úgy érzik, hogy veszíthetnek?

Krutzifix 2015.03.19. 10:28:59

Én csak elgondolkodtam - bocs a nagyképűségért -, hogy vajon milyen szülők nevelték ezeket a kis ***?
Sokan leírták már, de még mindig van lejjebb, és ez az elkeserítő! Egyébként egyetértek azzal, aki azt írta, Orbánnak kellett volna az elsőnek lennie, aki erősen felrúgja ezeket! Az is jelzés, hogy nem tette.

citrix 2015.03.19. 10:52:40

A Fidelitas a hajdani KISZ mintájára jött létre, ifjúkommunisták gyülekezete a párt ideológiájának terjesztésére és utánpótlás céljából.

vasgyuszi 2015.03.19. 11:18:35

Kis geciládák ezek mind, akik a Zorbánc faszát szopkodják szorgalmasan. Ahhoz arrogáns parasztok, hogy a történelemhez egy kicsit is konyítva észre vegyék, hogy színtiszta fasizmus, amit itt eloadnak. Ha meg tudják, akkor annál inkább a bitófára valók.

Ha jól értettem, aki bírálja a kormányt, az komcsi provokátor. Mi van akkor, ha én a komcsikat is velük együttlogatnám fel? Akkor mi van? Lefagy az adatbázis? Hülyék. Más dolguk nincsen? Értelmes tevékenységgel nem tudnak érvényesülni?

Szelid sunmalac 2015.03.19. 12:15:10

Azert engem erdekelne, hogy mondjuk a szukebb csaladi es barati koruk mit szol ehhez. Vajon szegyellik-e magukat, hogy egyaltalan ismernek ilyen genetikai hulladekokat, vagy az anyja gondol-e arra, hogy jobb lett volna inkabb lenyelni.

Bársony és Selyem 2015.03.19. 12:24:23

@Szelid sunmalac: Itt megtalálod a választ a kérdéseidre: orulunkvincent.blog.hu/2015/03/18/a_zsofiak_kora

Szóval, a családot egyáltalán nem zavarja, sőt! Erre nevelték.:)

Szelid sunmalac 2015.03.19. 12:55:51

@Bársony és Selyem: Koszi! Igy mar erteheto a dolog. Marmint erteni nem ertem tovabbra sem...

baliquez 2015.03.19. 14:22:26

Az a kemény hogy Zsófika lediplomázott jogból és ennek ellenére egy tizedmásodpercig nem töprengett miért is hiba embervadászatot rendezni. Agyilag kurucinfó színvonal.

Bársony és Selyem 2015.03.19. 14:54:22

@baliquez: Sajnos az ellenzéknél is megvan ez a szakmaiatlanság: a március 15-én közzétett (és előzőleg már be is adott) 19 népszavazási kezdeményezési téma között is akad jó néhány olyan, ami az elemi alkotmányossági szűrőn is fennakad, mivel a népszavazási témákat korlátozó alaptörvényi passzusba ütközik. Mint az köztudott, a 19 téma megfogalmazóinak egyike, Lattmann Zoltán nemzetközi jogász és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense... Így, mondhatni "az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz", legalábbis ami a szakmai megalapozottságot illeti!:)

baliquez 2015.03.19. 16:17:06

@Bársony és Selyem: az ún. "Alaptörvény"-be ütközés álláspontom szerint inkább pozitív mint negatív tulajdonság, mivel a Fidesz/Kdnp nevű bűnszövetség eleve azzal a céllal tákolta össze a polpotmányát - kizárva a párbeszédből még a saját választóikat is - hogy ellehetetlenítse az ország demokratikus működését.

Bársony és Selyem 2015.03.19. 17:32:56

@baliquez: Igen, csakhogy: "A Nemzeti Választási Bizottság a kérdést akkor hitelesíti, ha az az Alaptörvényben, valamint az e törvényben a kérdéssel szemben támasztott követelményeknek megfelel." - írja a 2013. évi CCXXXVIII. törvény a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról.

Így ha az Alaptörvénben megfogalmazott, a népszavazás-kezdeményezések lehetséges témáiból kizárt ügyben nyújt be valaki népszavazás-kezdeményezést, akkor azt a NVB alapból elutasítja és ezzel ott a történet vége.

Az Alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani:
a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről;
b) a központi költségvetésről, a központi költségvetés végrehajtásáról, központi adónemről, illetékről, járulékról, vámról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvény tartalmáról;
c) az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvények tartalmáról;
d) nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről;
e) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről;
f) az Országgyűlés feloszlásáról;
g) képviselő-testület feloszlatásáról;
h) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről, valamint megelőző védelmi helyzet kihirdetéséről és meghosszabbításáról;
i) katonai műveletekben való részvétellel kapcsolatos kérdésről;
j) közkegyelem gyakorlásáról.

A most beadott 19 kérdés közül pl. többnek is van költségvetési vonzata.

baliquez 2015.03.19. 19:45:02

"Az Alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani:
a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről;"

QED, ha más miatt nem is már önmagában emiatt érvénytelen a Tákolmány... ha a 19 kérdés mindegyikét visszadobják annak súlyosabb következményei lesznek mint ha mindet átengednék és beszavazná a nép a nertagokat a börtönbe. Persze megjátszhatják hogy elcsalják az eredményeket de nagyon kilógna a lóláb. 22-es csapdája.

A Tákolmányban foglaltakat pedig kb. SENKI nem tekinti önmagára nézve kötelező érvényűnek, egyfelől mert egyoldalúan felmondta a narancsfasiszta kormány a társadalmi szerződést a néppel és a háta mögött intézkedik, másfelől mert meseszereplővel indul a szövegezése, emiatt nem vehető komolyan. Kényszeríteni meg időt húzni, azt még lehet, de már azt sem sokáig.

program készítő 2015.03.21. 08:45:38

Fidelitas: ocsmányság és törvénytelenség--igen amit ti csináltok--nem válaszoltok az embereknek.A feljelentéssel is ezt csináljátok?--elolvasás nélkül lomtárba?
süti beállítások módosítása