2012.11.20. 12:43 Szerző: Spászmaher

Addig

Disznó.jpg

„Csak az az egyetlen csillag változott, ott a vezérlőterem képernyőjén, a fejük felett. Sárgás színe egyre világosodott, és mert tudták, hogy erősödnie kell, úgy érezték, minden következő szolgálatra – nem volt értelme más egységben mérni a nem létező időt – növekedett a fénye. Követelő volt, sugarai rejtett és mégis mindenkitől értett üzenetet hoztak. Ott, odáig, vagy ahogy Evi mondta, addig.”

Zsoldos Péter: A feladat – 1970

 

 

A magyar politikusok ugyanúgy bizonytalannak érzik a saját helyzetüket, mint a legtöbb egyszerű magyar, ezért van az, hogy oly sokan közülük tűzön-vízen át őrzik a pozíciójukat és/vagy az „identitásukat”. Sokuk számára a politizálás nem csupán célok elérésének, hanem önmaguk meghatározásának is eszköze. Ezért adnak fel olyan nehezen immár célszerűtlenné vált álláspontokat. Bizonytalan népnek makacs politikusai vannak. Így működhet még mindig és minden kudarca ellenére az „unortodoxia” és ezért döntött az LMP is az önállóság ön- és közveszélyes útja mellett.

Mármost, ha azt akarjuk, hogy „más legyen a politika” és ezáltal egyszer majd a magyar társadalom is, akkor ehhez mindenek előtt magabiztos (és nem csupán magabiztoskodó) politikusokra van-lesz szükségünk. Ráadásul a magabiztos korántsem ugyanaz, mint az erőszakos, mert az utóbbi is csak a bizonytalanságokkal küzdő típus egyik, túlkompenzáló válfaja. (Mint pl. Orbán, aki soha nem akar visszacsúszni a hatalomtalanok közé…)

A politika: folyamat – ráadásul e folyamat egyes szakaszainak kívánalmai akár radikálisan el is térhetnek egymástól. Most viszont a magyar politika folyamatát megakasztja, eltorlaszolja a Fidesz-kormány. Ezért mindenek előtt ezt a torlaszt kell lerombolni, áttörni – ez a 2014-es választás egyik feladata. De korántsem az egyetlen, ugyanis ha már egyszer folyamatot emlegetünk, akkor tudnunk kell azt is, hogy mi jön, mit tegyünk a torlaszrobbantás után? Éppen ezért a következő másfél év feladata kettős. Egyfelől kell az az erő, az a politikai többség, amely képes leváltani a Fideszt, másfelől viszont készen kell legyen az az erő is, programmal, stratégiával együtt, amely a váltás pillanatától kezdve képes lesz hatékonyan és határozott kézzel – magabiztosan – kormányozni és megakadályozni azt, hogy egy esetleges sikertelen, bénázó kormányzást kihasználva és a megint csalódott választókat manipulálva visszatérhessen a Fidesz (esetleg a Jobbikkal karöltve).

…És ez a két feladat nem feltétlenül követeli meg azt, hogy mindkettőt ugyanazok hajtsák végre! Minden további nélkül lehetnek olyan politikai erők, amelyek csak „addig” vesznek részt a folyamatban: addig, ameddig a Fidesz leváltása megtörténik. Egy azonban biztos: előre tisztázni kell, hogy kik azok, akik mindkét feladatban részt vállalnak és kik azok, akik a másodikban már nem. Továbbá: az is tisztázandó a magyar választópolgárok Fideszt tovább már nem akaró részével, hogy kik azok, akik egyik feladatból sem hajlandók kivenni a részüket.

Mert ne legyenek illúzióink és ne dőljünk be akárki áltatásának: aki már az első – az „addig” tartó – fázisban sem szolgálja a feladatot, a Fidesz leváltását, az ezzel az állásfoglalásával matematikailag is csökkenti a feladat végrehajthatóságának esélyeit. Itt nincs helye semmiféle „szubjektív kalkulációknak”: van egy, egyetlen objektív valóság és kész, passz!

Mivel pedig a feladat-folyamat, mint látjuk, két szakaszra oszlik, ezért „rossz duma” minden olyasféle szöveg, hogy „Azért nem veszünk részt az első fázisban sem, hogy a választóink szemében megőrizzük az identitásunkat és hogy ne keveredjünk a számunkra-számukra elfogadhatatlan figurákkal!”, mert ez nettó kamu. Az identitás ugyanis tökéletesen intakt marad akkor, ha leszögezi valaki: csak az első fázisban működünk együtt – és persze „keveredés” sem lesz ebből, hiszen ott a deklarált elhatározás: a Fidesz-torlasz felszámolása után „kiszállunk a buliból” és bizisten ugyanúgy fogjuk utálni azokat, akiktől ma is elhatárolódunk, mint eddig.

Nos, ha így álla dolog, ha ezek szerint az identitásvesztés és az összeborulás egyszerűen nem létezik, akkor csak valami más állhat a háttérben, ha egy magát ellenzékinek és demokratának deklaráló erő mégsem vesz részt az első fázisban (sem). Mit nyerhet ezzel a kívülállással egy párt? Az aligha komoly érv, hogy esetleg – jó esetben – néhány mandátumhoz hozzájuthat az új választási rendszerben is. Az pedig még inkább illuzórikus elképzelés, hogy ezzel a stratégiával nem is 2014-re, hanem 2018-ra készül az adott politikai erő, hiszen semmi sem támasztja alá azt a reményt, hogy amire 2014-ig nem volt-nem lesz képes egy párt, arra majd 2018-ig képessé fog válni. Sem a pártok, sem az emberek nem szoktak megváltozni1 – legalábbis ami a mélyben működő dolgokat, jellemvonásokat és persze a képességeket illeti. Zárt szemhéjú, introvertált részigazságokkal foglalkozó politika és politikus sohasem tehet szert a „legerősebb” pozíciójára – egyszerűen azért nem, mert sem ő, sem a mondanivalója, a témái nem képesek megfogni és motiválni az embereket, mert amikről ő beszél, azok lehetnek a saját szemében baromi fontosak, csak éppen az objektív világban nem azok, vagy nem úgy és nem az adott időben azok…

Tehát: ha a jövőben nem kereshetjük a távolmaradás okát, akkor a jelenben kell azt feltalálnunk – és ez nem lehet más, mint egy másik „addig”: és ez a másik addig a 2014-es választásokig tart. Addig, 2014 tavaszáig „ér aranyat” a Fidesznek az, ha kisebb-nagyobb erők úgy döntenek, hogy megosztják az ellenzéket – mert lehet (legalábbis „Fidesz-matek” szerint), hogy éppen az a néhány százalék fog dönteni a 2014 utáni hatalmon maradásról, amelyet egy-egy kisebb párt egységtől való távolmaradása farag le az ellenzéki voksok számából. A Fidesz számolhat úgy, hogy egy-egy ilyen kispártnak van egy-kétszázezer fanatikus, elvakult híve, akikre ráadásul még hat is a liblingpártjuk „Megmaradtunk az elveink mellett!”-szövege és ezek az emberek majd a „függetlenségét megőrző” pártra és nem az egységes ellenzékre szavaznak. Lehet, hogy a frissen állampolgárságot-szavazati jogot kapott „külmagyarok” mellett kell ez a kicsi is – hiszen jól tudjuk: „A legkisebb is számít!”, ha a hatalomról, annak megtartásáról a hatalommal járó mérhetetlen anyagi és lelki előnyökről, no meg a hatalomvesztéssel testközelbe kerülő komoly elszámoltatás elkerüléséről van szó!

Az a manőver, amivel az LMP „elvű része” és annak irányítói elérték, hogy egy hosszú és unalmas kongresszus legvégére csúsztassák el a kongresszus egyetlen fontos kérdésének végszavazását – amikor már sokan, eléggé el nem ítélhető módon, hazamentek -, arra utal, hogy szándékos és célzatos manipuláció történt, amúgy „Fidesz-módra” és az is nyilvánvaló, hogy ez a szavazási eredmény igen-igen fontos volt és sokat ért a „győzteseknek”. „Elvhűségre” azok nemigen hivatkozhatnak, akik ezt az „elvhű” döntést manipulációval érték el – mert ugye elvek és manipuláció aligha férnek össze! Marad tehát a pucér ön-, esetleg anyagi érdek… Döntse el minden személyében érintett, hogy melyiket húzza inkább magára – és döntsék el híveik is, hogy melyik a rosszabb. Én minden esetre óvakodnék azoktól az „elvhűektől”, akik éppen alapelveiket és céljaik elérhetőségét (a demokrácia kiterjesztése, a hatalom kontrollálhatósága, stb.) nehezítették meg és megkönnyítették egy antidemokratikus erő esetleges hatalmi játszmáit.

 

 

 

1 Sokak vélekedésével ellentétben a Fidesz és Orbán sem változtak meg 1988-’89 óta – csak az igazi célok, mozgatórugók és jellemvonások sokáig és sokak előtt rejtve és titkolva voltak! Az MSZP(-sek) „megújulási képessége” pedig már-már közröhej-számba megy…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr14916307

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Előzés jobbról! 2012.11.21. 09:25:05

Vajon csak balról lehet előzni Orbánt? A jobb oldal szerint nem, mert a baloldalhoz hasonlóan pártalapítási lázban égnek. Az MDF bukása után létrejött a JESZ, ami újra létrehozza az MDF-et, de ezt beelőzve, Bokros Lajos is le kívánja rakni egy új konze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2012.11.20. 20:42:40

@Malachi:

"az elmúlt 20 évben kétfordulós választás volt. most egyfordulós lesz."

És miért lesz az? Mert hagyjuk.

Mi lenne, ha nem hagynánk, hogy a Fidesz diktálja a szabályokat?

Rákosi Mátyás onlájn 2012.11.20. 20:44:07

"... népe között erősödik a hangulat ... a pártoskodás ellen, a pártok civakodásával szemben. Egyben nő a követelés, hogy alakuljon végre egy egységes, öszeforrott, hatalmas összdemokratikus népi szervezet. Ezzel kapcsolatban önként elismerik és hangoztatják, hogy az ilyen szervezetet Pártunk tudja legjobban vezetni."

Egyesülési Kongresszus, 1948 jún. 14

nu pagagyí 2012.11.20. 20:46:26

Az LMP valamiféle mérleg nyelvének pozícionálta magát. Úgy gondolta, demokráciában van helye egy, mindkét meghatározó tábor felé szabad vegyértékkel rendelkező pártnak. Amolyan SZDSZ, csak kissé jobbra.

Azonban történt egy kis bibi. A mérleg egyik serpenyőjében meghökkentő átalakulás történt. Az elsöprő győzelméig demokratikusnak maszkírozott Fidesz tojásból egy pökhendi, teljhatalomra törekvő anakonda kelt ki, amelyik feneketlen étvággyal zabálja fel az államot.

Itt kellene mérleg nyelvének lenni. Sok szerencsét hozzá.

A Fidesz "átalakulása" persze rajtuk kívül nem lepett meg senkit. Debreczeni előre jelezte, hogy mi várható a jól ismert pszichopata által, vasmarokkal vezetett párttól és gerinctelen tagságától.

Gatinho 2012.11.20. 20:51:57

@ayatollah:

Olyan hülye vagy,hogy taszítod a teret. Bajnai=mszp=gyurcsány.

Mária 2012.11.20. 20:53:11

@Nelson M:

Forradalomra?

Az alkalmazottainkkal szemben?

Viccelsz?

Spászmaher 2012.11.20. 20:59:15

@Gatinho:

Téves a képleted, két okból is.

1.) Bajnai kifejezetten khm. "ambivalens" viszonyban van Gyurcsánnyal. Mondjuk úgy: Gyurcsány sokkal jobban szeretné Bajnait, mint ahogy Bajnai hagyja magát.:-)))

2.) A magyra politika helyes képletei a következők:

Jobboldal=Baloldal=régi, rossz társadalmi stratégiák

illetve:

Alternatívok (LMP, Milla, stb.)=illuzórikus elképzelések a társadalomról és az emberi viselkedésről

...Akarsz erről még többet tudni? ha igen, olvass minket!:-)))

Malachi 2012.11.20. 20:59:19

@Mária: nemtom, én szeretném megakadályozni, viszont erre legkorábban 2014-ben lesz módom. persze, ha hirtelen mindenkinek kinő a gerince és öntudatosan utasítja el az összefogást, mercsakazér', akkor kénytelen leszek további négy évig hagyni, hogy a fidesz diktálja a szabályokat. így megy ez.

@Gatinho: ne állj meg itt! ...=IMF=elmút8=karvalytőke! offshore lovagok! sőt, kádár és rákosi. meg sztálin. kihagytam valakit?

Malachi 2012.11.20. 21:00:08

botrány, eltűnt a kommentom! ezzel csalogatom most elő.

Aspidistra 2012.11.20. 21:01:50

Szűklátókörű írás. Úgy értem csak egy forgatókönyvet vesz figyelembe, ami bizonytalan.

Ráadásul rosszindulatú is. Ld. utolsó bekezdés.

Minek is csatlakozna az LMP egy mozgalomhoz, akinek az ilyen fajta propagálói, mint a blog szerzője is, akik még egy párt belső döntését sem képesek tolerálni, és rögtön "árulással" vádolják őket. Mire fel?

Amíg nem lépünk ki a kétoldalú politizálásból és a gyűlölködésből, addig nem lesz jobb itt ...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.20. 21:01:53

@Mária: nem, csak nem tudom hogy képzeled a kivitelezést, ha nem egy (még többé-kevésbé) demokratikus választáson.

Éhes_ló 2012.11.20. 21:02:29

Amikor már az szdsz v2.0 ennyire bátortalan - de a vágyaitokkal ellentétes - döntése is ilyen gyűlöletcunamit képes okozni a "toleráns" lelketekben, akkor milyen lesz a pofáraesésetek, ha a maszop se térdel le a libás előtt?
Mi lesz, ha flteó is előveszi a böllérkést és az őt megpuccsoló haverjába böki?
Játszadozzatok el a gondolattal nyugodtan, hogy nem hillarry keleti parton megírt forgatókönyve lesz itt lejátszva.
Az a vonat elment.
Talán már tudjátok és ezért vagytok ilyen frusztráltak?

Aspidistra 2012.11.20. 21:07:40

@Armand-Jean du Plessis:

Részlet az Együtt 2014 közleményéből:

"Ebben a helyzetben minden ellenzéki erő előtt két út áll: vagy a változás mellett teszi le a voksát és ezért együttműködésre törekszik, vagy egyéb szempontokat hangsúlyoz, és ezáltal végül az Orbán-rezsim túléléséhez asszisztál."

Tehát szerintük az LMP az Orbán-rezsim túléléséhet asszisztál. Szerintem pedig nem. És akkor sem asszisztált volna, ha a másik irányban döntenek. Ugyanis, aki követi a politikát, az nagyon jól látja, hogy mik az LMP céljai, mit képviselnek.

Nem fél az Együtt 2014, hogy az efféle nyilatkozatokkal és a "csalódott LMP szavazók" átcsalogatásával ők vágják el az együttműködéshez vezető utat?

hadri 2012.11.20. 21:12:16

@Gatinho: végre egy okos ember... köszönöm, hogy itt Vagy. Biztonságérzetet ad.

Mária 2012.11.20. 21:15:04

@Malachi:

Szerintem ha kellő számú ember kellő határozottsággal szólna rá a Fideszre, hogy hagyjon fel a választójogi törvény buherálásával, és állítsa vissza az eredeti állapotokat, mert a MEGBÍZÓJA, a kenyéradója, a magyar nép ezt akarja, akkor némi huzavona után szépen visszaállna az eredeti állapot, még 2014 előtt.

A baj azzal van, hogy a magyar nép a kormányával szemben nem kenyéradóként, nem felnőttként, hanem kiskorú, cselekvőképtelen gyerekként határozza meg magát, aki nem elvár és megkövetel a kormányával szemben, hanem apafiguraként tekint a politikusaira és gyermekként követi az utasításaikat.

Nézd meg ezt a cirkuszt az E14 ügyben. A társadalom többsége nem felnőtt és felelős polgárként viselkedik, aki a megfelelő embert keresi egy meghatározott feladat elvégzésére, és a kivitelezők munkájának a koordinálására, hanem most is egy "nagy és erős" felnőttet vár, fenetbb már le is írták, hogy "valakit", vagyis bárkit, aki "nagynak és erősnek" láttatja magát, és aki majd "segít" a gyermeklelkű népnek, hogy elzavarja a gonosz mostohát és szerető szülője / emgedelmes gyermeke legyenek egymásnak.

kivisziat 2012.11.20. 21:15:05

Kiskezicsókolom, ez itt az "progresszió", ahol csalhatatlanul megmondják, ki a "reakció"?

És mindezt már vagy 65 éve? :-)

Malachi 2012.11.20. 21:18:16

@Aspidistra: és mindenkinek, aki nem érti, hogy miért hangsúlyozzák ennyire az együttműködést - ami valamiért, mintha szitokszó lenne. nem az. fontos megérteni, hogy az egész "összefogás" csak reakció a fidesz hatalommegtartási törekvéseire. ennyi és nem több. a fidesz kényszeríti erre a pályára azokat, akik le akarják váltani őket. vagy együtt, vagy - valószínűleg - sehogy.

röviden:

index.hu/belfold/2012/08/16/mi_kell_a_baloldal_gyozelmehez/

SOKKAL hosszabban:

www.dropbox.com/s/ymv3fv7g5kesvxn/HesH_EVK%20elemzes_tanulmany.pdf

szerkesztve:

hazaeshaladas.blog.hu/2012/08/16/atbillenteni_visszaszerezni_meghoditani

ezért kell az az átkos összefogás és ezért lehet nagyon haszontalan a jövőben a merev elzárkózás.

Mária 2012.11.20. 21:21:12

@Nelson M:

1990 óta ebben az országban mind a hat országgyűlési választás teljes mértékben demokratikus volt.

Miért nem ahhoz ragaszkodunk, ahogy eddig csináltuk?

Miért asszisztálunk készséggel a saját jogfosztásunkhoz?

Kérdezni kellene, kérdéseket feltenni, ahelyett, hogy mindegyik oldal mantrázza a saját oldala kommunikációs tanácsadói által fogalmazott sablonokat.

Kérdezni kellene megtanulni először.

hadri 2012.11.20. 21:23:09

@Mária: Mégis mit kérdeznél konkrétan?

Mária 2012.11.20. 21:24:55

@hadri:

Miért nem ahhoz a választási rendhez ragaszkodunk, ahogy eddig csináltuk?

Miért asszisztálunk készséggel a saját jogfosztásunkhoz?

hadri 2012.11.20. 21:26:09

@Mária: Ezt viktorunknak tennéd fel?

Malachi 2012.11.20. 21:27:51

@Mária: én is így gondolom, de mára beláttam - vagy inkább úgy gondolom - hogy ez sokkal hosszabb folyamat lesz és először is kell hozzá majd egy teljesen normális és higgadt politikai légkör. én a schmitt plágium ügynél vesztettem el minden hitemet abban, hogy az emberek hajlandóak volnának mozdulni ilyen elvont hülyeségek miatt, mint választójogi törvény, meg plágium, ilyenek. ott ültem a tévé előtt és azt vártam, hogy pál lemond és nem, hanem 15 percen kereszül főműsoridőben hazudott arcátlan módon egy egész ország képébe - és akkor nem hittem el, hogy Magyarország idáig jutott. vártam, hogy mi lesz, mennek-e a tömegek az utcára, vagy valami...de senki a füle botját se mozgatta.

amíg kaja és pia van, addig nincsen baj. de komolyan, mit vársz az utóbbi 40+20 év után azoktól, akik mondjuk dolgoznak napi 8 órát és este tévéznek egy kicsit? úgy értem, elvárható tőlük, hogy a nagyok dolgával foglalkozzanak? ki kondicionálta arra őket? senki. ez nekik a természetes.

meg kell mutatni, a gyakorlatban, hogy működik egy igazi demokrácia, de ahhoz normális, szabad légkör kell. meg sok-sok év.

Mária 2012.11.20. 21:28:48

@hadri:

Neki nem tenném fel, mert tudom, mi lenne rá a kimondott válasz, és azt is tudom, mi lenne a kimondatlan, őszinte válasz is.

Te szólítottál meg, ezért tőled kérdezem.

Aspidistra 2012.11.20. 21:36:03

@Malachi:

Az összefogás valóban nem átkos, benne van az LMP határozatban is:

lehetmás.hu:

Határozat az LMP viszonyáról az Együtt 2014 Választási Mozgalomhoz
[ 9 ] 2012. november 19. hétfő

2. PONT:
A párt az elfogadott stratégia szabta keretek között folytatja a megbeszéléseket az Együtt 2014 tagszervezeteivel és képviselőivel a politikai együttműködés további lehetőségeiről.

Mária 2012.11.20. 21:36:36

@Malachi:

"úgy értem, elvárható tőlük, hogy a nagyok dolgával foglalkozzanak?"

Elvárható tőlük, hogy a saját életükkel foglalkozzanak?

A politikusok nem a "nagyok", amit dolgoznak, az meg nem a "nagyok dolga".

A politikusok a választóik alkalmazottai, akiket a választóik bíztak meg, határozott időtartamra, hogy végezzenek el bizonyos feladatokat.

Te számonkérnéd az alkalmazottaidon, ha nem azzal a munkával töltenék a munkaidejüket, amire felvetted őket és amiért a fizetésüket utalod?

Hanem helyette elkezdenék átszervezni, lebontani a cégedet, miközben korlátoznának téged abban, hogy a vezetői döntéseidet - akár az ő személyüket és megbízásukat érintő döntéseidet is - meghozd?

hadri 2012.11.20. 21:38:13

@Mária: Bocsi! Félreértettelek, mert azt hittem vityától akartál kérdezni. Tőle semmi értelme. A képviselők sem kérdezhetnek tőle...

Malachi 2012.11.20. 21:39:12

@Aspidistra: az elfogadott stratégia szabta keretek alapja, hogy NEM működnek együtt az E14-gyel. így döntöttek. most, innen, úgy látszik, színjáték lesz az egész, ha tárgyalnak is egyáltalán.

aztán persze lehet, hogy tényleg csak egy trükk ez és lesz nagy összeborulás a végén, de az megint csak öntökönlövés volna. odalenne a gerinc.

Malachi 2012.11.20. 21:41:06

@Mária: "A politikusok nem a "nagyok", amit dolgoznak, az meg nem a "nagyok dolga".

én ezt tudom, de ők nem. sok sikert hozzá, hogy megértesd velük.

igazad van, de ábrándokat kergetsz, szerintem.

Mária 2012.11.20. 21:44:16

@Malachi:

"meg kell mutatni, a gyakorlatban, hogy működik egy igazi demokrácia, de ahhoz normális, szabad légkör kell. meg sok-sok év."

A magyar politikai elitnek az a szerencséje, hogy az átlag magyar polgár nem lát az ország határain túlra.

Már most is elemi erejű a felháborodás, de ha ehhez még azt is látná az átlagmagyar, hogy hogyan élnek tőlünk párszáz kilométerre valamelyik valóban működő országban, akkor itt vér is folyna, és rekordidő alatt hagyná el az "urakodó" elit a magángépeken az országot.

hadri 2012.11.20. 21:45:28

@Malachi: Igazad van, de ennél sokkal mélyebb problémák vannak ezzel a társadalommal. A "rendszerváltáskor" kellett volna megtanítani a néppel, hogy miről szól a demokrácia, és a kapitalizmus. Azóta felnőtt egy újabb generáció és sajnos ők sem tanulták még meg.

ayatollah 2012.11.20. 21:49:27

A probléma az, hogy jelenleg nem látszik más KOMPETENS jelentkező az ország vezetésére Bajnai/Oszkón kívül. Azt hiszem magyarázni nem kell, hogy Orbán/Matolcsy(+Simicska) csúfosan megbukott, és a pártok egyike sem állított ki kompetens alternatív jelölteket. Én is jobban örülnék, ha lenne Bajnainál vállalhatóbb figura, de jelenleg sajnos csak ő van.

ayatollah 2012.11.20. 21:57:55

@Mária: adná az ég hogy úgy legyen ahogy írod. ez a faszkodás a választással amúgy is csak szemfényvesztés. én is azon vagyok hogy vagy el kell őket zavarni tisztességesen, vagy belenyugodni a szolgasorsba. nem igazán hiszek benne hogy választással bármi megváltoztatható.

Mária 2012.11.20. 21:59:28

@ayatollah:

Bajnaival nem lenne nagy baj, ha nem társulna megosztó, kirekesztő, küldetéstudatos személyiségű lánglelkű forradalmárokkal.

Ebbe így könnyen belebukhat. Könnyen lehet, hogy sokak szemében a ráakaszkodott kullancsok miatt lesz ellenszenves, ahogy egyre több önjelölt dilettáns szimatolja meg, hogy a Bajnai név sodrában viszonylag könnyen megpróbálhat beevickélni a hatalomba.

Megosztókkal, lánglelkű forradalmárokkal, messiás-komplexusos személyiségzavarosokkal, önjelölt népboldogítókkal és dilettáns pancserekkel köszönjük, tele a padlás.

Malachi 2012.11.20. 22:01:09

@Aspidistra: köszi, elolvastam.

szerintem túloz az LMP, amikor azt hiszi, hogy komoly ellenzéki tényezőként szerepelhet majd a választásokig. valaki írta itt, vagy máshol az utolsó időközi választások eredményeit. 50-60 ezres városokban kaptak 5-10!!! szavazatot.

én elhiszem, hogy tárt karokkal várnak minden vállalható ellenzékit, akikkel hajlandóak lennének együttműködni, de hát...az eredmények alapján rossz lóra tesz, aki rájuk tesz. fideszváltás szempontjából.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.11.20. 22:02:08

Milyen már, hogy az LMP döntése óta az Fidesz-döntésre elszántak fő ellensége már nem Orbán Viktor, hanem Schiffer András.
Ahogy nem voltak képesek az alternatív köztársasági elnök választásakor a "nép akaratát" elfogadni, és Dopemant koronázták meg, úgy nem képesek elfogadni egy másik szervezet küldöttgyűlésének demokratikus döntését.
Az lehet, hogy a liberálisok közül sokan lenyelik a békát, amit Bajnai és második körben feltehetően az MSZP-vel való választási összeborulás jelent, de a Fideszből kiábrándulóknak, ha szavazni akarnak majd valakire, két reális jelöltjük lehet: a Jobbik és az LMP.

Mária 2012.11.20. 22:03:45

@ayatollah:

Én nagyon nem örülnék, ha vér folyna, de tény, hogy a magyar nép lehetne sokkal tájékozottabb, tudatosabb és öntudatosabb.

Kezdhetné mondjuk azzal, hogy nem éri be a készen kapott gondolatpanelekkel, hanem elkezd kérdéseket feltenni magának.

Malachi 2012.11.20. 22:10:08

@Dr. Morcz: én elfogadom, csak közben úgy gondolom, hogy még a kimondott céljaik elérését sem segíti ez a döntés. sőt, valószínűleg gátolja és gyengíti ezzel az egész ellenzéket is.

Bajnani is azt mondta, vagy valami olyasmit, hogy persze, elfogadja, csak nem érti.

ez gondolom, nem baj.

dr kíváncsivagyok 2012.11.20. 22:12:33

Az LMP deklarálta , hogy sem Gyurcsánnyal , sem Bajnaival ( miniszterelnökként) nem lépnek közös kormányra és az MSZP - vel sem....
Akkor kivel is akarnak (hajlandók rá) szövetségre lépni ? Marad a Jobbik és a Fidesz !!!
2018 - ra aspirálnak ?!
Senki sem fog még csak a nevükre sem emlékezni akkorra !

champagneM 2012.11.20. 22:13:47

szánalmas ez a rugkapálózás és sebnyalogatás

dr kíváncsivagyok 2012.11.20. 22:14:44

Az új "vezetékadó" mennyivel fogja megnövelni az amúgy is magas
víz
szennyvíz
gáz
internet
kábeltévé
gáz
távhő
stb
Számlákat ???????????????????????
Nem volna itt az ideje utcára vonulni ?

Aspidistra 2012.11.20. 22:16:20

@Malachi:

Szerintem túl korán temeted őket. Tényleg még másfél év van a választásokig, és nincsen még minden lejátszva.

És Morcznak igaza van abban, hogy rengetegen vannak, akinek Bajnai és MSZP visszatartó erő, mégha elegük is van Viktor és társaiból.

Számomra egyébként nem Bajnai a problémás, hanem a Milla maga :) De ettől persze még elfogadtam volna az LMP döntését, ha a csatlakozás mellett döntenek.

Szerintem most a leglényegesebb, hogy szedjék össze magukat, ne szakadjanak, hanem hatékonyan és összezártan valósítsák meg a többség által elfogadott stratégiát. Szerintem amennyiben a párton belül széthúzás lesz, az sokkal többet árt az LMP-nek és az országnak, mint az a döntés, mint amit a hétvégén hoztak.

Mária 2012.11.20. 22:17:29

@Dr. Morcz:

"Milyen már, hogy az LMP döntése óta az Fidesz-döntésre elszántak fő ellensége már nem Orbán Viktor, hanem Schiffer András."

Milyen lenne? Ijesztő. Színtiszta orwelli manipuláció.

Mint a "két perc gyűlölet" az 1984-ben. Nem kopizom ide, mert hosszú, akit érdekel, itt elolvashatja a részletet:

maria.blog.hu/2012/01/16/ket_perc_gyulolet_orwell_1984

Vagy itt a teljes regényt:

mek.niif.hu/00800/00896/00896.htm

De hogy az E14 szimpatizánsai ennyire manipulálhatóak?

champagneM 2012.11.20. 22:18:18

@dr kíváncsivagyok: vonulj! kis szerencsével elkaszál egy teherautó, és nem fosol tele minden blogot a hülyeségeiddel (persze csak egy időre, hisz mindent túlélsz, mint a csótány)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.20. 22:18:56

@Mária: csak ismételni tudnám, amit te, @hadri: és @Malachi: közben már leírtatok:
az átlagnak fogalma sincs a demokrácia működéséről. és ami szerintem a nagyobb baj: nem is érdekli. az önálló gondolkodás és véleményalkotás egy elég szűk kisebbség sajátja.

Aspidistra 2012.11.20. 22:20:42

@Mária: engem nem lep ez meg, korábban is sajnos ilyen intoleránsan gondolkodott sok liberális, mielőtt még a Fidesz hatalomra került volna

épp ez a kétoldalú politika, ami ebbe a siralmas állapotba vezette az országot

milyen szép a Vértes, ó 2012.11.20. 22:26:11

@Dr. Morcz:

Miben nyilvánul meg, hogy ő lett a fő( )ellenség? Azt írják, hogy ostoba döntést hoztak?

Mária 2012.11.20. 22:27:03

@Nelson M:

"az önálló gondolkodás és véleményalkotás egy elég szűk kisebbség sajátja."

Én inkább úgy látom, hogy mindegyik oldal igyekszik kész paneleket kínálni a saját szimpatizánsainak, nehogy véletlenül gondolkodjanak :)

A saját véleménye ettől függetlenül nagyon sok embernek megvan, főként azoknak, akik nem foglalkoznak a politikával, ezért nem érik el őket a kész panelek.

Azért nem hallod ezeket a véleményeket, mert az átlagembernek nincs szókincse hozzá, hogy pontosan, szabatosan megfogalmazza, ami fáj, és ezért nem is szívesen hangoztatja a házi használatra készült véleményét a nyilvános fórumokon.

ayatollah 2012.11.20. 22:33:01

@Mária: ez igaz :)
bár ha jobban belegondolok, az összes többi párt is ilyenekkel van tele (leszámítva a túlélés-orientált mszp-seket) , csak ott még kompetens figura sem látszik

na jó, igazat kell adjak, a kérdés az mikor jön el az a pont mikor a normális emberek mint te meg én is úgy érzik hogy ideje színrelépni, és lesöpörni ezt a sok nyomorékot/haszonlesőt/piti bűnözőt/hivatásos túlélőt...

hadri 2012.11.20. 22:33:45

@Nelson M: Szívesen elküldenék minden gondolkodásra képtelen honfitársunkat Nürnbergbe, hogy lássák, hogy milyen pusztításra képes egy igazi diktatúra.

ayatollah 2012.11.20. 22:35:24

@Mária: de az is tény, hogy sok baj abból származik, hogy az uralkodó elit érzi, hogy bármit megtehet, úgysem lesz következménye

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.20. 22:38:25

@Mária: egyik hatalom sem szereti az önállóan gondolkodó embereket. nem praktikus az ő szempontjukból :)

ayatollah 2012.11.20. 22:38:31

@champagneM: szarházi simicskahuszár hogy a fasz álljon beléd

hadri 2012.11.20. 22:49:53

@Nelson M: @ayatollah: @Mária:

A képviselők "munkaszerződését" talán az ÚJ (majdani) alkotmányba is bele kellene foglalni. Munkaköri leírást adni a kezükbe, hogy tudatosuljon bennük, hogy "csak" alkalmazottak. Feladatok, kötelezettségek, jogkörök, felelősségeg, stb. A lényeg, hogy érezzék a választói kontrollt. A bérüket pedig mindig az aktuális minimálbérhez lehetne kötni.

hadri 2012.11.20. 22:54:39

Melyik vállalatnál fogadnának el a versenyszférában olyan gazdasági stratégiát, melyet pöttyös-kuszaszem prezentál? Melyik vállalatnál lenne még ezek után is pozícióban? A többiekről nem is beszélve. Milyen már, hogy a "tulajdonos" nem szólhat már lassan bele a dolgokba?

Malachi 2012.11.20. 23:05:43

@hadri: csak annyi kéne, hogy visszahívhatóak legyenek, bármikor. persze pontos feltételek szerint. nehéz ügy.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.20. 23:08:13

@hadri: ha már kontroll, meg lehetne fontolni a visszahívhatóságot is. de ez megint olyan, hogy nagyobb állampolgári tudatosságot igényel, azzal meg átlagban nem állunk olyan jól.

hadri 2012.11.20. 23:14:10

@Malachi: @Nelson M: Ezért kellene úgy csinálni, hogy viktatúra megbuktatása után alkotmányozó nemzetgyűlés, és szabad választások. A választásokon induló jelöltek már tisztában lehetnek a munkaköri leírásukkal.

ninimimi 2012.11.20. 23:17:41

Ha másból nem, hát a baloldali papagájkommandó döbbent hápogásából látszik, jól lépett az LMP. Igenis azt várták, hogy beállnak Bajnai elvtárs és gazdái alá, hogy aztán szépen belekerüljenek a darálóba.
Persze csak az "eslő fázisban" , csak "ideiglenesen", ahogyan a szovjet csapatok voltak a nyakunkon 41 évig.

"Ami a 2006-os emberekre lövést illeti, javaslom, fordulj a Fidesz főembereihez, akik az egészet a háttérből megszervezték."

Miről beszélsz, elvtárs?! Fideszes volt tán a belügyminiszter, meg a főkapitány 2006. október 23-án, a népellenes ávórohamkor? Nem is tudtam!

komplikato 2012.11.20. 23:27:13

@Mária: "Már most is elemi erejű a felháborodás, de ha ehhez még azt is látná az átlagmagyar, hogy hogyan élnek tőlünk párszáz kilométerre valamelyik valóban működő országban, akkor itt vér is folyna, és rekordidő alatt hagyná el az "urakodó" elit a magángépeken az országot."

Mi tartja vissza az értelmesebb civileket és/vagy politikai erőket, hogy ha már a média nem teszi meg, ők valamilyen módon megmutassák ezt? Mire való az internet? Amikor már 9 éves angol iskolás lány blogja poltikai vihart tud okozni, amikor 11 éveseknek saját YB csatornája van, stb.? Engem nagyon megrémít mennyire nincsenek képben sokan az Európán belüli erőviszonyokkal, életminőséggel, stb.

hadri 2012.11.20. 23:27:37

@ninimimi: Nem vagy egy túl bonyolult szerkezet. Mondjuk olyan mint egy szeg. Csak az a gond, hogy pont ide ütöttek be.

Karipapa01 2012.11.20. 23:54:55

A rendszerváltást követő 23 év alatt az összes politikusnak a legfőbb gondja az és az is volt, hogy valahogy ellehetetlenítse a politikai ellenfeleit a választók előtt és ezzel előnyre tegyen szert. Az sem számít, ha ebbe az ország belerokkan, az sem, ha emiatt magyar magyarnak az ellensége lesz. Nincs tolerancia, nincs kiegyezés, amit a pártok megalkuvásnak definiálnak még akkor is, ha ez egy egész országnak az érdeke lenne. Még ha mindnyájan beledöglünk sem. Ez eddig egy ilyen politika volt. Vajon
Lehet Más a Politika?
Ezek szerint nem. Lehetne más, de hát a szokások... Van egy rémálmom: azok a politikusok, akik a parlamentbe kerültek kötelezően megvezetnek minket "zembereket". Remélem ez tényleg csak rémálom és nem valóság.

ayatollah 2012.11.21. 00:14:24

@ninimimi: és akkor mi van, bazmeg? maradjon Matolcsy még a nyukunkon tovább??? meg Simicska? ne hülyéskedjél már, jóember!

ayatollah 2012.11.21. 00:20:52

Sértőnek és igazságtalannak éreztem eddig a fenti képet. Most látom, hogy Schiffer a Lánchíd rádiónak adott ma nyilatkozatot. Úgyhogy lehet mégis van benne valami

HaCS 2012.11.21. 00:46:20

@ayatollah:

Az ATV-nek is szokott. Ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket. Egy normális világban egy politikus mindenhol keresi a megszólalási lehetőséget.
Üdvös lenne elfelejteni a fekete-fehér gondolkozást.

folyamatábra 2012.11.21. 01:20:21

"ezért döntött az LMP is az önállóság ön- és közveszélyes útja mellett"
Már azt hittem, hogy ez a kongresszus hivatalos közlése a döntésről. Aztán rájöttem, hogy nem, csak valaki megint mondja a frankót, kijelöli a feladatot, megállapítja, kik a hülyék etcetera.
Ha valamivel tűnődőbb lenne a poszt írója, esetleg vitatkoznék is.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.11.21. 01:33:40

"Az a manőver, amivel az LMP „elvű része” és annak irányítói elérték, hogy egy hosszú és unalmas kongresszus legvégére csúsztassák el a kongresszus egyetlen fontos kérdésének végszavazását – amikor már sokan, eléggé el nem ítélhető módon, hazamentek -, arra utal, hogy szándékos és célzatos manipuláció történt,"

Hazugság, mind a kettő. Aznap egyetlen napirendi pont volt, kb. déltől hajnali fél kettőig tartott; s nem ez volt az egyetlen fontos pont.
A 170 küldöttből pedig még a végén is 161 szavazott.

ninimimi 2012.11.21. 01:42:55

@Lastres: Köszönet az adatért. Ezt nem tudva is bűzlött erről a "hazamenős" sztoriról, hogy csak a régi, bolsevik propagandával akarják lejáratni az LMP demokratikus, helyes döntését.

Lajos bacsi 2012.11.21. 03:49:41

@ninimimi: Most már kíváncsian várom, hogy mi a következő önálló lépése az LMP-nek, legutóbb egy rakás kékcédulát szórtak a FIDESZ nyakába a parlamentben.

doyoulikesomeicecream? 2012.11.21. 03:51:24

ez a cikk egy nagyon jó kis jobbikos bejegyzés lehetne, vagy akár leninista-sztálinista is, a hozzáállását tekintve.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.11.21. 05:52:37

@Mizantrop:

"Szerintem a posztíró hibája abban áll, ..."
Kezdetű kommented érdemi mondanivalójával egyetértek, azonban a newtoni törvények tekintetében hadd pontosítsak: azokat nem helyezték hatályon kívül Einstein relativitás-elméletei, csak egy kisebb halmazba rakták át: dinamika törvényei kis sebességek esetén.
Másrészt a híres einsteni törvény is kiigazításra szorult, ezt azt hiszem pont egy magyar fizikus tette meg.

ON:

a cikk jelentősen téved és/vagy csúsztat, mondhatni: pont olyan fideszes eszközzel él, amilyenekkel az lmp-t vádolja.

/Nem vagyok lmp szavazó./

Húsleves 2012.11.21. 06:50:02

Ez a hiszti amit Bajnai hívei a kikosarazás óta művelnek, annyira szánalmas, mintha Győzike besértődött mocskolódását közvetítenék az RTL klubon.
- Hozzám gyösz feleségül, egyem a drágá kácsódot egyetlen drágá virágszálom te!
- Hát ne haragudj, kedves Győző, de inkább maradjunk a barátságnál...
- Hogy á rák egye ki a béledet büdös luvnyá, hogy rohággyá meg ott áhun vágy-e!

nu pagagyí 2012.11.21. 07:12:49

@Mária: Tetszik az előre rettegés. Bajnai volt már kormányon. Annyi méltányosság elvárható, hogy konkrét tettei és ne fantazmagóriák alapján ítéljék meg.

Egyébként másról szól az Együtt 2014, bár látom, hogy tevékeny süketeléssel próbálják sokan a lényegről elterelni a figyelmet. A diktatúra alaptörvényét óhajtaja visszacserélni demokratikusra. Ennyi és nem több. Nem akar állampártként továbbélni. A további politizálást a valódi pártokra bízza. Az LMP-nek is ezt kellene mérlegelnie.

Igaz, csak a fennmaradó rendszer megszilárdulása biztosítaná, hogy valóban másképp politizáljon. Kb. úgy, mint most a KDNP, de ha nem tetszik, akkor választhatja majd az illegalitást is.

nu pagagyí 2012.11.21. 07:16:39

@Húsleves: Semmi hiszti. Csak kiderült, hogy az LMP a Fidesz kreálmánya, bár váltig tagadták. Jobb, ha most bukik ki, hogy kikkel gondolta a Fidesz megvalósítani a centrális erőteret. Most annyi folyik, hogy az LMP-t visszaterelik a karámba, ne bóklásszon a csatamezőn.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.11.21. 07:45:27

@ninimimi:

"Miről beszélsz, elvtárs?! Fideszes volt tán a belügyminiszter, meg a főkapitány 2006. október 23-án, a népellenes ávórohamkor? Nem is tudtam!"

Jó lenne, ha icsit objektívebbenpróbálnád megítélni a 2006-ban történteket. Számtalan teória, konteo jelent már meg erről a blogtérben, a teljes igazságot azonban valószínűleg csak kevesek ismerik. Ezt csak azért írom, hogy érzékeltessem: akkor jársz el helyesen, ha leginkább mindkét irányba kétkedő vagy. Ne feledd: a fidesz és az mszp egy tőről fakad, egy emlőn nevelkedett, mindkét párt tele van volt elvtársakkal és a munkáspárti múltat/kötődést nehéz levetkőzni. Ne légy oktondi, a fidesznek sem sikerül.

Amikor a rendőri túlkapásokról írsz, akkor magadban -gondolom- ugyenezzel a súllyal ítéled meg a történtek fidesz szervezte tömeggyűléssel való összefüggéseit, Orbán retorikáját, azt a tényt, hogy a TV-székháznál a Hír TV közvetítőkocsija mennyire képben volt, valamint azt, hogy valaki(k) állítólag a háttérből szervezte(ték) a fél belvárost szétverő tömeget.

Az pedig, hogy ezek a valakik esetleg tagjai lehetnek annak a körnek, amelyik a Békemenetek szervezésében, illetve a legújabb civil mozgalom (NEA) létrejöttében is szerepet vállaltak, gondolom, szintén megfordult a fejedben.

Szóval, csak óvatosan, amikor farkast kiáltasz, nehogy elvétsd az irányt, hol is van az ordas valójában.
Mert lehet, hogy nemcsak ott, ahol gondolod.

Hunor Levente 2012.11.21. 07:50:08

Manapság az LMP-nél a Kétfarkú Kutya Párt is komolyabbnak tűnik.

Spászmaher 2012.11.21. 08:28:24

@Lastres:

Hm... Ebből a tudósításból egészen más kép rajzolódik ki a történtekről:
index.hu/belfold/2012/11/18/az_lmp_nemet_mondott_bajnaiek_ajanlatara/#

Nem egyetlen napirendi pont volt, mint ahogy írod: "A küldötteknek két dologról kellett határozniuk: a párt 2014-ig folytatandó stratégiájáról, és a Csillebércen csak E14-ként emlegetett Együtt 2014 mozgalommal folytatandó együttműködésről és annak formájáról. A két kérdésről külön döntöttek, bár azok nyilvánvalóan összefüggnek egymással."

...És bizony, a több órán át tartó semmirevaló dumákkal elcsúsztatott végszavazás előtt számos vidéki küldött (egyébként elég fegyelmezetlenül!) lelépett, megváltoztatva ezzel a szavazás eredményét: ahogy múlt az idő, az inkább csatlakozáspárti fővárosi küldöttek közül a szavazás idejére jópáran hazamentek, míg az úttörőtáborban elszállásolt vidéki, és Bajnaiék tekintetében szkeptikusabb delegáltak értelemszerűen maradtak."

Úgyhogy, kedves Lehetmás Blog, te hazudsz! Ezek szerint már nálatok is megjelent a pártkutya intézménye?:-)

Spászmaher 2012.11.21. 08:30:00

@ninimimi:

Lásd a Lastres kommentjére válaszképp átküldött linket!

Bizony: Lastres hazudik - vagy az egész magyar sajtó!:-)

Spászmaher 2012.11.21. 08:38:00

@Lastres:

Bocsánat: a fővárosiak mentek haza, így lett 84-76 a szavazatarány. Ha marad a 10, csatlakozáspárti fővárosi küldött, akkor 86-84 lett volna az arány.

Önnek megyünk (törölt) 2012.11.21. 08:40:45

@hadri: "Milyen már, hogy a "tulajdonos" nem szólhat már lassan bele a dolgokba? "

Nagyon jó ez a hasonlat! Tegyük fel, hogy a vállalat egy Rt. És a részvényesek kb. 20%-a próbál az összes részvényes nevébe mondani valamit, ha a többség elhajtja őket, akkor meg milyen már, hogy a tulaj nem szólhat bele...

Hogy ezt a 20%-ot mennyire becsültem felül/alul az is egyérdekes dolog. Ugye van a fidesz, akit a "mainstream" vélemény szerint már csak pár fanatikus és érdekember támogat. Na most ez a mára már alig mérhető népszerűségű párt hozott össze mindössze 400 ezer embert a legutóbbi rendezvényen. Ebből levezetve mekkora támogatottsága lehet egy olyan mozgalomnak, aki 20 ezer embert volt képes megmozgatni? Hát nem kell hozzá nagyon éles logika, hogy az ember levezesse, hogy ezek alapján majdnem, hogy nulla...

Majd akkor lehet az emberek (tulajdonos) nevében beszélni, ha azok adtak is erre felhatalmazást!

ninimimi 2012.11.21. 08:53:48

@Spászmaher:
"Ha marad a 10, csatlakozáspárti fővárosi küldött, akkor 86-84 lett volna az arány."

Az ugye kizárt, hogy valakiket meggyőztek az észérvek? Mert persze biztosan tudjuk, mi lett volna, ha .... :-)

"Bizony: Lastres hazudik - vagy az egész magyar sajtó!:-)"

"Egész magyar sajtó"... Érdekes elszólás. Lehet, hogy van benne valami mégiscsak és nem csupán jobboldali koholmány, hogy "az egész magyar sajtó" még ma is, 22 évvel a VALÓDI diktatúra bukása után is az MSZMP-MSZP-s "háttérbácsik" kezében van? Ezért tud ennyire "egységfrontban" rátámadni azokra, akik nem akarják "szög egyszerűségűvé" degradálni a kérdést: "demokráciát" akarsz 2006. október huszonharmadikával?
Akkor itt van neked szeplőtelen Bajnai, akinek nincsenek ám maszopos kötelezettségei, "á dehogy"!

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2012.11.21. 09:12:00

Kétpólusú gondolkodás: Már megint azzal fárasztanak bennünket, hogy válasszuk két rossz közül a kevésbé hánytatót.

Úgy látom, hogy Bajnai háta mögött, újra az a debil, gyáva banda próbál visszakerülni a hatalomba, akik olyan brutálisan elveszették a választást legutóbb, hogy a Fidesznek kétharmad maradt belőle.
Részemről Bajnai oké, de a többit nem akarom látni.

v2peti 2012.11.21. 09:17:19

Nem értem, mi ez a nagy rinya az LMP döntése miatt?

Ha alig 1-2-3% a népszerűsége, akkor ettől a döntéstől nem nő, mert akkor hol lesz az önálló arculat? Besorolják SZDSZ2-nek. Ha meg több, mint 5%, akkor meg maga is be tud jutni összefogás nélkül. Ráérnek összefogni majd az éles kampányban, ca. egy év múlva. Addigra kialakulnak majd a végleges erővonalak. Ugyebár még pár dolog nem dőlt el. Érdemes kivárni azt.
1. Bokros Lajos alapít-e pártot, és az mennyire lesz népszerű.
2. Bajnaiék milyen formátumban indulnak a választásokon. (Civilek nem indulhatnak, csak pártok ugyebár.) Így kell egy pártot alapítaniuk. Na de kik lesznek benne Bajnaiékon kívül? Milla? Szolidaritás? Vagy?
3. Mennyire fog közösködni Bajnai az MSZP-vel, vagy Gyurcsányékkal? Ugyebár az egyfordulós választás miatt már előre dönteni kell ezügyben.
4. Később, ha olyan helyzet lenne, akkor az LMP még mindig csatlakozhat, de csak olyan feltételekkel, hogy az ő programjukkal is számolnak majd kormányalakításkor.

ayatollah 2012.11.21. 09:21:18

@HaCS: hát nem tudom. szerintem tisztességes politikus mind Simicska rádióját, mind a Hit Gyülekezet tévéjét bojkottálja.

ninimimi 2012.11.21. 09:21:37

@Az igazi Svarc Enegger:
"Részemről Bajnai oké, de a többit nem akarom látni."

Pedig a "többi" nélkül nincs Bajnai!
Ezt a nyulat ugrasztotta most ki az LMP - igen helyesen - a bokorból, vagyis a Bajnai formájú álarca mögül.

nu pagagyí 2012.11.21. 09:54:33

@ninimimi: Bajnait már ismertük és most már Orbánt igazi arcát is mgtapasztalhattuk. Lehet választani.

Martinm5 2012.11.21. 09:55:53

ezek a méregzöldek elvesztik szem elől a célt: vissza kell állítani egy fékeken, ellensúlyokon alapuló, ráadásul a szabad oknyomozó újságírással kikényszerített, lehető legkevesebb Mr. 20%-okkal működő demokráciát olyan körülmények között, amikor a kormányoldal azt tesz a választásokig is a szabályokkal, amit akar.
Csak azt kellene szem előtt tartaniuk, hogy a rezsimet ki kell takarítani, az unortodoxiát felszámolni, egy kiegyensúlyozás irányába mutató költségvetést felállítani és onnan szabad választások.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 10:05:22

szerintem nagyjából eldőlt, hogy az ellenzéknek két listával kell indulnia. az egyiket a szocik állítják. a másikat a haza és haladás.

a körzeteket pedig valamilyen módon felosztják egymás között. bajnainak az induláshoz szüksége lesz képviselőjelöltekre. az együttműködés pártján álló zöldekre számíthat. a szocialisták ezután kvázi civilként indíthatják a helyi párttitkárt.

schiffer andrás pártja pedig vagy bejut, vagy nem. ezt majd eldöntik a választók.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2012.11.21. 10:13:33

@ninimimi: Ettől tartok én is.
Most úgy állítják be a nyolc éves ámokfutást és a parttalan hazudozást, mintha a demokrácia és szabadság csúcsa lett volna. Pedig nem.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 10:15:40

@Mária:
bajnainak az lmp (és egyébként az egész együtt 2014) azért kell, hogy az egyéni körzetekben legyenek jelöltjei. a wallis tanácsadóknak túl sok esélye nem lenne jánkmajtison. persze a millának, a szolidaritásnak, és az lmp-nek se. de azért mégis csak több.

úgy képzelik, hogy ezek után beülnek a kisbuszba. és elmondják vidéken az "örömhírt". azt, hogy le lehet váltani az orbán rezsimet. és ettől a nyugdíjas nénik, és az öreg paraszt emberek egy része meghatódik. a fiatalok lázba jönnek. minden politikus ezekben gondolkodik. bajnai gordon is.

a szocik hasonló projektben gondolkodnak. ők rájöttek, hogy a helyi párttitkárokat civilként kell futtatni. szerintem még rebranding is lesz. mkp, mdp, mszmp, mszp után jöhet valamilyen "új" szociáldemokrata formáció.

ez a két ellenzéki csapat lesz. nekik kell majd felosztani a körzeteket. vagy egy előválasztáson megméretni, hogy helyben ki a népszerűbb.

schiffer andrás a kispadra ült le. azért, hogy 2018-ban ő legyen aki még nem kormányzott. kérdés, hogy a következő parlamentbe bekerül-e. vagy az lmp a mindenkitől egyenlő távolságra álló középpártok sorsára jut.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 10:22:45

@nu pagagyí:
az lmp a fidesz és az mszp közös kreálmánya. a munkáskerületekben a fidesz, a jobbra húzó körzetekben az mszp támogatta meg őket például kopogtató cédulákkal. schiffer andrás úgy érzi, hogy semmilyen módon nem akar függni ezektől a formációktól. ő a 2018-as választás megnyerésére játszik. de két szék között alighanem a földre fog ülni.

Madg 2012.11.21. 10:23:50

@Spászmaher: Én ott voltam; nem Lastres és a számok hazudnak . Én speciel pontosan abban láttam manipulációt, amikor az E14ről vitáztunk, ELMENT a jegyzőkönyvvezető, s csak nehézségek árán folytatódhatott a kongresszus. Jelemzően a "csatlakozáspártiak" bánatára. Azok bánatára, akik leszervezték az (eredetileg fél órásra tervezett) "ünnepélyes megnyitóra" a három embert, akik végül több mint két órán keresztül beszéltek bújtatottan az együttműködés szükségességéről.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.21. 11:13:33

@Madg: ha ott voltál, elmondod szerinted miért az a döntés született, ami? gondolom voltak érvek és ellenérvek. tényleg érdekelne egy nem hivatalos vélemény.

Madg 2012.11.21. 12:57:02

@Nelson M: Egy egész napnyi érv-ellenérv sorakozott fel... :) Szerintem itt a gyakorlatias(abb) és idealista nézetek közt dőlt el a dolog. Tulajdonképp csak az alapelveink érvényesítésének a módjában különbözött a vélemény.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.21. 13:15:05

@Madg: értem. szóval győzött az idealizmus...

Gyuri bá 2012.11.21. 16:01:39

Szerintem sokkal egyszerűbb oka van a döntésüknek. Attól féltek, hogy ha a csatlakozás ill. a tárgyalásra szavaznak akkor a fidesz kikészíti őket a karaktergyilkosságukkal, és lehet hogy egynémelyikük nem olyan ártatlan, mint amilyennek láttatják őket.Kár magasztos dolgokat belemagyarázni, mert szerintem ez az egész csupasz számítás volt.

Balt 2012.11.28. 15:30:13

Róna P. az E14-ről: "... Itt jutottam el magyarországi utam végéhez. Mivel elfogadtam a felkérést, hogy mondjak a kongresszuson egy rövid beszédet, ezt megtettem, megpróbáltam egy esetleges kompromisszum sarokköveit megfogalmazni. Mára már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával, és kénytelen voltam szembenézni azzal a felismeréssel, hogy ott, Magyarországon, nem tudom jól csinálni a dolgokat, nem megbízható az ítélőképességem, nem tudok eredményes lenni.

Tudom, hogy lesznek olyanok, akik a lemondásomban valamiféle ellenérzést vélnek észlelni az LMP-vel vagy az LMP egyes tagjaival szemben. Totális tévedés."

eztigyhogy.nolblog.hu/archives/2012/11/27/Rna_Pter_lemondott_s_htat_fordt_Magyarorszgnak
süti beállítások módosítása