2015.03.31. 15:43 Szerző: Bársony és Selyem

Adjuk fel?

emlekirat.jpg

„Állásainkból ellenséges túlerő kivethetett még akkor is, ha a csapat kötelességét megtette. Ez nem szégyen. Ez szerencsétlenség. De becstelenség az a lelkeveszett, fej nélküli, gyáva menekülés, mit látnom kellett…”

Részlet Jány Gusztáv vezérezredesnek, a 2. magyar hadsereg parancsnokának hírhedt 1943. január 24-i hadparancsából.1

 

 

Ha belenéz az ember manapság a magyar belpolitikai esélyeit latolgató írásokba, akkor nagyjából a „Fidesz vagy Jobbik?” kérdése körül forog a diskurzus – mintha nem lenne más esélye a magyarságnak azon kívül, hogy maffiózók, vagy kocanácik uralkodnak-e rajta? Mintha a magyar nép – vagy annak jobbik fele – feladta volna ezt az egész Magyarország nevű projektet, mintha valóban nem létezne még elviekben sem más lehetőség, mint elmenni lefelé és/vagy szélsőjobbra és ezzel kiesni az európai népek családjából.

Annak, hogy ez így látszik, hogy ezt sokan gondolják így, tulajdonképpen csak egyetlen oka van: a megszokás, hogy nem vagyunk, nem lehetünk önállóan gondolkodó és magát az ésszerűség mentén megszervezni képes nép. De ha megállunk egy pillanatra ezen az önfeladó-önfelmentő lejtőn, akkor máris rájövünk, hogy tényleg csak emiatt tartunk ott, ahol. Mert valójában senki és semmi sem gátol meg minket abban, hogy kitaláljunk, összeszervezzünk és megvalósítsunk egy egészen más forgatókönyvet önmaguknak.

A módszert persze nemigen ismeri a legtöbbünk – de a módszerek elsajátíthatók. Egyszerűek: csak végig kell gondolnunk szisztematikusan, hogy milyen életet, milyen Magyarországot szeretnénk – aztán pedig elemeznünk kell, hogy mi mindenre lesz szükségünk ennek az elképzelésnek a megvalósításához:

  • Hogyan kell az államot berendezni, hogy az valóban a polgárait szolgálja – és hogyan biztosítható ennek a berendezkedésnek a stabilitása?
  • Milyen objektív kritériumoknak megfelelve juthasson itt bárki is hatalomra – és: mi történjen, ha mégis másra akarja a hatalmát használni, mint amire kapta?
  • Miféle gazdasági rendszerben lehetünk képesek előállítani azokat az erőforrásokat, amelyek a célul kitűzött életminőséget hosszú távon is finanszírozhatóvá teszik?
  • Miben kell mindehhez a tudásunkat és a gondolkodásunkat fejleszteni – és mik ennek az adekvát módszerei?

Ha ezekkel megvagyunk – és nem a szenvedélyeink, az indulataink alapján adtunk mindezekre válaszokat -, akkor abban a pillanatban a kezünkben van a lehetőség arra, hogy úgy szabadulhassunk meg a Fidesztől, hogy ne legyünk kénytelenek jobb híján a helyére beengedni a Jobbikot!

Én nem hiszem, hogy olyan esztelen lenne „a magyar nép”, hogy ne élne egy ilyen nyilvánvaló lehetőséggel és egy ennyire egyszerű és kézenfekvő módszerrel. Egy nép, amely a Kárpát-medencében képes volt az elmúlt 1100 évet túlélni, sokkal többre kell, hogy képes legyen, mint amennyit ma látunk tőle produkálni. És abban is egészen biztos vagyok, hogy ott vannak közötte azok az emberek, akikből egykettőre sokkal jobb minőségű politikusaink lehetnek, mint az Orbánok, Vonák és a különféle baloldali „pendant”-jaik.

Ehhez a politikai programhoz csak hit kell: hinni abban, hogy tényleg semmi más nem akadályoz minket, mint a saját rossz megszokásaink.

Nem akarjuk elveszíteni a következő évtizedeinket is: most nincs semmiféle olyan nemzetközi kényszerhelyzet, amelyben csak rossz lépéseink lehetnének. Rossz lépésekre most csak rossz, mert vagy önző, vagy ostoba elitjeink akarnak minket késztetni, mondván, hogy „az a nemzeti érdek!” Ki a fene akarna orosz lenni, amikor lehet európai is? Ki a fene akar 400 eurós havi fizut, amikor – ha összeszedjük magukat – kereshet belátható időn belül 1500-at is? És ha már itt tartunk: ki mondja azt, hogy „ésszerű” az, ha a legkiképzettebb embereink arra kényszerülnek, hogy ha az ebben a mostani magyar rendszerben megkereshető 400 eurójuk helyett 1500-at akarnak, akkor el kell hagyniuk a saját hazájukat, odahagyva azt a kutyáknak: az Orbánoknak, Lázároknak, Rogánoknak és Vonáknak? Hát nem sokkal inkább azoké-e Magyarország, akik eltartják, mintsem azoké, akik ellopták maguknak?

  • Adjuk át nekik azt, ami minden jog alapján a miénk? - Erre már Kossuth megfelelt: „a jogot, melyet az erőszak elveszen, vissza lehet szerezni, s veszve csak az van, a miről a nemzet maga lemondott.2 Erről ennyit elég is mondanunk…
  • Adjuk át, csak mert szokatlan nekünk önmagunk ésszerű megszervezése? – Aki nem ad az ésszerűségre és a szervezésre, azt csak az ostobaság káosza várja…
  • Adjuk át, csak mert ebben a pillanatban kissé kényelmetlen közösen valami újba kezdenünk, szemben a régi rosszal? – Erre csak Orbán híres békaforralós hasonlatát tudom idézni: ha hagyjuk, hogy lassan, fokozatosan, ám konzekvensen melegítsék alattunk a vizet és ezért „nem ugrálunk”, akkor bizony megfőznek mindannyiunkat!
  • Adjuk fel gyávaságból-lustaságból? - Ha most - például – hagyjuk, hogy az óvodásainkkal versikékben dicsőíttessenek kormányintézményeket3, és nem mondunk az ilyen „kérésekre” határozottan és kollektíven nemet, akkor ne csodálkozzunk majd, ha egy „vidám barakkban” találjuk magunkat. Az előző generációkkal ez simán megtörtént – miért hisszük, hogy mi immunisak vagyunk erre, hogy a személyes ellenállásunk nélkül is megússzuk ezt? Orbán talán kegyesebb urunk, mint Kádár, vagy Horthy?
  • Adjuk fel, mert azzal áltatjuk magunkat, hogy ha „igazán nagy lesz a baj”, akkor legfeljebb lelépünk nyugatra? – Ugyan már, emberek: erre reális esélye még legfeljebb két-háromszázezer embernek van, a többiek, nyelvtudás és piacképes szakismeretek híján, maradni kényszerülnek és békák lesznek a lassan megint felforró magyar vízben.

Vagyunk jó páran az országban, akik a fenti kérdésekre a klasszikus „trianoni magyar” szlogennel felelünk magukban: „Nem, nem, soha!” Mármost, akkor van esélyünk arra, hogy az ország valóban sose legyen a kutyáké, ha nem csak magunkban, hanem politikai erővé szerveződve mondunk nemet a kutyáknak!

…Ezek után aligha van köztetek bárki is, aki „becstelenül, lelkeveszetten, fej nélküli és gyáván” akarna menekülni akár a Fidesz, akár a Jobbik elől.

Meneküljenek majd ők, előlünk!

 

 

 

 

1 Itt ezt a részletet természetesen az eredeti – hamis állításokkal teli – kontextusából kiragadva használom fel, kérem, mindenki csak a szöveg szó szerinti értelmében olvassa azt – azaz: ha nincs külső, elháríthatatlan szerencsétlenség rajtunk, akkor a saját helyzetünk csak akkor romolhat, ha mi adjuk fel a pozícióinkat!

2 Idézet a Kossuth által Deák Ferenchez a kiegyezés tárgyában írott ún. „Cassandra-leveléből” – 1867. május 22.

3 Erről az abszurd, teljesen tébolyult estről van szó: http://index.hu/belfold/2015/03/30/ovodasok_szavaltak_a_morahalmi_kormanyablak_atadasan/

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr977323754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2015.03.31. 16:20:14

Azért az kezdettől fogva világos, hogy a Jobbik a FideSS bábpártja, ami azért jött létre, hogy a fasiszta FideSS mérsékeltnek tűnjön. Addig lép fel a FidesSS ellenfeleként, amíg az a FideSSnek hasznos. Persze elképzelhető, hogy valamikor valóban szembefordul a FideSSel.
Vona polgári körös becsatornázottsága nem titok, a 2006-ban gyújtogatással, molotov koktélokkal és utcakövekkel "békésen" spontán szervezettségben demonstráló ultrák és a FideSS kapcsolata is talán csak a Holdról nézve nem nyilvánvaló, az elmúlt 5 évben a két párt programja is összesimult, a jobbik trükközve vagy nyíltan de szinte mindig támogatta a nagy testvért. És végül a közös hazai és külföldi "szponzorok"...
Így az sem csoda, ha a FideSSről leszakadó szavazók fele a jobbikot erősíti, és az sem, hogy mindez a FideSSt semmiben sem akadályozza meg.
Ezt csak az nem látja, aki szentül hisz benne, hogy bár Vona korábban elég közel volt a FideSShez, közben pálforduláson ment keresztül, megvilágosodott. Hát, nem.
Ha azt hiszed, elő nem fordulhat hogy FideSS-Jobbik koalíció, nézd csak meg Görögországot. A kommunisták meg a nácik koalícióra lépve kormányoznak. Végül is nekik tökmindegy, csak a hatalom a fontos, az ideológiát leszarják. A Jobbik a FideSS egyre inkább felcseperedő kistestvére. Lassan a tanítvány lehagyja mesterét..
A tragikus viszont inkább az, hogy a szavazók több mint fele (ide értve az említett két párt törzsszavazóin kívül a baloldalnak nevezett társaság híveinek szép részét is) csak a populizmus irányában nyitott, arcpirító hazugságok nélkül nem megszólítható!
Ha valaki képes elfogulatlan gondolkodni, akkor ez minden háttérinformáció nélkül világos. Öt éve nincs tüntetés a Jobbik részéről és nem is lesz. Miközben a legaljasabb törvényeket nyomták át. Korábban is visszaléptek választáskor ha kellett a FideSS javára. A leosztásból ők is kapnak. A főbb irányvonalakban megegyeztek (oroszkérdés, titkos Paks2, szemétEU, éljenPutyin, szemétUkrajna stb.). Már bő egy évvel ezelőtt tervezték, hogy lesz egy cigány és zsidó "tagozata" a jobbiknak, így próbálják szélesíteni a szavazóbázist, illetve szalonképesebbé tenni a jelenlegi primitív náci pártnál. Amióta nő a népszerűségük egyre több vállalkozó megy a Jobbik mögé, hátha kormányzó párt lesz. Egyenlőre a legalja vállalkozói réteg (de már van mögöttük pénz), de komolyan kell venni. Évekkel ezelőtt betámadták az egyetemeket ügyesen, lévén a 18-24 éves korosztály a leggyúrhatóbb korosztály és senki nem foglalkozik velük. Mára beérett a gyümölcse. Persze nem a kvalifikált rétegről beszélünk. Meg érdemli az ország ezt a primitív Zagyva-Novák kategóriás kormányt. Még alacsonyabb lesz az életszínvonal, még többen mennek ki külföldre, még nagyobb lesz a munkanélküliség. Ahogyan ez ma is van. De ezért is a zsidók lesznek a hibásak. Szemét banda, a támogató vállalkozói réteggel együtt. Európa mocskaivá leszünk, mindig a rossz oldalon állva, mindig másra mutogatva, minden országgal összeugorva.

George Herceg 2015.04.01. 08:55:00

A blogban felvetett irányvonal kitűnő, csak van néhány objektív akadálya:
- a gazdasági és politikai elitnek nem célja a változás
- őket eltávolítani a parlamentális demokrácia eszközeivel szinte lehetetlen
- a kb. 6-7 millió magyar választó 30%-a képzetlen, buta és befolyásolható, 20%-a a létminimumon él, tőlük nem várható semmi, 40% teljesen apolitikus, a többiek valamelyik párt holdudvarától függenek anyagilag, vagy már külföldön élnek.
Szóval elég kicsi a változásokra nyitott és cselekvőképes réteg.

Naki vagyok kerdojel 2015.04.01. 09:12:13

Régen volt már olyan, hogy egy cikk minden szavával egyetértsek. Sajnos részben magamra is ismertem (szerencsére csak részben): én sem teszek meg mindent azért, hogy a kutyák eltakarodjanak (a hőbörgés mondjuk legalább megy, szűk körben, természetesen).
Szóval valamit már tényleg tenni kéne...

borzimorzi 2015.04.01. 09:32:49

@a nagy hohoohooo: A baj csak az, hogy te is így látod, én is így látom, de nincs ellenszer. Pontosabban van, fel kéne lógatni azt a 30-40 embert, akik a rendszerváltás óta ide juttatták az országot. Épp csak nincsen senki, aki ezt meg merné, meg tudná és meg is akarná lépni. Nekem is forog a gyomrom még a gondolattól is, mert nagy szégyen lenne az országra nézve. De ettől a kleptokrata bagázstól nem lehet másképpen megszabadulni.

Ráadásul már ott tartunk, hogy legnagyobb eséllyel Vona lesz utánuk, Simicska melléje állt, elkezdte felépíteni. Simicska úgy összelopta magát a rendszerváltás óta, hogy szinte korlátlan mennyiségű pénze van, amit beléjük injektálhat.

mentalisdeficit.blog.hu/2015/03/30/vona_gabor_bejelentkezett_miniszterelnoknek#comment-form

Üdv:
b

Moin Moin 2015.04.01. 10:17:57

@George Herceg: Engedd meg, hogy korrigáljam a számításaidat!

Magyarországon nem 6-7, hanem kb. 8,5 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár van. Ebből mintegy félmillió a 2010 óta állampolgárságot kapott „trianoni magyar”, belőlük talán másfélszázezren éltek valóban a választójogukkal 2014-ben – és persze többnyire a Fideszre szavaztak.

A magyarországi, mintegy 8 millió szavazóból tartósan kb. 350.000 él külföldön, az ő szavazói aktivitásuk 8az értékpreferencia-kutatások szerint) éppen azért volt csekély 2014-ben, mert nem indult olyan párt, amelyért érdemesnek érezték volna megmozdulni és akár többszáz km-t is utazni az új és erősen diszkriminatív választási rendszer elvárásai szerint. Ám ez nem jelenti azt, hogy ha lenne ilyen párt, akkor ne változna a hozzáállásuk – jó példa erre a múlt évi romániai elnökválasztás, ahol a külföldön élő románoknak nagyon szimpatikus Iohannisra közülük számosan, tömegesen szavaztak. (Ehhez persze a külföldön élők megszervezése, mozgósítása is kellett, van egy bloggerkollégánk, aki erről személyes tapasztalatokkal is rendelkezik és résztvevője is volt a mozgósításnak.)

A Magyarországon élő szavazók körében már jó ideje mintegy 36-40%-os az inaktivitás/bizonytalanság – ez (tekintve, hogy kb. 7,6-7,7 milliós a Magyarországon élő szavazók száma) kb. 2,7 millió embert jelent. Már 2010 óta tart az a trend, hogy e tömeg legalább fele akarna szavazni és ezzel a közpolitikai irányát megszabni, ám nem talál neki szimpatikus pártokat. Ui. a nekik szimpatikus párt (tekintve e szavazóbázis értékorientációit és valóságos gazdasági-társadalmi érdekeit) egy piacpárti, meritokrata és transzparens párt lehetne, amilyen, ugye nincs és igazán sosem volt a magyar pártpalettán. Ha lenne, ez a nagyjából milliós tömeg lehetne egy ilyen párt elsődleges szavazóbázisa.

A másodlagos szavazóbázis az ún. „enyhe etatisták” soraiból szerveződhet: közülük került ki tekintélyes részben az utóbbi évben a Jobbikhoz jobb híján, reményvesztettségében csatlakozó mintegy félmilliós tömeg, ám az ő szélsőjobbos elkötelezettségük egyáltalán nem szilárd, mivel értékrendjük nem szélsőjobbos. Ők csak egy sikeres, rendezett, fejlődőképes országban szeretnének élni és perspektívákat akarnak látni a személyes életükben – és persze jól tudják, hogy ebben a Jobbik EU-ellenessége, oroszorientációja és egész ideológiai megalapozottsága inkább veszélyt jelent, mintsem valós esélyt a sikerre és a stabilitásra. (Most nem akarok belemenni annak a lelki folyamatnak az elemzésébe, amely belőlük mégis, a jobbik eszük ellenében is, időleges Jobbik-szimpatizánst csinált – legyen elég, hogy e folyamat jól definiált és ekképpen a megfordítás eszközivel is rendelkezünk…)

Összegezve a fentieket: egy megfelelő politikával igen hamar összeállhat- összeállítható egy egy-másfél milliós választói tömeg, amely többek között éppen a gyors felfutása, sikeressége révén vált ki sokakban szimpátiát… A helyzet tehát egyáltalán nem reménytelen, sőt - csak meg kell ragadni a kínálkozó alkalmat!

Moin Moin 2015.04.01. 10:18:36

@Naki vagyok kerdojel: Egyetértesz? Akkor csatlakozz!:-)

Moin Moin 2015.04.01. 10:19:26

@borzimorzi: Á, dehogy kell akasztani! Civilizált társadalmakban erre találták fel a börtönt és a vagyonelkobzást!:-)

téridő2 2015.04.01. 10:40:21

@Moin Moin: " Á, dehogy kell akasztani! Civilizált társadalmakban erre találták fel a börtönt és a vagyonelkobzást!:-) "
AZT sugallod ezzel, hogy Mao-t is a civilizált társadalmak közé sorolod?
Biztos vagy ebben?

borzimorzi 2015.04.01. 10:57:15

@Moin Moin: A próféta szóljon belőled! Reményeim szerint elég civilizáltak vagyunk már ahhoz, hogy ne kelljen odáig jutni. Épp csak ez a reményem nem sok alappal bír. Mikor voltál utoljára borsodi, hevesi, zalai kis faluban?

Üdv:
b

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.01. 10:57:54

Polgári Konzervatív Párt. Van alternatíva.....és van a pártnak jövője...nincs kétségem, hogy a következő választáson vinni fogja az 5%-os küszöböt.....ha esetleg a polgári véleményformáló értelmiségi réteg is mellé állna, akár kihívás is jelenthetne a jelenlegi komplett politikai garnitúrának......persze ha csak fanyalgunk, meg lesajnáljuk mert még most kicsi, vagy nem úgy csinálja a dolgot ahogy mi azt elképzeltük....akkor majd egy kicsit tovább kell várni a jobb idők eljöveteléig.

Moin Moin 2015.04.01. 11:10:50

@Fuxos (ex bömis): „Vinni fogja az 5%-os küszöböt” – Hát, ja! Azzal aztán előrébb leszünk, miközben a Fidesznek-Jobbiknak 20-20%-a lesz.:-) Mint láttuk és látjuk az ötszázalékos pártok nagyon hatékonyan képesek a politika menetét befolyásolni…

A „polgári véleményformáló réteg” pedig szó szerint néhány száz ember jelent Magyarországon – ezek zöme ex-mszp-s és ex-szadeszes becsípődésű, plusz néhány tucat öregúr, akik Antall Józsefre emlékeznek nosztalgiával. Velük akarsz választást nyerni?

Pétert (aki gyakorlatilag egyenlő a PKP-vel) pedig nem „lesajnáljuk”, hanem a politikai módszereit és elképzeléseit illetjük megalapozott kritikával, ld. A konzervatív módszer kritikája c. korábbi írásunkat: progressziv.blog.hu/2014/11/15/a_konzervativ_modszer_kritikaja

Az általad is prognosztizált legfeljebb 5%-osra való növekedési potenciál éppen ezek miatt a módszertani és elképzelésekbeli problémák miatt áll elő a PKP-nál. (Ráadásul a párt által választott "politikai MLM-módszer", azaz Az Ország fája, egy korábban a Péter blogjához írott kommentemben leírt okok következtében csak nagyon korlátosan működőképes.)

Moin Moin 2015.04.01. 11:13:01

@téridő2: Abszolút!

Avagy: nem térítette-e meg Szent István királyunk az fene pogánokat, az derék német lovagokval-papokval, immár ezer éveknek előtte? Lakozánk pedig azóta sátorok helyett szép, erős városokban és takaros falvakban - mik mások lehetnánk ekképpen, mint czivilizáltak?:-)

DIODORO 2015.04.01. 11:16:00

Érdekes. A nagy demokrata hozzászólók éppen a demokrácia játékszabályait nem nagyon akarják betartani.

Hahó!! Választó polgár vagyok. Tessék meggyőzni hogy ti jobban csináljátok.

Ha sikerül akkor rátok szavazok. Ha nem akkor fogadjátok el, hogy ti nem tudtatok jobb programot letenni az asztalra. A hiba bennetek van.

Moin Moin 2015.04.01. 11:38:31

@DIODORO: Két fontos megjegyzés:

1.) Sem a 2010 és 2014 közötti hatalom (Fidesz), sem a jelenlegi(szintén Fidesz), sem a most következőként prognosztizálható (Jobbik, vagy Fidesz-Jobbik) nem tartja be a demokrácia játékszabályait. Az ellenzék feladata tehát ma és a közeljövőben nem a demokrácia játékszabályainak betartása, hanem e játékszabályok életbe léptetése lesz.

A demokrácia legalapvetőbb játékszabálya egyébként az, hogy a társadalom irányító pozícióit, valamint az erőforrások feletti rendelkezés lehetőségét kompetenciaalapon és nem kontraszelektív alapon lehet megszerezni. A mi célunk pedig pontosan ez: Magyarországot kompetenciaalapú és a mindenkori politikai vezetés valósásos teljesítményét mérhetővé tévő társadalommá - azaz: demokráciává - alakítani. Ez így, ebben a formában ui. az 1990-es rendszerváltással sem valósult még meg, 2010 óta pedig még sokkal távolabbra vezette az országot ettől az állapottól a Fidesz.

2.) Mi is volt annak a Fidesznek a 2014-es választári programja, amelyre (konnented szellemiségéből következtethetően )szavaztál? Ja: "Folytatjuk!" - Hát, baz’meg, ez aztán tényleg egy olyan program, amelyre a hozzád hasonlóan felelős és analitikus személetű polgár bizton szavazhat!:-)

a nagy hohoohooo 2015.04.01. 11:45:48

@DIODORO: Program az van,bármelyik pártnak csak oda kéne figyelni,de szóljak a Jobbikéról:
Hidd el, én is jót nevetek, rég láttam már ennyire összefüggéstelen szöveget, és ennyire elvakult szövegírót.
Olvasom a Jobbik programját:
"Közmunkára és rabszolgamunkára nem épülhet magyar jövő."

Forrás: jobbik.hu/sites/default...

Nem látom jelét annak, hogy a Jobbik eltörölné a közmunkát - amire szerintük nem épülhet magyar jövő. Átfutom még egyszer, ez zavaros bullshit, nem a szokásos.

Edit: a "közmunka körüli igazságtalanságokat" szüntetné meg a Jobbik egy olyan tréfás szabályrendszerrel, melynek catch-all szabálya "Aki nem vállalja a közmunkát, vagy önhibájából
kizárja magát, semmilyen szociális ellátásra nem lesz jogosult."

Szóval, ha mégis inkább a versenyszférában szeretnél dolgozni nem nulla perspektívával, a Jobbik sok szerencsét kíván hozzá, csak nem segít neked, hogy igazi munkát találj.
Igazán innovatív. Lófaszt.
Most már csak azt a véleményeteket kellene összefésülnötök ezzel az "eredménnyel", hogy Magyar Bálint féle oktatás mennyire tette tönkre a fiatalokat. Meg a bolognai rendszer, amit eddig csak feltétként ismertünk.
Tudjátok, az a sok hülye bölcsész, kommunikáció szakos, stb.
A jobbik Magyar Bálint kottájából játszik!
Egyébként érdekes amit mondanak. Persze, én is tudok olyat mondani, hogy rendet kell tenni. Meg jólétet kell biztosítani mindenkinek, meg ilyenek.
A kérdés a MIBŐL?A HOGYAN?!
Arra még nem adtak választ. Addig pedig csak szólam, ami a tények, a körülmények ismeretében utópia.
A Jobbik - ideológia 90 %-a két témakörból áll , úgymint : zsidózás , cigányozás . Olyat , hogy gazdaságpolitika ,
társadalompolitika , demokratikus jogrendszer , stb , stb , szóval ami kéne egy esetleges országvezetéshez , még érintőlegesen sem hallottam , olvastam tőlük . Az unióból kivinnék az országot , minden eddiginél elnyomóbb szervezetben (csendőrség , gárda) gondolkoznak , egyszóval megadnák a kegyelemdöfést az országnak . Kezdhetnénk újra 1914-től.
Sokszor hallom mostanában , hogy azért népszerűek , mert még nem voltak hatalomban és nem korruptak . Hát persze , mert még nem voltak hatalomban . Ne gondolja senki , hogy az új garnitúra nem lesz éhes .
Szóval csak megfontoltan azzal a Jobbikkal.

Nos nagyarc,a Jobbiknak nincs halvány fingja se,terve sem,nyertek Ok!.. és mit csináltok a pangó ,leépült gazdasággal,amit csak az autógyárak tartanak fent a víz felett a megfulladástól,vagyis az államcsődtől,a nem hitelező bankokról ,ezek mind Orbán és a neonáci jobbik veszély - javaslom a Luzerner Zeitung 2012 áprilisi (8. v. 9. ) számát elolvasásra. Abban nyilatkozta az AUDI vezér, ha Mo-n egy szélsőjobb párt nyerne, másnap költözne az országbólmiatt-nem működnek,a munkanélküliséggel,a történelmi csúcs
államadóssággal,a minus GDP-vel,a 27%os ÁFÁ-val a
szegénységgel,éhezéssel,a munkahely,megélhetés miatt külföldre
kimenekült dolgozókkal,a dollárhitelekről -670 milliárd dollárhitellel- és most hozzá a 25 évre a Paks2 atomerőmű miatt még jobban eladósított
országgal. Na és az Orbán és biza neonáci jobbik miatt megromlott EU és USA kapcsolatokkal? A kisebbségekkel,a zsidókkal,a cigányokkal? Mert
eddig még senki nem válaszolt,előre szólok ,hogy a"szebb
jövőt",a"kitartás"nem nyerő.. Nos?
Na erre még csak falmelléki duma jött ,onnan széljobbról.

téridő2 2015.04.01. 11:47:50

@Moin Moin: Civilizáltnak tekinted-e akkor például az Iszlám Államot?
Vagy civilizált-e Singapore? (ahol ugye a halálbüntetés kényelmesen dívik)
Vagy:
nem előzte-e meg számos európai nemzet esetében is vérengzés az igazi polgárosodás? (ha tetszik, civilizálódást) Nincs-e e tekintetben pótolni valója a magyaroknak?
(pl. jakobinusok által legyilkolt, meglincselt 30-40 ezer ember, majd az ellenjakobinusok retorziói)
István "kerály" elintézte, hogy a "pogánság" egyik legfőbb alakja de facto felnégyeltessék és 4 vármegyébe "dísszemlére tétessék". De elegndő volt az a vérengzés, nem jött-e el az ideje egy újabbnak egy mai "neo-polgárosodás" szükséges (de messze nem elégséges) előfeltételelként?

Moin Moin 2015.04.01. 11:55:38

@téridő2: A polgárosodás előfeltétele nem a vérengzés, hanem annak a felismerése-megtanulása, hogy miképpen kell önállóan és átgondoltan, szükség esetén másokkal együttműködve élni, célokat kitűzni és azokat adekvát eszközökkel elérni. Ez nem egyszerű és nem is rövid folyamat, ám bizonyos kormányzati tudatossággal sokat lehet segíteni.

"Polgri vérengzések" csak bizonyos, nagyon speciális társadalmi ehylzetekben következtek be a történelem során, ui. a polgárság alapvetően nem a zűrzavarban és a veszélyben, hanem a sima ügymenetben érdekelt, mind értékrendjét, mind pedig gazdasági érdekeit tekintve. (Egyébként a vérengzéseket jellemzően nem is anynira a saját egzisztenciájukat illetően polgári, hanem a lumpenelemek szokták lefolytatni.)

Moin Moin 2015.04.01. 12:01:35

@téridő2: Az Iszlám Állam nem lehet civilizált, mivel számos, a civilizáció fogalmához elengedhetetlen kritériummal egyáltalán nem is rendelkezik. (A legfontosabb hiányzó elem ebből az, hogy a benne élő lakosság alapvetően fogadja el azt a társadalmi paradigmát, amelyet a hatalom megtestesít. Az IS esetében erről szó sincs: csak a legbrutálisabb terrorral és tömeges kivégzésekkel, „etnikai–vallási tisztogatásokkal” képes a neki alávetett, meghódított népet uralni.)

Szingapúr ugyan egy "perfekt civilizáció", ám annak nem az európai értékmodelljét, paradigmáját követi. Írtunk erről a sajátos modellről a Lehetünk-e Szingapúr? c. posztunkban: progressziv.blog.hu/2014/08/26/lehetunk-e_szingapur

téridő2 2015.04.01. 12:36:37

@Moin Moin: ok, tehát (vleményed szerint) a magyarok civilizáltak és aktívan elvetnék a halábüntetést még pl. olyan politikusok esetén is, mint diktátorok (akik szó szerint diktálnak, hisz önjelölt tévedhetetlen tudásközpontok ÉS a társadalom erőforrásai felett önkényesen rendelkeznek, leginkább "új nagytőkés réteg" létrehozása céljából és a nemzet többsége terhére, függetlenül a szabadpiac-féle érdemektől -- erre OV eklatáns példa)?
Gondolod, igen alhanyagolható azon magyar emberek száma, akik (mint szokták emlegetni a "lámpavasat") erre igényt tartanának? (vagy legalább is hiányérzetük van, igazságszolgáltatás terén? Társadalmi Igazszágtétel Bizottság?) Szimbolikus ereje volt pl. Ceaucescu pár kivégzésének.
((Borzimorzi kommentje kapcsán vetődött fel bennem ez a kérdés, hogy vajon a magyar "néplélek" igényelné-e bizonyos politikus vezetők kivégzését?))
MÁS:
a jelen posztban felsorolt 4 kérdés:
(Hogyan... Milyen... Miféle... Miben...)
az eddig látott kérdések közül a legjobbak!!! ezeket tessenek szívesek lenni részletesen megválaszolgatni, és sokszor és sok helyen. Mindig megismételve ezeket a kérdéseket (hisz a társadalmi működésések/együttélések
lényegét, vázát, alapját fogalmazzák meg) és be kell magoltatni a közönséggel a (rá adandó) válaszokat, amik egy új közmegegyés alapját is képezhetik. (lásd pl. az amerikai "Függetlenségi Nyilatkozat" bevezető része, továbbá az USA alkotmánya is):

DIODORO 2015.04.01. 12:44:57

@Moin Moin:
"Sem a 2010 és 2014 közötti hatalom (Fidesz), sem a jelenlegi(szintén Fidesz), sem a most következőként prognosztizálható (Jobbik, vagy Fidesz-Jobbik) nem tartja be a demokrácia játékszabályait."

Tévedésben vagy. Betartja.
Te azt a fáradtságos munkát akarod megúszni, hogy programot dolgozz ki arra, hogyan akarod vezetni az országot, és hogy ezt elfogadtasd a választók többségével.

Indulj választáson, győzz meg! győzz meg, hogy te jobb vagy, te jobb leszel az Országnak.
Győzz meg, hogy akarsz és tudsz is kormányozni.
Győzz meg hogy érdemes vagy a hatalomra.

Sajnálom, de ha erre nem vagy képes, a hiba benned lesz...

DIODORO 2015.04.01. 12:47:12

@a nagy hohoohooo: Miről beszélsz??? Jobbikról?
Én nem. Én rólatok beszélek.

DIODORO 2015.04.01. 12:51:17

@téridő2:
"és be kell magoltatni a közönséggel a (rá adandó) válaszokat, amik egy új közmegegyés alapját is képezhetik. "

hmmmm Milyen közmegegyezés az, ahol kényszeríteni kell a közönséget????
mao-féle?? lenini?

Mercel 2015.04.01. 12:53:35

Ez egy jó írás, és rávilágit arra, hogy a demokrácia nincs ingyen, tenni kell érte.
Viszont nagyon idealista is.
Az amin ma Magyarország átesik az egy meglehetősen fájdalmas tanulási folyamat része.
Kellenek az erőfeszítések de botorság azt hinni, hogy pár év alatt megváltoztatható minden ami most rossz.
Ez várhatóan még további 20-25 évet igénybe fog venni ami egyébként azt is jelenti, hogy egy teljes generáció fog keserű szájízzel megöregedni.

savanyujóska 2015.04.01. 12:57:56

Hát ez megint kávéházi képzelgés az elnyomás alatt sínylődő tömegekről, akiket néhány gonosz ember juttatott idáig, és akik a felszabadítóra várnak. Marhaság. Ezt, ami itt van, ezt nem OV csinálta, nem is a Fidesz csinálta, hanem tízmillió magyar csinálta. Tulajdonképpen ők csinálták meg Orbán Viktort is, aki szabadelvű liberálisként kezdte, de aztán jó üzletemberként idomult a vásárlóközönség elvárásaihoz, és évek kemény munkájával kitapogatta, mire vevő a magyar. És most ezt árulja. Rezsicsökkentést, szabadságharcolást, idegengyűlöletet, Nyugat és kapitalizmus ellenességet. A Fidesz népszerűsége nem azért csökkent az utolsó évben, mert a magyarok úgy gondolják, rossz amit csinálnak, hanem mert úgy gondolják, rosszul csinálják, amit csinálnak. És most láthatóan egy olyan pártot akarnak hatalomra juttatni, amelyik reményeik szerint majd ugyanazt fogja csinálni, amit a Fidesz, de jól.

Mercel 2015.04.01. 13:01:32

Mindenesetre ha fognánk a jelenlegi politikai elitnek nevezett szarkupacot és dobnánk egy életfogytiglani + teljes vagyonelkobzást az sokat lendítene a folyamaton. Nem kihagyva természetesen a politikai szálon kötődő gazdasági bűnözőket sem.
De ez kb. Megvalósíthatatlan a jelenlegi körülmények között.
Viszont tiszta lap nélkül meg jön a minimum másik 20-25 év..

Moin Moin 2015.04.01. 13:22:34

@Mercel: Te el akarod takarítani? Vannak még sokan hozzád hasonlóan gondolkodók?

Ha a válasz igen, akkor ugyan miért lenne lehetetlen???:-)

Moin Moin 2015.04.01. 13:26:16

@DIODORO: Nyugi, van progi! Ha csak ezen múlik, már húzhatod i a cipödet és indulhatsz szavazni!:-)

Egyébként a magyar politika egyik súlyos fogyatékossága éppen a reális és koherens programok hiánya volt - ez az út természetesen nem folytatandó.

Moin Moin 2015.04.01. 13:27:51

@savanyujóska: Te valszeg nem is ezt a posztot akartad kommentezni!:-)

Moin Moin 2015.04.01. 13:30:50

@téridő2: Mind a 4 kérdésre kész a válaszunk - ha érdekel, gyere!:-)

a nagy hohoohooo 2015.04.01. 14:02:29

@DIODORO: Aha értem nem találtál baloldali programokat,mert nem is kerested,sőt nem is az a célod.
Másképp a Jobbikról"Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Magyar Nemzetnek:
Vona, akinek pártját sokak szerint Oroszország is finanszírozza, azt állítja, Nyugat felé szeretne nyitni:

“Ezért is fontos számomra most a nyugati nyitás. 2010 óta ismétlem, hogy Magyarországnak egy német–orosz–török háromszögben kell érvényesítenie az érdekeit. Ezt nemrég Orbán Viktor is elismerte. (…) Németországgal kell jó kapcsolatokat kialakítanom. Ez rettenetesen nehéz lesz, hiszen a német sajtó még a magyarnál is rosszabb, egy neonáci pártként könyvelnek el. Én viszont szeretném megmutatni vezető német politikusoknak a valódi Jobbikot. (…) Elkezdtem tapogatózni, vagyis a részünkről a nyitottság megvan. Németországnak kell majd az erősödésünkkel szembesülve döntenie arról, hajlandó-e párbeszédet folytatni a Jobbikkal, egy néppárti Jobbikkal.”

A “valódi”, “néppárti” Jobbik tehát más, és akár a német politikai életben is elfogadható dolog, szemben az általuk eddig ismert neonáci Jobbikkal, véli Vona. Sőt, középtávon az EU-ból sem akar kilépni, de népszavazást tartana, és az alapszerződéseket is módosítaná. (Hosszú távon pedig inkább semleges országot szeretne a NATO-tagság helyett.)

Vona “ki is egyenesítné” a pártját, ahol sokan megkérődjelezik a mostani középutas politikát:

“Az ugyanakkor tény, hogy vannak kérdőjelek a Jobbik tagságában a jelenlegi stílust, néppártosodást illetően, de ezeket a kérdőjeleket ki fogom egyenesíteni.

– Hogyan?

– Észérvekkel. Azoknak csalódást fogok okozni, akik abban reménykednek, hogy a Jobbik egy szélsőséges, náci párt, csak most megpróbál cuki módon viselkedni. Azokat viszont meg fogom nyugtatni, akik attól tartanak, hogy a Jobbik feladja az értékeit, elveit és programját.”

A zsidókérdés is szóba került, nem is akárhogy:

“A legfontosabb, hogy kifejeztük: a Jobbik osztozik minden áldozat gyászában – így a zsidóságéban is –, és ennek a gyásznak a megsértését vállalhatatlannak tekintjük.”

Persze azért gyorsan hozzáteszi Vona, hogy

“ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne beszélni mondjuk a hazai zsidóságról, Izrael politikájáról vagy akár a cigányproblémáról.”

Azt is megígérte, hogy a kétharmad megdöntése után nem lesz több titkos Fidesz-Jobbik koalíció:

“– Nem is olyan régen éppen egy jobbikos képviselő hiányzása miatt nem tudták megakadályozni a kétharmadot.
– (…) Tanultunk az esetből: mindenki büntetést kapott, én is, és ha valaki beteg, akkor négykézláb kell bemásznia, ha valakinek a családját megfenyegetik, akkor velük együtt kell jönnie Budapestre.“

Namost akkor mégis volt(van)együtműködés?!

De nemis ez a lényeg,hanem ez:

Méghogy a pártja vezetősége szélsőséges?Á dehogy !
"Ferrum István

március 18., 19:13

Adjon az Isten!

Mond meg Vonának legyél szíves, hogy a "néppártosodást"

mint taktikát megértjük,(bár sokan ezt sem) mert valóban szükség van

sok-sok eddig passzív, vagy csalódott, fásult, megtévesztett ember

szavazatára a győzelemhez, de ezt az aljas hazaárulóknak, a nácifóbiás

sunyi, magyargyűlölő zsidóknak való kényszeredett megfelelést, már-már

megalázkodást nem fogadjuk el.

Nem kellene az ajvékólásukra rögtön meghunyászkodni, s hülyét csinálni

saját magatokból.

Szebb jövőt!

Vass István

gárdista"
www.facebook.com/profile.php?id=100008200187071

Merugye nem a csalódott emberekre utaznak a nácik...sőt...

Na nézd már, ez a cukináci Vona gyerek megtanult úgy hazudni és néphülyíteni mint Orbán!!

Tudjuk, hogy Vona emberei a felszín alatt nem változtak...csak sokan nem akarják elhinni! Persze populista dumával a narancssárga ködben kódorgó magyar választót bármikor meg lehet vezetni! Hatalomra jutva meg ki foglalkozik az ígéretekkel...megmondta a Viktor is: "ne azt nézzék, hogy mit mondtam...Valamikor egy választás előtt Ausztriában láttam egy óriási plakátot az FPÖ-t (Szabadságpárt, Jörg Haider) népszerűsítendő, miszerint: Wir haben euch nicht angelogen!
Valaki kiegészítette: Noch nicht!
Magyarul: Mi nem hazudtunk nektek!
A kiegészítés: Még nem!
Lehet következtetni.
Ez a forgatókönyv egy párszor már bejött. Mind a jobb, mind a bal oldalon. Tehát a veszély jogos. És a tendencia is arra felé halad, lásd a provokátorfigyelő esete. Ajánlanám egy ismert történelmi személy szavait: "hogy ki a zsidó, azt én mondom meg"...
Nem csak a zsidòkat/cigànyokat utàljàk.
Kormànyon el fog kezdődni az elszàmoltatàs.
A zsidókat, cigànyokat is előveszik.
Meg a buzikat.
Meg azokat is akik nem ràjuk szavaztak.
Baloldaliak, libsik dettó.
Kire is szavaztál?
Akkor hazaáruló vagy.
Börtön/halál.
aki azt hiszi hogy ő biztonságban lesz mert ő nem zsidó/cigány az téved.
Az lesz.

csak egy néző 2015.04.01. 14:10:04

Ha így halad a fidesz, ahogy most, akkor tuti, hogy számolni kell a jobbik (direkt a kisbetű a pártoknál) kormányzatba kerülésével.
A magyarok a történelem folyamán nem egyszer bebizonyították az örök igazságot.
" Az okos ember a más kárán tanul, a hülye még a sajátjából sem biztos."
Sajnos a dolgok mai állása mellett, mi magyarok nem az első kategóriába tartozunk.

téridő2 2015.04.01. 14:12:41

@DIODORO: :))
(csak arra céloztam, mennyire fontos, hogy az emberek teljesen felfogjanak, megértsenek valamit, világos legyen nekik az utolsó gondolattöredékig.)
Még egy: az ismétlés a tudás anyja.
:)
(nem az erőszakos átnevelés és agymosás volt a lelki szemeim előtt)

téridő2 2015.04.01. 14:14:21

@Moin Moin: "Mind a 4 kérdésre kész a válaszunk - ha érdekel, gyere!:-)"
?
Menni? Hová?

A válaszokat terjszteni kell, igen széles körben, gondolom ez is megoldást nyert (?).

borzimorzi 2015.04.01. 14:28:49

@a nagy hohoohooo: Stimmt. Rövidebben és Dosztojevszkij segítségével: Vona Orbán köpönyegéből bújt elő. Olyan is.

Üdv:
b

Moin Moin 2015.04.01. 16:02:34

@borzimorzi: Akkor hamarosan megint előbújik belőle valaki: ezért olyan nagy a hasa!

Keszthelyi.Aron 2015.04.01. 17:24:38

Minden szó a helyén van, nincs nagyon mit hozzátenni. Viszont érdekelne, hogy a jelenlegi magyar társadalomnak nevezett atomizált, jobbára egymás ellenében önmagukat definiáló csoportosulások laza hálójából felelős, egymással kooperálni képes citoyeneket nevelni?

a nagy hohoohooo 2015.04.01. 18:04:23

@Keszthelyi.Aron:
El kell olvasni a poszton belüli kommenteket,az övékét:

"Levél Vona Gábornak.
"Szia Gábor!
Teljesen tanácstalan vagyok. A tegnapi interjúd komolyan összezavart.
A levél fiktív, bármiféle hasonlóság vélt vagy valós személyekkel, gondolatokkal pusztán a véletlen műve.
criticalcomment.blog.hu/2015/03/29/level_vona_gabornak?full_commentlist=1#comments

Foto: pestisracok.hu-ról

Sokak válasza arra,hogy ahol a Jobbik nyer,ott nagy a szegénység és a nyomor.
Pedig a szegénységnek nem szinonimája a nácizmus, ahogy a kosz sem.Csak a szellemi nyomornak és lelki kosznak, a tanulatlanságnak,műveletlenségnek,és az érzelmi analfabetizmusnak.
A FideSS,személyesen Orbán,uszító tettestársaival ,pl.Bayer, szalonképessé tette a Jobbikot. Nehéz eldöntenem melyikük zsidózik, cigányozik, kommunistázik harsányabban. A führer-elv és az akarat vezérelt politika is közös jellemzőjük. Az egyének szabadsága vörös posztó számukra, mindent és mindenkit ellenőriznének.
A magyar ember egyszerü mint a faék.
Adj neki valamit, amit gyűlölni tud és adj neki hitet, mindegy, hogy mit, a lényeg hogy el legyen vele.
A radikális pártok félrevezetésből szoktak nyugodt hangot megütni.
Aztán ha hatalomra kerulnek akkor indulhat a leszámolás.Mint a populista FideSS
Mert mi is a programjuk azon kivul h az eddigiekbol eleg? Semmi. FideSS populizmus a négyzeten.Igen, ez a hang nagyon veszélyes. Vonáék felmérték, hogy az emberek békét, nyugalmat akarnak, s most erről fuvoláznak. Miközben azért ott van, hogy radikálisok. Isten mentsen tőlük! Nem konszolidálódtak, hanem taktikai és stratégiai okokból stílust váltottak. S ezt ssokan benyelik.Persze,megpróbálnak középre kommunikálni, azt mondják, amit az emberek hallani akarnak. De ez attól még ugyanaz a szélsőséges párt. A kommunikáción változtattak, az ideológia maradt farkasok a cél érdekében néha báránybőrbe bújnak...
Az én véleményemet Vonának a beszédéről:
Magam sem tudnék szebben ráfeküdni a csalódott emberekre, mint a Jobbik. Tehát kihasználja 1-1,5 millió ember csalódottságát, nyomorultságát.
Kezd hasonlítani Orbán Viktor 2010 előtti Kánaán ígéreteihez. Sosem beszél arról, hogy mi lenne, ha hatalomra kerülne. javaslom a Luzerner Zeitung 2012 áprilisi (8. v. 9. ) számát elolvasásra. Abban nyilatkozta az AUDI vezér, ha Mo-n egy szélsőjobb párt nyerne, másnap költözne az országból. A Jobbik is tudja, hogy a 21. században nyugaton nem ugyanazt jelenti egy Jobbik, mint pl. egy Le Pen. Míg a Jobbik fasisztának van beállítva, addig a francia szélsőjobb radikális ebvándorlás ellenesnek. És a kettő között óriása különbség van.Ez pontosan ugyanaz a folyamat, mint amikor a FideSS, eléggé pragmatikus, liberális nézetei sorozatos kudarcából rájött arra, hogy "hangot" kell vátlania, és ők lesznek a nemzeti konzervatizmus leghangosabb szószólói. (nem volt nehéz dolguk egy osztódó, veszekedő MDF, egy viccé váló Kisgazda Párt és mindörökké a fő eszméjében adós és hiteltelen KDNP mellett) Hát ennek a "hangváltásnak" az eredményét mostanában tapasztalhatjuk meg leginkább. Ez a Jobbik féle attitűd már csak egy gyenge déjá vu. Evvel az akár korrektnek nevezhető beszéddel nem feledhető és annuálható az elmúlt évek alatt képviselt nagyon kétséges eszmerendszer.Gyönyörű szavak, kár hogy köszönő viszonyban sincsenek a jobbik szimpatizánsok valódi szándékaival.A hazug álságos hangnem csupán azt mutatja hogy a jobbik a csalódott pártnélküli korábbi FideSS szavazókat célozta meg.Vonáék célja ezzel az új hangnemmel (szépen lassan becsusszanni a jelenlegi legerősebb jobboldali párt helyére.Ismerős a szlogen. Nyugodt erő, biztos kéz = MDF. Ezzel nyertek választást 1990-ben
Ezen kívül totál demagógnak ítélem, mert kizárólag azt mondja a népnek, ami szimpatikus, amit az hallani akar. Ez meg olyan orbánviktoros. Abból meg már egyszer elég volt. Sőt. Sok is.Okosan csinálják: most, hogy kiderült, hogy nem fog elolvadni a támogatottságuk, azokhoz fordulnak, akik nem nemzeti radikálisok, viszont elégedetlenek az elmúlt 25 évvel. Ennél jobb húzása nem is nagyon lehetne a Jobbiknak.
Orbán pedig ésszerű kormányzást ígért. Én nem hiszem, hogy Vona és csapata nagyon megváltozott volna, sokkal inkább gondolom azt, hogy ez csak populista, hatásvadász beszéd, amivel az elkövetkezendő választásokra készül, ha lesz még olyan egyáltalán.
Érdemes lenne egy korai Hitler beszédet előkeresni.
Csak olvasni kell a kommentelőiket... Nincs ott semmilyen "konszolidáció".

Moin Moin 2015.04.01. 18:11:17

@a nagy hohoohooo: A korai Hitler-beszédek ngyon agresszívak voltak, ezzel párhuzamosan pedig a német nemzeti büszkeségre apelláltak a háborús veszteség utáni traumatizált közegben. Ebben a filmben találsz a stílusukra néhány hiteles példát: www.youtube.com/watch?v=MtyIh8OJDRE

GERI87 2015.04.01. 18:16:07

Na most akkor van e már párt? Mi a neve, programja? Kik alkotják és mikor indul választáson?

savanyujóska 2015.04.01. 19:17:12

@Moin Moin: Tulképpen sok másik alá is oda lehetne biggyeszteni.

Moin Moin 2015.04.01. 19:38:50

@savanyujóska: A te depressziód mellett a Lubitzé kiskutyafasza - szerencse, hogy mögötted nem ül 149 szerencsétlen!:-)

Keszthelyi.Aron 2015.04.02. 07:03:42

@a nagy hohoohooo: Asszem kimaradt egy fontos pont a kérdésből :)

Nem lehetnék kevésbé kiváncsi, hogy Vona vagy Orbán hogyan képzeli a nemzeti minimumot és a kooperációt.

Engem Moin Moin (és a Ti) véleménye(tek) érdekelne - mert a poszt felvetései az öntudatos zoon politikon ébredését célozzák, ha jól értem. De nem vagyok biztos benne, hogy spontán ébredés lesz. Nem hiszem, hogy csak úgy maguktól abbahagyná pár százezer/millió ember a zsigeri/érzelmi politizálást, a kifogás keresést és a merjünk-kicsik-lenni/áldozat tudatállapotot, és képes lenne magáévá tenni a cikkben foglalt minőséget. Valamint ez az út csak akkor vezet sikerre, ha az emberek megtanulnak közösségben gondolkodni - de olyan közösségben, ami képes más közösségekkel legalább együtt élni, de preferrably kooperálni. Ha megnézel pár másik országot, ott van pár olyan szimbólum/gondolat, ami jobbára ugyanazt az érzést váltja ki az állampolgáraikból. Itthon nem vagyok benne biztos, hogy van ilyen.

Keszthelyi.Aron 2015.04.02. 07:09:14

@Moin Moin: ez engem is érdekelne, hova? Mikor? Nem mindenki Facebook-ozik :)

savanyujóska 2015.04.02. 07:09:35

@Moin Moin: Ha nem lett volna világos, nagyjából annyit akartam mondani, abban, ami az elmúlt 25 évben itt történt, az úgynevezett nép a legkevésbé sem tekinthető vétlen áldozatnak, aki most arra vár, hogy ti megmentsétek.

borzimorzi 2015.04.02. 10:16:00

@Moin Moin: Tippem az első 20 másodpercben látható:

www.youtube.com/watch?v=EkPgVjei7nI

Üdv:
b

téridő2 2015.04.02. 11:15:47

@Moin Moin: "kész a válaszunk - ha érdekel, gyere!:-) "

Érdekel.

Menjek!

Mikor, hova?
(Áron is kérdezte)

Moin Moin 2015.04.02. 11:25:23

@Keszthelyi.Aron: @téridő2:

progresszivblog@gmail.com - ide írjatok!

nevetőharmadik 2015.04.02. 14:33:13

@savanyujóska: Ez teljesen világos és teljesen igazad is van benne.

A kérdés csak az, hogy mit kellett volna másképp tennie ennek a népnek ahhoz, hogy az ne ezt a 25 évet eredményezze? A posztnak erre az a válasza (egyetlen mondatba tömörítve az évek során a blogon már megírt részleteket), hogy nem vettük felelősen kézbe a saját (köz)életünket, hanem ráhagytuk a "kutyákra".

Ennek a saját kézbe vevésnek két akadálya van: egyik, hogy eszünkbe sem jutott ilyet csinálni, mert azt hittük, a politika úri huncutság és nem is a mi dolgunk (v.ö.: "engem nem érdekel a politika"), a másik, hogy ha vettük is volna, nem tudtuk, hogyan kell ezt eredményesen és célszerűen csinálni. Ezeket persze ki lehet bontani részletesen és tételesen, de minek százegyedjére is megtenni?

Még valami: mi nem holmi elit vagyunk, aki boldogítani akarja a rajta kívül álló absztrakt népet. Mi is a nép része vagyunk, akik olyan országot akarnak, amiben a nép egyszerű fiaként tudunk jó életet élni. Csakhogy más ezt nem adja meg nekünk - hát meg kell teremtenünk magunknak. Amit mondasz a 25 év felelősségéről, miránk is vonatkozik, mi is hagytuk. De eldöntöttük, hogy nem hagyjuk tovább, főleg, mivel van a kezünkben olyan tudás, ami jogos reményt ad arra, hogy sikerülni is fog.

savanyujóska 2015.04.02. 17:06:50

@nevetőharmadik: „A kérdés csak az, hogy mit kellett volna másképp tennie ennek a népnek ahhoz, hogy az ne ezt a 25 évet eredményezze? A posztnak erre az a válasza, hogy nem vettük felelősen kézbe a saját (köz)életünket, hanem ráhagytuk a "kutyákra".”

A kérdés inkább talán az, képes lett e volna egyáltalán e nép másként dönteni? Kiépülhetett e volna itt egy olyan demokrácia, mint az észteknél, vagy a finneknél? És szerintem nem. Mi erre voltunk képesek, ennyit tudunk. Az amerikaiak igazán buzgón igyekeznek demokráciát exportálni az arab országoknak, de akárhogy is erőlködnek, a vége mindig anarchia, vagy egy újabb diktatúra lesz. Egyszerűen nincsenek még felnőve ehhez, ahogy mi is, ha szabad kezet kapunk, mindig újra megcsináljuk magunknak a ferencjóskás, horthys, kádáros féldemokráciát. Orbán most egy kicsit túltolta a talicskát, de nagyjából tavaly őszig élvezte a nép teljes körű támogatását. De a Fidesz még most is magasan vezet, és mögötte a második is egyáltalán nem egy nyugatos párt.
És kézbe vettük a sorsunkat, mert ki más juttatta őket hatalomba, és tartja meg ott, ha nem mi?

„eszünkbe sem jutott ilyet csinálni, mert azt hittük, a politika úri huncutság és nem is a mi dolgunk (v.ö.: "engem nem érdekel a politika"), a másik, hogy ha vettük is volna, nem tudtuk, hogyan kell ezt eredményesen és célszerűen csinálni. „

A nem döntés már maga is döntés. Aki nem szavaz, azért nem szavaz, mert nem érzi úgy, hogy itt muszáj lenne változtatni. Ha úgy érzi, azt csinálná, mint én, aki tavaly 12 év után először elmentem szavazni, befogtam az orromat, és behúztam az ikszet a szociknak.

„nem hagyjuk tovább, főleg, mivel van a kezünkben olyan tudás, ami jogos reményt ad arra, hogy sikerülni is fog.”

A tudás ide édeskevés. Süketeknek akartok koncertet adni. A MoMa is erőlködik, a PKP is, és még a lakosság ingerküszöbéig sem értek el.

KissGecihuszár 2015.04.02. 17:58:28

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a Magyar Népnek volt 25 éve, azaz negyed százada arra, hogy a kb. 100ezer Szovjet katonával legitimált kádárérát követően -együtt a velünk egy ívású Visegrádi országokkal, akiknek ez nagyrészt sikerült- csatlakozzunk a real plurális demokráciában élő Ny-Európához. Mára elmondhatjuk, hogy ez nem sikerült és nekem igen erős kétségeim vannak abban a tekintetben ,hogy ez belátható időn belül sikerülne-é?! Egyebek mellett azért, mert az átlagmagyar néplélek oly mértékben fertőzött a megdöglött a tehenem, ezért dögöljön meg a szomszédé is a szomszéddal egyetemben, illetve a majd megoldjuk "okosba" című népi sumákolás, gecizés, lehúzás, mószerolás társasjátékkal, mely oly mértékben mételyezte meg a mindennapok legegyszerűbb emberi kapcsolatait már a családok szintjén is, hogy az ebből keletkezett szarkupacba lassan belefulladunk! Továbbra is azt mondom, hogy amennyiben én lennék az a figura, aki Hazánk következő miniszterelnöke, államelnöke, kancellárja, királya, stb lenne, akkor én kiírnék egy pályázatot, melyben keresnék magam mellé 2-300 olyan embert, akik letettek ezt-azt arra az asztalra, mely a az eddigi aktív életüket jellemezte, s ennek okán elismert, megbecsült emberei annak a szűkebb pátriának, mely 1 emberként hozná őket mondjuk a Hősök terére, persze amennyiben ezzel ők is egyetértenek és örömmel állnának sorompóba mondjuk 4-5ezren azért, hogy egy megmérettetés keretén belül belőlük választódjék ki a 2-300 legrátermettebb. Én egész egyszerűen nem hiszek a jelenlegi hazai politikus "elitben", ebből következően nem látok olyan pártot a jelenlegi palettán, melyet alkalmasnak tartanék ennek a sokat szenvedett, 1000 sebből vérző, meghasonlott országnak a szaros gödörből történő hatékony kirángatására, majd gazdasági, társadalmi felzárkóztatására! Sorry...

nevetőharmadik 2015.04.02. 19:46:07

@savanyujóska: A te válaszod ezek szerint a címben feltett kérdésre: igen :)

savanyujóska 2015.04.03. 07:35:49

@nevetőharmadik: Rossz a kérdés, tehát minden válasz is rossz.

Moin Moin 2015.04.03. 09:35:11

@savanyujóska: @nevetőharmadik: ...Vagy legalább azt a kibaszott ajtót nyisd ki!

Savanyúkám, te tényleg rosszabb vagy Lubitznél: ő "csak" 149 embert vitt bele a bajba - te viszont képes lennél 10 milliót benne hagyni!:-)

savanyujóska 2015.04.03. 14:05:53

@Moin Moin: "ő "csak" 149 embert vitt bele a bajba - te viszont képes lennél 10 milliót benne hagyni!"

Aha. Akkor most már tudjuk, miért van szarban az ország. Mert én benne hagyom. Nagyon okos.

nevetőharmadik 2015.04.03. 18:14:29

@savanyujóska: Azért ne értékeld túl magad!

explanatus 2015.04.06. 11:13:10

@Fuxos (ex bömis): „a gazdasági és politikai elitnek nem célja a változás” tegyük hozzá mindjárt, meg a pénzosztó EU-nak sem. Van épp elég baja nélkülünk is. Görögök, spanyolok, portugálok, akiknek azt a sorsot szánták, amit nekünk, hogy legyünk az EU legfejlettebb gazdaságainak olcsón előállítható szürkeállomány-import keltetőhelyei. Észre kellene vennünk, hogy most olyan „kedvező” európai, nemzetközi helyzet van, hogy ki tudnánk törni a nekünk szánt kalitkából, ügyesebb „nemzetmentő” stratégiával. Oktatás!

„Van alternatíva” és „Vinni fogja az 5%-os küszöböt” – Hát, ja! Azzal aztán előrébb leszünk. Érezni az iróniát, de igen, előrébb lennénk. Lenne egy párt, amelyik nem osztódással/kiválással alakult, és lenne lehetőség országos médiában megjelenni. Hiába szépek gondolataid, ha párezres oldalmegnyitáson nem lépsz túl. Nincs hatás. Van alig hatvan komment, melynek egyharmada a te reagálásod. Egy törzsasztalnyi társaság, ahol jókat lehet beszélgetni. Hatás?

A hazai értelmiség fel kell ismerje „helyzet” és esély van, és be kell álljon az Alternatíva mögé. Biztos nem tökéletes, biztos lehetne másként is, ami kétséges, mert ha lehetne, akkor már előállt volna egy formáció. Nincs, és ha csak most kezdene formálódni nem lenne elég idő felépítenie magát a következő választásig, ami nem biztos, hogy a ciklus leteltével jön el. Fogy az idő!

Ebben a helyzetben csak egy járható út van, beállni a PKP mögé. A mobilos villogású (nem-pártos?) tüntetések kifulladtak, az esélyes független jelölt, miután nyert, szinte másnap ledobta magáról a függetlenség gúnyáját, mert függetlenként nincs esélye.

A választási rendszerből adódóan a változást akaró erőknek egy iránya kell hatniuk. Eredmény csak így lehet. Érthető sokak vonakodása a kibontott zászló, esernyő:) alá állástól, mert nem mindenki tudja elfogadni, hogy a vezető helyek foglaltak, de vagy lesz másodhegedűs egy zenekarban, vagy nem játszat.
süti beállítások módosítása