2011.12.14. 17:19 Szerző: piefke

Miért nincs itt ellenzék?

Bőven 50% felett van immár a senkireseszavazokok aránya: üres a magyar politikai mező nagyobbik fele – és mégsincs ütőképes ellenzék! Vajon miért?

A válasz talán sokakat meg fog döbbenteni: azért, mert valójában hiányzanak azok a tömegek, amelyek igazán elleneznék azt a fajta hatalmi berendezkedést, amelyet orbánék és a mögöttük álló gazdasági érdekkörök megtestesítenek és kialakítottak.

Tegye a szívére a kezét a Kedves Olvasó: hát vajon ő nem lenne szívesen egy szegény ország gazdag polgára? Vajon – ha őszinte önmagához – nem szarná-e le a társadalom bajait, ha neki gondtalan, jó élete lehetne? Nem lenne-e ő is „ezerrel” Csányi Sándor, vagy Lázár János és nem adta-e már felcseperedő gyermekének azt a tanácsot, hogy „Tégy meg mindent az érvényesülésért!”? És ugye ez a „minden” tág fogalom!

Bizony: az átlagembert sokszor csupán az különbözteti meg a hatalmasoktól, hogy nincs hatalma – ha lenne, ugyanúgy működne ő is és ugyanúgy működtetné a hatalmat, mint azok. Itt csak a mások gazemberségein szokás felháborodni, a magunk stiklijeire mindig akad valami jó mentség. És a magunk kis életében ugyanazokat a stratégiákat alkalmazzuk „kicsiben”, mint a Fidesz nagyban.

Megszerzett kis egzisztenciáját is a legtöbb honfitársunk ugyanolyan kapari módon védelmezi, mint orbán a saját hatalmi pozícióit.

Azért nincs itt igazi ellenzék, mert igazán senki se gondolja másképp: senki sem él más, a „nyugatos standardoknak” megfelelő társadalmi stratégiákkal és mentalitással – a legtöbb magyarnak magyaros a mentalitása. …És ha most a (még mindig) Kedves Olvasó azt mondaná, hogy ez nem igaz, hogy vannak itt, egyre többen, akik más mentalitással politizálnak, akkor erre csak azt mondhatom, hogy: NEM! Ők sem haladják meg azt a fajta egyéni, vagy szűk csoportérdekeken alapuló politikai attitűdöt, amely a Fideszt jellemzi. Minden ellenzéki erő: egy kis, zárt homokozó, amelynek „gazdái” legalább annyira féltékenyek a homokozójukra, mint orbán a miniszterelnöki, vagy Simicska a gazdasági megmondói pozíciójára.

Sokszor halljuk orbánékról „européer köreinkben”, hogy „mucsaiak” – de hát nem lehetne-e kiírni Hegyeshalomtól Záhonyig a Mucsa nevet? A mucsaiság: stratégia – és az előbb láthattuk, hogy a stratégia: ugyanaz. Csak a stratégia aktuális megjelenési formája, terepe és „kiterjedése” más – de lényege ugyanolyan.

A politika alapja a mentalitás – ebből következően: más politikát csak más mentalitással lehet csinálni. Amíg itt a ki nem mondott, de mindennap megélt közmegegyezés az önzés és az egyéni taktikázás, a „Csak én éljem túl!, a „Csak nekem sikerüljön!” és a ”Csak én élhessek jól!”, ameddig nem hat át minket a „Másnak is lehet igaza”-hozzáállás és örökösen mindenki „csak a maga módján” akar élni és politizálni is, addig nem lehet itt igazi alternatívát állítani a jelenlegi politikai szisztéma és annak üzemeltetői helyett.

Mert úgysem lennének kellő számban támogatói!

…De akkor vége? „Finis Hungariae”? – vagy van mégis mód és út arra, hogy változtassunk a dolgon?

Erről fog szólni következő írásunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr93463550

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bántják szegény Viktor bácsit 2011.12.15. 12:02:09

Valamit írni kéne erről a szegény miniszterelnök-gyerekről: megsajnáltam szegényt, ahogy állt ott, mint hízásnak indult, alkoholista kisiskolás, Viki a vérzivatarban, édes szentem....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozdurgán 2011.12.14. 18:27:29

Elmondom miért nincs ellenzék, mert a hozzád hasonló blogernek nevezett lények képviselik a "nép hangját" a magyar online média körül.

Az bajotok, (és igen most általánosítok) hogy a kocsmai hőbörgésen kívül 0(nulla) teljesítményt tudtok felmutatni. Ahogy a teljes magyar ellenzék is. Olyan ellenzékünk már volt aki mindenre csak azt tudta mondani, hogy mi a rossz. Most ők vannak kormányon.
A hozzád hasonló vastagbőrös hőbörgőjánosok az ellenzékkel együtt vagy annyira ostobák, hogy az üres hőbörgésen kívül nem képesek alternatívát felmutatni vagy annyira lusták hogy nem akarnak.

Tudod mi kellene egy ellenzékhez? MUNKA dolgozni kellene azon, hogy legyen. Árnyékkormányt kellene alakítani, DOLGOZNI és valós VALÓS megolásokat kínálni, nem pedig reggelente rutinból nyilatkozni az ATV-n, vagy rákattanni egy hírre és hőbörögni rajta egy sort.

jeremy clarkson 2011.12.15. 04:59:44

@Bozdurgán: Azt akarod mondani, ne legyen senkinek véleménye, hanem legyen mindenki politikus?!
Tehát, ha elmész egy étterembe, ahol vacak a kaja, bemész a konyhába, lebaszod a szakácsot, majd főzöl egy jót?!
ha a kocsidon a szakszervízben nem javítanak meg vmit, visszamész, beállsz a műhelybe, lekúrod a mestert ( nem kicsit, nagyon) és kijavítod a hibát?!
Egy bloggert szúrsz le, h miért vélményezi, és miért nem "csinálja" a politikát?!Igy legutoljára, kiszdemiszemeszpédéká Kurcsány úr nyilatkozott 2008 környékén, sértett minelnökként, "ha nem tetszik, csináld jobban".
Csak nem vagy a mostani kormány tagja, h igy a lelkedre veszel egy kritikát?! ennyire fáj? szokj hozzá, egyre több ilyen bejegyézst fogsz olvasni! vagy szólj a haveroknak, és hozzatok egy trvényt, tiltsátok be a blogokat, és akkor nem lesz kritika. Ja és kérd fel LEndvai Ildikót, h nyuggerként menjen el médiafigyelni nektek, rutinos cenzor....

Bozdurgán 2011.12.15. 09:19:46

@jeremy clarkson:

Meglehetősen korlátolt gondolkodásmódra vall az utolsó bekezdés:) Az érvelés legalja, a gyanúsítás majd annak summázata. Szakmukiszint.Mondjuk a szövegértelmezési nehézséget már meg sem említem...

Mindenesetre a vacsorás példáddal élve:
Amit a korlátolt "blogszféra" csinál:
Beül egy étterembe és azt mondja éhes.
Kér enni.Azt nem mondja meg hogy mit, csak azt hogy NEKI JOGA VAN KÉRNI.

Majd elkezd köpködni mindent ami körülötte történik a dekorációt, a pincéreket,a csapost , azt hogy ki hogyan és mit csinál azt az ételt ami lehet hogy valóban szar, kb. mindent.Ezt hívják hőbörgésnek.

Senki sem mondta, hogy a blogszféra csináljon politikát. Azt mondom , hogy az a hőbörgés ami nap mint nap a blogketrecben zajlik nevetséges , és a szakértelem teljes és tökéletes hiányát reprezentálja. Kocsmaszint. Nem értenek semmihez de joguk van belepofázni.

jeremy clarkson 2011.12.15. 12:57:49

@Bozdurgán: Jó, jó valóban ez kicsit elvetettem a sulykot, elnézést, nem kellet volna lepolitikusoznom téged, hiszen nem útállak …
Szakmuki meg nekem nem derogál, noha nem volt szerencsém, de ezt hagyjuk.

Az éttermes példa kifejtését nem is értem.
Sztem egy általános fájdalommal bírsz, sértettséggel küzdesz, és összekeversz egy két dolgot. (ma már kiváló szakemberek, és gyógyszerek állnak rendelkezésre problémáidra)

De ha nem csak cinkelni akarlak, hanem értelmezni, mire is gondolhattál, akkor sem áll össze a kép. Amit érteni vélek a mentalitásnak változtatása , h "nekem ez jár, mindenkinek minden jár, ingyen", sőt, ezzel egyet is értek! De ha a változás ugyan olyan célszerűtlen, szubjektív, mint mostanában (szart, fosra) akkor miért baj, h erről blogokon értekeznek?!
Vagy szerinted ne írhasson róla csak az, aki csinálja?

Mert ha igen, akkor pl. azért mert én még életemben nem vettem, sőt nem is vezettem Lamborghinit (tudom, tudom, nekünk szakmukiszínvonalúaknak max Dacia jár) , sőt gőzöm sincs, mekkora energia és pénz befektetéssel jár megépíteni egy autót, ne legyen jogom megosztani egy autós blogon, h tetszik vagy sem egy adott modell?!
Ez miért hőbörgés szerinted?! miért proli/szakmuki vircsaft?!
Ez max. vélemény,benyomás, se több, se kevesebb !? miért kellene szakértőknek lennünk, nekünk, szakmukisoknak?!
nem kell ezt olyan komolyan venned, nyugi, holnap is Viktor lesz a főnök, és még egy jó darabig.
te meg megtarthatod stallumodat

Szolgálati Füldugó 2011.12.15. 17:12:53

Miről kéne szólni a blogoknak?
süti beállítások módosítása