2011.09.17. 10:02 Szerző: Đđ

Kivonulás vagy bevonulás?

A Magyarországon működő külföldi tulajdonú bankoknak manapság nagyon szembefúj a szél és előttük meredeken emelkedik a pálya. (Miközben „egyes hazai pénzintézetek” esetében ugyanaz az obrkán hátszelet hozott, és a focipálya is épp a nekik kedvező irányba kezdett lejteni, de ez most nem téma, írtunk már erről a Csányi bankvezér megmentése - http://progressziv.blog.hu/2011/09/12/csanyi_bankvezer_megmentese - c. posztunkban…)

Ebben a helyzetben ezek az érintett bankok három stratégia közül választhatnak:

1.     Kivonulnak Magyarországról.

2.     Korlátozzák/visszafogják magyarországi tevékenységüket.

3.     Igyekeznek normális piaci viszonyokat kialakítani Magyarországon.

Az első lehetőséggel nincs mit foglalkoznunk. A második lehetőség pedig hosszabb távon egyenlő az elsővel: mert aki nem növekszik, az csökken – és egy idő után eltűnik.

A harmadik lehetőség a legizgalmasabb. Ez ugyanis jelentős aktivitás-növelést jelentene – és nem is kifejezetten és elsőként a klasszikus pénzintézeti szolgáltatások területén! Aki erre az útra lép, előzőleg fel kell, hogy mérje: van-e/lehetne-e elegendő üzleti potenciál a magyar gazdaságban ahhoz, hogy megérje az ezt az utat választó bankoknak invesztálni és ezen a módon „aktivitást kifejteni” itt? Fel kell mérnie, hogy vajon „megnyerhető-e ez a játszma” számára, éspedig belátható időn belül, legkésőbb 2014 tavaszán?

A válasz mindkét kérdésre pozitív: igen, a magyar gazdaságban „ott van a potenciál” – de csakis kompetens, racionális és felkészült kormányzás esetén. A mostani pedig nem ilyen és ismerve a benne résztvevők mentalitását, személyes és közös céljait, képességeit és tudásszintjét, aligha fog ez a kormány(erő) valaha is jól kormányozni tudni! A második kérdésre is pozitív a válasz: igen, megnyerhető a játszma! Magyarországon számosan várnak kompetens kormányzásra – és ha lenne egy olyan politikai erő, amely ezt tűzné ki céljául és fel is készülne erre, elszakadva a populizmustól, akkor komoly eséllyel startolna 2014-ben. Ebből következően: racionális döntés lenne egy ilyen erő támogatása – no, nem azért, hogy utána az őt támogatók közül kerülhessen ki az „új OTP”, hanem azért, mert a pénzvilág hosszú távú érdeke a stabilitás. A pénzügyi együttműködések, befektetések jelentős része (és éppen a legnagyobbak) jellemzően hosszú távra nyúlnak, jóval többre egy-egy választási ciklusnál, már csupán azok várható megtérülési ideje miatt is. Ilyenek az ingatlanfejlesztési, járműipari, informatikai beruházásokhoz kapcsolódó hitelügyletek… Látható, hogy „nem aprópénzes” ügyletekről-ügyfélkörről van szó. Ezekhez képest az „egyszeri kaszálások” egy „multibanknál” nem olyan tételek, amelyek stratégiákat határozhatnának meg. Ezek igazán csak a „helyi pálya ördögeinek” fontosak, akik bevételeik jelentős részét innen szerzik meg.

…Amiről most írunk, az nem más, mint a kapitalizmus helyreállítása Magyarországon – és ennek finanszírozása. A kapitalizmus és a demokrácia szorosan összekapcsolt jelenségek – éspedig azért, mert azonosak az alapjaik: teljesítmény, tervezés, együttműködés ésszerű célokért. Tulajdonképpen a kapitalizmus is annak a mentalitásnak a „terméke”, amely az egyemlőség- és szabadság-alapú társadalmakat termelte ki. A mai magyar hatalomnak és hatalmasoknak nem érdekük és nem ízlésük a kapitalizmus és a demokrácia. Ezért (is) „nyírnak” mindent és mindenkit, akinek viszont érdeke. Mármost, ha a „multibankok” feladják a harcot, akkor ezzel elveszítenek egy közepes méretű EU-s gazdaságot. Ez pedig, hosszabb távon, a bankadónál és az egyösszegű végtörlesztésnél jóval nagyobb veszteség lenne… Emiatt, ezt belátva valószínűleg maradni is fognak – de nem mindegy neki, hogy mennyi időt kell majd „a víz alatt kibírniuk”. Minden Fidesz-év milliárdos vesztség, minden Fidesz-hónap újabb kockázat.

Aki időt nyer, az életet nyer – aktualizálva: aki Fidesz-időt rövidít, az veszteséget csökkent. Na, ezért éri meg ezeknek a bankoknak a magyar kapitalizmus helyreállításán dolgozni, ezért invesztálni: mert ez csak akkor lehetséges, ha létrejön egy „versenyképes” ellenzék Magyarországon!

…Hangsúlyozom: itt nem Magyarország és a magyar emberek külföldi bankok általi (újabb?) „kifosztásának” előkészületeiről van szó, hanem részvételről egy olyan társadalom kialakításában, amely első sorban és mindenek előtt épp a magyarok jólétét szolgálja. Aki tehát előjönne a klasszikus „A multik kifosztanak minket!”-bunkóval, azt kérem, hogy szépen tegye le a nevezett eszközt és gondolkodjon el, mik is a valóságos összefüggések!

Nyilvánvaló, hogy „nem aprópénzről” beszélünk (noha nem is szükségesek a „legendás” pártfinanszírozási összegek – hiszen egyrészt ezek a legendák egyrészt még az „informatika előtti kampányok” idején alakultak ki, másrészt a pártfinanszírozás nem csekély része magánzsebeket hizlalt – ez pedig most kihagyható). De ezek a befektetendő összegek eltörpülnek amellett, amelyeket egy-egy „érintett” bank évenként kénytelen a matolcsyzmus miatt elszenvedni! És ha nem invesztálnak, akkor bizony nagyon hosszan elnyúlhat a matolcsysta éra…

…De konkrétan mire kellene költeniük?

Mindenek előtt: ahogy ma látjuk (többek között az Index „átalakítása” kapcsán is), mindenképpen szükségesek médiumok, ahol a magyar választópolgár nem csupán a „kormányzati szűrőn” átengedett valóságot kapja. Itt pedig – tekintettel a feltételezett alternatív politikai erő támogatóira – mindenek előtt internetes médiumról kell, hogy szó legyen. Ennek előnye az is, hogy „kitelepíthető” a Szalay Annamáriák Magyarországáról. (Egy, valamely EU-s tagállamban működő és nem szélsőséges internetes médium magyarországi „lekapcsolása” pedig a gyakorlatban nem lehetséges…)

Aztán: költeni kell arra a „HR- és logisztikai munkára” is, amely az új politikai erő felépítésével jár. És amikor HR-tevékenységről írok, nem véletlenül teszem azt! Mert ugyan miért kellene azt a magyar hagyományt követni egy új pártnál, hogy „haveri alapon jön össze a csapat”: Hiszen arról volt szó, hogy ez egy olyan „új sereg” lesz, amelyben a pozíciók a képességhez és a tudáshoz kötődnek. Ezért: éppen úgy kell vezetőkkel és „munkaerővel” feltölteni azt, mint egy jól szervezett multicéget: „A magyarországi politikai piacon újonnan megjelenő nagyvállalat keres kiemelkedő képességekkel, tudással és munkabírással…” – tudják: mint az Audi, vagy a Mercedes… Ehhez, persze pénz kell, hogy valóban a legjobbakat lehessen felvenni! (…Mert én nem hiszek abban a népszerű, de igen veszélyes gondolatban, hogy „A politikus keressen keveset!” – ne: a jól teljesítő politikus keressen sokat, mint bárki más, aki a maga területén kiválóan teljesít. Ne feledjük: a legtöbbe a rossz politikus és politikája kerül!)

… És hogyan? Milyen úton-módon támogathatják ezek a pénzintézetek a „társadalmi alternatívát”? A válasz önként adódik: társadalmi célú alapítványokon keresztül!

Fentebb azt írtam: azért éri meg egy ütőképes ellenzék támogatása, mert ezzel a bankok a veszteségeket hozó időt rövidítik le – de van egy másik érv is emellett: egy leendő „célszerű kormányerő” támogatása azért is megérné a „multibankoknak”, mert ez szimpatikussá tenné őket azok szemében, akik „nem orbánis” és „nem csányis” Magyarországot szeretnének… Ezt pedig a saját nyelvükre lefordítva jövőbeni ügyfélkör-bővülésnek nevezik…

A lehetőség adott, Tisztelt Bankok, lehet élni vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr923233458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy dalban mondja el 2011.09.22. 17:13:21

 Én már megelőlegeztem Matolcsy úr elegáns kivonulását   Minden jót Matolcsy úr!

Trackback: Mintha ma lett volna 2011.09.20. 19:35:59

 Emlékszem. Valamikor réges-régen, talán több tízezer évvel ezelőtt, volt egy maroknyi ember. Szerényen éldegéltek a hegy lába alatt elterülő síkságon. A hegy oldalában egy méretes barlang tátongott, az szolgált éjjeli menedékül a csapatnak. Ne...

Trackback: Hadüzenet támogatása 2011.09.18. 18:12:25

  A kormány hadat üzen az uzsorásoknak.A kormány kijavítja az előző kabinetek hibáit, és hadat üzen az uzsorázásnak és a kiszolgáltatott helyzetbe került családokon élősködő bűnözőknek.Végre!Már nagyon vártam, hogy valaki tegyen az élősködők ...

Trackback: Isten óvja Magyarországot! 2011.09.17. 16:49:03

Mert másra már nem számíthatunk.Tudom, hogy Pártunk és Kormányunk most jelentette be a 2012 évi Országvédelmi Költségvetést. Ennek ellenére félek. Illetve dehogy ennek ellenére, pontosan ettől félek! Sajnos rohamosan öregszem. Érzem a csontjaimon, az í...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szolgálati Füldugó 2011.09.17. 18:33:14

A média kulcskérdés. Az internet azonban csak egy szűk réteget ér el. Rádió kell, amelyet a kocsiban, hazafelé be lehet kapcsolni, bicikliszerelés, vagy vacsorafőzés közben hallgatni. Várni a kedvenc műsorokat. Ez műholdas adással lehetséges. Új Szabad Európa, vagy Amerika Hangja kell!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.02. 18:43:26

Kedves Đđ!
Letelt a szabadságom, és ö/ürömmel látom, hogy távollétemben "a dal ugyanaz marad"-t. Talán emlékeztek még, milyen kitartóan sürgettem a progresszív alternatíva kidolgozását, és állapítottam meg többször, hogy még nincs, még mindig nincs... Nos, jelentem, most már van!

Nem ti találtátok ki, de sebaj, fel lehet hozzá zárkózni. Az alábbiakban olvashatjátok a brit Labour (Munkáspárt) progresszív alternatíváját. Ed Miliband nagyot szólt, igyátok a szavait. A jelek szerint a progresszív világ erre halad, még nem késő irányt váltani. (Akit magyarul érdekel, a blogomon elolvashatja a lényegét.)
www.telegraph.co.uk/news/politics/ed-miliband/8791870/Labour-Party-Conference-Ed-Milibands-speech-in-full.html
süti beállítások módosítása