2011.08.27. 15:48 Szerző: Đđ

Hoffmann, a tálib

„Mulier taceat in ecclesia!” – „Az asszony hallgasson a gyülekezetben!”

Szent Pál – I. Kor. 14.34

 

Hiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a neki extraként jutatott 10 milliárd és a Q7-esek, mégsem tudták megakadályozni, hogy a tálibok elfoglalják a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárságát. Hogyan is tudhatták volna, amikor kulcspozícióban lévő kollaboránsok segítették őket: maga Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a miniszterelnök-helyettesi pozíciót betöltő főtálib: Semjén Zsolt.

Sokan meghökkennek most Tisztelt Olvasóink közül. Hogy lehetne a mélyen katolikus Semjén és posztunk főhőse, Hoffmann Rózsa tálib? Ám az ellentmondás csupán látszólagos, mivel csupán néhány felszínes hittétel a különbség, de sem a személyiség, sem a célok nemigen különböznek.

Itt is-ott is az folyik, hogy egy, a társadalom túlnyomó többségének nézeteihez képest szélsőségesen vallásos, „küldetéstudattal eltelt” társaság akarja az egész társadalomra kényszeríteni a mai világgal, annak szükségleteivel és tudásával köszönőviszonyban sem lévő tanait. A gyakorlat szempontjából szinte mindegy, hogy milyen eszközökkel távolítják el a XXI. századtól a saját országukat: a fundamentalista, vahhábita iszlámmal, vagy a konzervatív kereszténységgel, kötelező csadorral és sarijával, vagy az állami oktatás „egyházi tulajdonba való átjátszásával” és (rosszul értelmezett) „poroszos” oktatási elvek kötelezővé tételével.

Az sem véletlen, hogy a Nagy Kormányalakítási Alku során „a mi tálibjaink” éppen az oktatást kérték – nem tudom, tudják-e Olvasóink, mit is jelent a „tálib”? Igen, a szó jelentése „tanítvány”, diák”. Réges-régi találmány, hogy azé lesz a jövő, aki megszerzi az ifjúságot, az ifjúság nevelése feletti befolyást.

Mindig tragikus, ha egy szűk és szélsőséges csoport akkora hatalmat és annyi eszközt kap, hogy a társadalom életére ezzel lényeges és tartós hatást gyakorolhatnak. Mert őket sosem a társadalom valós igényei motiválják, hanem a saját fejükben élő világ. Nem az a céljuk, hogy az iskolákból kikerülő fiatalok minél jobban képesek legyenek megfelelni a világ és a jövő elvárásainak – ők azt akarják, hogy az ő világképüknek feleljenek meg. Az ilyen alakok a saját isteneik oltárán a népük jövőjét áldozzák fel…

Már az előző poszt is a politikába behatoló „szubjektív világlátással” foglalkozott (Pszichopolitika - http://progressziv.blog.hu/2011/08/26/pszichopolitika), a tálibok és a Hoffmannok ennek szélsőséges esetei. Hogy mennyire ez van Rózsánkkal is, megmutatta az általa vezetett államtitkárságról kikerült „munkaanyag” is, a „túl könnyű” angol nyelvről és az újlatin nyelvek előtérbe állításáról. Hoffmann Rózsa frankomán – tiszta szerencse, hogy annak idején nem az indián kultúra mellett kötelezte el magát, mert akkor tanulhatnánk dakotául

…Legalább eligazodnának a gyerekek az új orbáni világban!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr493184010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nagy hadicsel 2011.08.28. 09:20:42

- Kovács tizedes!- Jelen!- Rakja be egy hátizsákba a felszerelését és adja le a raktárba. Holnaptól nyugdíjas lesz.- Tábornok úr! Hisz még csak 43 éves vagyok, nem akarok én még nyugdíjba menni.- Tizedes! Lenyomott itt a honvédségnél 25 évet és még nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peripetia 2011.08.28. 07:29:20

Ezek ellen már csak a forradalom segít. Mi erre tanuljuk: azaz készüljünk.

Đđ 2011.08.28. 07:50:43

@Peripetia:

Elolvasva néhány kommentedet, úgy tűnik, hogy téged erős "forradalmi tűz" emészt.:-) Ám fel kell hívjam a figyelmedet az általad valószínűleg kedvelt Leninnek a "forradalmi helyzetről" tett megállapítására:

"A forradalmi helyzet akkor következik be, amikor az uralkodó osztályok már nem tudnak a régi módon kormányozni, az elnyomottak pedig már nem akarnak a régi módon élni.” A forradalom sikeréhez szubjektív tényezőként az elnyomott néptömegek tudati állapota, szervezettsége (pl. a szoc. forr. idején a forr. munkáspárt léte és tömegbefolyásának mértéke) is hozzájárul.

Ezekből a mai Magyarországon egy sincs meg:
• Az „uralkodó osztály” (a Fidesz körül tömörült gazdasági-politikai elit) simán képes úgy kormányozni, ahogyan eddig is tette és ehhez kétmilliós tömegbázisa is van. (Rajta kívül egyetlen szervezett politikai erőnek sincs ennyi - sőt: az összes többi szervezett politikai erő együttes támogatottsága sem éri el ezt.)
• Az „elnyomottak” éppen hogy „a régi módon” szeretnének továbbélni: úgy, mint a cucilizmusban és semmiképp sem úgy (teljesítményorientáltan, előre tervezve-szervezve, egy magas szintű munkakultúrában), mint ahogyan azt egy jól működő társadalom és gazdaság üzemeltetéséhez kellene.
• A Jónép „tudati állapota” kb. annyira „fejlett”, hogy annak idején a devizahiteleket úgy fogták fel, mint valami „szociális juttatást” Kádár alatt, ami „jár nekik” és semmiképp sem úgy, mint ahogy azt egy polgár tette volna. Szintén a „tudati állapotaikra” jellemző a mostani reakciójuk is „Segíccsen a Zállam!”
• A „néptömegek” szervezettsége meg kb. egy égő szalmakazalban rohangáló egércsapatéval van egy szinten…
• Semmilyen olyan párt nincs, amelynek lenne működőképes, reális alapokon nyugvó programja a jelenlegi hatalmi elit pótlására és amely párt ezt a folyamatot le is tudná vezényelni, majd jelenleginél sokkal célszerűbben tudna kormányozni.

…Ezek után miféle „forradalmat” akarsz te???

tokomtelevan 2011.08.28. 20:21:08

Egy biztos, ez a hülye p.csa rózsika nem normális. Az utóbbi 20 évben sikeresen szétb.ták már az oktatást, de ez az elmeháborodott az ötleteivel felteszi mindenre a koronát.

Peripetia 2011.08.28. 21:39:57

Magam is tanultam tudományos szocializmust, olvastam Lenin Állam és forradalom című munkáját. Szerintem Leninen jócskán túl lépett az idő, másrészt sima tömeggyilkosnak tartom. Sztálin szálláscsinálójának. Azt hiszem erről nem kell többet beszélni. Viszont olyan forradalomról gondolkodom, amely szétrúgja ezt a tehetetlen, ocsmány, tolvaj és bitang uralkodóosztályunkat, annak jobb- és baloldalával egyetemben. Olyanról, amely visszaadja az emberek hitét a tisztességben, az emberségben, s egy kicsit is jobbá teszi a társadalmunkat. Egy igazi polgári forradalmat akarok.Nem fidesz- és fülkeforradalmat, melyek már nevükben is röhögésre késztetnek Úgy látom, hogy te meg el vagy ájulva a jelenleg uralkodó, neohorthysta bagázstól és lenézel bennünket, a "tömeget". Azt hiszem tévúton jársz te is és a hozzád hasonlóan gondolkodók. Ez több, mint bűn, hiba. Remélem meg fogjuk tudni mutatni még, hogy a tévedtek, nem kicsit, nagyon. Az a polgári forradalom még hiányzik, amelyet szüleink, nagyszüleink nem vívtak meg a Horthy-rendszer ellen. Majd az orbán-rezsim ellen, előbb vagy utóbb, de meg lesz.

Đđ 2011.08.28. 21:45:42

@Peripetia:

"Úgy látom, hogy te meg el vagy ájulva a jelenleg uralkodó, neohorthysta bagázstól..." - Kérlek, hogy a Progresszív Blogon a kezdetektől megjelent többszáz írásból legalább egy mondatot idézz, amely igazolja ezt az állításodat!

(Lenin szerepébe most nem mennék bele... Az Állam és forradalom c. könyvéből pedig legutóbb épp Orbán Viktor merített recepteket, még az 1. kormánya idején '98-ban arra, hogy miképpen kell a politikai hatalom birtokában megszerezni a gazdasági hatalmat is...)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.08.29. 10:02:41

Remélem, nem néztek ki, ha a poszt tartalmához szólok hozzá. Csak a változatosság kedvéért, eddig ugyanis keveseknek sikerült.

Hoffmann úrhölgy joggal gondolja, hogy angolul szinte mindenki könnyedén megtanul. Ahogy számítógépezni is, ám attól még nem kell háttérbe szorítani az informatikát. Hovatovább: a zöldségespult előtt többségünk azonnali spontán nyomást érez a négy számtani művelet készségszintű elvégzésére. Mire kétezer forinttal átverik, garantálom, hogy legtöbbünk egész jól számol majd fejben. Mégsem szokták ezen az alapon a matematika tantervből való törlését javasolni.

Az újlatin nyelvek latinhoz képesti előnybe hozásával viszont messzemenően egyetértek: állítólag azért jó a latin, mert ismeretében könnyen megtanulhatunk több, tetszőleges újlatin nyelvet. Tekintve, hogy Magyarországon ritka a klasszikus latint anyanyelvként beszélő turista, célszerű megfordítani a fenti logikát. Amennyiben helytálló ez a gondolat, akkor tetszőleges újlatin nyelv alapján bárki könnyen megértheti az ókori latint, ÉS megtanulhatja a többi újlatin nyelvet. Igaz, szótáraznia kell, viszont legalább élő nyelven tud beszélni az elébe tévedő, az adott nyelvet anyanyelvként beszélő vagy rokonnyelvként egész jól értő turistával. Gondoljatok bele, milyen vicces lenne, ha a hazánk nyelvével ismerkedő diák az ómagyar Mária-siralom nyelvezetét használva akarna útbaigazítást kérni, villogni, hogy milyen művelt. Summa summárum, újlatin nyelvek iránti lelkesedésemben így kiáltok: vivat Hoffmann Rózsa (vagyis inkább "vive", "viva", "eviva" vagy hasonló)!
süti beállítások módosítása