2011.02.16. 16:21 Szerző: Đđ

Eeeszámótuuuk!

Most már érem, miért hozta létre az Orbán-kormány mindjárt az elején az „elszámoltatási kormánybiztosi” posztot és tudom már, mi a feladata Budai Gyulának, e poszt betöltőjének!

Egy ma az Indexen megjelent hír érttette ezt meg velem: Elszámolták a költségvetést… (http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/16/az_elszamolt_koltsegvetes_miatt_kell_a_250_milliardos_puffer/)

Végre egy kormány, amely saját magán kezdi az igazi, nagy elszámolást! Egy 250 milliárdos tétellel! Igazán dicséretes! Ehhez képest a sukorói 7 milliárd, amit Gyurcsányon – és újabban már Oszkón is – keresnek, igazán semmiség… És ezzel egyszerre bebizonyította a kormány, hogy ami csupán kósza feltételezés (egyes ballib orgánumok és az érintettek szerint: ostoba és hazug vád) az előző kormánnyal kapcsolatban, hogy tudniillik Bajnai és Oszkó meghamisították a költségvetést, azt az Orbán-Matolcsy páros minden kétséget kizáróan végrehajtotta, ezzel is űberelve elődeik teljesítményét.

Itt nincs kétely és kétség: megtörtént az elszámolás – hiszen ők maguk, az elszámolók gondoskodnak most kapkodva egy 250 milliárdos „stabilitási tartalékról”, ezzel igazolva az elszámolás tényét. Gondolom, ez is az Orbán által kezdeményezet és Budai által felügyelt elszámoltatás szerves része: előbb elszámoltatták Matolcsyval a költségvetést (hogy az „jól mutasson”), aztán pedig „helyre teszik a stabilitásunkat”.

Attól félek, a „stabilitást” az ország gazdasága számára az fogja így előbb-utóbb biztosítani, hogy elérjük a gödör alját és onnan ugye már nem csúszhatunk tovább… Csak az a kérdés marad, hogy ki a fene fogja onnan kivontatni Magyarországot? – de azt biztosan tudhatjuk, hogy a kivontatási manőverhez a mi erőinket fogják igénybe venni, nem lévén más út-mód erre!

…De most komolyan: kik ezek a csávók, ott, a költségvetés-készítésnél, hogy csak úgy „eeeszámójjááák”? És: én úgy tudom, hogy a költségvetésért a most éppen nemzetgazdasági miniszternek nevezett személy a felelős – az meg Matolcsy.

A lehetőségek vele kapcsolatban az alábbiak:

1.     Nem tudta, nem vette észre az elszámolást a költségvetés benyújtása előtt. Ha ez a helyzet, akkor alkalmatlan a pozíciójára – tehát: a „Jobbkezet” le kell vágni, „monnyon le!

2.     Szándékosan számoltatta el a költségvetést, hogy „legyen hely” benne az eredetileg nem tervezett, de az utolsó pillanatban belevarázsolt sok tízmilliárdos tételeknek (ld. itt: http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/07/orban_es_matolcsy_sem_szavazta_meg_a_budzsemodositokat/), ezért „az áfasorra, a társaságiadó-sorra és az szja-sorra a parlament indoklás nélkül beírt egy nagyobb bevételi számot. Úgy, hogy sem az adóalap, sem az adóalanyok köre, sem az adó mértéke nem változik, tehát valójában nem szabadna nagyobb bevétel-előirányzatot tervezni.

Ha a második eshetőség az igaz – és úgy fest, hogy ez a helyzet – akkor nem értem, hogy Matolcsy reggelente hogy tud belenézni a tükörbe, tekintettel arra, hogy éppen ő vádolta meg „folytatólagosan” Oszkót költségvetés-hamisítással, fiktív bevételek betervezésével? És azt sem tudom, hogy Orbán miben bízik egy ilyen pénzügyérrel a jobb keze helyén? Hogyan reménykedhet abban, hogy lehet ebből siker, lehet ebből fellendülő gazdaság, stabil emelkedő pálya és ennek eredményeképp hosszú távon is finanszírozható költségvetés?

…Kíváncsi vagyok, minor vezetik be, hogy a költségvetés tervezése során a kormány áttér a Monopoly-dobozokban használatos játékpénzre?

Ha már eurónk belátható időn belül úgyse lehet…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr182665668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.16. 18:50:37

Na most, euró egyáltalán nem biztos, hogy kéne, ám esetleg svájci frank, ha lehetne választani... Viszont. Egy normális, szakértő és főleg, épeszű kormány viszont most már nagyon kéne!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.17. 00:37:31

A biztonsági tartalék azért kellhet, mert nem feltétlenül az optimista forgatókönyv jön be. Ha a Sólyom féle Költségvetési Bizottság működne, akkor ennél többet is tudhatnánk. Nagy öngól volt a Fidesztől ellehetetleníteni a független gazdasági szakcsoport működését.

Az eurót én is hiányolom: már régóta mondjuk, hogy euró nélkül nagyobb a mozgásterünk, csak mire megyünk vele, ha nem használjuk ki? Mára üres kifogássá vált ez az érv.

Emlékeztetnék arra, hogy Bajnaiék sem látták előre a jövőt, náluk is voltak biztonsági tartalékok, szóval nem ettől dől össze a világ. Itt az idő, hogy tényleges baloldali alternatívát fogalmazzatok meg. Egyszerre legyen benne fellendülés és deficitcsökkentés.
süti beállítások módosítása