2010.08.19. 20:46 Szerző: piefke

Hol az a rend?

A Progresszív Blog ezúttal a Jövőből, 2014-ből tudósít: beszámolunk az Orbán-kormány többdimenziós forradalmának és szabadságharcának egyik frontját képező úgynevezett „Két hét alatt rendet teszünk”-akcióról, annak körülményeiről, a mögötte megbúvó szándékokról – és a történetet lezáró, ma megszületett jogerős bírósági ítéletről.

2014. október 22.

Ma jogerős ítélettel zárult az a büntetőper, amelyben a Bíróság különösen nagy társadalmi károkozással járó felelőtlen ígérgetéssel vádolta P. Sándor egykori kétszeresen visszaeső belügyminisztert.

Az ügy még 2010 májusában kezdődött, néhány nappal az azóta szintén elhíresült „2. Orbán-kormánynak” nevezett bűnszervezet létrejöttét követően. A vádlott P. Sándor akkor kezdte meg „belügyminiszterként” tevékenységét és beiktatásakor azt az ígéretet tette, hogy „két hét alatt rendet tesz”.

Nem lett rend!

Mi, a Progresszív Blog szerzői persze tudtuk, hogy két hét alatt nem lehet „rendet csinálni” - ehhez két év is kevés. Meg is írtuk ellenérzéseinket annak idején a Pintér és a gyerekbörtön c. posztunkban (http://progressziv.blog.hu/2010/07/05/pinter_es_a_gyerekborton)... De az emberek - a zemberek - akik már hosszú ideje szorongások közt éltek, örömmel vettek és készek voltak elhinni szinte bármit, ami azt ígéri nekik, hogy csökken a szorongásuk. Pláne, hogy azt is megmondták nekik, hogy mitől is szoronganak. Azt hallották, hogy attól szar az életük, mert „sok a bűnöző”, és ettől megnyugodtak: „Na, végre tudhatom, mitől féltem eddig!

…Persze legtöbbjük egész eddigi életében nem találkozott „A BŰNNEL”, soha semmiféle bűncselekmény áldozata nem volt – de „hallott már olyanokról, akik…” és itt általában cigányok által kifosztott gyerekekről, lelopott terményekről, vagy akár csak „fenyegetően hangoskodó romák”-ról szóló esetek következtek…

Tényleg ez volt a bajunk? Tényleg emiatt szorongtunk? Tényleg komolyan vettük azt, hogy az ország népességének talán 1-2%-át kitevő mélyszegény és/vagy lumpen romák miatt vagyunk veszélyben? Mert kimondatlanuk is ezt sugallta Pintér: a borsodi falvakba ígért rendőröket – ahol ugye sok az ágrólszakadt cigány… És nyilván Budapesten sem az elit kerületekben ígért „láthatóbb rendőri jelenlétet”, hanem pl. a „nyóckerben”.

Á, dehogy a probléma lényegét kezeltük, dehogy: még csak nem is mondtuk ki mi is az! Szó sem volt arról, hogy lassan már a harmadik generáció él úgy, hogy a családjában rendszeresen dolgozó embert nemigen láthatott, így nem került át ez a minta belé. A rend ugyanis nem úgy keletkezik, hogy rendőri eszközökkel fenyegetünk-kényszerítünk szegény, tudatlan embereket arra, hogy „takarodjanak a közelünkből”. A rend példával kezdődik, éspedig gyerekkorban, a közvetlen környezetünkből ösztönösen ellesett példával. És a rendhez hozzátartozik a perspektíva is: „Ha követem a szabályt, eljutok valahová!”. …És sem példa sem perspektíva nem állt gyerekek és fiatalok tízezrei előtt…

A Progresszív Blog nem „romaügyi szakértők fóruma”, de azt tudtuk már akkor is, hogyan működik az ember, hogyan fejlődik, hogyan változik és változtat magán és a körülményein. És tudtuk, megírtuk azt is, hogy az ehhez szükséges dolgok és körülmények egyike sem volt meg. Könnyű volt viszont a szorongó emberek tömegeinek azt mondani: „Ők a bajaitok okozói!”…

Valóban: Voltak a cigányok között számosan olyanok, akik finoman szólva „igen távol állnak” attól, hogy egy modern társadalom integráns polgárai lehessenek. De őket (vagy inkább gyerekeiket) azzá tenni „csendőri” módszerekkel lehetetlen volt – viszonyt lehetett baromi népszerű!  Miért is?

Adva volt a magyar nép, melynek több évszázados „permanens élménye” az volt, hogy valakik, nálánál erősebbek, mindig elnyomták, korlátozták, időnként, nem ritkán fizikailag is fenyegették a létét. Emiatt persze rengetegen lettek frusztráltak – vagy örökölték ezt a fajta „társadalmi frusztrációt” -  és a frusztráció agressziót indukál… Végre ki akarták adni magunkból ezt, végre egyszer már ők akartak „felül lenni”! …Ez történt annak idején, 1944 őszén is, amikor néhány  szörnyen tragikus hónapban kiélhetővé vált a hosszú idő alatt felgyülemlett agresszió: végre „mi üthettünk valakit” (akkor a zsidót). Igen, ez volt az emocionális alapja a „nyilas nosztalgiának is”: egy „Mi voltunk felül!”-érzés. És ugyanezt a sokakban élő vágyat lovagolta meg a „Rendet teremtünk..!” ígérete is: mi elnyomunk valakit (aki mellesleg eleve áldozat), ti pedig sunyiban kajánkodhattok ezalatt. Ez a „Magyar Gárdát” létrehozó és sokak előtt szimpatikussá tevő lelki állapot „hivatalos politika rangjára való emelése” volt…

Félreértés ne essék: nem az volt a baj, hogy antiszociális bűnözői elemek ellen határozottan léptek fel, hanem az, hogy ezt a klisét húzták rá egészen más indíttatású jelenségekre és viselkedésekre is. Ezzel pedig ahelyett, hogy „rendet tettek” volna, csak a válságot mélyítették tovább: növelték a „normális társadalom” és a normális társadalomba való betagozódásra minimális eséllyel sem rendelkezők közötti különbséget és szembenállást.

…Mert mi is az igazságszolgáltatás igazi értelme és funkciója? Nem más, mint a társadalom működésében keletkezett zavar megszüntetése. De lehet-e zavart megszüntetni azzal, hogy tömegeket tovább távolítanak a normalitás esélyétől? Nőnek-e egy cigánygyerek esélyei azzal, ha a szüleit lesittelik körtelopásért? Hát persze, hogy nőnek: arra, hogy maga is deviánssá és a „normális társadalom” – a „magyarok” – ellenségévé váljon! De aligha ezt a cél.

Az igazságszolgáltatás „klasszikus elvei” közé tartozik az is, hogy bárkit csak az általa elkövetettekért érhet hátrány… És a lesitteltek gyerekei? Őket nem éri hátrány? De igen! És vétettek valamit? Nem!

Akkor? Jó ez a módszer? Elérhető vele a kívánt „rend”? Kizárt!

A rendcsinálást egy társadalomban a legkevésbé egy rendőrre kell és szabad bízni: azokban a társadalmakban, ahol igazi rend honol, ez a polgárok mentalitásában és közösségfelfogásában gyökerezik. És itt a bajunk: ez egy félelmekkel, szorongással telített társadalom! Aki szorong, abban káosz van – egyénben és közösségben egyaránt.

Társadalmi feladat tehát a rend: csökkentsd az emberek szorongását, ehhez keresd meg és szüntesd meg, vagy legalább csökkentsd annak igazi okait! Ez persze több tudást és több bátorságot igényel, mint népszerű hazugságokkal manipulálni – de ha egy politikus, aki vállalta az ország vezetését, nem rendelkezik a kellő tudással és nincs meg a bátorság benne ahhoz, hogy őszinte legyen a társadalommal, akkor mit is keres az ország élén?

P. Sándor ezt nem így gondolta – az „eredmény” pedig: „rend” helyett káosz…

…A Bíróság – P. Sándor szerencsétlenségére – komolyan vette azt, amit annak idején az Orbán-kormány hangoztatott: a Társadalom ellen súlyosan vétőknek rács mögött a helyük! Továbbá – és P. Sándor további szerencsétlenségére – a Bíróság úgy határozott, hogy mivel az egykori kétszeres belügyminiszternek a tevékenységéből kikövetkeztethetően halvány fogalma sem volt a roma bűnözés és bűnözők valódi karakteréről, ezért – kifejezetten pedagógiai célzattal – P. Sándor számára ítéletében lehetővé tette egy hosszabb bentlakásos tanfolyam elvégzését, adekvát, roma bűnözői környezetben: a Váci Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási intézet egyik 16 személyes zárkájában, ahol érkezését már 15 roma származású „nehézfiú” várja...

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr162233850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Véletlenül Pintér? 2010.08.20. 11:48:12

A MOL százhalombattai kőolajfinomítójánál a MOL-tól komoly olajmennyiséget loptak bűnszervezetek. A Pest Megyei Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint nyolc-tíz éve több, egymástól független bűnözői csapat is szépen keresett...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.08.20. 10:20:00

a kommentjeimet olvassátok a: piroslapok.blog.hu/2010/08/18/kozbiztonsagot_teremtunk_2_het_alatt

ide pluszban csak:
álom álom...
álmodozás az élet megrontója...
pintér az szakember nem hibázik vérpofi, az olajon sem csúszott el

Gergice 2010.08.20. 11:24:17

"És a lesitteltek gyerekei? Őket nem éri hátrány? De igen! És vétettek valamit? Nem!

Akkor? Jó ez a módszer? Elérhető vele a kívánt „rend”? Kizárt!"

Nos, a lesitteltektől a gyermekeik vajmi keveset tanulhattak, tehát a szülők amúgy is elbuktak szülői hivatásukban. Persze a gyerekek állami gondozásba vétele sem megoldás. Igazából nincs gyors megoldás.

Viszont amíg kiötöljük, hogy hogyan lehetne egy gyorsan szaporodó, hasznos értéket nem termelő, a befogadó nemzethez tartozókat emberszámba sem vevő néptömeget civilizálni, addig is úgy gondolom jogunkban áll viszonylagos biztonságban élni.

Lehet hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülhetők egészséges életmóddal, de ha nyakunkon az infarktus akkor műteni kell.

Sajnos az ún. roma kisebbség hatása már olyan az egyelőre még többségi társadalomra, hogy nem lehet tovább halogatni a drasztikusabb eszközök igénybe vételét. Ezek ugyan nem oldják meg a helyzetet, de időt adnak hogy kitaláljuk még is mi a fenét kezdjünk lassan 1 millió agresszív analfabétával.

bakaruhában 2010.08.20. 11:26:33

Ennyit ér az izzadtságszagú propagandátok. 3 hozászólás. Gratulálok!

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.08.20. 12:48:16

"Pintér: a borsodi falvakba ígért rendőröket – ahol ugye sok az ágrólszakadt cigány… És nyilván Budapesten sem az elit kerületekben ígért „láthatóbb rendőri jelenlétet”, hanem pl. a „nyóckerben”."

hvg.hu/itthon/20100802_bicikli_lopas

piefke 2010.08.20. 13:28:31

@Gergice:

Magyarországon ma kb. 700.000 roma él, de korántsem mindegyikük sorolható az "agresszív analfabéta" kategóriába!

A "lesittelt szükők" esetében természetesen nem a súlyos bűncselekmények elkövetőit értem, hanem azokat, akik az új törvény szerint szabálysértését is szabadságvesztés-büntetést kaphatnak.

Ami pedig a "viszonylagos biztosnágban élés"-het való jogunkat illeti: valóban! csak tudod ezzel meg az a baj, hogy én még életemben nem lettem "cigányterror" áldozata éás nem is ismerek senkit, aki az lett volna. Ezt a cigánybűnözés-ügyet azok emlegetik, akiknek egészen mások a céljaik, nem a valódi probléma megoldása - ha ui. az lenne, akkor akarnának és tudnának célszerűen, hosszú távú megoldásokban gondolkodni. De amíg egy ilyen vitában az ellenfél a reális száokkal sincs tisztában (ld. egymillió roma), addig, azt hiszem, nem "magáról a problémáról" van szó, hanem a saját frusztrációinkról, ahogy a posztban is írtam...

piefke 2010.08.20. 13:36:03

@dark future:

Bezzegkém!

Nálunk a cigányok legalább Luxemburgi Zsigmond óta honosak, nem pedig "illegális itt tartózkodók".

Ha azt akarod, hogy deportájuk a cigányokat, akkor ez nyíltan is le lehet írni!

Véleményem szerint a legnagyobb szégyen egy önmagát "erős és büszke nemzet"-kért hirtető népre (magyar), ha egy- az osztág népességének néhány százalékát alkotó kisebbséggel kapcsolatos problémáit csak erőszakkal képes "kezelni". Ez csak egyet jelenthet: azért nem képes intergrálni ezt a párszázezer ember, mert maga a magyar társadalom borzasztóan dezintegrált!

(Erről az egészről eszembe jut a '90 körüli időkből az az eset, amikor a magát "besenyő ősöktől származtató" Csoóri Sándor aggódott a magyarság létét veszélyeztető ilyen-olyan kisebbségek miatt... Pedig személye a bizonyíték arra, hogy a magyarság még az olyan halálos ellenségit is képes volt sikerrel intergálni és jó magyarokká tenni, mint a besenyők...)

piefke 2010.08.20. 13:37:06

@bakaruhában:

Ja, meg 23 lájkolás!:-)

Pass auf bessa' pitt'schön!:-)

Timby 2010.08.20. 13:51:42

@piefke: Azt még a szociológusok sem tudják, hogy Magyarországon mennyi Roma él! Úgy 600 és 800 ezerre saccolják a számukat. Persze az adat torzít, mert nem népszámláláskor, ha nem vallotta magát Romának a statisztikai következtetésekbe se fog bekerülni.

piefke 2010.08.20. 13:57:17

@Timby:

Ez nem is a szociológusok dolga...

Egyébként: (600+800)/2=700 :-)

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.08.20. 14:06:41

@piefke:

Fogd vissza magad, hol állítottam ilyet?
Annyit állítottam, hogy a franciák nemcsak pofáznak, hanem cselekednek is.

Náluk konkrétan az a megoldás, hogy kitoloncolnak (mert törvényileg megtehetik, akár roma az illető, akár afrikai), megszüntetik az illegális táborokat, szigorítják a törvényeket stb (lásd a cikkben). Viszont nemcsak dumálnak, hanem meg is lépik ezeket az intézkedéseket.

Nálunk konkrétan más lenne a megoldás, de eddig a törvényi szigorítás látszik csupán, más nem nagyon. Kicsit nagy volt az arca Pintérnek azzal a két héttel...

Azt meg csak a hülye tagadja, hogy a romák nem problémásak, mert sajnos jelentős részük az (nem, nem csak -- vagy nem elsősorban -- bűnözésileg, hanem munkaerőpiacilag, szociálisan), komplex, átfogó (és nem kéthetes...) programok kellenének.

piefke 2010.08.20. 14:17:42

@dark future:

Bizony, igazad van!

Ha valaki úgy nő fel, hogy a környezetében közel s távol nincs senki sem, akitől elleshetné, hogynak kell és lehet élni egy modern társadalomban, akkor ott törvényszerű, hogy az illető "minimuim deviáns" lesz... Ez sem neki, sem nekünk nem érdekünk.

Én spec. nem szívesen várnám meg, amíg kialakul egy "terrorszervezet", márpedig ez nem teljesen irreális, ha van egy többszázezres reménytelen és emiatt agresszióba hajló tömeg!

Amit írtam, azért írtam, hogy rámutassak: amit ma teszünk, az sem nem jó, sem nem elég. Ja, és "cucilis segéllyel" sem lehet megoldani ezt a problémát és nem működnek a "liberális-humánértelmiségi-jóemberkedő" megoldások sem...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.20. 14:36:05

@piefke: jó, de akkor marad a gyerekek kötelező állami gondozása, a nagyobb segély fejében vállalt sterilizálás, mondjuk 2 gyerek után, széttelepítés, telepfelszámolás, munkásszálló, KMK.

átlátó 2010.08.20. 14:39:10

Piefke, alultapasztalt vagy. Es ezen nem vitatkozozk. Velemenyemet a velemenyeidre alapozom es e temara vonatkoztatva. Termeszetesen a fentiektél főggetlenől rendes ember vagy.

átlátó 2010.08.20. 14:42:20

(Nem vettem észre, hogy rossz billentyűbeállítast használok.)

piefke 2010.08.20. 14:42:29

@átlátó:

Arra gondolsz, hogy a cigányokkal kapcsolatban vagyok "alultapasztalt"?

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.08.20. 14:55:24

@piefke:

No, akkor konvergál a véleményünk :-)

Nagyon nehéz annak eldöntése, hogy az államnak meddig kell kooperálni, és mikortól kell konfrontálódni az állampolgáraival. Nagyon nehéz azt eldönteni, hogy egy társadalmi csoport meddig tekinthető támogatandónak, és mikortól számítanak visszaélésnek a követeléseik. Nagyon nehéz megítélni, hogy mennyire kell erőltetni az integrációt, ha ez sem a befogadóknak, sem a befogadottaknak nincs ínyére. Nagyon nehéz a törvényesség határán egyensúlyozni, hogy ne állítsunk be kollektív bűnösnek egy népcsoportot, ugyanakkor a velük együtt élők érdekei se sérüljenek.

Ezek mind-mind komoly kérdések, amiket nem lehet két hét alatt megoldani. Kormányok jöttek-mentek már, de a romák helyzete egyre kilátástalanabb. Ha nem szeretnénk magyargárda-jellegű "megoldást", akkor végre valamit lépni is kéne, és nem csak dumálni. A törvények szigorítása és a rendőri erő növelése nem az okokat szünteti meg, legfeljebb az okozatot enyhíti.

piefke 2010.08.20. 14:59:44

@dark future:

Jelenleg - és már jó ideje - azért sem tudjuk "integrálni" a romákat, mert maga a "többségi" magyar társadalom is dezintegrált.

Igazából tehát "velünk van a baj": sem példát, sem lehetőséget nem tudunk jelen állapotunkban mutatni - kis túlzással: mi sem vagyunk sokkal sikeresebbek a magunk terepén.

átlátó 2010.08.20. 15:10:16

@piefke: Konkretan igen. De azt is megengedem magamnak, hogy nem egyformak a tapasztalataink. Mondom ezt ugy, hogy egyebkent nekem is vannak pozitiv es kiveteles tapasztalataim, de mivel ezek a halmazon belül elenyeszö szammal birnak, ertelemszerüen a kivetelek nem erdekelnek. Ellenben hagyatkozok az atlagra, mert az atlagos tapasztalatok a mervadoak, - szamomra. Szoval a kivetel lenne az atlag, de azt nem hozzak a többsegi ciganyok, vagyis az atlag alatt vannak. Es itt nem az IQ meg ilyen dolgokra keretik erteni, hanem az itt kialakult közössegi iratlan szabalyokra. Az irott törvenyekröl azert ne beszeljünk, mert ott a statisztikak mindent megmutatnak a nepesseg aranyaban. Ja, es tudom, hogy nem csak a ciganyok bünöznek, szoval tudom, hogy minden nacio között van csunya ember. De ezek nemigen akarjak összekapni magukat, ellenben folyton visszamutogatnak, hogy velük csunyan bannak. Föleg a megemelt hangszint kifogasoljak, föleg amikor kerdöre vannak vonva. Es ettöl a pillanattol kezdve altalaban mar a velük kapcsolatos hanghordozas a vita temaja es nem az, hogy miert kell velük nem szepen beszelni. Evszadok ota igy van ez es mindenhol ahol elöfordulnak, föleg cspoprtosan. Ezen sem vitatkoznek. Elöször nezzenek magukba, vonjak le a tanulsagokat, hogy mi miert alakult ki velük szemben. Ezzel szemben azzal vedekeznek, hogy nekik ilyen a kulturajuk. Na huzzanak a kulturajukba. Igen, oda. Na. Ha most ezzel kimeritettem valamilyen rasszista fogalmat, ez engem nem zavar. A helyzet körülbelül olyanna alakult, mint mikor en szolok a buszon, hogy zavar a hangoskodasotok es a köpködesetek ciganyok es azzal valaszolnak, hogy "bennünket meg nem zavar, hogy te nem köpködsz a buszon gadzso". A gadzso tudod azt jelenti, hogy paraszt, vagyis magyar. Tudd ezt a kifejezest nem azzal az attitüddel kezelni, ahogy a paraszt szot mi, a nem ciganyok ertelmezzük.
A visszamutogatasuk tipikusan cigany, ezert aztan ideirok neked olyanokat is, hogy: nem szokta a cigany a szantast, ciganyutra szaladt, ne ciganykodj...
Nem erdekel a fejlett nyugat, meg Brüsszel, meg mindenfele alultapasztaltak velemenye. Egyszerü vagyok: minden tizedik lepjen ki!

átlátó 2010.08.20. 15:22:20

@piefke: Visszakerdezesed okan fenntartasaim vannak, szükszavusagomat köszönöm, hogy e miatt megerted.

Gergice 2010.08.20. 17:06:13

@piefke: Ha téged még nem ért atrocitás a részükről, akkor te egy boldog kisebbséghez tartozol. Engem már vertek meg, raboltak ki nyílt utcán, nem is egyszer. Veled ellentétben a legtöbb ismerősöm is elmondhat hasonlót magáról, pedig nem Borsodban élek, hanem egy dunántúli megyeszékhelyen.

Az iskolában ahol tanítok, ott is folyamatosan megy a kóstolgatás, ha a tanerő csak egy pillanatra is gyengeséget tanúsít akkor a fejére nőnek.

Ami létszámukat illeti, te nagyon határozottan állítod a 700.000-et, noha nincs cigányok lészámát illető hivatalos statisztika, mivel ezt a magyar törvények tiltják (ezzel majdnem egyedül vagyunk Európában). Létszámukat illetően tehát a legjobb esetben is csak becslésekkel rendelkezünk, általában 6-900.000 közé teszik a honi népességüket, így az általam említett "közel egy millió" azt hiszem elfogadható. Ezek szerint a lakosság 6-9%-át adják. Az, hogy ennek ellenére a politikai szereplésük elhanyagolható, az sok más ok mellett annak is tulajdonítható, hogy nagy részük még 18 év alatt van. Ha ezek is elérik az ivarérett kort (az ő esetükben ez 10-11 év) akkor nagyon csúnya népességrobbanás várható náluk, mivel a családtervezést finoman szólva nem erősségük.

Ezért írtam, hogyha szeretnénk magyarként legalább a hazánkban többségben maradni, akkor valamit nagyon sürgősen tenni kell. Ez a rákos sejteket megszégyenítő ütemű szaporodás sem nekik, sem nekünk nem jó. Mire megöregszem és már nem tudom megvédeni magam, nem szeretnék egy cigány többségű országban nyugdíjas lenni.

piefke 2010.08.20. 18:05:53

@Gergice:

A "rákos sejteket megszégyenítő" - és: magukat a szaporodókat is nyomorban tartó - szaporodás egyetlen hatásos ellenszere a kulturális színvonal emelése. Ehhez "perspektívák" és minták kellenek, rendőrrel, börtönnel ez nem megy!

...Ha te be vagy szarva attól, hogy nuggerkorodra "etnische Minderheit" leszel és ha tanár létedre nem tudsz rendet tartani gyerekek közt, akkor sajnállak: anyám 38 évig tanított cigánygyerekeket is és nem voltak sem félelmei, sem problémái!

Mutass példát, szervezz és tarts rendet - ezzel járulhatsz hozzá ahhoz, hogy ne egy milliós rablóbanda alakuljon itt meg, hanem az ország és a gazdaság gazdagodjon többszázezer hasznos, dolgos polgár erejével!

Ne hidd, hogy "mindent megoldó központi programokkal" fogjuk ezt elérni: épp a hozzád hasonló munkát végzők egységes, kitartó munkája kell ehhez!

Gergice 2010.08.20. 20:21:46

Visszább az indulatokkal egy kicsit :) Megértem, hogy szívügyed a kérdés, de azért gondold át hogy mit kérsz tőlem.

Hogyan emeljek kulturális színvonalat, ha a tudást befogadókban nincs érdeklődés. Hiába buzdítom őket arra, hogy érdemes tanulni, amikor azzal a nagyszerű érvvel lezárják a vitát, hogy: "Mennyit is keres Tanár Úr? És ezért érdemes volt ennyit tanulni?"

Az általad várt minta pedig előttük van. Ha szaporodnak, kapnak segélyt és mindenféle kedvezményeket. Az állam csak azt nézi megvan-e a gyerek, azt nem, hogy vajon otthoni nevelést kap-e. Szülők ellenében tanárként nagyon keveset tehetek, főleg, hogy mostanra már minden fegyelmező eszközt kivettek a kezünkből. A szülőkön sajnos már nem tudok nevelő munkát végezni.

Anyukádnak volt már kés a torkán az óráján? Nekem volt. A srác állítólag viccnek szánta... A helyzet még tíz éve sem volt ennyire rossz, akkor még lehetett valamit csinálni, de mostanra egyre inkább defenzívába kényszerülünk.

Hidd el megteszem amit lehet, nem gyűlölöm a tanítványaimat, csak sajnálom őket. Ők is embernek születtek, de keményen dolgoznak rajta, hogy állattá válhassanak.

átlátó 2010.08.20. 20:32:38

@Gergice: Csodalom türelmes szavaidat. Tapasztalataim alapjan tovabbra is tartom, hogy minden tizedik cigany lepjen ki. Ha meggondolom magam, akkor valamelyik szomszedja is. Gyorsan fognak regeneralodni.

piefke 2010.08.20. 21:12:08

@Gergice:

Félni a vereségtől: maga a vereség!

Lennének számodra "gyakorlati javaslataim", mit és hogyan lehet tenni - ha érdekel megosztom veled, de ez meghaladja a komment-kereteket.

piefke 2010.08.20. 21:17:17

@átlátó:

Ok, rendben van!

Vállalod az első lelövését?
Nem sunyiban: nyíltan!
És nem távolról: közelről, a szemébe nézve!

...Fiam, azt hiszem, te még az én szemembe se mernél belenézni egy kávézóban ücsörögve, nemhogy egy lelövendő emberébe! A te fajtád csak csürhében és csak szájjal "bátor" - no meg ha úgy érzi, kockázat és következmények nélkül tehet bármit... De ez sem nem hasznos, sem nem bátor, sem nem férfias!
süti beállítások módosítása