2010.05.26. 11:31 Szerző: piefke

A nacionalisták: hazaárulók!

Ugye abszurd cím? Hogyan lehetne valaki, aki nemzetét mindenek fölé helyezi, hazaáruló?

Pedig lehet!

Nézzük meg korunk magyar nacionalistáit: mi motiválja őket – persze a tiszta és önzetlen hazaszereteten túl – arra, hogy nemzeti érzelműek legyenek? Mit hoz a konyhára, mit tesz lehetővé a nacionalista gazdaság-, kultúr- és tudománypolitika egy nacionalista hatalmi elit számára?

Védettséget. (Persze, csak időlegesen, de az is valami…) Védettség alatt protekcionizmust értek, hogy a politikai és állami hatalom megvédhet csoportokat, csoportérdekeket attól, hogy versenyben kelljen bizonyítaniuk. Itt nem csak külföldi versenytársakra kell gondolni: ha zárt a pálya, akkor a belső játékszabályokat is lehet tetszés szerint alakítani, ki lehet zárni a belső konkurenciát is, azokat, akik az adott területen jobbak és versenyhelyzetben percek alatt lehagynák a jelenlegi szakmai és politikai eliteket, privilegizált érdekköröket.

Szakmai, gazdasági elitünk reprezentánsainak jó része nemzeti elkötelezettségű! Az MTA elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a MOL vezérigazgatója, az OTP elnök-vezérigazgatója… Mind-mind „nemzetiek”! Hozzájuk hasonlóan egyetemek, klinikák, kutatóintézetek vezetői… Mindannyian ismerjük ezeket a figurákat. Csupa befolyásos ember, akiknek döntő szavuk van/lehetne számos, jövőnk, stratégiánk szempontjából alapvető kérdésben.

„Lehetne”? Miért írom ezt? Azért, mert az általuk uralt területeken jellemzőek bizonyos koherens tünetek:

·     elképesztően alacsony a kutatásra-fejlesztésre fordított GDP-hányad, különösen az alapkutatások terén,

·     elképesztően alacsonyak egyes hosszú tanulást igénylő és nagyon komoly „hozzáadott értékkel” rendelkező pályákon a (legális) jövedelmek (igen, az orvosi és tudományos kutatói pályákról van szó),

·     kartellszerű bank- és energiaszektor.

Felesleges is folyatni: HA valóban az ország érdekeit prioritásként kezelő elitjeink lennének, AKKOR a fenti témákban más RÉGES RÉG komoly, mélyreható változásokat LEHETTEK VOLNA KÉPESEK elérni, kikövetelni a politikai hatalomtól.

De NEKIK épp így jó:

·     mert így ők oszthatják a K+F-pénzeket – a lojálisaknak, akik nem jelentenek veszélyt,

·     mert így egzisztenciális okokból külföldre kényszerül az a fiatal, igen magasan képzett és más szakmai erkölcsiséget képviselő-akaró szakembergárda, mely ha itthon maradna, egykettőre leválthatná a régi szakmai eliteket,

·     mert így továbbműködhet az EU legjövedelmezőbb bankszektora, illetve zárt pályán haladhat a magyar energiastratégia.

Hogy az ország érdekei ezekkel épp ellentétesek LENNÉNEK? – „kit érdekel”?

Na, kérem, ezért írtam azt a címben, amit írtam: nyilvánvalóan nemzetellenes tevékenységet folytatunk és eláruljuk a haza legelemibb érdekeit akkor

·     ha kiüldözzük legjobb szakembereinket,

·     ha ezzel elsorvasztjuk a tudományt, ha ezzel rontjuk az egészségügyi ellátás szakmai, emberi színvonalát,

·     ha vállalkozóinkkal és polgárainkkal túlfinanszíroztatjuk bankjainkat, ezzel erőforrásokat vonva el a gazdaságfejlesztés elől,

·     ha korszerűtlen energiaszektorunk környezeti károkat okoz.

Aki azért zárja el országát, hogy ezzel megőrizhesse saját privilégiumait, az hazaáruló. A fentiek pedig egyértelműen igazolják: elitjeink egy jelentős része épp ezért nemzeti érzelmű: a haza és a nemzet érdekeinek mindenek felettiségéről beszél – de valójában saját érdekeit helyezi a nép valódi érdekei elé. Ezzel gyengíti az országot - valóságos ötödik hadoszlopként!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr82032484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.07.11. 22:35:02

Azért ezt nem csak a nacionalistákra lehet ráhúzni kis hazánkban..
süti beállítások módosítása