2014.07.06. 09:48 Szerző: Moin Moin

A jó Pásztor?

zöld és barna.jpg

„Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim…”

A János írása szerint való Szent Evangéliom, 10. fejezet, 14., ford. Károli Gáspár – 1586

 

 

Ha nem látnám, nem hinném el: az ország negyedik legnagyobb városa polgármesterének jelölt Pásztor Albert alkalmasságáról szóló, napok óta tomboló vitában fel sem vetődött az a kérdés, hogy egyáltalán ért-e ez a fószer a városvezetéshez? …Abból pedig hogy az ország talán legproblémásabb, legrosszabb helyzetben lévő nagyvárosa polgármesteri pozíciójára egy rendőrtisztet találtak a legmegfelelőbbnek az MSZP és a DK illetékesei, nem lehet másra következtetni, mint hogy e jelölők fejében sem fordult meg az a kérdés, hogy egyáltalán miféle szakmai és vezetői kompetenciákkal kellene rendelkeznie egy potenciális jelöltnek?

…Én most nem fogom taglalni a „Rasszista vagy nem rasszista? …És ha rasszista, akkor attól még lehet-e balos értékeket képviselő és demokrata?”, vagy akár az „Igaza volt-e, csak rosszul fogalmazott?” kérdéseit. Azért nem taglalom, mert feleslegesek: mert nem ezzel kell kezdeni egy ilyen pozícióra kiszemelt ember castingolását egy ilyen városban! Akik ezzel kezdik, azok nem alkalmasak a jelölő szerepére – mert nem olyan az észjárásuk, amely egy ilyen helyzetbe jutott város és lakossága problémáinak megoldásához kellene. Ezek a jelölők teljességgel alkalmatlanok arra, hogy ennek a városnak valóban alkalmas vezetőt keressenek!

Természetesen abba a polémiába sem vagyok hajlandó belesüllyedni, hogy Pásztor „van(-e) legalább olyan jó jelölt, mint a város jelenlegi vezetői” – mert Miskolcnak és az ott élő majdnem 170.000 embernek a jelen helyzetben nem egy „másik félszeműre” van szüksége a városa élén, hanem egy éleslátóra. Ebben a posztban arról lesz szó, hogy miképpen választ vezetőt és milyen vezetőt választ egy önmaga jövőjéről felelősen gondolkodó közösség, ha a városa leromlott, ha a város lakosságát korábban eltartó (és felduzzasztó) gazdasági ágazatnak bealkonyult.

Mert erre vannak jó példák!

Van Európának egy régiója, amely kísérteties hasonlóságokat mutat a borsodi és miskolci történettel: a német Ruhr-vidék.

  • Mindkettő felívelése a XIX. századi ipari forradalommal kezdődött, az duzzasztotta fel a sokszorosára az eredeti lakosságszámot és az rendezte át radikálisan a lakosság összetételét is – természetesen a szakmai szerinti összetétellel együtt.
  • Mind a két hely néhány évtizedig a más vidékekről a munkalehetőségek miatt odaözönlő „gyüttmentek” olvasztótégelyévé vált – és ez mindkét hely esetében radikálisan átalakította az ott élők addigi életformáját, életstílusát és életfelfogását is.
  • Mindkét területre sok „idegen etnikumú”-kultúrájú ember vándorolt be, a Ruhr-vidékre a XIX. században sziléziai lengyelek, majd az ’50-es évektől kezdve: a Ruhr-vidékre jugoszlávok, olaszok és törökök, Miskolcra pedig a cigányok – és mindezek a népcsoportok az „alja munkákra” lettek „importálva”.
  • Mindkét helyen történtek „központi fejlesztések” is, mégpedig ugyanúgy a „stratégiai ágazatokban”: vasipar, hadiipar.
  • …És mindkét terület súlyos és többkomponensű válságba került, amikor a korábbi gazdasági szerkezet korszerűtlenné, gazdaságosan tovább fenn nem tarthatóvá vált.
  • Továbbá: mindkét helyen komoly etnikai, kulturális és közbiztonsági feszültségeket okozott a korábbi „munkaalapú társadalom” felbomlása, a tömeges (és persze „alul kezdődő”, a képzetleneket hatványozottan sújtó) munkahely-elvesztés is.

Eddig az egyezések - most pedig lássuk azt a különbséget, amely épp a „vészhelyzetben”, annak kezelésében mutatkozott meg, mert ez a posztom tulajdonképpeni témája-mondanivalója: mit kell tenni egy ilyen helyzetben és ki alkalmas arra, hogy ezt irányítsa?

A Ruhr-vidéken senkinek az eszébe sem jutott, hogy egy, a törökökre „véleményes” kijelentéseket tévő rendőrtisztet jelöljön polgármesternek: mert a jó rajnai és vesztfáliai németek tudták, hogy ide egészen másfajta szakmai kompetenciák, szemléletmód és hozzáállás kell, mint amilyennel a rendőri vezetői területen szokás rendelkezni. Mik ezek a kompetenciák?

Mindenek előtt tisztában kell azzal lenni, hogy minden időben azok a városok tudtak lendületesen fejlődni, amelyeket koruk legkorszerűbb tevékenységeivel-technológiáival való foglalatoskodás jellemzett. A Ruhr-vidéki városok és Miskolc is akkor élte legszebb napjait, amikor az adott kor élenjáró technológiájára, a szénbányászat és a kohászat-gépgyártás alapozott ipar virágzott. A város jóléte (részben az úgynevezett élhetősége is) alapvetően pénzkérdés: megvannak-e azok a gazdasági források, amelyek az infrastruktúra, a szociális intézmények, a szabadidős létesítmények, az oktatás, az egészségügyi ellátórendszer, stb. finanszírozásához kellenek? És: megvannak-e azok a munkahelyek, amelyekről a lakosság stabilan és az elvárt színvonalon jut a jövedelméhez?

Ha megszűnnek ezek az alapok, akkor a város csak vegetál: deklasszálódik a lakosság – és különösképpen a lakosság azon szegmense, amely addig is a társadalom alsó harmadát tette ki, akár jövedelmi, akár kulturális és képzettségi szempontból (de többnyire mindkettőből). Vegetálnak, elsorvadnak az intézmények is, leromlik az infrastruktúra – amivel egyenes arányban nő a lakosság elégedetlensége. Kiléződnek a jobblét napjaiban szunnyadó ellentétek, beindul az ellenségkeresés is: „Ki a felelős a bajainkért?” Csak kevesen elemzik és értelmezik a maga teljességében a kialakult helyzetet, a többség egyszerű magyarázatokat igyekszik találni az állapotokra: egyszerű és szem lőtt lévő magyarázatokat, emiatt aztán e meglelni vélt magyarázatok általában csak felszínesek lesznek… Márpedig, ha nem a valódi okokat küszöböljük ki és nem a ténylegesen működő folyamatokba avatkozunk bele, akkor megoldást nem, csak még nagyobb káoszt kaphatunk.

…Mit tettek a Ruhr-vidéken és mit lehetne Miskolcon is tenni?

Új gazdasági alapokat kell létrehozni/segíteni létrejönni.

Fentebb azt írtam, hogy a városok fejlődését az adott kor élenjáró technológia „menedzselheti” és finanszírozhatja a legtermészetesebb módon. Ebből következően, ha egy gazdaságilag „kiürült”, eredeti fenntartóforrásait elveszített várost akarunk revitalizálni – és ezzel a szociális problémákat is csökkenteni –, akkor be kell vinnünk az adott városba az „aktuálisan kurrens” új gazdasági ágazatokat. Ez ma az információtechnológiai ipar és szolgáltatások köre, továbbá a rekreációs és „jólélhetőségi” (well-being) szolgáltatások. A város üresen maradt gazdasági tereit ezekkel kell és lehet újból kitölteni.

A Ruhr-vidéken pl. számos betelepülési kedvezménnyel támogatták az innovatív technológiákat használó cégek betelepülését: ingyenes ingatlannal, infrastruktúrával, időleges adókedvezményekkel. De az olyan „iparokat” is bevonzották, amilyen pl. a kultúrára alapulnak. Komplex eredményességi és versenyképességi mátrixot állítottak össze arról, hogy miféle tényezők és miképpen hatnak egy adott terület fejlődésére és ebből kiindulva készítettek terveket, majd erre alapozva végezték a tervek és a későbbi fejlesztések tényeleges hatásainak visszaellenőrzését is. Mindezekhez kapcsolódóan átgondolták a lakáspiaci struktúrákat is, ahhoz igazítva ezt, hogy az új gazdasági szerkezethez illeszkedjék, pl. legyen alkalmas a nagyobb mobilitás kiszolgálására… Nem írom itt le a teljes programot – akit érdekel, itt elérheti azt: http://en.rwi-essen.de/publikationen/rwi-materialien/75/ (Strukturwandel ohne Ende? - Aktuelle Vorschläge zur Revitalisierung des Ruhrgebiets und ihre Bewertung – Szerkezetátalakítás vég nélkül? Aktuális javaslatok a Ruhr-vidék revitalizációjához és annak értékeléséhez)

A lényeg: Miskolc problémái azzal és úgy nem oldhatók meg, ha „nyíltan beszélünk a cigányproblémáról és a cigánybűnözésről” – még csak a cigánybűnözés problémája sem lesz így és ezzel kezelhető. Éppen ezért ostobaság polgármesternek jelölni (csak) e téma „szakértőjét, mert mind a „cigányproblémának”, mind a város „lezüllésnek” és elszegényedésének gazdasági és társadalomstruktúrabeli okai vannak. Ha e problémákat akarjuk kezelni, akkor ehhez értő - és egyáltalán: ezzel tisztában lévő - emberre van szükség, nem pedig egy „gumibotra”! Nem „rendet” kell teremteni, hanem működő gazdaságot, oktatást, átpozícionálni az egész várost.

…A kérdés most már az, hogy vajon együttvannak-e ehhez Pásztor Albertnél a felismerés, a képességek és a kompetenciák? Attól tartok, hogy nincsenek meg – mert ha meglennének, akkor ezzel kezdte volna, azonnal erről kezdett volna beszélni. És attól is tartok, hogy a jelölői sincsenek mindezekkel tisztában – ezért választottak egy, erre a feladatra nem alkalmas embert.

Ahogy a poszt elején is megmondtam: Párszor cigánysággal kapcsolatos nézeteivel nem foglalkoztam, mert – ha a fenti alkalmassági analízist lelkiismeretesen és objektíven elvégezzük – már el sem jutunk a jelölt általános emberi és politikusi alkalmasságáig, hiszen sokkal előbb „elvérzett”

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr586477141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.06. 10:19:18

"Szerintem nem egyszerűen felháborító, szerintem ez hányingerkeltő!"

Gyurcsány Ferenc 2009

„Pásztor tisztességes demokrata! Merjenek hinni neki”!

Gyurcsány Ferenc 2014

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.06. 10:54:42

Ez hülyeség. Baloldali pártok nem jelölhetnek rasszista polgármestert. Igenis ez az első dolog, ami számít.

Az SDP sem jelölhette Adolf Hitlert a Ruhr vidék megoldásaira. Rövid távon Adolf Hitler megoldásai is jónak tűntek, de aztán láttuk, mi lett belőle.

Igenis, kurva fontos, hogy ne rasszista polgármestere legyen Miskolcnak!

Moin Moin 2014.07.06. 11:00:16

@Brendel Mátyás: Jó, akkor nézzük a kérdést keresésmódszertani alapon: mikor kell eleve kisebb mintával dolgoznunk:
- ha első körben a rasszistákat zárjuk ki,
- vagy ha első körben a szükséges kompetenciákkal nem rendelkezőket zárjuk ki?

Az első, általad javasolt módszer szerint Miskolc legalább 30%-a átjutna az első, antirasszista rostán, míg a második, általam ajánlott módszer esetén talán ha 3-4 ember között kell alaposabb mérlegelést végezni.

...Szerintem te a HR-esek réme lehetsz!:-)))

Ja, és a Ruhr-vidék fejlesztésére kidolgozott programot azért igen merész dolog Hitler programjával összehasonlítgatni. Mondhatni: ízléstelen. De írásaidat olvasva ez amúgy sem áll távol a személyiségedtől...:-(

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.06. 11:15:56

@Moin Moin: nézd, én nem vagyok homoszexuális, ezért első körben a férfiakat kizárom. ezen a körön 50 százalék bent marad, mégis tökéletesen természetes, hogy első körben olyan dolog alapján szelektáljunk, ami

1) gyorsan megítélhető
2) tényleg kizáró tényező

a rasszizmus, ha van, ilyen

én elfogadom, hogy utána hozzáértő jelöltet kell keresni, de ha valami első ránézésre kizáró, akkor ne okoskodj, akkor az kizáró tényező!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.06. 11:29:41

magadnak is ellent mondasz:

"Én most nem fogom taglalni a „Rasszista vagy nem rasszista? …És ha rasszista, akkor attól még lehet-e balos értékeket képviselő és demokrata?”, vagy akár az „Igaza volt-e, csak rosszul fogalmazott?” kérdéseit. Azért nem taglalom, mert feleslegesek: mert nem ezzel kell kezdeni egy ilyen pozícióra kiszemelt ember castingolását egy ilyen városban! "

ellenben:

"A Ruhr-vidéken senkinek az eszébe sem jutott, hogy egy, a törökökre „véleményes” kijelentéseket tévő rendőrtisztet jelöljön polgármesternek"

szóval az általad jó példának tekintett Ruhr-vidéken is ezzel kezdik a castingolást, csak ez a kör automatikus

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.07.06. 11:30:01

A baloldali szavazók megkönnyebbülve veszik tudomásul, hogy most már nekik is szabad úgy beszélni és gondolkodni a cigányokról, mint a fideszeseknek és jobbikosoknak.
Ez aztán a baloldali progresszió!

axolotl77 2014.07.06. 12:33:00

Az írás nem foglalkozik egy komoly kérdéssel. Miért jelölte a baloldal Pásztort? Mert annyira népszerű a térségben, hogy nagy eséllyel nyerni fognak vele. (Szerintem.) Más meg nem igen számít a politikában.
Azt hiszem, jó pár településvezető alkalmasságát vizsgálhatná még a cikk írója.

bbwd 2014.07.06. 12:42:02

"az ország negyedik legnagyobb városa"

ez valami béna ksh adat?

miskolcon eddig csak dilettáns polgármesterek voltak:(

gizmo26 2014.07.06. 13:05:39

A liberális szájtépést meg a probléma szőnyeg alá söprését csak Budapesten viselik el a választók. "Lent vidéken" viszont meg kell fogalmazni a problémát, és ki kell mondani a tényeket annak, aki választást akar nyerni. Hiszen az átlagemberek fognak szavazni, nem a Fodorgáborok.

bbwd 2014.07.06. 13:15:54

@Brendel Mátyás:

egyébként szerinted igazat mondott pásztor vagy nem?

vagy a kijelentés igazságtartalma nem is fontos?

miskolcon nem találsz olyan választópolgárt, aki nem ért vele egyet...
a sok náci!

P.Freddy 2014.07.06. 14:21:30

@kovi1970:

Mintha Kövér Lászlót, Orbán Viktort hallanánk egy-az-egyben :)

Moin Moin 2014.07.06. 14:44:06

@bbwd:

Attól, hogy sokan („mindenki”) valamiről valamit gondol, még egyáltalán nem biztos, hogy igaz: nem a sok hívő tesz igazzá valamit. Sokáig teljes volt a konszenzus abban is, hogy a Föld lapos és a Nap körülötte kering...

Ez a helyzet a miskolci cigányellenességgel és „cigánybűnözéssel” is: egy látszólagos igazság, amelynek nem mennek a mélyére az emberek, hiszen ez (az elemző gondolkodás és az ezen alapuló konstruktív hozzáállás) nem része a magyar közgondolkodásnak, problémaanalízisnek és -megoldásnak.

Ezt a posztot nem azért írtam meg, hogy „tagadjam”, vagy takargassam a cigányokkal kapcsolatos miskolci problémákat, hanem azért, hogy tudassam, miképpen keletkezett az és mik a reális megoldási lehetőségei. Ismétlem: a posztban említett Ruhr-vidéki helyzet kísérteties hasonlóságokat mutatott mind az okok, mind a kialakult állapotok terén a miskolci mai helyzettel – és azt a posztban idézett módszerekkel és hozzáállással sikerült kezelni.

Avagy: gondolj csak bele, hogy vajon lenne- e tisztességes megélhetést nyújtó munkájuk a miskolci nemcigány szegényeknek, munkanélkülieknek attól, hogy „kitelepítenék” (vagy akár kiirtanák) a miskolci romákat? Ugye, hogy nem! Ezért mondom, hogy ez nem „közbiztonsági” kérdés és hogy egészen más kompetenciákkal bíró embert kell a megoldáshoz a város élére állítani!

borzimorzi 2014.07.06. 18:07:40

Szerző felvetése helyt fog. Problemcsik azonban nem mai keletű. A probléma valódi megoldásához elengedhetetlen kompetenciák Miskolcon 1980 óta hiányoznak. Legkésőbb akkortól világos volt ugyanis minden tájékozott ember számára, hogy a miskolci nehézipar végképp fenntarthatatlan. De annyira rettegtek az elvtársak egy proletárlázadástól, hogy ezt a szőnyeg alá söpörték. Irdatlan pénzeket dobtunk ki arra, hogy a veszteséges termelést fenntartsuk.

Mi lett volna az alternatíva? Ab start nem hülyének nézni a munkásokat és becsülettel elmondani nekik, hogy az olajárak 1974-es robbanása általánosságban is megemelte az energiahordozók árait. Mivel Miskolcra a nehéziparhoz szükséges vasércet is és energiahordozókat is importálni kell, ez végképp gazdaságtalanná teszi a termelést. Be kellett volna vallani, hogy igen, a kohászatnak harangoztak.

Következő lépésbe elmondani, hogy ettől még nincsen veszve minden. Közölni, hogy Miskolcot újratervezzük. Hogy felderítjük, milyen új iparágakat lehet odavonzani, jellemzően könnyűipart. A Bükk igen komoly mennyiségű, bútoripari felhasználásra alkalmas fát ad,m tehát ez a fő csapásirány. Ezen kívül ígéretes a haltenyésztés is. (Lillafüredi pisztráng rulez!) Plusz a turizmus, amely képes felszívni képzetlen munkaerőt is, elvégre tereprendezni, mosogatni, takarítani, autót mosni diploma nélkül is lehet. Végül pedig a kohászok korai nyugdíjazása, különös tekintettel arra, hogy ebben a fajta munkában nagyon gyorsan öregszik el a test.

Mindez nem történt meg. Ehelyett erőn felül fenntartottuk a veszteséges kohászatot még vagy 10 évig. Abból a pénzből, amit ebbe beleöltünk, minden egyes miskolci dolgozó legalább két új szakmát tanulhatott volna, és legalább két bútorgyárat fel lehetett volna építeni.

Csakhogy az ehhez szükséges bátorság, szakértelem és józan paraszti ész pont ugyanúgy hiányzott Grósz Károlyból, mint ahogyan hiányzik a mai miskolci nagykutyákból is. Úgy állnak hozzá a bűnözés kérdéséhez, mintha árvízkor az lenne a legnagyobb baj, hogy a tetején úszik a kaki, nem pedig az, hogy viszi a víz a falut.

Ezért nem sok reményt fűzök a régióhoz. Egyetlen egy embert nem látok sem a helyi, sem az országos politikában, aki képes lenne felfogni, hogy új arculatot kell adni a városnak és Borsodnak. Beleértve azt is, hogy milyen ipart lehet oda telepíteni - bútoripar, IT, turizmus. Valamint a logisztika (raktározás, vámáruraktár), különös tekintettel Záhony és Csap közelségére, (Nyíregyházával összehangoltan), hogy az EU és Ukrajna ill. Oroszország közti kereskedelmi kapcsolatokat jól ki lehessen szolgálni. S milyen foglalkoztatás-politikára, lakáspolitikára, családpolitikára, oktatásfejlesztésre és infrastruktúra-fejlesztésre van szükség.

Persze, idővel meg fog oldódni, mert a történelem során mindazok, akik egy vizsgán megbuknak, újra és újra szembesülnek a problémával, amíg meg nem oldják. Itt is ez lesz, mert attól nem lesz Miskolcon fellendülés, hogy keményebben fogják fogni az etnikai alapon szerveződött bűnözői csoportokat. És az üres hasra nem orvosság, hogy a cigányok is kapnak a fejükre. De ezt jelenleg Miskolc szavazópolgára képtelenek átlátni.

P.s.: Pásztor nem rasszista. Ő csak ismertette, hogy ha a tapasztalatai szerint 16 közterületi rablásból 16-ot cigányok követnek el, akkor nem tudja, hogy ezt minek nevezhetné, ha nem cigánybűnözésnek. Az, hogy a lilaködösök erre egyből elkezdtek rasszistázni, még nem jelenti azt, hogy Pásztor az lenne. A tények makacs dolgok, és nem fognak megváltozni attól, hogy páran rángógörcsöt kapnak attól, hogy a valóság nem igazolja vissza az ő barbirózsaszín fantazmagóriáikat...

Üdv:
b

borzimorzi 2014.07.06. 18:11:32

Következő lépésbeN, Miskolc szavazópolgáraI, és a többi elütésért is bocsánatot kérek.
Üdv:
b

manager2008 2014.07.06. 19:13:49

Azt a kísérletet el kell kezdeni amikor a munkanélkülieket átképezzük adatbázis szakértőnek és megtanulnak C nyelven programozni, esetleg designerek lesznek, vagy divattervezők. Biztos sikeres program lesz, csak kérdés milyen lesz az arány a sikeresen állásba kerülők és a futottak még kategória között. Na ne vicceljünk már.

Gera 2014.07.06. 19:25:34

Puszta kíváncsiságból megnéztem, kik voltak Essen főpolgármesterei az elmúlt 30 évben. Nyilván nem folytattam kiterjedt kutatásokat a témában, de így elsőre egyik sem tűnt valami hihetetlen zseninek kiterjedt tapasztalatokkal volt nehézipari régiók újjászervezése terén :)

Szerintem egy volt rendőrkapitány simán lehet jó polgármester. Egyrészt lehetnek ugye komoly képességei és tapasztalatai egy nagyobb szervezet vezetésében, a lehetséges jelölteket ez baromira leszűkíti, mert ilyen ember eleve nem olyan sok van, aki el is vállalná. Másrészt valószínűleg elég jól ismeri a várost, ismeri a helyi elitet is és a helyi problémákat is.

A polgármesternek nem kell olyannak lenni, mint Orbán, hogy minden szarságról ő akar dönteni akkor is, ha nem ért hozzá. Ha jó vezetői képességei és kiterjedt ismeretségi köre van, akkor ki tudja választani maga mellé azokat a vezetőket, akikkel együtt jó polgármester lehet. Így gyakorlatilag bárkiből lehet jó polgármester, csak legyenek komoly vezetői tapasztalatai és helyi kapcsolatai, meg persze ne legyen hülye.

Ami a rasszista baromságot illeti, a tényeket kimondani az nem rasszizmus, hanem a probléma megoldásának elsődleges és alapvető feltétele, a tények eltagadása meg a probléma legfőbb gátja.

Egyébként közöm nincs Miskolchoz és nem ismerem Pásztor Albertet, úgyhogy én nem tudom, hogy ő megfelelő jelölt-e, de amit én tudok róla, az szerintem nem zárja ki.

nu pagagyí 2014.07.06. 19:41:31

Nem vagyok biztos abban, hogy a többi jelölt értelmesebb lesz Pásztornál.

Oldforesz55 2014.07.06. 20:07:12

@axolotl77: Szerintem 99 százalékét lehetne vizsgálni kompetencia szempontból...

Arányi Erzsébet 2014.07.07. 01:55:20

tuaregblog.blogspot.hu/2014/07/gyurcsanypuccs-20.html
Gyurcsánypuccs 2.0
Nincs Pásztor Ügy, Gyurcsány Ügy van. Egy előre megtervezett puccskísérlet szemtanúi vagyunk, amit ugyanazok próbálnak most meg, akik annak idején 2008-ban is megkísérelték eltávolítani Gyurcsányt. Fodor Gábor és köre, meg pár Szoci nacsalnik. Csakhát összeraktam a képet, tessék.
Tetszenek tudni, kik voltak Fodor Gábor jobb és balkezei 2008-ban, mikor friss SZDSZ Elnökként azonnal Gyurcsányt akart buktatni? Nem, a többség nem tudja, akkor mondom. Gulyás József és Hell Nagy István. Igen, az a Gulyás József, aki mostanra az Együtt egyik vezetője, és az Hell Nagy István, aki épp most lépett ki nagy médiahaknival a DK-ból. Mikor két éve megtudtam, hogy Gulyás József meghatározó ember lett az Együttben, akkor zacskót kértem azonnal, ugyanis Fodor főembereként mást nem tett, mint próbálta az SZDSZ akkori parlamenti frakcióját rávenni, hogy vonja meg a Bajnai kormánytól a támogatást, ami így kisebbségbe került volna, és megbukik. Vajon hogy van az, hogy a Bajnait a nap 24 órájában egy éven keresztül buktatni akaró Gulyás József lehetett Bajnai Pártjának kulcsembere? A másik ember, akivel kapcsolatban kiakadtam, mikor megtudtam, hogy hová került, az a Hell Nagy István. Mit keres Ő a DK-ban, Gyurcsány Ferenc Pártjában, mikor Fodor másik kulcsembereként épp a Feri kinyírására játszott korábban?
Mindaddig, amíg a DK tagja volt Hell Nagy István, addig ezeket nem mondtam, gondoltam, hátha belátta akkori tévedését. DK-ellenes fullmédiás habverése után viszont nem leszek többet Rá tekintettel. Itt puccs zajlik, aminek mindjárt mondom a tervét, és akkor a puccsisták valódi célját meg kell mutatni. Tessenek majd megkérdezni Hell Nagy Istvánt két médiaköre közben, hogy vajon kije dolgozott Fodor Elnöki Titkárságán és kampányában oly lelkesen? Ja, Pásztor múltját lehet hazugságokkal, csúsztatásokkal szétszedni, de ha a támadók múltját is megkocogtatjuk, az már nem oly népszerű ugye? Pedig ez lesz, ha a vakondok előbújnak, akkor bizony segítek, hogy napfényt is kapjanak. Mert bizony mindkét ember, az exDK-ás Hell Nagy István, és az Együttes Gulyás József Fodor leghűségesebb kardhordozói voltak és maradtak, akiknek az SZDSZ végromlása után csak egy feladatuk volt: előkészíteni a terepet Fodor politikai visszatérésére. Az ilyet meg, aki beépül, és aztán összehangoltan cselekszik, mikor eljön az idő, azt bizony vakondnak nevezzük....

Arthur Bloch 2014.07.07. 07:24:03

Az Egyenlítő TV is írt erről a friss "újdonságról"-Pásztor Albert jelölése. Ott elszabadult a szokásos szócséplés:-Miskolc elgettósodásának feszegetése,-alkalom a különféle oldalak mocskolására,-a lényeg,hogy ez mint "kisebbségi" kérdés min.1848-óta megoldandó,ez szóba sem került.-Jó lenne,ha végre praktikusan is tudnánk beszélni a bajok valamiféle megoldási lehetőségeiről.Amíg nem alakul ki egy stratégia,addig tartsunk rendet,addig legyen igaz és elfogadott Simone De Beauvoir mondása:"Igazságtalan helyzetben,nem lehet igazságot teremteni!NEM SZABAD a politikusokra hagyni!"-Próbáljuk elhinni,hogy a napi politika sosem megoldás akut bajok megoldására.

belevauvau 2014.07.07. 09:29:17

@Brendel Mátyás: Bazdmeg Matyi!!! Ha a jobbik zsidó származásút indít, akkor a baloldal miért nem indíthatna rasszista származású embert :-)

kekex 2014.07.08. 07:25:07

Nos: a poszt szerint közgazdasági zseninél alább nem lehetne adni az indulásnál. Érdekes, nem is tudtam Demszkyről, hogy EZÉRT indították anno dacu. Osztán mégis egészen jól elműködtette a várost - pár évtizedig.
És nincs az a közgazdasági zseni, aki józan ésszel rendelkező befektetőt tudna vonzani Abszurdisztánba, a visszamenőleges 100 %-os társasági adó földjére.(gyengébbeknek: RTL Klub, és az ő több országban működő leánykái, és Magyarország jó híre - ha volt még valami belőle)

Husz_János_Puszita 2014.07.11. 17:57:37

@kekex:

Ezt akartam én is mondani. Objektív gátja van Borsod felvirágoztatásának: Fidesz kormány.
süti beállítások módosítása