2014.05.24. 16:25 Szerző: Moin Moin

Föderatív EU-t akarunk!

Karó.jpg

„Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.”

József Attila: Hazám – 1937. május

 

Magyarországon a nemzeti önállóság afféle „szent tehén”: az egész magyar közgondolkodás egyik soha kétségbe nem vont axiómája ez. Évszázadaink mentek rá arra, hogy az ország – vagy: maradékai) függetlenségét1 védjük – ha területileg végképp lehetetlen is volt, akkor legalább szellemi téren. És amikor végre-valahára és viszonylagosan lett ismét független magyar állam, 1867 és 1918 között, akkor a feloldatlan nemzetiségi ellentétek és az I. világháborús vereség követeztében ismét egy erősen csökkent területű szuverén állammal maradtunk itt: a trianoni Magyarországgal. Ez nyilván K. O.-zta a korabeli magyar közgondolkodást, hiszen ehhez hasonló területi veszteséget legutóbb a mohácsi csatavesztés utáni időszakban szenvedett el az ország – és a magyarságtudat2. És egy-egy ilyen sokk éppenséggel ellene hat a higgadt értékelésnek: sem a XVI., sem pedig a XX. században nem történt meg ezért a magyarságot ért veszteség reális történetbe-keretbe ágyazása, a tanulságok levonása – ehelyett mindkét esetben elkezdett a magyarság „Mindent visszát!” játszani, nem gondolva arra, hogy ha (netán, ki tudja, miféle véletleneknek köszönhetően) vissza is állna az elveszett területi méret, akkor sem lenne megoldva az a sok probléma, amely elvezetett magához a veszteséghez. Tehát: sanszos, hogy jönnének az újabb veszteségek… Ahhoz, hogy ezeket elkerülhesse a magyarság, valami alapvető dologban kellene/keltett volna változtatnia: a dolgokhoz való hozzáállásában.

…Miért írom le mindezeket? Azért, hogy összefüggéseiben mutathassam meg, mi is a helyzet a manapság a magyar politika világát domináló „nemzeti önállóság-axiómával” és hogy mik lehetnek az ehhez való kritikátlan ragaszkodásnak a következményei?

Mint írtam, ezt az axiómát – hogy t. i. a magyar nép életére vonatkozó, azt jelentősebben befolyásoló döntéseket „nemzeti keretek közt” kell meghoznunk, távol tartva bármiféle „idegen hatást” – senki sem vizsgálta felül, így azt sem tudhatjuk, vajon érvényes-e még ez az alaptétel, vagy inkább káros, tekintettel az évszázadok, évtizedek során megváltozott világra? Most, amikor EU-s választás előtt állunk, gyakorlatilag egy hang sem volt az országban, amelyik megkérdőjelezte volna ennek az axiómának a hitelességét és a végiggondoltságát! Pedig ezt az axiómát két irányból is felül lehetne/kellene vizsgálnunk:

  • a modern technológia követelményeinek nézőpontjából,
  • a helyes politikai és gazdasági döntések meghozatalához szükséges „nemzeti kompetenciáink” szempontjából.

Az elsővel más két korábbi írásunkban is foglalkoztunk (Az EU, mint technológiai szükségszerűség, illetve „Függetlenség” vagy lehetőség?) - nem árt ezeket átolvasni. A másik szempont a magyar társadalmi stratégiákon alapuló kompetenciák kérdése – az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg.

Senki sem beszélt arról, hogy vajon alkalmasak vagyunk-e, mi, a magyar nép arra, hogy felelős és kompetens döntéseket hozhassunk a saját dolgainkban? Igazolják-e ezt az eredményeink? Igazolta-e a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad azt a tézist, hogy valóban mi magunk lennénk a saját ügyeink legjobb gazdái? És ha mégsem, akkor vajon mit kellene tennie ebben a helyzetben egy okos népnek?

Bizony, meg kell állapítanunk: nem rendelkezünk összenemzeti szinten azokkal a kompetenciákkal, amelyek a XXI. században sikeressé tehetnének egy népet a közösségi döntéshozatalban! Nézzük csak végig, kiket, miféle politikai alakulatokat-koncepciókat választottunk itt sorra „független kormányaink” képében – és hogy ezek a teljesen önmagunktól választott kormányok mit műveltek itt… Aztán: nézzük csak meg azt is, hogy a közmegegyezés és a történettudomány által a legsikeresebbeknek tartott periódusainkban vajon hogyan álltunk a „saját bölcsességünk kútfejéből való merítés” terén: vajon tényleg attól lettek-e sikerkorszakok ezek, mert az a mentalitás érvényesült, amely (szinte változatlan alapokkal) az „ezeréves” magyar hagyomány?

Bizony, nem!

A magyarság megmaradását egyáltalán lehetővé tévő államalapítás (amelyet most szó szerint „istenít” a kurzuspolitika) egy az egyben „idegen attraktorok” eredménye volt: abban semmi „sajátosan magyar” elem nem érvényesülhetett – mert ha érvényesült volna, akkor a magyaroknak örökre kicsengettek volna… Az akkor hagyományos magyar termelési és társadalomszervezési módszerek egyszerűen versenyképtelenné és így erőforrás-hiányossá, technológiai téren pedig lemaradottá tették volna a magyarságot – ami már akkor is egyenlő volt a „nemzethalállal”, ami pedig a magyar közgondolkodás egyik fő mumusa! Géza és István, szakítva mindenféle „hagyományos nemzeti kerettel és szokással” csatlakoztatta a magyarságot az akkori EU-hoz: a keresztény, feudális, európaisághoz – amely akkor (is…) a magyarság számára a gyakorlatban a német társadalmi, gazdasági és kulturális hatás alá kerülést jelentette.

A másik nagy magyar sikerkorszak, a kiegyezéstől 1914-ig tartó, egy szintén – egye meg a fene! – német befolyás alatt álló magyarsággal „esett meg” – és bizony, akárcsak az államalapítás korában, úgy 1867-től is komoly magyar „nemzeti fenntartásoktól” kísérten! Nem kell most nekiállnom megírni a korszak „nemzetieskedésének” sztoriját, hiszen ez közismert tény. Ami a kiegyezés korában történt, az kb. annyira volt saját invenció eredménye, mint az István király-kori esetben: azaz szinte semennyire.

…Figyelem: az nem szégyen egy népre – vagy egy emberre – nézvést, ha idegen ötletből, nem a saját, hagyományos és (már?) nem eredményes, korszerűtlen(né vált?) stratégiái mentén szervezi át az életét. Az a szégyen, ha akkor is ragaszkodunk a „sajátosan csak ránk jellemzőhöz”, ha ennek az önmagunkba zárkózásnak a vesztesei leszünk. Mármost: ha egy nép nem tudja önmagát a saját hajánál fogva átemelni a XXI. századba, ha a közpolitikában való tapasztalatlansága miatt a saját elitje folyamatosan visszaélve a demokráciával ezt a népet lefojtva tartja, amely persze afféle „örökös szegénységgenerátorként” működő rendszert hoz, akkor vajon okos dolog-e ragaszkodni a sikertelenséget termelő „nemzeti önállósághoz”? Nem jobb paradigma-e azt tennünk, hogy beépülünk egy olyan nagy közösségbe, amelyben a mi kis balfaszságaink nem tudnak a fejünkre ültetni az elmúlt negyedszázadunkban megtapasztalt „uralmi eliteket”?

Bizony: az EU, ha föderatívvá lesz, képes megóvni egy-egy nemzetet attól, hogy „görög útra tévedjen” – vagy éppen „nemzeti ügyek kormányait” ültesse egymás után kétszer is kétharmaddal a saját nyakába, hogy aztán ez a nemzeti kormány stadionokkal, közmunkával és hazavágott közoktatással kényeztesse a népet hálából… Egy kiegyensúlyozott korszakban midig jobban lehet polgárosulni, felhalmozni, mint ahogy a kiegyezés után is megtörtént ez. Ahhoz, hogy megerősödhessenek a magyar nép közpolitikai kompetenciái, és hogy anyagilag is gyarapodhasson, sokkal nagyobb szüksége van kormányzatra, mintsem saját kormányzatra. És mint láttuk: 25 éve kevés volt ahhoz, hogy saját jó kormányzatot legyünk képesek létesíteni – ez pedig azt jelenti, hogy „jelen formánkban és állapotunkban” ez egy nagy valószínűséggel reménytelen projekt!

…A demokráciában az a jó, hogy mindenki kifejtheti a véleményét és dönthet a meggyőződése szerint. Én a fentieket nem azzal a célzattal írtam le, hogy meggyőzzem a „nemzeti gőzben tévelygőket” arról, hogy jöjjenek ki onnan a XXI. század friss levegőjére. Ha akarnak, felőlem életük végéig hihetnek a „kizsákmányoló EU” összeesküvés-elméletében, vagy akár abban is, hogy Orbán majdcsak kiszabadságharcolja-pávatáncolja nekünk ide a Kis (Nagy?) Magyar Kánaánt. Hihetnek a „szennyel elárasztó multi” kontra „minket erősítő nemzeti nagytőke” hazugságában is, miközben nem akarják észrevenni azt a tényt, hogy épp e nemzeti nagyvállalkozókat is épp az EU-tól befolyó támogatások „kormányzati odacsatornázása” teszi gazdaggá, nem pedig a saját invenciójuk, az általuk kifejlesztett világverő technológia, vagy épp a mindenki másénál különb vállalati kultúra… És persze, lehet abban a hitben is megmaradni, hogy ha kilépünk az EU-ból – és esetleg csatlakozunk az Eurázsiai Unióhoz – akkor ettől hirtelen felvirágzik majd a magyar innovativitás, varázsütésre elkezdünk zseniálisan és nagyon aprólékosan egész termékpályákban gondolkodni a vállalkozásaink építésében – és hogy mindehhez dollár ezermilliárdokat ad a jóságos Putyin apó, a kínaiak, vagy az iszlám világ… Amit írtam, csupán azért írtam le, hogy legyen végre konzekvens képviselője a magyar közéletben a föderációnak – hogy legyen, aki egyértelműen és nemzeti tyúkszemekre lépésre tekintet nélkül kimondja: ismét szükségünk van a nyugat szellemi, kulturális, technológiai és szervezési téren történő beavatkozására ahhoz, hogy a magyarság sikeres XXI. század elé nézhessen – mert a tapasztalatok szerint ezt a saját erejéből nem lesz képes elérni!

…És most tessék: lehet hazaárulózni!

 

 

 

1 Eközben szépen össze is keveredett, egymásba csúszott a „szabadság” és a „függetlenség” fogalma! Pedig: különbség van függetlenség és szabadság között. Ezt a két fogalmat a magyar történelemben évszázadok során sokszor keverték: a szabadságról beszéltek elitjeink, de valójában a függetlenséget értették rajta. A „szabadság” számukra azt jelentette: ne szóljon bele külföldi hatalom abba, hogy mi, a magyar elit, mit és hogyan rendezünk el itt! De szó csak ritkán esett arról, hogy a társadalmon belüli szabadságot vajon igazán óhajtja-e ezt az elit? Legyünk őszinték: leginkább arra kellett a függetlenség, hogy belül minél korlátlanabbul érvényesíthessék a hatalmukat, érdekeiket – és csak nagyon kevés szó esett arról, hogy vajon az ő hatalmuk és a nép érdekei egybeesnek-e, hogy valóban ők-e a lehető legjobb, legalkalmasabb gazdái Magyarországnak? (Akit a téma érdekel, olvassa el a Mit kúrt el a magyar nemzet? c. korábbi írásunkat!)

2 Természetesen a XVI. századi, illetve a XX. század eleji magyarságtudat tartalma igen jelentősen eltért egymástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr306202014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.24. 21:46:59

Hazaáruló!!! De a kép jó :)

J.László 2014.05.24. 21:53:46

Hülye vagy barátom.

sielfis 2014.05.24. 21:58:30

mon... nem is mondtad eddig,hogy gyurcsótány ilyen hatással van rád ...faszfejek

vezér01 2014.05.24. 22:03:40

Szabadelvű konzervatív vagyok,tisztelem a véleményedet. De én meg nem akarok föderatív EU-t. Rózsaszín szemüvegen át nézed az EU-t, ők a saját gondjaikat se képesek megoldani,nemhogy a miénket.

Moin Moin 2014.05.24. 22:07:17

@vezér01:

Az igazi EU gondját épp azok a tagállamai jelentik, amelyek a nemzetállamiság védelmének álcájával csak a saját versenyképtelenségüket és a saját elitjeik önzését takargatják.

...De - mint azt a posztban is leírtam - nem akarlak erről meggyőzni!

Moin Moin 2014.05.24. 22:10:18

@HaFr:

No-no: te is a jakuzzidból üzengeted-írogatod-hirdeted és ajánlgatod az magyar nípnek, ki az blogodat olvassa, hogy a konföderatív karó az igazi!:-)

...És neked is van hozzá képed!

vezér01 2014.05.24. 22:19:00

Nehéz is lenne,belátom. A Nyugat elég nagy bajban volt,szerencséjükre a Kelet még nagyobban. Gorbival kiegyeztek,jöhetett a "rendszerváltás".Mi pedig elvesztettük iparunkat,mezőgazdaságunkat,isszuk a francia,belga tejet,cukorgyárunk nincs,konzervgyárunk "Bonduelle",viszont kapunk EU-s pénzeket fejlesztésre.Csak éppen azt kötik ki,hogy import-kiváltó és export növelő beruházásra nem fordíthatjuk.

7tom 2014.05.24. 22:24:30

@vezér01: az EU mi vagyunk,másrészt jobb a sikerestől tanulni, vagy ha az nem megy, és szemmel láthatóan ez a helyzet, átengedni neki a döntés jogát,mint folytatni az elkúrást.

Moin Moin 2014.05.24. 22:26:18

@vezér01: A szoksásos sztereotip eu-szkeptikus szubrutinok... Már vártam, hogy ezzel jöjjön elő valaki!:-)

Nos, a szocializmusból megörökölt ipari szerkezet és vállalati kultúra versenyképtelen, elavult volt - ráadásul egy bő évtizeddel az EU-s tagság előtt becsődölt...

Aztán: vajon melyik álmodban jelent meg az, hogy az EU-s felzárkóztatási támogatások sem importot kiváltó, sem pedig exportot növelő beruházásokra nem fordíthatók? Ez is a szokásos eu-ellenes rágalmak egyik toposza...

Nem baj: szavazz holnap a Fideszre, vagy a Jobbikra - ők a te politikai közeged és vélt érdekeid képviselői!

7tom 2014.05.24. 22:39:10

@vezér01: Még az állami tulajdonú MÁV is EU-s támogatásból fejlesztett ki IC kocsikat, amit akár exportálhatnánk is, ha lenne rá igén, de az a helyzet, hogy ma a motorvonat a nyerő a nemzetközi piacon. Ilyen az, ha egy nem piacorientált vállalat fejleszt ki valamit, de az EU-t ez nem érdekli, azt támogat, amit akarunk, csak átlátható legyen a pénz felhasználása.

gmihaly 2014.05.24. 22:40:45

Sajnos föderáció-ügyben a történelmi tapasztalatok nem túl biztatóak. Amerika egy évekig tartó polgárháború után tudta csak megszilárdítani államai szövetségét 1865 után. Persze a legyőzött délieket nem büntették a győztes jenkik, hanem újjáépítették államaikat. Náluk a szövetséges államok fölé van rendelve az Unió és a Nemzet eszméje,a szövetségi szintű közigazgatás és jogrend. A németeknél és az osztrákoknál az "örökös" tartományok, illetve a vesztfáliai béke (1648) utáni államocskák, a választófejeldelmi rendszer már előképek voltak, és 1848-ban sem a semmiből jött a szorosabb szövetkezés gondolata. Az német nyelvi és kulturális tér is segített, de valszeg az amerikai tapasztalatok is hasznosak voltak. A szláv nyelvterület föderációi, a Szovjetunió, Jugoszlávia és Csehszlovákia viszont szétestek, pedig 100 éve az ő "pánszláv", "jugoszláv", "ausztroszláv" ideológiák, a "szláv testvériség" lelkesülése is a háború kirobbanásának, alattomos eszkalálódásának egyik oka volt. Csak hát különböző szláv nyelveket beszéltek, hiba volt bagatellizálni ezt a problémát. A csehek "ausztroszláv" gondolata pedig kicsiben a Habsburg-birodalom - a későbbi Ausztia-Magyarország területén akarta a szláv népcsoportokat - anyanemzetes és anélküli nemzetiséget - területi egységbe szervezni a nem szlávok rovására, a föderatív közigazgatás jelszavával. Ennek viszont nem voltak meg a gazdasági-társadalmi feltételei, és a politikai kompetenciák sem. Ehhez képest Ausztria-Magyarország "szétzúzása" után, ha nem is azonnal, de végül Csehszlovákia is alkotóelemeire hullott. Ismert a közmondás, hogy a puding próbája az evés. A versailles-washingtoni békerendszer megadta a kipróbálás lehetőségét. "Működés" közben derült ki, hogy kozmás a puding. De hát enni kellett, ha már kiharcolták, nem lehetett szégyenben maradni, ették, ették, egyre fancsalibb ábrázattal, de végül csak kiköpték. Szerintem jó lenne "rendezni végre közös ügyeinket" összeurópai szinten. Egyeztetni kéne a tagállamoknak egymás között azokat a régebbi "viselt dolgaikat", amellyel a másik tagállamnak, valahai "ellenségnek", "ősellenségnek", kárt, szenvedést okoztak. Ez segítene megérteni ma is meglévő összetett problémákat. A problémák korrekt kitárgyalása a hatásos segítségnyújtást is lehetővé tenné. A magasztos alapelvek már nem elegendőek.Egy nagy összeurópai megbékélésre kellene törekedni, ami más, több annál, mint amit ma hangoztatnak az európai politikusok. Nem közös nevező, legkisebb közös többszörös, kompromisszum, konszenzus kell, neki kellene látni az agyonhallgatás helyett a "kibeszéléseknek". Mindezt nagy-nagy felelősséggel, empátiával kellene csinálni. Utána esetleg el lehetne kezdeni a tapogatózást föderáció ügyben, mert a vélt részérdekek miatti akadékoskodások egy része megoldódna, felülírnák azokat az összeurópai érdekek, mert talán már lesznek olyanok.

7tom 2014.05.24. 22:45:11

@gmihaly: Európa már rég megbékélt magával, maximum a magyaroknak és néhány keleti szomszédunknak nem sikerült még ez.

nevetőharmadik 2014.05.24. 22:45:46

Őszintén, kicsit én is fázom a föderáció gondolatától és a függetlenség feladásától. De aztán feltettem magamnak a kérdést:

Mire lenne jó a függetlenség? Mire akarnánk használni? Elvileg arra, hogy a magyar érdekeket képviselhessük és érvényesíthessük. Na igen, de mi a magyar érdek?

Végső soron egyáltalán nem biztos, hogy a valódi magyar érdek (azaz az itt élő emberek összességének boldogulását elősegítő program) érvényesítéséhez szükséges feltétel a függetlenség.

Akkor lehetne fontos a függetlenség, ha a magyarság érdeke szemben állna az EU, mint egész érdekeivel. De ugyan mi az az összeurópai érdek, ami szembe megy a magyarság érdekeivel?

program készítő 2014.05.24. 23:01:14

Csak nehogy megint későn gondolkodjunk,hétfőn már megtudjuk az eredményeket,én az angol beteg lépését várom,meglépik vagy sem a szabad munkaerő vándorlás elmeszelését.

tisztapista 2014.05.24. 23:05:49

A világot csúnya, negatív érdekek mozgatják, nem pedig szép, pozitív hatások.

14-18 évesen az ember még beveszi a nyugatos dumát, mert ezt tanítják az iskolában. Utána rájön, hogy az a nyugat már nem létezik, amelyet költőink és államférfijaink néha oly hőn áhítottak. Az a nyugat meghalt valamikor az I. világháborúban, vagy a másodikban, vagy Auswitzban, vagy Nagasakiban.

Azóta nincs más, csak érdek. Először a tényeket kell megállapítani, utána lehet filozófiát költeni.

7tom 2014.05.24. 23:09:43

@tisztapista: Még szerencse, hogy az EU nem a nyugat, hanem egy demokratikus közösség.

tisztapista 2014.05.24. 23:20:24

@7tom: még szerencse.

Holnap is a demokratikus közösségre kell szavazni. Neked.
Ismerek olyanokat is, akik szerint holnap a nyugatról szavazunk.
És ismerek olyanokat is, akik a döntés arról szól, hogy mellik lyányka teheti fel a baboskendőt, és mehet oda a fejőstehén közelébe.

Még szerencse, hogy valahol mindegyiknek igaza van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.24. 23:25:43

Nemzeti öntudat ide vagy oda, egy föderatív EU-val csak nyerhetnénk szerintem. Főleg ha ezeket az inkompetens rohadékokat, akik olitikusok címén a nyakunkon ülnek, megrendszabályoznák.
A nemzeti öntudat és nemzeti identitás meg megmaradhatna így is. Európában túlságosan össze vagyunk zsúfolva ahhoz, hogy mindenki össze-vissza ugráljon.

@Moin Moin: Pont a nagyobbak élnek vissza a hatalmukkal néha ;)

7tom 2014.05.24. 23:27:09

@tisztapista: Hinni sok mindenben lehet,ezért hatalmas a felelőssége a médiának, és az oktatásnak,ha rossz kezekbe kerülnek ezek a dolgok, akkor a demokrácia is kudarcra van ítélve,mert rossz döntéseket hozunk.

Weishaupt 2014.05.25. 01:21:17

Nagyon egyszerű a kérdés!
Csak a tényeket kell figyelembe venni. A 21. században a méret, népesség és erőforrás az ami sikeressé tesz egy népet, közösséget a tudást, stb. meg lehet szerezni. Szóval a századot a kontinens méretű szuperállamok, birodalmak fogják megszabni. Melyek ezek? USA, Kína, Orosz Föderáció, India, Brazília. Mind több millió km2 területű kolosszális hatalmak. Most őszintén, hogy francba tudna ezeknek ellenállni, vagy versenyezni ezekkel egy-egy lepkefing-méretű, hatalmú európai nemzetállam?! Már vége annak a világnak, hogy kis szutyok szigetországok kontinenseket kolonizálnak!!! Az a tudáselőnynek volt köszönhető (bármit is mondjon az a féreg N.Farage), ez a globalizációval megszűnt, pont. Európát nem az egymással való újbóli acsarkodás (Farage olvasatában versengés) fogja felemelni, hanem a kooperáció, aminek a nacionalizmus útjában van.

lilalalilalázik 2014.05.25. 05:36:05

@program készítő: soha nem lépik meg, Nagy-Britannia a szabad munkaerő áramlás és az EU-s munkavállalók nélkül 2 nap alatt kinyiffanna, leállna minden, a UKIP-os melldöngetős, nácifejű pöcs szavazók másnap hiába tologatnák a hatalmas bevásárlókosaraikat a Tescóban, üresek lennének a polcok és mindent belepne a szemét, mert amit az árja kölkeik eldobálnak az utcán, mert a szemétkukát nem ismerik, azt nem lenne aki feltakarítja. Szóval ennyit a UKIP-os nemzeti öntudatról, meg a magyarról is, itt is, ha nem lenne EU, akkor 10 éve még egy szaros játszótér sem épült volna, mert a mélymagyar, melldöngető magyarok a saját fajtájuknak még a szemét is kilopnák...EU-s pénzek nélkül, meg szabad munkaerő vándorlás, meg EU-s szabályozás nélkül Magyarország egy balkáni nyomortelep lenne, mondjuk így is majdnem az, de lehetne rosszabb is...

lilalalilalázik 2014.05.25. 05:45:00

@vezér01: Magyarország mér jóval a rendszerváltás előtt elvesztette az iparát...csak hitelekből tartották fent a látszatot...úgy tett Kádár papa mintha lenne ipara, a mezőgazdasága is egy nagy kalap szar volt, a hatékonyság nulla, csak a KGST-s elvtársaknak volt képes valamennyire megfelelni, egymás között csereberélték a szarabbnál szarabb termékeiket, amik a büdös életben nem voltak versenyképesek, szóval nem a rendszerváltás tette tönkre a magyar ipart és mezőgazdaságot... a rendszerváltás csak megszünette a hazugsághegyet ami eltakarta a valóságot. Ezért volt az is, hogy a vadprivatizációk is csak arra voltak jók, hogy a meglévő, valamit érő ingatlanokat elcsórják az olyan Nagy Magyarok, akik ma UFO-kal kommunikálnak. Magyarországnak egyetlen esélye volt mindig is, a nyugat, de mindig elcseszte, mert mindig többségbe kerültek az olyanok akiknek a percnyi érdeke épp másd diktált. Most is ez történik éppen, de én már nem sajnálom, szerintem az EU azzal járna legjobban ha ezt az országot kitennék az EUból, mert minden ide adott fitying felesleges.

Ptiszai 2014.05.25. 07:34:38

Dér-Korea 30 évvel ezelőtt szegény ország volt, ma gazdag ország.
Hogy csinálták?
Beengedték a multikat, segítettek nekik, és abból indultak el. USA legmegbízhatóbb szövetségese. Alkalmazkodtak a nagyokhoz, nem harcoltak ellenük. Oktatásra a GDP 3-5% költik, és főleg reál szakokat támogatja az állam.
Itthon minden rossz ami külföldi, ezt hallom. Ma már jobban megbízom az EU Parlamentben mint a hazaiba ... ez van ..

vitalis06 2014.05.25. 07:49:27

Márpedig föderatív Európa még sokáig nem lesz, és nem mert a magyarok nem akarják, hanem mert a "nyugat" sem.
Talán még a németeknél a legelfogadottabb a gondolat, de a a többi országban hatalmas az ellenállás, nem csak választói szinten, de a politika szintján is. (nem a fotelből beszélek, tanítottam, dolgoztam szinte minde eu országban az elmúl 20 évben)
Sokkal valószínűbbnek tűnik jelenleg az a felállás, hogy az eu visszavesz a belső szabályozásból (nagyobb nemzeti önállóság) és több hangsúly kerül a közös külpolitikára, gazdaságpolitkára, hadügyre.
Itthonról nézve ez talán nem egyértelmű, de ha olvasod rendszeresen a kinti sajtót, nézed a tévét, beszélgetsz kint az emberekkel akkor az eu parlament működésének megítélése a béka segge alatt van mindenhol (gittegylet, milliárdokat elnyelő semmittevők...stb) még azok is így vélik akik egyetértenének egy eu föderációval.

röhögő 2014.05.25. 07:50:42

@Ptiszai: Azt az apró dolgot ne felejtsd el, hogy Dél-Korea erős gazdasági fejlődésének egyik mozgató rugója az USA által támogatott komoly katonai költségvetés.

yatumux 2014.05.25. 08:29:26

Ez egy kretén. A baj, hogy nem tudja... :/

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.25. 08:44:16

Nem a föderáció a kérdés, hanem a tartalma.

Nyilvánvaló, hogy ha nem lesz föderáció, az EU szét fog esni.

2014.05.25. 08:52:38

Remek írás, felállva tapsolok neki, teljesen egyetértek vele. Tényleg. :-)

2014.05.25. 09:14:40

@vitalis06: "Sokkal valószínűbbnek tűnik jelenleg az a felállás, hogy az eu visszavesz a belső szabályozásból (nagyobb nemzeti önállóság) és több hangsúly kerül a közös külpolitikára, gazdaságpolitkára, hadügyre."

Nem hiszem, hogy ez bekövetkezne, ugyanis ez két egymással nagyon szembemenő nagyon nyilvánvaló intézkedés lenne, még az európai bürokrácia számára is. Az euszkeptikus hangok nem erősödtek volna fel a gazdasági válság nélkül. Mindez szerintem csak annyit jelent, hogy egy versenyképességhez nélkülözhetetlen kontinentális európai hatalom kialakítása még nagyon az elején tart, de jó volt az irány. Remélem, egyszer megszűnik a nemzeti bohóckodás.

Fejesrob 2014.05.25. 09:25:02

Föderítav EU-t akar a liberális, de úgy, hogy kicenzúrázza az ellenvéleményt.

Mondok valamit haver: A föderatív EU önmagában nem lenne halott ötlet, ha nem Gyurcsányfélék és liberálisok mantráznák.

Mert így valamiféle diktatúra lenne belőle, USA és Izraeli irányítással. Már így is eléggé az.

vezér01 2014.05.25. 09:32:29

@Moin Moin: Konkrétan az Erste Bank hirdetményében volt olvasható kb.4 évvel ezelőtt,hogy EU-s pénzekre lehet pályázni,kivéve az idézetteket.

nemecsek ernő áruló 2014.05.25. 09:45:39

@Fejesrob: Mégis mi baj lenne az Európai Föderációval? Megszabadulnál a Gyurcsányoktól és Viktoroktól, akik kizárólag 4 években tudnak gondolkodni.

Moin Moin 2014.05.25. 09:48:56

@vezér01: Akkor javaslom, olvasd el az alábbi (az Európai Regionális fejlesztési Alap céljairól és működéséről szóló) dokumentum 3. és 5. cikkében állókat!

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R1301&from=HU

...Ilyesmiket olvashatsz benne:

3. cikk

Az ERFA támogatások köre

(1) Az 5. cikkben meghatározott beruházási prioritásokhoz való hozzájárulás érdekében az ERFA-ból a következő tevékenységek támogathatók:

a)
termelő beruházás, amely hozzájárul fenntartható munkahelyek teremtéséhez és megőrzéséhez a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) nyújtandó közvetlen befektetési támogatás révén;

b)
termelő beruházás, függetlenül az érintett vállalkozás méretétől, amely hozzájárul az 5. cikk (1) és (4) bekezdésében, illetve – amennyiben a beruházás nagyvállalatok és kkv-k közötti együttműködéssel jár – az 5. cikk (2) bekezdésében meghatározott beruházási prioritásokhoz;

c)
beruházás a polgároknak alapvető szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúrába az energia, a környezetvédelem, a közlekedés, valamint az információs és kommunikációs technológiák (ikt-k) terén;

...és:

5. cikk

Beruházási prioritások

A hivatkozott rendelet 15. cikke (1) bekezdése a) pontjának i. alpontjában említett Partnerségi Megállapodásban meghatározott fejlesztési szükségletek és növekedési lehetőségekkel összhangban az ERFA a következő beruházási prioritásokat támogatja a(z) 1303/2013/EU rendelet 9. cikke első bekezdésében meghatározott tematikus célkitűzéseken belül:

1.
a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítése a következők révén;

a)
a kutatási és innovációs (K+I) kiválóság fejlesztése, és különösen az európai érdekeltségű kompetenciaközpontok támogatása érdekében a K+I infrastruktúra és kapacitás megerősítése;

b)
a vállalkozások K+I beruházásainak előmozdítása, valamint a vállalkozások, a kutatási és fejlesztési központok és a felsőoktatási ágazat közötti kapcsolatok és szinergiák létrehozása, különös tekintettel a termék- és szolgáltatásfejlesztésbe, a technológiaátadásba, a társadalmi innovációba, az ökoinnovációba és a közszolgálati alkalmazásokba, a keresletélénkítésbe, a hálózatépítésbe, a klaszterekbe és az intelligens specializáció általi nyílt innovációba történő beruházásokra, továbbá a technológiai és alkalmazott kutatás, a kísérleti programok, a korai termékhitelesítési intézkedések, az alaptechnológiák fejlett gyártási kapacitásának és próbagyártásának támogatása, valamint az általános célú technológiák terjesztése;

2.
az ikt-khoz való hozzáférés elősegítése és e technológiák használatának és minőségének fokozása a következők révén:

a)
a szélessáv-kiépítés kiterjesztése és nagy sebességű hálózatok kiépítése, valamint a digitális gazdaságot szolgáló feltörekvő technológiák és hálózatok bevezetésének támogatása;

b)
az ikt-termékek és szolgáltatások, az e-kereskedelem továbbfejlesztése és az ikt iránti kereslet fokozása;

c)
az e-kormányzás, az e-tanulás, az e-befogadás, az e-kultúra és az e-egészségügy ikt-alkalmazásainak megerősítése;

3.
a kkv-k versenyképességének fokozása a következők révén:

a)
a vállalkozói szellem előmozdítása, különösen az új ötletek gazdasági hasznosításának megkönnyítése, valamint új cégek alapításának – többek között üzleti inkubátorházak segítségével történő – ösztönzése;

b)
a kkv-k számára új vállalati modell – elsősorban a nemzetközivé válás céljával történő – kidolgozása és megvalósítása;

c)
a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtésének és bővítésének támogatása;

d)
a kkv-k abban való segítése, hogy növekedni tudjanak a regionális, nemzeti és nemzetközi piacokon, és hogy az innovációs folyamatokban részt tudjanak venni;

...Remélem, ez elég meggyőző?:-)

7tom 2014.05.25. 10:30:26

@röhögő: komoly katonai költségvetés már nálunk is volt, és mire mentünk vele?A felzárkózásnak nincs köze a katonasághoz.

gmihaly 2014.05.25. 10:50:45

@7tom: Ez a klasszikus felállás. Nekik már klassz, a többieknek kuss? Persze, hogy egymás egykori "ősellenségei" a két pusztító világháborúba belefáradtak. De azok is ők voltak. Az angolok a rivális gazdasági erőket, franciák a rivális "birodalmakat" szét akarták zúzni, lásd pl: Edvard Benes: Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot. Wilson amerikai elnök "emlékeztette" a franciákat a népek (nemzetek) önrendelkezési jogának alapelvére. Ezt "nyomatta" Európa egészen mostanáig. Ez az éles változás a föderáció irányába innen nézve ülepszájú megnyilvánulásnak látszik annak ellenére, hogy ez lenne a jó megoldás, de éppen az eddigiekből is látszik, mennyire nehéz megvalósítani. Az "európaiak" megbékélésének másik tényezője volt az, hogy Amerika másodszor is kihúzta őket az elsőnél jóval nagyobb szarból. Hiszen Hitler a vesztes Németország túlzásba vitt megsarcolási kísérletének a "terméke" volt. Ez pedig a második 1917-es orosz forradalom utáni helyzettel magyarázható, amikor a franciák elveszítették az ottani kinnlévőségeiket és azt a németeken óhajtották behajtani. Nos, Amerika úgy döntött, hogy a győztes és vesztes országok újjáépítését egyformán segíti "illetékességi területén". Mi nem azon a területen vagyunk. Amerika nem keverte össze a németeket Hitlerrel, amire az angolok, franciák hajlottak volna. Hitler amúgy is nyugat-osztrák volt, annak a régiónak a szülötte, amely legszorgalmasabban igyekezett minél hamarabb teljesen "judenrein"-né válni egykoron. Persze, ők most már tapintatosak egymással, nem hánytorgatják fel a "viselt dolgokat", kerülgetik, mint macska a forró kását, mert nagyon jól tudják, milyen veszélyes a felelőtlen fecsegés. De a hozzád hasonló fogadatlan prókátoraik, komprádoraik minket hergelnek, aminek nincs sok értelme, mert ettől nem "javulunk meg", inkább "bevadulunk". A komprádorok hasznot húztak a belépésből, de megingott a pozíciójuk, a szegény nép, a többiek a "klasszikus"-ból csak a kusst látják, a hazai nagyipar zászlóshajóinak tönkremenését, és ennek a közgazdák általi kidumálását arról, hogy ez "szükségszerű" volt. Magyarázd ezt annak a milliónyi munkavállalónak, aki kizuhant a teljes foglalkoztatásból a sebtében összetákolt "munkaerőpiacra".

vitalis06 2014.05.25. 10:51:23

@trev: addig amíg az eu olyan nagyon fontos dolgok szabályozásával foglalkozik mint a forgalomba hozható banán vagy uborka görbületének meghatározása (és ez nem vicc, szabályozták) addig nem lesz semmi.
először az alapvető kérdéseket kéne szabályozni és utána lehetne elmenni a részletek felé. A probléma az, hogy az alapvető kérdésekben nincs megállapodás (épp az államok eltérő érdekei miatt) ezért eljátszadoznak a részletek szabályozgatásával.
ez teljesen rossz irány

2014.05.25. 11:05:56

@vitalis06: Nem hiszem, hogy rossz az irány, de Európának is keményen tanulni kell az együttműködést. Abból, hogy vannak fölösleges, sok javításra szoruló dolgok és hibák, még nem következik, hogy elhibázott a koncepció. Te sem úgy születtél, hogy azonnal beszélted az anyanyelved. A tanulás során sokat hibázik az ember, és inkább a részletekben hibázzon, mint rögtön az alapvető dolgokat barmolja szét.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.25. 11:23:13

@vitalis06: +1 . Az EU is olyan, mint minden más : tudni kellene használni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.25. 11:24:37

@trev: Itt nem hibázásról van szó. Büntetések kiszabásában, meg jogi kérdésekben nincs egyezség, de apróságokban meg kötekednek. Ez így nem hiba, hanem alapok hiányoznak.

2014.05.25. 12:16:50

@ColT: Talán így van, talán nem. Ezt én hajlandó vagyok kiküszöbölendő hibának tekinteni. Az erős Európai Unió vagy létrejön, vagy jelentéktelenné válik Amerika és Ázsia között. A cél adott, a megvalósításért dolgozni kell, megoldást találni, nem pedig elintézni annyival, hogy "az alapok hiányoznak".

vezér01 2014.05.25. 13:26:37

@Moin Moin: Lenyűgöző ! Mármint, hogy képes voltál miattam mindezt lekopogni !

Moin Moin 2014.05.25. 14:04:04

@vezér01: Mindent az ügyfélért!:-)

Tudod, nem árt, ha úgy formálunk véleményt dolgokról, folyamatokról, szervezetekről vagy személyekről, hogy ismerjük a velük kapcsolatos adatokat, tényeket és összefüggéseket. Lehet persze másként is véleményt alkotni - vagy: engedni, hogy spontánul alakuljon a vélemény - ám ezek a "más módok" nem igazán segítik a felelős állampolgári kompetenciák kialakulását. A személyes, vagy közösségi frusztrációkra, sérelmekre, vagy alaptalan vágyakra alapozó politikai vélemény rendszerint sikertelenné tesz, egyént és társadalmat egyaránt.

2014.05.25. 14:21:47

@Moin Moin: "A személyes, vagy közösségi frusztrációkra, sérelmekre, vagy alaptalan vágyakra alapozó politikai vélemény rendszerint sikertelenné tesz, egyént és társadalmat egyaránt. "

Hehe, jobboldalon jelenleg nem éppen ezt tapasztalják, a reggel meg még odébb van. Nem biztos, hogy ott szeretnék lenni az ébredésnél.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.25. 16:33:54

@trev: Hát, ez igaz, de így nem is lesz erős, ha a banán görbülete fontosabb, mint hogy a szabálysértőket, bűnelkövetőket utol lehessen érni bármelyik tagállamban.

2014.05.25. 16:42:20

@ColT: Ma még ez, de ennek tapasztala alapján holnap talán már fontosabb dolgok is. :-)

2014.05.25. 18:47:14

@ColT: Miért ne? Valahonnan el kell indulni. A közös érdek pedig elég kényszerítő.

vajdasagi 2014.05.25. 18:50:39

@ColT: A banán görbülete egy jó vicc, az uborka meg még jobb. De hatalmas hibának tartom találni egy olyan dolgot, ami kigúnyolható, és leragadni ennél. Miért nem az olcsó repülőutakat említed, Az sem tetszik? Vagy a határok megszűnését? Ezernyi pozitív eredménye van az Eu-nak. És ezeket hajlamos vagy észrevétlenül hagyni. Mert az Neked jár. És leragadni egyetlen egy görbületen. Nekem személy szerint nagy-nagy esély az EU: a cégem egyre több szellei exportot valósít mg és egyre több alkalmazottal egyre több adót is fizetek Magyarországon. Ez nekem jó, az alkalmazottaimnak is jó, és mivel sok adót fizetünk egy picit az egész országnak jó. Hát ez nem fontosabb mint a "görbület"?

Ja: azért utazhatunk vízummentesen az USÁ-ba, mert az EU a sarkára állt. Ez nem fontosabb a banán görbületénél?

Danubium 2014.05.25. 19:17:17

"A magyarság megmaradását egyáltalán lehetővé tévő államalapítás (amelyet most szó szerint „istenít” a kurzuspolitika) egy az egyben „idegen attraktorok” eredménye volt: abban semmi „sajátosan magyar” elem nem érvényesülhetett – mert ha érvényesült volna, akkor a magyaroknak örökre kicsengettek volna…"

Ez volt a hitleri mitológia egyik kedvenc kliséje, a társadalomtörténészek egybehangzó véleménye szerint lealjasító, soviniszta baromság.
Látom libsikék jól megválogatják kútfőiket.

A poszt mondandója engem leginkább az amerikai polgárháború előtti anti-abolicionista röpiratokra emlékeztet.

ParaZita2 2014.05.25. 19:18:56

Meghökkentő: legnagyobb magyarvesztő(k egyike) volt Kossuth. Nem lenne-e jobb most osztrákként kelni és feküdni nap-mint-nap, itt a Kárpát medencében is?

Vagy: bőven több, mint 200 éve működik:
"United we stand, divided we fall!"
Aki ezzel nem ért egyet, az önző, élősködő, ösztön-vezérelt, primitív, kártékony fajhoz tartozik.

További vesszőparipám: jogi végzettség nem járhat doktorátussal. A jog ismerete érettségi része. Más kárából élni büntetendő, irtandó.

(egyéb meghökkentés?)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.25. 19:47:27

@trev: De nem innen kell indulni! Ezek hangyafasznyi dolgok, sokkal fontosabbakal nem foglalkozik semmi, mert az komolyan sértené valaki érdekeit...

@vajdasagi: Hát nem egészen erről volt szó. Ezek jó dolgok, de amiket fentebb írtam, azok nem tűnnek fel?
Amúgy ha visszaolvasol, és az erősebb EU mellett vagyok, de a hülyeség mellett sosem voltam. És ez nem azt jelenti, hogy hülyeség lenne az EU, de jelen formájában, ilyen jelképes hatalommal, nem jó az irány.

Error Flynn 2014.05.25. 21:43:11

@ColT: Az USA-ban sem vesztek el azóta sem az egyes államok különbözőségei, és még a jogrendszerben is vannak eltérések a kormányzóságok révén, tehát egyáltalán nem kéne félni nekünk sem az Európai Egyesült Államok gondolatától.
A háborúk és a viszályok mindig a nemzeti érdekekből (és vallási, vagy egyéb világnézetbeli különbségekből) születnek. Mikor volt utoljára, hogy az USA háborúzott önmagával, és mikor volt legutóbb háború Európában? Ja, tőlünk nem messze most is éppen háború van...

Error Flynn 2014.05.25. 21:44:44

Egyébként sem értem, mi a jó abban, ha döngethetjük a mellünket, hogy magyar vagyok, meg román vagyok, meg szlovák. Ja, vagy pontosan ez a cél? Akkor nem szóltam...

Error Flynn 2014.05.25. 21:46:46

Ember-Európai-Magyar. Ebben a sorrendben.

vajdasagi 2014.05.25. 22:08:06

@ColT: Azt, hogy egy EU-féle képződménynél jó-e az irány, azt most nem nagyon látjuk. Majd 100 év múlva lehet értékelni. De nekem úgy tűnik, hogy most jobban áll az EU, mint mondjuk 30 éve. Hogy nem tökéletes? Hát semmi sem az. Szépen lépésről lépésre javítgassuk. És végig úgy tekintsünk rá: az EU mi vagyunk. Nem valami távoli hatalom. Te meg én is beleszólunk abba, hogy alakul. Én pl. nagyon várom a roaming-díjak eltörlését jövő januárban.

vajdasagi 2014.05.25. 22:12:18

@Error Flynn: Én esetleg még előrébb kezdeném: Gea/Földanya egy lakója-Ember-Európai-Magyar.

Error Flynn 2014.05.25. 22:43:24

@vajdasagi: Igaz, a földlakó van az első helyen ;-)

nevetőharmadik 2014.05.25. 22:52:14

@Error Flynn: én nem tudom, miért diszkrimináljátok a lokális halmaz többi lakóját. Persze akik azon kívül vannak, azok szerintem is dögöljenek meg :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.26. 11:16:57

@Moin Moin: monttam, h hazaáruló!! én mindég konvekzens, vonkezkvens vagyok

Moin Moin 2014.05.26. 13:46:34

@HaFr:

Látom, már az ital beszél belőled!

Ennyire azért nem kellett volna lealjasodni a Mesterházyék buktája miatti örömödben! ...Hír a mai Borsonline-tól:

"Ma kora reggel a XII. kerület egyik, egyébként jó hírnévnek örvendő vendéglátóipari egysége közelében a megrémült lakosságtól riasztás érdekezett a körzeti rendőrőrsre, hogy egy nekibátorodott vaddisznó borogatja a környék szemeteskukáit. A kiérkező TEK a feltételezett dúvadban a HaFr Blog közismert és egyre ellentmondásosabb megítélésű szerzőjét azonosította. Kihallgatása jelenleg is folyik - már amennyire képes artikulált beszédre. Tettére azt a magyarázatot adta, hogy "Végejamaszopnak!", illetve, hogy "Mostmáncsakagyúrcsántkellkicsinánli!"

Az esetet valószínűleg gyorsított eljárásban fogják tárgyalni és egyik, még nálánál is aljasabb bloggertársa közbenjárására a bajorországi Lansberg börtönében töltheti majd le a kiszabott büntetését, cellatárs a közelmúltban adócsalásért elítélt Uli Honeß lehet."

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.26. 18:00:32

@vajdasagi: Szerintem kurva messze van a tökéletestől.

"Te meg én is beleszólunk abba, hogy alakul."
Hogyan is? Melyik naplopó rabló idióta megy ki oda?
Mert nem látom hogy hogyan szólnánk bele.
A roamingdíjak eltörlése? 14 év után, amióta tagok vagyunk, marha nagy eredmény, tényleg.
Az megvan, hogy a szlovák nyelvtörvény mennrire rezegtette meg a baromi demokratikus ingerküszöböt? Nem a lóláb lógott ki.

vajdasagi 2014.05.26. 18:54:05

@ColT: Nézd, amikor egy térségnek 400+ millió lakója van, akkor úgy szólunk bele, hogy képviselőket választunk. Ez épp tegnap történt. Aztán azok eljárnak az érdekünkben. Ezt hívják képviseleti demokrációnak. Nem épp a legjobb módszer, mert a hülye is annyi szavazatot kap, mint az okos, de jelenleg nincs jobb.

Lehet, hogy 14 év után lett a roamingdíj eltörlése, de ez csak Neked meg nekem 14 év. Az osztráknak 30 év után lett eltörölve, de nicsak: kivárták, és most örülnek neki,

Egyébként messze nem ez a teljes lista. Ezt csak említettem, mint olyat, amelyet majd könnyen megértesz. De tudod mit: játszunk azt, hogy én mindig említek 1 új EU-s előrelépést, és Te a válaszodban lebecsülöd azt. Én újat írok, és Te azt is fikázod - és meglátjuk melyikünk lesz szavahihetőbb a kommentjei alapján egy idő elmúltával.

Tehát a következő fegyertény: vízum nélküli utazás az USA-ba.

Egész más fronton: a szlovákok kevesebbszer piszkítottak oda, mint mi, és ezért amikor ők tesznek 'csúnyát', azt jobban elnézik nekik, mint amikor mi. Mert hiszen mi kokikat és sallereket osztunk
Majd ha ők is gumicsizmás típusú politizálást adnak elő Brüsszel felé, akkor őket is cseszegetik. Ez ilyen egyszerű.

Az EU törvényhozása egyébként sokszor kiszámíthatóbb és számomra hasznosabb, mint a Magyar Országgyűlés törvényhozása, amely visszamenőleges, átgondolatlan, és haveri érdekeket követ.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.27. 19:35:54

@vajdasagi: "Ez épp tegnap történt. Aztán azok eljárnak az érdekünkben. "
Aha. A magyar képviselők itthon is, ott is arról híresek, hogy eljárnak. Mondjuk eljárnak sikkasztani.

"Lehet, hogy 14 év után lett a roamingdíj eltörlése, de ez csak Neked meg nekem 14 év."
Nincs 30 éve roamingdíj. 14-18 év, mert a 90-es évek vége óta van szélesebb körű mobil-elterjedtség.

"Egész más fronton: a szlovákok kevesebbszer piszkítottak oda, mint mi, és ezért amikor ők tesznek 'csúnyát', azt jobban elnézik nekik, mint amikor mi. "
Akkor még mi sem piszkítottunk. Másrészt rendben a kettős mérce?

"Az EU törvényhozása egyébként sokszor kiszámíthatóbb és számomra hasznosabb, mint a Magyar Országgyűlés törvényhozása, amely visszamenőleges, átgondolatlan, és haveri érdekeket követ."

Ezért mondtam feljebb, hogy jobb lenne a föderatív.

röhögő 2014.05.28. 06:49:47

@7tom: De van, ha az saját ipart fejleszti külső támogatásból.

Geo_ 2014.05.29. 00:33:16

@vitalis06: azért ez erős csúsztatás, nem illik összekeverni a szabványosítást és a politikai működést. (Amúgy valóban létezett ilyesmi - az I.o. árukra, de azóta eltörölték.)

S persze, sok más piszlicsáré üggyel is foglalkoznak - ha valaki elért az ehhez szükséges támogatást, vagy ha egy kormánynak nagyon fontos. Pl. a kedvencem, állatvédők kezdeményezték, s számunkra nevetségesnek tűnő dolog a cápauszony fedélzeten történő leválasztása.

S különben is, megfigyelhető itthon, hogy derék politikusaink gyakran egy nyilatkozatban utasítják el az EU beavatkozását - majd a következő mondatban már brüsszeli direktíváért kiáltanak. Vagy még nem hallottam, hogy inkább visszaadjuk a földre vonatkozó támogatást, csakhogy nemzeti hatáskörben maradhasson a földtörvény.

Husz_János_Puszita 2014.05.29. 13:31:26

Az egyetlen esélyünk a föderális únió, ha védelmet akarunk a saját idióta kormányainktól.
süti beállítások módosítása