2013.09.05. 19:05 Szerző: Becsületes brigantik

Gondolatvilág

Ellenzéki.jpg

„Nicht durch Reden oder Majoritätsbeschlüsse werden die großen Fragen der Zeit entschieden…, sondern durch Eisen und Blut.“

(„A kor nagy kérdései nem szónoklatokkal és többségi határozatokkal fognak eldőlni…, hanem vassal és vérrel.”)

Otto von Bismarck – 1862. szeptember 30.

 

 

Előző posztunkat egy Hitler-idézettel vezette fel – most jöjjön Bismarck! Mindezt azért, hogy felrázzuk azt a köcsög csupor aludttejet, amit mindközönségesen csak „ellenzékieknek” szokás nevezni. Hátha még nem késő megérteniük, „mit cselekesznek”…

Van egy nagy baja az ellenéknek: támogatói között sok a gondolkodó ember! Ezt úgy értem, hogy az a fajta ember, aki nem cselekvő. Az ellenzék szellemi hátországát a cselekvés kultúrája helyett a beszéd kultúrája uralja.

Ez egy nagyon szép és nagyon fontos világ – csak épp nem a politika világa. A politika világában csak a tettek és a tettrekészség számít, a kezdeményezőkészség - nem pedig az, hogy milyen szépen tudsz a barátaiddal a szabadság és demokrácia eszméjéről beszélgetni. Mert amíg te elegánsan bölcselkedsz az elefántcsonttornyocskádban, addig mások folyamatosan cselekszenek – speciel éppen azért, hogy neked lassan már a tornyod se legyen meg. Értsd meg végre: ez a meccs az irhádra megy – és az irhád nélkül az elveid se érnek semmit sem!

2002 és 2010 között hagytátok a kormányaitokat és a politikai vezetőiteket, hogy elkurvuljanak és emiatt megutálták őket a jobb érzésű emberek, így tulajdonképpen ti idéztétek elő azt a helyzetet, amelyet 2010 óta az vas és a vér ural.  Ti, éppen ti hoztátok az ország nagyára a több mint kétharmadot – mert akkor is csak filozofáltatok, amikor a baloldali és liberális politikusok esztelenül és tisztességtelenül viselkedtek „rendszerszerűen”. Ti csak ültetek a helyeteken. Nem figyelmeztettétek a pártjaitokat, nem kényszerítettétek ki belőlük a tisztességességet. Kussoltatok.

Most bezzeg ágáltok, úgy, mintha semmiről sem tehetnétek, mintha nem épp a ti kollaborációtok „eredménye” lenne az, hogy ma nem létezik ellenzéki hitelesség azok szemében, akik ezt az országot eltartják. Mert ők, az eltartóitok, akkor is dolgoztak és nem kollaboráltak – és akkor és ma is megvetik, jogosan, azokat, akik nem szólnak, ha hasznuk van a rendszerből.

Igen: az a helyzet, hogy mi nem szeretjük azokat, akik emelkedettséggel próbálják takargatni a gyávaságukat! Nem fogadjuk el őket vezetőinkül és nem látjuk bennük a saját „véleményvezéreinket”.

Sokan még ma is azt hiszik, hogy titeket kell és lehet megnyerni ahhoz, hogy az ellenzék ismét a közéletet tematizáló pozícióba kerüljön: azt hiszik sokan, hogy ehhez a ti írásaitok és mondanivalótok kell – ám ez tévedés, mert régi fejekben nem születnek már új gondolatok, a régi gondolataitokkal meg látjuk, mire mentünk és hova jutott az ország!

Lehet, hogy ti azt hiszitek, hogy ti vagytok az ellenzéki oldal – de ti senkik sem vagytok, mert csak az lehet valaki, bármi, aki képes cselekedni. A cselekvés pedig egyenlő a helyzetismerettel, a szervezettséggel, a meddő viták mellőzésével és a hierarchiába rendeződéssel – vagyis csupa olyasmivel, ami nem vagytok. A helyzetről fogalmatok sincs: nem értitek, miért nem volt sikeres a demokráciakísérlet és hogy a versenyszellemű kapitalizmust miért fojtotta el az érdekkörök világa. A szervezettséggel hadilábon álltok: ahogy Shakespeare mondatja a Coriolanusban Menenius szenátorral, „szívesebben randevúztok az éjszaka farával, mint a hajnal homlokával”… A hierarchia pedig nektek „gyanús”: azt önkéntelenül is a megalázó vakfegyelemmel keveritek össze.

A ti világotok egy „gondolatvilág”, valahol az űrben, vagy Hollandiában, Spinoza korában – de hogy nem az itt és most, az biztos! Ti azt hiszitek, hogy elég beszélni-írni a demokráciáról és nem kell egy demokratizmusra - azaz: közös tervezésre-szervezésre - nevelő közoktatás, vagy éppen egy olyan államrezon, amely nem teszi lehetővé a kivételezést akkor sem, ha éppen a „baráti oldal” akarna kivételezni. Egyszerűen fogalmatok sincs arról, hogy miféle és mennyi előfeltételt kell megteremteni ahhoz, hogy itt önjáró demokrácia lehessen. Ehhez ugyanis nem elég leváltani a Fideszt: az is kell, hogy akik „elkúrták, nem kicsit, nagyon”, azok se rendezkedhessenek be a maguk megszokott módján.

Magyarországon az utóbbi időkben több olyan párt is alakult, amelyik az országot eltartó réteget akarja levadászni, ám erre egyik sem lehetett-lehet képes, mivel vagy teljesen felkészületlen, habókos figurák gründolták ezeket, vagy pedig olyanok, akik így vagy úgy a „gondolatvilágban” élnek. Az jellemző rájuk, hogy jó szorosan begombolkoztak valamely szakterületbe vagy eszmerendszerbe és onnan az Istennek ki nem mozdulnának: csak „kalapácsuk” van, ezért az egész társadalmat és annak minden, az ő részigazságukon kívüli részét teljes természetességgel nézik „szögnek”.

Ha a gazdaságból jönnek (mint Bokros), akkor mindent gazdasági szemszögből kezelnének, nem gondolva azzal, hogy az embereket az ő Excel-tábláik éppenséggel nem fogják fellelkesíteni és melléjük állítani. Lehet igaza szakkérdésekben Bokrosnak – csak épp ez nem fog érzelmeket gerjeszteni a választók tömegeiben. Az introvertált szakbarbár nem abból az alomból származik, mint a karizmatikus politikus. Ha nincs karizmatikus politikus, akkor nem lesz számottevő politikai erő sem – anélkül meg hiába minden!

Ha a liberalizmus az ő természetes élőhelyük, akkor képesek azt hinni és hirdetni, hogy az Magyarország baja, hogy „nincs szabadság”. „Lószart, mama!”: a baj éppen az volt (kedves Fodor Gábor), hogy úgy volt szabadság húsz évig, hogy a nép nem tudta sem azt, hogy az mit jelent, sem azt, hogy miképpen kell azt okosan használni. Ha megint csak szabadságot adnánk, azzal ismét csak Orbánt juttatnák végül hatalomra a magyarok

A mi nagy kérdéseink nem eszmei-szakmai bölcselkedések által fognak eldőlni. Mi sem azért írtunk ennyit a Progresszív Blogon 2010 tavasza óta, hogy csak írjunk: utálunk írni! Mi azért írtunk, hogy felkészüljünk a cselekvésre, amelynek ideje most jött el! Mostanra érett meg a magyar fejekben a helyzet arra, hogy legyen valami más és hogy ezt a valami mást – akár reménytelenségükben – támogatni kezdjék. Már nincs hit abban, hogy összeszedi magát ez az ellenzék, ami van, ugyanakkor sokan akarnak bízni abban, hogy mégiscsak van alternatívája a Fidesznek vagy a kivándorlásnak. Ez az alternatíva pedig ti magatok kell legyetek: akik eddig is és ezután is eltartjátok az országot. Sokan mondják, hogy Magyarországon nincs polgárság. Dehogy nincs: ti vagytok az!

Ha jobbat akartok Orbánnál-Mesterházynál és ha Bajnairól is látjátok, hogy csak egy puhapöcs, akkor gyertek és csináljuk meg együtt! …Nehogy már az legyen továbbra is, hogy efféle alakok költik el az adótokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr435496962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2013.09.05. 23:51:33

"A cselekvés pedig egyenlő a helyzetismerettel, a szervezettséggel, a meddő viták mellőzésével és a hierarchiába rendeződéssel"

Ezt Géfodor készülő szótárából loptátok.

Persze, biztos erre is találtok majd valami húgyagyú generálist, valahogy ilyenformán "Egy szalmaszálat se hagyjunk az ellenségnek!"

panelburzsuj 2013.09.06. 00:10:59

(Na, ahogy elnézem a "Legfrisebb kommentek" rubrikában - az ötből négy én jött.

Meglehet, ez az eléggé speciálisan szegmentálódó érdeklődés annak köszönhető, hogy a hülyemagyarok ugyan gyakran látványosan kipakolt alanyok nélkül, csak úgy ragozgatva gondolkodnak, de a cselekvő nélküli cselekvésre azért még ebben a "szisztémában" is gyanakodva néznek.

Ütött az óra, blogprogok: ki veletek!

Minimum valami impresszumba.)

panelburzsuj 2013.09.06. 09:18:13

áuaáauáau

Húzgálni van képünk? :)

Moin Moin 2013.09.06. 09:34:04

@panelburzsuj: Elnézést, az adminfelületen az imént valamit "elkúrtunk, nem kicsit, nagyon!":-)

panelburzsuj 2013.09.06. 09:37:09

@Moin Moin:

Kárpótlásként elfogadok egy Sztálin-összest ...

(Vagy egy 200 km-es IC-retúrt... :)

panelburzsuj 2013.09.06. 10:41:26

@Moin Moin:

És végleg.

Berozsdált az Auróra?

aszterixagall 2013.09.06. 14:23:26

Ok ,rendben. Akkor most hogyan tovább?

@panelburzsuj:
A legutóbbi liberatorium poszthoz fűzött megjegyzéseidből úgy tűnt, hogy alapvetően egyetértesz ennek posztnak az alapgondolatával. Vagy nem, vagy igen, vagy de?

Ja, és ott is azt hitted, hogy moderáltak. Rossz tapasztalatok?

panelburzsuj 2013.09.06. 15:16:06

@aszterixagall:

Hátulról:

Blokkot/bant eddig egyetlen "netes személyiségtől" sikerült kiérdemelnem: maroz. Vincenként, majd kakukk-ként is kitiltott: egyenletes teljesítményt nyújtott a párosunk! :)

Hozzászólásaim el-eltünedeztek máshol is, de jellemzően a blogmotorra kenhető körülmények között. Az utóbbi héten két esetben biztos, hogy kimoderáltak (mondjuk elég éles, de jó minőségű "beszólás" volt mindkettő - kár értük, de hát ahol gyalulnak, ott ugye...:) - bosszantott volna, ha ez afféle kampánybevezető "trenddé válik". Azért kérdeztem vissza több helyen is.

panelburzsuj 2013.09.06. 15:28:33

@aszterixagall:

Ami a "világnézetemet" illeti:

Konkrétan ide vágó szelete talán úgy fogalmazható meg: nem látom szerencsés választásnak, ha a kollektivista gondolkodásmódból fakadó nemzeti csorbáinkat kollektivista eszközökkel próbáljuk kiköszörülgetni.

panelburzsuj 2013.09.06. 15:37:46

@panelburzsuj:

(Most éppen a BrendelMatyinál veszett ködbe két apró szurkapiszkám.

De pont vele álljak le szkanderozni? Vagy Demokratikus "Kata blogján" követeljem vissza az egész ügyesre kerekedett szösszenetemet? :)

panelburzsuj 2013.09.06. 15:41:11

@panelburzsuj:

Akár matematizálhatom is:

2 félázsia =/= 1 egészeurópa

panelburzsuj 2013.09.06. 16:51:40

@savanyujóska:

Pont ezt kérdeztem én is az elveszett kommentemben - csak valamivel cizelláltabban és többesszámba rakva.

♔bаtyu♔ 2013.09.06. 16:54:57

Fodor épp most kér LISTÁS helyet az Együtt2014-től.

El lehet képzelni ezek az irdatlan nagy demokraták mennyire bízhatnak magukban, ha alapból listás helyet akarnak. Ráadásul nyilván, elől.

Azért van ennek a Fodornak arca rendesen.

panelburzsuj 2013.09.06. 17:04:37

@♔bаtyu♔:

Volt kitől ellesnie a fogásokat.

Időben, fogékony korban.

♔bаtyu♔ 2013.09.06. 17:32:43

@panelburzsuj: Ha Orbánra célzol, nagyon nem az a típus, aki odamegy a nagyfiúkhoz listás helyért sírni.

Ő inkább az, aki elveszi a nagyfiútól.

legeslegujabbkor 2013.09.06. 17:35:00

Komolyan úgy gondolom, hogy amnéziás a poszt írója, mert 25-ször elolvastam már itt, hogy háttérmunkás okosok elé kell egy bohóc, aki mindezt az okosságot eladja a népnek, vagy kedvezőbb esetben kell valaki, aki ért a mosópor reklámozásához.
Erről nyissunk most vitát?

panelburzsuj 2013.09.06. 17:41:46

@♔bаtyu♔:

"Azért van ennek a Fodornak arca rendesen."

Úgy mindenestől gondoltam a mesterre.

Persze aprózhatod - de minek?

vakapad 2013.09.06. 17:49:52

Fegyverbe! Fegyverbe! Gyerünk az uccára, kockakövet fölszedni, hierarchiába rendeződni (a FIDESZ-nél ezt jobban nem tudja senki), új pártot alapítani, sosemlátott (= hiteles - hehe), de sajnos húsz év múlva is seholsemlesz emberekkel, mermindenki elkúrta.

Ijjen egy ostobaságot...

vakapad 2013.09.06. 17:51:27

@♔bаtyu♔:

Te szavazz a FIDESZ-re, oszt annyi. Nem köll ezt annyit ragozni ...

Gerilgfx 2013.09.06. 17:56:13

mintha 2006-ban az egyik ellenzéki párt megostromolt és elfoglalt volna egy egész TV székházat. szóval annyival azért nem lehet a dolgot lerendezni, hogy az ellenzék nem cselekvő.

♔bаtyu♔ 2013.09.06. 18:00:39

@vakapad: Ettől éppen még nem kellene Orbánékra szavaznom, vagy pontosabban nem e miatt fogok most rájuk szavazni, hanem inkább a miatt, hogy visszajönnek többek között Fodorék is.

legeslegujabbkor 2013.09.06. 18:00:55

@panelburzsuj: Elismerem, hogy nehéz jó vezetőt találni, ráadásul a közönség igénye is változik állandóan.

panelburzsuj 2013.09.06. 18:13:09

@legeslegujabbkor:

Elismerem persze a progpbog azon "innovációját", hogy ők a gyakorlatban is le akarják tesztelni az "akár egy - Szekfű, Narancs stb. - tehenet is megválasztanának" hipotézist.

Mitöbb - ők még pártot se neveznek meg, jelvényt se tűznek ki - csak szavazókat toboroznak!

Azért ez végülis mérföldkő a politológia egén, nem? :)

legeslegujabbkor 2013.09.06. 18:26:17

@panelburzsuj:
Ugyanazt a fölösleges duzzogást művelik, ami miatt ostorozzák az internet előtt ülő fotelhuszárokat, írogatják az okosságokat meg a kritikákat egy blogba, amit 20-an olvasnak.

panelburzsuj 2013.09.06. 19:06:07

@legeslegujabbkor:

Honnan tudod, hogy nem ők piktorolták ki viktornak a "Royal Wedding 2013" tacepaót a templom elé? :)

Nappal cselekszenek - éjjel írnak!

savanyujóska 2013.09.08. 07:21:44

Abból ítélve, a panelburzsuj és leponex fedőnevű ügynökök itt, és az 1000 leütésnél milyen buzgón igyekeznek szétoffolni a vonatkozó topikokat, a szombati találkozó alighanem már felkeltette az illetékesek érdeklődését is.

panelburzsuj 2013.09.08. 09:45:52

@savanyujóska:
Offolnám én szétfele - akár még még hobbiból is :) - ha volna mit...

De egyelőre annyi történt, hogy nagy nehezen megíndítottam egy tétova "diskurzust" - aztán annyiban maradtunk.

És nem vettek komolyan a cselekvők se "itt", se "ott" - pedig azt gondolom, hogy ennyi és ilyen minőségű kapacitást egy vonatjegyért nem sűrűn kínálgatnak nekik.

panelburzsuj 2013.09.08. 10:03:10

@HaFr:

Nem néztem át elég alaposan a panel-fiókomat?

Vagy akár annyi elég lett volna az ún. kommentek között: hé, dobj egy mailt...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.09.08. 10:15:05

@panelburzsuj: ?? A posztjaim között megtalálod a bulk mailt:

hafr.blog.hu/2013/08/29/szept_7_du_beszelgessunk

Még be is kommenteltél

panelburzsuj 2013.09.08. 10:48:47

@HaFr:

Ez a te "reklámod" - amire én "finoman" jeleztem, hogy érdekelne ugyan, de bizonyos "objektív tényezők" akadályozzák a portékád közvetlen fogyasztását: a helyszíni megjelenést.

Még csak nem is a szokott summogást adtam elő: jaj, úgy mennék ám, de hát pont keresztelő lesz nálunk, a szilvát is le kéne szedni, meg döglenek a nyulak...

Elég könnyen dekódolhatóan "kitettem" magamról ország-világnak: nekem gond 8-10000 forint egy ilyen kalandra.

És magamra maradtam a gondommal.

panelburzsuj 2013.09.08. 10:53:00

@panelburzsuj:

Pedig egészen biztos vagyok abban, hogy olyan "élethelyzetekről" bővíthettem volna a csapat "jólértesültségét", amilyeneket nem sokan tapasztaltak meg a megjelentek - saját bőrükön.

Gerilgfx 2013.09.08. 11:29:15

@panelburzsuj: én azóta szoktam le pl a tüntetésekről, hogy olyan kibaszott drága lett a vonatjegy...

panelburzsuj 2013.09.08. 11:48:49

@Gerilgfx:

Kik kínálják erre a problémára a gyalogtúrát ?

Az "ötlettelen" gúrnándik: "éhségmenet"!

Fenegyemeg...

Gerilgfx 2013.09.08. 18:56:44

@panelburzsuj: az nem jó. a meneteléstől csak még éhesebbek lesznek.
süti beállítások módosítása