2013.04.03. 14:06 Szerző: Đđ

Értelem és érzelem

külmagyarok.jpg

Fenn a létrán áll két walesi,
hogy ott majd pár szivart elszí.
De a létra széjjelcsusszan,
s a két walesi végsőt szusszan.
Kék füst írja levegőbe,
ami széttör, nem forr össze!

Eörsi István - Szigetországi tragédia – 1980(?)

 

 

Nem vitás: a határon túli magyaroknak megadott állampolgárság és szavazati jog eltorzítja Magyarország politikai véleményviszonyait. Olyan új „attraktorokat” hoz be a játékba, amelyek érdekviszonyai és motivációi nem biztos, hogy egybeesnek az ország lakosságának valós érdekeivel.

Sok külhoni magyarnak fontos egyfajta etnicizmus. Felértékelődik bennük a nemzeti identitás – éppen azért, mert sérült. Úgy jártak ők, mint a sajátjuktól nevelőszülőkhöz adott gyerekek: érzik, hogy nem oda tartoznak és sokszor be sem fogadja őket az új család. Erre pedig alapvetően kétféle lelki válasz lehetséges: vagy letagadja az illető az eredeti mivoltát és belebújik, belerejtezkedik az újba, vagy pedig kifejleszti magában (és közösségeiben is) a „…de én MAGYAR vagyok!”-féle túlkompenzáló attitűdöt. Így és ezáltal válik természetellenesen fontossá a nemzeti hovatartozás: mert az nem válik természetesen, feszengések nélkül megélhetővé a mindennapokban. Hiába: nehéz is úgy egy ország egyenlő polgárának éreznie magát, ha a hivatalban egy másik, őt bizony nem egyszer lenéző szocializációs minta fogadja…

…Érthető tehát, ha egy külhoni magyar szuperszenzibilis mindenféle, Magyarországról hozzá szálló „nemzeti szlogen” iránt – érthető, de mégsem helyes, ha ezzel az eszközzel, mondhatni: „más nyomorát kihasználva” tesz szert a valós belföldi befolyásánál nagyobbra egy politikai erő. Nem helyes, mert onnantól már nem az számít, hogy vajon melyik politikai koncepció szolgálja inkább az ország érdekeit, hanem belejátszik a politikai hatalom megszerezhetőségébe valami tulajdonképpen nem reális, eltúlzott, szubjektív érzés is. Azok, akik belevonják a külhoni magyarokat a belpolitikai küzdelmekbe, ezt éppen azért teszik, mert ha hízelegnek egy kicsit a magyarságérzésüknek, akkor a belföldi magyaroknál sokkalta hajlamosabbak lesznek ezért politikai hálájukat szavazatokkal kifejezni. Teszik ezt annál is könnyebb lélekkel a külmagyarok, mivel döntésül magyarországi következményei - gondolják - nemigen érik el őket…

Azonban ez tévedés!

Mert valójában mi ér többet egy külmagyarnak? Az-e, ha a magyar kormány magyarkodik, folyton a külhoni nemzettestvérekről szónokol – ám közben képtelen sikeressé tenni Magyarországot, akár társadalmi, akár gazdasági, akár kulturális téren. Mert a jelenlegi kormány, amely oly nagy szívvel ölelte keblére az állampolgárság és a választójog odaajándékozásával a külmagyarokat, közben belföldön, de a külpolitikai és külgazdasági együttműködésben is oly sikertelennek és célszerűtlennek bizonyult, amely miatt az (anya-)ország folyamatosan gyengül. Márpedig egy gyenge anyaország vajon képes-e valódi, pozitív befolyást gyakorolni külhoni nemzettársai sorsára, boldogulására?

Nemigen van arra példa, hogy egy gyenge, erőtlen, ráadásul nemzetközi közröhej tárgyát képező ország hatékonyan tudott volna érvényesíteni bármiféle nemzeti érdeket!

Ha külhoni nemzettársaink jobban belegondolnak a saját érdekeikbe, akkor a sanda szándékkal nekik juttatott szavazati jogukkal olyan politikát támogatnak és olyan politikai erőt segítenek kormányra, amely aztán nem tartja tartós recesszióban az anyaországot, nem veri szét annak teljes oktatási rendszerét és nem fog saját hatalmának fenntartása érdekében szembepolitizálni azzal az Európai Unióval (és: annak értékrendjével), amelyben épp a külföldi magyarság jelentős többsége is él. Csak egy erős, fejlődő, sikeres anyaország képes komoly anyagi támogatást adni a nem magyarországi magyarok oktatási, kulturális infrastruktúrájának fejlesztéséhez és csak egy nemzetközi szinten is komolyan vett, korrektnek ismert kormány lehet képes arra a szomszédságpolitikában, hogy ezt a támogatást a szintén nem egészen „intakt” saját nemzetfelfogással rendelkező egynémely szomszéd országok ne érzékeljék saját létük elleni aknamunkának.

Ma Magyarország és minden magyar esélye nem egy önmagába zárkózó és sikertelenségét erőszakossággal, hangzatossággal túlkompenzáló, teljesítményképtelen politikában áll, hanem az önmagával és más népekkel való konstruktív együttműködésben. A sokat (és kissé tévesen) emlegetett Dél-Tiroli olasz-osztrák „kiegyezés” alapja is egy jól átgondolt, racionális osztrák „ajánlat” volt – továbbá egy nemzetközi téren és a gazdaságban egyre erősödő Ausztria: amíg csak a szólamnacionalizmus és a hergelés ment, semmire sem jutottak. A nemzeti identitás, a nemzeti egység és a nemzetpolitika nem arra való, hogy puszta hazugságokként egy nemzetellenes politikai hatalom továbbélését szolgálja. Éppen azok árulják el a magyar nemzeti egység ideáját, akik egy meggyötört nemzeti kötődést használnak fegyverül a választópolgári akarat érvényre jutása ellen. Magyarország történelmében mindig súlyos tragédiák következtek be akkor, ha egy politikai elit saját, rövidtávú érdekeit elérendő hangozatott „nemzeti” szlogeneket. És éppen a mai magyar határok közelében élő magyarok kapták a nyakukba ezeket a súlyos következményeket leginkább.

Jó lenne, ha 2014 tavaszán emlékeznének erre a tanulságra!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr65190700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makacs szennyeződés 2013.04.03. 23:53:01

fölöslegesen sok időt szántál erre a problémára.

egyelőre úgy tűnik, hogy pont annyi határontúli szavazata lesz a fidesz egyháznak, amennyit behazudik majd a fülkeforradalom újabb 4-8 évéhez.

Larry Silverstein 2013.04.03. 23:58:49

A nemzeti identitás nem a határon túli magyaroknál, hanem a belmagyar balliberálisoknál sérült, ugyanis fogalmuk sincs róla hogy mi a magyar identitás.

De semmi vész, a magyar nagyon toleráns nemzet nem veti ki a nemzetközi identitással rendelkezőket sem. Sokat elmond róluk hogy felháborodnak rajta amikor a magyar parlament képviselőinek állampolgárságát firtatják, de azt elvárnák hogy nyilvános legyen a HTM-ek állampolgársága..:)

helipokter 2013.04.04. 00:03:19

Tetszik, gratulálok!

Pár megjegyzés:
1)
Úgy is közelíthető, hogy
Akik elég értelmesek, hogy felfogják, nem illik beleszólni egy szomszéd ország dolgába, azok nem mennek el szavazni.
Azok a sérültek, vagy szimplán buták, akik idáig nem képesek eljutni, azok pedig inkább Orbán-szavazók. (Orbán mindig is az ostobákra és a lelkileg megköthetőkre bazírozott.) Orbán szerintem pontosan így kalkulál.

2)
Ha a külhoniak szavazatai eltérítik az eredményt, akkor a fél országnak igen tele lesz a hócipője a külhoniakkal. Már csak ezért is meg kéne fontolniuk. (A szavaztatási ötlet felér egy magyarság elleni árulással.
Üdv ...

Đđ 2013.04.04. 00:15:48

@Larry Silverstein:

1.) A "balliberális" egy nem létező fogalom/jelenség, ui. a baloldali és a liberális ideológia és mentalitás eléggé távol állnak egymástól. A "balliberális" fogalmat a Fidesz "alkotta meg", kifejezetten politikai (félre-)kommunikációs szándékkal, 2002-ben.

2.) Én, a poszt írója alapos és mélyreható tudással rendelkezem a magyar identitás mibenlétéről és annak különféle változatairól, sőt, ezen identitás-variánsok okairól is. Pl. azt is tudom, hogy te miért kapaszkodsz ebbe a torz, tévesen felfogott identitásba oly görcsösen: azért, mert semmi mást nem tudsz felmutatni az életedben, amely mint teljesítmény, kiemelne a szürke, unalmas átlagból.:-)

kivisziat 2013.04.04. 00:23:34

Bagoly mondja verébnek ---> sérült identitásról dadog, akinek magának egyáltalán nincs. (Legfeljebb annyi, mint Bauer Tamásnak /& Co./, az pedig a nullával egyenlő, bárhogyan is bizonykodjon az ellenkezőjéről. :-))

nyisziati 2013.04.04. 00:34:47

@helipokter: ez egy nagyon szép elméleti okfejtés, kár, hogy a valósághoz nem sok köze van.

1) A külhoni magyarság nem értelmi, hanem érzelmi alapon szavaz. Szerintem nem kell részletezni, kire. Az pedig egyértelmű, hogy a 2004 decemberi népszavazás miatti bosszúvágyból fakadóan SEMMI konstruktivitás/empátia nem lesz bennük a belhoniak iránt.

2) Az eredményt eltérítik, de ez a legkevésbé fogja őket érdekelni, sőt, ha szóvátesszük, még vissza is fognak vágni, hogy "emlékszünk ám 2004-re, most ti is megkapjátok!..."

EGY PERCIG NE HIDD, HOGY MÁSHOGY LESZ. Nagyon sok külhoni magyart ismerek, öcsém felesége is erdélyi, úgyhogy a leírt forgatókönyvet készpénznek veheted.

Az a szintű korlátoltság, bosszúvágy, kisstílűség, empátiahiány, sértettség, ami felhalmozódott az ottélőkben (meg a szlovákiai/ukrajnai/szerbiai magyarokban) nagyon csúnyán el fogja intézni a választásokat. Nemhiába mondta Kubatov 2006-ban, hogy a külhoni magyarok szavaztatása felér 15-20 évnyi bebetonozott hatalmi túlsúllyal.

És tényleg.

Đđ 2013.04.04. 00:53:05

@nyisziati:

Nem Kubatov, hanem Mikola István mondta, de ez a lényegen nem változtat!

politikus-omm 2013.04.04. 01:14:11

@Đđ: '2.) Én, a poszt írója alapos és mélyreható tudással rendelkezem a magyar identitás mibenlétéről és annak különféle változatairól, sőt, ezen identitás-variánsok okairól is.'

- Azta, ehhez képest a személyeskedésen kívül egy szót sem írtál.

'1.) A "balliberális" egy nem létező fogalom/jelenség, ui. a baloldali és a liberális ideológia és mentalitás eléggé távol állnak egymástól.'

- Igy igaz, de hát az MSZP is távol áll a baloldaltól, meg az SZDSZ is a liberalizmustól, mégis balliba koalíciónak hívja őket a köznyelv, a balliba koalát meg nem a fidesz csinálta DeViszont a ballibák. Ugyeugye.

Arslab01 2013.04.04. 01:20:52

Magam azt a gyakorlatot tartottam megfelelőnek, ami korábban magyarországi lakcímhez kötötte a választásokon való részvételt. De mint ismert, ez ellen a gyakorlat ellen az EU emelt kifogást.
A posztíró egyébként lazán elfeledkezik a közelmúltban kivándoroltak százezreiről.

Arslab01 2013.04.04. 01:26:17

@nyisziati:

"Az a szintű korlátoltság, bosszúvágy, kisstílűség, empátiahiány, sértettség, ami felhalmozódott az ottélőkben (meg a szlovákiai/ukrajnai/szerbiai magyarokban) nagyon csúnyán el fogja intézni a választásokat. "

helyesbítve: a magyarországi baloldalban :)

Ha a balliberális oldal 90-óta következetesen az alkotmány alapján (!) állt volna ("Magyarország felelősséget érez a határon túli magyarokért") felesleges lenne ez a hisztérikus nyüszítés, ha a határon túli magyarok kerülnek szóba
Valójában a baloldal a legalpáribb szűkkeblű hasnacionalizmusra alapozott, de bebukta.

Joaquin 2013.04.04. 01:41:51

@Đđ: "
1.) A "balliberális" egy nem létező fogalom/jelenség, ui. a baloldali és a liberális ideológia és mentalitás eléggé távol állnak egymástól. A "balliberális" fogalmat a Fidesz "alkotta meg", kifejezetten politikai (félre-)kommunikációs szándékkal, 2002-ben."

Ezt így most komolyan gondolod?

en.wikipedia.org/wiki/Political_compass
De amúgy érettségi anyag.

csavari 2013.04.04. 05:40:50

Đđ

Hozzád képest a féreg a gerinces élőlény! Remélem, hogy megérem rövidesen az ilyen tetveket száműzik az országból oda ahová valók a népirtó, tömeggyilkos rabló tolvaj izraelbe!

kzoltana 2013.04.04. 06:48:39

Hajrá?
Újabb közterületet nevezne el Kósa Lajos a székelyekről, pedig már van egy Székely utca Debrecenben.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4197_szekely_utca_debrecen

rágógumó 2013.04.04. 07:18:32

Nem hiszem, hogy a határontúli magyarok bármit is eltorzíthatnának Viccországban :D Szánalmas ez a fajta posztkádárista idiotizmus, azt hiszem más nemzet soha nem süllyedt még ilyen mélyre mint a magyar... Az egyik része náci, nyilas a másik meg kádár csöcsén nőtt agymosott, aki azt hiszi, hogy csak Magyarországon élnek magyarok. Nincs középút, nincs semmi, csak ez a két véglet. Az egyik szavaz a Fidesz-Jobbik újnáci bagázsra a másik meg az MSZP-re és körbe-körbe ez megy. Valamit kezdeni kéne az oktatásal Magyarországon, mert lassan csimpázokat kell exportálni, hogy működjön az ország...

kuszkusz1 2013.04.04. 07:32:28

Al Capone legalább nem volt Amerika legfőbb politikai vezetője.

Boldog ország!

regress 2013.04.04. 07:40:04

@csavari: te baromarcú, tényleg megtanulhatnál helyesen írni.rosszat álmodtál, hogy ilyen hülyeségeket írsz? mi köze a határon túliaknak,a magyar belügyekhez, ott szavazzanak ahol adót fizetnek.

Balt 2013.04.04. 07:52:05

@helipokter: "Azok a sérültek, vagy szimplán buták, akik idáig nem képesek eljutni, azok pedig inkább Orbán-szavazók."

Ja kérem, erre aztán végképp azt lehet mondani, hogy az "elmúttnyócév" az oka. Persze alapvetően a 23 millió románozásé, 2004-é (eddig tehát zömében a gyurcsányizmusé), csakhogy Gyurcsány 2009-ben vette a telefosott kalapját, Bajnai pedig egy gesztust sem próbált meg a csorba kiköszörülésére, tehát ezt is odaírhatjuk. A 2010-ben felálló parlament első (kvázi egyhangú*) döntése volt az elmaradás pótlása, a kettős áp-ról szóló törvény meghozatala.

* Itt jegyezzük meg, hogy az ellene szavazók és tartózkodók kivétel nélkül a DK-t és Bajnait (a PM-et) "erősítik", az 1 szem Szanyi kivételével. Akit az MSZP jó érzékkel vitt Kolozsvárra békülni :), bár ennél sztem számítóbb oka van: a 23 millió románozásra fogékony szavazótábor is lássa: "Nem gondoljuk ám komolyan".

Balt 2013.04.04. 07:54:57

@Đđ: Így három MSZP-SZDSZ ciklus után pontosan értjük a "balliberalizmus" mibenlétét, nem kell megmagyarázni, pláne nem tagadni. Valaha szavaztam én is az SZDSZ-re. (Szégyen, de rég volt, utoljára a '94-as első fordulóban.)

Ostorka Béla 2013.04.04. 07:58:06

Először is, jó lenne ha a szerző eldöntené, hogy ez elemzés akar lenni, vagy Bajnaista kampány retorika, mert a kettő összemosódik.

1. Én külhoni magyar vagyok, már jó pár éve Magyarországon élek
2. Téves az erdélyi magyarok jobboldaliságával kapcsolatos eszmefuttatásod.Ha követted volna az ottani politikát, amit hozzád hasonló bérencek nem tesznek, akkor tudnád, hogy az erdélyi magyarok ideológiailag konzervatívok, szavazás szempontjából pragmatikusak. Egyáltalán nem érzelem által voltak vezérelve, mikor mondjuk 2009-ben Basescura szavaztak Geoana helyett, hiszen Basescu megmondta egy az egyben, hogy nem lesz autonómia, már azelőtt.

3. Egyszerű az ábra - ahelyett, hogy bevalljad, hogy a külhoni magyar van olyan összetett lény mint a belvárosi értelmiségi cimboráid, inkább elméletek gyártasz róluk. Szánalmas, és kilóg a lóláb, öcskös!

4. Sokat mond az is, hogy nem a nemzet szempontjából közelíted meg a sikert, hanem ideológia mögé rejtőzködve aggódsz Bajnaiért.

Balt 2013.04.04. 08:00:09

@nyisziati: Ja kérem, 2004-ben lett volna más lehetőség is. Pl. Gyurcsány - mint új minelnök - az élére állhatott volna a kezdeményezésnek, mintegy örökre lemosva a finoman szólva is jogos "nemzeti kérdésekben érzéketlen" (micsoda eufemizmus) bélyeget az MSZP-ről, kockázat nélkül, az "alkosson törvényt" kér(d)ést elszabotálva, akár az ellenzékre hárítva a felelősséget. Ezzel szemben erőfelmérő antrévá degradálta az ügyet. Hát most tessen minimum azt a 15-20 évet kiélvezni!

Balt 2013.04.04. 08:03:13

@Arslab01: "Magam azt a gyakorlatot tartottam megfelelőnek, ami korábban magyarországi lakcímhez kötötte a választásokon való részvételt. De mint ismert, ez ellen a gyakorlat ellen az EU emelt kifogást."

Nem közismert. De jogos. Ebben az esetben nyilván a külképviseleteken sem kellene/illene szavazni.

csavari 2013.04.04. 08:04:29

@regress:

A nevedet tartsd meg magadnak! Az ilyen lakhely áruló sötét állatok miatt kerültek "határon" túlra, idegen megszállás alá és vesztették el Magyar állampolgárságukat! Sokkal inkább jogosultak a Magyar állampolgárságra mint a söpredék fajtád!

Balt 2013.04.04. 08:06:30

@Arslab01: "Valójában a baloldal a legalpáribb szűkkeblű hasnacionalizmusra alapozott, de bebukta."

Szerintem egyszerűen kapóra jött a téma egy erőfelmérésre a választások előtt, ami valahol visszaigazolást jelentett a "folytatáshoz". (Sajnos.) Akkor tehát úgy tűnt, nem bukta be. Persze azt is szokás mondani, hogy Gyurcsány lottó ötös volt a Fidesznek, ami akkor eléggé hamit tézisnek tűnt; aztán mégis igaz lett: csak elegendő ideig kellett játszani a "számkombinációt". :) (Nem lottózom.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 08:07:11

Ez a kettős állampolgárság dolog azt is jelenti hogy minden azt birtokló, a határon túl élő magyar bármikor Mo-ra költözhet?

ledo76 2013.04.04. 08:07:28

A baloldal ezt tényleg nagyon elkúrta. Magam se vagyok a határon túlról szavazás híve, de nem kellett volna olyan kampányt folytatni amilyet 2004-ben, mégha a népszavazás ötlete egy agyrém is volt. Ezek után semmin sem kell fölháborodni. Ellenben a Fidesz kimondottan csak a saját céljára használja a határon túliakat, sokszor bizonyította, hogy egy grammal sincs benne több nemzeti érzés mint az ellenfeleiben, kizárólag a hatalom érdekli. Egyébként ezt sok külhoni magyar is látja nem olyan egyértelmű a Fidesz támogatottsága, bár valószínű többségben van, a nagyobb gond az ezzel való választási manipuláció.

Balt 2013.04.04. 08:12:37

@rágógumó: Ez "csimpánzosra" egyszerűsített tézis.

Mi sem bizonyítja jobban a helyzet változását, hogy 2010-ben kvázi egyhangúan hozták meg a kettős áp.-i törvényt, az MSZP jelképesen "bocsánatot kér" (Szanyival..., aztán meghívja Pontát..., de hát ilyenek ezek), Bajnai és a nyugger poltisztek piros-fehér-zöld zászlóval vonulgatnak, az LMP rendszeresen ünnepli márc. 15-ét (mintegy tucatnyi családtag előtt).

Tehát legalább a "fele/fele" nem igaz ma. Szerencsére.

Balt 2013.04.04. 08:13:57

@regress: "ott szavazzanak ahol adót fizetnek."

Ezt támogatom. De akkor a munkanélküliek, a nyugdíjasok, diákok szavazati jogát is függesszük föl.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 08:16:36

@Balt:

Nem a jövedelemadó az egyetlen adófajta.

Balt 2013.04.04. 08:16:59

@ledo76: Sztem bőven lesz ott Jobbik szavazat is. MSZP, Bajnai, pláne DK elenyészően. Ezt nagyjából biztosra vehetjük.

gmihaly 2013.04.04. 08:19:52

Ha egyes politikusok és léha véleményformáló médiamunkások nem szólták volna annyiszor le a magyarság érték mivoltát....A határon túliaknak és a magyarországiak egy részének meg tényleg érték.

Balt 2013.04.04. 08:22:01

@neoteny: Ez igaz. Amiképpen az is, hogy messzemenően kihat a belpolitika a határon túli magyarok sorsára, jövőjére, jelenére; már csak a bármikori 2004-eshez hasonló fiaskó elkerülése végett is jogos a szavazati joguk.

(Meggondolva az előbbit: nem támogatom az adózáshoz kötést. Bár valamiféle cenzus tényleg elkélne...)

no successful 2013.04.04. 08:26:53

@Đđ:
"A "balliberális" egy nem létező fogalom/jelenség, ui. a baloldali és a liberális ideológia és mentalitás eléggé távol állnak egymástól."

Hm ehhez képest rendre összebútoroztak a balok és a libek. Ez nem zavar ?

Balt 2013.04.04. 08:27:03

"A sokat (és kissé tévesen) emlegetett Dél-Tiroli olasz-osztrák „kiegyezés” alapja is egy jól átgondolt, racionális osztrák „ajánlat” volt"

BTW:
srbija.blog.hu/2012/05/05/del_tirol_az_akarat_diadala_olvasoi

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 08:29:41

@Balt:

"messzemenően kihat a belpolitika a határon túli magyarok sorsára"

Minden kihat mindenre.

Az amerikaiak egy egész függetlenségi háborút vívtak a "nincs adózás képviselet nélkül!" koncepcióért. Ennek a fordítottja is igaz (kellene legyen): "nincs képviselet adózás nélkül!"

Az, aki még csak formailag sem esik a mindenkori magyar kormányzat adófennhatósága alá (attól függetlenül hogy ténylegesen mennyi adót fizet be) annak nincs semmilyen politikai alapja arra hogy befolyásolja azt, milyen kormányzat kerül megválasztásra. Ez a "más faszával a csalánverés" klasszikus esete: szavaz, de nem kell viselnie a szavazata következményeit ami az adózást illeti.

ledo76 2013.04.04. 08:29:59

@Balt: Tök mindegy, mert azt se fogjuk tudni hányan szavaznak majd. Egyébként ha én ott élnék nem szavaznék. A DK-ra MSZP-re és a Fideszre semmikép, Bajnait én nem mosom össze velük szerintem ebből a szempontból ő még nem járatódott le, az LMP szintén nem, de ezekre ott élőként nem valószínű, hogy szavaznék. A Jobbik nekem szalonképtelen/nevetséges, úgyhogy a távolmaradást választanám. És sokan valószínű így is tesznek.

Balt 2013.04.04. 08:32:40

@Balt: Tehát pont fordítva történet, mint jelen posztban sejdül...:

"Az olasz hatóságok válasza is természetesen egyre keményebbé és egyre erőszakosabbá vált. 1957-től az addig kompromisszumokat kereső Dél-tiroli Néppárt (SVP) vezetését a radikálisabb Silvius Magnago vette át. Az ő kezdeményezésére a helyi "osztrákok" nem folytatták tovább a kompromisszumkereső politikát, az ügyet kivitték a nemzetközi színtérre, Ausztria hathatós támogatásával."

Balt 2013.04.04. 08:35:22

@Balt: Es alighanem itt a lényeg:

"A terület története nem véletlenül "tabu": láthattuk, hogy a dél-tiroliak nem riadtak vissza semmilyen eszköztől, hogy elérjék céljukat. De az is szembeötlik, hogy Ausztria hathatós és következetes támogatása nélkül csak az erőszak kötődött volna a nevükhöz – hasonlóan a baszk ETA-hoz – és gondjaikat, problémáikat nem értette volna meg a világ."

2013.04.04. 08:38:03

Szavazzanak csak nyugodtan, legalább lesz kire mutogatni, ha ez az idióta továbbra is marad az ország élén.
Bár akivel én beszéltem, az nem is értette, hogy minek kell nekik szavazati jog. Tudja, hogy ebből semmilyen előnye sem származik, viszont hátránya rengeteg.

Nap Pali 2013.04.04. 08:40:34

2 706 292 buta paraszt zombirka volt 2010-ben a birkaszámláláskor...

náci komcsi feudalizmusra szavaztak...
a b-közgépes fidesmaflaálam meg is valósult...

2013.04.04. 08:51:44

Az az érzésem a posztíró már készül a 2014-es választási vereségre. Jó korán nekiálltok keresni a bűnbakot.
Majd akkor lesz ennek értelme ha sorsdöntő százalékokat visznek el.

A "természetellenesen fontossá a nemzeti hovatartozás" frázison és úgy általában azon a bekezdésen már röhögni tudtam, tehát akinek van nemzeti identitása az már túlzott, sérült, aha.

A baloldal az mszp nemzetiségi politikájának köszönheti a népszerűtlenségét. Valamit valamiért, fair trade, nem? Biztos át lett jól gondolva annó...

Állam-vizsga 2013.04.04. 08:52:29

@ledo76:
"Ellenben a Fidesz kimondottan csak a saját céljára használja a határon túliakat, sokszor bizonyította, hogy egy grammal sincs benne több nemzeti érzés mint az ellenfeleiben, kizárólag a hatalom érdekli."
Ez így van. A Fidesz puszta számításból adott a határontúliaknak szavazati jogot. Csak a sok birka veszi be hogy nemzeti együttérzésből. Adnának ezek szavazati jogot Észak Koreának is ha tudnák hogy rájuk szavaznak.

Ha 2004-ben az MSZP adott volna állampolgárságot szavazati jog nélkül a határontúliaknak akkor elvehette volna Fidesz fegyverének élét és ma talán nem lenne akkora szarban.

PiBá 2013.04.04. 09:03:48

Nem kérdés, támogassuk a külhoni magyarokat, hogy megőrizhessék a nemzeti identitásukat.

De! Olyan helyzetet ne teremtsünk, hogy (bocs!) más faszával verhesse valaki a csalánt.

regress 2013.04.04. 09:11:16

@Balt: a munkanélküliség "átmeneti" állapot,biztos dolgozott már.a nyugdíjas ledolgozott 40 évet,tehát ők jogosan szavazhatnak.a diákok pedig a jövő. semmi bajom a kettős állampolgársággal,de szerintem nincs joguk beleszólni abba,mi hogyan éljünk.@csavari: te nagyon beteg vagy,reménytelen

Netuddki. 2013.04.04. 09:17:02

Olyan kérdéseket feszegetsz amiknek semmi köze a külföldiek szavazati jogának valódi céljához. Gyakorlatilag az orbánék egy választási csalást készítenek elő vele? Ez az igazi kérdés! Miért a nagy titkolózás?

Elijah_Baley 2013.04.04. 09:25:22

sztem túl kevesen kaptak álompolgárságot a határontúl ahhoz, h érdemben befolyásolják a kváziválasztást, az arányok miatt bezony továbbra is idehaza fog eldölni a buli.
marad a fidesz, akár tecc, akár nem :)

Elijah_Baley 2013.04.04. 09:28:09

@Nap Pali: én nem a nácikomcsi feudális rencerre szavaztam hanem a nagyarányú adócsökkentésre és az egymillió új munkahelyre

vezér01 2013.04.04. 09:29:11

Joav Blum nem ért magyarul,nincs magyar identitása,de állampolgárságot kapott és szavazhatott eddig is.És nincs egyedül.

Nap Pali 2013.04.04. 09:29:46

@De gustibusaut bene, aut nihil: akkor jóóó... mert azt már megkaphattad...

Londonban élsz?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.04.04. 09:30:01

Meglepő módon arról nem szól a cikk, hogy habár nagy hepajkodás van a kormány nemzeti retorikájában, tetteikkel csak Erdélyre koncentrálnak és ott is főleg a megosztás folyik. Más országokban 1-1 szervezetet támogatnak anyagilag, de közel sem annyira, mint Erdélyben. A nemzetpolitikájuk célzott és szavazatmaximalizáló.

A cikk elfelejti azt is, hogy
1. Nem mindegy, hogy "mikor fogadták örökbe az embert", aki már az új szellembe született, annak lényegesen könnyebb.
2. Ott vágynak igazán az összmagyar nemzeti ölelésre, ahol szemét a házigazda. A szlovéniai, burgenlandi, drávaszögi, lendvavidéki magyarok nem kopogtatnak állandó jelleggel nálunk, hogy gáz van, nekik már kettős az identitásuk.

Balt 2013.04.04. 09:31:52

Most olvasom a mottót. Piszok jól szemlélteti a "(bal)liberális alapállást". Eörsi meg láthatóan rasszista. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 09:34:26

A szavazási jog politikai jog, s minden állampolgárt megillet. Abszurd az állampolgárokat azon az alapon felosztani, hogy ki melyik országban él.

Muad\\\'Dib 2013.04.04. 09:34:42

Az időközi választások eredményei alapján a fityesz még csak a határon túli szavazatokra sincs rászorulva, nemhogy a csalásra. Persze a töketlen ellenzék minden blogon tenyésző megmondóemberei már most választási csalásról beszélnek, hogy elkerüljék az esetlegesen felmerülő kérdést, miszerint, hogy lehettek annyira bénák, hogy ezt az inkompetens, szerencsétlen bandát sem vagytok képesek leváltani? 2006-ban a fityesz részéről ment az elcsalták a szavazást téma, mert a saját amatőrségüket nem tudták beismerni.
A választási csaláson való rugózás helyett qrva jó lenne, ha az ellenzék dolgozna inkább (meg létrejönne egy életképes csoportosulás, vállalható tagokkal), mert különben a nyakunkon marad a fityesz.

Muad\\\'Dib 2013.04.04. 09:36:14

Egyébként pedig nem kellett volna szavazati jogot adni a határon túli magyaroknak. Nincs olyan párt, amelynek szavazótáborában többségben lenne ennek a támogatása.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 09:36:44

@neoteny:

Mutass országot, ahol a szavazati jog kapcsolatban áll az adófizetéssel. Nincs ilyen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 09:37:41

@neoteny:

Minden magyar állampolgár bármikor Mo-ra költözhet.

nyisziati 2013.04.04. 09:39:16

@Arslab01: ez, amit leírtál kb. full ostobaság és fidesznyalás. A fidesz semmivel nem érez többet a külhoni magyarok felé, mint a szocik, ezt kiválóan bebizonyították, amikor mindenhol létrehozták a saját pártjaikat, JELENTŐSEN legyengítve a helyi magyar erőket. A múlt választáson az RMDSZ-nél már a parlamentbe kerülés is veszélyben forgott emiatt, úgyhogy a fidesz többet ártott, mint használt. Mondanám, ők voltak a nagyobb hazaárulók.

A 2004-es szavazás is gyakorlatilag erről szólt, 3 kérdést sűrítettek egybe, amire csak elutasítás lehetett a válasz. A fidesz inkorrektsége okozta a problémát, de mivel ők adták a magyarigazolványt/korlátozott állampolgárságot, ezért a külhoniak csak rájuk szavaznak. Semmilyen plusz indok nem merül itt fel, ennyi a történet, nem a "külhoni magyarok nagy szeretete" a kérdés. A FIDESZ MAGÁT SZERETI MEG A HATALMAT, ÉS EHHEZ KIVÁLÓ PARTNEREK/TÁMOGATÓK AZ OLCSÓN MEGVEHETŐ KÜLHONIAK.

nyisziati 2013.04.04. 09:49:47

@Balt: ez egy rendkívül rosszindulatú, cinikus komment - ráadásul nem is igaz. A 2004-es szavazásnál 3 kérdést gyúrtak egybe az inkorrekt fideszék, ezért nem is lehetett másként reagálni rá, mint elutasítással.
Elfogadás esetén pedig azonnal továbbment volna Orbán, "ha már megszavaztuk, hogy a külhoniak is velünk egyenértékű magyarok, akkor szavazhassanak is!". Ma is ez az indok, hogy nincs kétféle állampolgár.
Tehát már akkor ez volt a cél, kb. egyik pártot sem a nagy "magyarszeretet" mozgatta. Olvasd el feljebbi kommentemet, ahol részletesen kifejtettem a témát.

Ráadásul a külhoni magyarok SOHA nem voltak ballibek, úgyhogy egy "élére állás" Gyurcsány részéről igen nagy öngól lett volna, ezt szerintem neked is kéne tudnod. Szóval amit leírtál az semmilyen vonatkozásban nem állja meg a helyét. A külhoni magyarok NACIONALISTA JOBBOLDALIAK 99%-ban, MINDIG is azok voltak, SOHA nem szavaznának baloldalra, akkor sem, ha Gyurcsány 2004-ben matyómintás ruhában táncolt volna az "igen" mellett kampányolva Soprontól Csíkszeredáig.

nyisziati 2013.04.04. 09:59:01

@Balt: "Ezt támogatom. De akkor a munkanélküliek, a nyugdíjasok, diákok szavazati jogát is függesszük föl. "
Megint egy nagy marhaság tőled. A munkanélküli valamikor már fizetett adót (gyakran nem is keveset) és jó eséllyel fog is még sokáig, hacsak a fidesz el nem űz minden multit (vagy államosít), a nyugdíjas pedig évtizedeken át tette ugyanezt. A diák helyett a szülei adóznak, pár év múlva pedig jó eséllyel ő fog. Igazságosság szempontjából nulla az érzéked.

Igenis ott szavazzanak a külhoniak, ahol adóznak, ne itt torzítsák a szavazati viszonyokat. Kibicnek semmi sem drága, ezt jól tudjuk. Pláne ha sértettségből szavaz, mert neki aztán mindegy, ki uralkodik, de most jól megbosszulhatja a sérelmeit. Hát köszönöm, én ebből nem kérek, ez a legnagyobb szemétség.

Muad\\\'Dib 2013.04.04. 10:04:05

@nyisziati:
"... A külhoni magyarok NACIONALISTA JOBBOLDALIAK 99%-ban, MINDIG is azok voltak..."
Ennek teljes mértékben ellentmond, hogy a legkevésbé magyar nacionalista politikát folytató külhoni pártok a legnépszerűbbek folyamatosan a határon túli magyarok körében.

antiliberal 2013.04.04. 10:24:19

@helipokter: Tetszik igen? A fajtátok mindíg valami nemzetidegen problémának láttatja a határon túli magyarságot. Az Erdélyi magyar az román, a Felvidéki pedig tót a felfogásotok szerint.Ha valaki próbál a leki hovatartozás kérdésében segíteni az akaratán kívül határon kívül rekedt embertársainknak, az szerintetek durva beavatkozás más ország belügyébe. Ha végre szavazhat ott ahová lelkileg tartozik, az torzítja az itteni szavazás végeredményét. Ha bármely ország teszi ugyanezt a máshol élő honfitársával, az rendben van. Csak itt ne legyen!? Mikor mentek már el az országból? Ne csak"riogassatok" evvel. Menjetek már! Inkább 100 kínai legyen itt ilyen torzlelkületű ember helyett. Nyomorultak

Hohó60 2013.04.04. 10:25:54

"A külhoni magyarok NACIONALISTA JOBBOLDALIAK 99%-ban, MINDIG is azok voltak, SOHA nem szavaznának baloldalra"

Hála Istennek - tehetjük hozzá magunkban.

Persze a "nacionalista" rosszindulatú kifejezés, de ha hazafit, patriótát értünk ide, akkor már minden a helyére is kerül.
Ez a fajta retorika is jó példája a szélsőséges erők zavarodottságának, amikor azt sem tudják, mit beszélnek össze-vissza. Mesterházy előbb színleg bocsánatot kér a 2004-es gazságért, majd idehívják a soviniszta magyarellenes Pontát. És ami még ennél is megdöbbentőbb, tapsolnak neki, amikor az felháborító módon szélsőségesezi az elemi jogaiért kiálló székely nemzeti közösséget.
Pont(a)mint amikor Nastase-val ünnepelték a kommunisták a Kempinskiben Erdély elcsatolását.

Vel 2013.04.04. 10:30:27

Ahhoz hogy egy határon túli magyarnak vallja magát, nem kell semmiféle túlkompenzálás, elég hogy az anyanyelve magyar legyen. Nem csak a félénk meghunyászkodás vagy a nemzeti szagú hőbörgés az egyetlen alternatívája. Valahol persze állást kell foglalnia, mert a vállalt magyar volta hátrányokkal járhat egy olyan közegben, ahol a többségi lakosság nacionalizmusa rá nézve veszélyforrást jelent. Ez valóban sok esetben eredményezhet egyfajta radikalizálódást, de ez korántsem az egyetlen lehetséges kimenetel. Sokan vannak, akik tudják pragmatikusan kezelni a helyzetet. Ezért igazságtalan a magukat magyarnak valló határontúliakat kvázi egy kategóriába sorolni a hazai szélsőjobbosokkal.

notib 2013.04.04. 10:32:53

Dd: a fene se érti ezt, Romániában, Moldáviában, Szlovákiában és bárhol, ahol kettős állampolgárság van, nem torzít el semmit a kettős állampolgárság intézménye, csak akkor, ha magyar az egyik állampolgárság, meg ha nem a baloldalra szavaz...

ráadásul a szavazás ilyetén állása nem a FIDESZ-nek, hanem az állampolgárásgi ügyben arcpirítóan viselkedő balliberális oldalnak köszönhető...

ha, a várható szavazás eredménye a balliberális oldalnak lenne kedvező, akkor most minden erővel és eszközzel a kettős állampolgárság intézményét dicsőítenéd, ezért vagy hiteltelen, mint Gyurcsányék, vagy Mesterházy - Szanyi a "bocsánatkéréssel"...

akist 2013.04.04. 10:33:50

Nagy "szükség" van az ilyen írásokra. Láthatóan nem old meg semmit, új aspektust nem mutat. Mantra, mantra...
Hol marad a híres liberális nyitottság? Orbán Viktor nyugodtan kavargathatja a kávéját/kártyáit a miniszterelnöki foteljében még legalább 2018-ig és örül a hatékony ellenzéki megmondó emberek megújulásra képtelen gondolatainak...

notib 2013.04.04. 10:36:17

@vezér01: Joav Blum nem lehetne Izraelben országgyűlési képviselő, ugyanis azt az izraeli törvények kizárják, kettős állampolgár ott nem lehet képviselő, ez csak nálunk, az ázsiai diktatúrában lehetséges - lásd Bauer és társai...

antiliberal 2013.04.04. 10:45:16

Rengeteg erdélyi magyarral találkoztam, aki balos. Jórészük utálja Orbánt. Az ő szavazatuk,amit nektek adnak azért nem lesz annyira problémás? Az a voks nem torzít semmit! Csak addíg buta valaki amíg a Fideszre szavaz? Ezeket a nemzetáruló okfejtéseket miért nem személyesen hirdetitek Erdélyben vagy a Felvidéken, Délvidéken? Biztosan sikeretek lenne :-)))))

notib 2013.04.04. 10:48:20

@Đđ: megint tévedsz, a "balliberális" speciálisan magyar fogalom, mert nálunk soha nem volt valódi liberalizmus, amit az SZDSZ nevű förmedvény és utódai előadtak és előadnak, annak körülbelül annyi köze van a LIBERALIZMUS-hoz, mint FLETÓ-nak az IGAZSÁG-hoz...

a SZABADSÁG és a SZABADOSSÁG nem összekeverendő, egymással felcserélhető fogalmak...

a RENDSZERVÁLTÁS - a MÓDSZERVÁLTÁS-sal...

a "balliberális" oldal saját magából indul ki, azért bérretteg, mert az 1947 utáni kommunista rendszerváltás mutatta meg igazán, hogy a valóságban hogy képzelték...

vicces, de inkább tragikus, amikor egykori pribékek gyerekei Bauer, Pethő stb. oktatják ki az embereket liberalizmusból, demokráciából...

notib 2013.04.04. 10:56:27

@rágógumó: igazad van, az oktatás nagyon fontos, de azért rád is rád férne valamennyi, helyesírás, szövegértés, az oktatással 2 s, az export kivitelt, az import behozatalt jelent...

nyisziati 2013.04.04. 11:09:25

@Muad\\\'Dib: olvastad a kommented alatt kettővel lévő hozzászólást?

Hohó60 2013.04.04. 10:25:54

Nem gyengén ellentmond a megjegyzésednek.

Vitatkozzatok ti, jobboldaliak egymás közte. Jó szórakozást!

Muad\\\'Dib 2013.04.04. 11:15:48

@nyisziati:
Bocs, nem tudtam, hogy a patriotizmus is bűn, netán bal-jobb vitatéma.
Egyébként pedig, ha szerinted ezen vitatkozni kellene, akkor mégis mire fel ordítottad csupa nagybetűvel a dolgokat, mintha tény lenne.

Doki J. (törölt) 2013.04.04. 11:33:30

@Đđ: Mennyire tartod helyesnek azt a gyakorlatot, hogy izraelben élő, több százezer, magyar állampolgársággal is rendelkező egyének szavazatai:
"eltorzítja Magyarország politikai véleményviszonyait. Olyan új „attraktorokat” hoz be a játékba, amelyek érdekviszonyai és motivációi nem biztos, hogy egybeesnek az ország lakosságának valós érdekeivel."? És " tesz szert valós belföldi befolyásánál nagyobbra egy politikai erő."
Vagy csak a határon túl élő magyarokkal van a baj?

Az idézetek a te posztodból valók...

Doki J. (törölt) 2013.04.04. 11:42:03

@Đđ: Esetleg egy korrektebb poszt megírása előtt, azért légyszíves kérdezz meg a témáról külhoni, magyar embereket is, hátha azért ők meg tudják fogalmazni azt, hogy nekik mit is jelent a magyar indentitás és hogy mennyire játszik ebben közre a magyar állampolgárság megszerzése!
Ez segítene neked abban, hogy meg tudd fogalmazni az ő szemszögükből is a tartalmat és ne neked keljen kitalálni azt, hogy ők mit gondolnak erről a témáról. Mindannyian jól járnánk vele! Köszi!

sjános 2013.04.04. 11:51:43

@Muad\\\'Dib: Ritkán értek Veled egyet de ez így van! Még a Fideszen belül is többen támogatták azt, hogy ne adják meg a szavazati jogot a külhoni magyaroknak!
Ennek bizony van egy nagyon racionális alapja is! Az a Fideszes aki nem vak, aki lát és tud olvasni...az látta pl. a Fidesz által támogatott magyar pártok eredményét! Bárhol!
A kb. nagy büdös nullát!
Ez is a Fidesz kommunikációs trükkök egyike, hogy a közbeszédben "Fideszes" külhoniakról beszélnek. Háááát a nagy túrót, finoman szólva!
Szerintem sokan meglepődnének ha készülne egy valós kutatás erről...és nem a Századvég-Tárki-XYZS adatokat szajkóznánk....de lehet nincsenek is ilyenek, csak zsolozsma van és hit!
Nekem élnek rokonaim kint Erdélyben....Marosvásárhelyi értelmiség...soksok ismerős...stb...nem árulok el nagy titkot....utálják mint a szart a Fideszt!
Pontosan érzik, tudják hogy velük is azt játssza ami itthon bevált, a megosztó, jutalmazópénzosztó politikát!
Ennek az egésznek...a titkosítással egyetemben egyetlen egy célja van!
Az ordas nagy csalás!
Mert a lehetőség adott lesz.
És látjuk, hogy a fiúk a koleszből, semmit nem hagynak ki amivel hatalmon maradhatnak...kerül amibe kerül! Utánuk a vízözön! (úgy sincs kiadatás majd Venezuelából vagy Kubából, esetleg Észak-Koreából)

sjános 2013.04.04. 12:06:10

@antiliberal: ! "Csak addíg buta valaki amíg a Fideszre szavaz? Ezeket a nemzetáruló okfejtéseket miért nem személyesen hirdetitek Erdélyben vagy a Felvidéken, Délvidéken? Biztosan sikeretek lenne :-)))))"

Legalább akkor sikere lenne mint Nyírő hamvaival vonatozgatni...fel s alá...
Konkrétan egyébként az a hiba...hogy nincs is semmiféle terv vagy elv....l@faszt akar változtatni a magyar politikai elit a külhoni magyarok helyzetén! Pont jó így...lehet a zavarosban halászni, folyton ígérgetni, semmi ténylegest tenni...mert ahhoz politikai érzék, tudás, és politikai súly is kéne!
na most pontosan a lepkefing felé tendálunk...jobban járnak a külhoniak ha elfelejtik a magyar állam "segítségét", mert akkor csak még jobban fognak szívni, mint ahogy ez eddig is így volt mindig!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.04.04. 12:19:51

a poszt írója egyébként mit szeretne mondani?

Balt 2013.04.04. 12:26:22

@nyisziati: "ez egy rendkívül rosszindulatú, cinikus komment - ráadásul nem is igaz. A 2004-es szavazásnál 3 kérdést gyúrtak egybe az inkorrekt fideszék, ezért nem is lehetett másként reagálni rá, mint elutasítással."

Tehát így szólt a 2 kérdés, amik természetesen egymástól függetlenül is megállnak, persze nyilván célszerű azokat egy napra kiírni az ORSZÁGGYŰLÉSNEK/KE-nek (előbbi kötelező érvénnyel, míg a dáturól utóbbi határoz), ha megvan a kellő számú aláírás és azok végigfutnak a procedúrán:
hu.wikipedia.org/wiki/2004-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s

Tegyük hozzá: lehet opportunistának mondani, de a Fidesz akkor csatlakozott az MVSZ kezdeményezte állampolgársági aláírásgyűjtéshez (és a Munkáspárt kezdeményezte másikhoz), mikor megvolt a 200e aláírás, tehát elkerülhetetlen volt a népszavazás kiírása.

"Elfogadás esetén pedig azonnal továbbment volna Orbán, "ha már megszavaztuk, hogy a külhoniak is velünk egyenértékű magyarok, akkor szavazhassanak is!""

A kérdés úgy szólt, hogy "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról..." - tehát számos egérút lett volna még a kormánynak is kibújni a kényszer alól (lásd: nemzetiségek ogy képviseletére vonatkozó mulasztásos alkotmánysértés 20 évig!), sőt, mint fentebb írtam, jó alkalom lett volna lemosni a "nemzetietlen" (eufemizmus) bélyeget. Ha viszont az élére áll a kezdeményezésnek, könnyen lehet, hogy soha nem kerül terítékre a szavazati jog...

Mellesleg a kórházprivatizációs kérdés elsöprő igent kapott (mármint az elutasítása):
hu.wikipedia.org/wiki/2004-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s#Eredm.C3.A9nyek

regress 2013.04.04. 12:27:02

@Doki J.: izraelben több százezer magyar?? te nagyon beteg vagy

Balt 2013.04.04. 12:32:28

@nyisziati: Mondjuk, hogy provokáció volt részemről az "érv" elfogadása. (Ettől még bizony támogatnék valami cenzust, mondjuk a regisztrációt, vagy a gyermekek utáni szavazati jogot, mert bizony erősen megbillent a társadalom az inaktívak javára, és egyelőre - minden fideszes szándék és azzal ellentétes "nyugdíjas-ajnározás" ellenére - nem is látszik, hogy fogunk egyenesbe jönni ebben a kérdésben.)

Ja: Anyám pl. az szja bevezetése előtt ment nyugdíjba. (Apám is, de ő már objektív okokból nem fogja gyakorolni a szavazati jogát...)

Balt 2013.04.04. 12:40:25

@sjános: "És látjuk, hogy a fiúk a koleszből, semmit nem hagynak ki amivel hatalmon maradhatnak...kerül amibe kerül! Utánuk a vízözön! (úgy sincs kiadatás majd Venezuelából vagy Kubából, esetleg Észak-Koreából)"

:)) Nem úgy fest, hogy nagyon csalniuk kéne:

www.portfolio.hu/gazdasag/igy_allnak_a_partok_a_harom_kozvelemenykutatonal.182157.html

Együtt 2014 különítmény 2013.04.04. 12:44:43

"magyar kormány magyarkodik"

Ha bármi kétségünk volna afelől, merre vezet a Bajnai-féle progresszió útja, ebből az idézetből nem nehéz kitalálni. A legbornírtabb SZDSZ (köszönjük az Eörsi István idézetet, a DK-s Eörsi Mátyás unokaöcsi nevében is!) és MSZMP hagyományokat követve, természetesen megint a hazaárulást igyekszik az eddigieknél finomabb köntössel palástolni

És az eszme győztes útján lábunk döngve jár

veracity 2013.04.04. 12:53:48

@regress: Ott szavazzanak, ahol adót fizetnek???

Nade, ha egy magyar munkát vállal Németországban, akkor ugye tudod, hogy ott fizet adót is! Ettől még nem kap német állampolgárságot és szavazati jogot, hogy ott szavazzon, ahol adót fizet. Bizony, a németek nem engedik, hogy a Németországban adót fizető magyar a német választásokon szavazzon.

És nagyon abszurd lenne, hogy egy magyar állampolgár, aki 10 hónapra Németországba ment dolgozni, az ne vehessen részt a magyar választásokon, mert ti azt akarjátok, hogy szavazzon ott, ahol adót fizet!

Ugye, ugye! Milyen aljas tetűk a balliberálisok!

fehérfarkas 2013.04.04. 12:56:20

@Larry Silverstein: "De semmi vész, a magyar nagyon toleráns nemzet nem veti ki a nemzetközi identitással rendelkezőket sem. Sokat elmond róluk hogy felháborodnak rajta amikor a magyar parlament képviselőinek állampolgárságát firtatják, de azt elvárnák hogy nyilvános legyen a HTM-ek állampolgársága..:)"

Akkor te minek nevezed azt, hogy a rendszerváltás óta a szélsőjobb és a jobboldal (ez utóbbi az 1998-as Fidesz győzelme óta, mert odáig csak a szélsőjobb MIÉP csinálta) folyton lehazaárulózza bal- és liberális pártokat és azok szavazóit? Ezt nevezed te toleranciának?
Mert akkor a tolerancia alatt teljesen mást értünk!

Egyébként pedig a határon túli magyarok a róluk szóló népszavazás előtt is kaphattak magyar állampolgárságot, és most is kaphatnak. Sőt, pont a Gyurcsány-kormány könnyítette meg nekik az állampolgárság megadásának a feltételeit, amit ugye a nagymagyarkodó 1. Orbán-kormány nem csinált meg (csak a kommunikációban volt kiválló a Fidesz, de az érdemi cselekvésben egy nagy nulla volt már akkor is).

Ugyanakkor meg a kettős állampolgárság megadása nemcsak Magyarországon múlik, hanem a másik országon is. Pl. Ukrjna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, akkor a magyar kormány hiába ad magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyarnak, mert az azt jelenti, hogy akkor az ukrán állampolgárságát elveszti, és a szülőhelyéről/lakhelyéről át kell ide költöznie (mivel onnantól kezdve ő már nem állampolgára az adott országnak, hanem külföldinek minősül, és a külföldiekre való tartozkodási jogok lesznek rá érvényesek).
Szlovákia, Románia, Ausztria, Horvátország Szlovénia esetében pedig eddig is megkaphatták a kettős állampolgárságot az azt kérők határon túli magyarok, és most is megkaphatják.

A szavazati jog pedig egy teljesen más kérdés. Mindenki ott szavazzon, ahol életvitelszerűen él és adózik, mert annak a rendszernek a működését érzi a bőrén (vagyis a szavazatának ott van tétje a számára).
Ahol meg nem él életvitelszerűen és nem adózik, ott meg ha szavaz, akkor a szavazásának a következményeit nem ő érzi, hanem mások (akik ott élnek és adóznak).

fehérfarkas 2013.04.04. 13:02:14

@fehérfarkas:
A szavazati joggal kapcsolatosan teljesen természetes, hogy egy debreceni lakos Debrecenben szavaz, mert ott van őt érintő tétje a szavazatának és nem Szegeden (és vica-versa érvényes ez).
De amikor nem városról, hanem országról van szó, akkor ez az elv felborúl egyeseknél, és azt követelik, hogy bizonyos emberek (vagyis nem mindenkire, hanem csak bizonyos emberekre vonatkozik = negatív diszkrimináció azokkal szemben, akikre ezek a jogok nem vonatkoznának) ott is szavazhassanak, ahol nem élnek. Ki éri ezt? Vajon miért vesztik el egyesek a józan logikai képességüket, amikor egy bizony párt javaslatáról és érdekéről van szó?

Balt 2013.04.04. 13:12:35

@Együtt 2014 különítmény: Stimmt. Látom, más is észreveszi. :) @Balt:

Balt 2013.04.04. 13:16:39

@fehérfarkas: "folyton lehazaárulózza bal- és liberális pártokat és azok szavazóit? Ezt nevezed te toleranciának?"

Én pl. csak azt mondom (írom) - ha nagyon toleráns akarok lenni -, hogy "nemzeti kérdésekben mérsékelten érzékeny". De lássuk be, az EP-ben, külföldi bankok és szolgáltatók stb. védelmében jól látszik, hogy hogyan is kéne fogalmazni igazából...

Balt 2013.04.04. 13:22:03

@fehérfarkas: "pont a Gyurcsány-kormány könnyítette meg nekik az állampolgárság megadásának a feltételeit"

Ez szimpla hazugság, lásd pl. Rúzsa Magdi esetét.

"amit ugye a nagymagyarkodó 1. Orbán-kormány nem csinált meg (csak a kommunikációban volt kiválló a Fidesz, de az érdemi cselekvésben egy nagy nulla volt már akkor is)."

Egyszerű: az ezredfordulón úgy látszott (innen), hogy a határon túli magyarok HELYBEN való megtartása mellett a nemzeti közösséget a státusztörvény garantálhatja. Amit ugye első dolguk volt H. Kovácséknak kiherélni, nem mellesleg a uniós, pláne a schengeni csatlakozással már elégtelen megoldásnak bizonyult.

fehérfarkas 2013.04.04. 13:23:08

@nyisziati:

Ez az amit a Fidesz zseniálisan csinál: a kommunikáció!

Hányan tudjk miről is szól valójában a 2004-es népszavazás? Hogy mi volt a valósdi kérdés a szavazólapon?
Amikor ezt egy határon túl élő ismerősömnek (pl. felvidéki rokonnak, vagy erdélyi származású imserősömnek) elmondom, akkor azt mondja, hogy az nem számít mi is volt a tényleges dolog amiről szavaztuk, hanem az számít, hogy "egy gesztus lett volna irányukba, ha megszavazzuk, de mi elutasítottuk őket".
Tehát a Fidesz kommunikáció tökéletes volt, mert a népszavazás után a célcsoport nem aszerint ítélte meg a népszavazást, hogy miről is szólt valójában, hanem aszerint, amit a Fidesz kommunikált: a kormány elárulja a határon túli magyarokat, míg a Fidesz az érdekeiket védi.
És hiába próbálom HTM ismerőseimnek elmondani miről is szólt konkrétan a népszavzás, mert nem érdekli őket, és ki is jelentik, hogy őket a népszavazásra feltett kérdés konkrét szövege nem is érdekli!!!
Ez a tökéletes politikai kommunikáció, amikor eléri egy párt azt, hogy emberek millióit ne is érdekelje az, amiről konkrétan egy szavazás szól. Hogy a leírt szöveg semmit se számítson a szemükben, hanem csak az, amit a párt elhitet velük.

A másik pedig, hogy ugye a népszavazáson az elment szavazók leszavazták a Fidesz népszavazásra feltett kérdését, vagyis a Fideszt leszavazták. A Fidesz vesztet a népszavazáson.
És itt a tökéletes politikai kommunikáció másik zseniális példája, mert mit is sikerült elhitetni több millió emberrel? Nem azt, hogy a Fidesz elbukta a népszavazást, és a magyar többsége nem támogatja a Fidesz javaslatát, hanem azt, hogy kormány elárulta a határon túli magyarokat, de a Fidesz mindent meg tesz a védelmükben.
És a népszavazás is csak azért bukott el, és a magyarok is csak azért árulták el a határon túliakat, mert a kormány magyarellenes "hisztériakampányának" bedőltek.

Ez a zsenialitás egyszerűen tanítanivaló: emberek millióival elhitetni, hogy a leírt dolog nem számít, és azt is, hogy a te vesztésed valójában (erkölcsi)győzelem, és a győztes pedig (haza)áruló, aki csak emiatt győzött. Vagyis a vesztes (= Fidesz) az erkölcsi győztes, és a győztes (=akik leszavazták a Fidesz népszavazási kérdését) az erkölcsi hulla.

Balt 2013.04.04. 13:25:02

@fehérfarkas: Ott a wiki (pl.), fentebb hoztam:

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Khonsu 2013.04.04. 13:25:21

A határon túliak állampolgárságát támogatom (aláírtam, szavaztam is), de a szavazati jogot szerintem is minimum Magyarországi lakcímhez kéne kötni. Az valahol nem korrekt, hogy olyan döntsön egy országban élők sorsáról, akit a döntés csak kis részben vagy egyáltalán nem érint (nem ő hal éhen, ha valamit elkúrnak a kedvencei).

Ha már mégis így esett ahogy, akkor pedig szerintem a határon túli magyaroknak saját pártot kéne bejegyezniük az országban. Szerintem azzal járnának legjobban. Így nem köteleznék el magukat egyik jelenlegi pártunk mellett sem, sokkal nagyobb lenne a mozgásterük. Szerintem szívesebben is szavaznának egy olyan pártra mely dedikáltan az ők érdekeiket képviseli.

veracity 2013.04.04. 13:28:37

@fehérfarkas: "Mindenki ott szavazzon, ahol életvitelszerűen él és adózik, mert annak a rendszernek a működését érzi a bőrén (vagyis a szavazatának ott van tétje a számára)."

Ez így nem helyénvaló! Az én fiam Németországban egyetemen tanul, ott él életvitelszerűen, és nem adózik sehol. Milyen alapon zárnátok ki őt a magyarországi szavazati jogból?

Ha egy kínai itt él életvitelszerűen és itt adózik, szerintem akkor se kapjon szavazati jogot nálunk, legalábbis amíg nem kapja meg a magyar állampolgárságot!

Meg kéne már érteni, hogy a szavazati jog az állampolgársághoz kapcsolódik, nem adóhoz, nem lakcímhez és nem is vagyonhoz. Az USA-ban a kezdetek idején bizonyos államokban csak a vagyonnal rendelkező, fehér férfiaknak volt szavazati joguk. Mondván, csak az szójon bele az ország dolgaiba, aki egyébként is meghatározza a hétköznapok eseményeit. Azért nem kéne visszamenni ilyen kezdetleges demokráciába!

Tudomásul fogjátok venni, hogy 2014-ben 3/4-es parlamenti többsége lesz a Fidesznek és Orbán marad hatalmon a következő 20 évben is!

Balt 2013.04.04. 13:30:26

@fehérfarkas: "A másik pedig, hogy ugye a népszavazáson az elment szavazók leszavazták a Fidesz népszavazásra feltett kérdését, vagyis a Fideszt leszavazták. A Fidesz vesztet a népszavazáson."

Mondjuk ez is véleményes:
A megjelentek száma 3017739 fő 37,49%
Ebből érvénytelen szavazat 2,03%

Ebből érvényes szavazat
Válaszok száma százalék
Igen 1521271 51,57
Nem 1428578 48,43

Tény, hogy a kérdés súlyához mérten szégyenletesen alacsony volt a részvétel (nem lett volna szabad kiírni, el kellett volna úgy, kvázi egyhangúlag, mint aztán 2010-ben), még megdöbbentőbb a "nem"-ek ilyen magas aránya. Szerencsére ma már messze nincs ennyi támogatója az akkor nemre buzdítóknak...

politikus-omm 2013.04.04. 13:31:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Minden nem magyar állampolgár is bármikor Mo-ra költözhet, az EU-ból legalábbis.

nyisziati 2013.04.04. 13:37:37

@Muad\\\'Dib: úgy látom az értő olvasással gondjaid vannak, úgyhogy idemásolom a kérdéses mondatokat, hátha kicsit oszlani fog a köd:

'"A külhoni magyarok NACIONALISTA JOBBOLDALIAK 99%-ban, MINDIG is azok voltak, SOHA nem szavaznának baloldalra"

Hála Istennek - tehetjük hozzá magunkban.'

- írta hohó60.

Vagyis veled ellentétben egy percig nem vitatta az állításom helyességét, ahogy a magyarországi jobboldaliak nagy része sem vitatkozik ezzel az állítással, aminek legékesebb bizonyítéka, hogy a fidesz is beemelte a külhoni magyarokat a szavazók közé, ami - ismerve a fidesz végtelenül cinikus pragmatizmusát - soha nem történhetett volna meg, ha a baloldalt támogatnák nagyobb mértékben.

Ráadásul Mikola elszólásával is szembemész, hiszen ő maga mondta még 2006-ban, hogy a határon túliak szavazataival a fidesz 20 évre bebetonozza magát a hatalomba.

Úgyhogy ne maszatolj itt patriotizmussal, meg vádolj engem hazugsággal, hogy miért írom CSUPA NAGYBETŰVEL, HOGY A HATÁRON TÚLI MAGYAROK JOBBOLDALI NACIONALISTÁK javarészt, amikor ezt a saját kedvenc pártod szavai és tettei bőséggel alátámasztják!!!

Ráadásul még ezen az oldalon a kommentek közt is ellentmondanak neked a párttársaid, úgyhogy jó lenne abbahagyni a csúsztatásokat, mert a tiéid fognak beégetni!!!

fehérfarkas 2013.04.04. 13:40:28

@Balt: akkor értelmezzed miről is szól ez?
Ebben hol van benne, hogy a Gyurcsány-kormány vagy az ezt nem megszavazók elutasítanák a határon túli magyarokat?
Magyar állampolgárságra a népszavazás előtt, és a népszavazás pillanatában is jogosultak voltak!!! A kedvezményes honosítás pedig egy biankó megfogalmazás, amibe bármit bele lehet érteni (még a Fidesz sem tudta megmondani mit ért kedvezményes alatt, mert fél éven belül egymással ellentétes dologokat nyilatkozott ezzel kapcsolatban).
Egyébként pedig a leszavazott npszavazás ellenére a Gyurcsány-kormány a korábbihoz képest kedvezményessé tette a határon túli magyaroknak az állampolgárság megszerzését a rájuk vonatkozó bürokrácia csökkentésével (amit az 1. Orbán-kormány nem tett meg!!! - vagyis nem népszavaztatni kellett volna a Fidesznek, hanem amikor kormányon voltak, akkor megtennie!!!).

Vagyis miről is szól a népszavazás? Hogy kaphatnak-e magyar állampolgárságot a határon túli magyarok, akik amúgy is kaphatnak magyar állampolgárságot, ha kérelmezik azt. A "kedvezményes" kifejezés pedig egy jogilag definiálatlan valami, amit a népszavazást kiírató Fidesz sem difiniált, hogy mit is ért pontosan "kedvezményes" alatt. De ha definiálta volna is, a népszavazásra feltett kérdés non-definiatív(!!!) volt, vagyis a parlamentet és a kormányt semmire sem kötelező kifejezés (ugyanis nem definiált dolgot nem jogszabályban kodifikálni - vagyis a parlament nem tud róla törvényt hozni/megszavazni).

gazell16 2013.04.04. 13:41:27

Cikkirónak:
Rövid leszek és 'bunkó': Édesanyád sérült....meg az egész perepuyttod valószinű, habár ők nem nyiltkoznak zsigerből blődséget az indexen
.....meg a fél Magyarország (-on lakó nemzeti identitás nélküli mindenféle náció keresztházasságából született 'mutuj' gyökértelen proletárivadék.

Ennyi a véleményem az én sérülésemről
Röhögünk rajtatok táposok, de szomorúak vagyunk miattatok: elferdültetek rendesen. Tisztelet a kivétel, őket szeretjük ofkorsz.

nyisziati 2013.04.04. 13:41:36

@Balt: "Szerencsére ma már messze nincs ennyi támogatója az akkor nemre buzdítóknak... "
Majd egy pár év múlva meglátjuk, milyen ez a "szerencse". Eddig a fidesznek inkább csak kudarcokat és elvándorló multikat köszönhetünk, meg a korrupció megugrását.

jweiss 2013.04.04. 13:43:58

@Đđ
Szerintem csak anyádat torzítja el.

nyisziati 2013.04.04. 13:47:19

@fehérfarkas: "Ez a tökéletes politikai kommunikáció, amikor eléri egy párt azt, hogy emberek millióit ne is érdekelje az, amiről konkrétan egy szavazás szól. Hogy a leírt szöveg semmit se számítson a szemükben, hanem csak az, amit a párt elhitet velük."

Ez részemről akkor is politikai gengszterizmus, egy gerinctelen, elvtelen, diktatórikus, hataloméhes párt megtévesztő, érzelmekre alapuló hazudozása.

És van Valaki odafönt, aki látja ezt és megfizet nekik - bőségesen.

Én már csak ebben bízom. Ez a szintű aljasság ütésekért kiált. Ez már gyakorlati sátánizmus.

Arslab01 2013.04.04. 13:54:03

@fehérfarkas:

"Pl. Ukrjna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, akkor a magyar kormány hiába ad magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyarnak, mert az azt jelenti, hogy akkor az ukrán állampolgárságát elveszti, és a szülőhelyéről/lakhelyéről át kell ide költöznie (mivel onnantól kezdve ő már nem állampolgára az adott országnak, hanem külföldinek minősül, és a külföldiekre való tartozkodási jogok lesznek rá érvényesek)."

A való élet nem így működik. A valóságban kárpátaljai ukránok/ruszinok is tömegesen visszahonosíttatják a magyar állampolgárságot.
A magyar állampolgársági törvény nem etnikai alapon biztosítja a magyar állampolgárságot, hanem leszármazás alapján.

Az ukrajnai románok, oroszok is megszerezhették már korábban a román és orosz állampolgárságot, mégse zsuppolták ki őket.
Nem kellenek a krokodilkönnyek

sjános 2013.04.04. 13:56:14

@Balt: Így állt ez 2002ben is..:)....akkor is sokan inkább hazudtak, amikor a vélemény kutatók megkérdezték no meg nem a Fidesz székházakba kell kiküldeni a kérdező biztosokat...és nem is csak a budai villákhoz..:)
Lett és szép meglepetés....azóta nem tudják se lenyelni...se kiköpni....hisz az előzetes számok szerint röhögve kellett volna nyerniük...
Ettől még az is tény hogy rég láttam ennyire töketlen ellenzéket...már ha annak lehet nevezni Őket...:)

kuszkusz1 2013.04.04. 13:57:08

Futólag beleolvastam a hozzászólásokba és fennakadtam azon, hogy valaki közös nevezőre hozá Eörsi Istvánt az ő rosszul sikerült unokaöccsével.

Nehehehem...!!!!

Eörsi István remek koponya volt, neki még az eszdéeszességet is meg bírtam bocsájtani. Majdnem. De ő nagyon tudott írni, a politikai publicisztikája félelmetesen jó tudott lenni.

fehérfarkas 2013.04.04. 14:01:47

@Arslab01:
Tömegesen Ukrajna soha nem ismerte el a kettős állampolgárságot!!!
Egyedi esetekben(!!!) szerezhettek úgy orosz állampolgárságot ukránok, hogy továbbra is úgy élhettek és dolgozhattak Ukrajnában mint előtte, de tömeges mértékben nem.
Az általános eset az, hogy az az ukrán, amelyik megkapja az orosz állampolgárságot, az azzal elveszti az ukránt, és az ezzl járó jogait is (pl. szociális ellátások, nyugdíj, állami támogatások, stb). Ennek politikai okai vannak, amelyek a Szovjetunió felbomlása utáni orosz-ukrán helyzetnek a következménye.

nyisziati 2013.04.04. 14:03:43

@Balt: "A kérdés úgy szólt, hogy "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról..." - tehát számos egérút lett volna még a kormánynak is kibújni a kényszer alól "

Semmilyen egérút nem lett volna, a fidesz addig ütötte volna a vasat, amíg a törvény meg nem születik.

Megismétlem: ha az élére áll GyF a kezdeményezésnek, akkor ez hatalmas öngól lett volna, ráadásul a plusz szavazatokkal már 2006-ban a fidesz nyert volna. De mégha nem adtak volna szavazati jogot a külhoni magyaroknak, akkor is a vesztes szerepbe kényszerülnek a szocik, amiből jól már nem tudtak volna kijönni. Ezenkívül ahogy valaki írta is fentebb, ez javarészt ÉRZELMI kérdés volt, sokan még a pontos kérdéssel sem voltak tisztában, és simán benyelték a fideszes propagandát.

De mindegy is, a '94-ben 2/3-dal nyertes szocikkal összehasonlítva a mai fideszt ordító a különbség, ezeknél még a pufajkás Horn is 100-szor európaibb úriember volt. Nem véletlenül bánnak úgy velük még a jobboldali német pártok is, mint leprás nácikkal, Kövért pár hete meg sem hívták például.

Undorító társaság.

politikus-omm 2013.04.04. 14:09:20

@fehérfarkas: Butaság, szlovákiában sincs kettős állampolgárság és lám mégis szlovák és magyar állampolgár vagyok.

Nem kettős hanem 2 ország polgára vagyok külön-külön. Gondolom az ukránok is így nyomák. Honnan a túróból tudná a szlovák hatóság hogy magyar állampolgár vagyok?

fehérfarkas 2013.04.04. 14:09:55

@Balt: "Ezt támogatom. De akkor a munkanélküliek, a nyugdíjasok, diákok szavazati jogát is függesszük föl."

Ennyire érzéketlen vagy?
A magyar nyugdíjas itt élt és dolgozott évtizedket és adózott, növelne a magyar GDP-t és költségvetés bevételét + felnevelet 1 vagy több gyereket, akik most dolgoznak és növelik a GDP-t.
A diákok szintén itt élnek, és az iskola elvégzése után dolgozni fognak meg adózni, és ezzel növelik majd a GDP-t és a költségvetés bevételét.

A munkanélkülieknek a többsége dolgozna, ha lenne hol! Talán a kedvenc pártodnak a kormányon olyan gazdaságpolitikát kellene folytatnia, hogy minél több új munkahely jöjjön létre, és újabb és újabb cégek létesüljenek. És ne pedig folyamatosan szűnjenek meg, vagy vonuljanak ki külföldre. Az utolsó nagy gyár még az általatok folyamatosan gyalázott Bajnai-kormány alatt jött be az országba - azóta csak kivonulnak meg leépítenek a külföldi cégek.
Talán "szabadságharc" meg "tündérmese" meg "unortodox gazdaságpolitika", helyett reális gazdaságpolitikát kellene folytatni és akkor a munkanélküliség nem nőne, hanem csökkene.
(a közfoglalkoztatottakkal való statisztikai tükrözés pedig úgy szánalmas, ahogy van)

politikus-omm 2013.04.04. 14:12:18

@fehérfarkas: Az meg a másik hogy a szoc. ellátásoknak, nyugdíjnak semi köze nincs az állampolgársághoz.

Ha pl. te magyar állampolgárként az egész életedben Londonban pincérkedsz akkor a magyar államtól semmire sem vagy jogosult.

sjános 2013.04.04. 14:14:38

@nyisziati: Én nem tudom hol éltek! A tények nem zavarnak benneteket??
" A HATÁRON TÚLI MAGYAROK JOBBOLDALI NACIONALISTÁK"
Most nem fárasztom magam, keressétek meg magatok a legutóbbi Román és Szlovák választási eredményeket!
Pontosan, kegyetlenül leégtek a jobbos nacionalista magyar pártok!
De látom a propaganda hengert ez nem zavarja..:)
Egyébként....ezt az egészet nem értem!
A nacionalizmus oldal független!
A nacionalizmus egy nemzetet összetartó erő!
Ha túl sok, más nemzetek elnyomására használják, akkor bizony káros!
Ha túl kevés, az is káros, mert identitás zavart okoz, lemorzsolódást.
De nem egyik vagy másik oldal kizárólagos privilégiuma!
Egyébként meg, ilyen, nemzet összetartó, nemzeti egységet teremtő programja sem egy, sem másik oldalnak nincs nálunk!
Szavazat lesés, kunyerálás, ígérgetés, vásárlás van!
Eszközök a honi politikai játszmákban!
Ez a szégyen!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:16:14

@fehérfarkas:

Most akkor legyen a szavazati jog adózáshoz kötve vagy sem? Mert egyszerre nem támogathatsz két ellentétes álláspontot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:20:00

@fehérfarkas:

Ez nem így van. Eleve a "kettős állampolgárság" nem is létezik abban a formában, ahogy ezt az átlagember képzelni. A kettős állampolgárság azt jelenti, hogy valakinek van két állampolgársága.

Az, hogy melyik ország engedi, melyik nem, más kérdés. Van ahol engedik ilyen pl. Mo., Románia, Szerbia, USA, stb. - az államot nem érdekli, hogy van-e más állampolgárságod. S van ahol korlátozzák, pl. Ausztria, Ukrajna, stb., ahol nem kaphtasz állampolgárságot, ha a meglévőről nem mondasz le.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:22:15

@Arslab01:

Ez sok mindenben így van. Pl. szabály, hogy az EU-ban mindenkinek csak 1 állandó lakcíme lehet. Nekem meg 2 van, s nem vagyok ezzel egyedül. Ugyanis nincs semmilyen hatóság, mely ezt a szbályt ellenőrizni tudná.

fehérfarkas 2013.04.04. 14:23:42

@Muad\\\'Dib: "Egyébként pedig nem kellett volna szavazati jogot adni a határon túli magyaroknak. Nincs olyan párt, amelynek szavazótáborában többségben lenne ennek a támogatása."

Akkor ez azt jelenti te mint nagy fideszes, aki a Fidesz-t véded, hogy a Fidesz valójában kétféle állampolgárságot akar? Egy magasabb és egy alacsonyabb rendűt? Vagyis a határon túli magyar alacsonyabb rendű magyar állampolgárok legyenk?
Ugye jól értelmezen a freudi elszólásodat? Vagy csak rosszúl fejezted ki magadat?

Szánalmasabbnál szánalmasabb a vergődéseket, ahogy a valós tényeket letagadjátok, és naphosszat hazudok helyette! A határon túli magyarok magyar állampolgárságra a népszavazás előtt, és annak időpontjában is jogosultak voltak, ha kérelmezték! De most viszont a Fidesz a határon túliak szavazati jogának megadásával állt elő! Ezt ne próbáld letagadni! Ne csinálj úgy, mintha nem erről lenne szó!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:25:05

@fehérfarkas:

A fő felelős azért, hogy a Fidesz most garázdálkodhat szabadon egy ember: Gyurcsány. Ha nem lett volna több súlyos baklövése, a Fidesz SOSEM szerzett volna kétharmadot 2010-ben. S Gurcsány egyik nagy baklövés a népszavazási nacionalista-idegenellenes szoci kampány volt.

fehérfarkas 2013.04.04. 14:25:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
nem mondtál ellent nekem, egy korábbi hozzászólásomban pontosabban fogalmaztam (csak ha minden egyes fideszdrid nicknek pontosan és részletesen fejeteném ki a dolgokat, akkor már nem komment lenne, hanem egy jó hosszú cikk - azt meg úgysem olvasnák el)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:26:00

@fehérfarkas:

"A határon túli magyarok magyar állampolgárságra a népszavazás előtt, és annak időpontjában is jogosultak voltak, ha kérelmezték"

Nem, tévedsz. Nem voltak.

politikus-omm 2013.04.04. 14:26:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szlovákiában sem legális a 2 állampolgárság(egyelőre, de a csehek most vezetik be úgyhogy ez szerintem változni fog), de a gyakorlatban ez ellenőrizhetetlen. Csak olyannak vették el a szlovák állampolgárságát, aki a külföldit valamilyen okból nyilvánosan felvállalta.

politikus-omm 2013.04.04. 14:29:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A határon túli magyarok magyar állampolgárságra a népszavazás előtt, és annak időpontjában is jogosultak voltak, ha kérelmezték"

Nem, tévedsz. Nem voltak.

- Már hogyne lettek volna. De csak Magyarországi lakcím és letelepedési(v. bevándorlási, nem emléxem) engedély birtokában kérhették

politikus-omm 2013.04.04. 14:34:07

@fehérfarkas: Kapaszkodj meg, Magyarországon(lakcímmel rendelkező) a külföldi állampolgároknak és a hontalanoknak is van szavazati joga (mindig is volt), de csak az ÖNK-i választásokon, akkor is ha csak kínaiul beszélnek.

Gondolom ezt sem sokan tudják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:34:13

@politikus-omm:

Ez egész más. Kérhette 1 év magyarországi tartózkodás után. Mint ahogy bárki kérheti, aki Mo-n él (7 év után).

Az új szabály szerint viszont a magyar etnikumúak kérhetik immár Mo-ra költözés NÉLKÜL is.

politikus-omm 2013.04.04. 14:43:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze, lényeges könnyítést okoz az új tv. Bár amennyire tudom (én még a régi szabályok szerint szereztem magyar áp-ot, a tesóm meg az új szabály szerint), a magyar származást most is igazolni kellett anyakönyvi kivonatokkal(ez nyilván nem azt jelenti hogy e nélkül lehetetlen elintézni).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:44:10

@politikus-omm:

Tévedsz.

1. Nem volt mindigis. A 90-es évek közepén vezették be..

2. Amikor volt, akkor csak állandó letelepedési engedéllyel rendelkezőkre vonatkozott, azaz pl. az átlag kínai nem szavazhatott.

3. Ez megszűnt Mo. EU-csatlakozásával, azóta ez a jog csakis EU-állampolgárokat illet meg. Tehát pl. norvégok vagy kínaiak nem szavazhatnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 14:46:58

@politikus-omm:

A régi szabály szerint csak az kérhetett magyar állampolgárságot, aki az országban lakik és már legalább 7 évet élt legálisan belföldön. Kedvezmény: ha van magyar házastársa vagy gyermeke, akkor csak 3 év. S plusz kedvezmény: ha az illető magyar nemzetiségű, akkor csak 1 év.

Tulajdonképpen az új törvény megszüntettte ezt az 1 évet és a belföldi tartózkodást is.

Arslab01 2013.04.04. 14:57:09

@fehérfarkas:
Eltaláltad szarva közt a tőgyét :)
Az ukrajnai oroszok esetében az orosz hatóságok nem pártolják a kettős állampolgárság intézményét. Az orosz okmányokért folyamadó ukránoknak általában le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról. Oroszország inkább az áttelepülést támogatja. Tehát szó sincs arról, Ukrajna kizsuppolná a más állampolgárságot felvevőket, így akár a kárpátaljai magyarokat, ami miatt krokodilkönnyeket hullattál.

De Németország is már évtizedekkel ezelőtt megadta a német állampolgárságot áttelepülés nélkül az elveszített keleti területeken élő (tkp lengyelországi) németeknek. A 90-es években élt is vele vagy 300ezer német. Az elég tömeges...

Balt 2013.04.04. 15:32:05

@fehérfarkas: "Ebben hol van benne, hogy a Gyurcsány-kormány vagy az ezt nem megszavazók elutasítanák a határon túli magyarokat?"

A határon túli magyarok egyöntetű igénye volt a kettős áp.-ság 2004-ben. (Már korábban is, de ez most mellékes.)

"A kedvezményes honosítás pedig egy biankó megfogalmazás"

Nyilván a törvényalkotó (gyk.: ogy.) feladata, hogy pontos jogi kereteket adjon ennek. (Amit a kiélezett parlamenti erőviszonyok mellett nyugodt szívvel elszabotálhatott volna az MSZP-SZDSZ, de erről már volt szó, ne nekem kelljen a szokásos cinikus megoldásokat citálni nekik.)

A Fidesz, kormányon a státusztörvényben látta a megoldást, más addig (és 2010-ig) kerülte a problémát, pedig egyértelmű volt, hogy az uniós és kivált a schengeni csatlakozás után kezdeni kell a helyzettel valamit. Románia máig nem tagja a schengeni övezetnek, momentán nem tudni, valaha is az lesz-e...

"A "kedvezményes" kifejezés pedig egy jogilag definiálatlan valami, amit a népszavazást kiírató Fidesz sem difiniált"

Tehát az MVSZ - mivel a kérdés adott volt, addigra összegyűlt 200e aláírás.

A remek gyurcsányista kedvezményes honosításra Rúzsa Magdi az élő példa. 2009 őszén lett magyar állampolgár...

Balt 2013.04.04. 15:33:00

@fehérfarkas: "a népszavazásra feltett kérdés non-definiatív(!!!) volt, vagyis a parlamentet és a kormányt semmire sem kötelező kifejezés (ugyanis nem definiált dolgot nem jogszabályban kodifikálni - vagyis a parlament nem tud róla törvényt hozni/megszavazni)."

Annál könnyebb lett volna elszabotálni...

Balt 2013.04.04. 15:37:01

@nyisziati: "De mégha nem adtak volna szavazati jogot a külhoni magyaroknak, akkor is a vesztes szerepbe kényszerülnek a szocik, amiből jól már nem tudtak volna kijönni."

Még szerencse, hogy ilyen jól kijöttek belőle 2010-re... :))

Balt 2013.04.04. 15:39:23

@fehérfarkas: Mondjuk, hogy vicc volt, rosszabb esetben provokáció. Lásd fentebb!

Balt 2013.04.04. 15:43:48

@politikus-omm: Te most kvázi nyíltan felvállaltad. :)

Balt 2013.04.04. 15:48:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Van benne valami, még ha a prompt népszavazási eredmény nem is ezt mutatta anno.

fehérfarkas 2013.04.04. 15:52:22

@Arslab01: "Az orosz okmányokért folyamadó ukránoknak általában le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról. "

És ugyanez vonatkozik minden ukrán állampolgárra, függetlenül attól melyik másik ország állampolgárságát kapja meg.

"Oroszország inkább az áttelepülést támogatja. Tehát szó sincs arról, Ukrajna kizsuppolná a más állampolgárságot felvevőket, így akár a kárpátaljai magyarokat, ami miatt krokodilkönnyeket hullattál."

Az ukrajnai törvények szempontjából mindegy, hogy Oroszország vagy bármely más ország mit támogat. Csakis az ukrán törvének számítanak abból a szempontból, hogy egy ukrán állampolgár lehet-e kettős állampolgár vagy az ukrán állampolgársága elveszik.

"De Németország is már évtizedekkel ezelőtt megadta a német állampolgárságot áttelepülés nélkül az elveszített keleti területeken élő (tkp lengyelországi) németeknek. A 90-es években élt is vele vagy 300ezer német. Az elég tömeges..."

Azt elfelejted megemlíteni, hogy ez az EU-n belül is elég kívételesnek számít (vagyis nem általánosnak), és a lengyelországi német kettős állampolgárok száma Németország lakosságának egy százalékát sem éri el. Ez akkor lenne arányos a magyar helyzettel, ha összesen kb. 100 ezer hataron túli magyar lenne és nem pedig kb 5 millió.

Ráadásul a határon túli magyarok a magyar állampolgárságot kérhetik és meg is kapják áttelepülés nélkül is (elég egy tartózkodási helynek bejelentett cím valamely rokonnál vagy ismerősnél és nincs szükségük állandó lakhellyel rendelkezniük), egyedül az adott ország jogrendje dönti el, hogy elismeri-e a kettős állampolgárságot vagy sem (Szlovákia vagy Románia elismeri, Ukrajna meg nem).

A szavazati jog, amiről a vita szól, meg teljesen más kérdés, és nem kellene egybemosni a kettőt!
Itt a vita arról megy, hogy a határon túli élő magyaroknak legyen-e szavazati joga a magyarországi választásokon vagy sem.

fehérfarkas 2013.04.04. 15:56:12

@Balt: "Annál könnyebb lett volna elszabotálni..."

sok minden rosszat el lehet mondani az MSZP-kormányról, de azt nem, hogy a Fidesz lennének. Aki eleve úgy fogalmaz meg egy népszavazásr feltett jogi kérdést, hogy az non-definiatív (= a "kedvezményes" kifejezés), hogy el lehessen szabotálni, mert mindenki azt ért bele amit akar, az tipikusan a Fideszre jellemző mentalitás.
Számos dologban töketlenek és ügyetelenek meg hozzá nem értők voltak az MSZP-s kormányok, de a kettősbeszéd, többértelmű megfogalmazások, a ködösítés tipikusan a Fidesz módszere.

fehérfarkas 2013.04.04. 16:10:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nem, tévedsz. Nem voltak."

De azok voltak, csak nem automatikusan, hanem volt feltétele, mert akkor még 1 év itt élésre volt szükség hozzá. Később te magad írtad ezt: "Tulajdonképpen az új törvény megszüntettte ezt az 1 évet és a belföldi tartózkodást is."

Nekem több osztálytársam és később munkatársam volt kettős állampolgárságú határon túli magyar már jóval a 2004-es népszavazás előtt. Igaz, ők itt tanultak vagy dolgoztak legalább egy évet (vagyis volt tényleges kapcsolatuk az országgal).
De az már részletkérdés, hogy az állampolgárság megadásának a feltételei mennyire könnyűek vagy nehezek. Elismerem, fontos kérdések ezek, de magát a kettős állampolgárság tényét nem befolyásolják. Egyébként pedig a Fidesznek 4 éve volt arra, hogy a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételein könnyítsen. Ezt annak idején kormányon nem tette meg, majd ellenzékben meg az ő érdekükre hivatkozva népszavazást kezdeményezett. Miért nem tette meg kormányon? Naqgyon jól tudta, hogy pár éven belül EU-s tagok leszük és bizonyos országokkal kapcsolatban megváltozik a jogi helyzetünk, hiszen az EU-s tárgyalások nagy részét ők folytatták le. Ja, hogy kormányon ezt nem tartották fontosnak, csak amikor már ellenzékbe kerültek akkor lett fontos?

fehérfarkas 2013.04.04. 16:29:16

@Balt: "A kérdés úgy szólt, hogy "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról..." - tehát számos egérút lett volna még a kormánynak is kibújni a kényszer alól (lásd: nemzetiségek ogy képviseletére vonatkozó mulasztásos alkotmánysértés 20 évig!), sőt, mint fentebb írtam, jó alkalom lett volna lemosni a "nemzetietlen" (eufemizmus) bélyeget. Ha viszont az élére áll a kezdeményezésnek, könnyen lehet, hogy soha nem kerül terítékre a szavazati jog... "

Nem tudom hány éves vagy, és 2004-ben foglalkoztál-e már a politikával, de a valóságban már akkor is szóba került az, hogy a népszavazás csak szimbólikus és nem kötelezi ténylegesen semmire a parlamentet és a kormányt, mert szmos kiskapu van, amin ki tudnak bújni alóla. Nagyon sokan pont ezért nem mentek el szavazni, vagy akik szavaztak és közülük leszavazták, mert átláttak a szánalmas fideszes színjátékon. Vagyis a lakosság többsége elég okos volt ahhoz, hogy ne dőljön be a Fidesz néphülyítésének, kommunikációs trükkjének.
Sajnos a határon túli magyar közül milliónyian bedöltek a Fidesz kommunikációjának és emiatt katasztrófaként élték meg = a magyarok elutasítják őket.

A magyarok nem a határon túliakat utasították el, hanem a Fidesz szánalmas néphülyítését és kommunikációs trükkjeit.
Ti azt hiszitek, hogy Gyurcsány miatt szavazták le az emberek a Fidesz népszavazásra feltett kérdését, pedig a valóság az, hogy a Fidesz néphülyítésén láttunk át, és azt szavaztuk le.

fehérfarkas 2013.04.04. 16:35:35

@veracity: "Ez így nem helyénvaló! Az én fiam Németországban egyetemen tanul, ott él életvitelszerűen, és nem adózik sehol. Milyen alapon zárnátok ki őt a magyarországi szavazati jogból?"

De a te fiad magyar állampolgárként él és tanul Németországban úgy, hogy közben a családja itt él Magyarországon, ugye? Akkor ki akarja kizárni? Ne adj olyat a számba, amit nem mondtam és nem is gondoltam.

fehérfarkas 2013.04.04. 16:50:11

@politikus-omm: Szlovákiában ennek nincsen jelentősége, mert a kormány kommunikációja ellenére nem veszik el a másik állampolgárságodat. Ukrajnában viszont más a helyzet, és ott a nagy számú orosz kisebbség és az Oroszországgal való viszony miatt nagyon is komolyan veszik. És ugye az állampolgársággal jogok is járnak. Valamint Ukrajna nem EU tag és útlevél kell ide. Már itt kiderülhet. De ha 2 útlevele is van, akkor is magyar állampolgárként bizonyos szociális juttatsokra jogosult, és elég csak egszer a számlájára érkezzen bármi a magyar államtól. Az ukrán hatóság kideríti milyen jogcímen utal bármit is egy ukrán állampolgárnak egy másik ország. Vagy ha nem kap semmi támogatást magyar állampolgárként a kárpátaljai, csak éppen számos levél megy hozzá különböző magyar hivataloktól az szintén feltűnik az ukrán államnak.
Szlovákiával ilyen gondok nincsenek mert teljesen más a 2 ország jogi helyzete, mint Ukrajnával kapcsolatban (és Ukrajna nem a kárpátaljai magyarokkal való kicseszésből csinálja ezt, hanem az ott élő jelentős számú orosz kisebbség miatt, mert ha engedélyezné a kettős állampolgárságot, akkor joggal fél attól, hogy a lakosság 30-40%-a orosz állampolgársággal rendelkezne, és nem kell bemutatnom miért vált ki ez félelmeket az ukrán kormányokból?).

fehérfarkas 2013.04.04. 16:52:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A fő felelős azért, hogy a Fidesz most garázdálkodhat szabadon egy ember: Gyurcsány. Ha nem lett volna több súlyos baklövése, a Fidesz SOSEM szerzett volna kétharmadot 2010-ben. S Gurcsány egyik nagy baklövés a népszavazási nacionalista-idegenellenes szoci kampány volt."

Nekem egyetlen ismerősöm sem Gyurcsány kampánya miatt szavazta le a Fidesz népszavazását, hanem mert átláttunk a Fidesz néphülyítésén és kommunikációs trükkjén. Sőt, még bíráltuk is Gyurcsányt, hogy milyen kommunikációs magas labdát nem csap le (de hát az MSZP soha nem tudott jól kommunikálni).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 17:17:50

@fehérfarkas:

Akkor ti vagytok a nagy kivétel. Az átlag NEMmel szavazó azért szavazott így, mert "nehogy már idejöjjenek a szőrőstalpú népek az ocsmány pofájukkal kiűríteni az államkasszát".

Balt 2013.04.04. 17:34:03

@fehérfarkas: Azt hittem, már tisztáztuk, hogy a kérdést az MVSZ fogalmazta meg:

"2004. december 5-én Magyarországon két kérdésben tartottak országos ügydöntő népszavazást. A népszavazást eredetileg csak a kórházak privatizációjával kapcsolatban, a Munkáspárt kezdeményezésére írták ki. Az MVSZ aláírásgyűjtésének sikeres lezárulása után ehhez még egy, a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotását elrendelő kérdés társult."

"A Magyarok Világszövetsége az 1990-es évek közepe óta szorgalmazta a határon túli magyarság, illetve az anyaország közötti kapcsolat jogi alapra helyezését. Ennek első lépéseként a szervezet támogatta a határon túli magyarok számára kedvezményeket tartalmazó ún. státustörvény megalkotását, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ennél szorosabb kapcsolatot tartanak szükségesnek. Az ezredforduló környékén a határon túli magyarok jogállásának rendezése többször is napirendre került. 2003 nyarán az MDF kísérelt meg elfogadni egy kedvezményes honosítási törvényt, ám a párt próbálkozása többszöri alkalommal sem járt sikerrel.[21] Az MVSZ vezetése 2003. augusztus 13-án úgy döntött, hogy népszavazást kezdeményeznek a nem magyar állampolgárságú magyarok kedvezményes honosításáról. A kezdeményezést alig egy hónappal később az OVB formai hibák miatt elutasította. A formai hibák javítása után, szeptember 18-án az OVB már zöld utat adott a kezdeményezésnek. Az aláírások összegyűjtése 2004 májusában és júniusában zajlott. 2004. július 2-án az MVSZ képviselői 321 ezer aláírást adtak át az OVB-nek, ezek közül az ellenőrzés 274 000-et hitelesnek talált. Szeptember 13-án az Országgyűlés országos népszavazást rendelt el az MVSZ kezdeményezése nyomán, Mádl Ferenc október 24-én a kórházprivatizációs szavazással egy napra, 2004. december 5-ére tűzte ki a referendumot."

hu.wikipedia.org/wiki/2004-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s

A nemzetiségek parlamenti képviseletéről szóló AB határozat utáni 20 éves permanens alkotmánysértés (melyből nettó 12 ugye az MSZP-SZDSZ számlájára való) mit mutat a kérdésben...?

Balt 2013.04.04. 17:36:10

@fehérfarkas: "Egyébként pedig a Fidesznek 4 éve volt arra, hogy a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételein könnyítsen. Ezt annak idején kormányon nem tette meg, majd ellenzékben meg az ő érdekükre hivatkozva népszavazást kezdeményezett."

Szerencséd van, erről is ír érintőlegesen a fenti wiki szócikk. Hoztam, ne kelljen hozzá még egy ujjgörbítés se...

Balt 2013.04.04. 17:37:08

@fehérfarkas: (Gyk.: státusztörvény)

Balt 2013.04.04. 17:41:54

@fehérfarkas: Valszeg több, mint te. Most csak ebből a szempontból: '90 óta rendszeres aktív választó vagyok, akkor még egyéniben SZDSZ-szavazó voltam. (Ill. '90 előtt is szavaztam, csak ezt nem úgy jegyezzük...) A skatulyázáshoz, illusztrációként: ehhez képest életemben először 2010 őszén adtam ajánlószelvényt. Jávornak. Megbántam, többet nem fordul elő...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 17:47:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mutass olyan országot amelyik szavazati jogot ad olyanoknak, akik soha nem éltek a területén huzamosabb ideig.

Balt 2013.04.04. 17:47:47

A 2004-es Gyurcsány-antré, azaz az erőfelméréssé silányított össznemzeti érdekű népszavazást márpedig az előnyére is tudta volna fordítani, akár az ellenzékre fogva az "alkosson törvényt" elszabotálását. Írta egy Centrum-párti (wtfcatsn) szavazó anno egy polfórumon:

Topikcím: MSZP, SZDSZ: "nem" a népszavazáson
2004. 11. 19. 17:40:59
"Bocs, de megindult az agyam! Képzeld el, kiáll holnap Kuncze, Hiller, Gyurcsány, és azt mondják:

"Emberek, tévedtünk! Megijedtünk a feladattól, mert ezt a törvényt meghozni úgy, hogy előnyökhöz juttassa a határon túl élő magyarokat, de ne indítson áttelepülési hullámot, nagyon nehéz. Megijedtünk, mert ezt a törvényt meghozni egy ilyen ellenzékkel, egy ilyen kiélezett politikai közegben nagyon nehéz. De nem felejtettük el, hogy 2002-től a Ti bizalmatokból kormányozhatunk, és akkor bátraknak, erőseknek, hozzáértőknek mondtuk magunkat. Ezért most nagyon nehéz döntést hoztunk: bátrak, erősek és hozzáértők leszünk. Támogatjuk a népszavazást a kettős állampolgárság kedvezményes megadásának ügyében, kérünk mindenkit menjen el, és szavazzon IGEN-nel, hogy megmutathassuk, hogy érdemesek vagyunk a bizalomra, meg tudjuk tenni azt, amivel megbíz minket az ország, akárki ellenében!" (Ferde oldalpillantás Orbán Viktorra és a Fidesz frakcióra) "Ezek vagyunk mi, szocialisták és liberálisok, a felelős magyar kormány támogatói. Megtesszük azt, amit az előző kormány nem tudott, vagy nem akart. Bevalljuk a félelmeinket, megosztjuk a társadalommal, de együtt felül tudunk kerekedni rajta, és Magyarországot a poklok kapui sem tudják bevenni!" (hosszú dörgő taps, az ellenzék megszégyenülten elsomfordál)

No? Megveszi valaki a beszédet? Ingyen adom..."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 17:49:26

@neoteny:

Szinte az összes ilyen. Szinte mindenhol az állampolgárság a szavazás egyetlen feltétele.

politikus-omm 2013.04.04. 17:55:29

@Balt: 'Megijedtünk a feladattól, mert ezt a törvényt meghozni úgy, hogy előnyökhöz juttassa a határon túl élő magyarokat, de ne indítson áttelepülési hullámot, nagyon nehéz.'

1. EU-n belül az áttelepülésnek/munkavállalásnak csak ritkán feltétele az állampolgárság (csak közig ott sem 100%)
2. Mo-nak kifekezetten jól jön hogy a bevándorlói magyar nemzetiségüek ez nagy előny a nyugati államokkal szemben

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 17:58:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

És az állampolgárság a helyben születés vagy a(z egyik) szülő(k) állampolgárságából következik. Persze vannak kivételek, pl. Izrael vagy Németország, de legjobb tudomásom szerint ott is szükséges az országba költözés az állampolgárság megszerzéséhez.

politikus-omm 2013.04.04. 18:07:25

@neoteny: Izrael vagy Németország, de legjobb tudomásom szerint ott is szükséges az országba költözés az állampolgárság megszerzéséhez.

- Izraelben biztosan nem kell, különben hogy lenne egy rakás belőlük a magyar parlamentben (is)?

Balt 2013.04.04. 18:11:02

@politikus-omm: Nyilván igazad van, de ez most ebből a szempontból mindegy: ne ezen akadj fenn. Adva volt a kihagyhatatlan lehetőség, hogy Gyurcsány, mint "új miniszterelnök" lemossa az MSZP-ről a... khmm... "nemzeti kérdésekben kevéssé érzékeny" epitheton ornanst. Ehelyett rátromfolt. (Amúgy egy korabeli Centrum-párti szavazótól idéztem a "beszédet", mint jeleztem.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 18:13:18

@politikus-omm:

Anélkül hogy ismerném a részleteket, lehetséges állampolgárságot szerezni egy más országban aztán Mo-n élni. Én magam is azt tettem egy évtizedig.

Balt 2013.04.04. 18:14:07

@politikus-omm: Egyébként meg úgy sejtem, igaz lehet: a magyarigazolvány és a státusztörvény (a határon túli magyarok által már akkor felmerült kettős áp.-ság intézményével szemben) elsősorban a magyarság HELYBEN való megtartását szolgálta volna - kormányzati elképzelések szerint.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 18:26:22

@politikus-omm:

Tévedsz. Izraeli állampolgársághoz oda kell költözni legalább 1 évre. Utána mehetsz persze, de ez feltétel. Szóval akinek van izraeli állampolgársága, az alijázott és legalább 1 évet ott élt.

Blogger Géza 2013.04.04. 18:26:43

@Đđ: " A balliberális" fogalmat a Fidesz "alkotta meg" 2002-ben.," :D :D :D Ez eddig a hónap vicce...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 18:27:48

@neoteny:

Igen, ÁLTALÁBAN az a jellemző amit írsz, de van példa másra is, pl. Görögország, Bulgária, Olaszország jut hirtelen eszembe.

politikus-omm 2013.04.04. 18:29:26

@Balt: 'úgy sejtem, igaz lehet: a magyarigazolvány és a státusztörvény (a határon túli magyarok által már akkor felmerült kettős áp.-ság intézményével szemben) elsősorban a magyarság HELYBEN való megtartását szolgálta volna '

- Szerintem is, de ez azóta lehet hogy változott, ahogy a demográfiai térkép és a fidesz érdekei is

Blogger Géza 2013.04.04. 18:29:34

@regress: Akkor ha valaki Londonban dolgozik, az se szavazhasson?

nyisziati 2013.04.04. 18:49:13

@sjános: "A nacionalizmus oldal független!"

Azért erre ne vegyél mérget. A nacionalizmus alapvetően jobboldali "találmány", a baloldal jellemzően internacionalistaként határozta meg magát a történelemben.

"A nacionalizmus egy nemzetet összetartó erő!"

Ideális esetben igen. De amikor úgy határozzák meg magukat sokan, hogy ő nem szlovák, román, zsidó, sőt, utálja ezeket, mert, mert, mert (tetszőleges indok behelyettesíthető), akkor már káros. A gyűlölet rombol, háborús helyzetet teremt és (tömeg)gyilkosságra ösztönöz.

Ma nálunk 90%-ban erről szól a nacionalizmus és Orbán csak szavakban határolódik el ettől, a hétköznapokban inkább integrálni akarja a széljobbot.

Ezért én a Nagy-Magyarország matricás, gój motoros, árpádsávos nacionalizmust nem tudom pozitívnak tekinteni. Ez kirekesztő és mindig valaki(k) ellen irányul. Ráadásul manapság már a jogot is vindikálják maguknak, hogy megmondják, ki a magyar és ki nem, ki hazaáruló és ki nem. Ebből én nem kérek.

nyisziati 2013.04.04. 19:00:47

@Balt: a 2010-es választásokat alapvetően a válság döntötte el, meg az emberek messiásvárása, akik a régi, jóbevételes, könnyűhiteles laza életüket vágyták vissza Orbántól, aki ugyan semmi ilyesmit nem ígért, csak sugalmazta (amit az emberek ígéretnek hittek).

Így aztán kitöltötték a biankó csekket az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb formációjának, akik köszönték szépen a lehetőséget és most mindent megtesznek, hogy az emberek véletlenül se gondolják meg magukat, vagy ha meggondolnák, akkor különböző trükkökkel ezt a visszájára tudják fordítani (külhoniak szavaztatása, átrajzolt körzethatárok, egyfordulós választás, "győztes mindent visz" méginkább felerősítése, választási bizottság kizárólag fideszes tagokkal feltöltése stb.).

Éljen a demokrácia. Csak ne Magyarországon - a fidesz szerint.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:05:26

@neoteny:

Állampolgárságot adnak etnikai alapon az országba költözés nélkül.

Balt 2013.04.04. 19:07:35

@nyisziati: "De amikor úgy határozzák meg magukat sokan, hogy ő nem szlovák, román, zsidó, sőt, utálja ezeket, mert, mert, mert (tetszőleges indok behelyettesíthető), akkor már káros."

Na, helyben vagyunk! Most jöhet a "23 millió román eleszi előlünk a csirke-farhátat"-kampány. :))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 19:09:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

És közvetlen családi kapcsolat (állampolgár szülők, esetleg nagyszülők) nélkül?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:20:26

@neoteny:

Úgy tudom, hogy Olaszországban 1 nagyszülő kell. Romániában és Görögországban hasonló. Bulgáriában ez sem kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 19:28:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezek a bulgárok nagyon kemények... és mennyien vannak (a népesség arányában) a határon túl élők? és milyen arányban szavaznak? A pártok ígérgetnek nekik mindenféle dolgokat? Ha igen, ezeket milyen mérétkben váltják be?

nyisziati 2013.04.04. 19:35:23

@Balt: éljen. Nyerjen csak a fidesz. Jelenleg már közel 700.000 munkanélküli van + a statisztika kozmetikázó közmunkások (kb. 100.000). Még négy év és meglesz az egymillió munkanélküli, ahogy ígérték!!!

Plusz még elvándorol 500.000 ember és maradnak a nyugdíjasok, a munkanélküliek, rokkantnyugdíjasok, cigók, közmunkások, seftesek, viktorozók meg néhány alsóbb réteg.
Beh szép világ is lesz!

Magyarország lesz Európa dísze. Vagy már előtte úgy kirúgnak, hogy a lábunk se éri a földet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:36:11

@neoteny:

Romániában van 15-20 ezer bolgár, ugyanennyi Szerbiában. Ukrajnában és Moldáviában kb. negyedmillió. Ezen kívül a bolgár jog az össze macedónt - kb. másfélmillió ember - bolgárnak tekinti.

Milyen arányban szavaznak? 5-10 % arányban, nem több.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 19:41:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

OK, kösz az infót.

Szerintem hibás dolog szavazati jogot biztosítani nagyszámú, az ország határain túl permanensen élő "állampolgároknak". Viszont az országba történő bevándorlásuk nagymértékű megkönnyítése helyes politika.

fehérfarkas 2013.04.04. 19:46:12

@Balt: "Egyébként meg úgy sejtem, igaz lehet: a magyarigazolvány és a státusztörvény (a határon túli magyarok által már akkor felmerült kettős áp.-ság intézményével szemben) elsősorban a magyarság HELYBEN való megtartását szolgálta volna - kormányzati elképzelések szerint."

Ezért is hülyeség volt a kettős állampolgársági népszavazás, mert aki magyar állampolgár, annak minek státusztörvény és magyar igazolvány?

Bocsi, de veled és a fideszes politikusokkal ellentétben egyféle és egyenrangú állampolgárságot támogatok. Az alacsonyabb és magasabb rendű állampolgárságot én egyáltalán nem támogatom (Angliát megértem a volt brit biroalom gyarmatai miatt - de Angliával ellentétben itt egyféle etnikai csoportról van szó, és nem volt gyarmati területekről, hanem Trianonig szorosan az országhoz tartozóakról; éppen ezért az angol példát eszedbe se jusson felhozni mert teljesen másról szól, mint 2004-ben néhány fideszes politikus hazúg módon megpróbálta előadni).

Vagy magyar állampolgár valaki vagy nem. Aki magyar állampolgár, arra az állampolgárság minden joga és minden kötelezettsége egyformán vonatkozik. Nincs emellett lakóhely szerinti külön jogok és olyan képviselete, amire a többi magyar állampolgár nem jogosult.
El kellene dönteni, hogy mit is akartok: a határon túli magyarokat etnikai és kulturális kisebbségként elismertetni az ottani országokkal, és kisebbségi jogokat biztosítani nekik, vagy pedig magyar állampolgárként kezelni őket, viszont akkor nem követlhetitek, hogy az adott országok egy másik ország állampolgárainak kisebbségi jogokat biztosítsanak, mivel azért van nekik másik ország állampolgárságuk, hogy az az ország biztosítsa nekik a jogokat.
Persze vannak országok, amelyek ezzel nem foglalkoznak, főleg EU és schnengeni övezeti tagként és felőlük 100 állampolársága is lehet a területükön élőknek, és vannak országok amelyek nem így gondolják, és a nemzetközi jog alapján ehhez joguk van. De ezt te látom ugyanúgy nem akarod megérteni, mint a fideszes politikusok. De egy dolgot elárulok neked: Orbán, Kövér, Szájer, Áder ezt pontosan tudják, csak ők magasról lex@arják a nemzetközi jogot, ha a belpolitikai érdekük úgy kívánja.
Csak az a gond, hogy ennek a kövekezményeit nem ők szívják meg, hanem mi magyar adófizetők.
Hidegen hagyna ez az egész, ha a Fidesz hülyeségeit csak ők meg a szavazóik szívnák meg, és a többieket nem érintené, de sajnos mindenkit érint ebben az országban, hogy Európában a Magyarország nevet szitokszóvá és közröhej tárgyává tették.

fehérfarkas 2013.04.04. 20:05:03

@neoteny:
A németországi lengyelek példáját szokták sokan felhozni, ahogy azt ebben a topicban is az egyik nick tette, csak azt hallgatta el sunyi módon, hogy a lengyelországi németek Németország lakosságának 1%-át sem teszik ki. A magyar arányoknak ez akkor felelne meg, ha összesen 100 ezer magyar élne a határon túl (és nem pedig kb 5 millió).
Olyanra senki nem tudott példát hozni, hogy Németország 40 millió Németországon kívül élőnek adta volna meg az állampolgárságot (mert ez felelnek meg a magyar arányoknak).

Persze, a határon túli magyarok, ha akarnak kaphassanak állampolgárságot, és sokkal könnyebben mint más nemzetiségűek (pl. kínaiak, örökök, arabok, négerek, vietnámiak, stb). De ez ne automatizmus legyen minden határon túli magyarra, hanem egyéni kérelem alapján történjen. És aki megkapja az élvezze az állampolgárság minden előnyét és jogát, de a kötelezettségeit is teljesítse!

Másrészt számomra a magyarság =/= hivatalos okmánnyal. Aki csak attól tud igazi magyar lenni, hogy egy hivatalos okmánya van róla, az a szívében soha nem is volt magyar, és soha nem is lesz! A magyarság nem hivatalos okmány kérdése.
Nem veled vitázok, mert sok mindenben egyetértek veled, csak ha már reagáltam az egyik hozzászólásodra, akkor a gondolatmenetet tovább folytattam, mivel más nickeknél ezzel kapcsolatos hozzászólások előfordultak itt. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:11:03

@fehérfarkas:

Nem lehet szempont, hogy egy másik ország tiltja a többes állampolgárságot. Ez minden ország belső szuverén ügye.

Tévedés azt hinni, hogy aki határontúli magyar, az automatikusan fideszes.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:14:56

@fehérfarkas:

5 millió határontúli magyar? Ne viccelj!

Románia: 1,3 milló
Szlovákia: 450 ezer
Szerbia: 250 ezer
Ukrajna: 150 ezer
az összes többi szomszédos állam: pár ezer

ÖSSZESEN van kb. 2,2 millió.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 20:18:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Nem lehet szempont, hogy egy másik ország tiltja a többes állampolgárságot. Ez minden ország belső szuverén ügye."

De nem is kényszeríthető egy szuverén ország hogy egy állampolgárának adott más állampolgárságot _elismerje_.

fehérfarkas 2013.04.04. 20:19:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Akkor ti vagytok a nagy kivétel. Az átlag NEMmel szavazó azért szavazott így, mert "nehogy már idejöjjenek a szőrőstalpú népek az ocsmány pofájukkal kiűríteni az államkasszát"."

Ez így nem teljesen igaz, Igaz, hogy a jobb és baloldali pártsajtók cikkeiből ez a hangulat volt leszűrhető, de a többséget nem ez motiválta. Amit említesz az csupán annyiban mondható el, hogy teljes joggal féltek sokan attól, hogy a Fidesz szociális támogatásokat és nyugdíjat is képes lenne a határon túli magyaroknak biztosítani a magyar költségvetésből csupán azért, hogy választásokon a szavazataikat ezzel megvásárolhassa. És ha nem lenne ekkora bajban a költségvetés, hogy a Közgépen/Századvégen/Nézőpont Intézeten/foci stadionokon kívül semmire nincsen pénz, akkor most 2/3-dal az Alkotmányba foglalnák, hogy a határon túli magyaroknak járjon szociális támogatás és nyugdíj, hogy ezzel kilóra megvehessék őket.
(más kérdés, hogy a határon túli magyaroknak a szoci kormányok alatt is végig járt támogatás, és ha a Tőkés László féle szervezet nem nyúlja le, akkor talán valamit érezhettek is volna belőle az erdélyi magyarok)

Bízhatnál annyira a magyarokban, hogy Gyurcsány nélkül is tudnak gondolkodni, és valamiben ugyanarra szavaztak mint Gyurcsány, az nem azért van mert bevették Gyurcsány propagandáját, hanem azért, mert átláttak a Fidesz hazugságain és népbutításán. És most is átlátnak a magyarok a Fidesz népbutításán - hiszen a választásra jogosultaknak csak egy kis része dől be nekik (nézd meg a közvéleménykutatási adatoknál, hogy a választásra jogosultaknak hány százaléka nyilatkozik csupán, és a nyilatkozóknak is csupán kevesebb mint a fele dőlt be a Fidesz propagandáinak; és ezt 2013-ban nem lehet a Gyurcsány propagandájára fogni).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:22:39

@neoteny:

Dehát nem is kell elismernie! A magyar állam sem ismeri el, ha egy magyar állampolgárnak van más állampolgársága is, ez egyszerűen nem érdekli a magyar államot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:26:02

@fehérfarkas:

"a Fidesz szociális támogatásokat és nyugdíjat is képes lenne a határon túli magyaroknak biztosítani a magyar költségvetésből csupán azért, hogy választásokon a szavazataikat ezzel megvásárolhassa"

Dehát ha az MSZP nem kampányolt volna buta módon az állampolgárság ellen, akkor a Fidesznek SEMMILYEN lehetősége nem lett volna erre. A Fidesz kampányszövege - "a magyarellenesek nem akarnak nektek állampolgárságot adni" - csakis azért működik, mert az MSZP tényleg nem akart állampolgárságot adni, s ezt hamis érvekkel igyekezte igazolni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:29:09

@fehérfarkas:

"Bízhatnál annyira a magyarokban, hogy Gyurcsány nélkül is tudnak gondolkodni, és valamiben ugyanarra szavaztak mint Gyurcsány, az nem azért van mert bevették Gyurcsány propagandáját, hanem azért, mert átláttak a Fidesz hazugságain és népbutításán"

Gyurcsány egy meglévő érzésre épített. Az idegenellenességre. Pont ez a borzasztó. Én egyébként sokáig kifejezetten kedveltem Gyurcsányt, sőt sok dolgával most is egyetéttek, de számos hibájával bizonyította, hogy rossz politikus. Ez a kampány pedig egyenesen elvtelen volt: mert idegenellenes érzelmet kihasználni nem megengedhető!

fehérfarkas 2013.04.04. 20:38:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A Fidesz szokott mindig azzal előjönni, hogy az 5 millió határon magyart képviseli :)
De a lényegen ez nem változtat, hogy 9,9 millió magyarországi magyar és 2,5-2,7 millió (attól függ milyen adatokat és becsléseket nézünk) határon túli magyar. A németországos példám szempontjából ez még mindig hatalmas különbség.

"Nem lehet szempont, hogy egy másik ország tiltja a többes állampolgárságot. Ez minden ország belső szuverén ügye."

Ha figyelmesen olvasod a hozzászólásaimat mindig is azt írtam, hogy az adott ország belügye, hogy elismeri-e a kettős állampolgárságot-e vagy sem; és ebbe kívülről nem szólhatunk bele (erre volt példa Ukrajna és Románia közti különbség).

Ugyanakkor pedig mégis szempontnak kell lenni, mert a magyar kormány ne hozza olyan helyzetbe a határon túl lő magyarokat, ami miatt a szülőhelyén és élőelyén hátrányos helyzetbe kerül (pl. elveszti ottani állampolgárságát, az azt megillető jogokkal együtt).
Ami jó megoldás az egyik országgal kapcsolatban, az egy másikkal egyáltalán nem biztos. A külpolitika és a diplomácia ész kérdése, és nem eszetlenségé. (persze, ha a világ legerősebb hadseregével rendelkezel, akkor az van amit akarsz, na de azért a realitás az, hogy a saját erőviszonyunknak megfelelően okosan és ésszel külpolitizáljunk, különben megint velünk törlik fel a padlót)

"Tévedés azt hinni, hogy aki határontúli magyar, az automatikusan fideszes."

Én ilyet soha nem is hittem, és soha nem is állítottam. De bőven elég az, amit már mások is leírtak ide: az a határon túli magyar, aki nem Fideszes (= nem dőlt be a Fidesz néphülyítésének) az nem is fog itt szavazni egyik párt mellett sem, aki viszont bedőlt a Fidesznek, az viszont el fog menni és a Fideszre fog szavazni. Ezzel a Fidesz pár százezer szavazót nyerne, míg a többi párt egyet sem (hiszen aki normálisan gondolkozik, az amúgy sem szavaz olyan ország szavazásán, amely belpolitikájáról nincs megfelelő ismerete, és a szavazás következményei amúgy sem érintik őt).

Úgy vettem észre, hogy neked van egy Gyurcsány-fóbiád + egy fixa ideád, hogy a nem fideszek szerint minden határon tli magyar csakis fideszes lehet. Azt el sem tudod, és nem is akarod elhinni, hogy a határon túli magyarokról a nem fideszesek Gyurcsány propagandája nélkül alakították ki a véleményüket, és mind 2004-ben a népszavazáskor, és mind a mostani szavazati jogukkal kapcsolatos fideszes javaslattal kapcsolatban saját önálló véleményük van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:48:11

@fehérfarkas:

"az adott ország belügye, hogy elismeri-e a kettős állampolgárságot-e vagy sem; és ebbe kívülről nem szólhatunk bele"

Így igaz. Viszont ez ugyanúgy belügye az állampolgárságot adó országnak is.

"Ugyanakkor pedig mégis szempontnak kell lenni, mert a magyar kormány ne hozza olyan helyzetbe a határon túl lő magyarokat, ami miatt a szülőhelyén és élőelyén hátrányos helyzetbe kerül (pl. elveszti ottani állampolgárságát, az azt megillető jogokkal együtt)."

Tekintsük az embereket felnőttnek. Mindenki döntse el maga, hogy vállalja-e az esetleges kockázatot.

"belpolitikájáról nincs megfelelő ismerete"

Na, ez nem érv.

A Mo-n élők többségének sincs, hidd el.

Én sem élek Mo-n, s állítom, hogy jobban ismerem a magyar politikát, mint az ott élők 95 %-a.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:50:51

@fehérfarkas:

"Ezzel a Fidesz pár százezer szavazót nyerne, míg a többi párt egyet sem (hiszen aki normálisan gondolkozik, az amúgy sem szavaz olyan ország szavazásán"

Ez nem áll fenn. Csak Mo-n megy ez a hisztéria, hogy "ne szavazzon, mert nem adózik", "ne szavazzon, mert nem itt él", máshol ez természetes jog. Így a határontúliak is így fogják ezt érezni, s az is szavazni fog, aki nem fideszes. Én sem vagyok fideszes én is mindig elmegyek szavazni (bár nem vagyok új állampolgár).

fehérfarkas 2013.04.04. 21:14:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Dehát ha az MSZP nem kampányolt volna buta módon az állampolgárság ellen, akkor a Fidesznek SEMMILYEN lehetősége nem lett volna erre. A Fidesz kampányszövege - "a magyarellenesek nem akarnak nektek állampolgárságot adni" - csakis azért működik, mert az MSZP tényleg nem akart állampolgárságot adni, s ezt hamis érvekkel igyekezte igazolni."

Hányadszorra kell leírni, hogy már 2004 előtt, és 2004-ben is kaphattak állampolgárságot a határon túli magyarok. Igaz, volt ennek néhány feltétele, amit páran előttem már leírtak. Nekem is volt kettős állampolgárságú határon túli magyar osztálytársam, és munkatársam is (sőt rokonom is).
Az MSZP nem akarta sem eltörölni azt, hogy továbbra is kaphassanak, ha a feltételeknek eleget tesznek, és sem megtiltani nem akarta!
Viszont azt sem akarta, hogy automatikusan minden határon túli magyar csak úgy igénylés és feltétel nélkül megkapja, mert az állampolgársággal automatikusan különböző jogokat is kapnak, amiket nem biztos, hogy az ország teljesíteni tudna, másodrendű állampolgárságot (= bizonyos jogokat korlátoznának azoknak, akik nem Magyarország területén hanem a határon túl született magyar állampolgárok) pedig az MSZP nem támogatott.
És emellett még ott volt a korábban már általam is említett dolog, hogy az automatizmus bizonyos országokban élő határon túli magyarokat rossz helyzetbe hozott volna (pl. a kárpátaljai magyarok), hiszen nem minden határon túli magyar Erdélyben vagy Burgenlandban él.

Valaki ide be is copyzta a kérdést, és csak azt tudom javasolni neked, hogy nézzed már meg a kérdést és értelmezzed rendesen! Annak a leszavazása nem határon túli magyarok ellenessége, hanem józan racionális döntés egy szándékosan hülyén megfogalmazott kérdésre.
Csak "igen" és "nem" volt a szavazólapon, olyan lehetőség nem volt, hogy "már most is megkaphatják, ha igénylik, és a feltételeknek megfelelnek" vagy "fejtsd ki mit értesz >>kedvezményes<< alatt, mert tisztában akarok lenni azzal amiről szavazok".

Én a kórházasra résznél leszavaztam a Fideszt, az állampolgárságinál meg nem x-eltem be semmit, mert értelmetlen kérdésre nem lehet jót válaszolni. Aki részt vett a kérdés megfogalmazásában attól a parlamenti képviselői helyét is, és a jogi diplomáját is visszavenném.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 21:17:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"máshol ez természetes jog"

Which is a load of bullshit: az egy Bulgária kivételével nincs olyan ország amelyik a határokon belül élő népesség ötödét kitevő határon kívüli népességnek (amelyik sem nem született sem nem élt az ország határain belül) szavazati jogot adna.

Aki a közterheket nem viseli, ne részesedjen a közjavakból (beleértve a törvényhozási képviseletet) sem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:25:04

@neoteny:

Mondtam: Mo-n elterjedt az a mítosz, hogy "ne szavazzon, mert nem adózik, mert nem itt él", máshol meg a világ legtermészetesebb dolga, hogy a külföldön élő állampolgár szavaz.

Olaszországban már megesett, hogy a külföldi szavazatok döntettek el parlamenti választást!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:26:45

@fehérfarkas:

"másodrendű állampolgárságot (= bizonyos jogokat korlátoznának azoknak, akik nem Magyarország területén hanem a határon túl született magyar állampolgárok"

Ilyen nincs és sosem volt. Hol hallottál ilyesmiről?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:28:23

@fehérfarkas:

"z automatizmus bizonyos országokban élő határon túli magyarokat rossz helyzetbe hozott volna"

Nem volt automatizmus. Senki sme kap akarata ellenére állampolgárságot. Aki igényli és megfelel afeltételeknek, az kap.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:29:31

@fehérfarkas:

"Én a kórházasra résznél leszavaztam a Fideszt, az állampolgárságinál meg nem x-eltem be semmit, mert értelmetlen kérdésre nem lehet jót válaszolni."

Én az állampolgárságra igennel szavaztam, a kórházra meg nemmel.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 21:31:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"a mítosz"

Ez nem mítosz: ez egy politikai döntés. Sehol sincs kőbe vésve hogy olyanok tömegei szavazhassanak akik nem viselik a közös terheket.

fehérfarkas 2013.04.04. 21:32:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem az állampolgárság ellen kampányolt az MSZP, hanem a népszavazásra feltett kérdéssel kapcsolatosan kampányolta, hogy a "nem"-re kell szavazni - a kettő között óriási különbség van!
Csak a Fidesz álltja be úgy, mintha az a határon túli magyarok állampolgárságának megadása ellen lenne!
2004-ben az MSZP-kormány idején a határon túliak pontosan ugyanolyan feltétellel tudták megszerezni, mint az 1. Orbán-kormány alatt. Ha a Fidesz akart volna a feltételeken egyszerűsíteni, akkor ugyanúgy megtehette volna, ahogyan a Magyar Igazolványt és a státusztörvényt bevezette. De az állampolgárság megadásának feltételein mégsem egyszerűsített az 1. Fidesz-kormány.
Viszont ellenzékben népszavazást kezdeényezett, hogy legyen egyszerűbb - és itt a másik kritizált dolog, hogy populista módon ki sem fejtette hogyan is gondolja az egyszerűsítést (amit kormányon ugye nem tett meg!!!). Fél év alatt ellentétes dolgokat nyilatkoztak a fideszes politikusok, hogy mit is értenek a népszavazásban szereplő "kedvezményes" kifejezés alatt.
Te mire szavaztál és mit támogattál? Tudod egyáltalán, vagy a Gyurcsány fóbiád miatt bevetted, hogy a szavazás tényleg arról szól, amiről a Fidesz mondja, és meg sem próbáltad értelmezni a népszavazási lapon szereplő kérdést?

A szocik azt valóban megcsinálták, hogy forintosították azt, hogy mennyibe kerülne a költségvetésnek az, ha minden határon túli megkapná az állampolgárságot és élne is az állampolgársági jogaival (szociális ellátások, állami támogatások, egészségügyi ellátások, nyugdíj, stb). A szocik a Fideszes hazugsággal szemben az államolgárságot úgy értelzeték, ahogy az az akkori Alkotmánynak megfelelt. És az állampolgárok vannak lakóhelyfüggetlen jogaik (meg persze vannak lakóhelyfüggőek is).
Az, hogy a lakosság a Draskovics-csomag idejében elgondolkodott azon, hogy további adópénzekbe kerülhet, ha hirtelen jó sokan megkapják az állampolgárságot, olyanok is, akik nem is szándékoznak itt élni és dolgozni meg adózni, arról nem Gyurcsány tehet, hanem az, hogy az emberek szokták a józan eszüket is használni, és az emberek egy jelentős része rájött, hogy kapitalizmusban élünk és nem a megbukott szocializmusban.
Nálam mondjuk nem ez játszott be, meg az ismerőseimnél sem, hanem a korábban említett dolog, hogy a Fidesz hazugságain átláttunk, és minket ezért nem is érdekelt, hogy a kormány mivel kampányol (persze tudni tudtuk, mert olvastunk újságokatés internetet, meg néztük TV-t és hallgattunk rádiót, csak éppen attól teljesen függetlenül a saját véleményünk alapján hoztuk meg a döntésünket).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:33:32

@fehérfarkas:

"Annak a leszavazása nem határon túli magyarok ellenessége, hanem józan racionális döntés egy szándékosan hülyén megfogalmazott kérdésre."

Ez legfeljebb az SZDSZ-esekre volt igaz, az MSZP-sekre nem.

Az SZDSZ ugyanis racionális érveket hozott fel az állampolgárság ellen - lehet nem egyetérteni velük, de racionáisak voltak. Ellenben az MSZP demagógiát hozott csak fel ellenérvként. Az MSZP érve az volt, hogy jönnek a büdös alsobbrendű jöttmentek és mint a sáskák mindent felzabálnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:35:06

@neoteny:

A szavazási politikai jog. Az állampolgárság pedig egy politkai közösséghez való tartozást jelent. Azaz természetes, ha az állampolgár szavazhat, s mindegy, hogy mikor, hol, mennyit adózot és hogy hol él.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:36:36

@fehérfarkas:

"Gyurcsány fóbiád"

Nincs ilyen fóbiám.

"A szocik azt valóban megcsinálták, hogy forintosították azt, hogy mennyibe kerülne a költségvetésnek az, ha minden határon túli megkapná az állampolgárságot és élne is az állampolgársági jogaival (szociális ellátások, állami támogatások, egészségügyi ellátások, nyugdíj, stb)."

Pont ez a demagógia. Ugyanis ezek a pénzek nem járnak állampolgársági alapon.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 21:42:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A szavazási politikai jog."

De nem abszolút jog: korhoz is kötött, és a közügyektől eltiltás is korlátozhatja.

"Az állampolgárság pedig egy politkai közösséghez való tartozást jelent."

Hol tartozik egy permanensen a határon túl élő a határon belüliek politikai közösségéhez? Nem vesz részt a közterhek viselésében, nem vesz részt a politikai életben azáltal hogy választásra jelölteti magát, nem vesz részt bármilyen civil megmozdulásokban...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:43:32

@neoteny:

Így igaz, de adózáshoz nem kötött, sem lakóhelyhez.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:45:09

@neoteny:

"Nem vesz részt a közterhek viselésében, nem vesz részt a politikai életben azáltal hogy választásra jelölteti magát, nem vesz részt bármilyen civil megmozdulásokban..."

A közteherviselés nem releváns. A másik kettőben pedig a belföldön élők 95 %-a sem vesz részt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 21:49:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A közteherviselés nem releváns."

Szerinted nem az; szerintem meg meglehetősen az.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:52:07

@neoteny:

Mutass országokat, ahol a közteherviseléstől függ a szavazati jog! Európában biztosan nincs ilyen.

fehérfarkas 2013.04.04. 21:53:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ez nem áll fenn. Csak Mo-n megy ez a hisztéria, hogy "ne szavazzon, mert nem adózik", "ne szavazzon, mert nem itt él", máshol ez természetes jog. Így a határontúliak is így fogják ezt érezni, s az is szavazni fog, aki nem fideszes. Én sem vagyok fideszes én is mindig elmegyek szavazni (bár nem vagyok új állampolgár)."

Ebben most hatalmasat hazudtál! Nem tévedtél, hanem szándékosan hazudtál! Persze felhozol olyan országokat, amelyekben akár még külföldi szavatok is eldönhették a választást, mint pl. Olaszországban - de nem minden ország ilyen a világon. Ázsiában és Afrikában sok országban nem szavazhatnak a más országban állampolgárként élő etnikumtársaik (persze van olyan is, ahol igen). A gyarmatosítók Ázsiában és Afrikában úgy húzták meg a határokat, ami a mi Trianonunkhoz hasonlóan azonos etnikumúakat különböző országokra vágott szét. És a szavazati jog kérdése az igencsak politikai kérdés (főleg ott, ahol a szomszédos országok nincsenek jóban egymással), ahogyan állampolgárság kérdése is az.
De minek is hozom fel Ázsiát és Afrikát, amikor te már a szomszédos Ukrajna példáját is képtelen vagy megérteni a hozzászólásaid alapján?

Egy Tahiföldön élő őslakos maláj állampolgár (vagyis Malajzia számára = határon túl lő maláj) szavazhat-e Malajziában? (vagy vica versa) Egy Iránban élő azeri szavazhat-e Azerbajdzsánban? Egy Afganisztánban élő perzsa szavazhat-e Iránban (ha nem tudnád, Iránban vannak parlamenti, elnöki, és önkormányzati választások is - akikre nem lehet szavazni: a legfelsőbb vezető és a vének tanácsa)? Egy Szingapúrban született és ott élő indiai (de szingapúr állampolgár) szavazhat-e Indiában? Vagy egy szingapúri maláj szavazhat-e Malajziában? (a szingapúri kínait nem kérdezem, mert Kínában nincse olyan parlamenti választás, mint a demokráciákban szokás)
Vagyis az anyaországi szavazás jogosultsága egyáltalán nem természetes dolog más országban kisebbségben élők számára.

fehérfarkas 2013.04.04. 21:56:25

@fehérfarkas:

Ja, európai példa: Németország nem terjesztette ki a szavazati jogot az itt élő svábokra, még úgy sem, hogy azok baromi könnyen megkaphatják a német állampolgrságot. És az előző hozzászólásommal ellentétben németország nem nevezhető ázsiai országnak :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:57:33

@fehérfarkas:

Magyarországon sem szavazhat valaki csak azért mert magyar nemzetiségű. Csak a magyar ÁLLAMPOLGÁR szavazhat. Azaz a thaiföldi maláj nem releváns. Ha a maláj szerez maláj állampolgárságot, akkor szavazhat. Azaz kevered anemzetiséget és az állampolgárságot. NEM a kisebbségnek van szavazati joga, hanem a külföldön élő állampolgároknak.

Mit nem értettem meg Ukrajnával kapcsolatban?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:58:25

@fehérfarkas:

Ez az ő dolguk. De a külföldön élő német állampolgár szavazhat a német választásokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 22:09:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mutass országokat amelyek a határon belüli népesség ötödét kitevő, csak a határon kívül élt embereknek szavazati jogot ad.

A szavazás értelme az, hogy emberek megválaszthassák a _saját_ kormányzatukat; azt, amelyik _őket_ kormányozza. Béla Székelyudvarhelyen nem a saját kormányzatára szavaz amikor a mo-i parlamenti választásokon szavaz; és a megválasztott képviselők ill. kormányzat nem is őt kormányozza... sem nem vet ki rá adót, sem nem költ rá pénzt, legalább is közvetlenül. Béla nem része a magyar politikai közösségnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 22:10:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Ez az ő dolguk."

Az meg a magyaroké hogy melyik utat követik: a bolgárt vagy a németet.

fehérfarkas 2013.04.04. 22:11:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nem volt automatizmus. Senki sme kap akarata ellenére állampolgárságot. Aki igényli és megfelel afeltételeknek, az kap."

Most megcáfoltad a korábbi állításodat, amiben azt írtad, hogy 2004-ben nem volt kettős állampolgárság. Akkor is volt, és az adott külföldi ország belső jogrendje döntötte el, hogy lehet-e az állampolgára más országnak is az állampolgára vagy sem (az erdélyi magyarok lehettek egyszerre román és magyar ún. kettősállampolgárok, míg a kárpátaljai magyarok elvesztették ukrán állampolgárságukat, ha megkapták a magyart).
Persze meg kellett felelni az állampolgáráshoz bizonyos feltételeknek, de ezt már írtam, hogy ettől még az állampolgárságot megkapták az igénylő határon túli magyarok, ha a feltételeket teljesítették. Ráadásul ezek a feltételek ugyanazok voltak, mint az 1. Orbán-kormány idején. És majd a Gyurcsány-kormány a népszavazás után egyszerűsített a feltételeken.
Vagyis a lényeg, hogy korábbi állításodat most meghazudtoltad, és elismerted, hogy 2004-ben is lehetett már kettős állampolgár egy határon túli magyar. És most is meg kell felelni bizonyos feltételeknek. Vagyis a különbség technikai jellegű: akkor még szigorúbbak voltak a feltételek, most meglazábbak.

"Ez legfeljebb az SZDSZ-esekre volt igaz, az MSZP-sekre nem.
Az SZDSZ ugyanis racionális érveket hozott fel az állampolgárság ellen - lehet nem egyetérteni velük, de racionáisak voltak. Ellenben az MSZP demagógiát hozott csak fel ellenérvként. Az MSZP érve az volt, hogy jönnek a büdös alsobbrendű jöttmentek és mint a sáskák mindent felzabálnak."

Mi volt az SZDSZ-esben a racionális? De most komolyan!
Az SZDSZ volt az egyetlen igazi határon túli magyarellenes politikusokkal rendelkező párt (persze nem mindenki volt ott HTM ellenes, de közülük voltak azok a nyilatkozatok, ameyek miatt az egész baloldalra rásütötték a magyarelleneséget: Pető, Kóka, stb).
Gondolom most az LMP számodra a magyar érdekeket hitelesen védő párt :D LOL

fehérfarkas 2013.04.04. 22:19:26

@fehérfarkas:

Ja, az általad annyira szidott szociknak az SZDSZ 3x is a koalíciós partnere volt.
Tollernek volt igaza, amikor azt mondta az SZDSZ vezetőinek: "ha nem tetszik, akkor fel lehet állani a miniszteri és államtitkári bársonyszékekből, és vissza lehet adni a szolgálati autók kulcsait" - érdekes, hogy az SZDSZ inkább a miniszteri és államtitkári bársonyszékek et meg a szolgálati kocsikat választotta.
Amikor az előző kormányokat szidni kell, akkor az SZDSZ soha nem volt a része és ezért bírálni sem szabad, de a bársonyszékhez és a szolgálati autókhoz meg mégis ragaszkodott.
Ja, és az is tipikus SZDSZ-es mentalitás, amit itt előadsz: aki nem úgy látja a dolgokat mint ti, az mind vagy gyurcsányista/mszp-s vagy fideszes.

Tudod én egyetlen egy dologban értek egyet a Fidesszel, az MSZP-vel és a Jobbikkal: az SZDSZ volt Magyarország legkártékonyabb pártja. A másik 3 együtt nem ártott annyit ennek az ország mint az SZDSZ. És pont emiatt az agresszív és arogáns mentalitás miatt amit te is képviselsz a hozzászólásaidban (=saját magatukon kívül mindenkit lenéztek, és a kormányon is eszerint politizáltatok).

fehérfarkas 2013.04.04. 22:25:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem kevertem, csak úgy látszik nem tudod megérteni, és emiatt nem tudod elkülöníteni mikor írtam állampolgárságról, és mikor szavazati jogról. És azt sem értetted meg miért hoztam fel azokat a példákat.
Egy hozzászóláson belül hoztam fel példákat arra, hogy sem az állampolgárság, sem a szavazati jog nem természetes velejárója a határon túl élő nemzetiségnek, hanem mindenütt politikai döntés kérdése.
Már csak azért is az állampolgárságot említettem többször a szavazati joggal szemben, mert a vitánkban a 2004-es népszavazásról volt leginkább szó, ami az állampolgárságról szólt. (de mivel kisebb részben a szavazati jogot is érintettük, így pár mondatot arról is ejtetem világviszonylatban: mert tudod a világ nem csak USA és Nyugat-Európa, bár lehet, hogy ezt egy SZDSZ-esnek hiába magyarázom, mert már a szomszédos ukrajnai pédát sem értetted meg)

fehérfarkas 2013.04.04. 22:32:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az benned a szomorú, hogy a Fidesz rossz és káros javaslataival szemben egy közös oldalon állhatnánk, de te akkor a Gyurcsány- és MSZP fóbiában szenvedsz, hogy mindenkit oda sorolsz, aki nem jobboldali, de nem is SZDSZ/LMP mantráit szajkozza. Ezért nincs Fidesz elleni sikeres összefogás, mert ti SZDSZ/LMP-sek senkivel nem tudtok együttműködni, aki nem ti mantráitokat nyomatja.
Fel sem tudjátok fogni, hogy a világ az nem fekete-fehér, sőt még a Fideszt nem zeretők tábora sem fekete-fehér.
Én az állításaimat továbra is fenntartom, azt érdemben hitelesen megcáfolni nem tudtad (a határon túli magyarok számát pontosítottad, ezt utólag köszönöm, de a hozzászólásom tartalmát ezzel nem cáfoltad, hanem pontosabb adatokkal támasztottad alá)

fehérfarkas 2013.04.04. 22:36:27

@neoteny:
Nagyon sok mindenben egyetértek veled :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 22:51:31

@neoteny:

Így igaz. A SAJÁT kormány az ÁLLAMPOLGÁROK kormánya, s nem csak BELFÖLDÖN élő állampolgárok kormánya.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 22:53:35

@fehérfarkas:

"Most megcáfoltad a korábbi állításodat, amiben azt írtad, hogy 2004-ben nem volt kettős állampolgárság."

Sosem írtam ilyet.

"Mi volt az SZDSZ-esben a racionális?"

Az SZDSZ alapelve: nemzet=állampolgárság, így a nemzetiség nem szempont.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 22:55:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A saját kormány azok kormánya akik megválasztják és kormányzásra kerülnek általa.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 22:55:40

@fehérfarkas:

"sem az állampolgárság, sem a szavazati jog nem természetes velejárója a határon túl élő nemzetiségnek, hanem mindenütt politikai döntés kérdése"

Így igaz, én is ezt állítom. Az én állításom az volt, hogy a szavazati jog természetes velejárója az állampolgárságnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 22:57:48

@fehérfarkas:

Hidd el, nincs fóbiám. Ha csak a Fidesz és az MSZP között van a választási lehetőség, elmegyek az MSZP-re szavazni, pedig nagyon nem tetszik egyébként.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.04. 23:05:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A puszta állampolgárság nem tesz a mindenkori kormányzat alanyává. Én magyar állampolgár (is) vagyok, mégsem kormányoz engem a magyar kormányzat: sem nem fizetek adót Mo-n, sem nem kapok bármiféle pénzt a magyar kormányzattól, de még csak az általuk hozott törvények sem érvényesek rám... de még ha igen is, akkor sem tudják azt érvényesíteni amíg nem teszem a lábam az országba.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.05. 08:48:01

@neoteny:

A politikai közösségnek akkor is tagja vagy, s csak ez számít.

Balt 2013.04.05. 09:22:31

@fehérfarkas: "Viszont ellenzékben népszavazást kezdeényezett"

Kattanj már le erről, fentebb linkeltem, másoltam, írtam párszor, hogy az MVSZ kezdeményezte a népszavazási aláírásgyűjtést. Sőt, maga Orbán mondta, hogy a Fidesz akkor csatlakozott, amikor már összegyűlt a 200e aláírás, tehát elkerülhetetlen volt a kiírása. (Megengedem, mondhatod opportunizmusnak. Ettől még utólag igazolható: jobb lett volna elkerülni azt a népszavazást. Egyszerűen meg kellett volna szavazni az ogy-ben, kvázi egyhangúlag, mint 2010-ben...)

Balt 2013.04.05. 09:40:40

@fehérfarkas: "Az alacsonyabb és magasabb rendű állampolgárságot én egyáltalán nem támogatom"

Helyes, tehát egyetértesz a szavazati joggal. :) Amin egyébként lehetne értelmes vitát folytatni, pont a közteherviselés/egyenjogúság görbék mentén. Az viszont vitán felüli, hogy az áttelepülés nélküli kettős állampolgárság a határon túli magyarság egyöntetű igénye volt, erre számos európai modell van, a magyarság meg különösen érintett a kérdésben.

Maga az intézmény persze, hogy létezett, még az '56-os menekülteknek is megmaradt a magyar állampolgársága a kádári vérbosszú ideje után is, tudtommal nem is mondhatnak le róla, csak "hazaárulás" minősített esete esetén von(hat)ja meg azt a magyar állam, ha van az illetőnek másik. Mondom, az '56-osoktól nem vonták meg, a trianonban elcsatolt magyarok és leszármazottaik millióinak viszont 2010-ig nem adatott meg a lehetőség. (Még egyszer: haza-/áttelepülés nélkül.)

fehérfarkas 2013.04.05. 09:44:30

@Balt:
Na és az MVSZ és a Fidesz vezetői között vajon milyen kapcsolat van?
Az MVSZ sajnos ugyanolyan fideszes gittegylet mint a polgári körök (emlékszel még rá? hiszen 2004-ben azok még aktívan működtek), CÖF, Járai "független jegybankelnök" Zsigmond, Schmitt "független köztársasági elnök" Pál, Áder "független köztársasági elnök" János, Professzorok Batthyány Köre, Tőkés "az erdélyiket képviselő nagymagyar" László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Néppárt, a Magyar Koalíció Pártja, és még hosszan lehetne sorolni azokat a "függetleneket" , a többségére már te magad sem emléxel, csak ha előveszel a egy korabeli cikket.

A hangzatos elnevezések ne tévesszenek meg, hogy Világszövetség (MVSZ), vagy Civil (CÖF), ezek csupán jól hangzó elnevezések, amiket te jól el is hiszel. Észak-Koreai Népi Demokrácia nevében is benne van a népi és a demokrácia, és ennek ellenére egy apáról fiura öröklött családi diktatúra van ott.
Szerinted az MVSZ alatt miért ugyanúgy a Fidesz szinonímáját értik sokan, mint a CÖF alatt is?

Balt 2013.04.05. 10:11:53

@fehérfarkas: Ha van, volt is az MVSZ-nek valamiféle kapcsolata valamely magyarországi politikai szervezettel, az inkább a MIÉP/Jobbikkal, különben nem mentek volna szembe a Fidesz elképzelte státusztörvény megoldásnak. Fentebb már hoztam a wikipediáról:

"A Magyarok Világszövetsége az 1990-es évek közepe óta szorgalmazta a határon túli magyarság, illetve az anyaország közötti kapcsolat jogi alapra helyezését. Ennek első lépéseként a szervezet támogatta a határon túli magyarok számára kedvezményeket tartalmazó ún. státustörvény megalkotását, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ennél szorosabb kapcsolatot tartanak szükségesnek. Az ezredforduló környékén a határon túli magyarok jogállásának rendezése többször is napirendre került. 2003 nyarán az MDF kísérelt meg elfogadni egy kedvezményes honosítási törvényt, ám a párt próbálkozása többszöri alkalommal sem járt sikerrel.[21] Az MVSZ vezetése 2003. augusztus 13-án úgy döntött, hogy népszavazást kezdeményeznek a nem magyar állampolgárságú magyarok kedvezményes honosításáról. A kezdeményezést alig egy hónappal később az OVB formai hibák miatt elutasította. A formai hibák javítása után, szeptember 18-án az OVB már zöld utat adott a kezdeményezésnek. Az aláírások összegyűjtése 2004 májusában és júniusában zajlott. 2004. július 2-án az MVSZ képviselői 321 ezer aláírást adtak át az OVB-nek, ezek közül az ellenőrzés 274 000-et hitelesnek talált. Szeptember 13-án az Országgyűlés országos népszavazást rendelt el az MVSZ kezdeményezése nyomán, Mádl Ferenc október 24-én a kórházprivatizációs szavazással egy napra, 2004. december 5-ére tűzte ki a referendumot."

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.05. 22:13:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ahogy írtam volt: "A puszta állampolgárság nem tesz a mindenkori kormányzat alanyává."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.06. 09:40:18

@neoteny:

De igen, aki állampolgár, az alanya a kormányzatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.06. 09:45:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A magyar kormányzat karjai nem nyúlnak túl az országhatáron.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.06. 09:59:36

@neoteny:

Ez nem érv. A magyar kormányzat karjai olyanokra is rányúlnak, akik nem állampolgárok és nem szavazhatnak.

A te logikád alapján igazságtalan, hogy nem minden Mo-n élő ember szavazhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.06. 15:48:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Valóban: egy huzamosan Mo-n élő nem állampolgár sokkal inkább tagja a magyar politikai közösségnek mint egy állampolgár aki (soha) nem (is) él(t) Mo-n.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.06. 19:39:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az én apai nagyszüleim Nagysallóban éltek: 1945-ben magyarnak vallották magukat, jól ki is telepítették őket a csehszlovákok. Nem értem hogy azok -- és/vagy leszármazottaik -- akik a faluban maradtak (mert _akkor_ nem vallották magukat magyarnak) _most_ magyar állampolgárságot kapnak... és ezzel részeseivé válnak "a magyar politikia közösségnek".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.06. 19:50:53

@neoteny:

Ez egy lehetőség. Nem kap senki automatikusan állampolgárságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.06. 20:02:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

De kaphat anélkül hogy valaha is élt volna Mo-n vagy akár a lábát is betette volna oda.

bubastis2 2013.04.08. 21:59:52

Ez egy nagyon rossz és kiúttalan írás. "Nem vitás", így kezded?... :) Húha. Öregem.
süti beállítások módosítása