2013.01.03. 21:46 Szerző: Moin Moin

Cenzúrázott kiadás

Vaskereszt.jpg

„…A fény uralkodjék, a legerősebb szellem parancsoljon, a legvilágosabb elme rendelkezzék. A külső formákról, melyek segítségével egy ilyen eszmét valósággá alakítanak át, nem kívánunk vitatkozni: teljesen közömbösek, merőben a jelmez kérdései. Mindegy, hogy egy ilyen uralkodó főpapnak, birodalmi elnöknek, vagy népbiztosnak nevezi-e magát; mindig ő lesz a legitim király, mert ő a filozófus király…”

Egon Friedell: Az újkori kultúra története - 1927

 

Esterházy Pétert, az írót felkérte a Magyar Rádió, hogy ajánljon műveket és kulturális programokat a hallgatóknak – és nem arra kérték fel, hogy olyan műveket ajánljon, amelyeket Orbán Viktor és csicskásai ajánlanának. Esterházy Péter nemzetközi szinten is elismert, kitűnő író, sok évtizedes, méltán sokra értékelt életművel a háta mögött – Orbán Viktor pedig nemzetközi szinten nem elismert politikus, aki kitűnni csak krakélerséggel, unortodoxiával és némi üldözési mániával tud. Több évtizedes életműve pedig a state capture

Esterházy legutóbbi ajánlottjai közül az orbánista Közrádió kivágta az író azon mondatait, amelyekkel az Alföldi-féle Nemzeti Színházat ajánlotta…

Mi a baj Esterházyval? Nem elég magyar? De hiszen az egyik legősibb, magyar főnemesi család sarja! Gróf, aki magában hordja a teljes magyar kultúrát - és ráadásul jelentősen gazdagította is azt. Aligha van a „kicenzúrázói” között olyan, aki nálánál jobban tudná-ismerné, mit is jelent magyarnak lenni. Igaz: Esterházy nem a ma divatos magyarság híve. Mindig is kritikával és iróniával illette a bornírt, teljesítménytelen és szlogenekkel dobálózó-takarózó „magyariságot” – mint ahogy kritikával és iróniával illette annak idején a szintén csak bornírt, teljesítménytelen és szlogenekkel dobálózó-takarózó „létező szocializmust” is!

A baj ott lehet, hogy a mai Orbán-törpék, akiket a Kegy és az, hogy a rezsim használni akarja őket, magas pozíciókba helyezett, utálják a hozzájuk képest óriási, magukban is szilárdan megállni és életművet alkotni képes szellemeket. Ráadásul ez a szellem – Esterházy – azt is példázza, hogy lehet valaki magyar úgy is, hogy nem magyarkodik: lehet valaki egyszerre, szerves szimbiózisban magyar és európai, sőt világpolgár. Úgyhogy nem igaz, totálisan hamis az orbánista felvetés: „Magyar vagy, vagy európai? Magyar vagy, vagy világpolgár?

A szar, ha átkötjük is nemzetiszín pántlikával, mégis csak szar marad. Viszont, ha egy Esterházy-kaliberű író leírja a „szar” szót, az igenis, lehet világirodalom – „csak” éppen világszintű tehetség kell hozzá és nem valami olyasmi, amivel az ember a Magyar Művészeti Akadémiának a Nemzeti Együttműködés Rendszere által megbecsült, magasra értékelt és körbekitüntetett tagja lehet… Mert ne feledjük: az igazi művészet nem állami kitüntetés, hanem tehetség dolga.

Esterházy egyetlen mondata többet nyom a latba Németországban, Brüsszelben, a világban, művelt – és: döntéshozó – körökben, mint a Fidesz-Alaptörvény, Simicska Lajos és egy frissen avatott turulszobor együttesen – és ez így is van jól. …Azért arra kíváncsi lennék, hogy a „nemzeti urak” mikorra lesznek képesek eljutni arra az idoljukkal és önmagukkal való szembenézési szintre, ahová Esterházy eljutott a Javított kiadással1?

…Kérem kedves Olvasóimat, segítsünk mielőbb eljutni nekik ide – ha nem önszántukból, akkor az elveszett-tőlük/általunk visszavett hatalom súlya által!

 

 

 

1 A Javított kiadás c. Esterházy-könyvről ld. itt: http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0514

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr464996903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.04. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mystes 2013.01.05. 21:49:36

Jajistenem! Épp az imént volt a híres nagymagyar grófi család besúgó. Akkor a szovjet felé. De most mégis dicsőítsük, mert most a gyerekre meg Brüsszelben néznek fel.

Nem gondolja, hogy most meg Brüsszel felé kéne kevésbé nyalni? Meg a német felé? Okozott nekünk bajt a német eleget!

kuszkusz1 2013.01.06. 07:39:22

Bevallom - nézzen le ezért az aki akar -, hogy én nagyon régóta egy büdös szót sem értek Esterházy irodalmi munkásságából.

Nem, nem arról van szó, hogy kétségbe vonnám az ő írói tehetségét. Csak arról, hogy én nem értem mit ír. De semmit se nem, már a mondatokat se. A szavakat külön még csak-csak, de egybefűzve...olykor-olykor bele-bele kukkantottam az ÉS-ben megjelenő írásaiba és szomorúan állapítottam meg, hogy az én (lehet: parlagi) ízlésem szerint ezek izé...hát...hogy nincsen nekijük értelmük..

Megjegyzem, Esterházyt, a publicistát szerettem. "Édes hazám, hülye vagy!" - hát lehet ezt feledni...vagy felülmúlni..?

És azt, hogy "csúcsforgalom van a damaszkuszi úton"? Mmmmmm....(ez itten dorombolást jelképez.

De ha már a vallomásoknál tartunk: kivettem a könyvtárból a Nádas-könyvet azt a többkötetest, aminek csak a második kötete volt bent. (Nem jut eszembe a címe.) A könyvtáros felettébb különös arckifejezéssel nyomta a kezembe a művet...otthon aztán megértettem hogy miért...hát én ennél ocsmányabbat még nem olvastam, irodalom gyanánt..amiről az írták a neten, hogy Nobel-díj gyanús...

Kérem tisztelettel, Shakespearet, Molieret még egészen jól megértem, tehát annyira mégsem lehetek hülye. De a mai magyar irodalom tekintetében szíveskedjenek engem egy akár egy gyáva nyúlnak tekinteni...

savanyújóska 2013.01.06. 10:09:00

Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Én is próbálkoztam az úgynevezett kortárs irodalom megemésztésével, de nekem se ment. Bármilyen trendi is Eszterházy meg Kertész, én inkább maradok a régi klasszikusoknál (Pl. Krúdy).

kuszkusz1 2013.01.06. 10:45:53

@savanyújóska:

Istenem, egy rokon lélek... magára valamit is adó olvasó nem szívesen vallja be, hogy ő egy büdös szót se...és amit mégis az meg trágár...és hogy nem képes azokba a metafizikai magasságokba emelkedni ahonnan a trágárság már nem látszik trágárságnak...

kuszkusz1 2013.01.06. 12:06:30

@Moin Moin:

Megnéztem, kösz, nagyon jó. Ez az az Esterházy akit szeretek, a publicista és közéleti férfiú - aki annak idején hiába sikoltozott arra nézvést, hogy a párt az nem 'aki', hanem 'amely'.

Megjegyzem, itt nem nehéz szeretni őt, részint érthető, másrészt sehol egy trágárság amelyről az előadásban is szó esik. Én - imádkozni ugyan nem szoktam - de a civil és internetes életemben sem beszélek csúnyán, rajtam nincs mit leleplezni...
Súlyos, negatív jelzőkre csak ritkán ragadtatom magamat, pl.- Orbán megnyeri a választást, vagy Bajnai összebútorozik Gyurcsánnyal. A következő alkalom az lesz amikor Matolcsy követi Simort az MNB elnöki posztján.

Arról lehet szó, amit maga Esterházy is említ - előfordul, hogy író és olvasó nem találkozik egymással.

Kifinomult lelkű olvasó csak nehezen szánja rá magát, hogy ne értse Esterházy és Nádast - nekem sem volt könnyű!

savanyújóska 2013.01.06. 14:15:49

@kuszkusz1:
Igazából nem annyira a trágárság zavar, hanem az, hogy olvasom, olvasom, és képtelen vagyok rájönni, miről szól, vagy hogy szól e egyáltalán valamiről.

Moin Moin 2013.01.06. 15:20:30

@savanyújóska:

Savijózis, nézzed meg te is a Kuckucnak adresszált kis videót (www.youtube.com/watch?v=5VfXjSX94zc ) - az éppen arról is szól, hogy miről szól...:-)

kuszkusz1 2013.01.06. 16:00:44

@savanyújóska:

Igen, ez nagyon kínos tud lenni...az ember összetöpörödik lelkileg és azon mereng, hogy ha annyi ember megértette mint amennyi...annyi ember élvezetét leli benne mint amennyi...amennyiről szól a fáma... akkor miért pont nekem nem sikerül...ennyire hülye lennék vajon?!
süti beállítások módosítása