2012.07.28. 13:11 Szerző: piefke

Választási Horthy-kultusz

celeb.jpg

„Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.”

József Attila: Hazám – 1937. május

 

 

Amikor most Orbán és társai a választójoggal machinálnak, akkor nem csinálnak mást, mint amit a mostanában Horthyval együtt annyira favorizált Bethlen István egykori miniszterelnök tett az 1922-es „lex Bethlennel”. Igen: a „magyar nemzeti történelmi jobboldal”, ez a sajátos és sajnálatos politikai képződmény, úgy látszik, alkalomról alkalomra ugyanazokat a hibákat követi el, hasonlóan bizonyítja a hatalomra való alkalmatlanságát és méltatlanságát – és hasonló módszerekkel igyekszik ennek rá nézve kellemetlen következményeitől szabadulni is! Nem jut más módszer az eszükbe Orbánéknak sem, mint annak idején Bethlennek: a szavazókat kell akadályozni abban, hogy szabadon véleményt nyilváníthassanak a kormány viselt dolgairól. Bethlen akkor az 1919. március 3-i, még a Károlyi-kormány által deklarált és (az immár „horthysta”) Friedrich István miniszterelnök által 1919. november 17-én (az Antant nyomására) újra megerősített általános és titkos választójogot korlátozta.

A híres Bethlen-konszolidáció nem mást „konszolidált” (garantált), mint a „történelmi uralkodó osztály” hatalmát. Azét a történelmi uralkodó osztályét, amely a korszakot megelőző fél évszázadban alaposan leszerepelt és képtelennek mutatkozott arra, hogy az országot és annak kormányzását teljesítményalapokra helyezze. Bethlen István úgy vélekedett az általános és titkos választójogiról, hogy az „a nyers tömegek uralmához” vezet, s „azok az országok, ahol a tömegek uralma válik urrá az egész nemzet felett, a pusztulásnak vannak kitéve”. Nem rímel ez azzal, amit fideszes politikusok indokként hoztak fel az előzetes regisztrációhoz kötött választójogi rendszer mellet: így inkább a tudatos választók szavaznak majd, és nem „a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok”?

Na, igen…, a politika járhatná azt az utat is, hogy a választói tudatosságot növelő programokat működtet, már az általános iskolától kezdve. Mert a tudatos választópolgár nem csak terem, mint a dudva: azt nevelni kell, ha lehet, a családban, de ha ez nem adott, akkor az oktatásban. Mert a felelősen gondolkodni képes és jó döntéseket hozó állampolgár kifizetődik nemzetgazdasági szinten is: egy tudatos, ésszel élő polgár több GDP-t termel. Inkább képes önmagáról gondoskodni és nem vár állami segélyezésre. Tudatos polgárokkal egyszerűbb és hatékonyabb állami-önkormányzati adminisztrációt lehet működtetni is – ja, és a tudatos polgárból jobb vállalkozó lesz, vagy éppen magasabb munkakultúrával rendelkező dolgozó.

Általában azt szokás hirdetni, hogy a képzelten rétegek politikába való beleszólása az „osztogató” (gazdaság-)politikának, a populizmusnak kedvez – azonban ez az igazság szándékolt elferdítése és a teljes kép egy jelentős részének említetlenül hagyása. Akik erről beszélnek (többnyire az aktív, dolgos közép-és felső rétegek képviselői), úgy állítják be, mintha ezek az „alsóbb tömegek” csupán „ingyentartást” akarnának, és csakis ezzel lennének szavazásra mobilizálhatók – pedig ez nem így igaz! Ők sokkal „komplexebb” politikai-társadalmi programmal lennének tartósan egy-egy politikai erő mellé állíthatók: nem csupán „segídet” kellene ígérgetni nekik, hanem a reális társadalmi emelkedés lehetőségét, éspedig képzés és a gazdaság és társadalom komplex szövetébe illeszkedő vállalkozásfejlesztési-munkahelyteremtési program által. Amit Bethlen és a „vadbarmozó” fideszes politikus állítanak, hogy a nyers tömegek uralma az ország pusztulásához vezet, csak akkor reális veszély, ha a tömegeket „nyersen hagyjuk” – márpedig ezt egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak. Nyers tömeggel ugyanis nem lehet hatékony, XXI. századi, tudásalapú gazdaságot üzemeltetni. A tömegek képzése, felemelése tehát nem csupán valami „liberális politikai hobby”, hanem kényszerítő gazdasági szükségszerűség.

 Igen: azért (is) kell ragaszkodni az általános választójoghoz, hogy a (ma még részben) „nyers tömegek” kikényszeríthessék az őket a modernitásba beemelő politikát – és hogy csak ilyen politikát lehessen csinálni ebben az országban. A politikai populizmust már, nem a választójogot és a véleménynyilvánítást korlátozó módszerekkel kell és lehet kiiktatni: egyszerűen be kell vezetni az a (pl. Hollandiában már működő) rendszert, hogy a választások előtt minden, a választáson indulni kívánó politikai erő „beköltségezteti” a programját. (Hollandiában ezt az ottani számvevőszék végzi – nálunk, tekintettel az átpolitizált hazai intézményrendszerre, célszerű ezt kezdetben nemzetköz intézményekre bízni.) És akiknek a programja nem áll meg, ahol a beígért juttatásokra nem találhatni kellő megalapozottságú fedezetet, azok nem vehetők fel a választáson indulók listájára. A populizmus ellen a magyar választói tudatosság jelenlegi szintjén nem a választókkal szembeni korlátozás a helyes és kívánatos út – hiszen akkor sohasem szoknak hozzá a megalapozott mérlegeléshez -, hanem a pártok „ígérgetési képességeinek” korlátozása.

…Persze, jól tudjuk, hogy a Fidesz a választói feliratkozás bevezetését nem az ország és nem az állampolgárok, hanem a saját érdekében akarja – és ehhez a formális, „primer” jog szerint meg is van a hatalma. Ámde: az egész Európai Unióban alapvető az általános és titkos választójog, nem lehet valakit e jogai gyakorlásában akadályozni – pláne nem aktuális párthatalmi okokból. Ha egy, a formális törvényalkotás lehetőségét birtokló erő mégis ezt teszi, akkor ezzel megkérdőjelezi e változtatás törvényes mivoltát. Egy demokratikus választáson szerzett kormányzati hatalom nem használható fel arra, hogy demokratikus jogokat szűkítsenek vele. (Erre korábban már felhoztuk az egyik posztunkban azt a példát, amikor egy, a törvényesség fenntartására kapott szolgálati fegyverrel a rendőr „a körzet urává” akarja tenni magát – nyilván az ő hatalomgyakorlása sem legitim.) A kormánynak a demokratikus jogok védelme, lehetőség szerinti gyarapítása a feladata, valamit természetesen az is, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy minél többen minél kompetensebb, felkészültebb módon használhassák e jogaikat… Ha egy kormány – mint most a Fideszé – nem így jár el, és önös érdekei miatt másmilyen választójogi helyzetet teremt, akkor joggal vethető fel két kérdés:

  • Lehet-e legitim ez a hatalomgyakorlás és maga a kormány?
  • Lehet-e érvényes egy efféle demokratizmusellenes választás eredménye?

Azt hiszem, a fentiek alapján mindkét kérdésre nemmel kell válaszolnunk!

…De maga a válasz nem elég, az ugyanis önmagában nem változtat a viszonyokon. A változáshoz a változást képviselő és azt társadalmi súlyával elérni is képes politikai szerveződés kell – és ilyen jelenleg nincs a porondon. Az a helyzet, hogy a meglévő ellenzéki politikai erők egyszerűen nem képesek átvenni a magyar közélet tematizálását, anélkül pedig ugyan mitől, miért változna a dolog? Mitől, kiktől fogja összeszedni magát az MSZP? Honnan lesz ehhez intellektuális erő ebben a kontraszelektált pártban? Miért, kik által válna rétegpártból országos tömegerővé az LMP? Avagy: mitől, kiknek a szellemi teljesítménye által telik meg tartalommal és tesz szert reális társadalmi és gazdasági programra bármelyik „alternatív szerveződés”? …Mert az nem lesz elég a változáshoz, hogy „egyre többen akarják Orbánt leváltani”. O. K., leváltjuk – és? Mi lesz utána, Mitől lesz lényegesen több erőforrásunk, mitől indul be a növekedés a gazdaságban – ha mindeddig egy szó sem hangzott el erről?

Ma, éppen 90 évvel a bethleni „választójogi ellenforradalom” után megint és még mindig ott tartunk, hogy olyan kormányunk van, amely (mint a poszt elején már írtuk) „képtelennek mutatkozott arra, hogy az országot és annak kormányzását teljesítményalapokra helyezze”. Csaknem egy évszázad kevés volt erre a magyar társadalomnak…, de mára talán lett már annyi teljesítményorientált emberünk, hogy belőlük kiteljen egy (relatív) többségi szavazóbázis. Csak rajtu(n)k múlik, hogy az „úri Magyarország” csak itt-ott elszórt Horthy-szobrokban jelenik-e meg, vagy az egész teljesítményképtelen társadalmi konstrukció talapzata lesz az ország?

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr874683453

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az éhség előregisztrációja 2012.07.29. 02:14:31

Egyszerűen: mi van, ha nem regeltem és Orbán a választások előtt két nappal a Kanári-szigetekről hazatelefonál a HírTV-nek, hogy Vonával vagy Thürmerrel koalícióban is szívesen kormányt alakít?A válasz tiszta és világos: a voksomat akkor sem adhatom le...

Trackback: Az éhség előregisztrációja 2012.07.29. 02:14:26

Egyszerűen: mi van, ha nem regeltem és Orbán a választások előtt két nappal a Kanári-szigetekről hazatelefonál a HírTV-nek, hogy Vonával vagy Thürmerrel koalícióban is szívesen kormányt alakít?A válasz tiszta és világos: a voksomat akkor sem adhatom le...

Trackback: Perverz módon szeret halottakkal kampányolni Orbán 2012.07.28. 18:03:53

Orbánék bizarr vonzódása a kegyeleti ceremóniákhoz, hogy azokból kegyeletsértő módon politikai tőkét kovácsoljanak, megmagyarázhatatlan. Csak három példa az elmúlt bő fél évből: - Kiposztolták a Facebookra a hurghadai buszbalesetben elhunyt áldozatok k...

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.07.28. 18:01:02

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz alapító tagjaké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asztalos Gábor 2012.07.28. 17:33:58

úgy tűnik fideszfób rinyálással mindig ki lehet kerülni az index címlapra.

Hozzászólóóó 2012.07.28. 17:37:40

"Persze, jól tudjuk, hogy a Fidesz a választói feliratkozás bevezetését nem az ország és nem az állampolgárok, hanem a saját érdekében akarja"

Amíg a Fideszt leváltani szándékozó ellenzék olyan, amilyen, addig sajnos az állampolgároknak az érdeke is, hogy puszta nyers dühből visszatapsolják a pre-2010-es rendszer urait.

Ez az "ellenzékiség" nem több ennél: static.mellbimbo.eu/files/2012/06/19/1340118791010.png

Hozzászólóóó 2012.07.28. 17:38:31

@Hozzászólóóó:
Na, ezt félrefogalmaztam :D
Mármint az állampolgároknak is érdeke az, hogy NE legyenek restaurálva a 2010 előtti rendszer fenntartói.

2012.07.28. 17:50:53

@Hozzászólóóó:

A FIDESZ is a 2010 előtti rendszer fenntartója.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.28. 17:52:42

@Asztalos Gábor:

Tudod, senki nem ír népszerű fideszsegg-nyaló blogot az országban.

Flúgatlan 2012.07.28. 17:58:32

Sok hülyeséget csinál a Fidesz és Orbán.
De az előzetes regisztárciót mindenképp jó ötletnek tartom.

"Persze, jól tudjuk, hogy a Fidesz a választói feliratkozás bevezetését nem az ország és nem az állampolgárok, hanem a saját érdekében akarja"

Honnan ez a "jól tudjuk"? Próbálják itt is ott is bizonyítani, de nem meggyőző egyik sem. Az előzetes regisztráció simán lehet kedvezőbb az MSZP-nek vagy a Jobbiknak, mintsem a Fidesznek.

*Bárki* regisztrálhat. Miért a Fidesz-szavazók regisztrálnának nagyobb arányban? Sok 2010-es Fidesz-szavazót (engem is) elbizonytalanított pár hülyeségük (pl. a fél-ázsiai duma). Másokat ezek inkább összekovácsolnak és csak azért is elmennek szavazni a Fidesz ellen. Nem biztos, hogy a Fidesz jól jön ki ebből.

Igenis, aki arra nem hajlandó, hogy regisztráljon, az ne szavazzon az utolsó pillanatban az agyát befolyásoló marketinkdumák hatására.

Ezt a mantrázást, hogy "Persze, jól tudjuk, hogy a Fidesz a választói feliratkozás bevezetését nem az ország és nem az állampolgárok, hanem a saját érdekében akarja" abba kéne hagyni. Ez egy jó intézkedés lenne, ami a demokrácia megtartását szolgálja, mert véd attól, hogy a demokrácia tovább sodródjon a populizmus felé és életképtelen államokat eredményezzen.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.28. 17:59:14

Nem jó a Horthy-párhuzam. Horthyéknál a választópolgárokat a helyhatóságok automatikusan regisztrálták a meglévő adatok alapján. A választópolgárnak csak akkor volt tennivalója, ha kimaradt a listáról, ilyenkor 2 hete volt panasszal élni és igazolni a hatóság felé, hogy jogosult választani, s tévedésből maradt le a listáról.

Azaz a Horty-féle megoldás demokratikusabb volt a Fidesz-féle javaslatnál.

Egyébként a Horty-rendszer első és utolsó parlamenti választása (1920 és 1939) általános és titkos volt. A közöttük levőkön a titkosság csak részleges volt (csak a nagyvárosokban volt titkos a választás, máshol nyílt volt) és az általános választás helyett műveltségi cenzus volt (vagyoni cenzus nem volt). 1938-ban hozták be Horthyék az általános választást (megszűnt ekkor a műveltségi cenzus) és teljesen titkos lett a szavazás, ennek alapján zajlott a Horthy-kor utolsó, 1939-es választása.

A Horthy-kor antidemokratizmusa valójában inkább a passzív választójog korlátozásában nyilvánult meg, nem az aktív válaszjogéban, ez utóbbi nagyjából megfelelt a korabeli európai gyakorlatnak. Viszont a passzív választójog súlyosan antidemokratikus volt, gyakorlatilag úgy volt megcsinálva, hogy mindig a horthysta párt nyerjen 70-80 %-kal minden választást.

dr. Bubó 2012.07.28. 18:04:37

drorvbánt tejhatalmú ormányzónak !!!

irógép 2012.07.28. 18:09:17

Szerintem is nagyon gáz ez a választási eljárás amit akarnak.
Annyiban vitatkozom csak, hogy az írás nagyon egyértelműen kijelenti az alkalmatlanságát a jobb oldali kormányoknak, amely nézetével sem vitatkozom, mert nyugodtan hiheti ezt valaki.
Csak megkérdezném, miért valaha volt jobb is itt az elmúlt 100 évben??????????
Voltak olyan kormányok, akik nem követték el a maguk órási hibáit???
Szerintem nem.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.07.28. 18:11:34

"Persze, jól tudjuk, hogy a Fidesz a választói feliratkozás bevezetését nem az ország és nem az állampolgárok, hanem a saját érdekében akarja"

Hát persze, ti jól tudjátok, ti mindig jól tudjátok.
Akkora a pofátok, hogy elmehetnétek kormányszóvivőnek. Csak tudnám, mire fel.

Szerintem ez a regisztrációs rendszer nagyon is védhető és jó döntés, és sokkal komolyabb fejfájást fog okozni a fidesznek, mint az ellenzéknek.

dr Smittpálelnökúr 2012.07.28. 18:15:57

@Flúgatlan: És miért is jó szerinted ez a regisztráció? Mert semmi meggyőzőt nem hallottam erről senkitől.

A populizmus elleni félmondatod a felcsúti elmebeteg újabb agyszüleménye melletti érvként röhejes, a félázsiai bugris populista lózungokkal nyerte meg a választásokat.

De ismerős a fideszes rajongók hozzállása: ami a vezér seggéből jön, az minimum szentség!

dr Smittpálelnökúr 2012.07.28. 18:17:43

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Világos, te tudsz mindent jobban, ugye?

Esetleg te magad vagy a kormányszóvivő?

Vagy amit te kijelentesz, az OK, mindenki más meg kussoljon?

Faszfej.

irógép 2012.07.28. 18:19:28

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
A fidesz ezt azért akarja, mert ők nagyon jól tudják mozgósítani a biztos szavazókat. Még az mszp-re vagy lmp-re csomóan bizonytalanok az utsó percben voksolnak általában. Így ezeket a fidesz így ki tudná zárni, és ez nagy előny lenne nekik.
Ja én nem bírom a ballibákat is, mert sokszor bizonyították mennyire haugok és alkalamatlanok ők is, szóval nem fidesz utálatból írom ezt, hanem mert egyértelmű ez a cél. És ez szerintem is gáz így.

laci_52 2012.07.28. 18:29:50

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Létezik valahol a világban hasonló regisztrációs rendszer?
Ha igen, mi a jó benne, mik a tapasztalatok?
Ha nem, mi miért próbálkozunk ilyesmivel?

Parajpuding 2012.07.28. 18:32:00

@Asztalos Gábor: bezony a fideszs*ggnyalóknak és a genetikailag alattvaló népességhez tartozóknak ez csípi a szemét. Mégis jöttök ide olvasni, hiszen hallatni kell a hangotokat, ami egyébként egyre véknyabb.

we 2012.07.28. 18:32:38

Eddig azon ment a kesergés, hogy mindenki nyakló nélkül szavazhat, most meg azon, hogy regisztrálni kell.

Arra hasonlít, mint amikor mindenki arról panaszkodott, hogy túl sok a hallgató a felsőoktatásban, most meg azon, hogy túl kevés.

Van akinek semmi sem jó.

piefke 2012.07.28. 18:33:15

@Flúgatlan:

„Ez egy jó intézkedés lenne, ami a demokrácia megtartását szolgálja, mert véd attól, hogy a demokrácia tovább sodródjon a populizmus felé és életképtelen államokat eredményezzen.” - írod.

Egyfelől: a posztban pontosan le van írva, mikor és mitől vezethet az,. ha mindenki szavazhat, akár az utolsó pillanatban meghozott döntése alapján – és az is ott áll, hogy miképpen lehet ez ellen igazán hatékonyan tenni.

Másfelől: mi van akkor, ha épp a regisztráció lezárultát követően történik valami (derül ki valami?), ami sokakat mégis megalapozottan motiválna a választásokon való részvételre?

A posztban egyébként nem az áll, hogy „a Fidesznek kedvez” ez a tervezett előzetes regisztrációs rendszer, hanem az, hogy a Fidesz „vezérkara” ezt reméli, ebbe „kapaszkodik”. De mivel tény, hogy a Fideszé jelenleg a legnagyobb és a legszervezettebb szavazóbázis, továbbá, hogy a „kemény mag” több ciklus óta kitart a párt mellett, arra enged következtetni, hogy a hónapokkal a választás előtt lezáruló regisztrációs időszakban valószínűleg a Fidesz fog tudni a leginkább mozgósítani, meggyőzni a híveit, hogy ha azok nem szeretnének „másmilyen színű” kormányt, akkor érezzék kötelességüknek a regisztráltatást.

A tervezett rendszer akkor üt vissza, ha az elkövetkező bő egy évben megjelenik egy komoly váltópárt, amely eleve felkészül a profi mozgósításra. Ez nem lehetetlen – de az tény, hogy ezzel ma a Fidesz egyáltalán nem számol.

Flúgatlan 2012.07.28. 18:33:30

@dr Kangörény:

Nincs időm cikket írni erről. Az előzetes regisztráció egy olyan félmegoldás, ami csökkentheti a teljesen tudatlan szavazók részvételén.
Mert szerintem a demokráciára a legnagyobb veszélyt a tudatlan szavazók jelentik.

„A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.” Sir Winston Churchill

De saját tapasztalatom is van: pár választáson vettem részt választási biztosként és pl. amikor kimentünk öregek otthonába az urnával és idősek kérték, hogy segítsünk szavazni nekik, mert pl. nem látnak jól (erre joguk van, két biztos jelenlétében, akik egymást ellenőrzik stb.).... Na, az egy katasztrófa volt. Olyanok szavaztak, akiknek az alapfogalmakról sem volt halvány fingjuk sem. Nem tudták, mi a különbség az önkormányzat, a kormány és a pártok közt. De szavaztak! Ugyanannyit ért a szavazatuk, mint azoké, akik értik is, miről van szó. Szavazatukat kb. az hatrozta meg, hogy az általuk olvasott újságban kinek a nevét olvasták többször. "Jó ember az az X!..." De hogy miért?

Én igaziból egy nagyon nagyon elemi vizsgához kötném a választási joggal való élést. Ahogy az autóvezetéshez is kell jogsi. A nagyon elemi vizsgában csak a mindenkori aktuális állapot tényszerű kérdései lennének feltéve. Pl. "Ki ma a miniszterelnök?" és felsorolni a miniszterelnököt, pár ismert politikust, a köztársasági elnököt, stb. Aki ilyenekből nem tud levizsgázni, legyen érvénytelen a szavazata.

Igaziból én ilyet szeretnék. Ez azonban túl elfogadhatatlan lenne a ma uralkodó véleményformálók szemében. Az előzetes regisztráció csak egy kicsi lépés a teljesen tudatlanok kizárása felé. Ami pedig szerintem a demokrácia fennmaradásának szükséges feltétele, hisz a mostani választásokban a felelőtlen ígérgetők nyernek, abból meg csak csőd van.

Sokat lehetne még írni, de ez csak egy hozzászólás. Arról azonban biztosíthatlak, hogy a saját véleményem ez, nem azért védem, mert az Orbán ezt mondja. (Nem is csípem annyira ezt a fél-idiótát.)

hungarisztan 2012.07.28. 18:35:38

Tőrölmetszett, naív idealizmus, hogy a populizmust kajáló választó mást is akarna a belengetett „ingyen” jószágokon kívül. Végképp nem akar maga is tenni az ellen, hogy populizmussal megvehető legyen, mert buta, és ezért azt hiszi, neki ez így jó.

Mondom mindezt virtigli liberálisként és demokráciapártiként.
De a szavazójog – értelmi színvonal alapú – súlyozatlansága hosszú távon fenntarthatatlan. Egyelőre erre antidemokratikus lépésként szokás tekinteni, mert jaj, mi történik akkor, ha egy írni-olvasni alig tudó, napi szinten csak kocsmát támasztó embernek a véleménye nem esik pont ugyanakkora latba annak az embernek a véleményével, aki képzi, műveli magát, olvas, tájékozódik, lehetőleg sok forrásból. Nonszensz. Az „ingyen sört!”-jellegű választási szlogenek egészen addig győzni fognak a „gondoljuk át, mennyibe is kerülne az ingyen sör!”-jellegű választási szlogenek fölött, amíg azok vannak többen, akiknek az értelmi és igényszintje nem is teszi lehetővé az ingyen sör problematikájának átgondolását.
Szavazati jogot elvenni nyilván antidemokratikus lenne. De hogy az értékét súlyozni az lenne?! Ostobaság és a demokrácia értékeinek/érdekeinek súlyos félreértelmezése.

A gyakorlati kivitelezés (visszaélések elkerülése) nyilván felvet problémákat, de jelenleg ismét majdnem ott tartunk, mint anno decibel, mikor az volt a jelszó, hogy legyen munkás-paraszt hatalom. Gyakorlatilag most is ez érvényesül, a pártok csak nekik játszanak, mert ők vannak sokan. Hiába nem lesz a mennyiségből minőség (természetesen tisztelet a művelt munkásoknak/parasztoknak).

angyalföldi partizán 2012.07.28. 18:36:50

azt a jóéletbe. most mi lesz velem? én,mint hűséges baloldali szavazó,mindig oda raktam az ikszet,ahol megígérték a fröccsömet. ha nincs pia nem is szavazok.hülye burzsujok.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.28. 18:42:04

Azért két dologra kíváncsi lennék:
1. Mit lehet tenni, hogy őviktátorságának ne legyen lehetősége kivitelezni ezt az újabb demokráciaromboló ötletét?
2. Ha elmegyünk a köv. választásra, mégis ki a bánatos lófaszra szavazhatunk?
MSZP/Gyurcsányék? Bocs, de azok épp olyan aljadék gazemberek, mint a mostaniak, épp csak valamelyest ügyeltek a látszatra (azért a "nem lesz gázáremelés"-t, majd az egy hónapon belüli, drasztikus emelést nehezen tudom nekik elfelejteni, ahogy az egészségügy lerombolásának kezdetét is)
LMP? Egy szánalmas, semmiresejó, szájtépő bandának tartom őket.
Jobbik? Legszívesebben betiltanám őket.
Pedig kellene valami lehetőség, mert az egyértelmű, hogy ezt a mostani csürhét el kell zavarni a halál faszára, amilyen gyorsan csak lehet, a vezetőiket meg minimum életfogytig tartó fegyházra ítélni...

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.28. 18:44:52

@we: ezen a nyilas fajtád nyavajgott... Vagy arra gondolsz, hogy az adófizetőknek nem tetszik, hogy a határokon túl élő, itt adót egy fillért sem fizető egyének szavazati joga ellen tiltakoztunk sokan? Mert annak ehhez a világon semmi köze!

lavór 2012.07.28. 18:46:58

Nem értem a nagy gondot. Ha valaki egyébként is szavazna, feliratkozik, majd elmegy szavazni, beteszi az x-ét ahova akarja (jó helyre úgyse tudja). Ha meg nem akar valaki úgyse elmenni szavazni, annak nem mindegy? Teljesen felesleges ezen rettegni. A régi mondás iga: "A sorsod a kezedben van".

piefke 2012.07.28. 18:47:05

@Max, A Gondolkodó Birca:

Íme, két forrás az általad említett 1938-as választójogi átalakításokról:

„A korszak utolsó választójogi törvénye 1938-ban intézményesítette a titkos szavazást, szigorította az ajánlási rendszert. A demokratikus választójog durva megsértését jelentette a plurális választójog bevezetése, amely a konzervatívabbnak ítélt vidéki lakosságot kétszeres választójogosultsággal ruházta fel, ezáltal 1,58 %-ot ért a vidéki lakos szavazata.” (Id.: docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:5qY51qqJBdgJ:tortenelem.fazekas.hu/uploads/315.doc+v%C3%A1laszt%C3%B3jog&hl=hu&gl=uk&pid=bl&srcid=ADGEESjl-1jeWptDHlW-1yH6FdVho6Gll3-9TJC-h7znoAT8Lh7mCK8NnDZop2JW6YTckkGaoOKBwXOM78YzGD3lQ5Ga4fKGZnWky5ajoMWlJya6ruej5eqrZeBkORG7zilBmUkZq4kw&sig=AHIEtbTD2LCXbkTdB1wj3vZPbaLSgdX68A)

Romsics Ignác pedig így ír az 1938-as választójogi változásokról a Rubicon c. folyóiratban (www.rubicon.hu/magyar/oldalak/nyiltan_vagy_titkosan_a_horthy_rendszer_valasztojoga/):

„Az 1925-ös választójogi törvény módosításával a titkos szavazás általánossá tételére csak 1938-ban, a szélsőjobb európai méretű előretörése idején került sor. Mivel azonban ez nyilvánvalóan a konzervatív rendszerrel szembenálló radikális erőknek kedvezett, a választójogosultság kritériumainak további megszigorításával a törvény újabb 300 ezerrel csökkentette a választásra jogosultak számát. Ehhez járultak a szokásos választási machinációk, így a kormánypárt (Magyar Élet Pártja) abszolút többsége a titkosság ellenére sem ingott meg, sőt képviselőinek aránya 70 százalékra emelkedett.”

Tehát: állításoddal ellentétben az 1938-as választás sem volt általános - és titkos sem, hiszen nagy választói tömegeket akadályoztak a valóban szabad és titkos választásban!
Az 1920-as választásokról pedig a posztban is olvasható, hogy az még az 1918-as polgári kormány hagyatéka volt és csupán az Antant nyomására rendezték meg így Horthyék a választásokat.

Ami pedig a Horthy-korszak helyhatósági választásait illeti, ott a mandátumok felét eleve nem választással osztották ki, hanem (az adólisták alapján) a legnagyobb adózók („virilisták”) kapták. Ez tehát elviekben sem volt olyan szisztéma, amelyben a választók szabad akarata határozhatta volna meg a helyhatósági erőviszonyokat.

Az igazi Trebics 2012.07.28. 18:48:43

A regisztráció cenzus, feltételhez kötött szavazati jog. Ez már önmagában felháborító szerintem, de rendben, legyen. Csakhogy túl hosszú idő telik el a regisztráció határideje és a szavazás között. A mindenkori kormányzat így kap plusz heteket, hónapokat, hogy a regisztráltak pártállása alapján (kubatov-lista, direkt kisbetűvel, de lehetne maszop is) 1. célzott kampányt folytasson, 2. ha a regisztráltak között többségben vannak az ellenzék szimpatizánsai, legyen idő a sürgős dolgok megszavazására (lásd: 2002-es privatizációk).

Egyébként meg ne álmodozzon senki, nem azért vezetik be, mert ez egy tisztább választást eredményezne. Hanem a 1,5 millió polgári körökben trenírozott biztos fidesz-szavazó miatt. A fidesz eddig mindkét alkalommal akkor nyert, ha alacsony volt a választási részvétel, és ezt a regisztrációval lehet is biztosítani.

Kepa 2012.07.28. 18:50:09

Jesszusom, mennyi hülyeséget irtok...

De a blog bejegyzés jó ! Ilyen alapon lehetnenek a valasztasok 9 évenkent is. Az is a megfontolt es idoben meghozott dontest segitené .....

Veridicus2012 2012.07.28. 18:50:47

A szavazati jog lehetőség szerinti korlátozása feltétlenül üdvös lépés, elmozdulás egy minőségibb politika felé. Nagyon helyes. Anaflabéta félállatok ne szavazzanak!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.28. 18:55:44

@Veridicus2012: tehát te lemondasz önként a szavazati jogodról. Ezt örömmel olvasom! Egy barommal kevesebb, aki újra megszavazza ezt a népirtó söpredéket.

irógép 2012.07.28. 19:00:37

@Veridicus2012:
Mindenki szavazhasson, akár az utsó percben is.
És kidönti el, ki alkalmas a szavazásra??
Csomó tanult embert ismerek, aki olyan egy síkúan gondolkozik, hogy azzal csak árt.
És lehet én is rosszul döntök mindig. Ki tudja??? És azt ki dönti el, hogy én akkor miért vagyok alkalmatlan a szavazásra??
Mert épp nem a jó pártra szavaztam???
A demokráciában mindenkinek joga van szavazni, és joga van úgy szavazni, ahogy akar! Azt, hogy te vagy én azt helyeseljük -e az meg mindegy, mert más meg lehet téged ekézne le, a választásod miatt. Viszont láttuk, hogy régen, mikor nem lehetett szavazni, és az uralkodók egymásnak adták a hatalmat, mennyi féleszű barom juthatott hatalomra...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.07.28. 19:01:33

Örülök neki, hogy másnak is eszébe jutott ez a párhuzam (én is a Rubiconban olvastam), de vajon folytatódik-e, ugyanúgy a szélsőjobb kezébe táncol az ország? Mert 1939-ben már 30% körül kapott a szélsőjobb, csak éppen "fideszes" választási rendszer volt érvényben, nem volt egyéni lista a városokban (mocskos libsi fertő), vidéken meg nyílt szavazás csendőrökkel.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.28. 19:04:21

@piefke:

Az 1939-es választás TELJESEN titkos szavazással zajlott, hiszen az 1938-as választójogi reform megszüntette a nyílt szavazást. Ez ténykérdés, melyről kár vitázni.

Az "általános" pedig definíció kérdése. Ma sem általános a választói jog, hiszen a külföldiek és a 18 éven aluliak nem szavazhatnak. (Ausztriában pl. a 16 évesek már szavazhatnak, egyes országokban pedig a letelepedett külföldiek is, Magyarországon nem így van, magyar állampolgárság nélkül nincs szavazati jog a parlamenti választáson és 18 év a korhatár.)

Ellenben általánosnak szokás mondani a választójogot, ha nincs semmilyen cenzus, az életkoron és az állampolgárságon kívül. Persze mai szemmel nyilván abszurdnak tűnik, hogy 1939-ben csak a 26 éven felüli férfiak és a 30 éven felüli nők szavazhattak, de nem hiszem, hogy helyes ezt mai szemmel nézni.

A helyhatósági választások ügyében egyetértek veled, de itt a parlamenti választásokról volt szó szerintem.

atti.atti 2012.07.28. 19:06:14

Szerintem nagyon helyes, aki arra se képes ,hogy regisztráltassa magát ,mert olyan sötét vagy ,mert épp a Mónika Showt kell helyette nézni a Kőbányai sörrel az ne szavazzon!

Ezt az egyenlősdit a blog szerzője pedig hagyja már, a kommunizmusban nagyon jól megtanultuk milyen az egyenlősdi, mikor az értelmes polgári emberektől mindent elvettek ,hogy a barom prolinak adják és kaptak diplomát és érettségit 1hónap alatt.

A 100napos program pedig tökéletesen megmutatta ,hogy ezek a sötét tömegek alkalmatlanok a választásra.
Akit hideg virslivel és meleg sörrel megvesznek az ne szavazzon arról ,hogy a polgári középosztály fizessen 34% SZJA-t ,hogy neki legyen segély, 13.havi dolgok, kamu rokkant nyugdíj stb.
Ezeknek az embereknek meg kell tanulniuk végre ,hogy ők is dolgozzanak ne pedig a dolgozó középosztály pénzén éljenek, munka nélkül vagy munkát imitálva.

Hozzászólóóó 2012.07.28. 19:06:34

Választási törvények a Horthy-korszakból:

1925. évi XXVI. törvénycikk www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=7637

1938. évi XIX. törvénycikk www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=8074

bgp 2012.07.28. 19:11:52

@Asztalos Gábor: kérd meg Kumin urat, hogy kapcsolja a nyelvét és az ujjait magasabb fokozatba

bgp 2012.07.28. 19:15:45

@Member: a fidesz fog jobbra tolódni, ő lesz a legjobbik.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.28. 19:18:30

@Member:

Ez tényszerúen nem igaz. 1938-ban megszűnt az egész országban a nyílt szavazás. A Horthy-rendszer antidemokratizmusa a passzív választójog korlátozásában nyilvánult meg. A nyilasok valóban nagy sikert értek el 1939-ben, de messze voltak a 30 %-tól. Második párt lettek 15 %-kal. Ezt a választási matematika 11 %-nyi mandátumra csökkentette. Viszont a horthysta kormánypárt 50 %-os eredménye pedig 70 % mandátumarányt eredményezett.

Valójában a nyilasok azért nem nyertek többet, mert képtelenek voltak sok körzetben jelöltet állítani! Ugyanis - mint mondtam - a passzív választójog volt különösen antidemokratikus Horthyék alatt.

A jelöltté váláshoz szükséges ajánlások 500 "kopogatatócédula" volt az egyéni választókerületek esetében, míg a listás képviselőjelölteknél 1500. (Tegyük hozzá: mivel kevesebb volt a választójogosultak aránya, ez komoly nehézség volt.)

Ezen kívül ott volt még a választási kaució intézménye. Minden egyéni képviselőjelölt 2000 pengő kauciót volt köteles letenni, míg listák esetében a listál állító párt listánkánt 2000-5000 pengő közti összeget, plusz a listán szereplő minden jelöltre még 500 pengőt.

Ezek hatalmas összegek. 1 akkori pengő nagyjából 1000 mai forint. Magyarul: ha egy párt az egész országban akart indulni, kb. FÉLMILLIÁRD mai forint körüli összeget kellett kipengetnie. Gondoljuk meg hány jelölt lett volna 2010-ben hasonló feltételek mellett! Nem beszélve, hogy emellett még persze ott a kampányköltség.

A kutatások azt mutatják: a nyilasok nyertek volna simán 30 %-ot is, ha nem lett volna ez a kaució, egyszerűen nem volt elég pénzük jelöltállításra. Valószínűleg ezért terjedhetett el ez a 30 %-os adat.

Tény: a messze legnépszerűbb ellenzéki párt akkoriban a nyilas volt. "Baloldalon" a kisgazdapárt volt még jelentős, de mivel nekik sem volt pénzük, ők sem tudtak egy csomó helyen jelöltet állítani. Az összes többi ellenzéki párt (szocialisták, liberálisok, stb.) meg éppenhogy be tudtak juttatni 4-5 képviselőt a parlamentbe.

nu pagagyí 2012.07.28. 19:20:48

@atti.atti: Megkérdezhetem mivel foglalkozol? Van egy gyanúm, hogy Te is azokhoz tartozol, akik más pénzén élnek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 19:21:57

@atti.atti: "Akit hideg virslivel és meleg sörrel megvesznek az ne szavazzon arról ,hogy a polgári középosztály fizessen 34% SZJA-t ,hogy neki legyen segély, 13.havi dolgok, kamu rokkant nyugdíj stb."

Nagyon igaz! Már csak azt kell mellétenni, hogy akit állami megrendeléssel, állással, kedvezményes hitellel stb. vesznek meg, az se szavazhasson arról, hogy a kevésbé vagyonosak ne taníttathassák a gyereküket, ne jussanak adókedvezményhez, ne gyarapodhasson, ne emelkedhessen feljebb.

Ne szavazzon senki, mert mindenki más terheiről is szavaz, így akartad mondani?

nu pagagyí 2012.07.28. 19:28:11

Vajon mi is lehet a Fidesz problémája a választójoggal? Csak nem az, hogy így jutott ő is kétharmadhoz?

A kétharmad ellenére az összes szavazónak csak egyharmada szavazott rá, amit legitimációs problémának érez, ahhoz képest, hogy 100%-os hatalomra tart igényt. Tulajdonképpen azt szeretné, hogy legközelebb az egyharmadról sokkal határozottabban hazudhassa, hogy az kétharmad.

aranyláz 2012.07.28. 19:29:25

@Flúgatlan: "Igenis, aki arra nem hajlandó, hogy regisztráljon, az ne szavazzon az utolsó pillanatban az agyát befolyásoló marketinkdumák hatására."

Miért ne szavazzon? Mert te azt mondod? Ezzel csak azt árulod el, hogy vannak, akiknek a szavazatát alacsonyabb rendűnek tartod a sajátodénál, vagy másokénál. Csak ez nem így van.

rovidesz 2012.07.28. 19:29:30

@Asztalos Gábor: csak hanyni tudsz, vagy van ellenerved az itt olvasottakra? es meg tedd ossze a kezed, hogy nem mentem at szemelyeskedesbe...

atti.atti 2012.07.28. 19:38:19

@nu pagagyí: Egy az ,hogy én mivel foglalkozom magának semmi köze. Kettő én nem gyorstalpalón szereztem a diplomámat. Három a családomból senki és én se kaptam vagy vettem fel az államtól egy forint szociális juttatást sem! Továbbá nem csak ,hogy soha állami juttatást nem kaptunk, hanem még munkát is adunk, foglalkoztatunk!

És igen ne azért legyen 34%-os szja kulcs ,hogy abból a prolit tartsák el!
És még mielőtt rákezdene valaki a gazdagok ,egykulcsos adó stb. stb. szokásos dumákkal. Az én szomszédomnak kettő gyereke van és egy szép családi házat tart fenn. Értelmiségi, diplomás. Neki a 10-szer akkora fizetéséből miért 20-szor akkora adót kéne levonni ???

De ez tökéletesen mutatja ,hogy az msz(m)p mennyire tisztában van azzal ,hogy szavazói többsége büdös szájú proli, különben nem ágálnának annyira a regisztráció ellen.

Különben nincs szó semmilyen korlátozásról bárki elmehet regisztrálni. Akinek ez megterhelő az ne szavazzon!

És remélem a bolsevik-liberálisok soha nem jönnek vissza többé, amire a határon túli magyarok és a polgári-nemzeti középosztály összefogásával eléggé jók az esélyek!

bucbuc 2012.07.28. 19:39:10

Ma az országot a az inaktívak uralják.

Látszik is ez a költségvetés brutális kiadási tételein meg az egész elvonási rendszeren, ami a munkát bünteti.

Ha ezt nem sikerül megváltoztatni így is úgy is vége az országnak, leszakad már rövidtávon is. Nem marad itt csak aki kénytelen erre.
Hiába kapálózott a fidesz is, a nagyon liberális szavazók nem akarnak gyermekek utáni szavazati jogot (sem).

(A legnagyobb szar közepén is a 200 milliárdos nyugdíjemelés meglesz.)

vazzup 2012.07.28. 19:41:43

Aha, érdekes. A regisztráció jót tenne a rendszernek? Mi? Az, hogy többségbe kerülnek az elvakult párthívek?

POnt, hogy nem a józan választást erősíti a regisztráció, hanem a kirobbanthatatlan pártkatonák voksolását.

Ezen túlmenően simán visszahozzák bújtatva a kétfordulóst.
Nyakamat teszem rá, hogy a regisztrációs listát a lezárás után vagy hivatalosan, vagy nem hivatalosan a párt(ok) tudomására hozzák.

Innentől lehet tudni, ki a győztes az első fordulóban (lásd még épülő-szépülő kubatov féle adatbázisokat).
A regisztráció és a szavazás közt eltelt idő pedig sok mindenre elég.

Például "elveszíteni" pár regisztráltat, vagy éppen megkeresni és a halál faszára küldeni vagy pont, hogy ingyen-sörrel kényeztetni.

Tehát ahelyett, hogy Orbán Viki végre dolgozni kezdene, inkább megpróbálja a valóságot a saját képére formálni. Ehe.

atti.atti 2012.07.28. 19:42:11

@Counter: Magyarországon mindenki feljebb tud jutni akiben van tehetség és akar dolgozni!

Nem azon kell gondolkozni, hogy a másiknak miből van ,hanem azon ,hogy mit kell ahhoz TENNEM ,hogy nekem is annyi legyen!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 19:44:13

@atti.atti: Mondtam én olyat, hogy nem?

Az érvelésed alapja az, hogy egyesek ne szavazzanak, mert szavazatukkal másokra raknak terhet. Ez minden szavazatra igaz: minden szavazattal másokra is terhet rak az, aki leadja.
Ilyen alapon tehát nem lehet kívánatosnak tartani, hogy egyesek ne szavazzanak. Keress másik érvet.

Kopi3.14 2012.07.28. 19:44:29

@atti.atti: hát, helyesírásod alapján neked sem lenne jogod szavazni, olyan sötét vagy.

vazzup 2012.07.28. 19:44:41

@atti.atti: hát öregem, a büdös szájú proli az te magad vagy. Kádár tökéletes népe. Amíg megtömik az arcod pénzzel, addig kussolsz és szavazol, gratulálok.

aranyláz 2012.07.28. 19:45:16

Szomorú, hogy sokan nem csak hogy regisztrációhoz kötnék, hanem meg is vonnák a szavazati jogot egyes honfitársainktól, akik szerintük "nem elég okosak", ahhoz hogy döntsenek. Ez szerintem nagyon antidemokratikus gondolkodásra vall.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.28. 19:49:03

@atti.atti:

A "polgári" és a "fideszes" szavak egymás ellentétei. Vagy egyik, vagy másik. Együtt a kettő nem megy.

atti.atti 2012.07.28. 19:49:32

@vazzup: Kikérem magamnak a családom nevében is a Kádár népe hasonlatot! Az én családom disszidált a bolsevik uralom alatt. Mivel édesapám nem mehetett egyetemre, kitűnő érettségivel ,mert osztályidegen volt! És milyen érdekes USA-ban saját erejéből, munkával felépített valamit és diplomát is tudott szerezni!

Ezért mondom ne azon gondolkozzunk ,hogy másnak miért van ,hanem azon nekünk hogyan lehet!

A regisztráció pedig nem zár ki senkit a jogai gyakorlásából, aki egy ilyen egyszerű műveletet nem tud végrehajtani az már tényleg ne szavazzon, a gyerekek se döntésképesek jogilag hanem van gyámjuk!

Hertelendi 2012.07.28. 19:50:33

@angyalföldi partizán: Ugye neked hányás volt a jeled az oviban?

2012.07.28. 19:51:32

"A változáshoz a változást képviselő és azt társadalmi súlyával elérni is képes politikai szerveződés kell – és ilyen jelenleg nincs a porondon."

Ilyenkor némi kárörömmel tölt el, hogy a liberálbolsevikok cigányszaporító programja nem pont úgy sült el, ahogy képzelték. A primitív, fillérekért befolyásolható cigány hordákat ugyanis a Fidesz is meg tudja venni. A maroknyi buzi és belpesti libbant pedig valóban nem elég az MSZP vagy az LMP élre repítéséhez :)

dennisthemenace 2012.07.28. 19:52:32

@atti.atti: Pontosabban azok jutnak feljebb, akik tudnak nyalni, lopni, csalni.
EZ Magyarország.

vazzup 2012.07.28. 19:54:57

@atti.atti: rohadtul nem érdekel, hogy mit csinált a családod (főképpen), vagy te a Kádár uralom alatt. Leszarom.
Semmit sem bizonyít a témával kapcsolatban, és semmit sem tesz hozzá.

Azt írtad, hogy a sok büdös szájú proli, mert meg lehet venni pénzzel.
Erre azt is írod, hogy téged is kitömnek pénzzel és ezért CSAK A FIDESZ!

A saját elbaszott nyúlcsapdádba léptél, öreg!
Ennyit érsz te és az "érveid".

Majd ha kisikáltad az arcod, és emberszámba veszed azokat is, akiknek apuci-anyuci nem hagyott kacsalábas vállalkozást, meg akiben van annyi gerinc, hogy nem tartja oda a rózsaszín ánuszát a Simicska-Puch féléknek, meg azokat, akik a belüket kidolgozzák a szalag mellett, míg te feszítesz a Skodádban, majd akkor oszthatod az észt, addig véleményed lehet, de egy büdös-szájú kádári proli maradsz magad is.

S képzeld, én _MINDENÉRT_ magam dolgoztam meg, a felmenőim is segédmunkások voltak, mégis jól élek és tudom őket támogatni.
Szóval leszarom, hogy az apád milyen egyetemre nem jutott be, oké?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 19:56:11

@atti.atti: Jelenleg sem szavazhat az, aki arra nem képes, hogy elmenjen szavazni.

Egyszerűen nem értem a rációt ebben. A választói névjegyzék összeállításához nem szükséges. Akkor milyen, a választás lebonyolítását előmozdító indoka van?
És miért kell a két hónapos spét? Miért kell ennyire elnyújtani a kampányt és miért kell a választás napját 2 hónapnál nem többel megelőző események részvételi szándékot befolyásoló hatását kizárni? Hiszen bármi történhet, kitörhet a háború, újabb mély erkölcsi válság, bármi.

Az USA-ban mennyi idővel kell előbb regisztrálnia annak a választónak, akinek az államában így bonyolítják le a szavazást? Igaz, hogy a választás napján is regisztrálhatnak?

atti.atti 2012.07.28. 19:56:18

@Kopi3.14:

A maga helyesírásával lehetnek komoly gondok mivel az írásomban hiba nincs. Ha más indokot nem tud felhozni csak ilyen hazugságot(bár ezt a maga fajtájától már megszoktuk, az elmúlt 60évben) akkor nem nagyon tanult érveléstechnikát az egyetemen/főiskolán! De azért remélem a regisztráció nagyon komoly agytornát igénylő feladat sikerülni fog! Kár lenne ha egy ilyen nagyszerű ember ne tudná véleményét kifejteni a szavazáskor!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.07.28. 19:57:16

@Max, A Gondolkodó Birca: Most hogy mondod, rémlik a jelöltállítási mizéria és ha jól emlékszem, csak az egyik párt (a nagyon hasonló nevűek közül) tudott nagyon jó eredményeken felmutatni, Győrött és Pesten. Ez még asszem a Festetics-féle úri fasizmus volt.

Ez mondjuk döbbenet, hogy akkoriban a kisgazdák balosnak számítottak, pedig sokáig Bajcsy is mozgott a köreikben és a népiek is éppen a nagybirtok fanatizmusuk miatt nem akartak velük paktálni.

taga20 2012.07.28. 19:58:30

@vazzup: Igazad van,de azért nehogy agyvérzést kapj ilyen marhák miatt:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:01:25

@atti.atti: De van, elég sok kisebb hibával írsz egyébként. Viszont ez nem lényeges, csak ha valaki veri a mellét, hogy milyen művelt és intelligens.

Bemutatom egy rövid idézeten:
"A maga helyesírásával lehetnek komoly gondok mivel az írásomban hiba nincs."

Helyesen: "A maga helyesírásával lehetnek komoly gondok, mivel az írásomban [helyesen: helyesírásomban, az írás mást jelent] hiba nincs."

"Ha más indokot nem tud felhozni csak ilyen hazugságot(bár ezt a maga fajtájától már megszoktuk, az elmúlt 60évben) akkor nem nagyon tanult érveléstechnikát az egyetemen/főiskolán!"

Helyesen: "Ha más indokot nem tud felhozni, csak ilyen hazugságot – bár ezt a maga fajtájától már megszoktuk az elmúlt hatvan évben –, akkor nem nagyon tanult érveléstechnikát az egyetemen/főiskolán."

Hadd ne ezen kelljen vitatkozni. Az írásképed alapján érettségi/gyengébb főiskola, amelynek elvégzése után csekély fokú kulturális érdeklődés és aktivitás valószínű. Műveltségi alapod arról nyilatkozni, hogy hibátlanul írsz-e, nincs, de ezt tudod te is.

vazzup 2012.07.28. 20:02:10

@Counter:
"Az USA-ban mennyi idővel kell előbb regisztrálnia annak a választónak, akinek az államában így bonyolítják le a szavazást? Igaz, hogy a választás napján is regisztrálhatnak?"

Igaz. S ott is, mint mindenütt máshol, civilizált, demokratikus országban csak azért kell regisztrálni, mert nincsen egységes nyilvántartásuk.
Nincs személyi igazolvány, s akármilyen nyilvántartásban sem kötelező szerepelni.

Hertelendi 2012.07.28. 20:04:02

@atti.atti: Barátom " a bolsevik uralom" alatt az emberek 80%-a sokkal jobban élt mint most. Igaz most viszont a 10% él jobban. Az hogy apád miért nem szerzett diplomát marhára nem érdekel, mint ahogy téged sem, hogy több tízezer tehetséges fiatal sem tud diplomát szerezni, mert a görény cigánygyerek akkora tandíjat határozott meg, amit nem tudnak kifizetni.
A helyesírásod valóban döbbenetes!

atti.atti 2012.07.28. 20:05:46

@vazzup: Az én értékrendem polgári-konzervatív, bárhol élnék mindenhol az adott jobbközép pártot támogatnám! Továbbá a családom és én is 1998 óta csak a Fideszre szavaztunk. Az USA-ban pedig a republikánusokra.

Én konzekvensen csak a jobbközép-polgári pártra szavaztam és fogok is!

Mert a segélyeken, több-kevesebb, ennyi-annyi forinton túl sokkal fontosabbak a nemzetet összetartó értékek, hagyományok és ezeknek az ápolása, tiszteletben tartása! Mert ekkor lesz csak ép a nemzet lelke ami nélkül gazdasági felemelkedés se lehet! A gazdasági lépésekhez hasonlóan ugyanolyan fontosnak tartom például az új alkotmányt, a kettős állampolgárságot, közterületeink elnevezésének és külsejének megtisztítását a bolsevizmus mocskától!

Egy történelmi épületünk felújítása, kivilágítása ugyanolyan fontos mint egy gazdasági döntés!

Đđ 2012.07.28. 20:08:03

@atti.atti:

Hogy mennyire nem függ össze a képzettség, a szavazói aktivitás/készség és a jó előre elhatározott pártpreferencia a valóban megalapozott döntéssel, mi sem szemlélteti jobban, mint hogy 2010-bena Fideszre szavazók jelentős része nem „lumpenproletár” volt, hanem dolgos polgár – és ők alkotják ma is a maradék „tűzön-vízen át derékhadat”!:-)

Továbbá: akik a választásokat a „segídért” szavazóktól féltik, jó, ha belekukkantanak a választói aktivitást a szociális helyzettel és iskolázottsággal összevető vizsgálatok eredményére – meg fognak lepődni! Tudom, felkapott dolog azzal traktálni a közvéleményt, hogy a „krumplival megvásárolt láncszavazók” komoly szavazótömeget jelentenek, ám egy egyszerűen nem igaz.

angyalföldi partizán 2012.07.28. 20:08:08

@Hertelendi: ha-ha-ha.nagyon jó dumád van vénasszony,csak így tovább,hadd kacarászak felhőtlenül.

taga20 2012.07.28. 20:11:17

@atti.atti: fidesz jobbközép-polgári???te miről beszélsz???

angyalföldi partizán 2012.07.28. 20:11:22

@Hertelendi: te frankón ilyen rasszista izé vagy?nem szégyelled magad,mikor egy cigány postás hozza ki a nyugdíjadat?

vazzup 2012.07.28. 20:11:43

@atti.atti: ennek semmi köze a témához, és a gondolkodásod ugyanúgy proli, szereted magadról hangoztatni, hogy te aztán fáintosan konzervatív, polgári, faszomsetudja micsoda vagy, ehhez képest az írásaid nem azt mutatják. Külsőségek? Ja, abban a Fidesz is jó. Pont neked való "konzervatív-polgári" bolsevik párt. Gratulálok ahhoz, hogy egymásra találtatok.

Jó, azt már eldöntöttük, hogy fideszes pártdroid vagy, de ettől még nem lesz igazad, sőt!
Kavarhat a Fidesz akármekkora szart (ahogy meg is tette), te biztosan szavaznál rá. Akkor ez most miért is jelenti azt, hogy te kibaszottul megfontolt, és bölcs döntést hozol?
Segítek: semennyire.

@taga20: nyugi, ennél sokkal durvább flémeken nevelkedtem. Polidili, példának okáért. :D

atti.atti 2012.07.28. 20:11:48

@Hertelendi: Egy közgazdász képzés elvégzése a diplomáig nagyjából 1,2millió összesen! Ezt szerintem diákhitelből is kilehet fizetni.

De miért nem arról beszélünk ,hogy a mérnök és természettudományos képzéseken pedig emelték az államilag finanszírozott tanulók számát?!

Egyébként a tandíjat nem Orbán Viktor miniszterelnök úr határozza meg! Minden egyetem saját maga dönt ,hogy nála hány forintba kerül egy kredit. Felsőoktatási intézményenként van is eltérés!

laci0011 2012.07.28. 20:11:58

@atti.atti: Magyarországon hiába dolgozol,ha a munkádat nem fizeti ki az állam vagy valamelyik olajpénzeken meggazdagodott pajszeros betörő,de sorolhatnám még ,rengeteg pofon érhet ha a munkádból akarsz megélni!!!

Hertelendi 2012.07.28. 20:14:46

@atti.atti: " sokkal fontosabbak a nemzetet összetartó értékek, hagyományok és ezeknek az ápolása, tiszteletben tartása! Mert ekkor lesz csak ép a nemzet lelke."
Ha valóban így van, akkor mégis miért a fideszre szavazol? Ők ennek pontosan az ellenkezőjéért tevékenykednek. Orbán osztja meg az országot és ezt te is tudod, és ezért (is) vagy gusztustalan!

Nash vs. Keynes 2012.07.28. 20:15:03

Ki az a "tudjuk"? Én például azt sem bánnám ha az emberek 4 évente el kellene, hogy döntsék, hogy innentől emelt díjas smseket küldözgetnek a tv-be 4 évig a kedvenc valóságsójukba, vagy egyszer szavaznak az országgyűlési választáson. Valszeg több demokrácia lenne és kevesebb "elqrtuk".
Egy agyrém, hogy két húskonzervvel és 20 évnyi eladósítással mibe rántott minket az mszp-szdsz koala az "emútnyócévben".

Đđ 2012.07.28. 20:15:31

@atti.atti:

Látod-látod, hogy te is mennyire nem racionális és nem tényszerű alapon szavazol?

Az neked tök mindegy, hogy a Fidesz tönkreteszi a gazdaságot, az oktatási rendszert, hogy feléli a jövőt – de átnevezi a köztereket! Á, ez igen, ez már valami – ezért valóban oda kell nekik adni és csak nekik kell odaadni a közhatalmat!:-)))

Most szólok, hogy azokban az országokban, ahol erősek a társadalom és a gazdaság alapjai és jól működik a demokrácia, ez nem azért van, mert valamiféle, a magyar jobboldal felfogása szerinti „ép nemzetlélek” garantálja ezt. A valódi ok az, hogy a polgárok igazi polgárok, akik ésszerűen igyekeznek dönteni, nem pedig nacionalista-történelmieskető lózungok alapján. Ezek mind-mind kifejezetten teljesítménycentrikus (meritokrata) társadalmak – ellentétben az „úri-nemzeti kiváltságokat”, a magyarság „küldetését” és „kivételes mivoltát” szajkózó magyar jobboldali attitűddel.

ottomoll 2012.07.28. 20:15:48

@Counter: Regisztrálhatnak a választás napjában is az USA-ban, de nem jellemző. Általában aki a választást megelőző hónapokban nem regisztrál aznap már nem szokott. Arra jó, hogy valamelyest kiszűri a "10 dolcsis" szavazókat, mivel egy plusz procedúrát épít be a rendszerbe, és nem elég csak bemenni oszt ikszelni.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.28. 20:17:12

@Member:

A 30-as években a helyzet alapvetően az volt, hogy szinte a teljes politikai teret lefoglalta a horthysta kormánypárt, annak volt egyre jobban gyengülő konzervatív-polgári baloldala és egy egyre erősebb szélsőjobb szárnya is, a közép meg a Horthy-féle hagyományos "keresztény" nacionalizmus és úri antiszemitizmus volt. Hozzá képest volt jobboldali ellenzék: a nyilasok és még pár kisebb szélsőjobb párt. S szintén hozzá képest volt baloldali ellenzék: az agráriánus kisgazdák, a polgári liberálisok, a nemzeti konzervatívok, s a szocdemek. Ezek közül csak a szocdemek nevezhető baloldalinak., a kisgazdapárt inkább centrista, s a másik kettő meg jobboldali, polgári jobboldali.

(Ez egy újmagyar hülyeség, hogy a liberálisok baloldalnak számítanak az utóbbi 20 évben. Más országokban ez nincs így, a klasszikus jobboldal éppen a liberalizmus. S Horthyék alatt is így volt, a liberális ellenzék természetesen jobboldalinak számított.)

Hozzá kell tenni, hogy az eredeti kisgazdákat Horthyék 1919-1920-ban "kisajátítottak", rajtuk keresztül épült ki a változó nevű hortyhysta kormánypárt. Aztán a kisgazdapártot újraalapították a 30-as évek elején, immár ellenzéki pártként. Azaz nem kell a kettőt keverni, mert csak a név azonos, de viszont két különböző párt.

atti.atti 2012.07.28. 20:17:34

@Hertelendi: A helyesírásom firtatása nagyon érdekes, kérem másolja be a word-be és meglátja ,hogy helyesírási hibát nem fog kiadni. Az ,hogy megfogalmazásban van e? Édes Jó Istenem, szerintem senki se úgy fogalmaz gyorsan gépelve egy blogon, miközben vitázik és nyilván, e miatt felfokozottabb a hangulata ,mint ezt tenné nyugodtan átgondoltan fogalmazva. Mivel itt több emberrel egyszerre vitázok, eléggé gyorsan is kell írni.

De szavak helyesírásában nálam hibát nem talál!

Hertelendi 2012.07.28. 20:18:14

@atti.atti: "Minden egyetem saját maga dönt ,hogy nála hány forintba kerül egy kredit. Felsőoktatási intézményenként van is eltérés!"

Ahha! Alig csúsztatsz! Miután orbán megvonta az egyetemek támogatását valamiből kénytelenek fenntartani magukat...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:18:55

@vazzup: Szónoki kérdés...

@atti.atti: A műszaki képzések keretszámainak a növekedése azt a hatást váltotta ki, hogy a ponthatárok a béka feneke alatt vannak. Ugyanis a keretszámnövekedést nem alapozta meg a műszaki természetű középfokú oktatás fejlesztése.

Nem lehet a tetővel kezdeni egy ház építését.

Még a legjobb műszaki karok is panaszkodtak, hogy a hallgatóik egy részének felzárkóztató matematikai, fizikai, kémiai, biológiai kurzusokat kell indítani. Hát még így!

A Fidesznek igen csekély köze van a "jobbközép polgári" kategóriákhoz.
Talán jobboldali döntés az őszre tervezett nyugdíjemelés? Talán jobboldali az a korporatista gazdaságszervezés, amin dolgoznak?
Talán polgári elképzelés a rule of law nyílt és pökhendi, tudatos felrúgása?

Đđ 2012.07.28. 20:21:42

@atti.atti:

Dehogynem: "kilehet fizetni" - most írtad így, a 20.11.48-kor elküldött kommentedben!:-))))))))))

Barátom: aki az igekötős igékre vonatkozó szabályokkal sincs tisztában, azt vajon engedhetjük-e beleszólni szeretett Magyarországunk és magyar nemzetünk dolgaiba?:-)

(Ha már...)

atti.atti 2012.07.28. 20:23:37

@Đđ: Akkor most Fidesztől, MSZP-től elvonatkoztatva tennék fel egy kérdést!

Azt is vegyük ki ,hogy Magyarországon vagyunk és minden pártot is, tehát pártok nélkül!

Ön szerint aki egy ilyen egyszerű lépést se tud megtenni ,hogy regisztráltassa magát az alkalmas a felelős döntéshozatalra?

És ne félremagyarázza vagy pártokat hozzon fel, csak igennel vagy nemmel válaszoljon!

Ebben az egészben csak egyel nem értenék egyet ha aki már regisztrált annak kötelező lenne megjelenni, mert tényleg lehet ,hogy volt egy kedvenc pártja ezért regisztrált ,de az nem kapott elég ajánlást a listához ,számtalan ok lehet.
Hozzáteszem Svájcban például kötelező mindenkinek megjelenni, de ezzel akkor se értenék egyet, mert az is vélemény ha nem mondok véleményt.

Đđ 2012.07.28. 20:24:23

@Counter:

Igen, igazad van. Sok mérnök akkor ér sokat, ha tömegével vannak magas műszaki színvonalon dolgozó vállalkozások a versenyszférában. Ehhez magas beruházási ráta kellene, nem a jelenlegi EU-sereghajtó 16,2%-os.

A kormánynak itt lenne tennivalója, nem pedig a választási rendszernél...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:24:46

@atti.atti: A helyesírás nem az egyes szavak helyesen írásából áll. Ebből is látszik a műveletlenség: nyilván a szó a legkomplexebb nyelvtani jelenség, amit még értesz. Ez adottság, de sok munkával még felnőttkorban is képezhető, javítható, el lehet érni egy jeles érettségi szintjét.

@ottomoll: Van ott még két kérdés.
"A választói névjegyzék összeállításához nem szükséges. Akkor milyen, a választás lebonyolítását előmozdító indoka van?
És miért kell a két hónapos spét? Miért kell ennyire elnyújtani a kampányt és miért kell a választás napját 2 hónapnál nem többel megelőző események részvételi szándékot befolyásoló hatását kizárni? Hiszen bármi történhet, kitörhet a háború, újabb mély erkölcsi válság, bármi."

Arról nem is szólva, bár ez ugye erőst rosszhiszemű, hogy tudjuk, hogy a Fidesznek elég jó listája van a saját szimpatizánsairól. Ezt összevetve a regisztráltakkal elég jó becslést kaphat arról, hogy melyek az ingadozó választókörzetek, illetve a nagyarányú állami gazdasági függést tekintve még ennél is jobb ötletei támadhatnak. Nagyon sok polgár megélhetése, üzlete függ az államtól, lévén az állami alkalmazás és az állami újraelosztás aránya is páratlanul magas. Ezzel vissza lehet élni.

agyameldobom42 2012.07.28. 20:25:55

Biztos sok itt a fiatal. Ok kerdezzek meg szuleiket, nagyszuleiket, miert rossz "listara" kerulni. A szamitogepek koraban egy kattintas kiszurni a szavazni akarok kozul a megbizhatokat (pl nemzeti konzultacio). Aztan lehet talalgatni mi lesz a megbizhatatlanokkal a kritikus napon.

Semmi drasztikus, a tibet-szimpatizansoknak sem vertek le a vesejet a kinai latogatas idejen a pinceben, teljesen eroszakmentesen akadalyoztak meg, hogy tuntessenek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:26:47

@Đđ: Egyrészt igen, nem látni a mérnököknek állást nyújtó beruházásokat. Pedig három-hat év múlva ott kell állniuk.

Másrészt milyen mérnök lesz az, aki egy 3-as érettségivel felvételt nyer? Hogy fogják a fejébe verni a szaktudást, ha a középiskolai színvonalat sem üti meg? Ez nem a minőség forradalma egyelőre.

taga20 2012.07.28. 20:26:48

@Đđ: szerintem nem ez a legnagyobb baj ennél a polgárnál.

Đđ 2012.07.28. 20:27:49

@atti.atti:

Igen, képes felelős döntés hozni - hiszen tudja jól, hogy ez az egész regisztráció úgy marhaság, ahogy van ( lesz?)!:-)))

[Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy az is felelősen hoz döntést, aki egy ennyire nyilvánvalóan felesleges és párt-öncélt szolgáló lépést képes védelmezgetni itt...]

atti.atti 2012.07.28. 20:31:32

@Đđ: Elnézést! Egyszer elírtam, korrigálom: ki lehet fizetni.

Akkor mondhatná ,hogy nem tudom az igekötőket használni, ha rendszeresen minden hozzászólásomban ez lenne a hiba, egyszer elírtam. De szerintem a szőrszálhasogatásnak nincs értelme, nyilván láthatja a helyesírásommal probléma nincs ,ha más érve nincs akkor inkább ne írjon!

A helyesírásomról annyit ,hogy már eléggé sokadik hozzászólásomat írom és talált egy elírást, gratulálok! Lehet fog még találni két elírást is, gépelés közben.
Egymás esetleges betűelírásai helyett inkább a tartalomra figyeljünk. Bár az ha valaki helyesen ír szerintem nem erény hanem egy teljesen normális dolog. (vagy legalábbis annak kéne lennie)

Flúgatlan 2012.07.28. 20:33:19

@aranyláz: "Ezzel csak azt árulod el, hogy vannak, akiknek a szavazatát alacsonyabb rendűnek tartod a sajátodénál, vagy másokénál."

Nem alacsonyabb rendű. Soha nem állítottam ilyet. Csak nem megalapozott mindenkinek a véleménye.

Egy autó vezetéséhez kellenek ismeretek. Nem alacsonyabb rendűek, akik nem teszik le a KRESZ-vizsgát, de hiba lenne őket vezetni engedni.

Nem alacsonyabb rendű, aki nem regisztrál, nem ismeri a politikai helyzetet. Csak nem elég meggondolt, nem tudja, mi is a tét. Hiba lenne őket szavazni engedni. Attól még szeretem őket, nem nézem le, de az ország jövőjét befolyásolni: ehhez kell némi hozzáértés és átgondolás.

angyalföldi partizán 2012.07.28. 20:35:44

@Hertelendi: ennyi?ennyit tudsz te rasszista vénség?hányáska....,hát bameg nem lennék az unokád,te sóher ,idegen gyűlőlő kommancs birka.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:38:33

@atti.atti: Ötször válaszoltam a hozzászólásaidra és próbáltam dialógust kezdeményezni.
Ehhez képest leírsz ilyet, hogy "inkább a tartalomra figyeljünk" :-)

Másrészt nagyon jó volna, ha volna egyetlen hozzászólásod, ami ne volna teletűzdelve vessző- és mondatszerkesztési hibákkal. A helyesírásod és fogalmazási készséged elég gyenge lábakon áll, egyszerűen lerí a szövegedről a hiányos műveltség és a rendszeres szellemi tevékenység hiánya.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:39:29

@Flúgatlan: A regisztrálás hogyan garantálja a hozzáértést és átgondolást?

atti.atti 2012.07.28. 20:40:20

@Đđ: Magyarul a kérdésemre nem tudott választ adni! Szerintem a regisztrációra egy átlagos fizikai munkás is tökéletesen képes.

Ha ön ezt pártcélú döntésnek nyilvánítja, akkor elismeri ,hogy a Fidesz szavazói a legjobban képzett társadalmi csoportokból jönnek, ellentétben a szocialistákéval.

Annak oka van ,hogy az ellenzék nem találja meg a hangot a magasabban iskolázott ,átlag vagy a feletti polgárokkal.
Tudom ,hogy ezt fogja rögtön támadni válaszában. Akkor viszont vegyen elő egy választási térképet és nézze meg hol erős a Fidesz, ebből le lehet vonni a következtetéseket, hogy a magasabban iskolázott és stabilabb egzisztenciájú emberek körében magasan a Fidesz a legnépszerűbb. Ennek oka van.

Az én társadalompolitikai felfogásom szerint a középosztály sokkal függetlenebbül tud döntést hozni. Mielőtt elhordana itt mindennek, ez is egy legitim álláspont, egy tipikusan konzervatív álláspont!
Nem tagadom az ön álláspontja is legitim, viszont e miatt ne egymást szidjuk. Lehet én is elragadtattam magam, akkor elnézést kérek. Viszont szerintem ön is ugyanúgy az én irányomba ragadtatta el magát.
Mindkettőnk álláspontja legitim, ettől még normálisan is megbeszélhetnénk.

vazzup 2012.07.28. 20:41:37

@Flúgatlan: akkor gondolom te a határon túliak szavaztatásával sem értesz egyet.

@atti.atti: szerintem koncentrálhatnál a lényegre, érdemi reakciód nem volt az elmúlt pár hozzászólásodban

Ami pedig az elvonatkoztatós kérdésedet illeti: nem, nem lehet elvonatkoztatni sem az országtól, sem a polgáraitól, sem pedig a pártjaitól. Ezt a jogszabályt itt és most akarják bevezetni, ilyen körülmények között. Itt és most ezt egy szar jogszabály, gerinctelen és aljas, valamint - ahogy a Fidesztől már megszokhattuk - nagyon sok visszaélésre nyit kiskaput nekik, az előbbiekből pedig leszűrhető, hogy azt használják is.

@Max, A Gondolkodó Birca: liberális lévén ezért küldöm el az anyjába, ha engem valaki le bal-libsizik.

Hertelendi 2012.07.28. 20:44:03

@angyalföldi partizán: hányáska igyál valamit...tudod, ahogy szoktad. De ha lehet ma ne akard kiirtani a családot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:45:36

@atti.atti: Magyarországon a magas újraelosztás és az állami foglalkoztatás magas arányai miatt senki sem független. Az ún. középosztály sem, sőt, hiszen vagy közvetlenül állami alkalmazott, vagy állami megrendelésekből jól-rosszul éldegélő vállalkozó.
A jogszabályok értelmezésében jelentkező hatósági önkény, illetve a jogszabályok túlhatalma is ismeretes.

Az állam mindenkit klienssé akar tenni.

Az a vélemény, hogy a regisztráció pártcélokat szolgál, nem annak a szavazótábor képzettségét, hanem a fegyelmezettségét és elkötelezettségét implikálja.
A regisztráció ugyanis nem képzettség kérdése, hanem elkötelezettségé és fegyelmezettségé. Jól mobilizálható, a párt érdekében több mindenre hajlandó réteg kell hozzá, nem diploma, nem vagyon és nem műveltség, hanem sorbanállási szándék.

atti.atti 2012.07.28. 20:46:49

@Counter: Ha elragadtattam magam akkor elnézést kérek! Ugyanezt visszafelé is elvárom!

Mint ahogy azt előbb is leírtam én elfogadom, hogy más az álláspont, mind az enyém mind az öné különbözik, viszont mindkettő legitim! Tehát akkor ne az legyen az érv ,hogy kommunista vagy az ,hogy ki cigány.

Mindkettő felesleges sértegetés. Az enyém is, az öné is.

Akkor kezdjük a beszélgetést elölről, viszont ne kérdőjelezzük meg a másik jó szándékát vagy álláspontjának legitimitását. Illetve a másik által támogatott pártra tett becsmérlő, általános kijelentések se a higgadt vitát, beszélgetést serkentik.
Én hajlandó vagyok megkövetni magam, ha ön is saját magát és akkor vitázhatunk erről higgadtan.

laci0011 2012.07.28. 20:50:02

@atti.atti: Ha a fidesz nem nyalná a kínai komcsik seggét például,nem beszélne viktorbán 2-3 hetente egymásnak ellentmondo dolgokat,még érthető és tisztelhető is lenne a választói preferenciád,mint erkölcsös polgárembernek.De ahol a cél bármilyen eszközt,közpénzek lenyúlását,Budapest felgyújtását,nyilaspárt alapítását,szentesít,az minden csak nem magyar és nem polgári.

vazzup 2012.07.28. 20:50:06

@atti.atti: marhaság.

Nem az iskolázottság számít, hanem az, hogy hívő-nem hívő típusú valaki.
Akkor most mégegyszer, mert láthatóan a fent leírt érvelésem megfeküdte a gyomrod.

Az olyan pártdroidok, mint te, nem képesek józan, megfontolt döntést hozni, mert akkor is ugyanarra a pártra szavazol, ha a Fidesz nyílt színen végez ki ártatlan kölyök-kutyusokat.
Neked mindegy. Szóval a te társadalmi felfogásod összetéveszti a gondolkodást a hittel, s ezt magadra vonatkoztatva még büszkén be is lengeted az internetbe.

A kérdésedre pedig nem lehet adekvát választ adni, mivel nem lehet elvonatkoztatni sem az országtól sem pedig a benne dühöngő politikusainktól. Ez a jogszabály itt és most szar. Aljas és etikátlan. A már sokszor emlegetett visszaélésekre ad lehetőséget és indokolatlanul korlátozza a választókat.
Semmiféle előnnyel az ország számára nem jár. Innentől káros és veszélyes.

A többi hülyeségre nem is érdemes szót vesztegetni. (Az iskolázottság versus pártszimpátia)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 20:52:59

@atti.atti: Kezdjük elölről.

Ugyanazok az érveim az érdemi kérdésben, s már le is írtam őket, csak el kell olvasni.

Szerva ott.

(Az ember nem magát követi meg, hanem azt a másikat, akivel szemben udvariatlan, sértő volt.)

atti.atti 2012.07.28. 20:54:35

@Counter:
Viszont ma önnel kell ,hogy beszéljek Vazzup nevű felhasználóval nem.

Az ,hogy a másik pártot gonosznak tartom még nem érv!

Szerintem a középosztály racionálisabban tud dönteni, hiszen nem lehet őt az egyénenként olcsó viszont az államnak annál drágább ígéretekkel becserkészni.
Nyilván a közalkalmazottak és az állami megrendelésektől függő vállalkozói kör abszolút mértékben függ az államtól. Viszont például a hosszú távú lépésekben sokkal racionálisabb döntéseket tud hozni!

De a regisztráció nem gátolja a szegényebbek szavazását sem. Nyilván nem lesz ez egy olyan bonyolult ügymenet, hogy arra ők ne tudnának jelentkezni.
Azt akit pedig nem érdekel a politika ,,hagyjanak békén, egyik se jobb ,stb. stb." ,tehát őket nem fogják úgymond zaklatni.

G. Wolf 2012.07.28. 20:58:10

Szerintem ezzel a döntéssel alapvetően a kampányt nyújtják meg... ugyanis a pártoknak rá kell venni a saját szavazóit arra hogy regisztráljanak, majd arra hogy menjenek el szavazni, ez így 2x mozgósítás (majdnem ott tartunk megint mint a két forduós választásnál, ahol szintén 2x kellett mozgósítani a szavazókat.

Amúgy lehet hogy tényleg ez kicsit visszaüt a fideszre. Mert én úgy tudom a biztos pártválasztóknál kisebb a különbség a két tábor között.

A biztos szavazót meg könnyebb rá venni mint a bizonytalant, és ha a bizonytalan már nem is regisztrál, akkor (bármennyire is értelmes vagy épp buta) nem is tud elmenni szavazni ha akar se.

vazzup 2012.07.28. 20:59:40

@atti.atti: :D :D :D
Oké, akkor kérdezek mást, látom érvelésből kifeküdtél, ezt hogy tudod védeni?

Azt írtad, te Amerikában a konzervatívokra szavaznál. No akkor ezt hogyan tudod összeegyeztetni az itthoni "konzervatívok" államosításával?

Ha nem vagy pártdroid, akkor hogy fér meg benned egyszerre a neoliberális, amerikai konzervatív szemlélet és a bolsevik tipusú magyar "konzervatív" szemlélet?

"Szerintem a középosztály racionálisabban tud dönteni, hiszen nem lehet őt az egyénenként olcsó viszont az államnak annál drágább ígéretekkel becserkészni."
Éppen a beszélgetésünk elején írtad, hogy mivel te plusz pénzt kaptál, szívesebben szavazol a Fideszre.
Tehát te akkor magadat nem tartod középosztálybélinek?

angyalföldi partizán 2012.07.28. 20:59:58

@Hertelendi: kiccsaládomra vigyázok.és természetesen iszok is egy kannás örömöt,hisz baloldali marxista veterán vagyok. a hányáskát még mindig nem értem,te így becézed a szomszédaidat?gondolom,a rokonaid kerülnek,mint egy pestisest,így marad a melletted lakó Rozi néni meg a net.

dr. Bubó 2012.07.28. 21:01:55

@G. Wolf: az ihgazi választási csata a vízalatti KOPOGTATÓZÁS...

tudod amivel üzletelnek... (lmp megsegítése...)

na most bejön egy ujabb lista...

regisztráció+kubatov+kopogtató stb... LISTA LISTA LISTA...

ez a pártok érdeke... fosnak

pl az alacsony részvételt majd meg tudják magyarázni...
ami pedig szerintem sem ezen múlik...

az hogy kinek jo... a PÁRTOKNAK a bentlévőknek egyértelmű...

most "külső" ellenségtől, azaz IGAZI választási alakulattól kell tartani...
a kiszámíthatatlanságot akarják kiiktatni...
még az sem nagyár a félázsiai málészájnak ha a részvétel így brutálisan alacsony lesz...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 21:02:57

@atti.atti: Aki a létében függ, az nem szabad, az kliens.

"Az én társadalompolitikai felfogásom szerint a középosztály sokkal függetlenebbül tud döntést hozni."

Azt a szót használta, hogy független: ezt éppen cáfoltam.
A racionális döntés lehetőségét az, hogy a döntést függő döntéshozó hozza, korlátozza. Hiszen a döntése megtorolható.
Ott volt például a földrajzinév-bizottság. Hoztak egy jelentéktelen döntést racionális alapokon, erre megszüntették a bizottságukat és elbocsátották őket az állami pozícióikból. Ez egy egyértelmű üzenet. Hiába hitték, mégsem hozhattak döntést se szabadon, se racionálisan.

A regisztráció bizony korlátozza: útiköltség, idő. Az utazás nem elhanyagolható költség egy szegényebb vidéken, ahol eleve rossz a közlekedés, kevesebbeknek van autója, netán a távolsági buszjegyet is meg kell gondolni. Az idő úgyszintén: ha csak szűk hivatali órákban lehet megtenni, az ügyintézésre a munkaidőből kell időt szakítani. Ez az állampolgár indokolatlan hatósági csesztetése, ami az alkotó munkától vonja el. Szegény embernek nagyobb teher.

Azt már írtam, hogy a regisztráció nem a képzett, vagyonos, tájékozott választói csoportokat, hanem a fegyelmezett és elkötelezett választói csoportokat preferálja.

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.28. 21:05:19

Mintha a kedves blogoló kifelejtett volna egy erösõdő ellenzéki pártot...
Az természetesen nyilvánvaló, hogy az mszp többé nem lesz porondon, az lmp pedig saját magát sem tudja irányítani, pláne nem egy országot.

atti.atti 2012.07.28. 21:08:57

@vazzup: A körülmények mindenhol mások!

USA egy rendkívül alacsony adókra épített állam. Ahol ennek következtében a közszolgáltatások fizetősek.

A magyar emberek nem lennének képesek az USA állammodelljében élni egy az egyben.

De más országban más a konzervatív a gazdaságpolitikában.

Ha az én személyes véleményemet kérdezi, hogy szerintem mi a helyes akkor elmondom röviden.

Alacsony ,arányos adókulcsokkal dolgozó állam, amely apparátusa kisebb, szociális újraelosztása is jóval kisebb. Viszont ezen túl az alapvető közszolgáltatásokat magánál tartja. Ezek az oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés, energiaszektor.
De van ereje a torz gazdasági helyzetekbe való beavatkozásra.

atti.atti 2012.07.28. 21:14:02

@vazzup: Én nem az arányos adórendszer miatt szavaztam a Fideszre. Nem is tudtam ,hogy azt vezetnének be. Én nagyon nem szerettem a Dávid Ibolya MDF-ét , az szdsz-t még annyira se. De ez az egy volta miben velük voltam egy véleményen az arányos adórendszer.

Ha holnap kivezetnék az arányos adórendszert akkor is a Fideszre szavaznék. Engem nem a pénztárcám motivál a fülkében.

Đđ 2012.07.28. 21:14:06

@SzaszaG1:

Ja, a Jobbikra gondolsz? Az nem párt, hanem pániktünet és identitásválság.:-)

atti.atti 2012.07.28. 21:17:30

@vazzup: Szerintem a republikánus fajta konzervatív szemlélet jó Amerikában, viszont megvalósíthatatlan itthon.

taga20 2012.07.28. 21:19:49

@atti.atti: Arányos adórendszer?Te mi faxról beszélsz?

atti.atti 2012.07.28. 21:20:08

@vazzup: Az ,hogy egy rosszul működő nyugdíjrendszert felszámoltak nem bolsevik mentalitás....

Szerintem a nyugdíjrendszer vagy legyen tisztán állami vagy tisztán magán, ezek a "mix" megoldások nem helyesek.

Kopi3.14 2012.07.28. 21:22:23

@atti.atti: Csak a kedvedért, vádaskodó vadbarom:
"Szerintem nagyon helyes, aki arra se képes ,hogy regisztráltassa magát ,mert olyan sötét vagy ,mert épp a Mónika Showt kell helyette nézni a Kőbányai sörrel az ne szavazzon!

Ezt az egyenlősdit a blog szerzője pedig hagyja már, a kommunizmusban nagyon jól megtanultuk milyen az egyenlősdi, mikor az értelmes polgári emberektől mindent elvettek ,hogy a barom prolinak adják és kaptak diplomát és érettségit 1hónap alatt.

A 100napos program pedig tökéletesen megmutatta ,hogy ezek a sötét tömegek alkalmatlanok a választásra.
Akit hideg virslivel és meleg sörrel megvesznek az ne szavazzon arról ,hogy a polgári középosztály fizessen 34% SZJA-t ,hogy neki legyen segély, 13.havi dolgok, kamu rokkant nyugdíj stb.
Ezeknek az embereknek meg kell tanulniuk végre ,hogy ők is dolgozzanak ne pedig a dolgozó középosztály pénzén éljenek, munka nélkül vagy munkát imitálva."

Vesszőt nem a szó elé, hanem a szó után tesszük, s a szóköz utána jön. Eleve, a vesszőket, mondattagolásokat képtelen vagy rendesen kezelni, ergo nem lett volna szabad általános iskola negyediken túljutnod.

Đđ 2012.07.28. 21:23:25

@atti.atti:

Azért arról remélem, tudsz, hogy mind-mind kiváló konzervatív, a republikánusokkal puszipajtás cégek folytattak ott olyan üzletpolitikát, amely a másodlagos jelzálog-piaci válsághoz vezetett - és hogy ehhez aktívan asszisztált a kiváló republikánus kormányzat és elnök is?:-)

vazzup 2012.07.28. 21:23:50

@atti.atti: kezdem érteni, neked nem a tartalma a fontos, hanem az, hogy azt nevezzék "konzervatív"-nak. Eddig is ezt mondtam, a külsőségek a fontosak, nem az, hogy értelmes döntéseket hozzanak.

Engem például kurvára nem érdekel, hogy milyen pártnak hívják azt, amelyik a szerintem helyes döntéseket hozza (jelenleg nincs ilyen a porondon, mindegyik nyomorék kádárista köcsög, az LMPnek bár vannak jó húzásaik, de ettől még ugyanúgy azok), rá szavaznék. Ha MSzP, akkor az, ha LMP, akkor az, ha Fidesz, akkor az.

Persze, lehetnék én is pártdroid, hogy "fú, ezt liberálisnak hívják, oda kell szavaznom", de nem vagyok. Én nem kedveltem az MDF-et, ahogy a Fideszt sem, mert annak idején az Antall-kormány sok dologban a rossz végén állt neki a melónak. Konkrétan eljátszottak egy olyan lehetőséget, amikor tényleg jó pályára lehetett volna állítani az országot.
Minden szopást, amit most végig kell szenvednünk megtehettük volna akkor.
S persze nem kellett volna elengedni a "privatizáció"-s rémálmot.
De csak osztogattak és fosztogattak.

Sajnos nálam a haveri körök pénzzel kitömése nem fér össze a konzervatív szemlélettel (a szocialistával se).

Szóval, hogy visszatérjünk az eredeti témához, szerinted a te pártdroid mivoltod miért is jobb az országnak, mint az utolsó pillanatban a voksolás mellett döntő bizonytalané? Az azértmertcsak már megvolt, érvet is tudsz?

atti.atti 2012.07.28. 21:24:54

@vazzup: Szerintem a legfontosabb az ,hogy mindenki úgy dolgozzon és élje életét ,hogy megtakarításaiból tudjon magáról gondoskodni idősebb korában. Vagy és itt jön a család fontossága, legyen akkora családja és olyan erős kötelék a család tagjai között ,hogy az aktívak gondoskodnak az inaktív családtagokról!

atti.atti 2012.07.28. 21:30:19

@vazzup: Annak a szavazata is ugyanúgy érvényes mint az enyém aki az utolsó pillanatban dönt. De attól még regisztrálhatja magát ,mert még nem döntötte el kit választ, ezért szerintem a regisztráció nem egy olyan terhes dolog amit 4évente ne lehetne megtenni.

Az Antall kormánynál a hibát én abban látom ,hogy ott csak látszat rendszerváltás volt, mert sok helyen ugyanúgy az állampárt emberei maradtak, nem volt kezükben a teljes hatalom.
Ebben kell egyetértenem Antall Józseffel ,hogy tetszettek volna forradalmat csinálni. Ha a nép nem a békés átmenetet választja akkor lehet ,hogy időszakosan rosszabb de hosszútávon jobb lett volna.

vazzup 2012.07.28. 21:30:20

@atti.atti: ez nem fér össze a nagy állami ellátórendszerrel, amit éppen a hőn szeretett vezéred építget itt (vissza) nagy elánnal. Ráadásul ahelyett, hogy kijavította volna, lerombolta az egyetlen olyan várat, ami besegíthetett volna az öngondoskodás határvidékén.

(Most megmondom, hogy ha a klasszikus liberális értékeket kezded el szajkózni, azzal kénytelen leszek egyetérteni, mert _én_tényleg_azt_gondolom_jónak_, viszont az eddigi hozzászólásaid nem azt tükrözték, hogy te is azt gondolnád, máskülönben már 2002 után se szavaztál volna erre a bagázsra, ahogy én is 1998-ban tettem ezt utoljára).

Ringlósztár 2012.07.28. 21:30:42

A magyar jobboldal időröl-időre ráront nemzetére és kiírtja, kivándorlásra kényszeríti azokat, akik nem felelnek meg neki.

Ringlósztár 2012.07.28. 21:33:14

@Đđ:
Sőt a republikánus politikusok, akiket megkentek a helyi nemoligarchák, szüntették meg a kereskedelmi banki és a befektetési banki tevékenység szigorú szétválasztását, hogy a befektetési bankok könnyebben lehúzhassák a lakosságot párszázmilliárd dollárral.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 21:35:06

@atti.atti: De mi _indokolja_ a regisztrálást?

Regisztráltassuk az embereket, mert megtehetjük? A "mert megtehetem" az milyen értékrend szerint elégséges alap arra, hogy terhet tegyünk az állampolgárra?

("Annak a szavazata is ugyanúgy érvényes mint az enyém aki az utolsó pillanatban dönt."

Ez a mondatod magyarul azt is jelentheti, hogy te az utolsó pillanatban döntesz. De kétértelmű, és bárhogy is értelmezzük, nyelvhelyességi hibája van. Ez szemantikai hiba. Nagyon hiányosak a nyelvi ismereteid, és persze vesszőhiba van ebben a mondatodban is.)

vazzup 2012.07.28. 21:37:02

@Counter: "De mi _indokolja_ a regisztrálást?"

Ezt én is meg akartam kérdezni, de nagyon félek, hogy egy végtelen ciklusba fogunk kerülni vele, kezdhetjük elölről. (Tudod, hogy mert a sok büdös szájú proli ne szavazhasson... :D)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 21:37:08

@Ringlósztár: (A republikánus és libertárius vélemények szerint pedig a demokrata lakáshitel-politikát megvalósító Fannie Mae és Freddie Mac, valamint a szövetségi lakáshitelbankok okozták a jelzálogpiaci krízist.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 21:40:44

@vazzup: Nekem az tetszik, hogy gondosan végigválaszolgatom X hozzászólását, nem reagál semmit, nyomatékos kérésre pedig úgy kapok három mondatnyi semmitmondó lózungot, hogy oda se írja, mire válaszol.

Ír, de nem olvas. S amit ír is – nem vagyok nyelvtannáci, de ha már büszkélkedik is vele, akkor belekötök. Ilyen silány helyesírással és döcögős önkifejezéssel műveltnek nem mondanám. Attól még lehet sikeres, vagyonos, mondjuk egy felkapaszkodott kisiparos, építőipari vállalkozó, valami, de művelt, középosztálybeli polgár, hát az nem így megy.

vazzup 2012.07.28. 21:48:44

@atti.atti:
Lófaszt mama! Antall óta divat csontvázat találni a szekrényben. Kényelmes bazmeg mindent az előző kormányra fogni, hogy amiatt nem lehet haladni. Csak a nyammogás helyett dolgozni kéne, sőt, jól dolgozni, de az büdös a politikusoknak. Ha jól dolgoznak, nem lehet a saját pecsenyéjüket sütögetni közben.
S pont ezért nem érdeke a Fidesznek sem a normális, tanult, intelligens, művelt középosztály létrejötte, akkor már tényleg "nem ők nyerhetnék a legtöbbet", mert rácsapnának a kezükre.

Amúgy ha már itt tartunk, mi a véleményed a vérbolsi elvbarátod alkotmányáról? Meg a hőnszeretett "konzervatív" pártocskád bolsijairól?
Csak úgy kérdem...

@Counter:
Hát igen, ilyen az, amikor az ember droidokkal áll le vitázni, én is csak az élvezet miatt teszem. Egy évben egyszer belefér.

ottomoll 2012.07.28. 21:48:59

Üzenem a posztolónak, hogy kár ezt a regisztrációs szabályt összemosni a Horthy-rendszerrel. Ott végzettséghez kötötték (férfiaknál 4 elemi. nőknél 6 elemi)a jogosultságot, és a fő probléma egyébként is az volt, hogy nem voltak titkosak a választások. (Értsd: nem voltak szavazófülkék,hanem nyilvánosan kellett szavazni.)A reg. kötelezettség esetében minden ugyanúgy zajlik, mint eddig, csak jelentkezni kell, és senki sem fogja firtatni az illető pártpreferenciáit. Lehet kritizálni az új választási rendszert, de ne így!

vazzup 2012.07.28. 21:51:14

@ottomoll:
"A reg. kötelezettség esetében minden ugyanúgy zajlik, mint eddig, csak jelentkezni kell, és senki sem fogja firtatni az illető pártpreferenciáit."

1; ez még nincs lefutva, lehet, hogy fogják
2; valójában nem is kell, megvan mindenkinek a kubatov-féle lista

Miért is ne így?

captain morgan 2012.07.28. 21:53:18

@Az igazi Trebics: Ezért kell bevállalni a passzív rezisztenciát. Aki nem a fideszre szavazna, az ne regisztráljon. Legyen 2014 az ő kis házi választásuk. Nyilánvalóan illegitim lesz az eredmény.
Nem is kivitelezhetetlen, elég ha a magánnyugdíjpénztárak ügyét nézzük. Napi szinten találkozom emberekkel, akiket súlyosan felháborított az egész, mégsem mentek el nyilatkozni.
A nem regisztrálás minden elvemmel ellentétes, mert meggyőződésem, hogy a nem szavazók is vastagon benne vannak abban ,hogy ma itt tartunk.
De most nem látok más lehetőséget arra, hogy társadalmi szinten összefogást lehessen felmutatni.

Đđ 2012.07.28. 21:55:07

@ottomoll:

Ááá, ne ragadj leg a részleteknél: a módszer (a választási rendszer deliberalizálása, a visszalépés az egyszer már elért "szabadságszintről") és a cél (egy monopolisztikus hatalom megtarthatósága, teljesítményétől és a népakarattól függetlenül) tökéletesen azonos!

A módszerek pedig a korból adódnak és abból, mit enged meg a környezet. (Horthyék se mertek 1920-ban az Antant miatt visszakozni azonnal az általános és titkos választójogtól...)

Le_Penseur 2012.07.28. 21:58:50

@ottomoll:
@atti.atti:
Mivel az Országos Választási Iroda rendelkezik a választói cím és névjegyzékkel semmi sem indokolja a külön regisztrációt.

Đđ 2012.07.28. 21:58:59

@captain morgan:

Olvasd el itt ezt: progressziv.blog.hu/2012/07/17/koztarsasag_rt_avagy_hogyan_vessunk_veget_a_kozgepezesnek - és utána mondd, hogy "nem látok más lehetőséget...":-)))

Mert: dehogy nincs más lehetőség!

captain morgan 2012.07.28. 22:05:33

@atti.atti: Van pár közvetlen ismerősöm, aki tud és akar is dolgozni. Nem kókler, nem IQ hiányos. Mégis vergődnek, alig jutnak egyről a kettőre.
Légy hálás az életnek, ha te nem kapod meg azokat a leckéket, amit ők.

farkas 2012.07.28. 22:10:37

@atti.atti: Igazad van, senkit nem zár ki a regisztráció, bárki megteheti.

Van egy javaslatom, ami tovább egyszerűsítené: választás napján, ugyanott, regisztráció az egyik asztalnál, szavazás a másik asztalnál. Ilyen egyszerű, és akkor költsége sincsen. Minek hónapokkal előtte apparátusozni azért, amit egy kalap alatt is le lehet zavarni? Minek az állampolgárok pénzét elherdálni, amikor olcsón is meg lehet oldani?

Na remélem tetszik ez a racionális, spórolós ötlet:)

captain morgan 2012.07.28. 22:12:58

@Đđ: Köszönöm a tippet, mindjárt kattintok is. Az egyik kedvenc könyvem Lee Iaccocca "Vezetőink, hol vagytok?" c. műve. Szinte hiszek benne. Ő is azt írja, hogy szavazni kell, sőt kötelező. Mert a demokráciát ez működteti. Viszont a magyar politikai elit, és főleg orbán a fidesszel rég kiérdemelt egy kapitális nyazsgemet.

captain morgan 2012.07.28. 22:25:46

@Counter: Én is mindig az utolsó pillanatban döntök. Viszont alapelvem, hogy parlamenti pártra nem szavazok.

komplikato 2012.07.28. 22:28:30

@atti.atti: "Az én értékrendem polgári-konzervatív, bárhol élnék mindenhol az adott jobbközép pártot támogatnám! Továbbá a családom és én is 1998 óta csak a Fideszre szavaztunk."

Ja, akkor jó. Már majdnem bedőltem, hogy tudása és tapasztalata alapján észből szavaz, nem érzelmekből vagy zavaros ideológiából. Arra meg mérget vennék, hogy a jelen időben a Fidesz nevű "halmaz" sok minden csak nem jobbközepes konzervatív párt, itt többen gyanítják róluk, hogy vérkomcsik és ezt igyekeznek is minden tettükkel alátámasztani jelenleg.

komplikato 2012.07.28. 22:32:42

@farkas: " Minek hónapokkal előtte apparátusozni azért, amit egy kalap alatt is le lehet zavarni? "

Nyilván mert van valahol egy haveri cég/csoport aki jó pénzért megcsinálja. :D
A spórolás kormánya 60 milliárdnyi stadion projekttel meg duplázott MTVA költségvetéssel? Muhaha. :D

pjm 2012.07.28. 22:37:18

@atti.atti: én is remélem, sőt még a barna ingeseket is megszervezném. Ja a ballib ellentéte a jobbfas?

captain morgan 2012.07.28. 22:38:44

@atti.atti: És '98 óta egy bolsevik pártra szavazol? Merthogy a fidesz tökéletesen bolsevik minta szerint működik.
Bárhol élnél, csak jobb-kzép pártra szavaznál? Azt meg sem nézed, milyen embrek vezetik? Lopnak-e, vagy sem?
Hazudnak-e vagy sem? Hülyének nézik-e az állam polgárait, vagy sem?
Tudom, ezeken nem gondolkodsz. Meg aztán apád ki is tagadna....

pjm 2012.07.28. 22:39:09

Igazából nem előzetes jelentés meg regisztráció kell, hanem kötelezó szavazás!!! Ahogyan azt az MSZP-sek szépen be is terjesztették

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 22:40:08

@pjm: Tulajdonképpen mi az az égető probléma az eddigi módszerrel, azazhogy a polgárt az állam rávezeti a névjegyzékre, aztán a polgár, ha akar, elmegy szavazni?

pjm 2012.07.28. 22:43:02

Annyit ide is leyrok: Ha a kedves vezető fenekéből kivennétek a mélyen beleivódott orrotokat: 1. A farpofák kiengednék a szorításból a fületeket, így hallanátok, 2. Az orrotok kiszabadulna és megérezhetnétek a szabadság illatát, 3. A szemeteket is kinyithatnátok, így körbe is nézhetnétek. Ha a következő választáson nemfideszre zavaznak az emberek, akkor szépen össze kellene fogni, koalícióban. Na erre képtelen a magyar. Menjen mindenki, ahová tud, külföldre.

pjm 2012.07.28. 22:45:07

Nekem semmi, én kötelezővé tenném!

ottomoll 2012.07.28. 22:56:39

@vazzup: 1., Nem fogják, Orbán világosan megmondta.Miért tért volna ki erre, ha mégis terveznék?

2,. Nem világos, hogy a reg. rendszer miért jelentene pluszt a Fidesznek a Kubatov lista mellett.Mondjuk a Kubatov listán látják, hogy szoci a szavazó, a reg. listán látják, hogy regisztrált, tehát szavazni akar. És akkor mi lesz deportálják? A Kubatov lista önmagában miért nem elég, ha valakit hátrányos helyzetbe akarnának hozni a pártszimpátiája miatt? Ha valaki arra gondolna esetleg, hogy az utolsó 2 hónapban több forrást csoportosítanának oda , ahol a reg. lista és a Kubatov lista alapján nagyon sok szoci szimpatizáns regisztrált, akkor kérdem én, miért ne lehetne ugyanezt megtenni sima, részletes közvéleménykutatási adatok alapján, amelyek úgyis sűrűn íródnak ilyentájt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 23:04:46

@ottomoll: A Kubatov-listából magából csak azt lehet kikövetkeztetni, hogy ki inaktív vagy nem fideszes szimpatizáns (ez egy darab logikai állítás). Tehát "ki nincs velünk".

A regisztrációs listából a Kubatov-listával együtt azt lehet meglehetős pontossággal tudni, hogy ki az, aki aktív, de nem szimpatizáns. Tehát "ki van ellenünk".

Kevesebb collateral damage, ha büntetőhadjáratot akarunk indítani.

A részletes, lokalizált közvéleménykutatás drága és pártpénzekből kell finanszírozni. Ezt meg megcsinálja az állam és a polgár ingyen, és ugyanúgy csak egy párté az eredmény. Tiszta haszon.

ottomoll 2012.07.28. 23:05:49

@Le_Penseur: Mit gondolsz az olyan országokban, ahol szintén regisztrálni kell a választások előtt (USA, Nagy-Britannia) nem lettek volna képesek választási név, és címjegyzéket készíteni?
Dehogynem, csak pontosan tudták, hogy jó a reges rendszer, mert valamelyest megszűri a pénzért, meg piáért szavazókat. Aki szavazni óhajt, regisztráljon. A lehetőség mindenki számára adott,nincs korlátozás, tessék élni vele!

ottomoll 2012.07.28. 23:11:44

@Counter: Én a nyilvánosságra került Kubatov listákon világosan láttam ilyen feliratokat, hogy szoci, főszoci stb. Ezenkívül ezen listáknak az alapja a kopogtatócédula gyűjtés során szerzett tapasztalatok voltak. (Nyilván aki nem adta oda a kopgtatócéduláját más minősítést kapott, mint aki odaadta, épp ebből lett a botrány.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 23:18:34

@ottomoll: Lehet, hogy egyes esetekben megállapítható volt a szocialista szimpátia (mert mondjuk a kopogó aktivistával közölte, vagy egyéb forrásból biztosra tudták).

Viszont a regisztrációs lista teljeskörű, a szimpatizáns-listán meg nagyon-nagyon dolgoznak, hogy 90% felett fedjék le a szavazóikat. Így elég jó hatásfokkal kapható pontos kép *valamennyi* valószínűsíthető nemfideszes szavazóról, ami más minőség, mint felírni a szoci szavazók (mondjuk) 10, 20%-áról, hogy szoci.

Sosem elég önmagában vizsgálni egy részletkérdést, mindig meg kell nézni az egészet is. Ez a kulcs a sarkalatos törvények körüli kifogásoknak is.

Az aznapi regisztráció lehetősége a világon semmi ilyet nem szűr. A 2 hónappal előbbi se.

ottomoll 2012.07.28. 23:35:41

De a regisztrációs lista nem ad semmilyen képet a pártszimpátiáról. A baráti, és ellenzéki szavazókat más módszerrel kell azonosítani. A reglista, és a Kubatov lista összevetéséből olyan következtetést lehet levonni, hogy a "mi" szavazóink közül hányan regisztráltak, tehát hányan szavaznak, és az "ö" szavazóik közül hányan regisztráltak, tehát szavaznak majd.

A reges rendszerben nem lehet majd 5-6 óra tájban körbejárni a kocsmákat, és egy pár sörért szavazni hajtani a jónépet. Ez már önmagában is jó.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.28. 23:41:40

@ottomoll: Egyrészt jobban ellenőrizhető a mobilizáció. A hagyományos rendszerben a mobilizációs rések tömködésére a választás napján kerül sor, rohammunkában. Regisztráció esetén rengeteg időnk van feltornászni a hatékonyságot a végső határidőig. Persze utána szavazatot is kell csinálni a regisztráltból, és arra ugyanúgy az a 13 óra van, de a helyzeti előny így is megvan: nekünk van kiből (ha feltuszkoltuk őket a névjegyzékre), ellenfeleinknek már nincs.

Az is kiszűrhető, hogy hányan (és kik) regisztráltak azok közül, akik nem a mi embereink. Ha a "mi embereink" lista hatékonysága magas, akkor ezek nagyon valószínű, hogy nem a mieink és szavazni fognak.
2 hónappal a választások előtt a Fidesz tudni fogja, mely körzetek ingadoznak és név szerint kik miatt. Azok olyan kampányt kapnak majd a nyakukba, hogy csak. (Meg olyan NAV-ellenőrzéseket.)

DFK 2012.07.29. 00:02:34

@Flúgatlan: Így van, én is tudnék mesélni a választókról...

DFK 2012.07.29. 00:05:57

@Az igazi Trebics: Mekkora marhaságot írsz; mitől cenzus a regisztráció? Mindenkinek joga és lehetősége lesz regisztrálni.

ottomoll 2012.07.29. 00:12:13

De ha nem regisztrált a sajátként számontartott szavazó, akkor azon már nincs mit tornászni. Ő már úgyse szavazhat.(A regisztrációt pedig regisztrációs időszak alatt nem követhetik nyomon, hiszen ez egy teljesen zárt, az OVB által felügyelt adatbázis lesz, és csak a lezárás után kerül nyilvánosságra, tehát egy konkrét szimpatizánsra nem lehet rászólni a reg folyamata alatti rész reglista alapján, hogy még nem regisztrált.)Enélkül pedig ugyanúgy megy az egész, mint a választások napján, csak 2 -3 hónappal azt megelőzően.

Reglista nélkül is ismertek azok a körzetek amelyek billegnek, hiszen elég pontos, részletes közvéleménykutatások készíthetőek erről. A kampányok eddig is ennek mentén zajlottak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 00:18:12

@ottomoll: Amíg nem regisztrál, addig viszont nem 13 óra van presszionálni, hanem X hónap, attól függően, mennyi idővel a reg. határidő előtt adja ki a startjelet a Párt.

Igen, zárt adatbázis. Ki fogja ellenőrizni és hogyan, s hogy juthatunk jogorvoslathoz és milyen szankciókat szab majd ki kire és kicsoda? Elvileg Kubatov-típusú lista se létezhetne – és elvileg nem is létezik.

DFK 2012.07.29. 00:30:08

@Hozzászólóóó: Hát az 1938-as törvény vállalható, akkoriban más országokban se volt általánosabb a választójog.

DFK 2012.07.29. 00:37:30

@captain morgan: vagyis semmi értelme, hogy szavazol.

ottomoll 2012.07.29. 00:40:54

A presszió mindenki számára adott. Minden párt rendelkezik mozgósítási stratégiával. Ezt most a választás előtt néhány hónappal már mozgásba kell hozni.

Ha kétlekedünk a reg lebonyolításának tisztaságában, akkor a válaztás tisztaságában is kételkedhetnénk. Erre is szigorú jogszabályi környezet fog vonatkozni. Egyéként a Fidesznek nincs szüksége ilyen trükkökre. Egyszerűen a mozgósítás főpróbájaként megoldható.
A Kubatov listákat semmilyen jogszabály nem tiltja, inkább morális szempontból problematikus. (Mellesleg sztem a többi pártnak is van. Csak az nem derült ki.)

Az igazi Trebics 2012.07.29. 01:46:38

@ottomoll: "A Kubatov listákat semmilyen jogszabály nem tiltja"

2011. évi CXII. törvény
az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

5. § (1) Személyes adat akkor kezelhető, ha
a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy
b) azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről

Visszaélés személyes adattal
177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva
a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,
b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,
vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az igazi Trebics 2012.07.29. 01:49:19

@DFK: hu.wikipedia.org/wiki/Cenzus

a polgári jogoknak, főként a választójognak különböző feltételekhez való kötése.

blogoslajos 2012.07.29. 01:51:56

A fidesz használja a listáját...
Mint szavazatszedő-bizottsági tag tapasztaltam: a fidesz által delegált tag (én pártfüggetlen, önkormányzati tag voltam) délután a választási névjegyzéket lapozgatva telefonálgatott: később jött szavazni Jenő bácsi, Szabó szomszéd, aki meg nem jött, azért elküldte Sanyit, kocsival.

bkkzol 2012.07.29. 06:32:44

Nagy meglepetés nem ért a Horthy kultusz népszerűsítésével. Évtizedek óta nácik menedékhelye az ország, ha lebuknak az aktuális bíró felmenti... Egyébként Kanadáról,Ausztráliáról is meg van a véleményem. Náciknak adnak menedéket, ha nagyon ciki akkor meg elintézik annyival, hogy megvonják az állampolgárságot. Tudják, hogy Izralnek kellene kiadni őket.
A választásról meg annyit , hogy inkább TB kártyát is kellene vinni a választási irodába. Aki nem tett semmit a közösbe az ne is válasszon. Mind ezt párt álláson kívül.

nu pagagyí 2012.07.29. 06:46:44

@ottomoll: Ragyogó rendszert épít a Fidesz, csak semmi köze a demokrácia lényegéhez. A parlamenti választás csak a hatalom egy szegmensének irányítására adott nekik felhatalmazást, de tüneményes gyorsasággal sikerült 100%-osra fejleszteniük hatalmukat. Ma már senkinek nem lehet igaza, csak nekik. Ha valakinek nem tetszik a rendszer az hazaáruló.

Demokraták nélkül nehéz demokráciát csinálni, ezt helyesen ismerte fel a Fidesz, amelyik Orbán felelmelkedése óta sikeresen száműzte a demokráciát saját soraiból. Most jött el az idő, hogy a pártban bevált módszereket átültessék az egész országra.

A Fidesz kijelölte az utat, melyet jól ismerünk. Ütemesen lépdelünk a megszokott lúzer-ország státusz felé. Hamarosan készen fogunk állni arra, hogy némi külső hátszéllel, újabb disznóságokat kövessünk el sajátmagunk és környezetünk kárára.

komplikato 2012.07.29. 07:49:59

@ottomoll: "Ha kétlekedünk a reg lebonyolításának tisztaságában, akkor a válaztás tisztaságában is kételkedhetnénk."

Kételkedünk is.

@bkkzol: "A választásról meg annyit , hogy inkább TB kártyát is kellene vinni a választási irodába. Aki nem tett semmit a közösbe az ne is válasszon."

A TB kártya egy sajtcetli amire rá van nyomva az azonosító szám, hogy el ne feledd. Mindenkinek van, annak is aki "nem rak a közösbe". Ha meg a járulék (most már adó) fizetésre gondolsz milyen alapon zárnál ki olyanokat akik külföldre menekültek melózni mielőtt felkopna az álluk?

nu pagagyí 2012.07.29. 08:10:55

@DFK: Közbeszerzésen is joga minden cégnek indulni, aztán mégis mindig ugyanaz nyer. A regisztrációs rendszer a választás közbeszerzési pályázata lesz.

aranyláz 2012.07.29. 08:48:29

@Flúgatlan: "Nem alacsonyabb rendű. Soha nem állítottam ilyet. Csak nem megalapozott mindenkinek a véleménye.

"Egy autó vezetéséhez kellenek ismeretek. Nem alacsonyabb rendűek, akik nem teszik le a KRESZ-vizsgát, de hiba lenne őket vezetni engedni." Valóban, viszont aki letette a vizsgát, az még nem biztos, hogy szabályosan fog közlekedni :) Ugyanígy, akinek több ismerete van az országról/politikáról, sem biztos, hogy "jól" fog dönteni.(eleve nem nagyon lehet meghatározni, mi az a jól)

"Nem alacsonyabb rendű, aki nem regisztrál, nem ismeri a politikai helyzetet. Csak nem elég meggondolt, nem tudja, mi is a tét. Hiba lenne őket szavazni engedni. Attól még szeretem őket, nem nézem le, de az ország jövőjét befolyásolni: ehhez kell némi hozzáértés és átgondolás."

És hogyan gondolod mindezt kivitelezni? Amolyan politikai totót kéne mindenkinek kitölteni választás előtt? Na ne viccelj. Egyáltalán, ki dönti el, kinek a véleménye az eléggé megalapozott?

bkkzol 2012.07.29. 08:53:26

@komplikato: A TB kártyával viszont ellenőrizhető, hogy mit is adott a közösbe. Gondolom technikailag megoldható. Aki meg külföldre "menekült" az majd akkor választ, ha visszamenekül. Ha nem itt él akkor milyen alapon dumál bele az itteni dolgokba, mint például a határon túli magyarok. Feszegetik a "menekült" arisztokraták kárpótlását, címeik használatának jogát... Évszázados kollaboránsok maradjanak ott ahol vannak

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.29. 09:10:43

@bkkzol:

Abszurdum a cenzus a mai európai értékrendben. S a belföldi életvitelhez kötött szavazati jog IS cenzus, így elfogadhatatlan. A szavazási jog politikai jog, minden állampolgárnak jár, s nem kell érte fizetni.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.29. 09:17:51

@komplikato:

A Fidesz tipikus populista párt. Legközelebb az argentín peronistákhoz áll és európai megfelelőlük leginlább Franco állampártja Spanyolországban.

Az ilyen tipusú pártok jellemzője, hogy nem lehet egyértelműen sem jobboldalra, sem baloldalra sorolni őket.

Magyarországon viszont tény, hogy a posztkommunista utódpárt, az MSZP, jóval közelebb áll a polgári liberalizmushoz, mint a Fidesz. A Fidesz kb. marxizmus light + nacionalizmus + diktatúra. Mai legközelebbi megfelelője a venezuealai kormánypárt, Chávez pártja. S teljesen mindegy, hogy a Fidesz magát jobboldali-keresztény-konzervatívnak definiálja, míg Chávez meg baloldali-népi-szocialistának, ha az eltérő jelszavak mögött ugyanazt mondják.

Le_Penseur 2012.07.29. 10:03:40

@ottomoll:
" Mit gondolsz az olyan országokban, ahol szintén regisztrálni kell a választások előtt (USA, Nagy-Britannia) nem lettek volna képesek választási név, és címjegyzéket készíteni?"

Regisztrációnak ott van értelme, ahol nincs központi nyilvántartás a választókról. Nálunk van.

Nézz utána, hogy az USA-ban van-e ilyen!

2012.07.29. 10:47:07

@atti.atti: Azon tul, hogy helyersirasod nincs, azt is megkerdojeleznem, hogy az USA-ban eltel. Nem lehet osszehasonlitani a magyar es az amerikai jobboldalt.
Te azert szavazol a FIDESZ-re, mert az USA-ban is...
A cimkek alapjan dontesz? Miert nem nezed meg a tartalmat?
.
Mi ertelme ennek a regisztracionak? Kiszuri a "hirtelen felindulasbol" szavazokat? Ezektol fel a FIDESZ?
Az azt jelenti, hogy az elozetes felmeres alapjan akarja eldonteni, mennyi penzt erdemes beleolni a valasztasba.
Mint latjuk, az Orban elso uralkodasa vegen, a ket fordulo kozott szepen kipucoltak a kasszat, mert voplt idejuk.

Attol felek, hogy az ilyen intezkedesekkel csak a radikalisabb megoldasok fele viszik el a levaltasukat.

Ja, a nagy FIDESZ vaksagodhoz: OV epp a napokban kezdi kommunikalni, hogy elszurtak a gazdasagpolitikat.
Pafff! Orbani oszodi beszed.
Szoval eleg vak vagy, sot, batran felvallalod sajat magad egeteset, hogy teljes vallszelesseggel kiallsz partod, es vezered mellett.
Egyebkent, ha az USA-ban nottel volna fel, a helyesirasod sem volna tokeletes.
Szerinted az.

2012.07.29. 10:48:19

@Le_Penseur: A UK-ben elek. A regisztracio annyi, hogy vissza kell kuldeni egy levelet.

2012.07.29. 10:51:24

@Max, A Gondolkodó Birca:
Ez az egesz regisztraciosdi nekem azt sugallja, hogy a fidesz be van szarva.
De megakadalyozza ez a rendszer, hogy mondjuk elmenjek regisztralni, ahol felmerik partpreferenciamat. majd a szavazaskor mashogy szavazzak?

2012.07.29. 10:59:43

@bkkzol:" az majd akkor választ, ha visszamenekül. Ha nem itt él akkor milyen alapon dumál bele az itteni dolgokba, mint például a határon túli magyarok"

Mondjuk sokan vannak, akik kulfoldon dolgoznak, de nem mondtak le a TB-t.
Van olyan is, aki kulfoldon dolgozik, lemondta a TB-t, de vagyona (haz, lakas, stb), csaladja (gyermekek, szulok, feleseg, stb) Magyarorszagon van.
Olyan is van, aki magyar ceg megbizasabol dolgozik kulfoldon, de a fizeteset a kulso ceg allja. Ezeert ott adozik, ott van biztositva.

En nem gondolom, hogy kizarhatnank a valasztasbol, mert akkor felvetodik a kerdes megint: mitol kulonb az, akinek van TB biztositasa, de segelybol el?
El kell azt is donteni, hogy ha segely, akkor miert veszi fel? Mert kiszorult a munkaeropiacrol, de azert jo magyar ember, vagy abbol el?
Szoval ez a megkozelites tul messzire vezet.
A vegen csak az szavazhat, aki nem akar.

ottomoll 2012.07.29. 12:03:47

@Az igazi Trebics: A pártszimpátia nem személyes adat.

ottomoll 2012.07.29. 12:09:24

@Le_Penseur: Ha mégegyszer elolvasod a kommentemet, láthatod, hogy éppen azt kérdeztem, hogy azok fejlett demokráciák(USA,GB) vajon miért nem készítettek választási név és címjegyzéket? Gondolom képesek lettek volna rá. Csakhogy úgy gondolták, hogy jó a reges rendszer. Aki élni kíván szavazati jogával regisztráljon. Egy felnőtt ember talán képes erre.

ottomoll 2012.07.29. 12:11:42

@komplikato: Ha már a választás tisztaságában is kételkedik valaki, akkor ez a reges dolog apróság ahhoz képest.

ottomoll 2012.07.29. 12:14:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nagyjából itt is ennyi lesz, esetleg majd a neten is meg lehet oldani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 12:16:31

@ottomoll: Valamennyi jogállami garancia létének indoka a kételkedés az állami intenció és gyakorlat nemességében. Bizony.

Mégse mondjuk, hogy "ha valaki a bíráskodás elfogulatlanságában sem bízik, akkor ahhoz képest piszlicsáré dolog a fegyveregyenlőség elve, pl.".

ottomoll 2012.07.29. 12:40:10

@Counter: Természetesen a kételkedés joga adott, és mindenki ki is fejtheti a véleményét.

ottomoll 2012.07.29. 12:45:47

@Counter:
A bíráskodás elfogultságának kérdése azért egészen más, mint egy konkrét jogszabályi környezet megsértése áthágása. Utóbbi egy sokkal objektívebb megítélést tesz lehetővé

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 12:45:56

@ottomoll: Nem a kételkedés és vélekedés joga az adott, hanem a gyakorlat azt mutatja, hogy valóságosan:
- el kell kerülni a visszaélésre lehetőséget adó helyzetek kialakítását, kiterjesztését, létrehozását;
- ahol elkerülhetetlen, hogy legyen ilyen, ott a visszaélést nehezítő, megakadályozó garanciákat alakítsunk ki.

A válaszod semmitmondó.

ottomoll 2012.07.29. 13:27:32

@Counter: Nem értem milyen visszaélésre ad lehetőséget a regisztrációs lista. Épphogy segít visszaszorítani a különböző "anyagi ráhatásos " választási csalásokat, amelyek korábban csak a szavazás utáni héten kerültek a napvilára, és már senkit sem érdekeltek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 13:36:15

@ottomoll: Nem visszaszorítja, csak megdrágítja őket.
Viszont ára van: a választások előtti 2 hónapban történő események szavazási hajlandóságot már nem befolyásolhatnak, történjen bármi. Tegyük fel, hogy regisztrál a választók 60%-a, majd a választások előtt elhalálozik egy esélyes miniszterelnökjelölt, például.

A szimpatizánslistákkal való összevetésből az aktuális kormánypárt kikalkulálhatja a valószínűsíthető ellenszavazókat és büntetheti, fenyegetheti őket.

Ez például egy negatív externália és egy visszaélési lehetőség, az összes nyereség pedig annyi, hogy egy helyett két csomag száraztésztát kell bevetni ugyanazért. Nem éri meg az állampolgár oldaláról nézve, tehát nem kell.

ottomoll 2012.07.29. 13:59:07

@Counter: Megdrágítja, és bonyolultabbá teszi, ezáltal nehezíti. A 2 hónapos időt én is sokallom. Remélem a konkrét törvényjavaslatban ezt jelentősen csökkentik.

A regisztrációs lista nem lesz nyilvános,hozzáférhető. Hasonlóan, mint a népszámlálásnál. Csak itt az OVB lesz az adatkezelő. A nyomásgyakorlás egyéb listák, információs bázisok alapján is lehetséges, és egyébként is inkább helyi szinteken fordul elő.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 14:16:51

@ottomoll: Nem lehet K. József szavazóra máshogy nyomást gyakorolni, mint helyi szinten, sőt helyi szinten sokkal nagyobb nyomást lehet rá gyakorolni, mint bárhogy máshogy.

Lehet, hogy lehetséges máshogyan is, de így sokkal könnyebben és pontosabban meghatározható tetszőleges körzet, szavazókör és szavazó szintjén.

Mi a garanciája az OVB listájának hozzáférhetetlenségére?
Most is hozzáférnek a szavazás napján a szavazói aktivitás adataihoz, mindannyian tudjuk, hogy a pártdelegáltak folyamatosan ellenőrzik és irányítják a mozgósítást az aktuális adatok alapján.
Ha két hónappal előbbre készül el ugyanez a lista, akkor csak könnyebb lesz ugyanez.

ottomoll 2012.07.29. 15:35:12

@Counter: Hogy milyen garancia van a hozzáférhetetlenségre? Törvényi garancia. Egy állam nem tehet többet, mint hogy törvényileg garantál dolgokat. Tömbösített adatok sokszor hozzáférhetők. Például a népszámlálási adatok is csak tömbösítve adhatók ki. Egy konkrét ingatlanra, vagy lakosra vonatkozó nem. Tehát például olyan, hogy hányan regisztráltak olyan kiadható lesz, de hogy konkrétan ki regisztrált az nem. Orbánéknak egyébként se érné meg botrányt kockáztatni jogosulatlan adatszerzéssel. Pontosan tudják, hogy szavazóbázisuk elkötelezettebb, fegyelmezettebb, és így jobban kerülnek ki ebből a regisztrációs dologból. Nincs szükség hókuszpókuszra.

Mellesleg, ha visszaéléseket rejtene magában a regisztrációs rendszer, akkor fejlett nyugati demokráciák (USA, GB) miért nem tértek még át a választási név és címjegyzékes szisztémára?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 15:44:01

@ottomoll: Dehogynem tehet többet. Ismered a szovjet vagy a Rákosi-féle alkotmányt? Olyan szépen voltak törvényileg garantálva bennük dolgok!

Orbánéknak már most "erősen valószínűsíthetjük", hogy legalább egyszer megérte botrányt kockáztatni jogosulatlan adatkezeléssel.

Nem a regisztrációs rendszer rejti magában a visszaéléseket, hanem a regisztrációs rendszer ebben a konkrét környezetben rejt magában visszaélési lehetőséget.

ottomoll 2012.07.29. 17:09:24

@Counter: Azért ne keverjük már a szabályos választáson soha nem indult kommunista diktatúrákat, a mostani kormánnyal, de egyébként még ők is ügyeltek rá, hogy a saját szabályaikkal összhangban legyenek (pl: a kitelepítésekre is volt törvény).

Már egyszer írtam, hogy a Kubatov listák semmiféle jogszabályba nem ütköztek, legfeljebb morális szempontból kifogásolhatók. A regisztrációs listák esetében törvényt kellene sérteni az informácószerzéshez.

Az említett nyugati demokráciák irányítói nem gondolhatnának arra, hogy megváltozhat a "környezet"? Hogy olyan erő kerülhet hatalomra, amely kihasználhatná a "lehetőségeket"? Miért nem változtatják meg mégsem a rendszert?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 19:30:22

@ottomoll: Itt: @Az igazi Trebics: írták, hogy de igen, sért jogszabályt, ha a közkeletű feltételezések szerint létezik.

Nincs kedvem arról vitatkozni, hogy az ég kék vagy inkább kockás.

A kommunista diktatúra természetesen a saját jogszabályait sem tartotta be. Számomra pedig Magyarország fontosabb, mint az említett nyugati demokráciák, ezért előbb Mo-ért aggódok. "Környezetváltozásról" és effélékről nem beszéltem. A környezet említésével arra utalok, hogy nem lehet egy-egy normát csakis önmagában, vákuumban vizsgálni, ahogy a hivatalos propaganda tette a sarkalatos törvények védelmezésekor. Együttesen kell értékelni őket és a következményeiket.

Đđ 2012.07.29. 19:57:05

@ottomoll:

Mondd, te magadtól írod ezeket a marhaságokat, vagy Polgárok Házában a Kubatov által nektek tartott matinéműsor hatására?:-)

Teee, mi az, hogy egyáltalán előfordulhat a hatalom részéről a választóra gyakorolt nyomásgyakorlás? Hát akkor mégiscsak igazuk van a bérrettegőknek és külföldi csatlósaiknak, hogy itt diktatúrát csinált a Zorbán? Hiszen ahol úgy beszélnek a nyomásgyakorlásról, mint te most, azaz magától értetődő természetességgel,m az, baszki, egy tőrőlmetszett, virtigli diktatúrácska!

„Csótánygyurcsány” soha, de soha nem gondolkodott volna abban és nem is tűrte volna el, hogy az általa vezetett országban és pártban valaki nyomásgyakorlással próbáljon a maga számára politikai hatalmaz szerezni/megtartani. Ez itt, most, 2012-ben már nem a Horthy-, Rákosi- és Kádár-rendszer, ez egy EU-s tagállam.

Az, hogy – állításod szerint – az OVB lenne az adatkelező, semmire sem garancia. Ugyan mit garantál a Fidesz által megszállt államigazgatás? Ez olyasmi, mintha a Polt által vezetett ügyészséget hoznád fel a törvényesség garanciájaként – ami azért, lássuk be, vicces…:-)

Kubatov-listák: a személyes adatokról rendelkező törvény szerint a politikai meggyőződés (a vallási mellett) szigorúan védett személyes adat. Azt magántársaság nem kezelheti, kizárólag akkor, ha erről az érintett előzetesen és írásban nyilatkozott.

...Tudod, az a baj ezzel a Fidesz fedőnevű társasággal, hogy mentalitásuknak nem része az a fajta polgári arányérzék, ami pedig elengedhetetlen a demokratasághoz. Egy demokrata nem azért tesz meg – vagy: nem tesz meg – bizonyos dolgokat és nem azért tart tiszteletben bizonyos határokat, mert azokról törvény rendelkezik, hanem azért, mert nem szeretne olyan társadalomban élni, ahol ezeket nem tiszteli sem a nép zöme, sem a hatalom. Bármiféle jól működő, sikeres társadalom alapja a polgárok közötti együttműködés – ehhez viszont bizalmi légkör kell, hogy áthassa a társadalmat és a polgárok és a hatalom viszonyát is. „Erővel elrendelt” együttműködés nem létezik – emiatt sem lehet sikeres az orbánizmus.

ottomoll 2012.07.30. 22:25:39

@Đđ: Te egy álomvilágban élsz ! Orbánéknak egyszerűen nem éri meg illegális, törvénybeütköző eszközöket használni. Így is simán nyerni fognak. A reges rendszer, a választókörzetek átszabása,a határon túli magyarok bevonása a választásba simán hoz annyit a konyhára amivel bőven nyerni tudnak. A reges rendszer nem az általatok emlegetett piszlicsáré listaösszevetések, meg a nyomásgyakorlás miatt veszélyes a baloldal számára, hanem mert a szavazótábora sokkal kevésbé elkötelezett, fegyelmezett,mint a Fideszé. Ráadásul a szocik romokban, van egy 20 %-os jobbik, az utcai civil szerveződések is hamvábaholt elképzelésnek bizonyultak. Soroljam még?A magyar baloldal előtt semmilyen pozitív jövőkép nincs, és akkor ezzel a listás szarakodással vagytok elfoglalva, hogy majd a zorbán minden szegény szociszimpatizánst felhív, hogy nehogy el merjen menni zavazni, mert akkor aztán lesz irgum-burgum. Egyszerűen röhej !

Szúrófény 2012.11.11. 04:46:42

@vazzup: "Nem ád jogot a parasztnak,/ ki rág a paraszt kenyerén,/ munkanélküli sárgul, mint az asztag,/(vele igazán kibasz...) / Követelni nem serény!" Ma valahogy így írná meg József A Hazámat
süti beállítások módosítása