2012.04.21. 15:21 Szerző: Đđ

Független magyar kormányt!

„Látják, hogy a gazdagokban és hatalmasokban nem bízhatnak meg, hiszen azok csak a britek szerepét vehetik át a szabadság nevében.”

Richard Attenborough: Gandhi (részlet Gandhi egyik beszédéből) - 1982

 

Posztunk címe látszólag egybecseng a Fidesz hangoztatta elképzelésekkel, csakhogy amíg ők az EU-tól és az IMF-től - no meg a világ realitásaitól – szeretnének függetlenedni, addig itt valami egészen másról lesz szó. A leendő magyar kormány(erő) kívánatos belső függetlenségéről – továbbá arról, hogy ezt a belső függetlenséget nem csupán a mai kormányerők részéről fenyegetheti veszély.

Mi is az a belső függetlenség egy kormány esetében? Nem más, mint hogy a kormánynak módjában áll az ország, a nép valódi és hosszú távú érdekeit képviselni, ilyen politikát folytatni. Azt jelenti a belső függetlenség, hogy sem a kormány, sem a kormányfő, sem pedig a kormányt adó politikai erő(k) nem függ(nek) nagy, koncentrált gazdasági érdekcsoportoktól.

Ilyen értelemben független kormányunk még nem volt!

Azt tapasztaljuk a rendszerváltás óta folyamatosan és egyre erősödő intenzitással, hogy a magyar politikát a vele összefonódott gazdasági érdekkörök „üzemeltetik”. Ez egy teljesen abszurd rendszerhez és működéshez vezetett: alapesetben nálunk egy kormányzati-parlamenti döntés inkább szolgál szűk csoportérdekeket, mintsem a magyar nép stratégiai érdekeit. Míg ez utóbbiak legfeljebb néhány szlogenben fogalmazódnak meg, de szinte sosem jutnak el a törvénybe foglalásig, addig az előbbiek mára gyakorlatilag a teljes parlamentáris rendszer meghatározzák. A gazdasági érdekkörök döntenek mindenről a politikában: törvényekről, irányokról – és persze személyekről is: „mosolyognak és szavatolnak, megírják, ki lesz követ” – ahogy József Attila Hazám c. versében áll. (…És mióta van már TEK-ünk, lassan eljön az is, hogy „cicáznak a szép csendőrtollak...”)

Eddig minden demokratikusan megválasztott kormányunk és kormánypártunk ezt az utat járta – az, hogy a mostani akkora intenzitással teszi ezt, amint azt tapasztaljuk, csupán mennyiségi, de nem minőségi eltérés.

…A magyar népnek pedig egyszerűen nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy ezen a rendszeren alapjaiban tudjon változtatni. Ez azért van így, mert gyakorlatilag kétféle politikai erő létezik ma Magyarországon:

1.     amelyek közreműködői és haszonélvezőt ennek a politikai-gazdasági hatalmi érdekszövetségnek, vagy oda igyekeznek (Fidesz-KDNP, MSZP, illetve a „vagyoda” Jobbik),

2.     azok, akik ugyan „nem vesznek részt ebben a játékban”, ám politikai impotenciájuk és célszerűtlenségük okán sohasem kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy megváltoztassák ezt a rendszert (LMP és a különféle ellenzéki alternatív, civil, stb. mozgalmak, illetve az ultrabalos, vagy épp liberális törpepártok).

Igen, jól látja az olvasó: a felsorolás nem teljes, abban nem szerepel sem a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, sem pedig a Demokratikus Koalíció. A DK-val nem érdemes foglalkoznunk: ha van „nyuggerpárt” Magyarországon, akkor az a DK, ráadásul olyan vezetővel az élen, aki maga az elfogadhatatlanság szimbóluma. (Hogy ez mennyire objektív és mennyire szubjektív, abban az eredmény szempontjából nem érdemes elmélyedni: a politikai hatás szempontjából ui. egyre megy!)

…Marad a HH – de vajon marad-e?

Erre nézvést igen jól eligazít minket, ha elolvassunk a Policity.eu-n (www.policity.eu) a Szigetvári Viktorral tegnap (április 20-án) megjelent interjút – nem mellesleg: az utóbbi időkben a teljes magyar politika mögöttes világáról a legtöbbet eláruló riportot. (http://policity.eu/index.php/interjuk/item/interju-szigetvari-viktorral) Mint az tudott, Szigetvári Viktor a HH kuratóriumának tagja, a HH egyik „oszlopa”. Önéletrajza itt olvasható: http://www.szigetvariestarsai.com/fooldal/munkatarsaink/szigetvari-viktor-ugyvezeto/ - érdemes átfutni a honlapon található Munkáink és ügyfeleink menüpontot is…

Nos, ha elolvassuk mind az interjút, mind pedig az interjúalanyra vonatkozó „ajánlott irodalmakat”, akkor mindezekből látszik, hogy vajon mennyire lehet igaz az – több értelemben is -, ami a HH honlapján olvasható: „A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány nem valamely politikai erő mellett működő háttérintézmény: nyilvános javaslatainkkal és gondolatainkkal a hatalom mindenkori gyakorlóira akarunk hatni, a mindenkori magyar kormányzat munkáját kívánjuk jobbítani.” Olvasva a cikkben Szigetvári mondatait, amelyek az MSZP-tagságáról és e pártnak hosszú ideje és ma is folyamatosan végzett tevékenységéről szólnak, mindenben igazolva láthatjuk azt, amit egy korábbi, a HH és az MSZP „stratégiai partnerségével” foglalkozó posztunkban (Ellenzéki cerberus? - http://progressziv.blog.hu/2012/01/30/ellenzeki_cerberus) írtunk: a HH funkcionális és távlati stratégiai értelemben nem független az MSZP-től, hanem azzal egyfajta szimbiózisban létezik. (A posztban említett DK-s „vonal” most indifferens, annak, mint politikai tényezőnek harmadlagos jelentősége okán…)

…De van tovább is ez az érdekes interjú! Alább ezt mondja még Szigetvári, jelenlegi munkáiról: „tanítok a Budapesti Kommunikációs Főiskola és Századvég közös képzésén, a posztgraduális politikai kampánytanácsadó iskolában stratégiai órákat tartok, amelyet még Wermer Andrással terveztünk el közösen”. A Századvéggel közös…, amelyet még Wermer Andrással közösen…

…Joggal idézheti erre a magyar választópolgár a híres mondatod A Tanú c. filmből: „Egy brancs maguk, hiába is tagadja.

Ezek a fiúk abban a rendszerben nőttek fel és szocializálódtak mind politikai attitűd, mind pedig gazdasági működés szempontjából, amelyről a poszt elején volt szó. Erre tették fel az életüket, erre alapozzák az egzisztenciájukat. Ha ez a rendszer megszűnne, ugyan hol találnák magukat ők? [Nyilvánvaló: a prérin! Hol lelhetne ügyfelekre az igazi versenyszférából az a tanácsadócég, amely e szférából eddig - saját honlapja szerint - „versenyszféra” alatt többek között Magyar Villamos Művek Zrt.-t és a MÁV Cargot érti? (…Ja, meg a Providentet!) Érdekük-e ezek tükrében nekik az igazi változás?]

Addig nem is remélhet a magyar választó az ő igazi érdekeit képviselő kormányt Magyarország élén, ameddig a kormányt adó pártot nem ő maga tartja el.

De lehetséges-e egy ilyen párt a mai Magyarországon?

…„A magyar politikai rendszerbe egy semmiből érkező pártként betörni szinte lehetetlen, egészen addig, ameddig szét nem esik valaki a nagyobb pártok közül.” – mondja Szigetvári.

Nos, egyrészt az a helyzet, hogy az MSZP szétesett. Kivált belőle a DK és elvesztette szavazói több mint felét. Hiába van új vezetősége, hiába vannak meg a maradék anyagi bázisai és hiába van 20.000 körüli tagsága – társadalmi hitelessége nincs. Nem mérhető számottevő elmozdulás a párt elutasítottságában sem.

Másrészt pedig: egy új párt sikere, politikai térfoglalása nem attól függ, hogy van-e „nagyméretű konkurense”, hanem attól, hogy van-e jobb ajánlata annál, amit a többiek kínálnak.

A ma egyik pártot sem támogató, ám a közélet alakításában részt venni akaró választók egy olyan pártra várnak, amely világosan és egyértelműen elmondja, mi a baj itt és azt is, hogy miképpen jövünk ki ebből a bajból. Olyan pártot akarnak látni, amelyik nincs tele az elmúlt bő két évtized politikusaival – hiszen róluk jól tudják, hogy sem a hatalomban, sem ellenzékben nem képviselték őket és nem tudtak mit kezdeni a magyar társadalom és gazdaság problémáival. Sőt: meg sem nevezték azokat! A „független” magyar választópolgár pontosan látja, hogy amiben akár kormány-, akár ellenzéki oldalról a „létező” pártok és politikusok gondolkodnak, az nem az ő ügye

A magyar politika egyes szakterületein a HH által az utóbbi évben végzett tevékenység hasznos lehet, ha annak célja nem az MSZP ismételt hatalomba juttatása. Mert ha egy újabb „szocikorszak” következik (akár Bajnaival, mint „arccal” eladva…), akkor a valószínűség szerint nem történik érdemi változás hatalom, politika, gazdaság és állampolgár viszonylatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr934464964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mob. 2012.04.21. 18:12:45

Állíts már be valami normális betűméretet.

Guillaume sous guillotine 2012.04.21. 18:27:21

jó ne fizessük az államadósság hiteleit. ezt mondja a jobbik is. szerinted hány nap alatt döntenék be a forintot és az összes fontosabb magyar céget? 1-2 napot adok kb.

Sanz 2012.04.21. 18:32:40

Vitatkoznék a poszttal.
A magyar választók gondolkodó része (kb. 10-20%) vár egy normális alternatívára. Viszont a maradék 80-90% továbbra is az üres ígéreteket szeretné hallgatni, és csak annyit kér az aktuális kormányzattól, hogy az ő személyes stiklijeit nézze el.
A magyar választó - mivel a közügyek iránt abszolút nem érdeklődő - magasról tesz arra, hogy milyen gazdasági, társadalmi és egy egyéb problémákat kell megoldani. Annyi kell csak neki, hogy legyen egy kis pénz, legyen egy kis szabadsága, és slussz.
Ne feltételezzük azt, hogy nyugat-európai szinten jár a demokratikus gondolkodás ebben az országban. Nagyon jó lenne, ha így lenne... de nem így van, és ne hazudjunk magunknak (megteszi azt a választók 80-90%-a helyettünk is).

gerdo 2012.04.21. 18:50:13

"az MSZP szétesett. ... hiába van 20.000 körüli tagsága – társadalmi hitelessége nincs."
Ez igaz. A HH sulyos hibat kovetne el, ha szorosabbra fuzne a kapcsolatait az mszpvel. Az mszp ha egyaltalan eletben marad, az elkovetkezendo ciklusokban varhatoan nem fog meghatarozo szerepet betolteni. Hasonlo a helyzet a fidesszel is, de az o elutasitottsaguk meg mindig felszallo agban van es nem stabilizalodott olyan magas szinten, mint a szocialistake.

Ha ez nem egy kivalo lehetoseg egy uj valtopart magalakitasahoz, akkor semmi nem az. A centrum gyakorlatilag ures.

Balance Of Power 2012.04.21. 18:53:35

@Sanz: Miért lenne Ny-Eu-ban más az arány? Nézd csak meg a mai cikket a francia elnökjelöltekről - ugyanaz pepitában. Ott is a PR a lényeg, meg hogy_nekem_jó_legyen. Ez emberi, nem politikai tényező. Na nem mintha érdemes lenne összehasonlítani.

Másrészt: mi -akarva-akaratlanul- mindig szopóágon voltunk-vagyunk. Ismerjük ugye töriből az "ütközőállam" fogalmát. Manapság meg: "Fokozódik" a spanyol helyzet=gyengül a forint - stb.

EsteeSatmary 2012.04.21. 19:00:09

A HH-nak még van szűk egy éve, hogy azt társadalmi támogatottságot biztositó választói bázist megtalálja, ami kell neki.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.04.21. 19:03:28

Gazdaság... Másrészről kivéreztetnek eltartottjaink:

index.hu/belfold/2012/04/21/allt_a_pultnal_halalra_vertek/

Gyáva népnek nincs hazája.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.04.21. 19:30:23

@Lizarazu: a bejelentés pillanatában beszakadna az egész hóbelevanc.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.04.21. 19:33:59

Amúgy nem hiszem, hogy ilyen elméleti kampánystratégák a helyzet kulcsai. Ők is csak alkalmazottak... Az egy brancs maguk az a Forbes lista tetején található, kiegészítve azokkal, akik ahhoz nem adták a nevüket, de kurva genya gazdagok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.21. 19:43:51

nagyon jó poszt, lényeglátó, és konstruktív

független ÉS szakértői kormány kell!
2014-től ez el is jön, példaképünk, Dopeman vezényletével!
evvel minden értelmiségi/ateista/liberális egyetért!

több liberalizmust! tömlöcbe a fidesz szavazókkal!... meg az otthon szülőkkel! az értelem nevében!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.21. 19:45:06

@negondolkozz!majdénmegmondom!: megírta az index a cikkben, hogy a haláleset a vendégek hibája volt, mert nem akadályozták meg

a szemét magyarok! fúj! biztos fideszdroidok voltak

regress 2012.04.21. 20:29:22

@wmiki: látom ,téged is otthon szültek,oxigénhiányos.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.21. 20:47:45

@regress: remekül érvelsz!

látszik, hogy te is értelmiségi vagy, és Dopeman a példaképed!
halleluja! éljenek a liberálisok!
süti beállítások módosítása