2012.01.30. 21:29 Szerző: Đđ

Ellenzéki cerberus?

“Összenő, ami összetartozik”

Willy Brandt – 1989(?)

 

(Amiről az alábbiakban szó lesz, csupán egy eszmefuttatás: egy - nem túl vonzó - lehetőség felemlítése. Kérjük, hogy fogadja minden olvasónk eszerint!)

 

Az ógörög mitológiában Cerberus (gör.: Kerberosz) az a háromfejű kutya, aki az alvilág bejáratát őrzi. Rettentő és igen-igen veszélyes alak…

Egy ehhez hasonló „háromfejű lény” kezd körvonalazódni ellenzéki oldalon – és mint látni fogjuk alább, ez a „szörny” sem lenne kevésbé veszedelmes Magyarország jövője szempontjából, mint ókori kollégája az Alvilágból szökni próbáló szegény lelkekre.

Arról lenne-lehet szó, hogy a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány a majdani választásokra való felkészülés – és egyáltalán: a tömegbázis-építés – során támaszkodna az MSZP és esetleg a Demokratikus Koalíció infrastruktúrájára, szervezeteire és tagságára. Így, háromfejűsödve győznék le orbánékat…

Mik azok a jelek, amelyek erre utalnak?

Először is: már-már feltűnő az a hanyagság, hogy a Haza és Haladás nem épít országos hálózatot. Ha Bajnai valóban miniszterelnök akar lenni, ha valóban meg akarja nyerni a 2014-es országgyűlési választásokat, akkor már ma javában szervezni-építeni kellene a saját pártinfrastruktúráját, amely aztán majd szűk két év múlva elvégezné az országos aprómunkát.  Írtunk már erről a közelmúltban (http://progressziv.blog.hu/2011/12/31/naptar_2012_re, ill. http://progressziv.blog.hu/2012/01/04/unneprontas_3), és írtunk a „Bajnai-újhullám” lehetséges következményeiről veszélyeiről is http://progressziv.blog.hu/2012/01/12/bajnai_nimbusz_vagy_mitosz_vagyak_es_a_realitas, ill. http://progressziv.blog.hu/2012/01/18/miert_fel_a_nemzeti_oldal_bajnaitol).

A másik ok, ami valószínűsítheti a „cerberus-forgatókönyvet”, hogy az MSZP nem látszik haladni az önálló programalkotás terén, de egy, a választók számára versenyképes „frontember” előteremtésében sem. Mintha arra várnának, hogy valahonnan készen kapnak majd egy választási programot (ugyan honnan, mint a Haza és Haladás szellemi műhelyéből) – és egy miniszterelnök-jelöltet is (ugyan ki mást, mint Bajnai Gordont). Hasonlóan néz ki a Demokratikus Koalíció házatája is: ott sincs nyoma komoly, kidolgozott, szakterületekre lebontott programkészítésnek, de olyan emberek se nagyon vannak, akik alkalmasak lennének egy ilyen program összeállítására. (És: illúzió Gyurcsány Ferencben, mint az aktív választópolgárok többsége számára elfogadható miniszterelnök-jelöltben gondolkodni…)

Igen: határozottan úgy tűnik, hogy a két párt nem végez felesleges munkát: nem készül programmal, sem pedig szakpolitikusi háttérrel, a Haza és haladás pedig nem állít saját szervezetet.

Formális logika szerint ez egy működőképes felállás: adja mindenki azt, amiben erős - ugyanakkor nem pazarol sem erőfeszítést, sem pénzt arra, amit készen is kaphat „baráti körökből”. Csak az a kérdés, hogy mit fog ehhez szólni a magyar választó? Belemegy-e ebbe a játékba? Hagyni fogja-e, hogy egy újabb felállásban, egy számára szimpatikus (ál-)arc mögött tulajdonképpen ugyanazok (vagy ugyanazok utódai) jöjjenek ismét vissza, akikből a legendás „elmúltnyolcévben” elege lett. Akik mindent tudtak, csak komplex programban gondolkodni nem, akik annyira elmélyítették a korrupciót, hogy azt meghaladni még a Fidesznek is komoly melót jelent. És legfőképpen: akik nem tudták, mert nem is akarták igazán modernizálni, („nyugatosítani”) és igazán teljesítményalapúvá tenni a magyar társadalmat.

Kinek kelljen hát az ő segítségek!” –írta annak idején a jó Zrínyi Miklós. Kell-e egy ilyen „cerberus” segítsége a magyar választónknak? Nem „falja-e fel” a magyarság sikeres jövőjét az, ha egy efféle alakulat következne orbánék után?

…Még van idő felülírni ezt a forgatókönyvet. Még van idő arra, hogy – ahogy tegnapi posztunkban is írtuk (http://progressziv.blog.hu/2012/01/29/arnyekkormany_program_a_siker_ara) – létrejöjjön egy olyan erő, amely megkerülhetetlen eleme és meghatározó programadója lesz a 2014-es erőpróbának. …És van még némi ideje Bajnainak is átgondolni, hogy mi akar lenni: csak miniszterelnök, vagy államférfi? Régi, „kipróbált bajtársakból”, a „régi körből” összehozni egy olyan társaságot, amelybe nem kerülnek beépítésre azok a próbamechanizmusok, amelyek csak az igazán alkalmas és nem önérdek-vezérelt embereket engedik fontos pozíciókba jutni – vagy kinyitja a kapukat a tehetségek előtt?

A Bajnai mögött álló „ifjútörökök” között is ott van Lázár János és Rogán Antal – csak épp más néven futnak” – írtuk nemrégiben. Nos, ha ott is maradnak, ha ők lesznek a kulcsemberek, akkor nem sok esélyünk van egy minőségileg más magyar társadalomra, mint amilyenben éppen élünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr623978215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gondolatok egy kongresszus után 2012.01.31. 17:41:00

 Az LMP kongresszusa után elgondolkodtam, vajon jól döntöttek-e? Nem tudom, majd az idő eldönti. Szerintem most még senki sem tudja, jó volt-e a döntésük vagy se. Maximum vélemények lehetnek, de a tutit senki sem tudja. Nehéz lenne manapság megmon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása