Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

József Attila: Levegőt! - 1935. november 21.

 

Újabb állami tulajdonba vétellel kapcsolatos tervek kerültek nyilvánosságra. Egyrészt állami tulajdonba akarják venni a mobilfizetési rendszereket ("központosított mobilértékesítési szolgáltatás"), amelyre állami céget szerveznek (http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/12/lecsaphat_az_eu_a_mobilfizetes_allamositasara/). Másrészt az új Nemzeti Vagyontörvény tervezete szerint állami tulajdon lesz a "Magyarország határa által körbezárt terület feletti légtér" is (http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/allami_vagyon_lesz_a_levego_ezzel_a_csomaggal_bucsuzik_fellegi.504319.html).

Az első ötlet „csak” a megszokott centralizálási mániáról árulkodik, továbbá a szintén szokásos totális átgondolatlanság és a következmények leszarása jellemzi: nem törődnek azzal, hogy az elképzelés EU-s jogot sért (márpedig mint EU-tagállam, az EU-s jog felette áll a magyarnak!) és nem törődnek azzal sem, hogy vajon mekkora (jogos) kártérítést kell majd a már létező, mobilos értékesítéssel foglalkozó cégek felé kifizetni. Minek is érdekelné ez őket, hiszen hamarosan „kétharmados” lesz az is, hogy amit a kormány elkúr és emiatt kártérítést kell fizetni, simán ráterhelhető lesz adó formájában a magyar népre…)

A második elképzelés már komolyabb falat: abban ui. az áll, hogy a nemzeti tulajdonba beleértendők, "…az állam és az önkormányzatok tulajdonában levő dolgok”. "Dolgok" alatt pedig a törvényjavaslat szerint nem más értendő, mint "minden birtokba vehető dolog és a dolog módjára hasznosítható természeti erők."

…Na, ez már komoly! Hiszen – legalábbis elvileg (és a kormány elmúlt másfél éve szerint gyakorlatilag is!) „birtokba vehető” itt minden: elég hozzá megnyomni a „2/3” feliratú nagy, narancsszínű gombot.

Elgondolkodhatunk e két törvényjavaslat kapcsán azon, hogy ez a kormány és a mögötte álló „gazdasági holdudvar” milyen szépen és zavartalanul, érdemi, hatékony társadalmi ellenállástól mentesen szervez át itt mindent úgy, hogy az számára „hasznosítható erővé” váljon. Mert nem valószínű, hogy az a kormány, amely a komplett bíráskodás feletti ellenőrzést leosztja a (Szájer-) családon belülre, éppen akár a mobilértékesítéssel, vagy a levegővel kapcsolatban fog önmérsékletet tanúsítani és totálisan tiszta kézzel, önérdekmentesen gazdálkodni.

Ugyan miért is tenné – hiszen a Jóisten se akadályozza meg ebben és nem kéri számon ezt rajta!

Elgondolkodhatunk azon is (a második javaslat kapcsán), hogy vajon tisztában van-e bárki is a kormány háza táján a gázok termodinamikájával: hogy t. i. azok a rohadék, ellenzéki molekulák oda-vissza járkálnak a „Magyarország határa által körbezárt terület” széleinél – képesek Szlovákiába áttelepülni, akárcsak a vállalkozók, vagy (ha inkább jogbiztonságra és jólétre – meg őrületmentes politikára – vágynak) átugrani Ausztriába. Persze, megértem én: ha egyszer „nemzeti tulajdon” lesz a levegő, akkor akár a(z iparszerű) használatáért is lehet majd pénzt kérni! Végül is, ha vízdíj van, akkor levegődíj vajon miért ne lenne: hadd fizessenek azok a rohadék multik!

…De ne álljunk már meg itt, ahol most tart a kormány fejben: menjünk csak tovább, logikusan! Azt mondja a törvénytervezet, hogy „a dolog módjára hasznosítható természeti erők” kerüljenek nemzeti tulajdonba – de hát a természet világához tartozik maga az ember is! Akkor vajon miért ne államosítsuk az állampolgárokat is?

Tulajdonképpen már el is indult ez az emberállamosítás: a közmunka-programmal. Hiszen ott (havi pártízezer forintért) gyakorlatilag állami rendelkezés alá helyeznek (a tervek szerint százezrével) embereket – akikre aztán, persze, az állam „koncessziós hasznosítási jogot” adhat…

És ha jobban belegondolunk, a „mindenki államosítása” virtuálisan hamarosan megkezdődhet – hiszen összes személyes adatunk korlátlan gyűjtésére-kezelésére (és nyilván az azokkal való „szelektív visszaélésre”) külön állami szervet készülnek gründolni! (Ld.: NIBEK - http://hvg.hu/itthon/20111124_uj_titkosszolgalat_)

Kedves Kormány! Ne álljatok meg! Állami tulajdonba venni mindenkit – természetesen azokat a marhákat is, akik élve a lehetőséggel, külmagyarként felvették ennek a mostani Magyarországnak az állampolgárságát! Hadd tudják meg, mit is jelent most magyarnak lenni…

…Ja, a rabszolga-billogozó vasak készítésére – kovács nagyapám jussán – állami monopóliumot kérek!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr213457647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

örvényesi 2011.12.13. 06:50:04

Drága akadékoskodó barátaim! Hát nem veszitek észre,hogy itt és most csupán szép történelmi tradícióápolási basztatás folyik? Vajon nem volt már kapuadó,füstadó,miegymás? Csak visszanyúlnak az ősi módszerekhez szabadon választott nagyjaink. Miért akadtok fenn azon,hogy az államé a légtér? Nem kell ahhoz jóstehetség,hogy elmondjam nektek,mennyi mindent hoz magával ez az agyrém. Veszel egy napkollektort baromi drágán,hogy olcsóbb legyen a melegvized,netán a fűtésed is? Vennél napelemes rendszert gyémántáron,hogy kicsit csócsálhasd a kedves,jó szolgáltatóktól függetlenedés illúzióját? No,ekkor jön a nagy kiagyaló:hohó,öcsike,nemá,hogy az én légteremen vámmentesen jöjjön át a te ketyerédre a napsugár. S lám,új törvény születik az égitestek anyagi részecskéinek használatát szabályozandó,konyhanyelven "lex Napszopás". Aztán következik majd a nagy vezér kötelezően viselendő arckép kitűzőjének korszaka,mikoron is ehhez legalább tízéves részletfizetési kedvezménnyel lehet hozzájutni,s ha rossz fát teszel a tüzre/mondjuk össznépi kinyilatkoztatása alatt ráncolod a homlokod/ a kitűzőt elkobozzák,ami nélkül nemhogy az utcára nem léphetsz ki,de a légtérből sem kapsz egyetlen slukkot sem és a pöcsödnél fogva végigvonszolnak mondjuk Tokaj-Hegyalján,majd elküldenek közmunkára netán egy magánkőbányába. Most csupán morzsákat szórtam,de ezen az úton még szekérderékszám fogják elhinteni száraz kenyerünk prézlijét,mert higgyétek el,ők kifogyhatatlanok a jobbnál jobb ötletekből. Hát ezért szeretem őket olyan nagyon.

pjotr_75 2011.12.13. 09:27:00

Az az igazán elképesztő, hogy József Attila 1935-ben írta ezt a verset, 76 év telt el azóta, és ugyanott tartunk. (vagy ugyanoda tartunk?)
Mikor tanultuk iskolában, azt hittem, ez a múltról szól, nem a jövőről.

Lassan még bevezetik a 18 év alattiakra a "kijárási tilalmat", és helyben is vagyunk,.. lehet majd szervezkedni a pincékben.

Borzapa 2011.12.14. 11:48:30

Ez még csak az első rémmese!

"Egyszer volt, hol nem volt...
Mohácson túl,de még Trianonon is túl,volt egy ország.Leírom gyorsan:Magyarország,hogy el ne felejtsem,mint a bölcsészjelöltek a Szózat-ot.Nevezhetnénk Kánaánnak is,mert a boltokban folyt a tej,a méz,a bor,a liszt,a cukor,a só,a csigatészta és persze a perpatvar a két alapvető osztály -a kiszolgálók és a kiszolgáltatottak- között.Az ország máskülönben közepesen fejlett ország volt,mondták is róla gyakran,hogy viharos történelme során (mert az is volt neki) még soha nem volt ennyire elismerten közepesen fejlett, még akkor sem,amikor három tenger mosta határait.
Földjét folyók szabdalták,másutt erdők zöldelltek,ismét másutt hegyek emelkedtek-már ahol nem terpeszkedtek síkságok.Nagykorú nép lakta:városokban,falvakban,albérletekben,munkásszállókon gyakorolta az ensorsába való beleszólás jogát.Az emberek jobbára gyermekek voltak,ha éppen nem iskolaigazgatók,urbánusok,mozgássérültek,katonák,nyugdíjasok,emancipált nők,alkoholisták,népiesek,vegyelemzők,zsenik,csökkentlátók,taxisofőrök,főelőadók,tolvajok,funkcionális analfabéták,vezetők,ügyfelek,vízmérnökök,vezetettek,sportolók,nőmozgalmi titkárok.
Az országban sok kiskirály uralkodott békés egymás mellett élésben,így a kormányzati forma demokráciának tekinthető.A hivatalos nyelvnek a magyar számított, ami persze értelmezés kérdése.(Vö.:mi a magyar?)Az országnak volt katonasága,rendőrsége,munkásőrsége,könyvkiadása,közoktatása,közigazgatása,közlekedése,környezete és annak védelme,Közért-hálózata,könnyes múltja,közép-kelet-európaisága,közeljövője,könnyebbsége,költöző madarai,Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa,köldöke,költői,kölyke nem sok,köve néhány,mely újra meg újra -s hogy mije még, azt megtudhatjátok a következő lapokon."
(Czakó Gábor-Banga Ferenc: 77 MAGYAR RÉMMESE)
süti beállítások módosítása