2011.12.08. 17:19 Szerző: Đđ

Ej, miért?

Ei warum? Ei darum!
Ei warum? Ei darum!
Ei bloß wegen dem Schingderassa, Bumderassasa, Schingderassa!
Ei bloß wegen dem Schingderassa, Bumderassasa!

(Ej, miért? Ej, azért!

Ej, miért? Ej, azért!

Ej, csak a csinnadrattáért!

Ej, csak a csinnadrattáért!)

Wenn die Soldaten… (Mikor a katonák…) – régi német katonanóta a XIX. századból

(https://www.youtube.com/watch?v=xqJG_ZxOe0o)

 

November végéig 54.563 devizaalapú hitelt végtörlesztettek, hozta nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete (http://www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/vegtorlesztes_111205.html). Napi árfolyamon számolva 338,9 milliárdnyi devizás hitlett fizettek vissza, ami az „orbáni árfolyamon” 248,3 milliárdért volt lehetséges – a bankszféra vesztesége tehát nagyjából 90 milliárd forint.

Az 54.563 ügyfélből csupán 3.809-en vettek fel a törlesztéshez forintalapú hitelt, a többiek zsebből (sajátból, családiból, stb.) fizettek. Ez azt jelenti, hogy nyilván a tehetősebbek éltek a végtörlesztés lehetőségével – így kell lennie, ha egyszer (pontosabban: 50.754-szer) volt saját elérhető forrásuk ehhez!

Mit jelent ez?

Nem mást, mint hogy orbán arra kötelezte a bankokat, hogy adjanak pénzt (fejenként átlagosan 4,5 milliót) ötvenezer (viszonylag) tehetős embernek és vonjanak ki emiatt a magyar gazdaság finanszírozásából 90 milliárdot. Éppen akkor, amikor nem csak a magyar, hanem a világgazdaság is forrásszűkében van, finanszírozáshiánnyal küzd.

Olyan ez, mint amikor a középkorban a beteg, legyengült embereken vágtak eret: orbán 90 milliárdnyi éltető vért engedett ki a semmiért, a semmibe. Nincs olyan ésszerű érv, amely felhozható e mellett a lépése mellett. Mert ugye a valóban rászoruló, valóban nehéz anyagi helyzetben lévő devizahiteleseken ez semmit sem segített. (Viszont sokat rontott: áttételesen, a forintra gyakorolt gyengítő hatása révén…)

Csak állunk, csodálkozunk és gondolkodunk: mégis, mi vihette rá orbánt, hogy ezt elrendelje?

Hiszen még az sem igaz, hogy a hiteleiktől megszabadult emberek majd „felpörgetik a belső fogyasztást” és azzal a magyar gazdaságot: semmiféle adat nem mutat erre (hogy t. i. nőtt volna a belső kereslet). Különben pedig már korábban is megállapítottuk, hogy a „jólmenő” rétegek pluszfogyasztása nem a magyar termékek iránti keresletet növeli, annak haszna nem itthon csapódik le (ld.: Legújabb Sztálinvárosunk - http://progressziv.blog.hu/2011/08/17/legujabb_sztalinvarosunk).

Bezzeg a gazdaságból, a vállalkozás-finanszírozásból nagyon fog hiányozni ez a 90 milliárd! És lehet, hogy az ostor a végén éppen azok közül csattan majd sokaknak a hátán, akik most ugyan végtörlesztettek, ám mint vállalkozók, majd nem találnak banki forrásokat – ki tudja, hogy milyen szaldóval zárják majd ők ezt a végtörlesztés-bulit emiatt?

Egyetlen magyarázat lehetséges orbán döntésére: utálja a bankokat, utálja a nálánál erősebb és tőle független hatalmi entitásokat! Ez tökéletesen összevág mindazzal, amit vele kapcsolatban tapasztalhattunk: kokik és sallerek az EU-nak, harciaskodás, ami mögött az a vágya állt, hogy neki Brüsszelből se parancsoljanak (ahogy azt kijelentette).

A baj ezzel csak az, hogy az erősebb akkor is erősebb marad, ha „basztatjuk” – csak akkor idegesebb is lesz! …És akkor előbb vagy utóbb „végigmegy a basztatón”, mint a katonák a városon…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr733448568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása