2011.08.17. 22:37 Szerző: piefke

Legújabb Sztálinvárosunk

 

-           Jöttem megnézni, főmérnök elvtárs, hol is lesz a nagyol­vasztó.

-           Itt, író elvtárs, ahol most vagyunk.

-           De hát ez csupa gizgaz meg gyom. Mikor lesz ebből kohó?

-           Író elvtárs, szocia­lista rohammunkával augusztus huszadikán lesz csapolás.

-           Az ide két hónap, mérnök elvtárs, és még egy kapavágás sem történt.

-           Legyen nyugodt, író elvtárs. Augusztus huszadikán itt folyni fog az acél. Egyébként jól értettem? Örkénynek hívják az író elvtársat?

-           Igen.

-           A gyógyszerész fia?

-           Igen.

-           A Csillag pa­tika tulajdonosáé?

-           Igen.

-           A méltóságos úré?

-           Igen.

-           Ja, úgy. Akkor elárulom, író úr: lófasz fog itt folyni, nem acél.

 

(Örkény István: Az a bizonyos sztálinvárosi anekdota - 1960)

 

A mi legújabb Sztálinvárosunk: a matolcsyzmus. Egy év alatt kiderült, hogy ebből is csak lófasz lett, de nem „5-7%-os gazdasági növekedés”…

Az egész világ összehúzott farpofákkal figyeli, hogy jön-e a következő recesszióhullám – vagy akár a Nagy Összeomlás – a világgazdaságban. Mára a pánik és a koncepciótlanság az egyik legkomolyabb, a gazdaságot veszélyeztető tényezővé vált. Számos politikai és közgazdasági notabilitás próbál megoldást, kiutat találni: hetente tartanak válságtanácskozásokat és naponta jelennek meg egymásnak homlokegyenest ellentmondó „égi szózatok” ilyen-olyan pénzügyi zseniktől, Nobel-díjas közgazdászoktól.

Mi sem természetesebb, hogy a Magyar Glóbusz” is reagál minderre: itthon is megtalálható az összes nagy közgazdasági elmélet és iskola híveinek tábora – de nekünk van egy saját fejlesztésű termékünk is: a matolcsyzmus!

Igen, arra a gazdaságpolitikai gyakorlatra gondolok, amely pénzügyminiszterünk nevéhez kötődik és amely szerint a gazdasági válságból való kikerülés eszközei az egykulcsos adó révén a nagyobb jövedelműek zsebében hagyott több pénz, a bankok (és mellesleg a multik) megfejése, párhuzamosan az ország eladósodottságának szinte bármi áron való csökkentésével. (Persze vannak, akik kivételesen hosszú memóriájuk révén emlékeznek még arra, hogy nem egészen egy éve izmusunk névadója még éppenséggel a további eladósítás révén szerette volna a belső fogyasztást felpörgetni és hogy főnöke, a miniszterelnök meg is próbálta Brüsszelben kijárni a hiánycél emelését – de ezt kéretik sürgősen elfelejteni: koncentráljuk csak napjaink aktuális matolcsyzmusára!)

Az egész matolcsyzmus tulajdonképpen azon alapul, hogy létezhet és megvalósítható egyfajta belső fogyasztásra alapozott magyar gazdasági növekedés – és itt rögtön tisztáznunk kell két, egymástól eltérő fogalmat: az egyik a gazdasági növekedés (ami számszerű dolog), a másik pedig a gazdasági fejlődés, ami viszont elsősorban minőségi. E kettő gyakran keverten fordul elő az elképzelésekben, illetve gyakran nem gondolnak arra, hogy a növekedés nem lehet meg fejlődés nélkül, mert igazából az utóbbi adja az előbbi alapját.

Tehát: a matolcsyzmus szerint fel lehet úgy pörgetni a gazdaságot, hogy azt a belső fogyasztás növekedése húzza. Ehhez – nyilván – több itthon elköltött pénz kell: több pénzt kell hagyni „a zemberek zsebében”. Ez volt a „nagyarányú adócsökkentés”, továbbá az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének célja.

Csakhogy…

A nagyarányú adócsökkenésből következő „többlet-zsebpénz” a magas jövedelműeknél maradt, akik eddig is jól kerestek, jól éltek és sokat fogyasztottak. Viszont:

·          ők viszonylag kevesen vannak

·         többletjövedelmükből nem „minden fillért” költenek többletfogyasztásra (hanem biztonságos megtakarításokba fektetik azt)

·          többletfogyasztásuk elsősorban magas minőségű termékekben és szolgáltatásokban ölt testet.

Ebből az következik, hogy:

·          az a többletjövedelem, amit „nem fogyasztanak el”, valójában igen áttételesen kerül csak a gazdaságba (pl. a bankrendszeren keresztül, amelynek hitelezési hajlandóságát a matolcsyzmus más, később még érintendő elemei lerontották)

·          a fogyasztott magas minőségű termékek és szolgáltatások jellemzően nem „magyar produktumok”, így az erre költött pluszpénznek nincs, nem lehet komoly, a magyar gazdaságot élénkítő hatása. (Legfeljebb a kiskereskedelmi forgalomban képződik némi kis pluszbevétel.)

Levonható a következtetés: az egykulcsos személyi jövedelemadó bevetése mellément…

Az előbb azt írtuk, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők által fogyasztott minőségi termékek és szolgáltatások általában nem magyar produktumok – de miért nem? A válasz kettős: egyrészt egyszerűen külföldön, ottani szolgáltatásokat vesznek igénybe, de ez csupán a költés kisebb hányada. A nagyobb hányadot olyan termékek adják, amelyek előállítására a magyar ipar (és a mezőgazdaság) nem képes. Autók, elektronikai termékek, lakberendezés, divat, egzotikus, vagy magas és állandó minőségű élelmiszerek… A (korábban is) jól kereső réteg alapvető, magyar termékekkel is „lefedhető” fogyasztása már csak kisebb hányadot tesz ki a teljes költésből – és ez korábban is megvolt már, új keresletet az újabb jövedelem már nemigen generál. Így nem lehet alapja hazai gazdaságélénkülésnek sem.

De miért nincsenek jóval nagyobb számban magyar „csúcstermékek”, vagy akár csak nyugati mércével is „átlagosak”?

A jó termékhez megfelelő munkakultúra kell: tudás, tapasztalat, tervezés, technológia – és tőke. Ezek általában nincsenek együtt a magyar vállalkozásoknál-vállalkozóknál.

Kezdjük a tőkével. Saját egyszerűen nincs, nem lehet elegendő ahhoz, hogy azzal egy vállalkozás képes legyen egy akár évekig tartó termékfejlesztést finanszírozni – nem is beszélve a szükséges technológia beszerzéséről. Ehhez általában külső tőkeforrás kell. Kellene – de nincs.

…És itt térünk vissza a fentebb már említett lecsökkent banki hitelezési hajlandósághoz. Nem is a banki különadóval van a baj (hiszen a magyar bankszektor messze az európai átlag felett jövedelmezett a korábbi években), hanem azzal a gazdasági környezettel és stílussal, amelyet a kormány teremtett-bevezetett az elmúlt évben. A bankvilág nem jól tolerálja az „erőből-dolgokat”. Lehet nem szeretni a bankokat (mint ahogy a multikat, vagy általában a „gazdagokat”, vagy éppen a nálunk nagyobb hatalmakat), de amíg kapitalizmus van nálunk, addig tudomásul kell venni, hogy a gazdaságot a tőke működteti – a tőkét pedig (jelentős részben) a bankok juttatják el „rendeltetési helyére”, oda, ahol arra szükség van. És ha a kormány gazdasági szándékai és az általa használt eszközök túlzottan „nem szokványosak”, akkor a tőke visszavonul…

Alapigazság, hogy minden olyan lépés, amely pénzt von ki a gazdaságból (akár a befektetői, akár a finanszírozói, akár a fogyasztói oldalon), az szűkíti a gazdaságot, hazavágva a növekedés esélyét. Ráadásul: mivel a magyar, nem multikhoz kötődő vállalkozások többségének termékei az alacsonyabb keresetűek fogyasztói kosaraiba kerülnek, ezért ha az alacsonyabb jövedelmű rétegeknél kevesebb pénzt hagyunk, akkor a magyar vállalkozásokat is nehezebb helyzetbe hozzuk.

Évi 5-7%-os gazdasági növekedéshez (amit Matolcsy beígért annak idején…) a gyakorlatban évente ugyanennyivel bővülő export kellene. Ez csak dübörgő világgazdaság mellett lenne lehetséges – vagy ha a magyar gazdaságban hirtelen számos, világszínvonalú termék és szolgáltatás jelenne meg. …Vagy: ha árversenyben tudnánk pl. a kínai termékeknek alámenni. Vannak lépések, amelyek arra utalnak, hogy errefelé próbálkozik a kormány, különösen a gazdasági tárca: az új munkatörvénykönyv-tervezetben elképzelt radikális, a munkavállalói jogokat érintő szűkítés és az ezzel párhuzamos vállalkozói jogosítvány-bővítés erre utal. De vajon járható-e ez az út? Nem, mivel:

·          még a „rabszolgatörvényben” (a közmunkáról szóló szabályozásban) meghatározott (éh-)bér is meghaladja az „átlagkínait”,

·          nem tudnánk (és nem is lenne kívánatos) versenyezni a Kínában eltűrt környezetkárosítási mértékkel és azzal, ahogy ott semmibe veszik a munkavédelmet, ezzel csökkentve a termelési költségeket,

·          elképzelhetetlen, hogy akkora mennyiségben állítsuk elő a termékeket, az ebből következő rendkívül alacsony fajlagos költségekkel,

·          a kínaiak „hatezer éves” múltra visszatekintő fegyelmezhetősége-fegyelemtűrése elképzelhetetlen európai viszonyok mellett.

Ha változtatni akarunk a meglévő magyar gazdasági pályán – és általában: a magyar gazdaságban uralkodó viszonyokon – akkor előbb tisztázni kell, hogy az miért nem működik jól?

Tekintsünk most el, az ilyen-olyan, akár kényszerűen és ötletszerűen ide-oda rángatott magyar gazdasági szabályozói környezettől. Ezek ugyan okoznak károkat: nem támogatják a jó gazdasághoz szükséges hosszú távú előre tervezést. De önmagukban, egy egészséges közegben nem is kellene rángatni a jogszabályokat. A rángatás ugyanis következmény: a forráshiány következménye.

A magyar munkással már vannak gondok. De ha belegondolunk abba, hogy a munkás alapvetően végrehajtó, a gazdaság termelési oldalának utolsó eleme, akkor nála sem kereshetjük a bajok végső okát. Ő már egy adott rendszerben dolgozik – vagy: nem dolgozik – a rendszerért pedig nem ő a felelős.

A harmadik elem: a vállalkozások – és a vállalkozók. Itt találjuk az alapvető gondot. A vállalkozásaink többsége nem képes magas (vagy akár európai átlagú) minőséget produkálni. Ahogy fentebb már írtuk: nincs meg a megfelelő és szükséges munkakultúra, tudás, tapasztalat, tervezés, technológia és tőke. Tudás és tapasztalat szerezhető lenne: ehhez az kell, hogy a vállalkozó ne rögtön vállalkozóként akarjon kezdeni… Tervezni-szervezni is meg lehet tanulni – feltéve, hogy természetes dolgoknak számítanak ezek, ez pedig leginkább akkor van így, ha nem csupán a „vállalkozói rezervátumban”, hanem köznapi, magándolgainkban is tervezünk és megszervezzük teendőinket. Ha nem csupán „élünk bele a vakvilágba”. Ebben nagyon erősek a svájciak – és ettől erős a svájci gazdaság és a frankjuk is! Mi pedig nem igazán… Nem viselkednek az emberek másként a munkájukban, mint a saját dolgaikban: nincs külön „vállalkozói” és „magánemberi” mentalitás. Slamposan pedig nem lehet sem rendes vállalkozást, sem pedig rendes, jól menő gazdaságot üzemeltetni.

…A magyar gazdaság „nem jól működésének” legmélyebben fekvő okai tehát nem is igazán gazdasági, hanem tudati okok. Nyilvánvaló, miben különbözik egy magyar és egy (mondjuk) svájci, vagy svéd vállalkozó: a szemléletmódjában, a céljaiban és tudásban.

Ha nem csak „gazdasági Sztálinvárosokat” szeretnénk, akkor egy komplex „vállalkozói tudatfejlesztést” kell-kellene beindítanunk – ehhez pedig a mai magyar társadalomban leginkább a kormánynak lennének eszközei. Ha a rendszerváltás óta valaki akár kormányzati, akár vállalkozói oldalról vállalkozásfejlesztésről beszélt, akkor rendre gazdasági és jogszabályi eszközökkel szeretett volna célt érni – és aztán baromira csodálkoztunk, hogy nem sikerült a dolog. A forrásokat nem célszerűen használta fel a vállalkozói szféra. Azért nem, mert „magyar fejjel” használta: a cél (sokszor) a „gyors gazdagodás” volt, márpedig ha valamit megtanulhattunk az „igazi kapitalistáktól”, az nem más, mint hogy a sikeres vállalkozás: egy hosszú távú folyamat! A „kormányoldal” pedig szintén „magyarkodott”: összekötötte a vállalkozásfejlesztési forrásokat a pártfinanszírozással – és innentől kezdve vége is volt a dolognak… Más, „svájcias” mentalitásról „nyomokban sem” volt szó: minden szereplőnek úgy volt jó a rendszer, ahogy volt. (Kivéve persze azokat a vállalkozókat, akik valóban fejlődni-fejleszteni szerettek volna, éspedig hosszú távon – de őket ki nem szarta le?)

Így jutottunk idáig, ezért vagyunk itt, ahol vagyunk. A kérdés, hogy mit teszünk ezután? Elfogadjuk-e, hogy sosem fogunk tudni erős gazdaságot építeni „máról holnapra-mentalitással”? A megoldást tehát valójában nem gazdasági, hanem mentalitás- és tudásbeli. És nem lehetséges egy kormányzati cikluson belül – ez illúzió. Aki ezt hirdeti, az csak a falon fog koppanni – a realitás Nagy Falán…

…De ahhoz, hogy változtatni tudjunk magunkon és módszereinken, szembe kell néznünk a helyzetünkkel – legyen ez bármilyen kellemetlen is. Ráadásul mivel egy világgazdasági válság veszi körül az országot, azt is meg kell néznünk, „hol kúrta el a világ”? Tartanunk kell már végre egy „világgazdasági őszödi beszédet” – ezt fogjuk tenni következő posztunkban (Marhák és svájciak - a világgazdaság "őszödi beszéde" - http://progressziv.blog.hu/2011/08/17/marhak_es_svajciak_a_vilaggazdasag_oszodi_beszede)!

Tesszük mindezt azért, hogy reális pályát rajzolhassunk fel Magyarországnak arra, hogy mit kell tennie a válság utáni időkre készülve.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr543161348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: megszorításokra várva 2011.08.18. 21:02:03

Durva megszorítások jönnek. A szánalmas, 1,5%-os éves GDP-növekedés mellett a költségvetés számai borulnak, a hiánycél a legoptimistább esetben sem tartható.Az idei deficit nem problémás, ugyanis az államosított nyugdíjpénzek bevételként való elkönyvel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.08.18. 09:55:39

A belső fogyasztás ösztönzése akkor hat, ha a lakosság belső forrásból elérhető termékekre/szolgáltatásokra vágyik a jólét részeként.

Idén erősen meglódult a belföldi turizmus, ez pozitív jel. Minőségi termékünk nem lesz egy év alatt, de ha a kormány jól végzi a dolgát e téren, a ciklus végére már jó néhány minőségi és versenyképes magyar termék lehet. Ha nem jól végzi a dolgát, akkor a Sztálinváros-jóslatod jön be, csak senki sem lesz tőle boldog, hogy eltaláltad...

Azt írod, hogy szembe kell néznünk a helyzetünkkel. Azt is írod, hogy "külföldön, ottani szolgáltatásokat vesznek igénybe" -- igen, barátom! Itthon is tegyünk hasonlóképpen. Nézzünk szembe vele, hogy ez a feladat.

A bankok ügye bonyolultabb, mint te sejteni engeded. Ha a bankok túl lelkesek, az ugyanannyira rossz (túl jó a profitjuk, túlhiteleznek bennünket), mint ha zéró a lelkesedésük. Most nem zéró, ez az arany középútra emlékeztet, és nem téged igazol.

A gazdaságfejlesztési pénzeket -- egyetértek veled -- jobban is fel lehetne használni, ám azok az országok, amelyek jobban felhasználnák, nem szorulnak rá, s amelyek rászorulnak, azok döntő többsége nem használná fel őket jobban. Persze tudom, egy elméleti modellalkotót ez nem zavar a maximalizmusában. Csakhogy te bevallásod szerint célszerűséget akarsz. Nos, a célszerűség most van, de legalábbis nagyobb mértékben érvényesül, mint eddig. Ha még többet akarsz/tudsz, tégy konkrét javaslatot.

s 2011.08.18. 18:22:46

"…A magyar gazdaság „nem jól működésének” legmélyebben fekvő okai tehát nem is igazán gazdasági, hanem tudati okok."

Szókratész büszke lenne rád, ha hallhatna. Én viszont büszke vagyok, mert hallak.

jozicsenko 2011.08.18. 20:40:23

akkor most orbán a hibás, vagy nem?

miatta veszi mindenki a világon a svejci frankot?

egyébként az elmúlt 5 évben mikor volt a hiányunk 3% alatt és a növekedésünk 3% felett?

Ti, vagy az unió, az imf, a világbank, pont ugyanúgy kritizálta mindegyik miniszterelnökünket? tudjátok, akik korábban egy év alatt is összehoztak (békeidőben!) 10 %-os hiányt, azokat megszóltátok? vagy nekik elnéztétek? nem emlékszem, mi is történt

hups, amikor a 2008ban a pannonpuma felvette a bődületesen sok kölcsönt, elmondták, hogy a köv 3 évben (2011-2012-2013) kell majd visszafizetni?

nem baj elvtársak, előre!
matolcsy meg hülye, de ezt eddig is lehetett tudni...

¿Qué tapas hay? 2011.08.18. 21:08:20

Írod: "A forrásokat nem célszerűen használta fel a vállalkozói szféra. Azért nem, mert „magyar fejjel” használta: a cél (sokszor) a „gyors gazdagodás” volt, márpedig ha valamit megtanulhattunk az „igazi kapitalistáktól”, az nem más, mint hogy a sikeres vállalkozás: egy hosszú távú folyamat!"

Hány százéves vállalkozás van Magyarországon? Hány többgenerációs családi cég öröklődik generációról-generációra folyamatos sikeres gazdasági működés mellett?

Amit a magyar ember az elmúlt másfél évszázad történelméből megtanulhatott, az épp a "fogd meg és fuss" mentalitása, mert előbb-utóbb egy háború, egy rendszerváltás úgyis földönfutóvá tesz.

Az elmúlt 160 év során családom négy generációja ment tönkre és vált földönfutóvá pusztán azért, mert vakon bíztak abban, hogy az a gazdasági-politikai rendszer, amelyben egzisztenciájukat felépítették, örökéletű lesz. Ők mind hosszútávra gondolkodtak, nem gondolva arra, hogy a forradalmat leverhetik, az ezredéves államnak kötvényen kölcsönzött pénz elvész, a vállalkozás és a vagyon egyik napról a másikra egy idegen ország közepére kerül, ahol a tulajdonos nem kívánt személy, és így tovább.

A történelmi lecke egyértelmű: éber légy, vagyonod lehető legnagyobb része likvid legyen, időben ugorj ki a süllyedő hajóból, legyen az vállalkozás, vagy ország.

piefke 2011.08.18. 21:12:30

@¿Qué tapas hay?:

Nem az a kérdés, hogy mi az oka ennek a "Tartsuk likvidben!"-mentalitásnak (egyébként jól tudjuk mi is), hanem az, hogy miképpen lehet ettől megszabadulni!

Mert sikeres, modern országot és gazdaságot nem lehet ezzel a "likvidmentalitással" csinálni.

...Vagy ha ez marad meg bennünk, akkor adjuk fel és aki tud húzzon el innen - a többieknek meg béke poraikra!

¿Qué tapas hay? 2011.08.18. 22:17:54

@piefke: Miképpen lehet ettől megszabadulni? Hosszútávú stabilitással megalapozott bizalommal. A posztban is előkerült a "svájcizás". Svájc sikerének egyik alapja a társadalom ötszázévnyi organikus fejlődése; ami megalapozza a polgárok bizalmát a hosszútávú gondolkodáshoz. Ez a bizalom hiányzik Magyarországról, nem csoda, hisz' az elmúlt száz évben húsz-harminc esztendőnként fenekestül fordult fel az ország rendje. Én 45 éves vagyok, ezalatt már a harmadik "rendszer" épül fel körülöttem. 1991-ben én is elhittem, hogy hosszú távra gondolkodva kell az ember életét megtervezni (ez valami öröklődő genetikai rendellenesség lehet). Gyermekeimnek azt tanítom, hogy ne vegyék természetesnek és magától értetődőnek az őket körülvevő vagyon és jólétet; készüljenek fel arra, hogy felnővén ezt nulláról indulva, saját erejükből is el tudják érni. Én biztosítok nekik mindent ahhoz, hogy erre felkészülhessenek, cserébe azért a reményért, hogy öregségemre nem hagynak éhen halni.

Ugyanis erre tanít az elmúlt százötven év története, nem a generációkon átívelő hosszútávú tervezésre. Arra a svájci történelem tanít.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.18. 22:47:20

Találó...

@¿Qué tapas hay?:
Számomra az volt az előző év tapasztalata, hogy tartsd a vagyonod külföldön, ahol a kormány nem éri el...

Csumpitáz Alfréd 2011.08.18. 22:52:44

Ha már Svájcot hoztuk fel példának, akkor csak 3 okot sorolnék fel, ami sikerük titka lehet.

1. protestáns (munka)etika

A protestáns etikával átitatott országokban (pl. Németország, Svédország, Hollandia és persze Svájc) pont a vallás tanítása (üdvözülni a túlvilágon csak szorgalmas, tevékeny és gondos élet útján lehet) hozta magával azt, hogy mindenki úgy tekint a saját sorsára, mint egy általa irányítható dologra, ahol csak magától várhatja a boldogulást. Nem vár "fentről" semmit. Ez persze felelős társadalmi viselkedéssel is jár (az adóelkerülés, adócsalás nem jellemző). Ennek további következménye, hogy évszázadok óta társadalmi közmegegyezés van a társadalmi-etikai sztenderdek tekintetében.

2. Semlegesség.

Svájc híres arról, hogy minden történelmi kataklizmát semleges országként vészelt át, jobban értékelve a nyugalmat a kurucos odacsapkodásnál és kardcsörgetésnél. (Érdemes átgondolni, hányszor álltunk a nyertesek oldalán...illetve, amikor rossz oldalra álltunk, az milyen katasztrofális következményekkel járt.)

3. A világkereskedelemben betöltött szerep kiváló felmérése.

Svájc kiválóan ismerte fel, hogy a világ "luxusáruháza" lehet az a szerep, amiben első lehet. Itt nyilván a szolgáltatási oldalt is értve (pénzügyek, biztosítók). Ezekben a szektorokban a nyersanyagok, nagy mennyiségű munkaerő, stb. hiánya pótolható a magas szintű - nemzedékeken átívelő - szakmai tudással és tapasztalatokkal.

Nyilván van még több ok is, de ez a három ok is megmutatja, hogy mennyire messze állunk Svájctól (is).

Hasznos lenne Magyarországnak is létrehoznia a társadalmi közmegegyezésen alapuló etikai alapjait, valamint kitalálni, hogy mi is lenne a magyar szerep a világ átalakuló piacán (pl. a mezőgazdaság életre keltése nem rossz ötlet...).

2011.08.18. 23:54:57

Tetszik az írás!

2011.08.18. 23:56:24

Ahogy a cégeket kötelezik a béremelésre az adócsökkentés miatt, úgy azokat, akik a 16%-os miatt többet visznek haza, kötelezni kell a plusz pénz magyar termékekre való elköltésére.
Tehát kaviár és lazac helyett vegyenek túró rudit. BMW és Merci helyett Suzukit. Faltól falig TV helyett guberáljanak Videotont. stbstbstb :)

@jozicsenko: Az, hogy a korábbi kormányok elkúrták, nem mentség arra, hogy a jelenlegi is. Gyanítom iskolai bukás esetén apád sem mondott (volna) le a nevelő célzatú pofánverésről csak azért, mert a szomszéd pistike sem tudott összevakarni egy kettest.
Ráadásul kedvenc Viktorunk éppen azzal ugrált 8 évig, hogy ők mindent jobban tudnak, ők majd megmutatják. (Én azóta rühellem, amióta egy rendezvényükön - az első kormányuk idején vagy valamivel előtte - egy hatalmas fehér papírlap aláírását követően elindult a pulpitushoz, majd pár lépés után visszafrodult, hogy kétszer aláhúzza a nevét.)

karnak 2011.08.19. 06:42:51

Nem ertem milyen fogast lehet talalni az irason, de egyeseknek azert fontos h mondjanak vmi nagyot....

Bankok- mivel ebben a szferaban dolgozom - jol lathato h abszolut nem az arany kozeput all fenn, ugyanigy fogalmaz minden bankos, a toke bem szereti az erobol sarokba szoritast.

Nincs kozeput, mert a legnagyobb adosok az allam es az onkormanyzati szfera, es a banki hitelezes addig mukodik amig megvan a bizalom, h fel ev, egy kesedelem utan csak fizetnek.

Ha erobol, tolvonasokkal inteznek el dolgokat, leall a rendszer lsd pest megye onkormanyzat es tsai.

Hosszu tavusag: itt a legfontosabb hiba h nem csak a vallalkozoi oldal eladoi, beszallitoi hanem a vevoi - kulonosen szinten az intezmenyi szektorokat, de barhol igaz ez ahol penz mozog - miatt a korrupcio szinte 100%- os, ami miatt hiaba az igeny, sajnos nem mukodteteheto hisszu tavon szinte semmi, hiszen nincs biztonsag, bizalom korrupcio mellett.

piefke 2011.08.19. 07:15:13

@Csumpitáz Alfréd:

Áldás, békesség!:-)))

Foglalkoztunk már egy korábbi posztunkban kifejezetten a protestáns etikával és munkaerkölccsel, valamint annak Európára gyakorolt hatásaival is: Lázár és Kálvin - progressziv.blog.hu/2011/03/21/lazar_es_kalvin

nu pagagyí 2011.08.19. 10:37:53

A vállalkozó fogalma pejoratív tartalommal rögzült ebben az országban.
A vállalkozó szóról nem a kreatív önmegvalósító, munkahelyteremtő, adófizető jut az emberek eszébe. A profit a rablás szinomájává vált.

A mindenkori politika, az állam és az önkormányzatok rengeteget tettek azért, hogy ez így legyen:

A teljesítményelv sutbadobásával indított és folytatott észnélküli támogatási orgiák. Átgondolatlan és össze-vissza változó adórendszer, párosulva teljesíthetetlen előírások tömkelegével.

Napjainkra pedig kormányzati prioritássá vált a politikai szempontú függési rendszer kialakítása, a vállalkozót mindig is deformáló állami és önkormányzati korrupció, uram-bátyám viszonyok mellett.

A rendszerváltás utáni pezsgés szép lassan apátiába váltott. Vállalkozó manapság csak az lesz, akinek nem jut eszébe más.

Politikai osztályunk sajnos képtelen egy saját-magát is érintő, felülről indított szemléletváltás végrehajtására. Így csak abban bízhatunk, hogy tényleg csődbe megy az ország és a romokon kisarjad valami, az eddig domináló tarack és parlagfű helyett.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.19. 10:38:07

Nekem az tetszett, hogy 1998-2001 között Oviék úgy felvettek 1700 milliárd kölcsönt, hogy nosza! Pedig akkor még 5% körüli volt a növekedés. Na jó, a végén egyre kisebb. Köszönhetően Matolcsy vezérürü ténykedésének is!
süti beállítások módosítása