„Tartsunk össze, urak! most, urak, vagy soha!
Itt a jó alkalom; hí a nemzet java. -
S miután ez a vár nekünk esett ingyen:
Neve is ezentul Csórivára légyen.”

Most a nemzeti gőg kitöre nagy zajjal,
Mint dugóját a szesz kiüti robajjal.
Tetszett Csórinak, hogy a beszéde tetszik
Folytatá azértan, amint következik:

„Először is tehát ez a végzés márma:
Nem bocsátjuk többé a magyart a várba.
De magunk kezére folytatván a harcot,
Széjjelverjük innét holnap a labancot.

„Másodszor: miután a ránkjövő héttel
Be fog következni az uj vajda-tétel,
E fő hivatalra oly férfiut híván,
Akit a mi lelkünk iszonyúan kíván:

„Örökös fejünkké tesszük Csóri vajdát,
Ki Cigányországnak megveti alapját,
Összegyüjtve itten, a régi Nagy-Idán,
Mindazt, aki vitéz, mindazt, aki cigány.

Arany János: A nagyidai cigányok - 1851

 

Másfél éve annak, hogy Magyarországon forradalmat hirdetett a kormány. Már eleve szokatlan, hogy egy, a hatalmat demokratikus és szabályos választáson megszerzett erő „talál ki” egy forradalmat és teszi azt cselekvési programja alappillérévé. De jól van: ha a Fidesz „ebben gondolkodik”, akkor menjünk végig ezen a gondolatmeneten és vizsgáljuk meg ennek következményeit!

Először is: miféle „forradalom” ez a mostani? A minap a Fidesz európai parlamenti képviselője, Schöpflin György beszélt erről Bécsben. Ő azt állította, hogy jelenleg „kompenzáló forradalom” zajlik, az 1989-ben „elmaradt” forradalom úgymond „pótlására”. Abból, amit a Fidesz hatalomra kerülése óta „forradalomként” tett és tesz, arra a következtetésre juthatunk, hogy Schöpflin szavait az „elmaradt forradalomról” egyfajta elitcsereként kell értelmeznünk. Eltávolítják a hatalomból a régi, a szocializmusból származó, kapcsolati hálójának alapjait még a Kádár-rendszerben lerakó politikai és gazdasági elitet és egy „nemzeti burzsoá” politikai és gazdasági elitet hoznak létre. (Tekintsünk most el nagyvonalúan attól a „furcsaságtól”, hogy a tervezett új elit „nagyágyúi” közül is számosan komoly szocializmusbeli megalapozottsággal rendelkeznek: pl. Csányi Sándor minisztériumi osztályvezető volt, Demján Sándor pedig szövetkezeti elnök – egyébként Puch Lászlóhoz hasonlóan…)

A „forradalmi cél” tehát nem más, mint elitcsere – ez az, amely a Fidesz-fiúk szerint elmaradt ’89-ben, semmi több és mélyebb. Nem akarnak egy új, a társadalom működését jobbá, igazságosabbá tévő ideológiát képviselni. Nem akarnak más gazdasági rendszert sem. (Az, hogy némiképp el akarják tolni a magyar gazdaságon belüli erőviszonyokat egy állami tulajdonú szektor javára, nem tekinthető rendszerváltásnak: ez csupán egy még pozícióit szilárdítani kívánó politikai vezetés egyik eszköze.) És valójában megfelel nekik a demokrácia, mint államszervező elv is – feltéve, hogy annak részleteit, intézményeit és egész működését sikerül tartósan úgy áthangolniuk, hogy az hatalmuk fenntartását segítse elő. De ettől az áthangolástól még megmarad a köztársaság (ha „alaptörvényes nevében” nem is).

Nagyjából ennyi a Fidesz „forradalma”. Az egész, mint szlogen csak arra való, hogy legalizálja mindazt, amit a saját hatalmuk érdekében mesterkedniük kell: az új alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket. Szó sincs arról tehát – mint egy „rendes forradalomnál” – hogy a cél egy igazságosabb társadalom lenne (jelentsen bármit is az „igazságos”). A forradalom itt csupán egy „jogi konstrukció”, egy magyarázó fogalom, egy kifejezés, amelyet oly sok másikhoz hasonlóan a Fidesz kisajátított önmagának (mint korábban a „polgárit” is). Csupán azért alkalmazzák ezt a kifejezést, mert ők maguk is érzik, hogy mindaz a „törvénykezés”, amit folytatnak, nem férne bele egy demokratikusan megválasztott és hatalmát a demokrácia írott és íratlan szabályai szerint az ország érdekében használó kormány „normális tevékenységébe”. Ahhoz, hogy céljukat, a fentebb említett, nekik kedvező „elitcserét” keresztül tudják vinni és annak tartósságát biztosítani lehessen, át kellett lépniük ezeket a demokráciában szokásos kereteket – ehhez pedig „forradalom kell”, mert e keretek csak rendkívüli indokkal és emiatt csakis rendkívüli helyzetben válnak indokolhatóvá és legálissá, maguk az új törvények pedig legitimmé. Hiszen a „régi legitimitás” csupán a demokrácia „továbbépítésére” adott felhatalmazást, amit pedig művelnek az egyértelműen a demokrácia igen erős szűkítése

…És éppen ezzel követett el alapvető hibát a Fidesz-kormány: hogy nem valós forradalmi helyzetben élt forradalmi eszközökkel. Nem valós társadalmi szükségleteket „teljesített be” a törvénykezésével, ennek következtében pedig e törvénykezés legitimitás-alapjai sem lehetnek érvényesek. Ma Magyarországon nincs és nem is volt olyan valódi forradalom, amely „új társadalmat” hozott volna létre – egy sima elitcsere igen-igen messze van ettől. Ha pedig a „szituáció” nem igaz, akkor nem lehet alapozni sem törvények legitimitását arra a szituációra!

Mondjuk ki: a fentiek miatt nem érvényesek a Fidesz-KDNP-kormány és parlamenti „több mint 2/3-a” által hozott, a magyar államiságot érintő törvények és alaptörvény.

Nem kell tehát „forradalmat csinálni” ahhoz, hogy e törvényeket egy következő hatalom érvényteleníthesse, mint ahogy sem népszavazás, sem pedig új parlamenti 2/3 sem kell hozzá. Elég egy sima „ellenforradalom és restauráció”: nem kell „újabb jogalap” a mostani „álforradalmi időszak” törvényeinek érvénytelenítéséhez, mivel épek és érvényesek a ’89-ben lerakott (ha úgy tetszik: a világpolitika által ránk tukmált és az akkori hatalmi tényezők által nem is rosszul „kialkudott” és a magyar nép túlnyomó többsége által legitimnek és természetesen létezőnek elfogadott) alapok. Semmi sem történt a magyar társadalomban, amely érvénytelenítette volna azokat. Forradalom ugyanis csak magában a társadalomban történhet, magának a társadalomnak a kezdeményezésére és tevőleges hozzájárulásával, egy „kormányforradalom” egyszerűen képtelenség.

Álforradalom nem hoz létre legalitást és legitimitást. Ezért nincs szükség „semmi különösre”: csupán tovább kell majd működtetni 2014 után a Magyar Köztársaságot… (Orbánék pedig ettől a sima továbbműködtetéstől el fognak tűnni a süllyesztőben, mert nem lesz semmi alapja további politikai létüknek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr663323468

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érdekes véletlenek 2011.10.23. 18:10:41

Március 15-én az Egymillióan a magyar sajtószabadságért első tüntetésén, nem adtak élő képet az UTV kamerái. Akkor az illetékesek megpróbálták kimagyarázni magukat:„Rengetegen reklamáltak nálunk a sajtószabadságért tartott tüntetés napján, márciu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.24. 08:53:35

Szerintem is elitváltásra megy ki a játék, igazad van. Mivel '89-ben elmaradt az elit cseréje (itt voltak a szovjet csapatok, úgy nem lett volna könnyű), szerintem nem indokolatlan egy kései elitváltást némi pontatlansággal "forradalom"-nak aposztrofálni.

Nagyon jól megfogalmazod, hogy a Fidesz elitfosztást, a baloldal meg elitőrzést akar, akár "ellenforradalom", akár restauráció árán is. Más szóval, a mai Magyarországon a baloldal a konzervatív, pozícióőrző erő.

Egyetértek, végre tiszta a víz a pohárban. Mondd, nem fogsz te ezért "kikapni"?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.25. 08:04:11

A gazdasági erőviszonyok átcsoportosításához és a társadalmi helyzet igazságosabbá tételéhez (vagy e szándék hiányához) is hozzá kell szólnom.

Az állami szektor súlyának növelése helyénvaló ott, ahol ez hatékonyságnövekedést, társadalmi előnyt hordoz -- és nyugodtan visszacsinálható ott, ahol nem. Pl. a Mol-részvények lakossági jegyzésével igazságosabbá tehető a helyzet, de banki/nagybefektetői jegyzésével nem! Kifinomultabb gondolkodásra van szükség, mint hogy "ki az állammal" mindenhonnét. (Ez mellesleg a társadalom iránti elkötelezettségnek is szögesen ellentmond.) A Fidesz-kormány nem öncélúan csoportosít át, hanem egy új állam-gazdaság-társadalom egyensúly kialakítására törekszik. Ha baloldalnak sikerült volna ilyet kialakítania, egyrészt nem bukik ekkorát, másrészt nem töprengene ellenforradalmon -- mivel egy fenntartható állam-gazdaság-társadalom egyszerűen csak FENNTARTHATÓ, azaz nem szüntethető meg úgy, hogy a zemberek többsége egyetértsen vele! A baloldal akkor nyerhet ismét teret, ha nem a maga elitjének a helyén tartásával, hanem olyan állam-gazdaság-társadalom egyensúly kialakításával foglalkozik, ami elnyeri a zemberek többségének támogatását. Tegyük ehhez hozzá még a kultúrát (Új Színház kontra Nemzeti), médiát, tudományt, alapítványokat, civil szférát, irodalmat, stb. Itt hasonló egyensúlyra, és nem a megszokott hegemóniára lehet érvényesen törekedni.

Az nem program, hogy ki a Fidesszel. Az a program, hogy elnyerjétek a zemberek többségének támogatását.

A Fidesz nem fog eltűnni a süllyesztőben, mivel az általa képviselt igazságosságra/egyensúlyra van igény a társadalom részéről. Fontold meg, hogy az SZDSZ sem tűnt el a süllyesztőben, hanem hol itt, hol ott reinkarnálódik, hogy betöltse az iránta való igényt. A politika a beszédaktusok piaca, a pártok a kínálati oldal, a társadalom meg a keresleti. Nem kéne ezt figyelmen kívül hagyva egytömbös hegemónia fenntarthatóságáról álmodozni. A szocializmus elmúlt, a demokráciában minimum két markánsan különböző erő él tartósan együtt, és egyik sem lehetetlenedik el tartósan.

laci0011 2011.11.06. 22:29:49

Mondhatjuk azt,hogy agyrém a fülkeforradalom maga és a fidesz úgy át aszott minket mint art a palánkon.Sikerült kihasználni a normális jóhiszemű emberek védtelenségét a csalókkal szemben.Ideje hogy végre eltűnjenek a közéletből,károsak az egészségünkre.Amit eddig csináltak sérti a normális embereket,és sérti a keresztény elveket,alig van olyan amit ne tettek volna meg azok közül amit tilt a tízparancsolat!Erkölcsi és morális hullák!

Szúrófény 2011.12.22. 05:02:06

@Vértes Lászlo "Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Babeuf 1840, 150 év múlva benyaltuk!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.22. 18:31:44

@Szúrófény: Nem értem, hogy mire gondolsz pontosan. Kifejtenéd?

Szúrófény 2011.12.23. 02:11:43

Hát nem az uralkodó réteg forradalma, inkább alkuja, volt, 1989! Még a bűntetlenséget is kikötötték! Futni hagyták őket, most mi lopunk! "Amerikában is titkolják, honnan van az első millió!" Antall józsi, mi ez ha nem felszólítás a lopásra! Aztán a madár megtiltja a privatizáció felülvizsgálatát az ügyészségnek! Alkotmányos az ország szétlopása! Ennyi!
süti beállítások módosítása