2011.10.15. 19:53 Szerző: Đđ

Fidesz-hard után Fidesz-light?

„A mór megette kötelességét, a mór mehet.”

Friedrich Schiller: Die Verschwörung des Fiesco zu Genua - Ein republikanisches Trauerspiel. (A genovai Fiesco-összeesküvés – Köztársasági tragédia) - 1783

 

 

A tegnapi „ÁSZ-árulás” kapcsán érdemes szót ejteni egy érdekes jelenségről. Nem lehet az véletlen, hogy egyre több mértékadó („mérsékelt”) jobboldali-konzervatív személyiség és médium kezd homlokot ráncolni, ha a jelenlegi kormány teljesítménye kerül terítékre. Chikán Attila, Mellár Tamás, Bod Péter Ákos már hetekkel korábban elkezdte kritizálni Orbánt és csapatának gazdaságpolitikáját… A Véleményvezéren sorozatban jelennek meg komoly Fidesz-kritikák… Olyasmi ez, mint amikor a Szovjetunióban egy titokban, a színfalak mögött már előkészített irányvonal-váltás készült: elkezdenek „beszélni az emberek” és addig „kimondhatatlan” véleményekkel állnak elő…

Nyilvánvaló, hogy a színfalak mögött készül a Fidesz jövője – pontosabban: a Fidesz mögé besorakozott gazdasági-hatalmi érdekkörök jövője.

Annyira vannak „valódi kapitalisták” ezek az érdekkörök, hogy tudják: Orbánra és Matolcsyra hosszú távon nem alapozhatnak – ők ennek az érdekkörnek csak arra kellettek, hogy eljátsszák a faltörő kost nekik. Hogy kiépítsék azt a fajta hegemonisztikus-pszeudodemokrata államberendezkedést, a maga alaptörvényével és sarkalatos törvényeivel, amelyet aztán majd az Orbánék után jövő „Fidesz-light” fog szép kényelmesen belakni, miközben a kiépítéshez tapadó „vér” nem az ő kezüket és politikai imázsukat fogja szennyezni!

Ők már lehetnek elegáns urak: ők nem rombolnak demokratikus korlátokat, hanem építenek - t. i. a saját hatalmukat, az immár az „elkopott elődök”, a most regnáló és a piszkos munkát számukra elvégző „Fidesz-hard” által kialakított hatalmi eszközrendszer birtokában…

A ma a Fidesz mögött álló nagytőkés derékhad akkor tudhatja munkája szerzeményeit biztonságban, ha azt át tudja örökíteni gyermekeinek, akikből így válhat stabil elit. De mivel ez a mai elit alapvetően nem polgári teljesítményekben gondolkodik, hanem „örökletes pozíciókat” szeretne, jó feudalista módra, ezért szeretne egy „felülről zárt” társadalmat kialakítani az ezt garantáló politikai és pártszisztémával. Alulról pedig csak azok és csak úgy és oda jöhetnek feljebb, akiknek azt ők lehetővé fogják majd tenni - éspedig a saját kasztérdekeik szerint, azokat kiszolgáltatva az alulról felemeltekkel. Ezt a célt követi az új felsőoktatási törvény is, így érthető, hogy mi abban a „ráció”, ha leszűkítik a csupán a tehetségen és képességeken alapuló felfelé áramlást általa. Hiszen a tehetséges újonc az ő szemszögükből nem más, mint „pozícióikat veszélyeztető konkurens”, akit vagy bele kell építeni a „rendszer”-be, vagy lent kell tartani! Hát mit gondoltok, mire lesz jó az új felsőoktatási elképzelésekben szereplő új elem, hogy aki az államilag finanszírozott rendszerben szerez képesítést, az itthoni munkavégzésre lesz kárhoztatva? A cél világos: azok, akik képtelenek a „fizetős ágon” diplomát szerezni, szépen maradjanak itthon és legyenek kénytelenek az elit cégeinél hasznot hajtani! Mert aki önállóan dönthet az életéről, az másképpen is dönthet, mint ami az elit érdeke lenne – és ezzel magát az elitet veszélyezteti! …Még a végén teljesítményversenyben kellene megharcolnia szegény elitünknek a pozíciói megtartásáért - na, ne má’! Legyenek csak irányítók az elit gyerekei, legyen belőlük az új „nemzeti nagypolgárság”!

…Tiszta a kép, nem?

És a „nemzeti elit” gyermekei már nagy-nagy öntudattal készülnek is a feladatra: ott vannak a legjobb hazai egyetemeken (és bizony, ahogy hallani, ők a hangadók!) és kint vannak a legjobb külföldi campusokon is. Nem közgazdásznak készülnek, hanem vezérigazgatónak, nem orvosnak, hanem főorvosnak és nem politológusnak, hanem politikusnak

Ezzel önmagában még nem is lenne semmi baj, hiszen így van egy a nyugati „példademokráciákban” is – csakhogy ott emellett a tehetséges „nemelit” gyerekekből is lehet vezérigazgató, főorvos és miniszter, mert a gazdag papák is jól tudják, hogy igenis, szükség van az ő teljesítményükre is, nem elég a gazda(g)ság fenntartásához az öröklött státusz, ész is kell hozzá! És ha a tehetség nem áramolhat fel, akkor a teljesítmény sem fog. Nálunk viszont a cél egy pozícióőrző elit, amely elsősorban uralni akarja az országot és nem fejleszteni – a jó régi magyar szokások szerint, ahogy az itt még bizony ma is „példaképnek” tekintett nemesség tette. Az „elitfiúknak” pedig kényelmes ez a régi rend: elég az is, hogy az országból „kifelé” versenyezni kell majd, nehogy má’ még valami csóró gyerekekkel is meg kelljen küzdeni a hatalomért idebenn!

Ez azért baj, mert ha az újburzsoázia mentalitása nem nyugati értelemben vett burzsoá mentalitás lesz, hanem valami „keleti változat”, akkor itt nem is egy nyugati értelemben vett, alapvetően teljesítmény-orientált és racionalitásban érdekelt nagytőkés-nagypolgári réteg kerül irányítói pozícióba, hanem egy alapvetően pozícióorientált arisztokrácia! És akkor az ő kiszolgáló-adminisztratív rétegük (akiket az új Közszolgálati Egyetemen fognak kiképezni) sem egy nyugati értelemben vett „menedzserréteg” lesz, hanem „dzsentroid”.

…És akkor szépen tovább él itt az a mentalitás, amely minden társadalmi problémánk és minden, a gazdasági teljesítőképességünkben meglévő fogyatékosságunk alapja. Az pedig ugye mindenkinek világos, hogy nem lehet nyugat-európai életminőséget alapozni egy ilyen nagyon nem polgári mentalitásra?

A következő évek döntik el, hogy megvalósulhat-e ez a „nemzeti burzsoázia”-forgatókönyv. Ha sikerül megnyernie a következő választást egy magát szalonképesnek mutató, de valójában, hátterét tekintve a mai „kemény Fidesszel” azonos „mérséklet konzervatív” politikai erőnek, akkor a valódi gazdasági hatalom – és azzal az ország – sorsa a fent vázoltak szerint fog alakulni…

Akik egy valódi, progresszív, teljesítményalapú Magyarországban gondolkodnak, azok nem feledkezhetnek meg arról, hogy nem csupán a demokratikus berendezkedésű Magyarország a cél, hanem a teljesítőképes Magyarország is – ez pedig egy „arisztokratikus hatalmi elittel” elképzelhetetlen lenne! Azok a hangok, amelyek az eddig „csontfideszes” torkokból kezdenek most a „mérsékelt konzervativizmusról” dalolni, bizony, egy manipulatív hatalomátmentő játszma elemei csupán, nem pedig az őszinte belátásé… 

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr513305614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misanna 2011.10.16. 07:31:31

A nyugdíjaséveimet szeretném békében és nem hazugságban élni.de gondolom ezzel a nem nyugdíjasok is így vannak.
Van ,vagy lesz időnk ezt kivárni ?
Nagyon messze van 2014 .!!!!!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.10.16. 13:41:54

@misanna: A dolgok jelenlegi állása szerint 2014-ben a fidesz kénytelen lesz beemelni a hatalomba a jobbikot, hiszen másként nem maradhat kormányon. na, most te erre vársz? Hogy lesz majd béke, igazság, meg lágy kenyér?

farcsika67 2011.10.16. 13:42:05

A CIKK TELITALÁLAT. TERJESZTENI KÉNE, DE SAJNA , A TÁRSADALOM JÓ RÉSZE TALÁN MEG SEM ÉRTI MI KÉSZÜLŐDIK NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL ITT. AKKOR LÁTJUK, AMIKOR MÁR KIÉPÜLT ÉS A RENDSZER MŰKÖDIK. DE EZ FEL SEM FOG TŰNNI SENKINEK, MERT MINDENKI BELEILLESZKEDETT AZ EGYÜTTHÜLYÉSKEDÉS RENDSZERÉBE. MARAD A NYOMOR, ERŐLKÖDÉS, AKINEK ESZE VAN, ELHÚZ INNEN, A TÖBBI MARAD CSELÉD.

Bryan élete 2011.10.16. 18:37:58

Mellbevágó, ha néhány tízezer jóléte miatt kell 9,5 milliónak nyomorognia, szűkölködnie. És ehhez adja nevét és arcát /ha még van neki ilyen/ ez a kis gonosz törpe. Remélem, belebukik .és eltünik a milliárdos haverjaival együtt örökre.

Szolgálati Füldugó 2011.10.17. 08:03:40

Spániel, a gonosz törpe a villámhárító. Őrá irányul a népharag, és ha megy, akkor mindenki boldog lesz, és megkönnyebbül, holott akkor jön a neheze. Ki van ez találva!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.17. 09:34:39

@farcsika67: Szerintem is telitalálat a cikk, mert őszintén feltárja, hogy működik a hatalomban ... a baloldal, 1950 óta. Mindaz, amit Đđ kiválóan és pontosan leír, érthetővé teszi, miként végeztek elitiskolát az egypárti funkcik gyerekei, hogyan vitték tovább a gazdaság, a média és a politika irányítását '89 után. A fentiek alapján átláthatjuk, hogyan nyúlták le az összes minisztériumot egymás uncsitesói, keresztgyerekei és ángyika térgyekalácsai, akik a rokonságon és baloldali megbízhatóságon kívül szakmai érdemmel csupán szúrópróba jelleggel rendelkeztek. Bravó, pontos a helyzetkép, csak nem a jobboldalról szól!

A Fidesz végre rájött, hogy nem szabad ezt a baloldali elkötelezettségű rokoni és kliensi hálózatot a helyén hagyni, ennek tanúi vagyunk most. Törik-szakad a monolit baloldali födém, amely eddig bebetonozta az ország irányítását. A baloldali hatalom átmenetileg kénytelen visszahúzódni a gazdaságba. Onnan tér majd vissza, ha megérik a közösségi gondolkodásra (s ha már nem rest riszálni magát a határon túliak előtt).

Vicces gondolat, hogy a Fidesz pozíciót szeretne menteni: ami nem volt neki, azt hogyan tudná átmenteni? Valójában most szerez pozíciót a Fidesz, most építi ki a hadállásokat. Gondoljatok az USA gyakorlatára: 1910 tájáig az utolsó postamestert is lecserélték kormányváltáskor. Négy évente több százezer embert rúgtak ki. Lassan rájöttek, hogy ez sokba kerül az országnak, és kialakították a profi köztisztviselői kart, amely nem köteleződik el, hanem végrehajtja annak a kormánynak az utasításait, amelyik épp hivatalban van. Nekünk is ezt kell lassan elérnünk, de addig még hátra van néhány környi kirúgás. A kérdés az, mikorra lesz elég esze az értelmiségnek, hogy a másik oldal ekézése helyett a közérdekkel kezdjen foglalkozni.

Đđ 2011.10.17. 11:00:43

@Vértes László:

Éppen azért nem kellene újrateremteni a "zárt elitek" világát, mert nem vezetett jóra...

Fidesz pozíció-mentése: az elmúlt 12 évben végig létezett és működött a Fidesz gazdasági holdudvara - és mivel 2006 ősze óta mindenki tudta, hogy 2010-ben a Fidesz jön, ezért sok "erős ember" még át is pártolt oda. Van-lenne hát mit menteni és továbbadni a következő elitgenerációjuknak.

Molnár Norbert 2011.10.17. 11:01:00

Az elit már kész van, a kérdés az, meddig uralkodnak rajtunk és a cikkben említett új generáció képes-e átvenni a hatalmat a mostani, eléggé rugalmatlan "öregektől".

Jó lenne tudni, hogy nem sikerül neki, de az ország még nem ébredt fel, inkább egyfajta álomban tengeti életét.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.10.17. 11:48:41

@Vértes László: Hát, úgy tűnik, hogy a gazdaság baloldali fölénye egy merő legenda. Szín jobb az is, mint a média. A fidesz fő pillérei éppen ezek a hajdani rendszerben bebetonozódott, ma már azonban templomba járó funkcik és familiárisaik. Nincs ma már ideológiailag meggyőződéses hatalom. Ahhoz forradalom kell, arra meg nincs esély.

Az értelmiség szerintem akkor fog arra rájönni, hogy a közérdek a köz valódi érdeke, ha meg lesz fizetve - tehát belátható időn belül erre semmi esély.

Tegnap Püspökladányban, időközi választáson fidesz 51%, jobbik 33%. nekünk tényleg Mohács kell, de legalábbis NOSZF.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.17. 12:55:40

@efes: Minden fejlett demokráciára jellemző, hogy kétféle elit alakult ki, nagyjából azonos súlyúak, össze is érnek több szálon, de a hatalomban úgy váltogatják egymást, mint ha markánsan különállnának.

Ezért nem tartanám helyesnek, hogy nálunk maradjon meg a baloldali tömb, ám a jobboldal Szent Ferencként kolduljon, mert az milyen cuki demokrata dolog. Amit most látunk, az a meglévő mellé egy alternatív elit kialakulása.

Aki finnyás, mondjon egy nyugati országot, ahol nem így történt: Németország? Franciaország, Nagy Britannia? Az USA, Svédország? Ismereteim szerint mindegyikben két nagy érdekszféra működik, mindketten erősek, mindketten tetszőleges ponton vissza tudnak húzódni a gazdaságba, majd onnan előjönni a hatalomba. Olyan tehát nincs, hogy ne legyen két erős tömb. Olyan azonban még lehet, ha igyekszünk, hogy tehetséges, jó szándékú emberek csak úgy előkerülnek, és nem korrumpálódnak fél éven belül. Most nincs ilyen, barátaim! Mesterházy Attila falusi tehetség talán, és nem az eleve elit apuka fia? Schiffer András nem a politikus Schiffer unokaöccse? Ifj. Rajk László nem id. Rajk László hírnevén tutajozik? Gyurcsány úr nem attól kezdve nagy név, amióta szekerének rúdját összekötötte az Apró családdal? Göncz Kinga vajon akkor is európai képviselő lenne, ha nem Göncz Árpád leánya? Félre ne értsetek, az említettek ettől még nagyon nagy tehetségek IS lehetnek (és Göncz Kinga emberi tartásával külön szimpatizálok), csak éppen példának nem alkalmasak arra, hogy mennyire demokratikus és nyitott a baloldali magyar elit. Képmutatók, ha a jobboldal szemében a szálka is zavar, miért nem foglalkoztok a gerendával a magatokéban?

Nem kéne leszámolni ezekkel a veresegyházi asszonykórushoz méltó közéleti illúziókkal?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.17. 12:56:35

Hangsúlyozni szeretném, hogy az előbb említettek egyikének sem hányom szemére a származását, családját. Örülök, hogy tehetségesek, és hogy jó helyen vannak, használják a helyzetüket igazságos cselekedekre. Arra szeretnélek ráébreszteni benneteket, hogy bizony így megy ez, világszerte, és nem a Fidesz-holdudvar elitté válásán kell háborogni.

A francia politika nagyjai mind valakinek a valakijeként érkeztek vagy beleszülettek a gazdagságba. A görög miniszterelnökök sorra nagy elődök utódai. Az USA annyiban más, hogy ott jöhetsz alulról, feltéve, hogy jóba kerülsz a már kétszáz éve felül lévő családok valamelyikével, lehetőleg egyszerre többel is.

Játékelméletileg is ez a működő valóság, hiszen aki zsenge gyerekként sok zsetonhoz jut, és azt jól használja, felnőttként exponenciálisan sok zsetonja lesz. Légyszi-légyszi-légyszi, ne tegyünk már úgy, mintha ez pont akkortól számítana mindig, amikortól jobboldali a kormány, utána meg ismeretlen jelenségként hallgatunk róla.

Senkitől nem hallottam még, hogy milyen piszokság, hogy a kis Liszt a nagy Liszttől már korán zenét tanult. Ki tudja, hány zsellérgyerek lett volna még hasonlóan tehetséges és szorgalmas, ha a Liszt-családba születik? Igazságtalan, hogy nem oda születtek? Lehet. Segít ezen rágódni? Aligha.

A társadalmi mobilitás elkötelezett híve vagyok, de egy még egy ésszerűen működő ország elitje sem érkezik minden generációban újra és újra alulról.

Đđ 2011.10.17. 13:10:29

@Vértes László:

Látom, nem értetted meg, miről is szól a poszt – ezért külön neked egy bővített mondatban összefoglalom, hogy se "nemérteni", se direkt félrevinni az értelmét ne lehessen:

Az a baj a Fidesz mögött álló gazdasági-hatalmi elit mostani terveivel, hogy le kívánja zárni mindenki más előtt a felfelé vezető utakat (hacsak nem őt támogatja) – és ez baromi nagy potenciális szellemi erőforrásokat fog kivonni a magyar társadalomból és gazdaságból.

Egyébként: Németországban és Skandináviában nem szokás az a fajta „mediterrán-újlatin nepotizmus, amit Francia- és Görögország kapcsán említetsz: pl. Németországban külügyminiszter lehetett egy „földönfutó kitelepített magyar sváb”, bizonyos Joschka Fischer, vagy kancellár egy keletnémet pap lánya, Angela Merkel…:-) A „tök elit”, arisztokrata Karl Theodor (Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und) zu Guttenberget meg parkolópályára kergette az a rendszer, valami olyasmi miatt, aminek nálunk a tízezerszeresébe se szokás politikusoknak belebukni.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.10.17. 14:58:15

@Đđ: Köszönöm az összefoglalást, így már teljesen kizárt, hogy félreértsem. :)

Hadd foglaljam én is össze ellenérvelésemet: a felemelkedés útja baloldalon is le van zárva, hűséghez van kötve. Jelenleg aki emelkedni akar, az alapértelmezetten oldalt is kénytelen választani. Ha egyik oldal sem tetszik neki, akkor nem fog emelkedni, punktum. Igazad van, ez baromi nagy potenciális szellemi erőforrásokat vont és von ki a magyar társadalomból, gazdaságból -- de ez már 60 éve így megy, és kicsit következetlen most hirtelen felébredve ott reklamálni, ahol ennek az igazságtalan berendezkedésnek az ellensúlya valósul meg.

Skandináviában nem szokás a nepotizmus? Az előző svéd biztos asszonyról tudni vélik, hogy épp úgy bediktálással "szerezte" a diplomáját, ahogy zu Guttenberg a doktoriját. A hölgy ezen kívül hithű baloldali, ... tehát alkalmas. A demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere pontosan arra épül, hogy az egyik oldal nem automatikusan belülről igazságos, hanem a másik oldallal ütköztetve és váltva. Ez az elitekkel sem lesz másképp.
süti beállítások módosítása