2011.03.17. 17:31 Szerző: Đđ

A repülő zongorista

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér” – igen, már a jó öreg Ferihegyet is elkérte a forradalom…

Csak a Jóisten a megmondhatója, ennek mi értelme? És annak is, miért éppen Liszt Ferencre esett a választás? Talán hogy „nyomokban” (mint a mogyoró az élelmiszerekben) megmaradjon a „Feri” név? Mi köze lehet világhírű komponistánknak és még világhírűbb XIX. századi zongoravirtuózunknak a XXI. századi repüléshez?

Gondolkozzunk el ezen!

Mindenek előtt: a Ferihegy elnevezés a terület XIX. század eleji birtokosára, Mayerffy Ferenc Xavérra (http://hu.wikipedia.org/wiki/Mayerffy_Ferenc) emlékeztet, aki a hazai szőlőnemesítés jeles alakja és Széchenyi barátja volt… Nem komcsi, nem hazaáruló, tök vállalható alak.

Továbbá: egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy reptereket az adott területről neveznek el, ráadásul nagy ívben téve a név nemzetközi kiejthetőségére. Schwechat, Ruzyne, Gatwick, Heathrow, Luton, Le Bourget, Orly, Schönefeld, Fuhsbüttel, Seremetyevo, Vnukovo, Arlanda – hogy csak néhány európai példát említsünk. Igaz, vannak „híresember-repterek” is, szép számmal, de nem szokás csak úgy váltogatni az elnevezéseket. Zongoraművészt is találunk: éppen Varsóban, a Frédéric Chopin repülőteret… Ismerjük a lengyeleket, tudjuk, hogy szeretik (ők is) a nemzeti büszkélkedést – amire nyilván (náluk is) a szerencsétlen, megalázó történelemben keresendő az ok.

De: véleményem szerint egy adott nép nagyjai nem „közprédák”, akikkel, vagy éppen a nevükkel bármit kezdhetünk és tetszésünk szerint használhatjuk őket fel aktuális célokra. Éppen ellenkezőleg: ha valóban tiszteljük őket, akkor tartozunk nekik annyival, hogy nem lopkodjuk el a nevüket, csak azért, mert az „ismert a világban”. Szépen és tanulságosan ír erről egy nemzeti nagyságunk, Mikszáth Kálmán, az Új Zrínyiászban, íme:

Egy kis sánta urat így mutattak be közülök:

- Zrínyi Mór, a biztosítási osztály főnöke.

- Hogyan?! - kiáltott fel megütközéssel. - Hiszen a Zrínyiek kihaltak, és a Mór név nem is volt szokásos a családban.

- Oh, kérem - szólt a kis emberke nyájas vigyorgással, a kezeivel vastag óraláncába kapaszkodva -, én csak fölvettem ezt a nevet.

Zrínyi lábával toppantott és indulatosan mondá:

- Hát akkor menjen ki tüstént és tegye le.

- De kérem, kérem, gróf úr, én azt belügyminiszteri engedéllyel vettem fel.

A bank ügyésze félrevonta Zrínyit az ablakmélyedésbe, hogy ez egészen törvényes eljárás, és nem lehet ellene kifogást emelni.

Megcsillapodék egy kissé, de mégis keserűen kifakadt:

- Azt, hogy a birtokainkat elveszik, ha már nem élünk, még értem, mert a földet mívelni kell, a föld arra való, hogy az élőknek teremjen, a halottak már nem esznek. De más a holtak sírját felnyitni és elszedni ékszereiket, neveiket, hogy az élőknek kamatozzanak. Ilyesvalamit az én időmben nagyon büntettek, még ha egy gyűrűt lehúzott is valaki a holtak ujjáról, hát még hogy a nevet is elvegye és használja...

- Igaz, igaz, de hagyjuk ezt; nem jó a kormánnyal kikötni, méltóságos uram.

…Hát igen: „…nem jó a kormánnyal kikötni…” - de mi azért ne rettenjünk és nyomozzunk tovább Liszt-ügyben! (Cukor-ügyben sem ártana – de azt tegyék meg talán mások!)

Liszt sohasem repült. A világ egyébként „Franz Liszt” néven ismeri… Aligha gondolható, hogy a „Liszt Ferenc” névalakban azonnal és automatikusan fel fogják ismerni a néhai Ferihegyre érkezők.

Szerintem semmi egyéb oka nincs ennek a névcsereberének, mint hogy a Fidesz-kormány egyszerűen mindent tematizálni akar ebben az országban. Ráadásul imádja a jelképes cselekedeteket – nyilván azért is, mert valóságos cselekvésre nem képes igazán. Külsőségekben keresi a „nagyságot” nem pedig teljesítményekben és tettekben. Olyan ez, mint a „cifra nyomorúság”, vagy amikor egy jobb napokat látott família ragaszkodik a vasárnapi ebédnél az ezüst eszcájghoz, ám a fazékban csupán krumplira futja…

Olyan ez a „szimbolikus kormányzás”, mintha Liszt csak hangzatos címeket írt volna egyébként üres kottafüzetekre és úgy próbált volna „világhírű komponista” lenni. A Liszt Ferenc repülőtértől sem lesz kiváló a magyar közlekedés, mint ahogy a Széll Kálmán tervtől sem pörög fel a gazdaság és a Magyary Zoltán-program sem garancia egy valóban célszerű, ésszerűen működő és hatékony közigazgatásra.

Kedves Kormány, Szeretve tisztelt Miniszterelnök úr, Drága Előterjesztők: ne higgyétek, hogy a világot át lehet vágni ilyen trükkökkel. És minket, belföldieket sem. Mi nem azt várjuk tőletek, hogy neveket cserélgessetek: sem Ferihegyét Liszt Ferencre, sem a Magyar Köztársaságét Magyarországra. Egyiket sem ti csináltátok és nem is a tiétek egyik sem (http://www.bud.hu/budapest_airport/tenyek_a_budapest_airportrol/tulajdonosok), ne babráljatok a neveikkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr532747789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cogito verus 2011.03.19. 19:39:34

A névadás teljesen hülyeség.
Ahogy a blog is írja az általános gyakorlat - különösen, ha az adott városnak csak egy reptere van - a földrajzi név, ami pontosan érthetővé teszi, hogy hova utazik az ember.
Ha több repülőtér van, akkor a megkülönböztetés miatt esetleg valakiről is el szokták nevezni a repteret.
New York: Kennedy és La Guardia pl.
Vagy Párizs Le Bourget és Charles de Gaulle, stb.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.03.21. 18:38:23

A névadás nálam rendben van: az ősember is úgy hódította meg a természetet, hogy elnevezte az objektumait. Ez a honlap is úgy hódította meg az olvasók szívét, hogy elnevezte magát progresszívnek. Ezzel nincs gondom, feltéve, hogy nem csak baloldali lehet progresszív, hanem bárki, aki egy igazságosabb társadalom felé szeretne haladni.

Annál több gondom van a nyelvészeti bizottság tagjainak kirúgásával, amiért nem támogatták a kormány ötletét. Elképesztő ziccer, ezt kell lecsapni, különben azt hiszik, hogy ez egy következmények nélküli ország. Ne higgyék! Már fogalmazom keresetlen soraimat a fidesz@fidesz.hu címre.
süti beállítások módosítása