Előző posztunkban kérdeztünk – most jöjjenek a válaszaink!

Első kérdésünk arra vonatkozott, hogy a magyar társadalom modernizálása indulhat-e az MSZP-n belülről. Hogy erre válaszolhassunk, nézzük, mi van az MSZP-n belül?

Az MSZP infrastruktúrája egy „informatika előtti” tömegpárté, személyi állománya, aktivistái egy régi, mára teljesen túlhaladott feladatra lettek verbuválva – tehát egyáltalán nem biztos, nem valószínű, hogy erre az új feladatra is alkalmasak. A párt ideológiája mára idejétmúlttá vált, illetve az sosem képezte le a magyar társadalom valós belső viszonyait. (Ezekről és a magyar társadalom valódi problémáiról írtunk már e blogban.) A vezetők kiválasztódása (általában) egyáltalán nem teljesítmény, hanem „szolgálatok”, személyes kötődések és személyes érdekek alapján történt: „ki ki kutyájának a kölyke”-alapon. Ez vezetett oda, hogy azok, akik hittek a teljesítményben és a tudásban, már hosszú ideje messze elkerülték a pártot. Ha akad néhány tehetséges ember, azok véletlenül kerültek oda.

De a legnagyobb baj az MSZP-vel, hogy nincs már igazi, természetesen adódó és mindenki számára magától értetődő célja. Létezése személyi érdekek és hagyományok egyvelege csupán. Ha pedig új célra kell szervezet, akkor a legjobb új szervezetet létrehozni: az átépítés mindig tele van kompromisszumokkal.

A kérdések között ott volt az „új legénység” kérdése is. Fentebb már volt szó arról, hogy az MSZP mai káderei egy ma már nem is létező korszak maradványai. Az a háború véget ért (totális vereséggel). Most egy egészen új harc kezdődik, teljesen más feltételek között. Ehhez új stratégia, új taktika és persze új vezérkar és új hadak kellenek – a régiek elfáradtak, hitüket, magabiztosságukat vesztették, emiatt lendületet, merészséget, kezdeményezőkészséget (a tematizálásban) és határozottságot is hiába várnánk tőlük. Egy régi fejjel, régi, aktualitásukat vesztett célokat követő vert had nem jó semmire!

Ott az infrastruktúra és a fenntartási költségek kérdése is. Kész vicc, hogy egy modern, dinamikus pártnak a XXI. században „pártingatlanok” tömkelegét kellene birtokolja! Minek? Nem az épületek adják a tömegbázist és a tudást. A pénznek ezerszer jobb helye van, ha hatékony emberekre és hatékony infrastruktúrára költik…

…Hiába emlegetik sokan, hogy a Fidesz is mekkora szervezetet, miegymást birtokol és hogy az hozta neki a választási sikert is… Azok a választók nem ugyanazok: nem ugyanolyanok, mint akikre egy progresszív, modern párt számíthat. Rájuk nem ugyanaz hat, nem úgy kell őket eléri, nem az és nem úgy mobilizálja őket – tehát: a hozzájuk passzoló módszer és infrastruktúra is más kell, hogy legyen. Rugalmasabb, gyorsabb, személyesebb, interaktívabb. Magyarán: informatika! Ami ide kell, azok nem havonta vagyonokba kerülő ingatlanok és nem a pártból élő (és semmi máshoz nem érető) káderek. A „mi”  választóinkat azzal lehet a legjobban mobilizálni, ha tehetséges emberek értelmes dolgokkal állnak eléjük. Úgy is fogalmazhatnék: őket érzelmileg az ésszerűség indítja csak be.

…És volt kérdés a vezető személye és alkalmassága is. Nyilván Gyurcsány alkalmassága volt a kérdés… Nos, amíg vonzza őt a megszokás, hogy „Ez az én pártom, ennek voltam az elnöke!”, addig alkalmatlan. Alkalmatlan, mert nem objektív. És aki nem objektív, az szubjektív – magyarán: rossz  - döntéseket is hozhat! Aki nem látja át azt, amit fentebb a szükséges új típusú infrastruktúráról írtam, az ezzel óhatatlanul a régihez köti magát és az elvileg a modernizáció feladatát felvállaló pártot is. És aki a régi gárdából válogatna új sereget, az régi fejekből akar új gondolatokat kapni – ez pedig nem megy!

Összefoglalva:

·          új ideológia

·          új, informatika-alapú infrastruktúra

·          mindezt belátó vezető

Ha e három közül bármelyik hiányozni fog, akkor az egész újra-, vagy újatkezdés nem lehet sikeres! Nem az az igazi kérdés tehát, hogy MSZP, vagy NEMSZP, hanem hogy tartalmilag mi és kik lesznek benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr292348146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.10.06. 15:01:45

Azt, hogy hogyan kell nagyon sok buta embert, merhogy sok van, populista módszerrel is rávenni arra, hogy tömegesen menjenek el szavazni egy pártra, már tudjuk kitől kell megtanulni. :D
Most kiderült, hogy mennyi (értelmes) demokrata, tanult, vanesze ember van az országban. 1,1 millió. Ennyi. Ennyi és nem több. Jó, vannak a fideszen belül is értelmesek, akik csak az anyagiakat nézik bár szerintem nem sokan. Szerintem nekik (1,1m)és az mszp-nek kell meggyőzni azt az 1,5 millió szavazót, mer ugye a többi az elvakult, felhúzott nyilas, hogy rossz helyre adják a voksukat, ha a fasisztákra szavaznak. Talán ez a feladat. De amíg nem jönnek rá arra, hogy át lettek verve
addig nehéz lesz. Ezek az emberek most hisznek a fideszben (rengeteg munkanélküli gondolja azt, hogy jövőre legalábbis már lesz munkája, ha a másiknak még nem is, de biztos neki igen.
Sajnos 98-ban (előtte) Bokros Lajos és az mszp a fidesz malmára hajtotta a vizet, persze akaratlanul, akkor még nem gondolták, hogy mekkora fasiszta orbán és bandája. Abból élt 4 évig orbán és bandája. Abból emelt minimálbért, abból adott rengeteg földtámogatást a vidéki parasztoknak. Stb. Az egyik vidéki kulák barátom ezért szavazott rá, merhogy szerinte megint hatalmas földtámogatások lesznek. Ennyi. És ilyen egyszerű.
A jobbik pl. tömegesen ígért munkahelyet tavasszal a "munkásoknak" pontosabban a mnélkülieknek pl. borsodban, de mindenhol. Meg is lett az eredménye. Az mszp nem ígért semmit, meg is lett az eredménye. :) orbán ígért 1m mhelyet, amit a nmélküli agy úgy dolgoz fel, hogy pár hónap múlva neki biztos lesz munkája. Ennyi.
Nincs mit tenni várni kell, amíg beszopjuk mind, mind.

Itt most demokraták vetélkednek antidemokratákkal, vagyis fasisztákkal, nyilasokkal. Máshol jobb és baloldali demokraták vetélkednek egymással. Erre kell megtanítani legelőször az 1,5m-t talán.
Magyarország akkor fog a fejlődés útjára lépni, ha a fasiszták lekerülnek a politikai palettáról, addig megvétóznak mindent, ha jó, ha rossz. Akkor meg már mindegy, hogy az mszp, vagy a kétfarkú kutya párt emeli fel az országot, mert úgyis fel fog emelkedni.
Amíg ez a meccs nem dől el végérvényesen, addig itt csak polgárháború lehet, más nem.
süti beállítások módosítása