2010.09.28. 14:51 Szerző: piefke

A szabadságharc haditerve

 

Mára világossá vált, hogy a Fidesz úgy vágott bele a kormányzásba, hogy nem volt gazdasági koncepciója. Holott az „öszödi beszéd” óta éppen az volt az egyik fő érvük a szocialista kormányok ellen, hogy hazavágták a gazdaságot.

Urak, akkor most mi van? Nincs haditerve a gazdasági szabadságharcnak?

Az egy dolog, hogy valaki hazavágja a gazdaságot – de az minőségileg is más, ha valaki úgy vágja haza, úgy nem ért hozzá és úgy nincs programja, hogy éveken át éppen a hozzáértést és a programot kérte számon! Mondjátok, Urak, miféle erkölcs az amely szerint ti eljártok? Habzó szájjal szidtatok másokat, aztán amikor odajutottatok, hogy ti vettétek kézbe az „ezerszer elkúrt” országot, annyira tudatlanul kezdtetek hozzá, hogy gyakorlatilag hetek alatt köznevetség és/vagy közfelháborodás tárgyai lettetek.

Sokat hallunk Orbán elvitathatatlan és megingathatatlan, „abszolút” pártvezetői és kormányfői hatalmáról. Közben meg mióta megalakult az új kabinet, folyamatos ki- mellé- és egymásrabeszélés folyik Matolcsy és Varga között, Orbán pedig ingadozik, mint egy középparaszt a Rákosi-rendszerben. Jó, jó, azt mindig is tudtuk, hogy Orbán mestert a gazdaság nem érdekli – de azért miniszterelnökként nem lenne szabad megfeledkeznie arról, hogy mindent, amibe belekezd, a gazdaságnak kell finanszíroznia. Ha abban káosz lesz, akkor a kormányzása is okvetlenül abba fog süllyedni. Lehet, hogy ezért emlegette Pintér, hogy aszongya: "Az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható. Emiatt egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények, egyre több lesz az utcai bűncselekmény és nyilvánvaló, hogy egyre több lesz a fegyveres rablástól kezdve minden más. Mindezek megfékezéséhez elszegényedett rendőrséggel nem lehet nekikezdeni."

Hát igen, a tehetségtelen politikusok klasszikus „megoldása”: ha nem tudsz jól működő országot teremteni, akkor vezess be terrort!

Megírtuk már itt, a Progresszív Blogon, hogy jól működő gazdaság csak jól működő társadalomban lehetséges – de a tétel fordítva is igaz: nagyon nehéz a társadalomban pozitív változásokat elindítani, ha közben a termelés és a pénzügyek szintjén a kormány folyamatosan ostoba lépéseket tesz és nincs legalább valamennyire értelmes koncepciója, amely a „szakma” által megalapozott, nem pedig valami „lázálom”-szerűség.

Tipikus „komcsi” recept: szakszerűtlen „intézkedések” a gazdaságban, párosulva a „társadalmi béke” érdekében tett „hatósági intézkedésekkel”. Jól tudjuk, hová vitte ez Közép- és Kelet-Európa országait… Megjegyzem: minden olyan kormányzási elképzelés ide vezet, amely nem tekinti elsődlegesnek a teljesítményt – önmaga számára is. Ideig-óráig le lehet lavírozni még, de mind a magyar társadalom, mind a nemzetközi piacok értelmes és szakszerű kormányzást várnak, a gazdaságban is. A szocik 2006 és 2008 között éppen azért szívták meg és mára éppen azért süllyedtek olyan mélyre, mert képtelenek voltak ennek az elvárásnak megfelelően kormányozni – a legtöbbjüknek ugyanis sem, a mentalitása, sem a felkészültsége, sem a (rövid távú) érdekei nem voltak ezzel „kompatibilisek”. Úgy látszik, Orbánék most szocibban a szociknál, mert a modern, polgári mentalitás hiánya, a felkészületlenség és a „sajátérdekek” mellé még odateszik azt a hatalmi arroganciát is, ami mellett különösen „virít” a hülyeség. Mert jól van, legyetek öntudatosak, akár még beképzeltek is – ha van mire. De most nincs és nagyon úgy fest, hogy nem is lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr822329671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selyemzsinór Matolcsynak 2010.10.04. 11:14:02

A nemzetgazdasági minisztert számos támadás éri szakmai hibái, illetve kommunikációs baklövései miatt. A Magyar Nemzet szerint a piacok már tényként kezelik Matolcsy leváltását.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása