Nem arról van szó, hogy minden lehető és elképzelhető világok legjobbika az „IMF-világ” és hogy ne lehetne ennél jobb valóságot összehozni. Egy kiemelkedő társadalomformáló személyiség épp attól lesz azzá, mert tud az addiginál jobb valóságot ajánlani az embereknek. Jobb társadalmi szervezőerőt, amely gazdagabb erőforrásokat képes teremteni a közösségnek.

Ha egy pillanatra végignézzük az osztálytársadalmakat (…fujj, micsoda komenyista fogalom!), akkor láthatjuk, hogy az újabb és újabb társadalomszervezési formációk egyre közelebb vitték az embereket önnön valóságuk felismeréséhez. (Ez természetesen csak egy bizonyos „fősodorra” és csak hosszú távon áll…) Ez a folyamat, önnön valóságunk felismerésének LEHETŐSÉGE az utóbbi évtizedekben rohamosan felgyorsult: ma sokkal többet tudunk önmagunkról, mint akár egy évtizede. És a társadalom- és gazdaságszervezési elvek, valamint az azokra alapított gyakorlat esetén is akkor a legvalószínűbb, a siker, hogy az addiginál jobban működő rendszer lesz az eredmény, ha minél inkább valóságközeli és a valóságra alapozott módon igyekszünk új rendszerbe szervezni a dolgokat.

...Ezzel a sok unalmas szöveggel csak azért traktáltam a Tisztelt Olvasót, hogy elmondhassam, miért nem célszerű pénzügyi szabadságharcot folytatni azon a módon, ahogy Orbán teszi.

Mert valóban: az IMF-rendszer egyoldalúan nézi a világ dolgait, továbbá: egyetlen „filozófia” szemléletmódját „követeli meg”, ez pedig a racionálisan gazdálkodó északnyugat-európai-atlanti emberek gazdasági és politikai elitjeinek nézőpontja. És valóban: bizonyos értelemben ez a legeredményesebb és legcélszerűbb nézőpont – nagyjából ez hozta létre azt a modern és minden korábbinál biztonságosabb, egészségesebb és jobb életkörülményeket adó világot, amelyben élünk. De ez sem alkalmas a világ minden problémájának minden társadalmi szituációban és minden közegben való kezelésére. Éppen azért nem, mert ez a gondolkodásmód azon a felvilágosodás-kori filozófián alapul, amely „az Ész Mindenhatóságát” hirdette…

Mára jól tudjuk, hogy az ész, a racionalitás csak igen erős korlátok között irányítja az emberek és az emberi közösségek viselkedését, reakcióit és tevékenységét. A fejünk tele van ősi, „ember előtti” örökségünkkel és ezek bizony gyakran alapvetően befolyásolják döntéseinket és viselkedésünket – sőt: a legalapvetőbb késztetéseink sem racionálisak. Az anyagi javak felhalmozása egy 3,5 milliárd éves „genetikai program”: érj el minden fellelhető erőforrást életed fenntartására. A túlnépesedés pedig a génjeink lehető leginkább való elterjesztésének ugyanilyen idős ösztönében gyökerezik. Külön posztot érdemelne az is, hogy mennyire racionális alapokon tervezzük a jövőt, akár egyéni, akár közösségi szinten és hogy mennyire ősi, tudat előtti ösztönök dolgoznak ebben is… Lehet, hogy mindez csak a magamfajta hülyét érdekli – következményei viszont súlyosan nehezednek minden ember vállára, ha nem számolunk vele!

Térjünk rá a lényegre!

Orbán szabadságharca elvileg jogos és helyes: valóban itt az ideje egy jobb társadalmi és abban egy jobb, a társadalmat jobban szolgáló gazdasági rendszer kiépítésének és az is igaz, hogy immár rendelkezésünkre áll az a tudás is önmagunk valóságos működéséről, az abban közreműködő tényezőkről, hogy ezt meg is tehessük a siker komoly esélyével. (Megj.: Marx is ezt akarta, de neki még fogalma sem volt mindarról, amit az utóbbi idők „embertudományai” megtudtak – a kommunizmus épp azért működésképtelen, mert egy „tisztán racionálisan működő társadalomalkotó lény”-re lett kitalálva. Gondoljuk meg: amikor Marx a Tőkét írta, akkoriban fogalmazgatta Darwin az evolúció elméletét és akkor kezdett Gregor Mendel a genetikát megalapozó kísérleteibe… Mi minden hiányzott még Marxnak ahhoz, hogy a társadalomműködés valódi mozgatórugóit felfedezhesse!)

Mármost: Orbánnal és próbálkozásával épp az a baj, hogy mindama tudás hiányában cselekszik, amely épp a sikeres cselekvéshez kellene. Ő sem tud többet a társadalom mozgatórugóiról, mint Marx tudott - és ha nem ismeri az elemeket, akkor nem is tudja „jobban összerakni” azokból a rendszert.

Továbbá: ahhoz, hogy egy „mozgás” sikeres legyen, szükséges megadnunk azt az „erőt” is, mely által a mozgás „finanszírozható” lesz. Rendben van: Orbán szerint „többet kell adnunk a zembereknek” és kevésbé kell törődnünk a deficittel – de mi lesz, ha a folyamat már megy majd így egy ideje? Ha nincs a gazdaságban meg a finanszírozhatóságot előállító jó működés és ha ennek a működésnek nincs meghatározva a „fedezete”, akkor eljön a csőd: se energia, se anyag és a zemberek sem dolgoznak fizetés nélkül… Hacsak Orbán be nem vezeti a Hadikommunizmust… Én nem tudok bízni egy olyan „jobb világ”-ban, amelynek megálmodója, aki ezt a világot erőlteti, nem mondja meg, hogy mi lesz a jobb élet forrása…

Ráadásként jön mindehhez egy „speciálisan magyar” (de egyébként pl. a ”mediterrán” életfelfogással is velejáró) másik probléma. Azt mondja Orbán, hogy „felpörgeti a magyar vállalkozásokat”: pénzt ad nekik (honnan?), adót csökkent nekik (mikor?) - és erre ugye majd a magyar „átlagválalkozó” (igen, 1 l-lel írva, ahogy mongyuk!) majd őrült módon beruház, munkahelyet teremt és termel, szolgáltat, mint a barom… Na épp itt a baj: ehhez (hogy t. i. előrelátóan, hosszú távra tervezve invesztáljon és ne kezdjen „presztízsfogyasztani”) épp az a bizonyos elején emlegetett északnyugat-európai-atlanti mentalitás kellene, ami ugye nekünk ez idő szerint még nincs! Tehát: Orbán is épp azt a gondolkodásmódot viszi tovább önmaga által sem tudatosan, rendszere azon alapulna, amely ellen a szabadságharc zászlaját felemeli!

Látjátok feleim szümtükhel”: a „pénzügyi szabadságharc” is csak akkor lehet sikeres, ha annak megvannak a társadalmi és mentalitásbeli alapjai és csak azokra lehet egy új társadalmi és gazdasági rendszer létrehozását bízni, akik „fejben” erre már alkalmasak. Az a mentalitás kell hozzá, amely létrehozta ezt a „rossz régit” is – ne feledjük: annak idején ez  a ”szar” éppen hogy sokkal jobb, igazságosabb és összehasonlíthatatlanul több embernek jólétet adni képes „forradalmian új” rendszer volt, mint bármely azt megelőző! Akkor kb. úgy nézett ki a képlet, hogy az addigi „elitjólét” helyébe képes volt biztosítani a modern ipari társadalmakban élők jólétét. Ebből persze a „harmadik világ” bizony még kimaradt… Hogy miért, az nem e poszt témája.

Ha van értelmes és jogosultsága bármiféle új gazdasági és társadalmi rendnek, akkor az éppen az, hogy:

·          újradefiniálja a Közjó fogalmát,

·          kiterjessze azt a világ további, eddig „félperifériális” részeire - pl. Magyarországra is,

·          megteremtse ennek a finanszírozhatóságát egy, az eddiginél hatékonyabb, jobban szervezett, a „klasszikus piacgazdaságinál” átgondoltabb gazdasági rendszerrel.

Ha a „forradalom”, annak ideológiája, programja és vezére nem teremt összhangot az igények, a vágyak, a sérelmek, az igazságosság és a finanszírozhatóság rendszerében, akkor ez a szabadságharcunk is csal olyan lesz, mint az összes eddigi: sikertelen és utána sokáig rosszabb lesz, mint előtte volt…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr552213566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.08.11. 09:38:12

"Orbán szabadságharca elvileg jogos és helyes: valóban itt az ideje egy jobb társadalmi és abban egy jobb, a társadalmat jobban szolgáló gazdasági rendszer kiépítésének "

miért teszel úgy, mintha Orbán "szabadságharca" egyáltalán erről szólna? Beleestél a fideszes agymosásba? Szó sincs itt semmiféle jobb társadalomról. Amiről szó van az a következő:

1) Meg kell nyerni az önkormányzati választásokat
2) Ennek érdekében Orbán nem vállalhat be olyan reformokat, megszorításokat, ami a lakosság széles körének nem tetszik.

3) Az IMF ilyeneket akart.

4) Ráadásul az emberek egy jelentős részénél ama primitvív ösztönökre rá lehet játszani, és jó színben feltüntetni az IMF elleni harcot.

Ergo az IMF-fel szakít Orbán, aztán majd október után meglátja, hogy mászik ki ebből.

Semmiféle jobb világról nincs itt szó, hanem gátlástalan, aljas, sunyi szavazatmaximálásról.

Billy01 2010.08.11. 11:28:22

@Brendel Mátyás:

Ezzel mondjuk én is teljesen egyetértek!

Billy01 2010.08.11. 11:44:17

De nem ez a borzasztó, nem az, hogy orbán egy alkalmatlan hülye a bandájával együtt, ezt már régóta tudjuk és látjuk, hogy most is az folyik ami 98-02 között, csak most kétharmaddal.
A borzasztó az, hogy az emberek többségével, Kádár népével, nem sikerült megszerettetni úgymond a demokráciát. Persze ehhez is van köze orbánnak jócskán.
Az emberek a Kádár rendszerre szavaztak most igazából!!! Nem érti meg az egyszerű ember még most sem és persze mitől értené meg, hiszen nem egész nap a progresszív blogot olvassa, hanem mondjuk dolgozik jó esetben :), hogy miért nem jó egy ember, egy párt tejhatalma, vagyis a diktatúra, hogy az hová vezet. Persze igazából nem is tehet róla, hogy ennyien szavaztak orbánékra. Arról viszont tehetnek, tehetünk, hogy még mindig az alattvalói lét melegét keresik ld. koronázás, sztkorona tan, meg egyéb baromságok. Az állami tulajdon üdvözlése, üdvözítése, a vaskéz szeretete.
Az alattvalói lét, ahol helyettünk döntenek, nem kell felelősséget vállalni semmiért, de viszont mégis azért van az állam, hogy nekünk jó és mindig csak jobb legyen. '02-től mindig csak jobb lett, viszont '06-tól Feriék visszavettek az osztogatásból. Na most mi van akkor, ha itt egy alkalmazott két forinttal kevesebb fizetést kap akármiért? Kitör a gyalázat, munkaügyi per, anyázás, stb. stb. Na ez történt a mostani választáskor is, hanyatt homlok rohantak az emberek orbánékhoz, aki nem ígért sokat, de azt mindenképpen, hogy nem lesz rosszabb és már ez is valami, bár igazából azt is ígérte, hogy jobb lesz.
Az embreket nem érdeklik a maszlagok, csak a lové meg a lovetta, na meg a pénzük. Hogy mennyi van a borítékba és abból mit tudnak venni. Rengeteg nyugger :) rágta a kutyája apportfogát, amikor elvették tőlük a 13. havit, annyira számított nekik (ez hiba volt mszp!!! orbánra kellett volna hagyni!!!) és persze rohantak orbánra szavazni, leszarják, hogy kétharmad, vagy ötszázharmad, csak legyen mit elkölteni. Kistílű, primitív állampolgárok tömege, akit a nyilasok meg tudnak fogni, hát meg is tették!
Így szerintem nem kell itt sokat agyalni én ennyire egyszerűnek látom a dolgokat és szerintem azok is!

Na most ha orbán nem fog tudni adni, vagy netán még elvennie kell, ami elég valószínű, akkor jönnek az érdekes dolgok. Nagyon érdekes dolgok! :)
Köcce!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.11. 11:45:56

huh, lehet, hogy ebből sértődés lesz, de akkor is megkérdezem: maga ugye nem náci?

piefke 2010.08.11. 13:14:47

@Brendel Mátyás:

Azt írtam: elvileg. De azért a posztból alaposan kiderül, hogy EZZEL a "szabadságharccal" elképzelhetetlen bármiféle eredmény és maga Orbán sem alkalmas erre.
Igen, arról szól a történet, hogy:

1.) Októberben kapjuk meg a teljes önkrmányzati szférát, annak befolyásával és pénzeivel.
2.) Ne legyenke érdemi, jelentős "ellenálló gócok" az országban, pláne ne legyen sikerük ezeknek!
3.) Aztán majd valahogy lesz... A kötcsei beszédben említett 15 év kísértetiesen egyezik Orbán nyugdíjkorhatárával...
4.) Mindez azért történik, mert érzi ő, hogy saját és kormánya teljesítményével nem lenne képes 2014-et túlélni - és akkor neki befellegzett! (Erről íródtak már itt posztok...)

piefke 2010.08.11. 13:16:37

@aesculus:

Ha az lennék, pillanatok alatt átvenném a Jobbikot és "saját céljaimra fordítanám"...:-)

piefke 2010.08.11. 13:17:34

@Billy01:

Igen, "utána" valóban nagyon érdekes dolgok jöhetnek - de az már nem Orbánéktól függ!
süti beállítások módosítása