2010.08.02. 19:53 Szerző: piefke

Mia loß’n’s’ oba’ ned!

…Hát ez meg mi a franc?

Pedig világos: ezt mondanák a nemrég általam ismét meglátogatott jó bajorok, ha valami pártféle azt akarná csinálni ott, amit itt a Fidesz: „De mi ezt nem hagyjuk!”

Miért? („Worum?”) Megmondom! („I’ sog’s!”)

Nem vagyok „klasszikus demokráciaféltő entellektüel” – érdekel is engem önmagában a demokrácia! Engem az ország célszerű és okos vezetése és működése érdekel. A demokráciában csupán egy lehetséges eszközt látok arra, hogy a nép soraiból a legjobbak kerülhessenek az ország élére és ne kegyként, vagy – mint annak idején – leszármazáson alapuló jogként – kapja meg valaki a kormányrudat.

Mára a Fidesz tölti be a magyar társadalomban azt a szerepet, amelyet annak idején a Habsburgok, Horthy köre, vagy épp az állampárt: kegyeket gyakorol, vagy éppen ügyeket lehetetleníthet el, érdekei és tetszése, ízlése szerint. Ugyanolyan zárt közösséget alkot hatalmi elitként, mint Kádár idejében az MSZMP. Ha valaki boldogulni akart, akkor a körön belül legalábbis sokkal nagyobb statisztikai valószínűséggel teheti ezt, mint azon kívül. Nem „lehetetlen” kívül élni, de valószínűleg az egy erőforrásokban szegényesebb élet lehet.

Ha a Fidesz delegáltjai ülnek a gazdaság állam által tulajdonolt hányadában vezetőkként, ha a Fidesz delegáltjai döntenek támogatások, pályázatok sorsáról, akkor – ne legyenek illúzióink – ez a helyzet „rányomja a bélyegét” a gazdaság és a társadalom elvileg „független” résztvevőinek életére is!

Ez pedig éppen hogy nem erősíti az állampolgári függetlenséget és mivel úgysem dönthet függetlenül, ezért az önállóságot sem! A polgárok függetlensége és önállóságra való képessége pedig együttesen akár szabadságnak is lehetne nevezhető. Nem önmagában érték a szabadság – a szabadság csupán következmény: akkor „áll elő”, ha természetes és megszokott és ha igénylik is az emberek, hogy tetszésük, belátásuk és szükségleteik szerint járhatnak el, külön-külön, vagy együtt, ahogy jobbnak tartják.

Engem tehát a társadalom működése és viszonyai érdekelnek – és ebből a szempontból veszélyes a „pártállam”, mivel minden sikeres társadalom éppen attól sikeres, hogy polgárait nagyfokú döntésképesség, önállóság és felelősségvállalás jellemzi, hosszú ideje. …És ha Magyarországon (megint) egy meglehetősen „önkényes” és önérdekű „központ” dönt, akkor helyettünk dönt és ezzel minket nevel le épp arról, ami a siker záloga!

…Akkor pedig cseszhetjük!

Tanácsos lenne ezért egy kicsit „bajorkodnunk”…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr842193993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása