"Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök, a választásokon 2/3-os választási győzelmet arató Fidesz elnöke nem vállalja a kormányzást, a miniszterelnöki jelöléstől visszalép" - jelentette be Szijjártó Péter, az elnöki kabinet vezetője. A pártelnök egyik legközelebbi munkatársaként dolgozó Szijjártó az Országgyűlés szombati ülése előtt néhány perccel tartott sajtótájékoztatóján ismertette a döntés mögött meghúzódó okokat. Az elnök úr és személyes stábja az elmúlt három hétben komoly elemzőmunkát végzett a háttérben, amíg Navracsics Tibor és a többi pártvezető nekiállt a közjogi rendszer átalakításának. Az elnök úr stábja a kijelölt miniszterek nyilatkozataira érkezett válaszok, valamint a Fidesz első két parlamenti hete teljesítményének értékelései alapján úgy találta, hogy a kormányzás terhe nagyban kockáztathatja a Fidesz jelenlegi népszerűségét, és alapjaiban rengetheti meg az Orbán Viktor népmesei képességeibe vetett hitet. "Megállapítást nyert, hogy a kormányzás rengeteg potenciális veszélyforrást hordoz magában. Mint kiderült, elképzelhetőek olyan helyzetek, amikor egyik vagy másik érdekcsoport javára, azaz valakinek az ellenére kellene döntenünk, mert mégsem állnak rendelkezésre korlátlanul az ország erőforrásai még akkor sem, ha a szocialista korrupció már nem mételyezi a kormányzást. Ezt a helyzetet a párt érdekében nem kívánjuk felvállalni, mert az embereknek szükségük van a népszerű Fideszre. Ezért inkább lemondunk a kormányzás felelősségéről, és maradunk ellenzékben." - fejtette ki Szijjártó.

A politikus újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz benyújtott kormányprogramja jól tükrözte a magyar emberek akaratát és vágyait, ugyanakkor olyan külső tényezők is megismerésre kerültek, amelyek a magyar emberek akaratával ellentétesen hathatnak, akár a mindenkori magyar kormány ellenében is. Ezen túl a Fidesz felismerte, hogy a 2/3-os győzelem napján a Magyar Köztársaság polgárai nem változtak meg egyik pillanatról a másikra, és továbbra is azt az önérdekkövető, közösségellenes, megosztó társadalmi stratégiát követik, amit a választások előtt. A Fidesz elsöprő győzelme az előzetes számítások szerint nem a társadalom átalakulását, hanem épp változatlanságát jelezte.

"A döntésben a hamarosan kezdődő futball VB is szerepet játszott. Az elnök úr kiemelten fontosnak tartja, hogy a következő hónapokban módja nyíljon a globális futballhelyzet felmérésére, akár szurkolói-lelátói konzultációk formájában. Erre a kormányzás napi jogi feladatai, a rengeteg aláírnivaló és sok bonyolult probléma közepette nem volna lehetősége, ezt pedig nem szeretnénk, mert a Fidesz küldetése az, hogy megismerje az emberek valós problémáit, nem pedig az, hogy olyan porhintéssel foglalkozzon, mint a statisztikák, kimutatások és Excel-táblák." - tette hozzá Szijjártó Péter.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr342039303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása