2014.03.16. 22:41 Szerző: Moin Moin

Menekülés a győzelembe

 

Üresség.jpgDu feiga‘ Jäger, ‘s isch oa‘ Schånde

Und bringet dir gånz g‘wiß koa‘ Ehr‘nkreuz:

Er fiel går nedt im off‘nen Kampfe,

De‘ Schuß von hint‘n her beweist‘!

(„Te gyáva vadász, ez szégyen/És egészen biztosan nem hoz neked érdemkeresztet:/Ő egyáltalán nem nyílt harcban esett el,/A lövés hátulról bizonyítja.”)

Jennerwein, a vadorzó - bajor népdal, 1877 után

 

 

Ha egy politikus és egy politikai erő meg van arról győződve, hogy ő a közérdeket képviseli, ha biztos abban, hogy lépései az adott társadalom jelentős többségének javát szolgálják, és ha úgy gondolja, hogy e társadalom zöme egyetért vele és támogatja is őt, akkor vajon miért hoz létre egy olyan politikai rendszert, amely a saját hatalma garantálásáról szól? Akkor miért alakít ki olyan választási szisztémát, amelyben jó eséllyel másnak esélye sincs győzni - még akkor sem, ha netán a választók többsége kormányváltást szeretne? Akkor miért hágja át még azokat a törvényeket is, amelyeket pedig ő maga hozott meg, amikor ezt az új választási rendszert kialakította?

…És legfőképpen: miért nem teszi azt lehetővé, hogy nyílt vitában szembesíthessék állításait a valósággal?

Ez már messze nem a „demokratizmus vagy diktatúra?” kérdése - ez már az önbizalom kérdése: elég erősnek tartom-e magam ahhoz, hogy vitaképes lehessek? Vannak-e tisztességes érveim - vagy: már csak menekülök – a győzelembe, mert csak akkor őrizhetem meg a pozíciókat, amelyeket az elmúlt időszakban egy „Bármi áron!”-küzdelemben megszereztem magamnak és a körömnek.

Orbán Viktor 2009. szeptember 9. óta egyfolytában menekülőben van – de igazából már 2002. április 7. óta, amikor (Isten - ? - egyszeri és különös csodája révén…) elveszítette a választásokat. Orbán tudja, hogy a kormányzati és vezetési teljesítménye alapján nem lehetne hatalmon – és az őt támogató gazdasági, hatalmi és szellemi holdudvar is tudja magáról egyenként és együttesen, „osztályként” is, hogy semmijüknek sem a tudás és a teljesítmény az alapja, hanem csak és kizárólag a hatalom. Ha az elvész, akkor elvész minden. Elvész az, amit a múltban szereztek (mint írtam, a hatalom révén – pontosabban: azzal visszaélve, azt a maguk hasznára használva!). Orbán 2009. szeptember 9-én, Kötcsén azért nyilvánította ki támogatói előtt, hogy 15-20 évre akar a maguk számára „centrális erőteret” (értsd: hatalmi hegemóniát) kialakítani, mert pontosan tudta azt, hogy a majdani kormányzásuk önmagában semmiképpen sem biztosítaná e kormányzati pozíció megőrzését. Azért nem, mivel számukra az „országboldogítás” mellékes eszköz ahhoz, hogy hatalmat szerezhessenek és hatalmon maradhassanak. Ha nem így lett volna, ha valóban a jó kormányzati teljesítménnyel akarta-akarták volna elérni a hosszú távú pozíciókban maradást, akkor vajon miért sokadrangú „szakemberekkel” és fantasztákkal – egyes esetekben kifejezetten futóbolondokkal – töltöttek volna be végtelenül fontos posztokat, óriási teret-hatalmat adva ezeknek az érdemtelen embereknek?

Nem: ők egy új (ám részben és mentalitásában nagyon is régi-régies!) „uralmi osztály” létrehozásán és bebetonozásán fáradoztak-fáradoznak! Ez a tevékenység pedig „illegális” egy demokráciában – és ezért nem is akarják, nem is merik „vitának kitenni”. Hiszen egy érdemi vitában kiderülne az igazság és ezt egy demokráciában csak egy lépés követheti: lemondás – annak összes, rájuk nézvést tragikus és végzetes következményével, ami sokuknál akár a végrehajtandó börtönbüntetés+vagyonelkobzás kombót is jelentené…

…Hangsúlyozom: mindezt Orbánékról nem azért írtam le, hogy ezzel a másik, a „kádári eredetű uralmi elit” pozícióit erősítsem, vagy épp hogy számukra teremtsek valamiféle „erkölcsi jogalapot” az önfényezésre. Amit leírtam, azt azért tetem, hogy aki ezt elolvassa, az lássa, mire megy a játék ebben az országban? És aki ezt képes felfogni, az már csupán két dolgot tehet:

1. Nem szavaz a Fideszre.

2. Rájuk szavaz – de azzal a tudattal, hogy ő egy szarember, aki gazembereket támogat.

Orbánék nem győzhetnek ebben a játékban. A választást most, persze, meg fogják nyerni – éspedig újra kétharmaddal. Ezzel nyernek még legfeljebb néhány évet a maguk fejében-lelkében élő, a saját kivételezettségüket garantálni hivatott zavaros és teljesítményképtelen „rendszernek”. Azonban a társadalmi folyamatokat nem választási eredményekre játsszák, hanem össztársadalmi sikerre, vagy össztársadalmi szívásra – ezért előbb-utóbb majd nem Orbán és a Kormányfogók között kell majd választani, hanem aközött, hogy úgy akar-e élni a magyar nép, mint a németek, vagy úgy, mint valamelyik azok közül a népek közül, amelyik sorra nyeri a háborúit, de a békét mindig elveszíti…

Buli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr125865328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bátor Sir Orbán 2014.03.17. 10:00:01

A rezsitábornok nagyon bátor, amikor katonákkal a háta mögött kell kinyilatkoznia az ájult híveknek, vagy amikor Obersovszky-díjas újságírók kérdeznek alá a Magyar Rádióban, de speciel Mesterházyval nem mer kiállni vitázni. Úgy látszik még élénken él b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 10:17:11

@nevetőharmadik:
Elvileg az egyéni körzetesdinek az lenne az értelme, hogy egyrészt a helyi érdekeket is képviselje a bejutott képviselő, másrészt a képviselők maguk mérettessenek meg, ne csak listáról toljanak bár nem rátermetteket.

A gyakorlatban mindkét elv bukik Magyarországon. Ha egy párt népszerű, akkor akárkit megszavaz a birka választó eme párt nevében, függetlenként még a legnépszerűbb helyi emberek sem érnének semmit a legtöbb körzetben. Ráadásul nem ritka eset, hogy listán biztos befutó embert indít az egyik nagy párt, aztán mégis simán nyer, és ezzel a választók bejuttatnak valakit máshonnan, akár a megye rivális városának a jelöltjét is.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:19:25

@nevetőharmadik: 'kivéve, ha olyan ember vagy gazdasági szereplő vagy, aki (anyagi) erőforrásokkal támogatod a pártot, cserébe pedig anyagi javakat, különleges bánásmódot, kivételezést kapsz.'

Ez bizonyítási kérdés, mindenki tud ilyeneket mondani, és minden demokráciának ez az alapja. Segítek neked, cserébe segítesz nekem.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 10:22:07

@.Gordon Gekko.:
Én meg nem jártam jól az SZJA reformmal, mégis jó intézkedésnek tartom, mert javítja a gazdaság versenyképességét. Csak közben a versenyszférát igyekeznek mindenféle módszerrel felszámolni, ezért teljes mértékben semlegesítik az egykulcsos SZJA pozitív hatását. És akkor a másik barmok meg pont az egyetlen értelmes Fideszes intézkedést akarják visszacsinálni...

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:22:40

@élveteg: Az általad idézett szövegben nincs szó arról, hogy azt várták volna, hogy csőstül jöjjön vissza a pénz, hanem csak annyi, hogy kormányozzanak. Ezzel nincsen gond. A gond, mint már feljebb is írtam, az, ha cserébe különleges elbánást várnak el. A kettőt valóban csak egy lépés választja el egymástól, és Magyarországon (de talán máshol is) valószínűleg nem sokan lennének képesek idejében megállni.

Persze ettől függetlenül nem kizárt, hogy ott abban a helyzetben valóban vártak visszacsorgatott pénzt, csak ez nincs benne a szövegben.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:25:18

@Narancskommunista: Ez jó bullshites hangzású, de ugyanannyi embert foglalkoztat a versenyszféra, vagy egy picit többet, mint 2010ben.

2010ben pedig kevesebbet foglalkoztatott, mint 2006ban, vagy 2002ben.

Moin Moin 2014.03.17. 10:29:47

@.Gordon Gekko.:

1.) Természetesen lehet bizonyítani - pl. azzal, hogy a Közgép 2013-ban NAPI 1,5 milliárdot kapott közpénzből. Egy olyan cég, amelynek egyetlen nem magyarországi és nem kormányzati, vagy önkormányzati megrendelése sem volt az utóbbi években...

2.) A demokrácia éppenséggel nem a viszontszívességek korrupt és nepotista világáról szól, hanem arról, hogy akár a társadalmi, akár a gazdasági, akár a politikai pozíciókat a teljesítményeket összemérve adják oda és teljesítményversenyben szerezhetik meg a szereplők. Az a baj, hogy erről Magyarországon kevesen tudnak és keveseknek van ilyen jelegű szocializációs mintájuk.

dr kíváncsivagyok 2014.03.17. 10:30:18

@Sexual Harassment Panda:
"Luxemburg az uj alaptorvenyet az elso 2 evben tobb mint 10x modositotta. "

Nekunk azokhoz kell mindíg hasonlítanunk , akik szarabbak mint mi ??

élveteg 2014.03.17. 10:31:15

@nevetőharmadik:

"Az általad idézett szövegben nincs szó arról, hogy azt várták volna, hogy csőstül jöjjön vissza a pénz, hanem csak annyi, hogy kormányozzanak."

De azt azért ugye nem gondolja komolyan hogy egy üzletember csak úgy pénzt ad hogy, jajj Magyar barátom itt egy rakás pénz kormányozzatok már Ugye nem ?

peterta 2014.03.17. 10:32:42

A szomorú az, hogy senki nem fogadja el azt, hogy a másiknak más a véleménye: itt azt olvasom, hogy aki a FIDESZ-re szavaz az "szarember", a másik oldalon meg azt, hogy aki az MSZP-re az nemzetáruló. Ez végtelenül primitív dolog a blogger részéről (és persze minden más, hasonlóan véleményt nyilvánító, publikáló ember részéről is minden oldalon), elszomorít, hogy itt tartunk.
Annak a vitának, hogy ki az immorálisabb nincs semmi értelme. A magyar politika többszáz éve ilyen "urambátyám országát" irányít, mindegy, hogy azt a Lónyai-kormány hyrdájának vagy a Kornai által leírt szívességbanknak hívjuk. A magyar politikai elit tradícionálisan züllött, ezen én úgy látom, nem lehet változtatni. Az újonnan belépők hihetetlen sebességgel zárkóznak fel és körözik le "mestereiket". A módszerek nem változtak, esetleg a rutinosabb fél a közelmúltban "finomabban", kevésbé láthatóan intézte a mocskos ügyeit, de hát a több évtizedes tapasztalat, ugye…
Fentiek miatt a morális alkalmasság alapján folytatott vitát - ahogy fent említettem - teljesen értelmetlennek tartom, arra meg példát sem igen látok, hogy tényleges intézkedésekről és programokról racionális beszélgetést folytatnának emberek. Hitvitákat látok elvakult, egymás érveit meghallgatni és megérteni nem akaró hívők között.
A helyzet reménytelen, de nem a politikusok, hanem az - ezt a színvonalat gyakorlatilag kikényszerítő - emberek, "választópolgárok" miatt.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 10:33:36

@.Gordon Gekko.:
Pl. a trafikok is versenyszférának számít papíron vagy a kaszinó, de a Közgép is, mégsincs szó versenyről.

Most egyértelműen abba az irányba tartunk, és ezt a vak is látja, hogy egyre több területen veszi át az irányítást az állam, vagy a haveri körök.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:33:58

@Moin Moin:'1.) Természetesen lehet bizonyítani - pl. azzal, hogy a Közgép 2013-ban NAPI 1,5 milliárdot kapott közpénzből. Egy olyan cég, amelynek egyetlen nem magyarországi és nem kormányzati, vagy önkormányzati megrendelése sem volt az utóbbi években... '

akkor bizonyítsd.

Ha netán sikerül (2 állítás), akkor még mindig ott van hogy a Közgép mennyi megrendelést kapott 2010 előtt.

'Az a baj, hogy erről Magyarországon kevesen tudnak és keveseknek van ilyen jelegű szocializációs mintájuk.'

.....:)) a demokratikus ellenzéket már csak ezért is promózni kell?!?

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:34:18

@.Gordon Gekko.: Érdekes, hogy akik a korrupciót mentegetik, milyen "piacpártiak" és "demokratikusak" tudnak lenni ezen a téren.

De ez hazugság. Ugyanis itt válik el az, hogy egy társadalom (vagy ember) meggyőződése szerint a politika feladata a közérdek, vagy az egyéni érdek érvényesítése. Ha az előbbi, akkor a közvetlen politikai támogatásba nem fér bele a viszonzás. Ha az utóbbi, akkor az is egy álláspont, de én arról már nem vagyok hajlandó beszélni.

De még egyszer: a kedvezményezett szavazói kör nem számít holdudvarnak. A kedvezményezett gazdasági támogatók minősülnek annak.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:37:59

@Narancskommunista: A dohány, pia, játék sok helyen állami monopólium a bezzegnyugaton. Nincs ezzel bajom.

Biztos hogy van állami szerepnövekedés, ebben egyetértek. Csak azt ne értem mi ezzel a baj. Ha eddig állami tulajdonú nyugati energiacég profitált a hatósági árakból, mennyivel lesz nekem rosszabb attól ha magyar állami tulajdonú lesz ugyanez a szolgáltató? Pláne, ha nem emeli a rezsiszámlát, mint amaz?

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:40:39

@élveteg: Nagyobb összegben nem fogadnék erre, de igenis létezhet ilyen. Például annak idején pár ezer forinttal én is támogattam az LMP kampányát, azért, mert akkor úgy láttam, hogy tudnának tenni a közélet tisztaságáért. És ha lett volna pár millióm és azzal támogattam volna őket, akkor is ugyanezért tettem volna, nem pedig azért, hogy aztán az én cégemmel csináltassanak dolgokat, ami nekem közvetlen anyagi hasznot hoz. Persze én belátom, hogy a közélet tisztasága közvetve hozzájárul a saját gyarapodásomhoz is, ilyen módon magamért is tettem, de ez aligha ugyanaz, mint amire gondolsz.

Azt pedig nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen az országban, aki így gondolkodik.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:42:22

@nevetőharmadik: 'Ugyanis itt válik el az, hogy egy társadalom (vagy ember) meggyőződése szerint a politika feladata a közérdek, vagy az egyéni érdek érvényesítése. Ha az előbbi, akkor a közvetlen politikai támogatásba nem fér bele a viszonzás. Ha az utóbbi, akkor az is egy álláspont, de én arról már nem vagyok hajlandó beszélni.'

25 év felett remélem senki nem hiszi el hogy egy oligarcha ugyanannyit segít egy pártnak, és viszont, mint egy sima szavazó. A közérdek egy üres szó, mindenkinek azt jelenti amit csak akar.

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:44:33

@Narancskommunista: Már régóta mondogatom, hogy a versenyszférába nem lenne szabad beleszámítani azokat a magáncégeket, amik állami forrásokból élnek, illetve a GDP mellett kell egy olyan mutató is, ami figyelmen kívül hagyja az állami forrású (Mo.-EU) megrendelésekből előálló termelést - sokkal reálisabb képet kapnánk a gazdaság aktuális állapotáról és a várható növekedésről.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 10:44:58

@.Gordon Gekko.:
Ja, csak közben ez a kör bővülni fog, a nyelviskolákkal kapcsolatban is volt egy ilyen próbálkozás, ami végül némileg enyhébb lett. A patikamutyi is készül a következő ciklusra. Igazából nem nagyon van olyan ágazat, amelyik ne lenne veszélyben, és ezt a befektetők is érzik, lásd a tőzsdei árfolyamok alakulását a világszerte bullish piacon.

"Biztos hogy van állami szerepnövekedés, ebben egyetértek. Csak azt ne értem mi ezzel a baj. Ha eddig állami tulajdonú nyugati energiacég profitált a hatósági árakból, mennyivel lesz nekem rosszabb attól ha magyar állami tulajdonú lesz ugyanez a szolgáltató? Pláne, ha nem emeli a rezsiszámlát, mint amaz? "

Nem ők emelték, mert hatósági árak voltak eddig is.

Ellenben amint állami kézbe kerül, el fog indulni az a folyamat, amit általában az állami cégeknél látni, lásd MÁV. Relatív sokkal költségesebben fognak sokkal rosszabb szolgáltatást nyújtani. A külföldi tulajdonú cégek kiviszik a nyereséget, ez igaz, de ha állami kézbe kerül, akkor nem is lesz nyereséges, a veszteséget meg az állam pótolhatja.

Netuddki. 2014.03.17. 10:49:50

Az első pár kérdésre a válasz:
Nagyon is tisztában van azzal mit csinál. Ebből kifolyólag nyereségvágyból, előre megfontoltan...

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 10:50:57

@nevetőharmadik:
A vicc az, hogy az állami újraelosztás 50% fölötti, miközben a versenyszféra egyre nagyobb részére igyekszik befolyást gyakorolni az állam, így én a ténylegesen verseny alapon működő szférát olyan 20-30%-ra becsülöm, ennek ellenére egyre hangosabbak és egyre többen vannak azok, akik a piacgazdaságot nevezik meg mindenért hibásnak. És persze minél nagyobb lesz az állami befolyás, annál rosszabbul fog menni a szekér, és még többen hibáztatják a piacot emiatt. És ez a történet nem pusztán a Fideszről szól, a közgondolkodás lett ilyen, a saját vesztébe megy az ország.

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:51:56

@.Gordon Gekko.: Hát persze, hogy nem ugyanannyit segít! De ha a segítségéért személyes ellentételezést vár el, akkor az korrupció. És nem szükségszerű, hanem egyéni döntés kérdése.

A közjó valóban nehezen definiálható fogalom, mert a közérdek a részérdekek összessége és egyensúlya. Hogy mely részérdekek kaphatnak prioritást, az nagyrészt ideológiai kérdés.

Ami miatt mégsem lehet ilyen cinikusan lesöpörni a közjó fogalmát és megfelelő definiálásának szükségességét, az az, hogy a döntéseknek és érdekérvényesítéseknek igenis vannak következményei a társadalom számára, és az azért elég jól látható, hogy összességében a társadalom előre halad-e (megvalósul a közjó), vagy nem. A gond, hogy nem azonnal lesz kézzelfogható mindenki számára, hanem csak évek, évtizedek múlva.

Netuddki. 2014.03.17. 10:52:22

@Moin Moin: ".Gordon Gekko. 0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2014.03.14. óta tag."

Muhaha!

Moin Moin 2014.03.17. 10:53:01

@.Gordon Gekko.:

Mihelyst meglesz a hatalomváltás [ezt úgy értsd, hogy eltávolítottuk a Fidesz-szolgálat pl. az ügyészségről is, mert pl. az jelenleg hivatali hatalmával visszaélve (figyelem: Btk.!)folytatólagosan követi el az igazságszolgáltatás akadályozását (figyelem: újabb Btk.!) - erről olvasd el a Bűnpárt c. posztunkat - progressziv.blog.hu/2013/06/14/bunpart_432 ], meglesz a bizonyítás és "lészen akkor sírás-rívás és fogaknak csikorgatása":-) Javaslom, olvasd el itt a blogon az Így győzd le a Fideszt! (progressziv.blog.hu/2013/03/14/igy_gyozd_le_a_fideszt ) c. posztot - csak hogy lásd: mi nyílt kártyákkal játszunk és jó előre közöljük, mi lesz a dolog vége!

Eleddig azért "nem sikerültek" a politikai korrupciós ügyek bizonyításai, mert az egymást váltogató kormánypártok (MSZP, SZDSZ, MDF, FIDESZ) mindannyian benne voltak és érdekelte a játékban, így igazán egyikük sem érezte a maga szempontjából sem jónak azt, ha borítja a játékot. és mivel azok a bizonyos páncélszekrények (valójában: nem magyarországi "lerakatok") még ma is tele vannak az egymás disznóságait bizonyító papírokkal, ezért a Fidesz sem rendezett az "ellentáborban" vérfürdőt...

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:53:30

@Narancskommunista: Sajnos tökéletesen egyetértek :(

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:53:51

@Narancskommunista: 'Ja, csak közben ez a kör bővülni fog, a nyelviskolákkal kapcsolatban is volt egy ilyen próbálkozás, ami végül némileg enyhébb lett. A patikamutyi is készül a következő ciklusra. Igazából nem nagyon van olyan ágazat, amelyik ne lenne veszélyben, és ezt a befektetők is érzik, lásd a tőzsdei árfolyamok alakulását a világszerte bullish piacon.'

Úgy tudom kb. 15% Mo-n az állami tulajdon aránya, Németországban és Franciaországban meg a duplája. Tehát nem feltétlenül baj ez, mo. túlprivatizálta magát a 90es években. Persze az aktuálisan kormányzó párt nyilván az övéit kedvezményezi egy piacfelosztáskor, ez nem javítja a szolgáltatást, de nem is lep meg.

'Ellenben amint állami kézbe kerül, el fog indulni az a folyamat, amit általában az állami cégeknél látni, lásd MÁV.'

Ez bizony előfordulhat. De nem az állami tulajdon a hibás, az a lényeg, hogy ki jó gazda és ki rossz gazda. Én, Orbán 1. és 2. kormányának összteljesítményéből azt gondolom, hogy az állam jó gazda is lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem lopnak, hanem azt hogy lopnak, de az állami cégek és az állam ezzel együtt is előre léphet.

Példa a profitábilis állami cégre a Fővárosi Vímüvek, ami külföldön is fejleszt közmühálózatokat.

Moin Moin 2014.03.17. 10:54:23

@kovi1970: Nem baj: kezdő még a gyerek - írtam neki hát, hadd tanuljon!:-)

csak egy néző 2014.03.17. 10:54:36

FILTOL · hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.03.17. 09:21:18
"...a demokrata blog..
lámpavasazik
hát a (politikai)haláltusa különös érzelmeket vált ki."

A barom azt sem tudja, hogy melyik blogot van, csak okádni tud.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 10:59:56

@nevetőharmadik: 'Hát persze, hogy nem ugyanannyit segít! De ha a segítségéért személyes ellentételezést vár el, akkor az korrupció. És nem szükségszerű, hanem egyéni döntés kérdése.'

Nem értek egyet. Én pl. A-ra szavazok, cserébe személyesen azt várom el, hogy X % SZJA legyen. Oligarcha azt mondja szállít 1000 szavazatot (vagy úgy hogy az alkalmazottait meggyőzi, vagy egyszerüen pénzt/reklámfelületet ad a pártnak) cserébe szeretne Y milliárd állami megrendelést (amiből mellesleg az 1000 szavazó a bérét kapja). Ez igy müködik az USA-ban is. Máshogy nem is müködhet.

nevetőharmadik 2014.03.17. 10:59:57

@.Gordon Gekko.: Ez az a nagyszerű sikeres és tündöklő Fővárosi Vízművek, amit a külföldi tulajdonosok kivásárlása (államosítás) és rezsicsökkentés után egymilliárddal kell megdobni, hogy ne vonják vissza a működési engedélyét? Vagy egy másik Fővárosi Vízművekről van szó? :D

nevetőharmadik 2014.03.17. 11:01:43

@.Gordon Gekko.: De. Működhet máshogy. És ha te azt állítod, hogy nem, akkor te a korrupciót, a lopást, a hatalommal való visszaélést támogató szarember vagy.

Pont.

Moin Moin 2014.03.17. 11:03:01

@.Gordon Gekko.:

A magyar energetikai szektor (eddigi) legnagyobb, nem magyar tulajdonú szereplője, az E-ON, nem állami tulajdonú, hanem magáncég...

A tények, a tények!!!:-)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2014.03.17. 11:03:16

@Moin Moin: Jajj, nemá! Miért csinálsz úgy, mintha Magyarországon lett volna hagyománya a demokráciának...

Mutass egybefüggő 10 évet amikor valódi demokrácia volt ebben az országban, és akkor hiteles lesz a közlendőd 2. bekezdése. Addig viszont lózung az egész!

Ami pedig a korrupciót illeti, Magyarországon NINCS becsületes politikus, csak olyan aki korrupt, vagy olyan kimarad a korrupcióból, és evvel meg van sértve. Ez a két tábor időnként helyet cserél, de folyamatosan egymásra mutogatnak, de mivel mindannyian nyakig sárosak ezért sosem borítják ki a bilit, csak lötyögtetik benne a szoarét.

Moin Moin 2014.03.17. 11:05:35

@.Gordon Gekko.:

"Úgy tudom kb. 15% Mo-n az állami tulajdon aránya, Németországban és Franciaországban meg a duplája.": rosszul tudod!

Ráadásul Németországban még a nem magántulajdonú cégek jelentős része sem állami (vagy: tartományi) tulajdonban van, hanem egyéb közösségi tulajdonformákban birtokolják azokat.

...Megint csak: a tények, a tények!!!:-)

Moin Moin 2014.03.17. 11:11:02

@Magánvéleményem:

Nem állítottam, hogy a magyar társadalomban léteznének erős demokrata hagyományok - ha olvasnád a blogot, ennek épp az ellenkezőjéről írtunk, folyamatosan! A demokratizmus Magyarországon csak távlatos cél lehet a maga teljességében megvalósulva: egy hosszabb tanulási-gyakorlási és tapasztalási folyamat után.

A 2. bekezdésben azért szerepel az, hogy a vitaképesség nem demokratizmus, vagy diktatúra, hanem önbizalom kérdése, mert az ún "demokratikus ellenzék" szokott ebből rendre (és tévesen) demokráciadeficit-kérdést csinálni - amivel én nem értek egyet.

Egyébként legutóbb az a személy, aki nekem hosszasan és hevesen beszélt a magyar demokratikus hagyományokról, nem hiszed el, ki volt: Schmidt Mária!:-) Egyszerűen nem lehetett leállítani! Igaz, ez még 2009 tavaszán volt..., azóta sok víz lefolyt a fejekben.:-)

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 11:13:01

@.Gordon Gekko.:
Igen, ismerem azt az elképzelést, hogy az állam akkor jó gazda, ha Orbán van hatalmon, csakhogy ezt ott belül azok sem gondolják komolyan, akik ebben hisznek. Szóval ha lehet, ezt ne erőltesd.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 11:15:44

Egyébként a magyar és a német helyzet között az a hatalmas különbség, hogy nálunk közepes vállalkozás nem nagyon van állami hátszél nélkül. Erről mondjuk nem csak az aktuális kormány tehet, de a mostani is megtesz mindent azért, hogy ez ne változzon.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 11:18:48

@Moin Moin: 'Mihelyst meglesz a hatalomváltás [ezt úgy értsd, hogy eltávolítottuk a Fidesz-szolgálat pl. az ügyészségről is'

Egyelőre választást kellene nyerni, aztán jöhet Keller....:)

'A magyar energetikai szektor (eddigi) legnagyobb, nem magyar tulajdonú szereplője, az E-ON, nem állami tulajdonú, hanem magáncég...'

Az EoN egyik legnagyobb tulaja Bundesrepublik Deutschland

Ja figyuzz attól hogy leírod hogy mi a tény attól nem hiszem el neked.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 11:22:59

@Narancskommunista: Minden gazdasági szám azt bizonyjtja hogy Orbán jobb gazda, mint a ballibek.

Akár OV1 - Megyó, akár Bajcsány - OV2 relációban.

Ez ilyen egyszerü. Ezért beszél az ellenzék inkább a mutyikról, nem a számokról. Csak az a gond, hogy a mutyikra nincs bizonyíték, eddig csak arra hogy aki mutyit kiált korrupt állat.

Moin Moin 2014.03.17. 11:28:34

@balambher:

Dehogy vágnak tönkre! Lazulj már le egy kissé!:-)

Hallgass valami ilyesmit: www.youtube.com/watch?v=mjAglsHMx-Y - és rájössz, miylen szép a világ!:_) (...És hogy ehhez képest milyen jó ízlés uralkodik a mi képeinken!)

szonár 2014.03.17. 11:31:08

@dr kíváncsivagyok: Nem, nem a zsűri a hibás, kizárólag ti magatok.

szonár 2014.03.17. 11:32:30

@dr kíváncsivagyok: A választási rendszer tisztességes. Nincs okotok a rendszerre fogni a kudarcot. Ez a TI kudarcotok.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2014.03.17. 11:34:48

@Moin Moin: Azthiszem félreértettél, nem a posztról, hanem a hozzászólásod
"... 2.) A demokrácia éppenséggel nem a viszontszívességek korrupt és nepotista világáról szól, ...."
kezdetű részéhez szóltam hozzá :-)

Ha a politikai elit nem cserélődik ki egyik napról a másikra, akkor mindig meg lesz a majom effektus ( www.alapinfo.hu/?cikk=221&tema=12 ), ami megakadályozza Magyarországon a demokrácia kialakulását.

Moin Moin 2014.03.17. 11:40:17

@.Gordon Gekko.:

Khm... Válaszként mellékelem az E.On AG részvényesi szerkezetét (2013-as állapot).
Részvénytulajdonosok:

Részesedés: Tulajdonos:

5,01 % BlackRock Inc.

4,71 % saját részvénytulajdon

2,92 % Norvég állam

2,33 % Credit Suisse Group AG

1,29 % Morgan Stanley

0,96 % Société Général

0,04 % Commerzbank

82,74 % tőzsdén szabadon forgó részvények

...Valahol nem találom itt a "Deutsche Staatot", még úgy se, hogy "Bundesrepublik Deutschland". Te látod őket itt lapulni?:-)

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 11:44:47

@Moin Moin: Igazad van, németországiak a legnagyobb tulajdonosok.

www.eon.com/en/investors/stocks/shareholder-structure.html

meg más befektetési alapok, nyugdíjalapok.

A lényeg hogy a ballib szereti ha a magyar közmü a nyugati nyuggernek termeli a hasznot, Orbán meg nem.

Moin Moin 2014.03.17. 11:47:14

@szonár: "Tisztességes?" Akkor erre mit mondasz?

valasztas2014.hir24.hu/komment/2014/01/30/igy-lehet-mesterhazybol-miniszterelnok/

"Az új választási rendszerben legalább 300 ezer belföldi szavazattal kell többet szereznie a baloldali ellenzéknek a Fidesz-KDNP-nél ahhoz, hogy megszerezze a parlamenti többséget..."

Ez neked tiszességes, te ökör!?

peterta 2014.03.17. 11:49:52

@Magánvéleményem: Nem hiszem, hogy a majom effektus miatt van ez így csupán. Személyes megfigyelésem alapján a politikusaink morális állapota nem rosszabb, mint a társadalomé általában, sőt ők legalább már többé-kevésbé tudják, hogy amit csinálnak az nem jó (na jó az újabbak kevésbé). Ezért aztán a teljes politikai elit cseréje borzalmas viszonyokat eredményezne, olyat, amihez képest minden, ami eddig volt igazi minta-jogállamnak tűnne.
A majom effektus legalább - ugyan limitáltan - de továbbadja azt a tudást, hogy ez így nem jó (értsd: csúnya dolog, nem illő), mégha meg nem is akadályozza az elkövetést túlságosan.

Moin Moin 2014.03.17. 11:50:50

@.Gordon Gekko.:

Pontosítsunk: a részvénybirtokosok harmada német - ez azért nem a "világuralom"! Ráadásul egyeteln részvény sincs német állami tulajdonban, de még tartományiban sem. Úgyhogy ne félj, a német birodalmi sas nem ragadja magával ismét szegény, balfasz Gábrielt!:-)

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 11:58:36

@Moin Moin: A ballinek teljesen mind1 csak ne magyar tulajnak etrmeljen hasznot.

'Egyetlen részvény sincs állami tulajdonban' - a német nyugdíjalap az micsoda? A norvég, svájci nyugdíjalap?

citrix 2014.03.17. 12:08:03

Minden nép olyan kormányt kap,amilyet érdemel.Azért,mert ezt akarják,választják.Nem nagyhatalmak ültetik a nyakunkba a fideszt,a magyar emberek akarják.Nem mind,akinek a kiscsirkénél több esze van,az nem.Sajnos a túlnyomó többség a fideszt (a kdnp marginális törpepárt bázis nélkül) jelöli,mert azt akarja hallani amit a Führer és papagájkórusa csicsereg naphosszat:orbitális hazugságáradatot.És ellenségkeresést,akikre rá lehet kenni minden bajt.

Moin Moin 2014.03.17. 12:18:21

@.Gordon Gekko.: A német, svájci és norvág nyugdíjalapok az államtól függetlenül, saját szabályzattal, saját igazgatótanáccsal és felügyelőbizottsággal működnek - úgy, mint 1995 és 1999 között a magyar, amíg az I. orbán-kormány idején ezt a független rendszert fel nem számolták.

Azt nem tudom, hogy miért van az a kényszerképzeted akár a baloldali, akár a liberális (mert e kettő nem ugyanaz!) szemléletű emberekről, hogy előnyben részesítik a nem magyar tulajdonlást. A szakszerű, hozzáértő, fejlesztő tulajdonlást támogatom személy szerint - és e felsorolt tulajdonságok egyike sem jellemzi a magyar állami (Fidesz-)tulajdont! Ellentétben a nepotizmussal, a lojális hülyék magas posztba ültetésével, a hihetetlenül rossz szervezéssel (pl. KLIK), a korrupcióval és a hatalmaskodással.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 12:20:59

@Moin Moin: Ezek állami nyugdíjalapok, a többi hazugság.

Ezektől függetlenül ott vannak az önkéntes manyupok, akik az EoN tulajdonosi listáján befektetési alapokként szerepelnek.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 12:23:02

@Moin Moin: 'A szakszerű, hozzáértő, fejlesztő tulajdonlást támogatom személy szerint - és e felsorolt tulajdonságok egyike sem jellemzi a magyar állami (Fidesz-)tulajdont!'

A fidesz 8 éve bizonyítja a gazdálkodása szakszerüségét, a kommunistáknak a 85ös, a posztkomcsiknak a 09es államcsődöt köszönhetjük. És az eladósodást, ezt tudja aki mo-n bal+liberális.

PAPÓ38 2014.03.17. 12:40:27

Talán el kellene olvasni a közvélemény kutatások elmúlt havi eredményeit.
Előtte azonban a T. blog írója vegye la balos szemüvegét.

Moin Moin 2014.03.17. 12:41:22

@.Gordon Gekko.:

Látom, nem érted, mi a különbség a magyar, az állami költségvetésbe (valójában: az adórendszerbe) illesztett és az állami irányítástól független, önigazgató, az állam által csak a vonatkozó törvény által szabályozott nyugdíjrendszer között. A nem értés oka minden bizonnyal tájékozatlanság lehet, éspedig a polgári jog, a nem-etatista államfelfogás és általában a kapitalizmus tekintetében.

A Fidesz 8 éve csak a hatalmi arroganciát, a közvagyonból magánvagyon-csinálást, a verseny- és teljesítményképtelenséget, a modern makro- és mikroökonómia végzetes meg nem értését igazolta. És jobb, ha tőlünk tudod meg, hogy a magyar állam perspektivikusan ma is csődben van: az államadósság csak növekszik (igen!), a gyakorlatilag stagnáló gazdasági növekedés és GDP-arányos beruházási ráta ui. egyszerűen finanszírozhatatlanná teszi mind a 2010. 2. fele és 2013 vége között kibocsátott állampapírok visszafizetését, mind pedig az oroszoktól a paksi paktum leple alatt felvett, az IMF-énél több mint kétszer magasabb kamatozású államkölcsön problémamentes visszafizetését.

Ebből adódóan 2014. 2. felétől tovább fognak növekedni az elvonások - ezek következtében pedig tovább stagnál a gazdaság, az innováció és a hitelezés is. A Fidesz által dominált magyar gazdaság egyértelműen lefelé tartó spirálban van - 2015-'16 fordulójára prognosztizálható a töréspont. Akkor majd három lehetőség közül lehet választani:
1. IMF-hitel,
2. Államcsőd,
3. Brutálisan növekvő elvonások + radikálisan csökkenő kibocsátás az ellátórendszer felé.

Eligas quam diligas!:-)

Moin Moin 2014.03.17. 12:43:59

@PAPÓ38:

Mi köze a párttámogatottságnak ahhoz, hogy ki mer-e állni tényekről vitázni Orbán?

...Netán attól tart, hogy megrogyna a támogatottsága, ra rásülnének a képtelen és védhetetlen állításai?:-) Te pedig netán attól tartasz, hogy ha neked is szembesülnöd kellene a vita eredményével - azaz: a Fidesz-kormány eredménytelenségével -, akkor kihunyna benned a vakhit?:-)

nnnnnnnn 2014.03.17. 12:50:31

@Moin Moin: maszopnyik kutyákkal normális ember nem áll le vitatkozni, ezt fogd már fel te mszp-s csicska blogger. ki a retket érdekel a fos pártod? épp most húzzuk le a vécén alig egy hónap múlva. vitatkozzon a retek hazug maszopnyikokkal akinek hat anyja van. picsába el lesztek küldve, nem majd még vitázik veletek valaki te szerencsétlen...

nnnnnnnn 2014.03.17. 12:52:53

@Moin Moin: vitatkozni azzal szokott az ember akiről tudja hogy nem hazudik mint a vízfolyás. tehát mszp-ssel nem vitatkozik normális ember. ennyi.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 13:03:19

@Moin Moin: 'Ebből adódóan 2014. 2. felétől tovább fognak növekedni az elvonások - ezek következtében pedig tovább stagnál a gazdaság, az innováció és a hitelezés is. A Fidesz által dominált magyar gazdaság egyértelműen lefelé tartó spirálban van - 2015-'16 fordulójára prognosztizálható a töréspont. Akkor majd három lehetőség közül lehet választani:
1. IMF-hitel,
2. Államcsőd,
3. Brutálisan növekvő elvonások + radikálisan csökkenő kibocsátás az ellátórendszer felé.'

Jó, jó persze szavazzunk a ballibre mert Orbán ezt fogja csinálni. A ballib meg ezt csinálta eddig.

Röhej.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.17. 13:04:48

@balambher: Na, akkor mi lesz, ha a baloldal fog győzni? :)
Volt csalás, vagy nem volt csalás?
(Tudom, volt, mert a baloldal egyébként 110%-ot kapott volna...) :)

ParaZita2 2014.03.17. 13:10:32

FIDESZ = parazita!
Magyar állam = ÓRIÁS parazita!
Magyar nép = birka!

(bloggerek = a lényegről csak kevesen írnak, de ezen kevesek között van a
Moin-Moin is, szláva bógu :) )

nnnnnnnn 2014.03.17. 13:15:30

@ParaZita2: mszp = hazug, tolvaj.

hozzád hasonló maszopnyik = gyökér.

tamas11 2014.03.17. 13:18:16

@Fejesrob:
ez egy rossz, (hatalmi) logika: az egyiké az igazság, mindig pont azé, akinél a hatalom, és a másik várja az alkalmat, hogy leváltsa, és hamis , manipuláló vádakat gyűjt, VEGYESEN AZ IGAZAKKAL.
A valóságban (a tutiban) amazok is elkúrták, és most emezek is: nincs tehát igazából vagy/vagy...
Okosan, közösen kéne egy jobb elképzelést érvényesíteni, de amikor az alja kerekedik felül, a változtatás esélytelen: annak hívei tartósan kisebbségben vannak.
Mi ezt nevezzük demokráciának.

poor 2014.03.17. 13:20:26

@$$$=$$$:
Hogy lehet az hogy minden fideszes bunkó ???? Gondolom fideszes vagy és bunkó!!!!

Moin Moin 2014.03.17. 13:20:28

@ParaZita2:

Be'uns soagt man ned "szláva bógu!", sonda' "God' sei Tank!":-)

Megj.: itt "Tank" alatt nem a "Panzer" értendő!!!

nnnnnnnn 2014.03.17. 13:27:49

@poor: mszp-sekkel normális ember úgy beszél mint a kutyákkal, mivel azt érdemlik. más emberekkel normális hangnemet ütök meg természetesen.

Moin Moin 2014.03.17. 13:36:08

@$$$=$$$:

Normális ember úgy beszél minden emberrel, mint emberrel - aki kutyaként beszél bárkivel is, az maga a kutya!

...És hogy le legyen itt többé módod bben a stílusban ugatni, ezennel kitiltunk!

csak egy néző 2014.03.17. 13:50:01

@Moin Moin:
Sajnos vissza fog jönni, mert több neve van, ennek a trollnak.
Az ilyeneket csak meg kell rágni és kiköpni.
kep.cdn.index.hu/1/0/569/5696/56964/5696400_15fa0f81dd9343b39309536d19a053d9_wm.jpg

Kowalski76 2014.03.17. 14:08:41

"És legfőképpen: miért nem teszi azt lehetővé, hogy nyílt vitában szembesíthessék állításait a valósággal?"
A kormanypart allaspontja vilagos: Per pillanat nincs olyan ellenzeki vezeto akit komoly vitapartnernek tartanak. Ami ertheto, mert vitatkozni kb azonos sulycsoportba tartozo emberek szoktak, es az eroviszonyok jelenleg tenyleg egyenloek.

ParaZita2 2014.03.17. 14:10:50

@Moin Moin:
:)
Tank!!!
(nem "Panzer" natürlich, sure I know.)
:))
/ minden lelki és szellemi támogatásom a humánus fejlődésé - értsd: pro progressio/

nevetőharmadik 2014.03.17. 14:54:05

@Kowalski76: Érthető indoklás, csak hülyeség. Vitatkozáshoz nem azonos fajsúlyok, hanem különböző álláspontok szükségesek. Ha nem azonos a fajsúly, akkor maximum rövid lesz a vita.

Vagyis Orbán fél, vagy attól, hogy egy vita megizzaszthatná, vagy attól, hogy ha a vita bevállalásával valós ellenféllé nyilvánítaná Mesterházyt, akkor a Fidesz már nem biztos, hogy meg tudna állni. A posztnak igaza van, mindkettő alapos önbizalomhiányból fakad. Hiába van Orbánnak egója (jóóóó nagy), önbizalma alig, mert jól tudja, hogy nincs igazán mire.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 15:03:47

@nevetőharmadik: Ateszról méltán feltételezheti bárki, hogy miután az eget lehazudja a TV vitában, 1 hónap múlva kiszivárogtatja hogy loptunk csaltunk haudtunk, majd évekig keresi a kiszivárogtatót...:) A legjobbtól tanulta, lesz is alkalma Atesznak Gyurcsánnyal vitatkozni ápr. 7 után.

Moin Moin 2014.03.17. 15:10:11

@.Gordon Gekko.:

Atesz már nem tudja lehazudni - ui. megtették azt már évekkel ezelőtt a Fidesz szóvivői!:-)

Gekko, mondd, te tényleg elhiszel mindent, amit a Fidesz állít és te tényleg nem veszed észre, hogy a mocskos, szervezetlen és tolvaj MSZP&Co.-nál a Fidesz sokkal mocskosabb és sokkal tolvajabb is, ráadásul mindezt szervezetten teszi? Áruld már el, hol lehet ilyen szemüveget venni - mert azon át nézve a világot, az bizonnyal szép rózsaszín lehet!

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 15:12:44

Persze minden MSZP-s vezetőtől minden vita előtt el kell kérni a személyit meg az anyakönyvi kivonatot, mert Simon óta tudjuk hogy a nevük se igaz.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 15:14:08

@Moin Moin: Dehogy hiszem el hogy minden igaz amit a fidesz állít, nekem nem hivatásom a propaganda mint neked.

De aki az mszp-nek kampányol azt hobbiból küldöm a qrvaannyába.

nevetőharmadik 2014.03.17. 15:24:18

@Moin Moin: Nem hiszi el, csak nagyon lelkesen védi a Fideszes korrupciógépet, lásd egy korábbi kommentjét:

"Nem értek egyet. Én pl. A-ra szavazok, cserébe személyesen azt várom el, hogy X % SZJA legyen. Oligarcha azt mondja szállít 1000 szavazatot (vagy úgy hogy az alkalmazottait meggyőzi, vagy egyszerüen pénzt/reklámfelületet ad a pártnak) cserébe szeretne Y milliárd állami megrendelést (amiből mellesleg az 1000 szavazó a bérét kapja). Ez igy müködik az USA-ban is. Máshogy nem is müködhet."

deruyter 2014.03.17. 15:35:07

Csak néhány gondolat. Egyetlen korábbi kormány idején sem raktak ennyi és ilyen magas pozícióba ennyi alkalmatlan embert. Egyetlen szemponttá vált a lojalitás akár államtitkárokról akár képviselőkről stb. beszélünk.
Az előző kormány is rengeteget lopott, de a Fidesz ezt a rendszer alapelemévé tette. Nem kell csalniuk vagy trükközniük a törvényekkel, mert eleve úgy írják meg őket és 2 óra alatt el is fogadják. Tényleg elhiszi bármely épelméjű ember, hoyg egyszercsak egyetlen cég lett kizárólag alkalmas szinte minden közbeszerzés elnyerésére???
Az ügyészséget az ellenzék elleni fegyverként kezelik, ezt csak a hülye nem látja. A nevetséges elszámoltatási kormánybiztos megálmodott ügyeinek elenyésző százalékából lett vádemelés és 1-2 kivételtől eltekintve azok is elvéreznek a bíróságokon. (lásd. még Dávid Ibolya) Polt úr szégyentelenül egy párt szolgálatába állít egy szervet, ami elvileg független kellene, hogy legyen. Remélem elnyeri méltó jutalmát.
És a magyar népről is egy gondolat. Ha Gyurcsány rendszere lényegében abba roppant bele, hogy bevallotta, hogy hazudott, akkor az a tanulság, hogy soha-de soha nem szabad beismerni, ha valaki hazudott, netalán tévedett. Mert, Orbán köbre emelte a hazudozás művészetét, de önkritikát soha nem gyakorol. Úgy látszik az istenadta népnek ez kell.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 15:37:19

@deruyter: Jól értem te az mszp-nek kampányolsz?

Nem szakad le a bőr a fejedről?...:DDD

deruyter 2014.03.17. 15:42:56

@.Gordon Gekko.: Ha ez jött volna le, sajnálom. Mszp-re egyszer szavaztam, akkor is csak az egyéni jelöltre, személyes indíttatásból. Nem liblingjeim. De ha bármilyen olyan fideszt és a jobbikot nem tartalmazó kormmány feláll, amiben nem csak az MSZP és a DK van (persze az lenne a legjobb, ha ezek sem lennének, de ennek realitása valljuk be zéró), akkor már látnék valami reményt, hogy az ország kiszabadul ebből a posványból.

Kowalski76 2014.03.17. 15:53:50

@nevetőharmadik: Nem igy van. Ahogy a maganember a politikus is megvalogatja a vitapartnereit es nem all le vitatkozni azokkal aki nem hozzak az o szintjet, fuggetlenul attol hogy milyenek az allaspontok. A sas nem fogdos legyeket.

nevetőharmadik 2014.03.17. 16:03:38

@Kowalski76: Nem értek egyet. A politikus nem magánember, a vita a foglalkozásához tartozik. Az ügyfélszolgálatos sem válogathatja meg, hogy kivel áll szóba, szinttől függetlenül. Persze egy politikust nem kényszerít munkaszerződés, mint egy ügyfelest, hozhat mindenféle indokokat, hogy miért nem áll le vitázni - azonban Mesterházy esetében ezek az indokok eléggé mondvacsináltak.

Husz_János_Puszita 2014.03.17. 16:51:52

A fidesz szavazoi nem szaremberek; egyszeruen csak vegtelenul tudatlanok - tisztelet a kivetelnek. Hiszik hogy a multik es a bankarok tehetnek a nyomorukrol. Tetszik a szabadsagharc.

Ismerosnek mondom egyik nap: ne tervezgess vallalkozast, annak az orszagnak lottek. Lakossag kivereztetve, allamkassza kong, gazdasagnak annyi. Nem hisz nekem.

Firga Bacsi 2014.03.17. 17:20:19

@Moin Moin:SZEMEDBEN FÉLELEM ARCODON FÁJDALOM A SZÁDON ÉHSÉG-HOMLOKODON A HALÁL

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 17:42:42

@deruyter: 'ha bármilyen olyan fideszt és a jobbikot nem tartalmazó kormmány feláll, amiben nem csak az MSZP és a DK van (persze az lenne a legjobb, ha ezek sem lennének, de ennek realitása valljuk be zéró), akkor már látnék valami reményt, hogy az ország kiszabadul ebből a posványból.'

Atesz, Gordon vagy Gyurcsány teljesítménye ilyen meggyőző?

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 17:44:54

@Husz_János_Puszita: 'A fidesz szavazoi nem szaremberek; egyszeruen csak vegtelenul tudatlanok - tisztelet a kivetelnek. Hiszik hogy a multik es a bankarok tehetnek a nyomorukrol. Tetszik a szabadsagharc.'

mo-ra 2010 után 5 mrd euró német tőke jött, 90 óta 20 mrd.

??? Bp. a régió befektetési kedvence.

Moin Moin 2014.03.17. 18:28:26

@.Gordon Gekko.:

Csak a tényszerűség és a pontosság kedvéért: a 2010 óta eszközölt magyarországi német befektetéseket még a 2006-2009 közötti időszakban határozták el, illetve olyan vállalatok szükségszerű kapacitásfejlesztései voltak, amelyek már hosszabb ideje Magyarországon működtetnek leányvállalatokat.

2010 után jelentős német cég nem hozott nagyobb volumenű új magyarországi beruházásról döntést.

Budapest pedig 1990 és 2008 között volt a régió legtöbb beruházást befogadó városa, de ezt követően Prága, Bratislava és Varsó is megelőzte. (A "városversenyt" kissé torzítja az a tény, hogy Budapest nem önálló eu-s régió, hanem a Közép-Magyarországiba tartozik. Így körülményes a budapesti, ill. a környéki beruházásokat külön kezelni.)

...Jaj, már megint a tények, a tények!:-)

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 18:33:20

@Moin Moin: 'Csak a tényszerűség és a pontosság kedvéért: a 2010 óta eszközölt magyarországi német befektetéseket még a 2006-2009 közötti időszakban határozták el, illetve olyan vállalatok szükségszerű kapacitásfejlesztései voltak, amelyek már hosszabb ideje Magyarországon működtetnek leányvállalatokat.'

Hagyjuk már a hülyeséget. Mit jelent ez? Semmit. 1 óra alatt visszavonhatják a döntést ha nem teccik a Zorbán.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 18:34:52

@Moin Moin: Bp. valóban lemaradt, de most, mivel hogy a córesz miatt már a legolcsóbb a régióban, így a befektetőknek és a turistáknak is már a legvonzóbb.

Épp most cikkeztek a portfólió erről, kikereshetem.

Moin Moin 2014.03.17. 18:36:54

@Firga Bacsi:

"Nie ein Bangen, nie ein Zagen,
Keine einz'ge Wange bleich!"

Az a halál(-fej) pedig, amelyet elődeink a jenai csatában halálos sebet szerző Braunschweigi herceg emlékére kezdtek el viselni a sapkáik elején már régen nincs ott .:-)

Moin Moin 2014.03.17. 18:51:26

@.Gordon Gekko.:

Kérlek-kétlek: ne akarj nekem befektetési tanácsokat adni - nagyon kínos lenne!:-)
Miután 1992 és 2000 között egy külföldi bank (ingaltan-)befektetési cégének vezérigazgatója voltam, azt hiszem elég jól meg tudom ítélni azt, hogy a külföldi kis-közép és nagytőkét mi vonzza egy-egy beruházási régió esetében, ill. mi tartja onnan távol. (Mielőtt még valami „összeesküvésre” gyanakodnál e téren – „Magyarországot szívatják!” – elárulom: itt kifejezetten megtérülési és beruházás-biztonsági tényezők vannak a listán.)

A turistaforgalom pedig mindenek előtt két tényezőtől függ:
- az adott célország/célváros idegenforgalmi, látványosságokbeli, feelingbeli vonzerejétől,
- a turisták saját valutája és a célország valutája közötti aktuális árfolyam-viszonylattól.

Ez utóbbi azonban csak viszonylagosan és rövidtávon képes növelni a vendégforgalmat, ráadásul, ha az így, emiatt megszerzett látszólagos többletbevételt nemzetközi szinten és nem a fogadó ország devizájában számoljuk, akkor kiderül, hogy valódi bevételi többlet nemigen keletkezett, mert azt felemésztette a rossz árfolyam. Így a fogadó ország idegenforgalmi szektora e forrásból nem is tud fejleszteni.

laci0011 2014.03.17. 19:35:08

@szonár: Jobboldali értelmiség gyakorlatice nincs,erkölcs és lelkiismeret nélküli jobberek vannak akik hatalommorzsákért bármilyen aljasságra kaphatóak,jelenleg saját törvényeikbe ütköző választásokat grundolnak.

.Gordon Gekko. 2014.03.17. 20:06:25

@Moin Moin: Dehogy voltál befektetési meg turista független demokrata szakértő. Hazudsz.

Most sincs munkád.

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.03.17. 20:23:19

látom az utolsó mohikánok még mindig elsöprő Összeváltás győzelemről hallucinálnak...:)

Moin Moin 2014.03.17. 20:47:11

@.Gordon Gekko.:

Gekkokám, téged itt senki sem vesz komolyan... Nem vetted még észre?:-)

Ez meg rólad szól:

www.youtube.com/watch?v=3b2gYpDkJcs&feature=kp

"A kutyától félek, a vértől hányok,
Mindig lenéztek engem a lányok.
Nem vagyok senki, űzöm a vadat,
Másoknak hajtok, mások hajtanak."

:-)

Firga Bacsi 2014.03.17. 21:47:14

@Moin Moin: az a halál amiről beszélek nagyon is létezik s alig várja a feledhetetlen találkozást veled-a hosszú élet egyik titka az alázatosság ami nem a te erényed, következményeit viselned kell!

Moin Moin 2014.03.17. 22:17:26

@Firga Bacsi:

"Wie das Leben, so das Streben..." - folytatódik kicsivel alább a korábban neked idézett régi német haditengerész-dal:-)

...Öregem: te nagyon készen lehetsz, ha ekkora gyilos indulatok dúlnak a háborodott lelkekcskédben!:-)

tamas11 2014.03.18. 11:25:18

@Kowalski76:
A választás pedig arról fog szólni, hogy mennyien hazudtunk a közvéleménykutatóknak...

2014.03.21. 05:09:34

@Narancskommunista: Aktuális Kossuth nót

Orbán Viktor azt üzente:
Elfogyott a munkahelye!
De ha még egyszer azt üzeni,
Mindnyájunknak el kell menni!

Orbán Viktor az üzente:
Kékebb az ég, kékje!
Országunk jobban teljesít!
Mint cigány lova, megdöglik!

Orbán Viktor azt üzente:
Mindenki Őtet kövesse!
Ő az új csoda, messiás!
Ki jövőnknek sírt ás!
süti beállítások módosítása