2013.10.21. 17:26 Szerző: Bársony és Selyem

Szupravezetés

Energiacella.jpg

„A problémák, amelyekkel szembesülünk, nem oldhatóak meg azon a szellemi szinten, melyen akkor voltunk, amikor megteremtettük őket.”

Albert Einstein

 

 

Akinek esetleg nem lenne meg fizikából a szupravezetés fogalma, annak tömören összefoglalom: bizonyos közegek bizonyos körülmények között gyakorlatilag elveszítik az elektromos ellenállásukat1. Ami azt illeti, a magyar közeget is szupravezetővé tette a történelme: a felsőbbség bármit bevezet, a közeg gyakorlatilag nem tanúsít ellenállást!

…Unalomig lehet sorolni erre a példákat az elmúlt éveinkből: magánynyugdíj-vagyon elvétele – érdemi ellenállás nulla. Hoffmann-féle közoktatási átalakítás – ellenállás nulla. Alkotmányfarigcsálás – nulla ellenállás mellett. Gazdasági „szabadságharc”, 10-20%-os forintárfolyam-romlással, lakosság és vállalkozások fizette „nemmegszorításokkal”, lefagyó banki hitelezéssel, „negatív növekedés is növekedéssel2” – nulla ellenállás. Választójogi törvény „lejtősítése”, gerrymanderinggel3, külmagyaroknak juttatott alaptalan4 szavazati joggal – ellenállás zéró… És most folyik az új marhaság: az állami ár- és árfolyam-szabályozás. (Annyira „új” ez, hogy a szocializmusban egyszer már megbukott – és persze a bevezetés okai is azonosak: a hatalom képtelen valóban hatékony gazdaságot üzemeltetni, amely megtermelné a szolgáltatások és termékek valós árához elegendő jövedelmeket és amely stabil, értékálló forint-árfolyamot biztosítana) „Rezsicsökkentés”, árfolyamgát, húsár-szabályozás – csupa-csupa „ócska bolsevista trükk” – és mindezek nulla ellenállással mennek át a társadalmon. Van aztán államosítás is, amelyet a hatalom a törvényhozói felhatalmazás eszközrendszerével visszaélve ér el, megszegve a magántulajdonon és a tulajdon hosszú távon is garantált megőrizhetőségén alapuló polgári társadalom legalapvetőbb szabályát is – és az érintettek „közegellenállása” bizony nem mérhető!

 Amilyen hasznos jelenség a fizikai szupravezetés, olyan káros és veszélyes a társadalmi. Lehetővé teszi, hogy a hatalom birtokosai elszakadjanak a közérdektől, majd ezt a helyzetet tartósítsák is.

Az elektromosságtanban a szupravezetést, az ellenállás-mentességet két tényező szünteti meg: a vezetőközeg másmilyen anyaggal való ötvözése, illetve a közeg hőmérsékletének emelése. Ha olyan anyagot vegyítünk a szupravezetőbe, amelyikre nem jellemző az ellenállás-mentesség, és/vagy ha a dermedtre hűtött anyagot felfűtjük és ezzel a részecskéit intenzív, „nyugtalan” mozgásra késztetjük, akkor hirtelen megnő az ellenállás. …Nos, egy az egyben ez a teendő a „magyar szupravezető közeggel” is. Be kell lépniük ebbe az ellenállástalan politikai közegbe azoknak, akik nem fogadják el szó nélkül a hatalom baromkodásait, nem fogadják el azt, hogy a hatalmon lévők, kihasználva a társadalmi ellenállás hiányát, korlátozzák az állampolgári jogainkat, eszközeinket és lehetőségeinket arra, hogy mindezekért őket a halál faszára hajtsuk el. És eközben fel kell fűtenünk a ma még alig-alig ellenálló magyarokat, hogy gyakorlatilag a szemünk előtt lopják ki az országot alóluk – és hogy van kire számítaniuk, ha ezt meg akarják akadályozni.

…A politikában a „közegbe való belépést” politikai szervezet létrehozásának nevezik, a közeg „felfűtését” pedig e politikai szervezet működésének, politikai marketingnek, kommunikációnak.

A jelenlegi politikai szervezetek között ugyan akadnak olyanok, amelyek szeretnék, ha a magyar társadalom ellenállna az antidemokratikus, hatalommonopolizáló, államosító, az elit pozícióit a közérdek ellen bebiztosítani igyekvő, a polgári és vállalkozói kezdeményezést állami kontroll alatt tartani óhajtó törekvéseknek, ám ezek a szervezetek – leginkább vezetőik nem politikusi alkata miatt – képtelennek bizonyultak a társadalom felfűtésére. Tőlük támogatást, szakpolitikusi segítséget ugyan várhatunk, de áttörést bizonyosan nem! Épp ezért szükség van a „magunkfajták” közéleti szerepvállalására: nem elég csak írni okos dolgokat, hanem ezeket nyilvánosan és nyomatékosan képviselnünk is kell!

Az ország nem „szupravezethet” tovább, mert ezért újabb generációk reménytelenségével és további elpazarolt évtizedekkel fizetnénk. Szervezett, polgári ellenállást kell képeznünk a hozzá nem értők és önzők hatalmával és manipulációival szemben. Nem mehetünk el az utcán úgy egy ember mellett, hogy őt meg ne győznénk a polgári mentalitás egyedül üdvözítő voltáról – nem szabad eltűrnünk, hogy mások hazugságokkal, vagy lázálmokkal tömjék meg a jónép fejét. Ehhez persze kellenek erre alkalmas – azaz: politikusi – személyiségek és kellenek az általuk szervezett, rendszeres fórumok, kell egy infokommunikációs rendszer, mindenek előtt az újonnan létrejött szervezet honlapja, közösségi hálója. A demokráciát pedig nem valamiféle ködös és valójában felfoghatatlan „szent célként” kell elképzelnünk és felfognunk, hanem egyszerű érdekérvényesítő eszközként (minthogy az is valójában). Közösség kell: szervezett, a „piacra bevezetett”, terjeszkedésorientált „brand”– hogy akik szeretnének másként élni, de akik ma még úgy hiszik, hogy ebben a szupravezető magyar közegben egyedül vannak, azok tudjanak kikhez kapcsolódni. …És persze az is kell, hogy ez a „brand” következetesen és kompromisszummentesen képviselje a polgári értékeket – mert ha nem így teszi, ha stílusában és gyakorlatában nem határolódik el a nem-polgári magyar közhagyományra épülő politikai közösségektől, akkor „korpa közé keveredik”, mint történt az Bajnaival is… Éles, határozott cezúra kell: „Eddig voltatok ti – ezután mi kell, hogy következzünk!” És ha bizonyos ideig és csakis bizonyos közcélok érdekében együttműködés lesz más személetmódú politikai erőkkel is, akkor is folyamatosan fel kell mutatni az elvi és mentalitásbeli, valamint a stratégiai célokban fennálló különbségeket, a „Nem vagyunk azonosak!” státuszát.

…Tulajdonképpen könnyű a dolgunk: mivel tudjuk, mi okozza a bajokat, ezért, ebből levezetve folyamatosan lehet majd akciókat szervezni, célokat, mondanivalót – „témákat” - megfogalmazni. Az igazság és a tények birtokában mindig könnyebb tematizálni, mint újabb és egyre bonyodalmasabb, ugyanakkor egyre átlátszóbb hazugságokra építve: a Habonyárpik és a valóság-gőzhenger találkozásából minden valószínűség szerint az utóbbi jön ki jól

 

 

 

 

1 Akit a fizikai jelenség érdekel, itt olvashat részletesebben róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szupravezet%C3%A9s

2 Dancsó József fideszes képviselőt 2012. szeptember 10-én tett kijelentése. Ld. itt: https://www.youtube.com/watch?v=yG8uxjtnvd4

3 A gerrymandering (választókerület-manipuláció) mibenlétéről ld. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1laszt%C3%B3ker%C3%BClet-manipul%C3%A1ci%C3%B3

4 A külmagyarok szavazati jogáról és az állampolgárságról ld. korábbi írásunkat: Az állam polgára

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr795591080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.21. 19:36:33

"ha stílusában és gyakorlatában nem határolódik el a nem-polgári magyar közhagyományra épülő politikai közösségektől, akkor „korpa közé keveredik”, mint történt az Bajnaival is"

Így igaz.

legeslegujabbkor 2013.10.21. 20:30:24

Egyszerűen nem hiszem el, hogy az ellenzék nem tudja felszívni az elégedetlenek seregét, csak néhány mondat kellene, hogy mit nem akarnak, és néhány mondat, hogy közeledjünk mondjuk Ausztriához. A legyünk európai ország miért nem jó indulásnak, meg valami jövőképnek? Ha az ellenzék sem tudja, hova akar eljutni, a választók hogy találják ki? (Mesterházy szövegét felejtsük el)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.21. 21:17:37

@legeslegujabbkor:

"közeledjünk mondjuk Ausztriához"

Ezt már elsütötte az MDF 1990-ben. S akkor sem jött be. Értelmes ember tudta, hogy az elmaradás behozása minimum 40 év lesz, nem 4, ahogy azt az MDF mondta.

legeslegujabbkor 2013.10.21. 21:22:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Csak egy példát mondtam, tőlem közeledhetünk Görögországhoz is.
Arra akartam utalni, hogy az ellenzéknek nincs olyan megteremtett képe az országról, amit érdemes lenne követni.

savanyujóska 2013.10.22. 09:07:07

„közeg gyakorlatilag nem tanúsít ellenállást!”

Mert a közegnek önmagával szemben kellene ellenállnia.

Husz_János_Puszita 2013.10.22. 14:55:10

Nagyon tetszik a fizikából hozott analógia. Ahogy a világegyetem érzékeny, élő rendszert alkot, úgy a társadalom és a gazdaság is. Nem lehet farigcsálni rajta, csak rendszerszemlélettel lehet a hibáit kijavítani.

nevetőharmadik 2013.10.22. 16:51:44

@Husz_János_Puszita: Igen, rendkívül jó analógia. Az a legszebb része, hogy valóban azért "szupravezetnek" bizonyos anyagok, mert a részecskéik csak "ülnek a seggükön", és mocorgással nem akadályoznak semmit.

stone pit(er) 2013.11.15. 18:28:44

Nekem úgy tűnik, sokan vannak akik nem mernek senki (ellenzék) mögé odaállni. No nem a bátorságuk hiánya miatt. Sokkal inkább félnek már attól, hogy bolondot csinálnak magukból és nem tudnak a tükörbe nézni. A kihívok jujgatnak. Jaj, jaj! A Fidesz eltiporja a bírói függetlenséget. Választási törvény túlkompenzál, nem képezi le jól a választói akaratot. Az átláthatóság, a civil szféra élsorvasztása, stb. Tömegek érzik ezt át. De akik mondják azok még habzanak itt-ott egy kicsit, és arról alig beszélnek Ők miként gondolkodnak erről. Pl. Ha mi összeállunk akkor legalább abban megegyeztünk, hogy a választási rendszer támogassa a sokszínűséget és csak kevéssé a könnyű kormányozhatóságot. A végrehajtó hatalom legyen gyors és hatékony, ne a törvényhozó, és ezt így-meg így fogjuk megvalósítani az összefogás útján. Stb..stb... Azt is kimondhatnák ha egyenesek lennének (micsoda szimpatikus jellemvonás lehetne), hogy ebben és ebben nem fogjuk támogatni a szövetségesünket, mert másképp gondoljuk, de törekszünk egy értelmes kompromisszumra a hatástanulmányok alapján. Ehelyett csak durcás ellenkezőknek tűnnek, akik mérgesek, hogy miért nem nekik jutott ez eszükbe korábban. Megint a hátérmegbeszélések.
Mi mögé álljunk oda? Nem jó ez a választási rendszer, majd mi kitalálunk egy sza..bbat. Legalább nevezzenek meg egy szellemi műhelyt, ahol már körvonalazódnak a tanulmányok és ezt elfogadható zsinórmértéknek tekintik.
Vagy csak én vagyok ennyire lemaradva az események terén?

stone pit(er) 2013.11.15. 18:42:12

Lehet, hogy csak én vagyok ennyire tájékozatlan, de ezt a félszeg Bajnait egyszer sem láttam Ószkó Péterrel haknizni. Valamilyen (akár lojális) műsorban feltűnne Bokros (Ő legalább egy origó) és Ószkó (esetleg mások is)és beszélgetnének teendőkről. Mit látnak hasonlóan és másképp. Két magabiztos európer kultúrember benyomását keltve.
Jaj a Fidesz ezt csinálta! Már nem érdekel mit csinált megint, csak olyan mértékben, hogy erre is van megoldásunk. Ti mit csinálnátok?! Milyen a vezérfonal és a jelenlegi állapotból hova tartanátok? Miben értetek egyet? Stb.

legeslegujabbkor 2013.11.19. 14:13:44

@stone pit(er): Bajnai néha okos dolgokat is mond, csak nem tűnik fel, sőt programja is van, de a többség csak azt akarja hallani, hogy összefogással a Fidesz leváltható.

A hírekbe bekerülni hasonló celebként, mint Orbán most majd a hólapátolással lehetne, vagy Bajnai mehetne hurkát tölteni, közben egy kupica után szavalhatna, mert az még nem volt.

Lesz még bejegyzés egyébként, vagy innentől a pártalapítással vagytok elfoglalva?
süti beállítások módosítása