Koporsóvivők.jpg

Du feiga‘ Jäger, ‘s isch oa‘ Schånde
und bringt dir g
ånz g‘wiß koa‘ Ehr‘nkreuz:
Er fiel g
år nicht im off‘nen Kampfe,
de‘ Schuß von hint‘n her beweist‘!

(„Te gyáva vadász, ez szégyen/És egészen biztosan nem hoz neked érdemkeresztet:/Ő egyáltalán nem nyílt harcban esett el,/A lövés hátulról bizonyítja.”)

Jennerwein, a vadorzó - bajor népdal, 1877 után

 

 

Úgy tűnik, mégiscsak két, párhuzamosan létező Németország van! Az egyik, amely stabil, harcos antirasszista jogállam - és a másik, amelyiknek az elnöke magas kitüntetéseket osztogat rasszistákat kitüntető minisztereknek…

Konkrétan: folyó hónap 28-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átvette a német szövetségi elnök által neki adományozott „a csillaggal ékesített nagy érdemkereszt vállszalaggal” (Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband) kitüntetést1 Igen: arról a Balog Zoltánról van szó, akiről a „másik Németországban” megjelenő Spiegel Online cikket írtak „A magyar kormányzat díjazza az antiszemitákat” címmel (ld. itt eredetiben: http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-ehrt-antisemiten-mit-orden-a-889331.html, ill. az erről szóló magyar tudósítást: http://index.hu/kulfold/2013/03/17/a_spiegel_is_beszamolt_szaniszlo_dijazasarol/) abból az apropóból, hogy idén március 15-e alkalmából Balog miniszter úr közismert magyar rasszistákat, homofóbokat tüntetett ki sorra2.

…„Hogymiafaszvan?” – ahogy azt Fabius, a Varánusz blog érdemes szerzője szokta volt írni. Tudtommal ezt a magas német kitüntetést mindeddig nem szokták efféle kétes dicsőségért adományozni és kiváltképpen nem szoktak vele rasszistákat-homofóbokat („tájékozatlanságukban”) kitüntető minisztereket felmagasztalni. Igaz: a kitüntetés indoklása szerint Balog azt azért kapta, mert „már a kommunista diktatúra alatt aktívan közvetített a magyarországi és NDK-s egyházi ellenzék között, magyar református lelkészként kelet- és nyugatnémet egyházi ifjúsági csoportok számára szervezett találkozókat Budapesten és a Balatonnál, és közreműködött a német-magyar békeszemináriumok kialakításában”, továbbá „1989-ben lelkipásztorként foglalkozott a magyarországi NDK-s menekültekkel és kiutazni vágyókkal, és a rendszerváltás után támogatta a magyarországi és németországi evangélikus egyházak közötti együttműködést”, majd „egy évtizedig tevékenykedett a budapesti Német Nyelvű Evangélikus Gyülekezet főállású lelkészeként, ezen kívül a kommunista hatalmi mechanizmusok valamint a rezsim feldolgozása és leküzdése téma kutatásának szentelte magát.” Ja, és még azért is, mert „számára mindig fontos ügy volt, és marad a romák helyzetének javítása”.3

…Összefoglalva és mindezt lefordítva közmagyarra: az egyik volt komcsiországbeli volt ellenzéki lelkipásztor, Gauck (aki most épp az NSZK szövetségi elnöke), szép emlékeket ápol régi ismerőséről, a másik komcsiországbeli volt ellenzéki lelkipásztorról, Balogról (aki meg épp miniszter nálunk)… O. K. – de egyrészt mi közünk ehhez, másrészt pedig mi van, ha ez a személyes nosztalgia arra ösztökéli, hogy függetlenül a régi haver és harcostárs manapság viselt dolgaitól, az általa reprezentált állam hivatalos elismerésében részeltesse?

Köztudott, hogy országok között az efféle magas kitüntetések NEM a magánvélemények kifejezésére szolgálnak, hanem azoknak diplomáciai értékük-üzenetük SZOKOTT LENNI. Nos, ha ezzel azt üzente Németország, hogy helyesnek tartja, ami miniszterként Balogh nevéhez kötődik újabban, akkor ezzel a Szövetségi Köztársaság implicite kitüntette a zsidózást, cigányozást, buzizást, a sovénkedést, a harcos euroszkepticizmust és persze a miniszter úr érájában kiteljesedett és az európai trendekkel szembemenő, hatalmi gőgtől fulladozó oktatási reformot is, központosításostól, romaszegregációstól, pedagóguskarostól, klerikális befolyásostól, kasztosításostól, uniformizációstól, esélyegyenlőtlenségestől, mindenestől… Mindez azért lenne érdekes, ha így lenne, mert mindezek éppen ellentétesek azzal, ahogyan ezek a dolgok Németországban vannak és ellentétesek a német politika lépten-nyomon képviselt álláspontjával, elveivel és napi gyakorlatával is!

…Kedves Herr Gauck, mi, akik nem szimpatizálunk ezzel a 2010 óta itt épülő diktatúrácskával, most kissé úgy érezzük, hogy hátba lőttek minket… Nem tudom, tudja-e, hogy régi cimborája volt az, aki ez év elején miniszterként gerinctelenül asszisztált a magyar egyetemisták átveréséhez tandíj- keretszám- és röghözkötés-ügyekben? (Igen: ez volt az az eset, amikor Orbán Brüsszelből megüzente, hogy „három nap alatt új felsőoktatási koncepciót dolgoz ki”.) Ő volt az, aki szelektált a hallgatói érdekképviseletek között: „Te legitim vagy, bejöhetsz (HÖOK), veled tárgyalunk, veled meg (HaHa) nem…” Mindezek valóban szép, a „diktatórikus rezsimek” minisztereire egyáltalán nem jellemző attitűdök, ugye? Ha tudta, igazán nem értem, mégis, mindezek ellenére is, miért tartotta érdemesnek Balog Zoltánt arra a kitüntetésre, amit XVI. Benedek is megkapott? Az nem elégséges érv, hogy „a szép, antikomcsi múltja”, vagy éppenséggel a „pártállami diktatúra alatt végzett ellenzéki-egyházi tevékenysége okán”, tekintet nélkül arra, hogy ki-mi ma, ebben a pártállami diktatúrában Balog Zoltán, hiszen ezzel az erővel (poszthumusz) akár Horthy Miklós is megkaphatná a plecsnit az I. világháború alatti hősies haditengerésztiszt-múltjára tekintettel – vagy éppen Rákosi Mátyás, mivel (a későbbi) Horthy alatt harcolt a szabadságért…

Nem tudom, Herr Gauck, mit tud arról az „új diktatúráról”, ami mostanság szépen izmosodik Magyarországon – többek között épp a Balog-féle szolgalelkű figurák készséges közreműködése által, akik így, felülről terjesztik el a diktatúra iránti simulékonyságot? Talán olvassa erről a saját külügyminisztere nyilatkozatait4. Hogyan is fogalmazott, három másik EU-s kollégájával közösen: „Európai projektünk hitelessége attól függ, megfelelünk-e a saját magunk által felállított mércének”. Nos, ezután kissé hiteltelenebbül emelheti majd fel a Szövetségi Köztársaság nevében a szavát a demokrácia és a szabadság nevében – mert bármikor elő lehet venni Balogot és az ő Nagy Érdemkeresztjét, amely, bizony, elsuhant e mérce alatt!

…Mi, magyarok előbb-utóbb ezt az „aktuális” (és most Ön által Balog képében kitüntetett?) diktatúrácskánkat is legyőzzük – remélem, majd mehetünk Önhöz akkor vállszalagos keresztekért a Bellevue-palotába5 Csak nem tudom, lesz-e hozzá gusztusunk…

 

 

 

1 A tudósításokban a kitüntetés a második, ill. a harmadik legmagasabb német érdemrendként szerepel, ám a valóságban ez a negyedik a rangsorban – ld. itt: http://de.wikipedia.org/wiki/Verdienstorden_der_Bundesrepublik_Deutschland

2 A „problémás” díjazottakról és tevékenységükről, íme, egy lista:

  • Szaniszló Ferenc, akiről Balog miniszter „nem tudta”, hogy hosszú ideje egyfolytában zsidózik-cigányozik és a legfaszább összeesküvés-elméletekkel áll elő.
  • Petrás János, a Kárpátia együttes frontemberét, a Magyar Gárda Induló szerzője, aki koncertjein teszi ugyanazt, mint Szaniszló az Echo TV-ben.
  • Bakay Kornél történész, aki 2003-ban „Horthy katonái – Szálasi nyilasai” címmel szervezett kiállítást, 2004-ben pedig „alternatív általános iskolai történelem tankönyvsorozatot” indított, amelyben többek között kétségbe vonja a darwini evolúciós elméletet, az őskori barlangfestményeken magyar rovásírást vél felfedezni, a magyarságot a hunokkal, szkítákkal, sőt a kelta, etruszk, görög népekkel rokonította, Jézust pedig nem zsidónak, hanem pártus hercegnek tartja, a zsidókról pedig kijelentette, „mindig feszültségben éltek a többi néppel”, és például a középkori rabszolga-kereskedelmet is a zsidóknak tulajdonítja.
  • Bagdy Emőke szakpszichológus, aki károsnak tartja a házasság előtti szexet, az élettársi kapcsolatokat és a nem heteroszexuális viszonyokat. (Tévedések elkerülése végett: mindezt ma, a XXI. században és nem a XIX. századi Angliában hirdeti…)

3 A kitüntetés hivatalos indoklásából származó idézetek forrása: http://www.budapest.diplo.de/Vertretung/budapest/hu/04__Pol/Bilaterale__Beziehungen/130528__Balog__Verdienstorden.html

4 Erről ld. pl.: http://hvg.hu/vilag/20130308_Level_Barrosonak_negy_EUtag_szigorubb_bu

5 Bellevue-palota: a német szövetségi elnök rezidenciája Berlinben - http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Bellevue

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr845336065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savanyujóska 2013.05.30. 16:43:51

Ha a magyarok nem állnak ki saját magukért, akkor miért szkanderezzenek értünk a németek Orbánékkal? Látják, hogy nem verték be egyetlen Fidesz trafik ablakát sem, nincsenek tüntető tömegek, sztrájkoló szakszervezetek, nem zuhan a párt népszerűsége, és ebből nem tudnak más következtetést levonni, mint azt, hogy az Orbán kormány legitim, a magyarok többségének támogatását élvező kormánya Magyarországnak. És ha nekünk ez így jó, akkor jó a németeknek is. Addig persze, amíg az ő érdekeiket nem sértik. De egyébként belföldön nagyjából azt csinálnak, amit akarnak, és amit mi, hülye birkák megengedünk nekik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.30. 20:11:06

Szép tőled, hogy szembe tudtál nézni "a németekkel" is. Az érdekelne, vajon mennyire kellett a kitüntetéshez a Bundeskanzlerin hozzájárulása. Mert, ha igen, akkor természetesen még nagyobb a baj. Savanyúnak igaza lehet sajna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.05.30. 20:23:35

Ja és még:
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése szerint nincs szükség a monitoring eljárásra.
süti beállítások módosítása