2013.05.02. 17:09 Szerző: Cincinnatus

Ki csináljon itt politikát?

 

orbánat.jpg„…Valami olyasféléket beszélt, hogy a jog és az igazság kéz a kézben haladnak; egyáltalán, ragyogó körmondatokat vágott ki az igazságos bíráskodásról, a justizmordokról, s általában minden elképzelhető dologról, ami a nyelvére jött, mert a tegnapi mulatság után iszonyatos kaccenjammerje volt, s ezért ki kellett beszélnie magát.”

Jaroslav Hašek: Švejk 1923

 

Magyarországon sokat és sokan beszélnek jogról, jogállamról, igazságról, szabadságról, jól teljesítő országról-kormányról, pro és kontra… De valahogy az istennek se akar megvalósulni semmi sem ebből a sok beszédből. Magyarországot sokan akarják vezetni – de nem akad igazából senki sem, aki tudná, hogy merre és hogyan kellene és lehetne haladnunk. Persze: sokan állítják azt magukról, hogy ők igenis, tudják – csak épp ha a részletekre kerül sor, akkor csupa zagyvasággal állnak elő. Versenyeznek abban, hogy ki, hogyan, mennyire csökkentsen államilag rezsit – de senki sem mondja ki azt az egyszerű igazságot, hogy egy piacgazdaságban ez így ostobaság és visszacsap. Vannak sokan, akik szerint a demokrácia és a polgároknak adott széleskörű jogok hozzák el a Kánaánt – csak épp arra nem gondolnak, hogy az elmúlt két évtizedben demokrácia volt ugyan, de a Kánaán csak nem közeledett pusztán ettől, továbbá, hogy a polgárjogokkal nem úgy van a dolog, hogy adják azokat felülről: azok akkor keletkeznek, ha a polgárok belátják, hogy meg kell szerezniük azokat a hatalomtól. Vannak sokan, akik „rendet” akarnak, szinte bármi áron – csak épp ezeknek az embereinknek a fejében dúl a legnagyobb rendetlenség, számos „téves kapcsolással”, összeesküvés-elmélettel súlyosbítva. A létüket a politizálásra építők mondják a magukét, függetlenül tényektől, összefüggésektől, valóságtól, társadalomtól – a társadalom pedig csak passzívan elszenvedi ezt. Mindenki hagyja, hogy jöjjön az épp a hatalmat birtokló politikai erő és lecsapolja azt a vérmennyiséget, amely a saját létéhez kell neki. És ezen a helyzeten csak ízlés- és nüanszbeli változást hoz, ha épp változik-változna a „vámpír” személye…

Ma Magyarországot a legerősebb, legelszántabb és legszervezettebb kisebbség vezeti. Ez talán rendben is lenne – hiszen plurális demokráciában az a szokás, hogy nem valamiféle „nemzeti egységkormány” gyakorolja a hatalmat, hanem (időről időre váltakozva) más és más „része” (ún. „pártja”) az adott társadalomnak. De korántsem mindegy, hogy mekkora része ez a társadalomnak. Ha megnézzük, kiknek, a társadalom mekkora és mely részének pártja a Fidesz, akkor azt látjuk, hogy jóformán csak e párt apparatcsikjainak és a „gazdasági holdudvarnak” érdekeit képviseli tartósan és konzekvensen.

Ez nem is lenne baj, ha lennének olyan politikai erők az országban, amelyek ennél sokkal nagyobb tömegeket képviselnének, éspedig úgy, hogy ezzel más, jelentős csoportok, vagy épp az ország hosszú távú érdekeit nem veszélyeztetik. Azonban azt kell látnunk, hogy bármelyik „futó” pártot vesszük is: vagy úgy állnak egy-egy vélemény-/érdekcsoport élén, hogy más csoportokkal súlyosan konfrontálódnak eközben. (Pl.: Jobbik kontra cigányság – de hozhatjuk azt a sajátos példát is, hogy a nyugdíjasokat nagyjából fele- fele arányban magáénak tudható Fidesz és MSZP a „nyuggerérdekeket”, szavazóbázis-megtartási okokból, más, produktív csoportok és pl. a beruházások, vagy az oktatás és innováció rovására preferálja…)

Ami az országban politika címén folyik, az valójában csak a politikai elitek önérdek-vezérelt játéka – hol egymás ellen, hogy egymással szövetkezve. Így ha le is cseréljük az egyik játékost a másikra, azzal nem növeltük a politika társadalmi hasznát, hanem csupán egy másik politikustársaságot segítettünk hozzá a privát haszonhoz. Ráadásul: mára annyira elromlottak a dolgok ebben az országban, hogy immár az sem elég, ha egy „nagyon kártékony” kormányt egy „kevésbé kártékonyra” cserélünk le.  Nem elég az, ha egy minden területen abszolút sarlatánt egy szűklátókörű gazdasági technokratára váltunk. Olyan politikai vezetésre van szükség, amely úgy képes képviselni a társadalom legproduktívabb és (ha nem is politikai értelemben, de gazdasági és innovációs téren) „legprogresszívebb” hányadát képviselni, hogy ezzel „maga után húzza” a társadalom nagy többségét is!

Jelenleg azoknak van Magyarországon politikai képviseletük, akik vagy politikai, vagy gazdasági, vagy ideológiai értelemben „retrográdok”. Vagy egy rég túlhaladott etnicizmus bűvöletében élnek-gondolkodnak és választanak, vagy a szintén reménytelenül elavult etatizmustól várják a saját érdekeik érvényesülését, vagy ábrándos és/vagy rettenetes eszmék hívei, vagy pedig egy olyan társadalom-berendezkedést favorizálnak, amely kasztokkal és tekintélyelvűséggel szeretné biztosítani a „társadalmi békét” – és persze a saját privilegizált helyzetét. De: nincs olyan erő, amely azokat tömörítené, akik eltartják az országot: a középosztályt mindenki csak fel- és kihasználja, de a valóságban magára hagyja. Sőt: igazán annak örülnek a politikusok, ha a középosztály marad olyan, amilyen: atomizált, napi munkájába zárkózó, egzisztenciája megtartásáért küzdő és erre az összes energiáját rááldozni kénytelen. Ráadásul a jelenlegi hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a társadalmi csoport minél nehezebben tudjon önszerveződni: se ereje, se késztetése, se ösztöne, se ideje ne legyen erre – és joga is minél korlátozottabban.

Pedig az a társadalom, amelynek nincs erősen önszerveződő középosztálya, az fejlődni sem képes – a fejlődés motorja ugyanis a középosztály és nem a kormány, az „oligarchák”, vagy akár a „tömegek”, sőt, még csak nem is a „szellemi elit”. A kormány, ha nem tevékeny partnere a társadalmi tudás és elvi kezdeményezőkészség többségét „fejben birtokló” középosztály, akkor csak egy lózunggyár, valós hatás nélkül. Az oligarchátus (magyarán: a nagytőke) bár „tulajdonosi pozícióban van”, ám a gazdasági-technológiai fejlődés és az innováció a nagyvállalatoknál sem a „Big Boss”, hanem a szintén a középosztályhoz tartozó „stáb” tevékenysége. Nélkülük, az ő aktivitásuk nélkül a Nagyfőnök éppoly magányos és tehetetlen, mint amilyennek a „középosztály nélküli” kormányt írtam le az előbb. A tömegek pedig csupán az indulataik, a rövidtávú szükségleteik után nyomulnak, igen kevés tudatossággal – így aki tőlük várja a társadalom és a gazdaság dinamizálását, vagy akár a szellemi megújhodást, az csak csalódhat. A „szellemi elit” pedig tulajdonképpen csak olyan, mint a „magányos kormány” és a „magányos Nagyfőnök”: hiába beszél és álmodik, a társadalom nem úgy fog működni.

Látható: tevékeny és az érdekeit a közéletben, össztársadalmi szinten is hatékonyan képviselni tudó középosztály nélkül „leáll a fejlődés” – és a társadalom is. Magyarország épp azért nem képes fejlődni, mert nincs ott a közéletben a középosztály – és pedig vezető, meghatározó pozícióban!

Persze, ehhez a középosztályt is szervezetté kell tenni – mert ma nem az. Azért nem, mert:

  • ez nem hagyománya a magyar középosztálynak – akárcsak az egész magyar társadalomnak sem,
  • eddig nem volt olyan politikai hatalmi csoportosulás, amelynek érdeke lett volna a hatalom teljesítmény- és versenyalapúvá tétele.

Mostanáig elbotorkált valahogy az ország, azonban ez a botorkálás egyre többeket sodor veszélybe. Rámegy az ország zöme arra, ha marad így továbbra így, elválva egymástól a politikai döntések és a társadalmi érdek.

 

Összefoglalva:

  • Nem lesz elég az, ha egy teljesen önző és dilettáns hatalom helyére egy kevésbé arrogáns, nem annyira nyilvánvalóan pofátlan és gazdasági-szakmai csőlátásban szenvedőt ültetünk. Széles látókörű, tehetséges emberek alkotta politikai vezetésre van szükségünk.
  • Most csak önző, vagy nem működő, vagy ostoba, vagy fantaszta elképzelések mentén van politika az országban. Egyiknek sem lehet haszna.
  • Akik eltartják az országot és akik elvben képesek lennének azt fejleszteni is, ma mindenféle politikai képviselet nélkül vannak, illetve egyetlen politikai erő sem felel meg a hatékony, kompetens, dinamikus, szakszerű, összefüggésekben gondolkodó és cselekvő politikáról és politikusokról alkotott elképzeléseinek. Nincs senki, akiben megalapozottan és visszaellenőrizhetően bízhatnának és aki valóban képes lenne a gyakorlatban is érvényesíteni az érdekeiket, megszerezve és jól felhasználva a politikai hatalmat. A „létező politikai paletta” számukra bizalom-, tudás- és/vagy önbizalom-hiányos. Képtelenség, hogy épp azok ne szólhassanak bele az ország dolgaiba, irányításába, akik a legtöbbel járulnak hozzá annak eltartásához!
  • A mára kiépült „alkotmányos rendszer” monopolizálja a hatalmat az egyik jelenlegi politikai érdekcsoport kezében – így a politikai hatalom megszerzéséhez nem elegendő a passzív várakozás. Közös, szerevezett cselekvéssel kell és lehet átvenni a közélet tematizálását.
  • Sem egy kormány, sem a „gazdasági elit”, sem az értelmiség, sem „a szegények” nem képesek egy aktivizált középosztály nélkül eredményt elérni.
  • Ha el akarjuk kerülni a gazdasági, szellemi és társadalmi csődöt, akkor eszközöket kell teremtenünk ahhoz, hogy azok csináljanak (igazi!) politikát Magyarországon, akik amúgy is a legtöbb dolgot csinálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr995262494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.05.02. 18:25:44

Hát sok szerencsét nektek hozzá fiúk!

Nekem nincs még egyszer 20 évem erre a derpegésre, tegnap döntöttem. A lábammal szavazok.

legeslegujabbkor 2013.05.02. 18:45:48

- Csak mutyimentes pártműködés hozhatja be a politikába a tehetséges embereket, különben maradnak a zavarosban halászók.
- Kliensépítés helyett mérhető teljesítmények talán csak akkor lesznek, ha a hatalom nem ennyire frusztrált.
- Nem lehet csak az aktívakat képviselni, ha széles látókörű képviselőket akarsz, aki ugye minden társadalmi csoport érdekeit figyelembe veszi, de hogy jobban lehetne, az igaz.
- Civil összefogást én is szeretnék.
- Jól elvan itt mindenki anélkül, hogy az aktív középosztály rossz érzései feltűnnének, hisz az a lényeg, hogy adózzon.
- Egy kis szerénység sokat dobna a megítélésen :)

legeslegujabbkor 2013.05.02. 18:53:56

@Husz_János_Puszita:
Kár, hogy te is így döntöttél. Egyre kevesebb jószándékú ember marad itthon, ha másért nem, kalandvágyból.

Husz_János_Puszita 2013.05.02. 19:14:24

@legeslegujabbkor:

Tudom nemes dolog életemet adni a hazáért, de semmi kedvem. Ha megtámadnak fegyveres erők, azért számíthattok rám.

legeslegujabbkor 2013.05.02. 19:40:42

@Husz_János_Puszita: Ha nem baj, akkor ezt a fegyveres dolgot felejtsük el, de majd virtuálisan velünk maradsz:)

kuszkusz1 2013.05.04. 17:09:39

kuszkusz1 2013.05.04. 13:17:02
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/bajnai-gordon-a-rezsicsokkentes-igazsagtalan-402761

Na, ilyenkor mászok tőled a falra, Gordon!

Miért nem vagy némi megértéssel a szerencsétlen, szűkölködő honpolgár iránt aki persze, hogy örül a kisebb összegű csekknek?
Az emberi természet már csak ilyen.
De te ahelyett, hogy ezt megértéssel vennéd tudomásul és csak ezt követően jegyeznéd meg halkan, hogy a gazdaság teljesítőképessége aligha bírja el az efféle örömteli eseményeket hosszútávon, ehelyett mondasz amit mondasz, amit a kutya sem érez kézzelfoghatónak és nem is bízik benne.

Hihetetlen vagy, Gordon!

Egy kis fantáziával mondhatnál igazat is és mégsem utálna meg téged a lakosság óriási hányada.

Na, ami nincs az a fantázia, a kreativitás, a humor, a talpraesettség, az irónia, a bátorság és még hosszan sorolhatnám, hogy milyen tulajdonságok hiányoznak fájón az egész ellenzéki bagázsból.

kuszkusz1 2013.05.04. 17:15:18

Emelkedett lelkivilágomra jellemző, hogy nem ismételtem meg a Haza és Haladás blognál (fentebb) a másutt tett hozzászólásom első mondatát, miszerint:

"Gordon, Gordon de nagy marha vagy te....!"

Ezt csak a Világgazdasághoz írtam oda mert kifinomult, érző lélek vagyok.

eagles 2013.05.05. 11:59:09

Egy ok amiért el kell menni ebből az országból:

www.vasarnapihirek.hu/fokusz/orvos_csak_penzert

Ha egy fideszes polgármester ezt büntetlenül megteheti, a hatalmat gátlástalanul kiszolgáló csinovnyik had segítségével, akkor ugyan így elbánhat a fidesz több tíz-, vagy százezer emberrel is. Ha nem kellő alázattal tapsolnak.
süti beállítások módosítása