2013.02.07. 18:58 Szerző: Đđ

Jóléti rendszerváltás – 2013?

Vezérgúnár.jpg

„Lebewohl, lebwohl mein Schätzelein

tausend Sterne die soll´n Dich grüßen

sollen Dir den Schlaf versüßen

denn ich kann nicht bei Dir sein.”

(„Élj jól, élj jól Kedvesem/ezer csillag, amelyeknek köszönteniük kell Téged/kell, hogy megédesítsék az álmodat/mert én nem tudok nálad lenni.”)

A 40. század nótája – XIX. század 2. fele

 

Volt egyszer, bő tíz éve, hogy az éppen kormányra került MSZP előjött a „jóléti rendszerváltással”: Medgyessyiék „száznapos programjával”. Ez egy, a jövőt előre felélő, viszont „eccerűék” körében nyilván népszerű, osztogató intézkedéssorozat volt, amelyet annak idején a Fidesz is támogatott az Országgyűlésben… Most pedig, mintha a Történelem ismételné magát, a Fidesz kezd „jólét-osztogatásba” ezzel a rezsicsökkentés-ötlettel – és lám: az MSZP lelkiismeretesen visszafizeti az akkori adósságot: mai nyilatkozatában Mesterházy Attila kijelenttette, hogy az MSZP támogatja a rezsicsökkentést! (Erről részletesebben itt, az MSZP honlapján lehet olvasni: http://www.mszp.hu/hirek/az_mszp_tamogatja_a_rezsicsokkentest_de_fenntarthatobb_modot_javasol)

…Hát, itt tartunk, ismét! A magyar politika „élmezőnye” semmit sem tanult 2002 következményeiből: megint elrugaszkodunk a valóságtól, megint fedezetlen és a jövőt felélő „programokat” támogatunk…

A lényeg szempontjából semmit sem ér, hogy az MSZP „fenntarthatóbb módot” javasol a későbbi, további rezsidíj-csökkentésre – hiszen a baj már megtörtént: csináltunk valamit, amit most nem engedhetünk meg magunknak! Hitelt vettünk fel – a saját jövőnktől. Mert hitel az is, ha ma a holnapi többletköltségeket a nyakunkba szabadítva jutunk úgymond „szabadon elkölthető többletjövedelemhez”.

A kormányzatilag elrendelt rezsicsökkentés ellentétes a kapitalizmussal. Amikor nemrég megjelent a Fidesz-kormány ezzel kapcsolatos terve – majd az újabb, „permanens rezsiforradalmat” kilátásba helyező „támadó hullámok” is – számos elemzés jelent meg az elképzelés káros mivoltáról, tényekkel, számokkal. Ezeket most nem idézem, a lényeg: aki ma erre az útra tereli a közszolgáltatókat, az nem törődik a jövővel. (Hogy mi is lesz ennek a következménye a szolgáltatásbiztonság és -minőség terén, illetve a későbbiekben a ma el nem végzett karbantartások, fejlesztések mekkora áremelkedést okoznak majd.) És eleinte úgy látszott, megértette ezt az MSZP is – hiszen még „szemfényvesztésnek” titulálták (joggal!) az egészet és efféle nyilatkozatok hangzottak el tőlük: http://mandiner.hu/cikk/20130112_mszp_populista_szemfenyveszes_a_rezsicsokkentes

…Most akkor az MSZP úgy döntött, hogy asszisztál a szemfényvesztéshez? Nyilván azért, mert részesülni akar a „trükk” népszerűség-növelő hatásából – pontosabban: nem akar népszerűtlenné válni azáltal, hogy - nem törődve kellően nem tudatos, az összefüggéseket át nem látó támogatóival - őszintén beszél a rezsicsökkentés káráról.

Komolyan mondom: szánalmas. Ha valamire nincs szüksége az országnak, az egy populizmusra hajlamos váltópárt. Úgy látszik, mégsem voltak légből kapottak a múlt évi értesülések arról, hogy az MSZP kampánystratégiájában komoly szerepet szánnak az ígérgetésnek… Pedig hogy tagadták! De hiába: ez van a vérükben: azt hiszik, hogy „nem engedhetik meg maguknak a bátorságot” – pedig csak arról van szó, hogy ők maguk gyávák

Tudhatnák – vagy ha ők nem, akkor a sok okos tanácsadójuk – hogy gyáva politikus hatalmat még nemigen szerzett. A siker azoké, akik képesek átvenni a tematizálást az épp regnáló kormánytól és a maguk témáit bevinni a köztudatba… Persze ehhez saját témák kellenének, az meg nincs – és tehetség(ek) se ahhoz, hogy legyenek ilyenek.

…Ha már a szocik szeretnének javítani a legelesettebbek helyzetén, akkor inkább adnák oda nekik a 2014-es kampányra féltetett pénzt – mert azt a hatalom megszerzésére elkölteni teljesen meddő vállalkozás lesz így!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr595068118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdelkader 2013.02.08. 06:10:57

Hm..„fenntarthatóbb módot” javasol.
Legyen:"megtartható módon"így már"csak"annyi kérdés marad mit hagynak meg,mi marad a FideSSdúlás után.

kuszkusz1 2013.02.08. 06:50:12

Kedves Đđ!

Azt kívánni egy politikai párttól, hogy ne helyeselje a lakosság terheinek csökkentését egy kissé merész ötletnek tűnik.

Pláne mivel megszokott - kötelező?! - módon megjelenik az írásodban a néplenézés:
"..a jövőt előre felélő, viszont „eccerűék” körében nyilván népszerű, osztogató intézkedéssorozat..."

Tudod, kedves Đđ, valamivel több tiszteletet bírnék érezni az itteni blogírók iránt, ha:

A mélyen tisztelt SZDSZ nem nyúlt le volna milliárdokat, ha nem hozott volna létre az általa birtokolt minisztériumok mögött baráti háttérintézményeket, baráti státuszokkal, baráti bérezéssel, baráti tanácsadással, baráti milliárdokkal a haveri körnek az Aranyökörben.
Ha a mélyen tisztelt SZDSZ nem lett volna pökhendi és pimasz, ha nem azt tartotta volna élete főcéljának, hogy megalázza a koalíciós partnerét, ha nem lett volna boldog ha a közös kormány főjébe belerúghat.
Ha nem fennhéjázott volna, nem lopott volna - Tocsik úgy, cicabogár, Tocsik ügy, Budai Gyula SZDSZ-hez nagyon közeli vállalkozó, Kóka Strabaq János, Hunvald-ügy amelynek elsőrendű vádlottja Gál Gyula SZDSZ (nyolc évet kapott) és még további két SZDSZ-es gazember is szerepelt a "Hunvald" ügyben, amelynek a névadója csak másodrendű vádlott volt, de hála az SZDSZ-es médiákoknak csak a szociról híresült el az ügy. Hozzam ide a HVG cikkét amelyben három! fénykép szerepel a szociról és egy sem az SZDSZ-es fővádlottról, illetőleg ki van satírozva a képe? Akarod látni a cikket? Megvan!

Mire vágsz föl, édes úr?
Horn Gáborra, Horváth Ágicára?

A szívednek nyilván kedves SZDSZ milliárdokat síbolt ki a költségvetésből, mert az nekik járt - az nem volt a jövő felélése, mi?

Csak az az, ha a boldogtalan és felettébb szűkölködő lakosság örül annak, ha kevesebbet kell fizetnie. Az bezzeg az 'eccerűség' netovábbja, mi...?!

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 14:46:31

Nem szánalmas, hanem tragikus. Ránk nézve.

Mekkora egy tragikomédia már, a frakció megkéri a kormányt. Persze. Orbán kiadta az ukázt, mit kérjen a frakció. Egyetlen okos értelmiséginek sem tűnt fel, miről ment a vita Gyulán. Arról, hogy ki állja a cehet, az önkormányzat vagy az adófizetők. Fogadok nagy tételben az utóbbira.

Remélem nagy pofára esés lesz és elzavarják a Fideszt jövőre. Abból talán tanul a magyar politikus.

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 14:48:01

@kuszkusz1:

Most komolyan az SZDSZ az érdekes, miközben rohanunk a vesztünkbe? Halottakról jót vagy semmit.

kuszkusz1 2013.02.08. 15:10:34

@Husz_János_Puszita:

Az "eccerűt" nem bírtam elviselni. Hát persze, hogy örül az a nyomorult, hogy kevesebbet köll fizetnie...ki az aki nem veszi ezt jónéven még akkor is ha tudja, hogy mézesmadzag az egész.

Elvárni a boldogtalan párától, hogy keseregjen amiért kisebb a számla...hát erre csakis egy eszdéeszes képes.

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 15:21:48

@kuszkusz1:

A politikustól várom el, magyarázza el egyszerű szavakkal, miért nem lehet 10 Ft-ból 20-at elkölteni.

Đđ 2013.02.08. 15:46:55

@kuszkusz1:

Mi közöm nekem az SZDSZ-hez? Még jó, hogy rögtön le nem zsidóztál!:-)

Amúgy, mivel 2000 vége óta foglalkozom intenzíven és hivatásszerűen a kelet-közép európai, azon belül pedig a magyar politikával, pontosan tudom, hogy a 2002-2009 közötti időszakban (amikor az SZDSZ kormányzott országos szinten is), melyik párt mekkora összeget lopott volumenében. meglepő talán számodra, de ebben is a Fidesz vezetett, hiszen 2006. őszétől ő volt az önkormányzatoknál jelentős többségben, márpedig a magyar politikai korrupció nagyobb része az önkormányzati szférát érinti. A Fidesz után jött az MSZP, az SZDSZ pedig „csupán” leginkább a budapesti önkormányzat(ok)ban és csupán a másik kettő mögött összegszerűségében messze lemaradva, harmadikként. Hol volt Puch László és Simicska mögött Mesterházi Ernő? Sehol…:-)

Persze, az a „kis rész” is, amit az SZDSZ tett el, bűnös és a közösséget károsító volt – de ne nyald már be, kérlek, a Magyar Nemzet/Magyar Hírlap páros, no meg a Hír TV/Helyi téma (Vitézy-klán) kombó szövegét arról, hogy az SZDSZ milyen korrupt volt. Mindezek a szövegek ui. csak arra voltak jók, hogy:
1. Eltereljék a figyelmet a Fidesz (oly sokszor az MSZP-vel közös) korrupciójáról, ill. államipénz-lenyúlásairól.
2. Szalonzsidózzanak egy kicsit a jobber-szimpatizáns szavazóbázisuknak.
3.
Amúgy igaza van Husznak: most nem az évekkel ezelőtti disznóságokon kell morogni – van fontosabb dolgunk is: megteremteni egy modern, sikeres politikai erőt. (Amelynél persze olyan belső, automatikusan működő antikorrupciós rendszereket kell eleve beépíteni a szervezetbe, amelyek kizárják a korábbi „pártfinanszírozósdikat”!)

…Most pedig „eccerűékről”: szerinted mit tenne a német „eccerű polgár”, ha mondjuk Merkel most, hogy szeptemberben választások lesznek, azzal állna a Bundestag elé, hogy „csökkentsük 10%-kal a lakossági gáz- és villanyárat!”? Elmondom neked: megrémülne, hogy a Kanzlerin bizonnyal kikészült idegileg, hogy ilyen megalapozatlan döntést akar hozatni! És nem örülne az „ingyenpénznek”, a „jólétnövelő intézkedésnek”, hanem felháborodnak, hogy rövidlátó hülyének akarják őt nézni! És ha az SPD (az ottani MSZP) támogatná a rezsicsökkentést, valszeg ősztől egy FDP-Grüne koalíció vezetné Németországot…:-)

Figyelj: amikor én „eccerűt” írtam, akkor az azt jelenti, hogy „nem kellően tudatos”, „megvezethető”, naiv”, „tudatlan”, stb… És nem „lenézem” ezeket az embereket, hanem:
1. Felhívom arra a figyelmet, hogy micsoda veszélyeket jelent az ország jövőjére nézvést meglovagolni és kihasználni az ő tudatlanságukat.
2. Azt akarom, hogy olyan kormány jöjjön, amely feladatának érzi az ő felvilágosításukat, a választói tudatosság, az alapvető gazdasági ismeretek szintjének növelését – mert ezek nélkül nincs se demokrácia, se sikeres gazdaság. Ezek híján lehet olyan baromságokkal traktálni és hergelni a jónépet, hogy „A bankok tisztességtelen szerződései miatt vannak bajban a CHF-hitelesek!”.
3.
…Egyébként tudod, mi volt a szabaddemokraták legnagyobb bűne? Az, hogy úgy nem gondoltak arra, hogy itt nincs demokrata mentalitás – tehát „kődemokrata politikát” és jogállamot se lehet úgy csinálni, mintha lenne.

Végezetül pedig álljon itt egy EU-s összehasonlítás az energiahordozó-árakról – amiből láthatod, hogy egyáltalán nem kirívóan magasak azok:
www.portfolio.hu/vallalatok/energia/a_magyar_energiaarak_korantsem_magasak_europaban.177740.html

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 16:06:57

@Đđ:

No, legyünk tárgyilagosak. Olvastam egy tanulmányt, miszerint a bankok kb. 60%-ban ludasak, a kockázatos hitelekkel, ami kockázatot egy az egyben az ügyfélre próbálnak hárítani. A maradék 40%-on osztozik a polgár és az állami szabályozók. Ne essünk mi is abba a hibába, csak fehér és fekete létezik.

Đđ 2013.02.08. 16:33:14

@Husz_János_Puszita:

Én meg olyat olvastam, hogy 100%-ban a bankok - meg a biciklisták - hibája!:-)

Figyelj már: ott volt a szerződésekben, hogy változhat a forintban számolt törlesztés? Igen! Akkor?

Azt írod, legyünk tárgyilagosak - hát legyünk! A Zemberek ("eccerűék", ahogy a posztban írtam) valahogy akként fogták fel a 2000-es évek elején az akkor épp "olcsó" CHF-hitelt, mint Megyó száznapos osztogatását: egyfajta "szociális juttatásként". A bankok nem voltak tisztességtelenek, pláne nem "hibásak", vagy "bűnösök" - csupán kapitalisták. Igaz: ezt sokan önmagában is bűnnek tartják eccerűék és az őket kihasználó politikusok közül.

…De van egy másik történet is: ez pedig a bankok magyarországi helyzete a '90-es években - ez is megér egypár szót! És itt találjuk meg a bankok hibáját, ha azt nagyon keressük.

A bankok közül néhány ui. már a rendszerváltás előtt, a kétszintű bankrendszer létrejöttekor közeli politikai kapcsolatokat ápolt – és ezek folytatódtak az „újabb garnitúrákkal” is. Ebben az ország legnagyobb bankja, az OTP járt legelöl (A Postabank, vagy pláne a K&H csak inasok voltak Csányisanyibácsi mögött. Princz Gábor pl. épp abba bukott bele, hogy be akart előzni Sanyibának!) Mindenek előtt az OTP volt az, amely – cserébe a pártfinanszírozásért – kialakított egy olyan pozíciót a mindenkori politikai hatalom/döntéshozók és a bankszféra között, amely lehetőséget adott arra, hogy egészen a 2000-es évek második feléig, a válság beköszöntéig (úgy 2008-ig) a magyar bankok jövedelmezősége a legmagasabb legyen Európában, ill. (a csatlakozás után) az EU-ban. (A magyar piacon lévő kb. 50 bank pedig választhatott: vagy követi az OTP-t a lehetőségek kihasználásában és maga is extraprofitot realizál, vagy ha nem teszi ezt, akkor lemarad a piaci versenyben, hiszen jóval kisebb erőforrásokat tud akkumulálni a terjeszkedéshez. Egyébként az OTP maga a banki piac felét lefedte, így a többi bank gyakorlatilag csak követő üzletpolitikát tudott folytatni…)

A politika, cserébe a bőkezű támogatásért, amelyben a bankok, mindenek előtt az OTP részesítette, „elmulasztottak” meghozni bizonyos alapvető, a bankok extraprofitját ésszerű korlátok között tartani hivatott szabályokat… És amikor Orbánék elindították a devizahitelezést, a bankok itt is elmentek a lehetőségeik határáig… De ez nem jelenti azt, hogy az ügyfél ne kapott volna írásban tájékoztatást a dolog kockázatairól. A bankok, mint minden kapitalista, elmentek a határig, de törvénytelenül nem jártak el.

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 16:52:48

@Đđ:

MNB vagy PSZÁF tanulmány vagy valami ilyesmi volt ( Pénzcentrum talán? Nem emlékszem ).

Nem vitatom az igazadat, de most nem erről beszélek. A jó kapitalista nem folytat öngyilkos üzletpolitikát. Tele vannak a portfóliók hitelekkel, amit soha nem fognak viszont látni, ami legyen az ő bajuk, de nem az. A tömeges bedőlés az ország pénzügyi rendszerét, a gazdaság egészét fenyegeti.

Még egyszer: nem azt mondom, hogy a politika és a polgár nem felelős. Nekem volt árfolyamnyereségem devizahitelen, hihetetlen, de nem siettem befizetni állam bácsinak.:D Direkt előkotortam a régi szerződésem, külön lapon 16-os betűmérettel figyelmeztettek az árfolyamkockázatokra, külön aláírtam.

Hagyjuk, nem akarom újraéleszteni a devizahiteles baromságot, több ezer oldalt teleírtak már vele a neten. Megtörtént ami megtörtént, most már írhatna valaki egy nekrológot a forinthitelesről is.

legeslegujabbkor 2013.02.08. 17:18:28

@Husz_János_Puszita:
A poszt éppen arról szól, hogy ne ígérjünk olyat, amiből később nagyobb baj lesz, mintha nem ígértünk volna semmit. Ez nagyfokú előrelátást és önmérsékletet feltételez egy politikustól.
És pont ezt a felelős magatartást keresed az üzleti élet szereplői között (amibe nemcsak a hitelt adó, hanem a hitelt felvevő is beletartozik)
Te elvárod a banktól, hogy fogja vissza magát előre alig látható kockázatok miatt, amikor éppen fut a szekér.
Szerintem egy politikusnál, most éppen az Mszp-nél, sokkal inkább feltétel a pillanatnyi haszon helyett (ami később szinte biztos, hogy ellenkezőjére fordul), valamiféle távlati, visszafogott, nem kockázatokra építő gondolkodás.
"A politikustól várom el, magyarázza el egyszerű szavakkal, miért nem lehet 10 Ft-ból 20-at elkölteni." Ez valóban jó lenne.

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 17:33:02

@legeslegujabbkor:

A racionalitást keresem, de nem lelem. Szólj ha megtalálod.:D

legeslegujabbkor 2013.02.08. 17:42:13

@Husz_János_Puszita:
Néha feledkezz el róla, és szállj Matolcsyval, meg Mesterházyval :)
Na jó, velük talán nem kellene, de engem nem zavar, ha valaki álmodozik, csak legyen valóságalapja.

Đđ 2013.02.08. 17:47:26

@Husz_János_Puszita:

Herr Óberlajtnant, ich melde mich gehorsam!:-)

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 17:54:25

@legeslegujabbkor:

Oké ha szerzel valami tuti cuccot hozzá.

legeslegujabbkor 2013.02.08. 18:08:14

@Husz_János_Puszita:
És megalakítjuk a FÜPÁR-t (füvezők pártja)
Na eszembe jutott egy még jobb: OPART
Még ráadásul külföldiül is hangzik, és az alapját előállíthatjuk itthon is! (ópiumszívók pártja)

Husz_János_Puszita 2013.02.08. 18:10:33

@legeslegujabbkor:

Nem jó, ők valami hallucinogént szedhetnek.

legeslegujabbkor 2013.02.08. 18:43:07

@Husz_János_Puszita:
Betiltják a blogot, ha most leírjuk, hogy melyik dél-amerikai országgal van gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatu(n)k, különben is most minden politikus és gazdasági holdudvaruk Ázsia felé utazgatott.
Bár a Dalai Láma 2010-ben kinevette a dobogókői szívcsakránkat, de mi nem adjuk fel. Lehet, hogy néhány pénzügyi ajánlat miatt már áttértek a buddhizmusra csak mi még nem tudjuk?

Đđ 2013.02.08. 18:58:18

@legeslegujabbkor:

Fűpárt már (majdnem) van: a Juhász-féle Milla!:-)

legeslegujabbkor 2013.02.08. 19:19:43

@Đđ: Tényleg, majd csatlakozik hozzájuk ez az egyházi vagyontalanságot hirdető reformer, ha sok politikusi mellébeszélést és ígérgetést kell még hallgatnia.

kuszkusz1 2013.02.09. 06:36:22

@Đđ:

Kedves Đđ!

Engem soha nem érdekelt, hogy valaki zsidó-é, hottentotta, cigány, vagy busman.
Az viszont igencsak, hogy az illető hülye-é, avagy nem, tisztességes-é, avagy tisztességtelen.

Kedves ötlet tőled, hogy át akarsz passzírozni a jobboldalra, de az ötlet teljes egészében nélkülözi az újdonság varázsát.

Írjál olyast ami nem tetszik a kuncsaftnak és máris a politikai ellenfél reprezentánsa vagy!

Kisapám, engem már a Kapcsolat hu.-n kineveztek Orbán kémjévé, sőt egyszer a Jobbik szálláscsinálója is lettem, te már nekem nem tudsz újat nyújtani.

Kedves Đđ, te az SZDSZ mentalitását tükrözöd még akkor is ha szervezetileg - esetleg - soha semmi közöd nem volt hozzájuk.

Az SZDSZ pedig egy nárcisztikus, emeszpé és néplenéző társaság. Ezért nincsenek sehol. Már 1989-ben átverték az általuk lenézett lakosságot a négyigenes népszavazással amelynek első három kérdése fals volt - már elintézett dolgokra vonatkozott - és csak a negyedik Pozsgay Imre kipaterolása a közéletből, na ez volt az igazi. Azt a Pozsgayt kellett kirúgni aki segítette az ellenzéket...de hát az SZDSZ soha nem ismerte a tisztesség fogalmát. Mondjak példákat...?

Az SZDSZ-t megalakulása pillanatától, nem már előtte, átitatta az értelmiségi gőg, amely a Kádár-rendszer demagógiájának visszahatásaként keletkezett.
Az elmúlt átkosban a "munkás" volt piedesztálra helyezve, ami hát valljuk bé - egy marhaság volt. A kétkezi munkásnak talapzatot ácsolni, a diplomást meg utánfutónak kinevezni...hát igen, szegény szocializmus bele is pusztult a hülyeségbe, nem kár érte.

Hogy miért fontos ez, most? Az SZDSZ mint párt halott, de a mentalitása él és virul. Pl.itt és most.

Márpedig egy új politikai erőnek - ha jó és sikeres akar lenni - nem szabad két nagyon súlyos és általános hibát elkövetnie.

Az egyik a néplenézés eszméje, mentalitása és gyakorlata. Bajnai Gordon is át van itatva ezzel - bukik is szépen. Ha akarod mondok példákat erre nézve.

A másik nagyon fontos terület: a cigány etnikumra vissza kell helyezni azt a felelősséget a saját sorsukat, mentalitásukat, életvitelüket illetőleg és amelyet hülye politikusok - az SZDSZ-szel az élükön - negédesen levettek róla és rálőcsölték azt a többségi társadalomra. Bajnai Gordon szintúgy híve ennek az elképesztő baromságnak.

A Jobbiktól a cigánytémát el kéne venni - ők egészen jól látják a helyzetet és van vér a pucájukban ki is mondani, de ezzel az Jobbik erényei be is fejeződtek. Az igazságérzetükben nem bízom, intézkedési jogkört nem szabad kapniuk. Márpedig a cigányterrortól sújtott vidéken rájuk fognak szavazni. Arról nem is beszélve, hogy minden más kérdésben borzalmasak, beleértve az antiszemitizmust és minden mást.

kuszkusz1 2013.02.09. 06:47:55

@Husz_János_Puszita:

Összekeversz két dolgot: a politikus feladatait és a boldogtalan honpolgár érzelmeit.

Igen, a jó politikus nem hoz demagóg döntéseket és nem kétséges, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége nem indokolja a rezsicsökkentést.

Ez a dolog egyik része.

A másik. Bármennyire is igaz az első megállapítás, abból nem lehet arra következtetni, hogy a boldogtalan kuncsaftnak - amint meglátja, hogy kevesebbet kell fizetnie pl. az áramért - azonmód el kell keserednie és protestálnia a kormánynál, esetleg tüntetnie kéne a magasabb számlákért.

A jó kormány normális intézkedése - az egyik dolog, a kuncsaft érzelmei a számla láttán egy másik dolog. Ha nem engedsz ennyi szabadságot a boldogtalan népeknek, ha nem vagy annyira megértő és toleráns, hogy természetesnek vedd a pillanatnyi örömöt és megkönnyebbülést akkor doktríner igényeid vannak a lakossággal szemben. Akkor Te egy eszdéeszes vagy - ez a létező legnagyobb sértések egyike ami tőlem telik.

kuszkusz1 2013.02.09. 07:24:31

Asszem a kedves Đđ-én még rugózom egy kicsit mert még két olyan blődséget is leírt - a felsoroltakon kívül - ami nem hagy nyugodni.

Az egyik:

"Azt akarom, hogy olyan kormány jöjjön, amely feladatának érzi az ő felvilágosításukat, a választói tudatosság, az alapvető gazdasági ismeretek szintjének növelését – ..."

Itten az eccerűkeről van szó.

Ez pontosan az a hiba amit a Bajnai is elkövet - aki elmulasztotta és elmulasztja megnyerni magának a lakosságból azokat akiket lehet, fittyet hány a szimpatizánsaira - ehelyett felimbolyog egy képzeletbeli katedrára és az ujjait tanárosan billegtetve népnevel. Felhívja az eccerűek figyelmét a fideszes dévajságokra, felvilágosítja őket arról, hogy a Viktor nem fenékig tejfel abban a hiszemben hogy a népek a homlokukra csapnak és katartikus megvilágosodáson mennek keresztül...mert eddigelé nem is sejtették, még csak nem is gyanították, hogy a Viktor galád...de jó, hogy jött a Gordon és megmondta nékik....

És már megint itt vagyunk a felvilágosító-népnevelő eszdéeszes attitűdnél amelyet azután mártíriumba torkollik, mer' én ezeknek hiába mondom, én ezekér' a lelkemet teszem ki de hát ezeknek hiába...gyöngy vagyok én a disznók elé szórva....

Egy dolog megy ki az én Gordonom fejéből(is): a népek arra hallgatnak aki nem mulasztotta el megalapozni az ő politikusi tekintélyét, aki szót tudott érteni azzal a lakossággal amelynek a bizalmára és szavazataira számít. Ha ez a bizalom/tekintélyesség nincs meg akkor ott vagyunk ahol Horváth Ágica eszdéeszes csodafegyver az egészségügyi reformmal.

A szóértés alatt nem populista marhaságokat, nem torgyánizmust és nem orbánizmust értek. Lehet ezt jól is csinálni, lehetne.

A másik:
"…Egyébként tudod, mi volt a szabaddemokraták legnagyobb bűne? Az, hogy úgy nem gondoltak arra, hogy itt nincs demokrata mentalitás – tehát „kődemokrata politikát” és jogállamot se lehet úgy csinálni, mintha lenne."

Ez nem így van. De - tegyük fel, hogy mégis.

A dolog önmagában ellentmondásos. Egy politikai pártnak alapvető feladata a reális állapotfelmérés. Ha erre képtelen, ha rózsaszín álmokat kerget - a kedves Đđ erre utal - akkor ez már önmagában jelzi a párt impotenciáját. Nem a való viszonyokhoz igazodni, nem arra reagálni - hát ez nem egy politikai erő mártíriuma, ez az ostobasága.

De - a kedves Đđ - helyzetértékelése az SZDSZ "legnagyobb bűnéről" alapvetően téves.

Husz_János_Puszita 2013.02.09. 12:50:00

@kuszkusz1:

Szerintem tévedsz. A Progblog -és én is- általában nagyon is tisztában van az emberi motivációkkal, az SZDSZ prominenseivel ellentétben. Talán ezt véled lenézésnek.

A felvilágosítás a legfontosabb feladata az elitnek, a szocializmus 50 éves agymosása után. Amíg élnek a régi beidegződések, amíg az ország 80%-a kapitalizmus ellenes, nem tudunk előre lépni.

kuszkusz1 2013.02.09. 15:11:18

@Husz_János_Puszita:

A "felvilágosítást" csak olyan politikai és egyéb tényezőktől fogadják el az emberek akit tisztelnek és szeretnek.

A lenézés, a semmibevevés viszont átjön a rivaldán...és akkor a politikus pofára es még akkor is ha Bajnai Gordonnak hívják.

Nézd meg a példa reciprokát: Orbán mindent le tud nyeletni a híveivel, mert erős érzelmi kötődést volt képes létrehozni a híveivel. Alantas, hamis és sikeres eszközökkel hiteti el az övéivel, hogy "egy vérből vagyunk, ti meg én".

A Gordon százszor tisztességesebb és tehetségesebb, de ő az ország és a lakosság ideáját szereti. Az összlakosság iránti felelősségérzet hozta vissza, de mivel nyilvánvalóan irtózik a hús-vér választóktól - konkrétan: hülyéknek nézi és semmibeveszi őket - ezért pótcselekvéseket produkál és olyan akadályoknak fut neki amelyek még nem aktuálisak.

Neki szimpatizánsokat kellene szerezni, szimpatizánsokat kellene szerezni, szimpatizánsokat kellene szerezni...és meg is kellene tartani őket. Rendes, normális eszközökkel, mert úgy is lehet.
Csak így lenne képes az erő pozíciójából tárgyalni a felekkel, a többi párt vezérkaraival.

Rosszul fogja fel a helyzetet, rossz válaszokat ad és ezért úszik el a lehetőség a kormányváltásra a Gordonnal.

Husz_János_Puszita 2013.02.09. 15:46:23

@kuszkusz1:

Értem amit mondasz, de én egyáltalán nem érzem lenézésnek, amit ő képvisel. Saját önbizalom tájékán kell keresni az okot, ha valaki úgy érzi. Szerintem.

Az elnök-vezérigazgatótól sem azt várom, hogy vállon veregessen, ha részvényes vagyok. Azt várom tőle, értsen ahhoz, amit csinál, hogy minél több legyen az osztalék.

kuszkusz1 2013.02.09. 20:02:55

@Husz_János_Puszita:

Márminthogy nekem nincs önbizalmam, azért gondolom, hogy a Gordon lenézi a híveit?

Erre gondolsz?

Nem hinném, hogy ez így lenne.

Bocs, de a példa nem jó. Egy elnök-vezérigazgatónak nem szimpatizánsokat kell keresnie, neki vannak munkatársai.

De egy szabadúszó politikusnak nincsen az égadta világon semmije, ő azért és addig van a placcon ameddig vele emberek szimpatizálnak.
Ha a szimpátia megszűnik akkor a politikus is megszűnik politikusnak lenni.

Mi tehát fontosnak kellett volna hogy legyünk a Gordonnak, de felénk se nézett.

Ezen felül nem vagyok képes azt érezni, hogy jó amit csinál. Populista marhaságai vannak.

Torkig vagyok.

Husz_János_Puszita 2013.02.09. 20:45:16

@kuszkusz1:

Szerintem meg jó a példa. Bíznom kell az Rt-ben, a profizmusában ahhoz, hogy megvegyem a részvényét. Tudnom kell egysmást a cégről, célt kell érjen a marketingje. A különbség annyi, hogy a politikus maga a "termék", amit el kell adni.

kuszkusz1 2013.02.10. 06:12:52

@Husz_János_Puszita:

Bízol ameddig képes vagy bízni. Ez nem gond, ha az Rt. és a vezérigazgató olyan amilyennek lennie kell.

De mi van ha nem olyan?

Erről első kézből van élményem mivel hónapokig áltattam magam azzal, hogy a Gordon jó.
Mármint ebben az új szerepkörben. Illetve....talán most pillanatnyilag nem olyan jó, de alapvetően mégis...legalábbis képes rá...és mindjárt jó lesz csak egy kis türelem kell hozzá...

Amikor 2009-ben miniszterelnök lett és kiderült, hogy nem ír blogot fellélegeztem...nem fecsegett, nem cseverészett, nem értekezett arról különféle tévéstúdiókban, hogy őtet mennyire elnyomja a maszop, hogy ő egy mártír aki a szívét-lelkét, de hát az a hülye pártja....
Gordonom felhúzta a könyökvédőjét és csöndesen nekilátott rendbe tenni azt a katyvaszt amit Gyurcsány maga után hagyott. És sikerült is neki. Oszkó közlése szerint egy hét alatt megvolt a kormányprogram amit végre is hajtottak...milyen érdekes, hogy a Gordon szót tudott érteni azzal az MSZP-vel amellyel a Gyurcsány képtelen volt...talán azért mert nem gyalázta őket éjjel-nappal és nem hányta rájuk a sarat.

De ez a múlt. Most nem miniszterelnök, de úgy viselkedik mintha még az lenne. Fejesekkel, vezetőkkel tárgyal, velük akar zöldágra vergődni miközben nincs mögötte a kormányzati hatalom, nincs mögötte apparátus, frakció - nincs mögötte semmi csak a légüres tér.

Amelyben az őt elismerő, szerető, támogató szimpatizánsok sokaságának kellene lennie. Ama boldogtalan lakosság jelentős hányadának amely megértette, elfogadta, lenyelte a megszorító csomagokat amelyekkel Gordon, a válságkezelő miniszterelnök szerencséltette. Mert mi plebejusok képesek voltunk felfogni a helyzetet és az abból szükségszerűn következő teendőket.

És most mi vagyunk lenézve és semmibevéve. Asszisztálnunk kell Gordonunk bájolgásához - meg kell tartani a külhoni magyarok választójogát, mert az szerzett jog. (Baromság.) Meg kell védenünk Orbán és a Fidesz becsületét Bayer Zsolttól. (?!) Bayer rasszista, tüntessünk, illetve tüntessenek mások, mi majd drukkolunk nekik. (Bayer cikke nem rasszista, indulatos, kocsmai jellegű, de szó sincsen rasszizmusról. Tessék elolvasni a szóban forgó szösszenet közepét is.)
A népek szavazzanak arról, hogy hasadjon-é Pakson az atom, vagy nem hasadjon-é?
Vitázni akarok Orbán Viktorral, noha tudom, hogy nem fog velem vitázni, én mégis javasolom eztet mert jól fogja kivenni magát, ha nem jön össze és akkor majd hivatkozom rá, hogy a hatalom fél.

Ennyi baromság jut hirtelen az eszembe.

Hát ha neked ez jó, akkor csak szeresd....!

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 11:45:57

@kuszkusz1:

Nem szerelem kérdése, egyszerűen nincs jobb. Egyszer bebizonyította, hogy jól tud kormányozni, az azért valami. Segítsünk neki, újra megtehesse. Tegnap azt mondta, tudja hogy mit várunk tőle és meg fogja tenni. Tökéletes jelöltre hiába várunk, olyan nincs, a mai közállapotokat tekintve még ős is egy csoda, ah úgy vesszük.

A külhoni magyarok választójogát elég, ha állandó lakcímhez, biztosítási jogviszonyhoz vagy akármihez kötik, meg lehet azt oldani. Nekem tetszik például, hogy visszavette a "nemzet" szavunkat az ostoba nacionalistáktól, teljes természetességgel használja.

Az októberi beszédében világosan megmondta, de korábbi tanulmányában már leírta, hogy a kisebbségeknek is vállalniuk kell a felelősséget a saját sorsukért, hogy nem lehet olyan megoldásokat erőltetni, amit a többségi társadalom nem támogat.

A paksi népszavazásból úgysem lesz semmi. Minimális populizmus nélkül nem lehet Magyarországon választást nyerni.

kuszkusz1 2013.02.10. 13:57:31

@Husz_János_Puszita:

Ha nem lesz nála jobb én is szavazni fogok rá - de szeretném, ha akadna jobb nála.

A külhoni magyarok választójogával kapcsolatban azt mondta, hogy ez szerzett jog nem lehet visszavenni. Ilyesmiket amiket Te említesz nem mondott és félek, hogy nem is gondolt. Na és ha öt perce jelentkezett bé a kuncsaft állandóra? És teljes tíz percet lakik nálunk amíg leszavaz?

Nem - ez arról szólt, hogy nem akar a Viktoréknak nekimenni, nem akar arra rávilágítani, hogy ez egy törvényesített választási csalás.

Lehet, hogy ilyen helyeset írt a kisebbséggel kapcsolatban - én nem olvasok semmiféle tanulmányt, illetőleg csak roppant ritkán, de a gyakorlatban fenemód rasszistázik és szaporán hinti a felelősséget a többségre. Továbbá: az a rögeszméje, hogy a kisebbséggel kapcsolatban a többség lelkiismeretét kell nekije ébresztgeni...Mondta ő ezt, a saját fülemmel hallottam, egy rádióműsorban.

De. Midenfajta populizmus lehetne választást nyerni - el tudod azt képzelni, hogy Pandacsöki Boborján azért nem szavaz a Gordonra mer' nem lett neki megígérve, hogy népszavazzon az atomhasadásról Paksilag, amikor ő mint utókalkulátor baromira ért hozzá és él-hal a témáért?

kuszkusz1 2013.02.10. 14:49:11

Mindenfajta populizmus nélkül..kimaradt a 'nélkül'.

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 15:16:55

@kuszkusz1:

Attól tartok, ízlésekről kezdtünk el vitatkozni, nem sok értelme van. Szerintem várjuk ki, mi lesz belőle.

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 17:06:10

Hoztam egy ajándékot nektek Progresszívék. Itt a bizonyíték arról, amit próbáltok elmagyarázni régóta, az ábrán:

www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/27-vakmajom/2599-

"Minél magasabb szintû technológiát tartalmaz a termelés, annál kevésbé érintette a válság - ergo megfordítva a gondolatsort, a válság az alacsony technológiájú termelés válsága. Ebbõl következõen a munkanélküliség is elsõsorban az alacsonyan képzettek körében jelentkezik, azaz többszörösen kifizetõdõ a magas képzettség."

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 17:06:57

@Husz_János_Puszita:

Ennyit a munkaalapú kubikos társadalomról.
süti beállítások módosítása