2012.12.30. 21:57 Szerző: Cincinnatus

Új dolog – új állam?

őrség.jpg

„Csönd van, mintha nem is rezzennénk
S rohanunk a forradalomba.”

Ady Endre: Rohanunk a forradalomba – 1912

 

Karácsony után néhány nappal illene a szeretetről beszélnünk… Ám ne feledjük, hogy a keresztény tanításban a szeretet nem önmagában áll: hit, remény, szeretet a teljes szlogen. A szeretetről ma sokan és sok alaptalan dolgot mondanak – menjenek csak el egy templomba, éjféli misére/istentiszteletre, majd megtapasztatják! Szeretetről beszélni ugyanis ennek a szeretetlen magyar népnek, khm…, kissé vicces és kínos ügy!

…Igen: nehéz a szeretetről beszélni egy tudatosan szétszakított társadalomban és reményt, hitet is csak az adhat, hogy valami új dolog megszünteti – elkezdi megszüntetni – ezt a szétszakítottságot. Valami „új dolog” – vegyük csak ezt a kifejezést, „új dolog” és fordítsuk le latinra! Meglássátok, érdemes lesz eljátszani kissé a szavakkal…

Új dolog” latinul: „res nova” – de ha fellapozzuk a szótárt, ez a kifejezés így, egyben azt jelenti „forradalom”! Hát ez meg mi? A jó rómaiak bő kétezer évre előre uszítanak az Orbán-rezsim ellen?

Magyarul, a magyar nyelvben a forradalom szóban valami bizonytalanság, valami kialakulatlanság van, a jövőtől való félelem: forrongás, kavargás, amiből bármi kijöhet - ez egy magabizonytalan nép gondolkodásmódja, hányatott történelme okán. Mikor is voltunk mi utoljára olyan magabiztosak, mint egy római polgár? Merthogy a latinban – ha megnézzük a „res nova” kifejezés két alkotó szavát, akkor a „nova” újat jelent – de a „res”: „dolog”, „ügy”, állam”! És már rögtön értjük is a latin logikát: a „res nova” csak egyszerűen, semlegesen valami „új dolgot” jelent, amelytől alapból nem kell félni, nem minősíti azt a nyelv és gondolkodás eleve valami negatívnak, bizonytalanságot keltőnek. Új dolog jön, amiből lehet új állam… Csak rajtunk a római polgárokon áll, hogy ez az új állam milyen lesz és mikor lesz.

…Állítólag két és fél éve nálunk is valami új dolog kezdődött, amely új államhoz vezetett el minket – azonban egyfelől ezt mi passzívan és szorongva, nemigen akarva szenvedtük el, minden haszon nélkül, másfelől pedig ez az „új állam” kurvára ismerős: pontosan olyan kezd lenni, mint amelyiket 1989-ben állítólag lebontottunk! Az igazság az, hogy ha új, nekünk jobban szolgáló dolgot akarunk, akkor a (nem a magyar, „zavargás” értelemben vett) „res nova”, forradalom még előttünk van! Orbánék ugyanis nem resnovát csináltak (a szavazófülkékben…), hanem restaurálták a pártállamot.

Viszont, ha tényleg új dolgok jönnek egy új, modern államban, akkor ez sokaknak fog érdek- és/vagy  lelki sérelmeket okozni – és ők bizonnyal ellenállnak majd! A kérdés: hogyan és mekkora erővel – továbbá: mit tehetünk ez ellen az ellenállás ellen, ha az átlép egy tűrhető, polgári mértéket és módot?

Orbánékat és a Fidesz nevű maffiaszervezetet gazdasági létalapjaikban veszélyezteti ez a mi leendő, reménybeli „új államunk” és szellemi létezésében veszélyezteti azt a valamit, amit több mint egy évszázada „nemzeti-keresztény konzervativizmusnak” szokás nevezni, pedig az valójában nem más, mint különféle összeverődött kontraszelektált társaságok pozíció-megőrzési célú véd és dacszövetsége. Ez az a társaság, amely nem állít elő „hozzáadott értéket” és nem is innovatív – ez a társaság az erő és hatalom biztosította kivételes pozíciókra alapozza az egzisztenciáját. Itt vannak a „régi úri népek” és ide csatlakoztak a késő szocialista korból eredeztethető „új nagypolgári karrierek”, az ún. „oligarchák” is. Ennek a díszes társaságnak a foglalata a Fidesz, élén a miniszterelnökkel…

…Ha belegondolunk a posztot bevezető Ady-idézetbe, akkor megdöbbenünk: éppen száz éve, amikor a verset írta, a modernitáspárti magyarok éppen azzal a kompániával és éppen azzal a mentalitással küzdöttek, mint most mi. Száz évünk, egymillió halottunk és több millió elrontott élet árán nem jutottunk sehová: ugyanott áll Orbán, ahol Tisza István állt.

 

„Legyen bátorságotok megtenni, amiről ti is tudjátok, hogy helyes!”

(Nehru)

Magyarok: hanem akarjátok a saját életetekkel is megismételni az elmúlt száz év szerencsétlenségét, akkor ideje ezen túllépnünk. Ideje változtatni: államon, mentalitáson, céljainkon és az eszközeinken is, amelyekkel e célokat elérjük. Res nova kell: új állam, amely egy nyugodt, zavartalan, előre jól eltervezett-megszervezett „forradalommal” érhető el! Kell egy méltóságteljes, magabiztos, rómaipolgár-stílusú gyors átalakulás – ám ehhez kellenek azok a „légiók” is, amelyek megakadályozzák, hogy az „újmódi barbárok”1 erőszakkal visszacsinálhassák a maguk „régi államát”!

…Kik e barbár hordák? Azok, akikről fentebb már írtam: akik lét- és/vagy szellemi alapjaikban kötődnek a régi, teljesítménytelen, a kontraszelektáltakkal kivételező Magyarországhoz: Fidesz, oligarchák, a régi és az új pártállamból eredő ilyen-olyan „holdudvarok”, az utóbbi bő két évben „bebetonozott” törvények, intézmények, személyek, és ezek „pretoriánus gárdája”,  a TEK – valamint a „talpasok”: a „Békemenetelők”, meg némi 2006-os mintájú „ultramag”… Ők fogják foggal-körömmel védeni a régit és támadni, aláásni az újat. És minimum „nem fogja segíteni” az újat az az ellenzéki politikai elit sem, amely – ha az új létrejön és megszilárdul – lemondhat a szép MSZP-s ellébecolásról, az „A 70-30-as leosztásból legalább a 30-at szerezzük meg, elvtársak!”-stílusról…

Ők lesznek az ellenség, őket kell kikapcsolni, közömbösíteni, legyőzni és passzivitásra kényszeríteni!

Ebből a politikai elit kiiktatása a viszonylag legegyszerűbb: el kell szigetelni őket az erőforrásaiktól és a hatalmi eszközöktől – ez elemi dolog egy „res novában”! Aztán, rögtön az elszigetelés után jöhet a polgári és büntetőjog decens, objektív eszköztára… Mert akik most a hatalmat (és azon keresztül szinte minden mást is) birtokolnak, azok gazemberek (…és persze: azok voltak a korábbi szocialista rablóbárók is – csak sokkal kevésbé szervezetten és koncepciózusan, afféle „slampos kádári káderek” mintájára…) A polgári és a büntetőjogot pedig épp a gazemberek ellen találták fel - persze: a jó rómaiak.

 

„De meddig tart ez az öröm? Hazamegy az ember, talán oda van égetve a vacsora és nincs munkája…”

(Eric Liddell)

Sokan vannak azok ma Magyarországon, akik hajlandók szemet hunyni ezeknek a gazembereknek a dolgai fölött – és erre személyes lelki okaik vannak. Ezek az emberek azok, aki vesztesnek érzik magukat. Vesztesek, mert nem bizonyultak elég tehetségesnek a saját szakterületünkön (Bencsik, Bayer), ám nem akarnak szembenézni azzal az egyszerű ténnyel, hogy nem valamiféle „összeesküvés” ütötte el őket az igazis sikertől, hanem csupán a képességek hiánya. Vesztesek, mert nem tudtak érvényesülni az általuk nem ismert kapitalizmus piaci viszonyai között és visszavágynak az államszocialista biztonságba. Félnek „a Nyugattól”, annak teljesítménycentrikusságától – attól a teljesítményalapúságtól, amit persze el nem ismernének. Nem: ők ehelyett azt mondják, hogy a Nyugat „visszaél az erőfölényével” – csak épp azt nem mondják, hogy a Nyugat erejét éppen a teljesítményalapúsága adja, amit ők, a „nemzeti elzárkózás” elszánt-elkeseredett hívei épp meg akarnak úszni!

Igen: az erőt a teljesítmény adja, semmi más – minden más csupán legenda és szándékos terelés!

…De ehelyett ezek az emberek inkább „békemenetet” szerveznek és minél nyilvánvalóbbá válik a tévedésük, hogy „Orbán majd mindent megold!”, annál inkább igyekeznek eltagadni a tényt, hogy Orbán semmit sem tud megoldani és hogy őket, az elszánt híveket verte át a legmegalázóbb módon! És a Békemenet akolmelegében néhány órára elfeledhetik a fájdalmukat, elfeledhetik az alkalmatlanságukat, elfeledhetik a felkészületlenségüket és a félelmeiket, elfeledhetik a személyes és társadalmi frusztrációikat…

Meddig tart a békemenetelők öröme? Te, ott a Békemenet 47. sorában, balról a 8. faszi: neked csak akkor lesz jobb életed, ha ez az ország is modern ország lesz. Akkor lesz jólfizetett munkád, akkor nem kell frusztrálódnod amiatt, hogy „A zsidók sikeresebbek nálunk, de még a tótok is!”. Vagy talán azt hiszed, hogy Széles Gábor fogja fizetni a nyugdíjadat 20 év múlva? Lófaszt fog ő neked fizetni! Csak felhasznál téged arra, hogy ő és oligarchatársai tovább maffiázhassanak itt.

…De ha Orbán nem old meg semmit és ha a Fidesz csupán egy, az ország maradék erőforrásait megszerző maffia, akkor mi és ki hozza el a sikert a magyaroknak?

 

„Arra a szabadságra, amiről én álmodom, még nem vagyunk érettek!”

(Gandhi)

Vajon elhozhatja-e a szabadságot és a demokráciát egy Bajnai-MSZP vezette politikai kombó? Tudják: azt a demokráciát, amelyben a pozíciókat a teljesítmények alapján szokás elosztani, nem pedig a lojalitás, a „mi kutyánk kölyke” alapján. Merthogy az MSZP-ben ez utóbbi fajta „pártdemokrácia” volt divatban – és bizony: így kerültek be és fel e párt mai vezetői is. Várhatjuk-e az igazi szabadságot és demokráciát egy olyan politikai összlettől, amelybe igen hosszú ideje be nem tette és teszi a lábát az, aki igazán tehetséges és teljesítőképes? Ugyan, mondjunk már az MSZP-ből egy olyan kalibert, aki, ha németnek születik, tényező lehetne az SPD-ben? Márpedig, ha nincs, akkor ugyan mitől lenne a 2014-től induló új Magyarország sikeresebb, intenzívebben fejlődő-növekedő, mint amilyen a 2002-2010 közötti volt? Ugyanazok a fejek – és ugyanazok a tanácsadók -, akik 10-15 éve is ott voltak már és akik korábban sem rendelkeztek adekvát koncepcióval. Most ugyan mitől-kitől lenne nekik? Vajon mitől tudná most ez a kör jobban, hogy mi a baj és mi a teendő, mint ahogy (nem) tudta 2002-2010 között? Semmiféle okot, érvet nem tudok felhozni amellett, hogy most jobban fogják tudni! Sőt: még csak afelől sem vagyok meggyőződve, hogy ők igazán demokraták lennének – mert ha azok lennének, akkor kinyitnák az egész társadalom előtt a teljesítményversenyt és nem csupán a sajátjaik közül vál(t)togatnák, ki van épp a vezetésben és ki a háttérben. Mert a demokrácia egyenlő a teljesítményversennyel: már amikor a demokrácia csírái megjelentek évezredekkel ezelőtt, valahol a „germán erdőkben”2, ott is épp az volt annak a kezdetleges „teljesítménydemokráciának” a lényege, hogy „Vezessen minket a legjobb!”…

Bajnai Gordon nem csodaszer és nem is orákulum. Még ha minden bizalmat és jószándékot meg is előlegezünk neki, akkor is: kikkel, kikre támaszkodva fog kormányozni? Kik lesznek a miniszterei és a tanácsadói? Van-e most ennek a körnek, amelyben bízik és ahonnan válogat, igazán képe Magyarországról? Márpedig: a nép egy tekintélyes része most arra vár, hogy a fent nevezett kombó fogja elhozni a jólétet, a demokráciát és a szabadságot…

…Valójában pedig Magyarországon épp azért nincs szabadság és demokrácia, mert a nép jó részének mindegy, hogy van-e, vagy nincs. Ezért Magyarországon nem úgy kell megerősíteni a demokráciát, hogy bevezetjük a bázisdemokráciát, vagy éppen még nagyobb teret engedünk az önkormányzatiságnak, hanem úgy, hogy növeljük az állampolgári kompetenciákat és erősítjük a választói tudatosságot. Ez pedig nem megy úgy egyszerűen, hogy „visszaállítjuk a jogállamot”. Jogállam volt itt papíron, a jogszabályok szerint 1990 és 2010 között is- csak éppen az állampolgárok nem értették, mi lenne a dolguk ebben a számukra teljesen új, ismeretlen rendszerben. Vagy „túlmozogtak” (értsd: felelőtlenül hoztak döntést), vagy pedig passzívak voltak – és emiatt lehetett nyeregben a politikai elit. A következő, demokratikus kormány és parlamenti többség feladata tehát nem egyszerűen csak annyi lesz, hogy visszaalakítsa az alkotmányt, a törvényeket és az intézményeket a 2010. márciusi formájukra, hanem az, hogy kidolgozzon és keresztülvigyen egy állampolgár-nevelési programot.

Nem eshetünk még egyszer abba a hibába, hogy október 23-án „kihirdetjük a jogállamot” (mint tette azt 1989-ben Szűrös Mátyás) és ezzel azt hisszük, letudtunk mindent – mert ez az új jogállam (a felújított harmadik, vagy éppen a negyedik) ugyanúgy járna, mint a ’89-es.

Nem: az új állam élére valódi demokraták kellenek, akik tudják, hogy nem róluk szól majd a történet. Mert Orbánékkal nem is az a legnagyobb baj, hogy „szűkítették a jogállamiságot” (hiszen, mint az imént írtam, a jónép addig se tudott azzal mit kezdeni igazán), hanem az, hogy a megerősített központi hatalmat hülyeségre és/vagy önző célokért használják. Nem csak az a baj, hogy Orbán „diktátor”, hanem az, hogy nem a Köztársaság diktátora3, hanem a maffiáé – aki ráadásul ócska, sosem sikeres, lejárt szavatosságú eszmék szerint akarja át-, vagy inkább visszarendezni a társadalmat. Orbán egy téveszmés diktátor – ez a baj vele igazán: félreérti a világot, mert a mai, bonyolult világ felfogásához nem elég okos (és nem elég intakt a személyisége)…

 

„Azért láthattam messzire, mert óriások vállán álltam.”

(Newton)

Ez a nép akkor lehet naggyá, ha hallgat a közötte élő óriásokra – és a magyarság azért szerencsétlen, mert ezt a legritkább esetben tette meg a történelme során. Még akkor sem tette-teszi meg, amikor szabadon eldönthette volna, hogy kire hallgasson. Pedig most a magyarság előtt történelme egyik legnagyobb feladata áll – ugyanaz a feladat, amely már I. (katolikus változatban: Szent) István előtt is: egy nem a kor európai mentalitásával élő népből egy, a kornak megfelelő európaiságú néppé kell formálódni. Ehhez természetesen istváni méretű tehetségekre van szükség, nem pedig „viszonylagokra”. Fel kell emelnünk ezeket az embereinket – a hatalomba – hogy a vállaikra vehessenek minket, kis gyámoltalan magyar demokratákat. Tudom, mindez nem népszerű demokrata körökben – de e demokrata körök jó, ha tudomásul veszik végre, hogy Magyarország, a magyar nép nem demokrata közeg és ha ekként bánunk vele, akkor abból Orbán-szerű balesetek származnak! Előbb végig kell vinni e népet a demokráciatanulás útján (ez egy hosszú út lesz, nem egy-két kormányzati ciklus!) és csak azt követően fog elmúlni a Köztársaság feje fölül az „antidemokratikus végveszély”.

 

„Filozófusként éltem és ekként akarom, hogy eltemessenek, pompa nélkül, fényűzés nélkül és a legkisebb ceremónia nélkül.”

(II. Frigyes)

A kormányzás nem a hatalomról szól – és még kevésbé arról, aki kormányoz. A kormányzás és annak eszköze, a hatalom: feladat és szolgálat – és lehetőség arra, hogy ha valóban rátermett vagy, akkor utánad jobb viszonyok maradjanak, mint amilyenek előtted fennálltak.

Azt hiszem, a ma ellenzéki oldalon futó vezetőjelöltek közül Bajnai Gordon megfelel a „nem rólam szól a hatalom” kritériumának, de azt nem tudom, nem vagyok meggyőződve arról, hogy a „valóban rátermettségnek” is megfelelne. Illetve: ha ő maga nem mindenben felel meg a kívánalmaknak, akkor vajon hajlandó-e kinyitni a kaput azoknak, akikben ott vannak a belőle hiányzó képességek, az általa nem birtokolt tudás.

Jelenleg nem ezt tapasztaljuk – és ez arra utal, hogy vagy nem meri meginvitálni a „körein kívülieket”, vagy ez nem vág egybe a (hátsó-)szándékaival, de akár az is lehetséges, hogy túl szűken értelmezi a rá(nk) váró feladatot és nem számol azzal, hogy egyes fontos dolgokhoz nincs tudása-embere. Most azt kell látnunk, hogy az ellenzék „két feje”, ő és az MSZP oda-vissza levelezgetnek, arról, hogy miről szóljon majd az egész, amit tenni fognak… Az egész kezd ahhoz hasonlítani, mint ami a harmincéves háborút lezáró béketárgyalásokon ment: arról vitatkoztak, hogy kinek-kinek mi legyen a státusa, nem pedig magáról a lényegről4

Mindez pedig arra enged következtetni, hogy ezek az urak semmi újban nem gondolkodnak – csupán visszavágynak a hatalomba, ahol aztán „majdcsak elleszünk valahogy”. Az a fajta „szakmaiság”, amely most folyik, a kellően széles látókör hiányát mutatja – és persze a bizonytalankodást is, amely részben a felek közötti bizalmatlanságon alapul (ki kerül felülre?), részben pedig a feladat már említett meg nem értésén, át nem látásán. Mert ha valaki nem érti, nem látja át azt, hogy mit is kellene tennie, akkor belemenekül a részletek kidolgozásába, holott a jobbik eszével ő maga is tudhatja, hogy hiába dolgozza ki a részleteket, ha az egészről nincs átfogó koncepciója. Hiába dolgozok ki egy mégoly jó oktatási programot, vagy közszféra-átalakítást, ha nincs életképes stratégiám a győzelemre – és arra sem, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy a megszerzett hatalmat ne vegye vissza tőlem az épp csak imént legyőzött ellenfél…

Igen: Bajnaiék és az MSZP is taktikákat dolgoznak ki, de nincs működőképes győzelmi és hatalomműködtetési stratégiájuk, nem is igen gondolnak erre – vagy ha igen, azt is „szakpolitikai-elméleti feladatnak” tekintik csupán. Győzni akarnak – de ehhez csak egy bizonytalan lojalitású „kölcsönhaduk” lesz: az MSZP. Ez utóbbi pedig jól tudja, hogy önmagában nem győzhet, mert szalonképtelen sokak, főképp a bizonytalanok szemében.

Az a bajunk, hogy az ellenzék túlságosan akarja a pozíciókat és csak nagyon kevéssé azt a munkát, amiért tulajdonképpen járna a pozíció. Nem is csoda, hiszen soraikból számosan éppen a komoly munkát megúszandó kezdtek politizálni (akárcsak a Fideszben…). Magyarország hatalmi hagyományai arisztokratikusak – márpedig egy arisztokrata csak bírja és élvezi a hatalom adta előnyöket, de nem dolgozik. Itt eddig szinte mindenki, aki hatalmat szerzett, „barokkosan” gondolkodott, polgár módjára pedig csak nagyon kevesen – és még az „alternatív ellenzékünk” is önkéntelenül, magát észre sem véve, ugyanígy gondolkodik: azért akarja a hatalmat, hogy a saját mániáit keresztülvihesse a társadalomban, függetlenül attól, hogy az, amit ő akar, amiben hisz, milyen viszonyban van a teljes valósággal. A hatalom itt „az én eszközöm”, az én elképzeléseimet szolgálja – nem pedig egy olyan eszköz, amelyet a társadalom ad oda annak, aki a társadalom holisztikusan felfogott érdekeit a leginkább képes és akarja is képviselni. Mondhatni: itt a hatalmon lévő a saját „emlékművét” faragja.

Túl sokáig szolgálta már a társadalom és a gazdaság a politikát (és: a politikusok mániáit, vágyait) itt – ideje, hogy forduljon a helyzet. Ha nem akarjuk elveszíteni a legjobb képességű embereinket, akkor engednünk kell őket érvényesülni és alapvető befolyást szerezni a politikában, mert ha egy országban bezárják az ilyen emberek előtt a felemelkedést lehetőségét, akkor ők könnyen elmennek és otthagyják az országot a bajában. Ezt a luxust pedig nem engedheti meg magának az ország. Ha van feladatunk a következő évre, akkor az, hogy minél több ilyen embert találjunk meg és győzzünk meg arról, hogy egymással összefogva vegyék el az alkalmatlan elittől a további károkozás lehetőségét.

 

„A többség az többség!“

(Gerhard Schröder)

A magyar közgondolkodást évezredes távlatban az elhivatott vezető ideálja határozza meg. Lehet, hogy ez hosszú távon nem jó elgondolás, de ma ez él, ez működi – és semmi másSzemélyekben politizálunk és nem célokban, nem folyamatokban, nem stratégiákban. A magyar politikai gondolkodás még nem lépett túl a „szent királyokon”. Lehet másban hinni, lehet azt hazudni magunknak, hogy a nép a demokráciára vágyik, lehet erről szónokolni – csak egyet nem lehet: erre győztes politikai stratégiát építeni.

Ha az ellenzék győzni akar 2014-ben, akkor meg kell találnia a maga karizmatikus vezetőjét: egy olyan személyt, aki mind képességek, mind pedig személyes szándékok tekintetében messze meghaladja a „szocialista káder” kvalitásait és túl tud lépni a csupán az elméletek szépségének élő értelmiség cselekvésképtelenségén is. A reális, azaz „vezérváró” magyar társadalomban ennek a személynek a megtalálása nélkül nincs remény a demokratizálódásra – mert a magyarom többsége még belátható ideig inkább lesz kész követni egy Orbán-félét, mint egy „excelhős” technokratát, bármilyen hasznos is lenne ez utóbbi.

A választásokat pedig a többségek nyerik, nem azok, akiknek elméletileg igazuk van! Erről nem szabad az ellenzéknek 2013-ban megfeledkeznie!

 

 

 

 

1 Újmódi barbárok: a kifejezés Nagy László A nap jegyese (1952–1954) c. verseskötetében, A kovács c. versben szerepelt először.

2 A mai értelemben vett demokrácia elődje ugyanis – a közvélekedéssel ellentétben – nem az athéni demokrácia volt, hanem az ún. „germán szabadság” társadalmi intézménye. Részletesebben erről egy korábbi posztunk, a Ki nyeri a II. világháborút (http://progressziv.blog.hu/2012/06/18/ki_nyeri_a_ii_vilaghaborut) A „germán szabadság” c. fejezetében írtunk.

3 Erről (a diktátor és a köztársaság kapcsolatáról) bővebben lásd itt: A Köztársaság diktátora - http://progressziv.blog.hu/2012/10/03/a_koztarsasag_diktatora

4 Hosszú ideig arról ment a vita, hogy hol álljanak a választófejedelmek követeinek székei: a többi fejedeleméi mellett, a falak mentén, avagy a terem közepén, a szőnyegen. Végül abban állapodtak meg, hogy a választófejedelmek követei a székeik első két lábát a szőnyeg rojtjaira helyezhetik… Félő, hogy az ellenzéki együttműködők is így dolgoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr804988432

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.02. 11:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2012.12.30. 22:47:07

Rohadtul nincs már kedvem ehhez az egészhez. Ha összejön a mesterkedésem, lelépek egy olyan országba, ahol azt sem tudom, ki a miniszterelnök. 22 éve nézem a vajúdást. Meguntam.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.31. 00:25:35

"...Az a bajunk, hogy az ellenzék túlságosan akarja a pozíciókat és csak nagyon kevéssé azt a munkát, amiért tulajdonképpen járna a pozíció. Nem is csoda, hiszen soraikból számosan éppen a komoly munkát megúszandó kezdtek politizálni (akárcsak a Fideszben…)"

Na ez a gubanc. Bajnai eleve előítélettel terhelt, ami mégcsak át is léphető lenne, fúleg ha Orbánhoz hasonlítjuk, de az mszp-vel parolázva végképp kész.
Az mszp az oszlás bűzéve átitatott, lejárt szavatosságú arcaival megmérgez minden újat.
Csak ha meg tudna újulni ez a baloldali ideológiát ma csak állítólag képviselő tömörülés (ami ebben a társadalmi környezetben egyébként létjogosult eszme lenne, komoly szavazóbázissal...) , akkor lehetne velük érdemi együttműködést szervezni.
Erre világosan látható, hogy nincs esély.
Marad(na) az elkötelezett MUNKA, ami persze lehet, hogy csak 2018-ra érne be. Na bumm, nem mindegy mennyit lop el a fidesz addig. Jól látható, hogy az emberek kibírták eddig is, és kibírják majd addig is.
Tanulni, bár így kétségkívűl sokkal fájdalmasabb, de lehet a saját kárunkon is. A tudatosan megosztott ország addig marad, amíg a ZEMBEREK HAGYJÁK, hogy tudatosan megosszák őket.
Orbán legnagyobb szövetségese az mai mszp.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.31. 00:37:13

...és a poszthoz :
Azért a száz évvel ezelőtt állapotokhoz képest van egy lényeges különbség. EU tagok vagyunk (legalábbis még), ami azért igen sok egyénnek kilépési lehetőség, főleg ha képességei nagy hozzáadott értéket képviselnek.
Elvándorlásuk persze fájdalmas, de valami hiánya is felhívhatja a figyelmet egy jelenségre.
Az orvos kiállhat és kántálhatja, hogy nem akar paraszolvenciából megélni, mert abból jól csak a 10%-kuk él jól. Ez is figyelemfelkeltő, de az is ha (joggal) elhúz, és a páciens a hűlt helyén keresi panaszának enyhülését.

Saját káron a buták tanulnak, nagyon úgy tűnik, hogy ez a társadalom kollektív értelemben vakhite okán buta. Ezen pedig sem a jószándék, sem pedig az együgyű buzgalom nem segít, csak a belátás és a felelős tettek sora.

digiteye 2012.12.31. 02:31:31

@Husz_János_Puszita: jobbat nem is tehetsz. Mindenkinek csak egy élete van, nem mindegy hogyan telik el. Lépjél, itt egyhamar nem változik semmi. Én bíztam, vártam, ráb..tam.

tundrazuzmo (törölt) 2012.12.31. 03:12:01

Mekkora álfilozofisztikus nyáladzás ez a poszt. Egy szavával nem tudok egyetérteni. Csak a képen van olyan felirat, amely nagyjából tényszerű:

Az ellenzék rohadt. Még mindig.

A Fidesz egy gőzmozdony lendületével megy előre, nagy támogatottsággal, a prériről pedig rabló indiánok lövik nyilakkal a vasparipát. Borítékolni lehet a "harc" végkimenetelét.

Az egymással is marakodó, primitív indiánok csak a mesében győznek. A valóságban a jól szervezett civilizációval rendelkező fehér ember arat győzelmet.

A karácsonyt meg ne keverd össze a szeretettel. Karácsonykor arról kell beszélni, hogy mit zabáltál, és milyen ajándékot kaptál. Ez kötődik ugyanis a civilizált Európában a rómaiak óta a téli napfordulóhoz. A szeretetet tartogasd a hétköznapokra, és a szeretteidre.

Szúrófény 2012.12.31. 03:52:51

Demokrácia
terrorisztikus kisebbség →kormányzási →hazugsága, erre válasz a →nép hazugsága; életfeltétele a →hivatal; a ~ban az →élet centrumtalan; a kölcsönös becsapást hívják→politikának; bázisa a minőségtelen →szám, amire sorban: irreális →aritmológia, →logika, →életrend épül; a mennyiségi alapon való egyesítés ellen a minőségükről lemondani sem nem képes, sem nem akaró egyedek →individualizmussal, anarchizmussal, stb. védekeznek; ~ az →egység megrablása; olyan →társadalom, ami alkotóit igyekszik egyszer s mindenkorra kikapcsolni; a magas és az alacsonyrendű a →polgári középszerűségben találkozik; az értékek kiegyenlítődnek ; →tőkések →hatalma; nem →uralom, csak hatalom, mert →szellem szinte semmi sincs benne →diktatúra, →halmaz, →humanizmus, →köztársaság, →liberalizmus Hamvas

Diktatúra mihelyt a kormányzást elkezdi, a →szellem belőle kivész, s a →diktátor keze azonnal beszennyeződik, esetleges nemes szándékai is kifordulnak, →uralom akar lenni, de csak →hatalom lesz→demokrácia.
Diktátor képtelen →hiteles lenni, áldozatot hozni, →jót →tenni →démoni →mágiát gyakorol visszakorcsosult (→primitív) →népe fölött →idomító.
Címszavak, a pontosan értelmező szótárból!

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.12.31. 04:58:59

Én mint egyszerű kocsmarajongó mondom hogy szkaresz.blog.hu/2011/03/01/deak_program_legyen_vegre
És itt lett eltolva, hogy 20 éve nem az öregurat vették mértéknek.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.12.31. 06:39:27

Nem gőzmozdony. Gyorsnaszád! Ami idén rugaszkodott el. Illetve jövőre is elrugaszkodni fog. De lehet, hogy egy újabb kifejezés lesz erre. Most még szarban vagyunk, mert az elmúltnyolcév, de hamarosan!

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.12.31. 06:50:08

L Ron Orbbard a jövőnk záloga! Éljen és virágozzék! Nem kell ide mindenféle összetett mondat!
Szarposztnál csak egy szarabb van! Ha egyszerre sziggyák benne az utódpártot, meg szeretett vezérünket! Mert nem értjük! Túl bonyolult! Nem kell ide libbant körmönfontoskodás! Írd le, hogy utálod a nemzetmentő mindent megvédőt, és akkor elküldelek a picsába he.
Hosszú posztot se írj! Utálok olvasni. Mindig is utáltam. Az olvasás is libbant ármány.
Külömbenis buzizsidó vagy.

Johann Josef Hepp 2012.12.31. 08:14:54

Csodálatos eszmefuttatás.
Ezek szerint úgy 2100 környékén elérheti a begyöpösödött fejű magyar társadalom a szerző demokrácia felfogásának megfelelő értelmi szintet, amely közegben lehetnek olyan vezetésre alkalmas egyedek, akik .....
Kb. erről szól ez a "filozófikus" (pszihiátriai osztályon íródott) okoskodás.

felcsutisuttyo 2012.12.31. 08:41:15

A Parlamenti sutyerák Házmester már retteg 2014 től...hát még ha tudná, hogy "lámpavas" is lesz:))))

felcsutisuttyo 2012.12.31. 08:43:04

Ha nyer a Fidesz azért lesz lámpavas,...mert az csak csalással nyerhet,
ha nem nyer .... akkor meg azért , mert meg kell büntetni örökre azt a 4 évet!!!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.31. 09:39:32

ismét egy nagyon találó kép!
azért külön grat!

legeslegujabbkor 2012.12.31. 14:17:13

Ami szomorúságra ad okot, hogy a magyarok viszik magukkal Európába a szerződési fegyelemről itthon elsajátított ismereteiket, és több esetben nem fizetik ki az itthon megrendelt munkákat, így igen hamar elege lesz belőlünk a normális népeknek.
Az viszont tényleg rajtunk múlik, hogy az itthon boldogulni szándékozók képesek-e anélkül, hogy a másiktól várnák az első lépést, normális munkára és korrektségre.

Szúrófény 2013.01.01. 08:17:40

@digiteye: Ady üzenetei: Az emberek nem akarnak megszületni. Az emberek elmennek innen, ha már élnek
Az emberek nem házasodnak. Az emberek óvakodnak az utódoktól. Az emberek sietnek meghalni, mert nincs mód élni. Ez a nemzeti fellendülés. Ady. Haldoklunk 1906. 02. 10.
Tudjuk mi jól, hogy a mi parlamenti pártjainkban lélek, lendület és kultúra annyi lehet körülbelül, mint Macedónia összeverődött bandáiban. Akkor nem búsultak a magyar urak: oláhok jöttek a magyarok helyébe, az oláh olcsóbb volt és alázatosabb! S íme rossz időket élünk, a régi recept nem ér semmit. Az oláh paraszt is elromlott, nem akar barma lenni az uraságnak. Baj van a paraszttal 1907 10. 16.
Csúnyábban még soha meg nem csalták hazug vezérei a népet, mint most. De ilyen könnyű dolguk se lehetett volna máskor. Anyagiakban, kultúrában, morális erőben, hitben már a végnek végét járjuk. Cinizmusuk, gaz bátorságuk határtalan, éhségük kielégíthetetlen… Rettenetes világossággal halad ez a szerencsétlen ország az elvégztetett felé. Hiszen csak a hatvanas évek óta ijedelmes és hatványos az anyagi erkölcsi romlás. Temető az ország. körülmények között még öljünk egy kicsit. Most már öljük meg alaposan és mind a régi elvtársakat. A koalíció bomlik, az általános választójognak jönnie kell, s az ország nagyobbik felében a korrupt és a nembánomság híve, tisztességesebb felében remény nélkül élő.
Ady: A legújabb párt 1907. 12. 15.
A valóság azonban az, hogy csőd előtt állunk, s még szökni se tudunk semerre. Mindenki kompromittálta itt magát halálosan, a régi rend, az új rend, de talán legjobban a tisztelt választó közönség! (Az a barom, ki mindig a többet ígérőre szavaz!) Egyetlen orvosság: a harakiri 1907. 12. 08.

savanyújóska 2013.01.01. 08:24:39

A kétségbeesés, ami a progresszív.blog írásaiból egyre jobban érződik, azt hiszem indokolt. Ebben a neo-kádári államban a magyarok egy nagy része szerintem nagyon is otthonosan érzi magát, egy másik nagy részét pedig semmi más nem érdekli, csak hogy a hasa és a bukszája tele legyen. Ezek ketten kiteszik azt a többséget, amire alapozva a Fidesz simán megnyerheti a 2014-es választást. Ha mégsem, nem valódi demokraták fogják leváltani őket, hanem a szoci banda, akik ott fogják folytatni, ahol 2009-ben abbahagyták. Ez még mindig jobb Orbánnál, de a fekete lyukból, amiben most van, nem fogja kivinni az országot, és a Fideszt sem fogja tudni agyagba döngölni, ami pedig a megújulás alapfeltétele lenne. Folytatódik tovább a hatalmi marakodás a két erő között, és kezdődik minden elölről, tovább sodorva az országot abban a lefelé mutató spirálban, amiről az 1000 leütés blog is ír. Persze egyszerűbb a helyzet ha 2014-ben a Fidesz nyer, amire szerintem pillanatnyilag igen jó esély van, ez ugyanis meggyőződésem szerint a magyar történelem végét fogja jelenteni. Ez véglegesítené a Nyugattól való leszakadásunkat, mert több esélyünk aligha lesz.

Husz_János_Puszita 2013.01.01. 13:50:41

@savanyújóska:

Régi korszak vége egyben egy új korszak kezdetét jelenti. Az átmenetben élni sosem volt kellemes a történelem során, mert válságon keresztül vezet az út a megújuláshoz. Válság van, gazdasági, morális, egzisztenciális, bizalmi, minden téren.

Mostanában azon gondolkodom, a Fideszre kellene szavazni. Talán a sokkterápia segítene. Nem tudom.

savanyújóska 2013.01.01. 15:57:06

@Husz_János_Puszita:
Valóban, jön valami új, és nekem a hátamon futkos a hideg, ha belegondolok, mi lesz az.
Ha 2014-ben nem lesz leváltva a Fidesz, 2018-ban sem lesz, addigra ugyanis már a demokrácia végső maradványai is eltűnnek ebből az országból. Legfeljebb az történhet meg, mint 1990-ben, hogy a végső összeomlás előtt az addigi egyeduralkodó párt, ebben az esetben a Fidesz, egy "demokrácia van" felkiáltással átadja a kormányzást az ellenzéknek. És a jónép nem a Fideszt, hanem majd őket gyűlöli meg, amikor kezdeni akarnak valamit a felhalmozott csődtömeggel. Ugyanez történt 1990 után, amikor az emberek a csődöt kezelni próbáló szerencsétlen Antallékat utálták meg, nem az adósságot a korábbi évtizedekben felhalmozó jóságos Kádár apánkat.

Husz_János_Puszita 2013.01.01. 18:06:29

@savanyújóska:

A Fidesz kormány nem húz ki még négy évet szerintem, mert rájuk fog dőlni, amit a gazdasággal műveltek. Áttolták a kifizetni valókat a következő ciklusra, a növekedés alapjait szétrombolták. A következő 1000 milliárdos csomagnál már nem lesz kire mutogatniuk. Durva világ lesz.

Igaz '94-ben az lett a vége, visszaszavazták a szocikat, hátha velük visszajön a langyos kádári lébecolás. Attól tartok, nem túl fényes jövő elé nézünk.

savanyújóska 2013.01.02. 07:34:52

@Husz_János_Puszita:
Már szinte csak néhány nap választja el őket attól, hogy végre kirámolhassák a Nemzeti Bankot. Ha ez sem lesz elég, ami valószínű, a nyugdíjak után megmenthetik a biztosításokat is, a megbízható, tőkeerős, és baráti azerbajdzsáni és kínai vállalkozóknak újra privatizálhatják azt, amit az elmúlt években visszaállamosítottak, és végül nekiállhatnak újra kölcsönöket felvenni. Meg gondolom van még egy csomó jó ötletük. El lehet húzni ezt még egy jó darabig. Persze ne legyen igazam.

Husz_János_Puszita 2013.01.02. 16:47:52

@savanyújóska:

Ha eltapsolják a devizatartalékot, összeomlik a forint. Kölcsönt csak az IMF-től kapnak, az EU szigorú felügyelete mellett. Maradnak az államosítások ( önkéntes pénztárak, életbiztosítások, lakáskassza stb. ), megszorító csomagok, vagy a kettő kombinációja. Az utóbbi megoldást fogják választani, nincs kétségem. Költségvetési lyuk az lesz.

savanyújóska 2013.01.03. 08:11:08

@Cincinnatus:
Persze, ha dől az eurózóna, mi is vele dőlünk, de én nem nagyon számítok a hanyatló Nyugat pusztulására.

@Husz_János_Puszita:

A látszat fenntartása az, ami nekik fontos. A költségvetési lyuk nem érdekli a választót, amíg azt takargatni tudják előle, és amíg nem érinti őt kézzelfogható, és súlyos formában.
Optimista forgatókönyvet tud valaki? (Persze, Matolcsy...)

kuszkusz1 2013.01.06. 16:22:48

Kedves Cincinnatus, tisztelettel bár, de vitatkoznék veled:
"Személyekben politizálunk és nem célokban, nem folyamatokban, nem stratégiákban."
"A... „vezérváró” magyar társadalomban ennek a személynek a megtalálása nélkül nincs remény a demokratizálódásra..."

Lejjebb pedig azt állítod:
"Ha az ellenzék győzni akar 2014-ben, akkor meg kell találnia a maga karizmatikus vezetőjét: egy olyan személyt, aki mind képességek, mind pedig személyes szándékok tekintetében messze meghaladja a „szocialista káder” kvalitásait és túl tud lépni a csupán az elméletek szépségének élő értelmiség cselekvésképtelenségén is."

Egyrészt ostorozod a népet amely "vezérre" vágyik, másrészt Te magad is karizmatikus és tehetséges valakire vársz és vágysz.

Muszáj a lakosság óhaját vezérvárássá degradálni?

Nem lehetne elképzelni, hogy a plebejusoknak is tele van a hócipőjük a vezérrel? Miért olyan nehéz arra az álláspontra jutni, hogy mindenki - legyen akár diplomás, akár diplomátlan - végre egy normális, homo sapiens-szerű valakire vágyik a miniszterelnöki poszton, akinek a tehetsége és a tisztessége is megvan az ország vezetéséhez?
A fideszesek nem a nép egésze és megvan annak az oka, hogy miért képes Orbán ennyi embert magához láncolni érzelmileg, miközben sajnálatos módon lepusztítja a saját híveinek a gondolkodóképességét.
süti beállítások módosítása