2012.11.14. 17:27 Szerző: Moin Moin

Lehet más a választó?

Dosszié.jpg

„Ei, so laßet uns fahren
mit Roß und mit Wagen
nach unserem Quartier
Lust´ge Hannoveraner, die sind wir!”

(„Ej, hát utaztassatok minket/lóval és kocsival/a szállásunkra/a vidám hannoverieket, akik mi vagyunk!”)

Ihr lustigen Hannoveraner (Ti vidám hannoveriek) – 1813-’15

 

A magyar választó potyautas akar lenni: sikeresen a céljába érő potyautas.

Józan ésszel, kívülről szemlélve elképesztő, hogy itt milyen kevés elég ahhoz, hogy valaki „tényezővé válhasson” a magyar közéletben. Elég néhány akció – és máris benne lesz a médiában. Elég jó hangosan és nyilvánosan kikiabálni, hogy mire vágynak egyes társadalmi csoportok – és ezzel az illető máris „leadere”, celebje lehet e csoportoknak. Nem kell ehhez semmiféle távlatos stratégia és nem kérnek tőle semmiféle komolyan vehető és kielemezhető programot: elég a nyilvános bátorság, hogy az illető kiállt a nép elé és szónokolt egy kiadósat…

Ennek az országnak a vezetői úgy állnak elő, hogy valaki nagyot kurjant: Éljen ez meg ez, halál arra meg arra! – és a tömeg követi őt.” – írta a XIV. századi Itáliáról egy korabeli francia követ*, de írhatta volna ezt akár a mai Magyarországról is.

A magyar átlagválasztó nem igényli (pontosabban: az északnyugat-európai választónál sokkal kevésbé igényli) a gondosan kidolgozott, tényekkel-trendekkel alátámasztott okfejtéseket – talán éppen azért nem, mert ezek a fajta okfejtések kiindulási pontjukként rendszerint valami nagy hiányosságára mutatnak rá a magyar társadalomnak és a magyar közmentalitásnak, gondolkodás- és viselkedésmódnak. Azzal pedig bizonyára igen kényelmetlen szembesülni, hogy mennyi minden nincs meg bennünk, ami a siker és a boldogulás objektív előfeltétele, és hogy micsoda hosszú távú erőfeszítéseket kívánna meg tőlünk e hiányosságaink kiküszöbölése. Egyszerűbb azokra hallgatni, akik „könnyű álmot ígérnek” – és mérlegelés nélkül követni őket.

A politika pedig kiszolgálja ezt az igényt – hogyne tenné, hiszen aki itt az utóbbi bő két évtizedben hatalmat (és azzal gazdasági előnyöket) szerzett a közéletben, az rendre valami lila ábránddal szerezte meg a választók többségének támogatását. Ez a magyar politika folytatólagosan elkövetett cserbenhagyásos gázolása. Mert persze az „álmok álmod(tat)ói” sosem teljesít(h)ették ígéreteiket, hiszen azok objektív, mentalitás- és tudásbeli alapjai mindenkor hiányoztak a magyar nép többségéből.

Mindeddig a választók zöme azt akarta, hogy elhitessék vele: van az az út, ami tőle, személyesen nem követel erőfeszítést és mégis elviszi őt a Kánaánba – persze nem a saját lábán!

A magyar választók többségének elképesztő nem-tudatossága szorosan összefügg azzal, ahogy életüket más, a politikán kívüli területen is élik: máról holnapra, elveszett illúzióról elveszendő illúzióig... Többször is írtunk már azzal, hogy a magyar mentalitásnak azért nem eleme a racionális mérlegelés és az objektív analízis, mert az elmúlt évszázadaink nem ismertettek meg minket ennek hasznosságával. Egyszerűen sosem volt idő és nyugalom arra, hogy a ma gondosan előkészített döntés beérhessen a holnapban és kamatozhasson – így lassan leszokott a magyarság többsége arról, hogy tudatosan pórbálja meg tervezni a jövőjét.

…Az a baj ezzel a felelőtlen potyautassággal, hogy így sosem fog eljutni a magyar választó az áhított célig. Mondhatni: még a parlamenti választások előtt kell választania két dolog között: marad felelőtlen és sikertelen, vagy megváltozik, mérlegelni kezd, megköveteli a politikusoktól a minőséget és így megkaphatja a sikert is.

A manapság színre lépő új ellenzéki politikai csoportok egyik legnagyobb felelőssége és egyik legfontosabb „kampányfeladata” az lenne, hogy fejlesszék a választói tudatosságot és összekapcsolják a választók fejében az előzetes, alapos mérlegelést a későbbi sikerrel. Mert ha maradnak az eddigi szokások, akkor megint a Legnagyobb Demagóg szerezhet többséget: aki a legérzékletesebben festi le a „gyűlölt ellenséget”, beszedve ezzel a protesztszavazatokat és aki a legtöbbet meri ígérni majd…

Kérdezni és kételkedni kell tanulnunk. Mert nem elég az, ha a vágyaink alapján rábízzuk magunkat valakire, mondván: ő biztosan jól fogja csinálni – de mitől is lesz tényleg „biztos” valami a politikában? Nem mástól, mit hogy az adott politika a teljes „társadalmi körképet” veszi-e alapul, vagy csupán egyes, szubjektíve kiragadott elemek közé építi fel magát? Nem személyek, hanem módszerek kérdése a siker – ezt kell megtanulnunk!

 

 

* Az idézett követi tudósítás Barbara W. Tuchman Távoli tükör (A Distant Mirror - 1978) c. művében olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr294907235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.11.15. 07:54:29

Jézusnak még csodákat kellett tenni! Mai hiszékenyek, minden téveszmés szélhámost követnek! Mert ők okos, művelt emberek!

laci0011 2012.11.15. 08:16:25

Érdekes látásmódja a problémának az ha az áldozat a hibás nem a bűnöző!Nem az a probléma ha a politikusbűnözök az állam anyagi eszközeivel saját valóságot építenek,és a kiforrott tömegmanipulációs technikákkal a saját pénzünkön hülyére vesznek,hanem mi akik ezt nem tudjuk legyőzni!Biztos lehet még mélyebbre süllyedni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.11.15. 12:29:32

@laci0011: Jajh, a patkány is megtanulja idővel, hogy nem kéne b@szkodnia azzal a kapcsolóval, ami jól megvágja 12 volttal, akkor mi, választók, emberek, a teremtés koronái hogy a büdös fenében nem látjuk ezt is választjuk meg még egyszer ugyanazt a futóbolond bandát? Amíg nem kiáltják ki a királyságot, lehet választani.

Balt 2012.11.15. 12:32:09

Hát igen. Le kel cserélni a népet, más megoldás nincs. Bár ezt teszi maga az idő: vö. "Kádár-népe" lassan kiszorul az urnáktól, ill. más jellegű urnákba szorul... (Megfelelő kunczei cinizmussal.) Talán ezért fog beállni az MSZP a buliba mégis, mert lehet, hogy ez az utolsó esélye...

Kivlov 2012.11.15. 12:35:39

"Mert ha maradnak az eddigi szokások, akkor megint a Legnagyobb Demagóg szerezhet többséget..."

Legjobb példa a milla meg a másik gittegylet: arra reagálva hoztak létre kvázi pártot, hogy a kormány megszüntette a korengedményes nyugdíjakat. No comment...

2012.11.15. 12:45:55

@Kivlov:

Meg ugye pont az a Milla kezdett el ajvékolni szólásszabadságról, amelyiknek a haveri ballib köre kicenzúrázta a köztévéből illetve a rádióból a Jobbik 2010-es választási hirdetését. De azért csak van párezer hülye, aki beszopja az álszent demagógiájukat.

european commonwealth (törölt) 2012.11.15. 12:46:27

az persze egy alaptétel, hogy a közéletet döntően a értelemre kell alapozni, a magánéletet az érzelmekre. magyar társadalom kétségtelenül fordítva van bekötve és alapvetően ettől boldogtalan.

nem nagyon hiszek abban, hogy a néplélek valamilyen kampánystratégiával alakítható lenne. bajnai gordonnak nemzeti populistának kell lennie, mesterházy attilának szociálisan demagógnak. másképp nem válthatják le orbán viktort. a néplelekhez kell igazítani a kampányt, és meg sem szabad kísérelni, hogy a köznép gondolkodását megváltoztassák.

ami nem jelenti azt, hogy után ne következhetne racionális kormányzás, és ne lehetnének értelmes parlamenti viták.

nem vagyok naiv, vélhetően nem lesz ilyen. bajnai és mesterházy valószínűleg meg fognak bukni. de ennek nem lélektani, hanem közjogi okai vannak. a magyar alkotmányos berendezkedés nem teszi lehetővé az ésszerű hatalomgyakorlást.

Terézágyú 2012.11.15. 12:46:54

A Legnagyobb Demagóg éppen hatalmon van...

european commonwealth (törölt) 2012.11.15. 12:52:11

@Balt:
a jelenlegi kormánypártoknak ez az egyik tévedése. a szocialista szavazótábor egy öregedő társadalomban sohasem fog kihalni.

european commonwealth (törölt) 2012.11.15. 12:53:55

@imperial:
álljon már meg a menet. a szólásszabadság nem azt jelenti, hogy a köztévében szabadon lehet cigányozni.

pástétom 2012.11.15. 13:16:29

"...és aki a legtöbbet meri ígérni majd…"

2006-ban sem az nyert, aki a legtöbbet ígérte, szóval egyáltalán nem lenne rendkívüli, ha majd ezúttal is így lenne. 2006-ban azt mondta a jónép többsége, itt ez a Gyurcsány, hadd adjunk még neki időt, csinálja meg amit gondol. A '14-es választás sokkal inkább a 2 évvel ezelőtti protesszavazáshoz lehet majd hasonlítható: ekkora fideszes kárözönt megszenvedve a szavazófülkékben nagyon könnyen gondolhatják, sőt ordíthatják azt a választók széles tömegei: ebből elég volt.

Anselmo 2012.11.15. 13:18:29

Elmentek az oroszok, de minket itt hagytak...

Anselmo 2012.11.15. 13:24:17

Fel lehet ezt fogni, mint egy tanulási folyamatot: a nép hülyén választ, a hülye politikusok pedig megbüntetik a népet a választásáért. Rossz ami Magyarországon történik, de messze nem igazságtalan...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.15. 13:27:05

90óta mindig valami ELLEN szavunk.

Most, 14-ben azt szeretném, ha ÉRTÉKEK MENTÉN adná le mindenki a voksát.

Nehéz?

Anselmo 2012.11.15. 13:31:50

LMP = Lehet Más a Proli? :)

hondamonda 2012.11.15. 13:56:40

A magyar tarsadalomnak egy hatalmas pofon kell, hogy kijozanodjon a szocializmusbol. A valasztok tobbseget jellemzo focidrukker mentalitas (minden amit az en cspatom csinal az jo es minden amit az ellenfel csinal az rossz) hihetetlen modon karos, mert ellehetetleniti a racionalis vitat a kozeletben.

is 2012.11.15. 14:03:42

"A manapság színre lépő új ellenzéki politikai csoportok egyik legnagyobb felelőssége és egyik legfontosabb „kampányfeladata” az lenne, hogy fejlesszék a választói tudatosságot "

Ezt ugye nem lehet másképp értelmezni, minthogy a mai kormány viszont ezt nem csinálja, tőle ezt nem lehet elvárni, tehát a mai kormány pontosan a demagóg, ígérgető, álmokat álmodó, azaz Magyarországot a nyomorba taszító, és ott tartó típusú.

is 2012.11.15. 14:06:27

@Balt: a blogmotor mondjon le, ez egy 2009-es komment. vagy te vagy olyan hülye, hogy azóta nem nézed a közvéleménykutatási adatokat.

ggaborx 2012.11.15. 14:56:21

Nem értem én az ilyen posztokat. Te magad írod le, hogy lényegében idióta a társadalom és a Lefőbb Demagógra áhítozik nap mint nap. Mit gondolsz ide kik fognak kommentelni? Bizony, ez a társadalom :)

Lassan indíthatjátok a következő véleményeket:

- Akkor a gyurcsány szerinted nem ezt csinálta, te kommunista!

- Az orbán pont ezt csinálja te idióta fideszdroid!

- Na persze, mert a fasiszta jobbik a megváltás szerinted, ugye? Te náczi!

- A milla/4k/lmp márpedig megígérte, csatlakozz te is hozzánk, mert ők aztán most tényleg megígérték!

- Ha ennyi eszed van miért nem alapítasz pártot te magad?

- A politikusok azért vannak, hogy jól dolgozzanak, nem a rendszerrel van baj, csak egyes személyekkel!

- Eddig még senkisem talált ki jobbat, úgyhogy kár a gőzért, nem kell feltalálni a kereket!

- Nyugaton ugyanez megy, pedig ott biztos jobban tudják! Ki vagy te, hogy okossabbnak képzeled magad a fejlett nyugatnál?

- Akkor menjél észak-koreába, az való neked!

- Emútnyócév!

- Te csak ne akard megmondani, hogy mi a társadalom problémája! Te vagy kisebbségben, ha nem tetszik húzz a francba az országból!

- + egyéb elmés megjegyzések.

Várhatóan itt is kb. 1% lesz az értelmes hozzászólás. Amúgy a poszt remek volt, de sajnos pont azok fogják személyes sértésnek venni akiknek lassan ideje lenne gondolkodni a világ dolgain. Ahhoz viszont lusták.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2012.11.15. 16:10:05

Tiszteletre méltó a postolo hogy igyekezik!!! De nem lehet más a Magyar választó!!! Sajnos ilyen az ország sok a kultúrálatlan műveletlen ember aki nem tud gondolkodni!!! A Magyar választó ilyen volt és ilyen is marad!!! Ennyi!!!

laci0011 2012.11.15. 18:00:45

@Member: Túl sokat vársz alapvetően 2 hetes memóriától.

aszekelyek 2012.11.16. 10:25:43

Miért bántjátok az íróját ennek? Köztudomású az abban a szakmányban tanultak között, hogy tömegeket mozgatni ilyen technikával a legkönnyebb. MAgyarországon meg ez eléggé gyakori is volt, ahogyan a képaláírás is szellemesen utal erre. bele lehet nyugodni, hogy ez hatalomtechnika. annyira igaz, ami a fenti kép és aláírás üzenete, hogy a 2006-os szoci kampány, egy "semmi konkrét" feliratú dossziéból került elő. Dübörgő gazdaság, ugráló pannon puma, nagy a jólét,.... Tud valaki egy konkrétumot a nyugdíjasok édesgetésén kívül ? A 13. havival. megtagadták a közérdekű adatok közlését is idejében, de azt konkrétan. " Nagyon kellett vigyázni, nehogy kiderüljenek dolgok idő előtt".
id. Őszödi beszéd, , zárt szoci frakcióülés.2006 május.
Remek írás , gratulálok a szerzőnek !

aszekelyek 2012.11.16. 10:31:19

@laci0011: kitől várod, hogy helyetted legyőzze?

aszekelyek 2012.11.16. 10:34:23

@imperial: honnan tunna arról az a pár ezer hiszékeny, meg különben is azok nácikok és fasiszták is:)) Azokat ki kell cenzúrázni, mert az úgy demokratikus! -és ezt komolyan is gondolják..... :(

Gyuri bá 2012.11.16. 10:48:10

Én nem hiszem, hogy az átlagembernek különböző okfejtésekre, gondosan kiművelt analízisekre van szüksége. Ezt talán az erre képes különböző "műhelyekben" kell elvégezni és a következtetéseket rövid érthető formában tudatni a társadalommal
Olvasom, hogy Kádár népe lassan kiszorul a választásból. Megjegyzem, hogy ez a réteg '68-ban volt diák ami jelentős változást hozott a szabadságról alkotott gondolkodásban, és vallom, hogy az a korosztály sokkal többre értékeli a szabadságot és liberalizmust mint a mai fiatalok nagy része. Nem fogja hagyni, hogy elvegyék tőle.
Egyébként javasolom, hogy a nőkre nagyobb hangsúlyt fektessenek, gondolva az új nevelési törvény hatásaira. Gyermekeik jövőjéről van szó, ami nagyon súlyos kérdés, valamint az egyházak szerepéről a nevelésben.

Husz_János_Puszita 2012.11.16. 17:13:00

Ugyanazt ragozzuk, én már a kommentelést is unom. Haverom élt az USA-ban, ott sincs túltengés tudatos választóból, amit mond a pap ( rabbi, stb. ) a templomban, az a szentírás. Viszont alaptétel a gondolkodásban, legyen demokrata vagy republikánus szavazó, ha a gazdaság jól megy, akkor nekem, a családomnak is jól fog menni. A politikus oldja meg aztán kész. Na ettől még fényévekre vagyunk. Fizessenek a gazdagok, rohadt imprilisták.

Amúgy Obamát a latinók választották meg segélyért, zöldkártyáért, egészségbiztosításért. Mégsem fogja szétverni a gazdaságot, nem fog 50%-os újraelosztást bevezetni csak azért, hogy kiszolgálja az igényeiket. Hollande is ráfaragott a szociális demagógiára, előre borítékolható volt.

Husz_János_Puszita 2012.11.16. 21:28:12

Nagyon tanulságos felmérés:

szamvarazs.blogspot.hu/2012/11/az-egyenloseg-ara.html

" A Tárki 2009-es Európai Társadalmi Jelentése két nemzetközi kutatás, a European Social Survey (ESS) és a World Value Survey (WVS) alapján vizsgálta az összefüggést a jövedelmi különbségek mért nagysága és az egyenlőtlenségek csökkentésének társadalmi támogatottsága között.

Azt találták, hogy nincs ilyen. Függetlenül a tényleges vagyoni / jövedelmi különbségektől egyes országokban jobban, máshol kevésbé támogatja a lakosság a "legyen mindenkinek egyenlő jövedelme" gondolatát."

Gondoljátok végig, mennyi szavazót lehet szerezni teljesítményelvvel.:D :D
süti beállítások módosítása