„Aki fizet, az petyegtet!”

Dargay Lajos* szobrászművész mondása - 1981

 

 


Zeng a magyar sajtó és az Országház a törvényhozásra, önkormányzatokra, állami megrendelésekre rátelepedő, közelebbről nem definiált, ellenben sokszor néven nevezett oligarchák hazánkat romlásba döntő tevékenységétől.


Miről is beszélünk mikor elborult arccal simicskázunk/puchlászlózunk? Nos, leegyszerűsítve arról, hogy aki megengedheti magának, az politikai döntéseket, gazdasági irányvonalakat, állami megbízásokat vásárolhat. Mivel akad ilyesmiből eladó a piacon, mi sem természetesebb, mint hogy aki szükségét érzi efféle befolyásnak, az rendesen be is vásárol belőle. Azután alkalomadtán a kasszához fárad, és a kampányidőszakban meg a szűk ellenzéki esztendőkben alaposan feltöltött hitelkártyája terhére megveszi az áhított törvényt, kibúvót, bebúvót, vagy amire éppen a foga fáj. Hideg fejjel áttekintve a dolgokat ez az eljárás a döntéshozási és a képviseleti rendszer logikájából következik - az lenne különös, ha másként cselekednének, ha úgy pénzelnének a pénzemberek pártokat, hogy nem várnak cserébe semmit.


Tehát, hol itt a probléma? Azt mégsem állíthatjuk, hogy minden így van rendben - mert szemmel láthatóan nincs rendben. Ott van a hiba a történetben, hogy amivel az ország/város vezetői házalnak - ti. költségvetési és EU-s pénzek, a társadalomnak keretet adó jogszabályok -, az nem az övék. Ennél fogva nem adhatnák el sem oligarcháknak, sem „nemzeti nagytőkéseknek”, bármi legyen is (vagy ne legyen) a különbség e két csoport között.


Mindez mégis eladó, és kitűnő befektetésnek ígérkezik bárki számára. A rendszer azonban aránytalan: akik fel tudják kínálni a megfelelő összegeket a pártok finanszírozásához, valamint számon tudják kérni az ellenértékként elvárt döntéseket - az ő érdekeik, ha megjelennek a döntéshozatalban, csupán az amúgy is jellemző szűklátókörűséget, rövidtávú tervezést erősítik. Közben mi adjuk a felhatalmazást, és elvégezzük az összes többi munkát: anyagi és szellemi termékeket állítunk elő, működtetjük a szolgáltatásokat.


Be kell látnunk, hogy nekünk, polgároknak nem azért ilyen súlytalan a képviseletünk, mert egy-két-három politikus eredendően gonosz, hitszegő áruló. Ők következetesen viselkednek, mi ülünk fordítva a lovon.


Játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha az oligarchák mintájára teremtenénk képviseletet a közös érdekeknek? Mi lenne, ha a kabáthoz választanánk gombot: ahelyett hogy a valódi szándékaikat gondosan titkoló politikai szereplők között mazsolázgatunk méla undorral, megfogalmaznánk az elvárásainkat, melléraknánk a pénzünket, majd megkeresnénk a megfelelő embert, aki tudja és akarja is, hogy azok érvényre jussanak, megvalósuljanak.


Ha így tennénk, ha a különféle érdekek és elgondolások mentén összefognának a polgárok csoportjai, mindenki valódi képviseletre találhatna, és azt számon is kérhetné teljes joggal. Ha így tennénk, nem szülne irracionális indulatokat, az egyet nem értés, mert mindenki biztonságban tudná a saját értékrendjének megjelenítését, méghozzá ott, ahová az való: a Parlamentben.


Ha így tennénk, letisztulna a kép: az emberek, akiket azzal bíztunk meg, hogy a képünket viseljék, nem használnák jótékony álarcnak a felhatalmazásukat, ugyanis jó okuk lenne arra, hogy valóban a képviseletünkkel foglalkozzanak. Hiszen meggyőződésükkel összhangban lévő projektet vállaltak, azon kívül - nekünk tartoznak azokkal a szívességekkel, amelyekkel a jelenlegi felállásban a trendi szóval oligarcháknak nevezett embereknek tartoznak. A lényeges különbség az, hogy a „mi” a választók egy széles csoportját jelenti, ha mindenki beleteszi a magáé t- így előzi jobbról a csoportérdek az egyénit.

 

 

 

 

  

*http://dargaylajos.uw.hu/index.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr964501515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.11. 12:36:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Majd ha oligarchia ugrik ki a nokiásdobozból 2012.05.11. 11:35:53

Ángyán József nemrég terjedelmes interjút adott, amiben sok konkrétumot nem mondott, de szerintem eleget ahhoz, hogy kidurranjon egy lufi. A magyar sajtó ugyanis rámozdult a távozó államtitkár oligarchiázására, mert ezek létezése Orbánék új rendszeréve...

Trackback: Telefonadó: hihetetlenül nagyvonalú gesztusra készül a kormány 2012.05.11. 11:25:44

Ma reggel Matolcsy György az M1 Ma reggel című hitéleti műsorában igyekezett eloszlatni azokat a kételyeket, melyek a sátáni suttogó propaganda nyomán az új adókkal, köztük is leginkább a telefonadó lakosságbarát jellegével kapcsolatosan a napokban töb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinkainka 2012.05.11. 06:17:05

Mondjuk ki:hazaárulók.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.05.11. 11:48:57

A helyzetkép rendben, a végén a javaslat kivitelezhetetlen.
Nagyon igaz, hogy a politika piaci alapon viselkedik. Nem egy minőségibb parlamenti képviselet segítene, hanem az érdekérvényesítés és a verseny. A politikának azért van nálunk nagy tere, mert nem talál a versenytéren civileket.
A magyar demokrácia ebben (és a polgárok egyesülési hajlandóságában) különbözik NAGYON a többitől. Az erősebb civil szektor a képviseleten is javítana. Sokat.

mese1 2012.05.11. 12:29:29

Oligarchia? nevek és tények? Majd inkább én egy poénosat ma találtam: internetfigyelo.wordpress.com/2012/05/10/parttarsa-diplomaztatta-le-gyurcsanyt/
süti beállítások módosítása