2012.04.27. 12:20 Szerző: Đđ

A vörös vonal

„Ott van a haza,
Hol a haszon”

Katona József: Bánk bán - 1819

 

Megvolt az állami földtender. Megvoltak a „köz(gép)beszerzések”. Megalakult az állami mobiltársaság. Évekre jól fizető állásokba rakták a saját embereiket. Feltuningolták az egyházakat, pénzzel, befolyással és vagyonnal…

…Ne reménykedjenek abban a „kormányközeliek” és maguk a most kormányon lévők sem, hogy a kialakított állapotok sokkal túl fogják élni a 2014-es kormányváltást – mert ez a túlélés egyszerűen nem érdeke a magyar népnek! A Fidesz-kormány és annak gazdasági holdudvara kölcsönkapott időben él: mintha egy furcsa, természetellenes szakadás lenne most a Nagy Magyar Téridő-kontinuumban. Ezt mind közönségesen csak „többmintkétharmadnak” szokás nevezni – de ez a több mint 2/3-os parlamenti ülésfedettségre alapozott „joggal és hivatali hatalommal való visszaélés” 2014-ben könnyedén megváltozhat és megváltoztatható!

Figyelem: hosszú mondat következik!

Kötelességünknek érezzük felhívni a kormányerők figyelmét arra, hogy amennyiben 2014-ben egy olyan politikai erő alakít kormányt Magyarországon, amely nincs elköteleződve a különböző gazdasági érdekkörök felé, ezért szabad a keze és csupán a Magyar Köztársaságot 1989-ben létrehozó Alkotmányra, valamint országunk nemzetközi elkötelezettségeire kell tekintettel lennie, akkor könnyen előállhat az a helyzet, hogy:

·          érvényteleníti az Alaptörvényt (mivel az illegitim hatalomfel-használás útján jött létre) és az arra épülő egyéb törvényeket,

·          megvizsgálja az Orbán-kormány által hozott gazdasági döntések megalapozottságát, hátterét – és indokolt esetben érvényteleníti azokat, e döntés összes jogi és anyagi következményeivel együtt,

·          megvizsgálja, hogy miféle összefüggések voltak egyes jogszabályok, döntések meghozatala és a Fidesz-közeli gazdasági körök üzleti érdekei között – és ha megalapozottnak találja azt, hogy az Orbán-kormány és a parlamenti többség a kapott felhatalmazással visszaélt, akkor ennek büntetőjogi következményei is lesznek az érintet döntéshozókra nézvést.

Mindezeket a lépéseket a leendő kormánynak a törvényesség, a jogállamiság, a jogbiztonság és az általánosan vett igazságosság érdekében nem csupán lehetősége, hanem kötelessége is lesz megtenni. Mondhatni: legitimitásának részben éppen azon fog nyugodni, hogy elvégzi-e ez irányú kötelességét. Hiszen a felhatalmazását a választásokon (többek között) éppen azért fogja kapni, hogy alakítsa át Magyarországot és a magyar politikai rendszer működését „mutyiállamiból” polgári jogállamiba, ahol a hatalom a néptől kapott felhatalmazását nem a saját érdekköreiért, hanem az ország hosszú távú érdekeiért használja.

Ezt a (nevezzük így) visszarendeződési folyamatot ne valami „véres-erőszakos terrorként” tessék elképzelni: egyszerűen, higgadtan, precízen és következetesen helyre fog állni a jogállam normális működése és annak természetes belső jog- és tulajdonviszonyai.

…Az hiszem, itt az ideje egy „vörös vonalat” húzni a kormány elé: eddig eljöttetek – de tovább, tekintettel a fentebb leírottakra, már nem tanácsos lépnetek. Ha meghúzzuk ezt a vonalat és világosan deklaráljuk azokat a jogelveket is, amelyek a vonal létét igazolják és alátámasztják, akkor ettől kezdve a kormány is tudhatja: ha átlépi, bűnt követ el és számolnia kell azzal, hogy nem fogja tudni megvédeni a saját maga által kreált sajátos igazságszolgáltatási szisztéma és annak „személyi állománya”. (Az ugyanis megy a levesbe, ahogy fentebb már írtuk…)

Azzal is tisztában kell lennie a kormánynak, hogy amiről e poszt szól az nem valamiféle nyúlós-maszatolgatós „elszámoltatási ügy” lesz, Keller/Budai-stílusban, hanem egy szakszerű, objektív, logikus „A-ból B következik”-folyamat. Nem lesznek ugyanis a folyamatra érdemi befolyással bíró olyan hatalmi tényezők és érdekkörök, amelyek megakaszthatnák, elterelhetnék azt.

És ha mégsem így fog történni? Ha 2014 után vagy marad a Fidesz, vagy egy olyan politikai erő/szövetség/”olajfa” kerül kormányra, amelynek vagy az érdekei diktálnak majd (megint) mást, mint a világos, tiszta jogállami viszonyok és a közérdek, vagy pedig túl impotens és bátortalan lesz ahhoz, hogy éljen is a felhatalmazásával, akkor mi lesz? Nos, akkor:

·          Magyarország előbb-utóbb kiesik Európából,

·          hosszú évekre-évtizedekre stagnálás vár rá,

·          aki teheti, elhagyja az országot (ha kell, illegálisan is)

·          zuhanni fog (évtizedes távlatban) mind a népességszám, mint pedig az aktív korú népesség eltartóképessége és erőforrás-teremtő kapacitása,

·          gazdasági káosz következik és emiatt összeomlik a magyar foglalkoztatási rendszer,

·          finanszírozhatatlanná válnak a közszolgáltatások és a közszféra,

·          radikálisan csökken az egészségügyi ellátókapacitás és az ellátás színvonala,

·          összeroskad a nyugellátási és a szociális ellátórendszer,

·          komoly zavarok keletkeznek a tömegközlekedésben,

·          megroggyan a pénzügyi biztonság,

·          sosem tapasztalt bűnözési hullám következik,

·          a radikális jobboldal aktivizálódik és hozzányúl az erőszak eszközéhez is – akár a politikai hatalom megragadása érdekében is.

…Látható, hogy a „vörös vonal” nem csupán a Fidesz-kormány, hanem az egész ország előtt ott van. Nem kéne átlépni-átesni rajta!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr844476367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása