2012.01.24. 23:01 Szerző: Đđ

Numerus clausus orbanicus

Ha van döntése az orbán-kormánynak, amivel igen hosszú távon okoz károkat Magyarországnak, akkor az a minap a felsőoktatás átalakításáról kihirdetett verdikt. Alkotmányt lehet bármikor és azonnal hatályon kívül helyezni, ha már nem ez a társaság lesz többségben. Ebből következően a sarkalatos törvényeiket is ki lehet dobni a szemétbe – és velük együtt a bebetonozott pártkatonákat is el lehet távolítani „bizalmi jellegű” posztjaikról. Az egyházi törvény is gyorsan füstté válhat, mint pápaválasztásnál a szavazócédulák… A magán-nyugdíjrendszer „restaurálása” már hosszabb és keményebb feladat (ugyanis ahhoz már pénz is kell, nem csupán hatalom!) – de néhány év alatt ez a kár is kiheverhető lesz. És különben is: mindezek a „törvényes baromságok” csak a józan eszű és jó ízlésű polgároknak fájnak, de nem csökkentik közvetlenül, hosszú távon és radikálisan a magyar társadalom és benne a magyar gazdaság versenyképességét, hatékonyságát, jövedelemtermelő képességét és ezek által Magyarország erejét…

Ellentétben a felsőoktatás szétbarmolásával!

Köztudott tény, hogy egy ország annál sikeresebb és annál fejlődőképesebb, minél korszerűbb és minél magasabb szintű állampolgárai képzettsége. Minden olyan példa, amely az utóbbi évtizedekben egy nemzet megerősödésére felhozható, az oktatási rendszer minden mást megelőző minőségi és mennyiségi fejlesztésén alapult. Más recept nincs is – kivéve pár olajországot, de nekünk ugye az nincs. (…És az olajhatalmak „erőssége” is talmi – talán az egyetlen Norvégiát kivéve, de ez most ne nyissuk ki!)

Ha lenne valami, amivel nagyot lendíthetnénk az országon, akkor az a minőségi oktatás lenne, különösen a felsőoktatás. Ezt „lefojtani”, éspedig holmi „politikai elképzelések” okán valódi, tőrőlmetszett „nemzetellenes tett”. Hiszen még az ajnározott és ájultan tisztelt Horthy-korszakban is más volt a folyamatok iránya: Klebelsberg is „öntötte a pénzt” az egyetemekbe – no meg persze igyekezett onnan kigyomlálni a kontraszelekciót is. (…Íme, a bizonyíték arra, hogy egy oktatáspolitikust sem feltétlenül a világnézet, hanem az általános emberi kvalitások határoznak meg!) Lenne tehát orbánnak-Hoffmannak honnan világnézet-közeli példát venni.

De nem: nekik fontosabb az, hogy csak a saját elitjük kerülhessen a társadalom élére.

Eddig egyetlen észérv sem hangzott el arra nézvést, hogy miért is lesz jobb, teljesítőképesebb ez a szisztéma? Csak azt tudhatjuk, hogy kiknek lesz jobb:

·          az állam által „delegált” egyetemi elitnek, akiket nem fenyeget a náluk tehetségesebb, korszerű tudással bíró oktatók „alulról jövő nyomása”, hiszen kevesebb lesz a státus és a pénz is, hogy a korszerű, ezért önmagukat a nagyvilágban is „eladni képes” oktatók itthon akarjanak maradni,

·          az „államelit” gyermekeinek, akik verseny nélkül kerülhetnek (a tervek szerint) az állam és a gazdaság élére (leváltva szüleiket),

·          orbán viktornak, mert csak..,

·          Hoffmann Rózsának, mert végre kielégülhetett…

Még jó, hogy ez az egész őrület nem fog sokáig tartani – mert nem tart sokáig az ezt létrehozó rendszer sem, nem lévén önmagát hosszabb távon sem finanszírozni, sem a jónéppel megetetni. De maga az elképzelés sem életképes, hogy t. i. „keretszámokkal” állítsák meg a tehetséges, de nem az „elithez” tartozó és ezért arra „veszélyes”, „konkurens” fiatalok képzettséghez jutását. Magyarország határai nem zárhatók le: a fiatalok, akik elég tehetségesek és erre alapozva elég elszántak és tetterősek is, kimennek innen továbbtanulni. Olyan országokba, ahol az számít, hogy mire vagy képes és nem az, hogy ki az apád… Aztán, ha a mostani hatalom eltűnik, majd szépen, képzetten hazajönnek közülük elég sokan ahhoz, hogy visszafoglalhassák a tehetségükkel és a tudásukkal a most a kormány által saját kézben tartani vágyott pozíciókat.

…Sajnos addig lesznek fiatal veszteségeink, akik nem indulhatnak el azon a pályán, amely pedig „bennük lenne”. Velük majd orbán és Hoffmann számoljanak el, lelkiismeretük szerint!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr313745481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy Györgyöt megsütötte a nap 2012.01.26. 18:46:37

 Csalóka ez a napsütés így télvíz idején. Az ember ücsörög a parlamentben, dolgozik az unortodox gazdaságpolitikán, aztán meggondolatlanul kimegy egy kicsit a szabad levegőre szalmakalap vagy napernyő nélkül, és már meg is történik a baj. Ez törté...

Trackback: Nem szégyen az okosabbtól tanulni 2012.01.25. 19:20:49

 Hoffmann Rózsikának sem lenne szégyen tanulni Rácz Jencitől. Több érdekes ötletet kaphatna tőle. Itt van például rögtön egy fenomenális ötlet Jenőtől: A közfinanszírozású egészségügyi szolgáltatóknál is lehetővé kell tenni a fizetős betegek soron...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.01.25. 06:19:07

1990 márciusában megjelent az Apák és fiúk című írás.
Mégis? Megvalósulhat az elképzelhetetlen?

koksz 2012.01.25. 14:15:07

Jó sok marhaságot olvastam a cikkben....ki hová megy merő sértődöttségből, még jó hogy nem kötelező minden hülye gyereknek, meg tehetségtelen, magát tehetségesnek érző csórikámnak évtizedekig járni egyetemre.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.25. 14:23:39

Eljön az a régi szép idő, mint amikor az Orbán, Kövér, vagy Pokorni féle komcsi kölykök a Párt hátszelével és hatalmával kerültek be, hithű kádergyerekként... Szép is ez! De tényleg!
Éljen a Párt! Csak a KOMCSIK! :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.25. 14:26:02

@koksz:
2000-ben még azt mondták, hogy minél többen járjanak főiskolára, egyetemre... Most 54.000 helyett 37.000 államilag támogatott férőhely még a narancskomcsi unortodox matek szerint is mit jelent??? Nem értem tiszán??? Valamelyikünkkel tényleg problémák vannak... :))

Secnir 2012.01.25. 15:08:16

"no meg persze igyekezett onnan kigyomlálni a kontraszelekciót is."

helyett

no meg persze igyekezett ott is kontraszelektálni.

legeslegujabbkor 2012.01.25. 20:56:53

Az is furcsa, miért pont ezeken az egyetemeken, és pont ennyi támogatott hely maradt (O.V. személyes döntése, mint azóta megtudtuk), de ennél még különösebb, hogy miként képzelik a tandíj befizetését a költségtérítéses helyeken tanulók (nem a felső 1% gyermeke) esetében. (ötleteikből kiderül, hogy sehogy)
Se tanulók nem kellenek, se egyetemek.
süti beállítások módosítása