2011.06.25. 19:51 Szerző: piefke

Kínai kaja

1. „Kína alvó óriás. Hagyjuk feküdni és aludni, mert ha felébred, megdöbbenti a világot!”

(Napóleon – kb. 200 éve)

2. „…ahhoz, hogy Magyarország megújulása sikeres legyen, új típusú szövetségekre és szövetségesekre van szükségünk. Hogy végre tudjuk hajtani a teljes gazdasági fordulatot Magyarországon, úgy zártuk ma le a tárgyalásokat, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyarország szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket.”

(Orbán Viktor – ma)

 

Fentebb két politikust, két véleményt, két politikát idéztünk – kétszáz év eltéréssel. Mit kezdjünk Kínával? Mit kezdjünk vele mi, euro-atlantiak - és mit kezdjünk vele mi, magyarok?

Orbán ma kínai kajával akarta megetetni Magyarországot – de milyen is ez a menü? Miféle hasznot hozott a kínai miniszterelnök magyarországi látogatása – és azt vajon kinek hozta igazából?

Lássuk, mi szerepel az „étlapon”, mit kellene „megennünk”:

·          a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretet nyit a Kínában befektetni akaró magyar cégeknek

·          2015-ig a jelenlegi kétszeresére, évi húszmilliárd dollárra növelik a kétoldalú kereskedelmi forgalmat

·          Kína magyar államkötvényeket fog vásárolni – még ismeretlen volumenben

·          közelebbről meg nem határozott katonai együttműködés

·          kínai állami ösztöndíj magyar fiataloknak

·          kínai kulturális központ létrehozása Magyarországon

·          Kína egymilliárd dollár értékben hoz létre Magyarországon vegyipari beruházásokat

·          itt valósulhat meg Kína közép-európai logisztikai és szállítmányozási központja

…Nagyjából ennyi.

Amikor azt írtam fentebb, hogy „miféle hasznot hozott”, akkor nyilván úgy értettem, hogy Magyarországnak miféle hasznot hozott – azonban ha végigmegyünk a listán, azzal szembesülünk, hogy e hasznok zömükben Kína oldalán – kisebb részben pedig Orbán és köre számára – jelentkeznek majd. Nézzük, miért?

Az egymilliárdos hitelkeret, ahogy nevében is ott van: hitel. Kína azért nyújtja magyar cégeknek, hogy Kínában ruházzanak be, ott növeljék a foglalkoztatottságot, ott járuljanak hozzá a gazdasági növekedéshez – nálunk ebből semmi haszon nem fog származni. Már csak azért sem, mert ne legyenek illúzióink afelől, hogy kik lehetnek e hitelkeret magyar felhasználói, miféle csatornákon át juthatnak ehhez hozzá magyar vállalkozások. A „terítés” ugyan miért lenne más itt, mint bármely, a kormány által „szabályozható” bel- és külföldi forrás esetében? Nyugi: itt is jönnek majd a „haverok”: az, hogy a bilaterális üzleti tanácsról Demján Sándor írta alá a szándéknyilatkozatot, sokat elárul…

A kétszeresére növekvő forgalom sem Magyarország érdeke – hiszen mit is mutatnak a számok, immár hosszú évek óta, stabilan? Négyszeres kínai aktívumot! Akkor ki jár jól a duplájára növekvő kétoldalú kereskedelemmel? Egyszerű: kétszer annyi pénzt keres Kína Magyarországon, mint eddig - köszi, Viktor!

Államkötvény-vásárlás: Kína nem a húszmillió szép szemünkért vásárol magyar kötvényeket, hanem azért, mert aki hitelez, az befolyásolhatja az adóst. Az EU-ban Kína növelni akarja a befolyását – és látva, hogy (a saját hülyeségünk következményeként) Európa és az euró bajban van, alkalmat lát arra, hogy aprópénzért hatalmi pozíciókra tegyen szert. Az a pénz, amit erre befektet, neki per pillanat úgysem kell (baromi devizatartalékai vannak) – viszont egy-két évtizedes távlatban ki tudja, mire lesz még jó Kínának az EU-ban szerzett befolyás? (Egyébként nem lepne meg, ha Kína vezetői már ma is pontosan tudnák, hogy mire lesz jó…)

Az államkötvény-vásárlás kapcsán Orbán ezt mondta: „Ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú módját megoldva látom, és azt mondom: történelmi segítséget kaptunk Kínától, mert ez a biztonság kell ahhoz, hogy bátran végig tudjunk menni a gazdaság újjászervezésének útján, amin elindultunk.” El tudjuk képzelni, miféle elvek és gyakorlat, miféle példa mentén óhajtja miniszterelnökünk „újjászervezni a gazdaságot”... És igaza van: megoldotta a középtávú finanszírozást – odadobva ezért az ország és az EU hosszútávú érdekeit! Mintha láttunk volna már ehhez hasonlót tőle: amikor „megmentette a nyugdíjrendszert” – a magánnyugdíj-pénzek einstandolásakor, azzal is feláldozva a hosszútávon stabilan tartható és az öngondoskodás által finanszírozható nyugdíjakat. Ezt tudja a csávó, ennyi! „Mennyen addig, amíg én vagyok - oszt jónapot!

Katonai együttműködés: Ez a leghomályosabb pont. Mivel erről konkrétumok nem hangzottak el (nyilván…), ezért csak sejthető, hogy Kínának miért jó egy NATO-tagállam, mint katonai partner – ez kb. az árulás fogalmával eshet egybe – és arról is csak sejtéseink lehetnek, hogy Orbánéknak miért éri megy egy diktatúrával (hú, wazze, csak leírtam!) katonailag (értsd: az erőszakszervezetek szintjén) együttműködni...

Ösztöndíjak fiataloknak: állami ösztöndíjakat a világ nyugati felében viszonylag ritkán szokás adogatni - ez arrafelé magánalapítványok feladata. Ha Kína ezt „állami szinten” teszi, akkor ez – ahogy ki is mondták a miniszterelnökök – a leendő magyar szellemi-gazdasági elitben történő pozícióépítést szolgálja. Saját szavaival: "Ehhez arra van szükség, hogy a fiatalokat a kínai-magyar szövetség hívévé tegyük, hogy a következő generáció is megértse, miért rendkívül fontos az országnak a kínai-magyar együttműködés. Amit én tenni tudok ennek érdekében, az az, hogy rengeteg fiatalt állítok ennek az eszmének a szolgálatába, és elhárítjuk az együttműködés útjában lévő bürokratikus akadályokat." – tiszta, egyenes, nyílt beszéd! Verbuválódik az „ötödik hadoszlop”!

Kínai kulturális központ: ld. az előző pontban – csak nem csupán a fiatalok és a leendő szellemi elit számára.

Egymilliárd dolláros vegyipari invesztíció: Hát igen, lehet így is mondani ezt: szépen, elegánsan és sokat sejtetően, ahogy egy kínai mandarin is beszél – de lehet úgy is, hogy „A kínaiak megveszik a Borsodchemet.” Csak azt nem értem, hogy jön ez össze a stratégiai iparágak magyar kézben tartásával-visszaszerzésével? Netán a MOL-részvénycsomagot is azért vette meg az állam az IMF-hitelből, hogy továbbpasszolhassák Orbánék a kínaiaknak???

Kína közép-európai logisztikai és szállítmányozási központja: Ez legalább teremt majd néhány munkahelyet - de ha ennek hasznát összevetjük azzal az árral, amit az előzőekben felsoroltak „tesznek majd ki”, akkor nem lehet ez akkora siker… Valamit kis koncot dobtak, ennyi…

Látható: nem kötött Orbán jó üzletet. Szinte mindent adott és szinte semmi olyat nem kaptunk, amire hosszú távon azt mondhatnánk, hogy a mi érdekeinket szolgálja. Egyszerűen talált magának Orbán egy olyan hűbérurat, akitől támogatást remélhet hatalma fenntartásához. Az EU-tól és az USA-tól nem remélhette azt, hogy bármit is tennének őérte és azért, hogy érdekköre esetleg 2014 után is megmaradhasson hatalmi pozícióiban. Az oroszok tojnak rá – ezért egészen Kínáig kellett koslatnia „gazda és pártfogó” után…

Ez gáz!

Nem nagy dicsőség ennyire kiszolgáltatni egy országot egy nagyhatalomnak – tulajdonképpen nem sokban különbözik attól, amit annak idején a drága Rákosi elvtárs csinált, a Magyarországtól kulturális, történelmi, mentalitásbeli, eszmei, gazdasági és politikai téren a kínaihoz hasonlóan különböző Szovjetunióval kapcsolatban… Mert igen: hatalmas a különbség, ha egy olyan hatalommal működünk együtt, amellyel kvázi azonos a kultúránk, amellyel évezredes utat tettünk meg együtt, amelyben a miénkhez hasonló elvek szerint épül fel a politikai, a gazdasági és a szellemi élet és aközött, ha egy  „tájidegen hatalomnak” hajolunk be. A hozzánk hasonlókkal való együttműködés számos erőforrást szabadíthat fel, míg a másik út legfeljebb rövidtávú csoportérdekeket fog szolgálni. (Megjegyzem: ebből a szempontból sajnos nem voltak sokkal okosabbak és előrelátóbbak a nyugati világ „nagyokosai sem”! Őket is leginkább csak a kínai gazdasági potenciál érdekelte és kevéssé gondoltak arra, hogy ebben a relációban kinek dolgozik az idő? Pedig – ahogy a poszt elején idéztem, Napóleon megmondta előre… Igaz: ő zseni volt, nem csak politikus, vagy gazdasági döntéshozó, így képes volt nem csak egy-egy „haszondimenzióban” gondolkodni.)

…És miközben Orbán ünnepelte sikerét, máris láthattuk, hogy mit jelent az az „új modell”, amelyben gondolkodik: a Kína-elleneseket eltüntették a Magas Vendég látóteréből, szépen, demokratikusan, ahogy (Kínában) szokás!

Orbán csak arról feledkezik el, hogy ami modern Kínában az euro-atlanti. Amíg ő Kínát akarja másolni, addig Kína ezerrel tanulja el/másolja le és fejleszti tovább a nyugati módszereket, hódít ott a nyugati szellemiség – és ez a szellemiség előbb-utóbb Kínát is átformálja majd. Egyszerűen azért, mert ennél fejlődő- és fejlesztésképesebbet és hatékonyabbat eddig az emberiség még nem talált fel. Ha Kína hatékonnyá akar válni, akkor nyugativá kell válnia… Ezt az ottani politikai elit is tudja és azt is tudja, hogy milyen veszedelmes ez a tény, ez a folyamat számára - és hogy ha ép bőrrel akarják ezt megúszni, akkor sokkal előrelátóbbaknak kell lenniük, mint amilyenek voltak Kínával kapcsolatban az euro-atlantiak. Tudják, hogy (lassan) másfél milliárd embert nem lehet gyorsan sem megfordítani, sem megfordulni engedni – ezért húzzák az időt és gyűjtik a pénzt, ezért erősítik Kínát, hogy majd kibírja a kikerülhetetlen megrázkódtatást…

…Nem kell tehát feltétlenül úgy megennünk a „kínai kaját”, ahogy elénk tálalják!

 

[...A végére pedig egy kis napóleoni hang(ulat) - ha már a posztot vele indítottuk, zárjuk is vele! A "szám" címe egyébként beszédes: La Victoire est á Nous - Miénk a győzelem, íme: https://www.youtube.com/watch?v=HXmljXjwZko]

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr303014438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2012 Magyarország államformája: Népköztársaság 2011.06.26. 17:46:32

Persze ehhez előbb még alkotmányt kell módosítanunk, de ez nálunk néhány nap alatt lezajlik. Majd benyújt Szijjártó Péter vagy Lázár János esetleg Rogán Antal egy módosító indítványt hétfőn és szerdán már alá is írja Schmitt Pál.Hogy erre miért van szü...

Trackback: Free Tibet! Free Magyarország! Free Fehérgyarmat! 2011.06.26. 15:04:45

 Sorra kerülnek elő idézetek, sajtóanyagok, nyilatkozatok, filmrészletek, ahol a mai uralkodó csoport tagjai évekkel ezelőtt felháborodottan nyilatkoztak azokban a témákban, amelyekről most lelkiismeret furdalás nélkül meghozzák azokat a törvények...

Trackback: Korporatív kínai depó 2011.06.25. 23:41:04

p { margin-bottom: 0.21cm; }Kína megérkezett. Idelökött egymilliárd eurónyi hitelt (mostani árfolyamon kb. 280 milliárd forintnyit, a teljes államadósság-állomány néhány százalékát, némi aprópénzt), megvett ezt-azt a stratégiai ágazatokon belül, meg me...

Trackback: Korporatív kínai depó 2011.06.25. 23:41:02

p { margin-bottom: 0.21cm; }Kína megérkezett. Idelökött egymilliárd eurónyi hitelt (mostani árfolyamon kb. 280 milliárd forintnyit, a teljes államadósság-állomány néhány százalékát, némi aprópénzt), megvett ezt-azt a stratégiai ágazatokon belül, meg me...

Trackback: A tibetiek álnoksága 2011.06.25. 20:47:05

A Fidesz frakciójának emberi jogi munkacsoportja megdöbbenését fejezi ki a Kínában történtek miatt, s fölszólítja a magyar kormányt, hogy befolyását latba vetve lépjen föl az Európai Unió megfelelő fórumain annak érdekében, hogy Kínában megszűnjön az e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2011.06.25. 21:20:56

És létrejött az új típusú KGST, a Kínai Gazdasági Segítség Tanácsa.

jenőke 2011.06.25. 21:23:29

Halljátok már az elefántdübörgést?

jenőke 2011.06.25. 21:27:32

Végére értem. Gratulálok a rövidségért, ami nem ment a tartalom rovására!

Üzletfejlesztés · http://www.uzletfejlesztes.hu 2011.06.26. 09:24:27

Barátom, nekem se ingem, se gatyám - mégis, olyan az írásod, mintha egy UFÓ lennél... :-)

Az egymilliárdos hitelkeret kifejtéséig azt hittem valamit hozzá tudsz tenni érdemben...

Ebben az országban a kiegyezés óta semmi nem történik csak úgy, a köz üdvére :-) mindig előbb megvannak a haszonélvezők, aztán jön a tervezés - és ha véletlenül abból a közösségnek is haszna származik - az csak VÉLETLEN...

Hát elnézést, hogy idetévedtem, itt hagylak a baráti mocsár kipárolgásában...

amor2000 2011.06.26. 10:19:44

Ez egy tipikus komcsi írás. Érdekes, hogy atz angol és német sajtó másként, mégpedig óriási magyar sikerként könyveli el pusztán a látogatás tényét is. Maga az írás tele van ferdítéssel és rosszindulattal. Persze innen lehet tudni, hogy a komcsiknakmkeresrű a szőlő.

amor2000 2011.06.26. 10:21:02

az utolsó mondat helyesen: "Persze innen lehet tudni, hogy a komcsiknak keserű a szőlő.

piefke 2011.06.26. 10:44:34

@amor2000:

Ich hab's in den deutschen Zeitungen anderst gelesen...:-)

...Egyébként pontosan mit is jelent számodra a "kommunista"? Lennél szíves kifejteni és érvekkel is alátámasztani komcsi mivoltomat?

offset 2011.06.26. 14:37:39

Sokkal komolyabb ez a kérdés, mint, hogy egy fajmagyar itt komcsizzon. Kína a jövő nagyhatalma és nem véletlen, hogy ez a nagyhatalom ugródeszkát keres, hogy beléphessen Európába. Mégpedig nem csak a termékeivel, mellyel már elöntötte valamennyi földrészt, hanem a túlnépesedett embereivel is.
Erre a célra nagyon megfelel hazánk, melynek lakossága kiöregedőben van, bár még számottevő a lakosainak szakképesítése, ez hanyatló ágba került.
Kína 8 ezer milliárd USA dollár tartalékából 1 milliárdot nyújtani, légypiszok, azt csak a nagyvezír tarthatja számottevőnek.
A látogatás legemlékezetesebb pontja az lehetett, mikor egy nála fél fejjel alacsonyabb emberrel léphetett végig a díszszázad előtt. Ezt a képet el kell menteni.

offset 2011.06.26. 14:43:10

@amor2000: Föl, föl, ti rabjai a földnek.....

Szolgálati Füldugó 2011.06.26. 17:35:02

Kíváncsi vagyok, mikor fogják feloldani a földvásárlási moratóriumot, és szójával bevetni az Alföldet.
Argentinát már megvették.
chilegazdasaga.com/2011/06/10/kina-1-500-millio-dollart-fektet-be-argentina-rio-negro-tartomanyaban-hogy-bebiztositsa-az-elelmiszerellatasat/

stone pit(er) 2011.06.26. 20:01:50

Félretéve minden ellenszenvet kormányunk ténykedése iránt (már ha sikerül). Szóval logisztikai központ? Ezt hogy értik? Magyarországnak nincs tengeri kikötője. Tehát marad a vasút és a repülés. Csak azért, mert az első belépő EU-s határon megtörténik a beléptetés a tagországokba. Tehát az olcsó tengeri szállítás logisztikai központja, a tengeri kikötő. Ami kelet-európában Trieszt, esetleg Rijeka lesz hamarosan. Magyarország eddig is közúti, és vasúti központ volt, elsősorban Európán belül, de Ukrajna felé volt egy fontos külső csatlakozási pontunk. Ez nem volt egyedülálló, mivel Szlovákia Lengyelország és Románia is rendelkezet hasonlóan fontos pontokkal. A repülésről nem is érdemes beszélni. Bár közép-kelet Európában csak Bécs és Budapest rendelkezik közvetlen légi összeköttetéssel Kínával, de ez akármikor változhat. Régebben Belgrádnak, Varsónak és Bukarestnek is volt közvetlen légi kapcsolata, és Varsónak már meg van a pekingi reptéren a résideje a LOT számára és a Air China is bejelentette a közvetlen lengyel járatot. Egyelőre az orosz átrepülési jogokkal van problémája a lengyeleknek, de a 787-esek késedelmes beérkezése is hátráltatja a járatnyitást. Szóval, ha valaki árut szálit repülővel azt lehető legközelebbi elosztó központba viszi. Tehát ha pl. Romániába, akkor valamelyik román reptérre, és nem Budapestre, vagy máshova. Csak Pekingből napi egy járat van Bécsbe, kettő Münchenbe, négy Frankfurtba, stb. Ezeknél kevesebb Budapestre (www.bud.hu).
Az egész logisztikai központ szöveg a helyi magyar és kínai-magyar kereskedőknek szól. Elismerve, hogy Magyarországon jelentősebb a kínai közösség mint Csehországban, de ott meg a vietnámi közösség a jelentősebb.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.26. 21:51:32

@piefke: Érdekes, hogy a németek is Kínában látják a jövőt, valami miatt azt gondolják, hogy ott lesz piac az autóikra.

Szintén barátkoznak Kínával az amerikaiak, hasonló megfontolásból. A gazdasági szempontok a jelek szerint kenterbe verik az emberi jogiakat.

Orbánon ezúttal svájci sapka van, evidens, hogy ez a baj. Az oroszok esetében meg nem volt rajta svájci sapka, evidens, hogy az baj. Csak így tovább!

stone pit(er) 2011.06.26. 22:01:33

Sajnos nem sok időm van ilyen témákkal foglalkozni. A gyerekek mellett minden perc ajándék, amikor fórumozhatok.
Szóval, az előzőek folytatása. Mégis van azért abban valami, hogy kötődhet a befektetéshez egy számunkra fontos elosztó központ. Valószínűleg a Hochtief reptéri teherárú központ fejlesztése lehet az alap. A 2012-ig befejezni tervezett első ütem 80%-a elkelt, de előbb is elindulhat a második ütem. Ez közvetlenül munkát ad néhány száz embernek (az üzemeltetés). Közvetve pedig többnek. Ez mindenképpen jó. A magyar piac természetes fejlődése eljut arra a szintre, hogy a heti öt Cargolux 747-es mellé még heti 1-2 kínai teher 747-es is rendszeres vendégé válik. Később talán a napi kettő sem elképzelhetetlen. Amikor a BAA megszerezte a reptér üzemeltetési jogát, az első és legfontobb fejlesztésnek az új, modern Cargobázist tekintette. A tulajdonosi hátér változásával sem halt el a gazdasági szükségszerűség, amelyet egyébként már az ezredfordulón is megfogalmaztak. Végre megfelelő alapot teremt az üzemeltető a saját pénzén, ami már a kínaiaknak is vonzó lehet. Érdemes még pénzt befektetni. Ennyi! Se nem több, se nem kevesebb. Az üzlet fejlődik. Még jó, hogy a mindenkori kormány nem fekszik elébe. Ezt kár lenne jelentőségénél nagyobbnak értékelni. Nem egy Mercedes gyár, de azért valami. Ja, hogy akkor is fanyalogtak egyesek. Na vajon kik? Egyébként a kínai olcsó termékek, amikkel elárasszák Magyarországot, nem ezen a logisztikai központon futnak majd keresztül, hanem a Négy Tigris piacon és társain, a mostanra bejáratott folyosókon.

stone pit(er) 2011.06.26. 22:20:50

@Vértes László:
De nem egészen úgy, mint itt. Be tudnál másolni olyan híreket, megbízható forrásból, amiben gyagya intézkedésekkel akarják ellehetetleni az emberi jogi aktivistákat? Teljesen más retorikát használva ellenzékben, mint kormányon. Rosszul érezném magam, ha így viselkednék.
De ezt félretéve. A gazdasági érdekek (főleg Kína vonatkozásában) elsőrendűek. Érvényesítésükhöz nagy súlyú partnerek szükségesek. Nekünk itt van ez EU. Titkos háttéralkukhoz is jó Kína emlegetése. De a cél egyértelmű. Nem Kínában teszünk titkos alkukat az EU fenyegetésével (azaz teszünk, de ott az EU megfelelő bevonásával), hanem fordítva. Az EU-ban erősítjük pozícióinkat. OK! Ti eladjátok az Airbus-t. Mi pedig kérünk magyar termékeket védő közös EU-s fellépést a kínai könnyűipar termékeivel szemben. Persze ez is alkuk eredménye lesz, és mint olyan nem tökéletes, de ennél egyedül csak ideig-óráig jobb eredményt tudnánk felmutatni.
Az Emberi-jogok kérdésében pedig, nem mehetünk közvetlenül neki Kínának. Az amerikaiak kelet-Európa politikája sem ez volt. Nem emlékszel? Semmi értelme nem lenne a gazdasági elfordulásnak. Azaz már késő. Az egész világ megszenvedné. Persze Kína is.

legeslegujabbkor 2011.06.26. 22:32:47

Elnézést, ha rosszmájú leszek, de az egész találkozásnak az volt a célja, hogy valaki kezet fogjon Orbán Viktorral.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.27. 20:42:20

@stone pit(er): Bocsánat, félreértettél. Egy véleményen vagyok veled, csak talán eltúloztam kissé az iróniát...
süti beállítások módosítása