2011.06.10. 19:34 Szerző: piefke

Az akarat diadala

Már korábban is felröppent a hír: a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet a Természettudományi Múzeum helyére akarja költöztetni, a Ludovika épületébe. Aztán ezt cáfolták – alig néhány napja – de már kezdünk hozzászokni, hogy ami egyszer felröppen, az előbb-utóbb a fejünkre is esik.

De mi is lenne ez a „Közszolgálati Egyetem”? Nos, egy valódi hungarikum: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának egybegyúrása.  Fene se érti, hogy a köztisztviselők mitől fognak minőségibb szolgáltatásokat nyújtani majd az állampolgároknak attól, hogy egy menzára jártak a katona- és rendőrtisztekkel, de biztosan kapni fogunk erre is valami magyarázatot – ha a kormány igényes lesz, akkor Navracsics Tibortól, ha nem, akkor pedig Szijjártó Pétertől, esetleg Nagy Annától. A spórolás önmagában nem komoly érv: hiszen a(z össze)költözés + az új múzeumépület és a múzeum áttelepítés oda nem épp filléres ügyek lesznek. És az oktatói gárda „egyesítése” sem hozhat valami sokat a konyhára, hiszen továbbra sem ugyanaz fogja majd tanítani az ügyféllel való foglalkozást a leendő hivatalnokoknak és a szuronyrohamot a kadétoknak… Bár ki tudja, mennyivel egyszerűsödik és gyorsul majd a jövőben a hivatali ügyintézés, ha a belépő ügyfelet géppuskatűz fogadja? És az sem zárható ki, hogy még a legádázabb ellenség is rémülten menekül, ha szembetalálkozik egy „tipikus magyar hivatalnokkal”… Reszkess, nemzetközi terrorizmus és fossanak be a magyarság összes ellenségei!

…De térjünk vissza a jelenbe! Értjük mi, hogy ennek a kormánynak sokkal fontosabb a homogenizált és lojális közszolgálati kar, mint a természettudomány. Az objektív természettudományok helyét elfoglalják bizonyos szubjektív társadalmi nézetek – de hát így van ez az egész országban, miért éppen a Ludovika 41.000 m2-e lenne a kivétel? A kormány több fronton is harcol az objektív valóság ellen – igaz: győzni még egyiken sem sikerült neki. Sebaj: talán majd az új Nemzeti Közszolgálati Egyetem fog olyan sereget képezni, amely meg fogja tudni nyerni ezt a háborút – vagy ha megnyerni nem is, azokat mindenképpen le-, vagy meggyőzi, akik belföldön opponálják ezt a harcos kormányt…

…És Orbánéknak ennyi elég is. Ha nincs ütős ellenzék, amelytől minden percben „kitelne”, hogy átveszik a hatalmat, akkor akár ki is lehet bekkelni azt a 2-3 ciklusnyi időt, ami az Orbán-garnitúrának még hátravan a nyugdíjig. Addig – talán – kitartanak az ország erőforrásai. Addig – hangsúlyozom: potens ellenzék nélkül! – lehet lavírozni, megosztani, szembefordítani és uralni a magyar társadalmat. És addig talán még az EU-ból se picsáznak ki minket… Köztudott: a brüsszeli urak és hölgyek ezerszer mérnek, mielőtt vágnának – náluk ez jól is van így.

Azt már megszoktuk, hogy a művészetben a kormány ízlése dönt – de ha elfogadjuk azt, hogy a kultúra egységes egészet alkot, akkor valóban abnormális lenne, hogy csak a művészetet baszogassák, a tudományt pedig ne. És különben is: ennek a „nemzeti és konzervatív” brancsnak „kötődése van” a Ludovikához: köztudott, hogy itt képezték előbb a Monarchia, majd a Horthy-éra modernnek és haladónak, az újdonságra nyitottnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető tisztikarát. Igen, azt a magyar katonatiszti kart, amely volt szíves két totál vesztes világháborúval gyarapítani a Magyar Hadi Dicsőség koszorúját. Ez pedig nyilván számít az urak szemében annyit, amiért érdemes seggrepacsit játszani egy komoly szakmai és tudományos kultúrát is jelentő múzeummal és tudományos kutatóhellyel. (Mekkora szerencséjük van az osztrákoknak, hogy az ő K.u.K. tisztképezdéjük Wiener Neustadtban volt és nem a bécsi Naturhistorisches Museum épületében! És persze azért is van szerencséjük, mert van eszük és nem keverik a nosztalgiát a XXI. századi tudománnyal, kultúrával és politikával – a nosztalgiát ugyanis meghagyják a Naturhistorisches Museummal átellenben álló Hofburg udvarán várakozó fiákereseknek…)

Még csak halvány elképzelés sincs arról, hogy pontosan hol, mennyi pénzből és mikorra fog megépülni az új Természettudományi Múzeum? Annyit röffentettek erről, hogy a majdani, Andrássyról elnevezett múzeumnegyedben ( lásd itt: http://varosepito.blogspot.com/2011/04/andrassy-negyed-muzeum-negyed-es.html) talál otthonra – de hogy ez mi, arról még senki sem tudhat semmit, holott a múzeum összecsomagolása is legalább egy év lesz majd (a főigazgatója szerint). Az, hogy egy még papíron sem létező „múzeumnegyed” kapott egy hangzatos történelmi nevet, persze, jól illik a szélkálmánterv, újszécsényiterv, szentistvánterv, szemmelveiszterv, stb. sorába. (Megj.: lassan el fognak fogyni a magyar történelem alakjai!) De ettől még nincs épület, nincs semmi és nincs is az egésznek semmi értelme – ami van/lesz, az csak (ismét) „az akarat diadala” – hoppá: ez a szlogen ismerős már valahonnan, keressen csak rá a Tisztelt Olvasó!

…Annak se lett jó vége – igaz: kitartott éppen három kormányzati ciklusnyi időig!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr102973831

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Előre ittak a vasutasok a MÁV Cargo bőrére? 2011.06.12. 17:03:08

 Tudom, hogy áprilisban meglátogatta Gaskó Gördülősztrájk Istvánt a Kedves Vezető és a bratyizgatás közben olyan kijelentést tett, hogy elismeri a vasutasok követelést a MÁV Cargo privatizációjából való részesedésükre. Igaz, biztosra nem ígérte me...

Trackback: A 20% kálváriája 2011.06.11. 17:09:24

 Szegény 20% nem tehet róla, de kétszínű alak lett belőle. Ha innen nézem elengedhetetlenül fontos, ha onnan nézem, akkor fölösleges teher. Legalábbis a kormány szerint. Történt ugyanis, hogy még ellenzékben a Fidesz kijelentette, hogy többek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.11. 10:30:59

Díjazom a posztot annyiban, hogy érdemes firtatni, mi is a közszolgálat, mi a magyar, mi a nemzeti, mi a polgár. Nos, én már elvégeztem a magam haladó, konstruktív alapvetését, szóljatok hozzá:
wita.hu/index.php?show=post&post=1112
süti beállítások módosítása