2011.06.07. 11:37 Szerző: Đđ

A Terv

„Faciam Hungariam captivam, postea mendicam, deinde catholicam.”

(„Én Magyarországot előbb rabbá teszem, aztán koldussá, végre katolikussá.”)

Kollonich Lipót (1631-1707) esztergomi bíboros érsek állítólagos mondása

 

Tegnapi posztunkban (Alkotmányos terelés - http://progressziv.blog.hu/2011/06/06/alkotmanyos_tereles) már írtunk a kormány terveiről, hogy nagyjából 150.000 embert próbál meg visszaterelni a (valójában nem is létező, őket felszívni nyilvánvalóan nem képes) munkaerő-piacra. Az nyilvánvaló, hogy a kormány is tudja: ennyi és ilyen képzettségű embernek képtelenség lesz a versenyszférában munkát találni és nemigen lesznek költségvetési források sem arra, hogy a közszféra, vagy a közmunka adjon nekik megélhetést. Akkor pedig csak a nyomor marad…

De mire jó ez? - kérdezhetik sokan. Miért teszi ezt a kormány?

Gazdasági racionalitása aligha van: erről írtunk már tegnap. Legfeljebb egyes rétegek indulatait lehet ezzel ideig-óráig levezetni („Vesszenek a dologtalanok!”) – ám ha ők is szembesülnek majd a következményekkel, a létbizonytalanságban élők növekvő számával és az emiatt növekvő társadalmi feszültségekkel, akkor ez a kis politikai tőke is elolvad hamar.

Lehet a magyarázat egyszerűen a butaság? Lehet, hogy a kormánynak egyszerűen nem jut más, jobb az eszébe? Ha igen, akkor komoly a baj!

…De mire lehet jó, ha százezrek, akik mindeddig meglehetős egzisztenciális biztonságban éltek és a társadalom integráns tagjai voltak-lehettek, hirtelen (bocsánat a kifejezésért, de) „elcigányosíttatnak”? Mire jó az, ha a meglévő milliós nyomorult tömeg mellé teremt még a kormány egy-két százezret?

Nos: ha belegondolunk, hogy a szegénység eszköztelenné tesz társadalmi téren, akkor máris közelebb juthatunk a rejtély megfejtéséhez. Akinek a napi megélhetés leköti az összes energiáit, az aligha fog „érdekei mentén közösségi és társadalmi aktivitást kifejteni” - magyarul: nem politizál. Elvileg persze felhasználhatná az elégedetlenek tömegét egy alternatív politikai erő – ha lenne ilyen az országban, de nincs! Az pedig tudott dolog, hogy sosem maguk a „nyomorultak” alkotják meg az alternatív politikai erőket – őket csak használja, bázisként a mások által meggründolt mozgalom, párt. Az sem komoly veszély, hogy a radikális jobboldal szekértolói lesznek majd ezek az „újszegény százezrek”, mert még velük együtt sem érheti el a kormányalakításhoz szükséges mértéket a támogatottságuk – ez egyszerű választási matek… (A részletek: ma van nagyjából 8-900.000 Jobbik-szavazó, ha ehhez jön még 150-200.000, akkor sem lesznek sokkal többen, mint a mai MSZP-szavazóbázis – az meg, tudjuk, édeskevés bármihez is!)

Ráadásul: az új „nyugdíj-jogszabályok” által érintettek többsége valószínűleg „megrögzött baloldali szavazó” (életkor, foglalkozási jellemzők alapján). Ők, tekintettel a baloldal „jelenlegi állapotaira” nem jelentenek komoly politikai kockázatot – viszont: jóleshet őket „megbüntetni”. És egyébként is: ugyan miért „preferálna” a kormány egy olyan társadalmi csoportot, mely számára hasznot nem hajt és politikai bázist sem jelent? Simán elvan nélkülük!

Ez a kormány a gazdaságilag aktívakra támaszkodik – ha vannak kedvezményezettjei, akkor ők azok. Az persze más kérdés, hogy „kölcsönös-e a szerelem” – de az bizonyos, hogy a „tipikus Fidesz-szavazó” általában öneltartó. Neki tehát nem fáj a „nemzettestből kivetett ingyenélő” – lett légyen „egyébként” (értsd: szólamokban) bármekkora „összmagyar” is.

…Érdekes eleme a játéknak, hogy a hitelveiben és az Alapító szándékai szerint abszolút szegény- és szolidaritáspárti katolikus egyház sem emeli fel a szavát ez ügyben! Nem halljuk, hogy Erdő Péter bíboros úr kiállna a szószékre és kinyitná a száját. Csak nem arra számít, hogy a szegénység - más, reálisabb reményforrás híján – majd az ő Apostoli Nyájába terelgeti e számkivetett báránykákat? Így teljesednének be egykori elődjének a poszt elején idézett állítólagos szavai: „Én Magyarországot előbb rabbá teszem, aztán koldussá, végre katolikussá.” A „rabság” elvileg benne van az új „fülkeforradalmi alkotmányban”, a „koldussá tétel” nagyüzemi méretekben folyik – majdcsak összejön az a katolikussá válás is…

Eminenciás úr, ha így spekulálna, szégyellje magát! - mi mindenesetre szólunk odafent a Nagyfőnökének!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr762964125

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megtudtam ki Lázár János példaképe 2011.06.07. 20:13:52

 Mint azt Lézer AudiS8 Jánostól már tudjuk, hogy aki semmire sem vitte, az annyit is ér! Magyarul, aki nem gazdag, az a szemében nem is ember. Megtudtam, hogy a kormányban Jánosunk példaképe Pintér Nyugdíjcsaló Sándor. Ezt sosem gondoltam vol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.06.07. 12:35:25

Előrelátóan gondolkodik kedves vezetőnk: így teremti meg jó előre a lehetőségét annak, hogy mai, illetve majdani politikai ellenségeit a modern kor kőbányáiba, a stadion- és autópályaépítkezésekbe deportálja. Ehhez, ettől kezdve nem kell mást tennie, mint kirúgni, kirúgatni eddigi állásából. Munkanélküli segélyt így csak néhány hónapig kaphat (azt is szinte bármilyen indokkal meg lehet vonni), végkielégítéseket már régen "rendezték", így nincs más mint a közmunka, amit kénytelen lesz szegény pofázó elvállalni, mert éhen azért mégsem akar majd halni. Így marad Viktor király, így épülnek majd szebbnél szebb stadionok ebben az országban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.07. 13:23:32

Kedves "progresszív" barátaim!

Felteszem, értesültetek az EU 2020-as stratégiában rögzített foglalkoztatási célról, amely előirányozza, hogy minden tagállam aktív korú népességének 75%-a dolgozzon 2020-ra (nálunk jelenleg 60% körül van a foglalkoztatás).

Felteszem, az sem kerülte el a figyelmeteket, hogy az európai nyugdíjreformok 70 év közelébe tolják ki a nyugdíjkorhatárt. Tehát 15%-kal több embernek kell dolgoznia az aktív korú népességből, amelynek a létszáma a későbbi nyugdíjazás miatt folyamatosan nő.

Hogyan tervezitek ezeket a szempontokat összeegyeztetni a fenti posztban megfogalmazott kritikával? Ha szerintetek baj az embereket a munkaerő-piacra irányítani, akkor szerintetek az EU hülyeségeket akar, tehát EU-ellenesek vagytok? Ez lenne a magyar "progresszió"? Kérlek, biztassatok valami korszerű gondolattal.

Đđ 2011.06.07. 14:08:44

@Vértes László:

A válasz - és a megoldás: hatékonyság-növelés.

Az EU tévúton jár, amikor "általában és önmagában”, „öncélként” akarja növeli a foglalkoztatottsági rátát. Ugyanis nyilvánvaló, hogy épp azokban a tagállamokban magas a foglalkoztatottak aránya, ahol magas a munkakultúra és a hatékonyság is - tehát: ahol (egyszerűen fogalmazva) "jól eladható" termékek készülnek.

…De egy olyan országban (társadalomban), ahol nem adottak a fenti alapok, egyszerűen lehetetlen a magas arányú (és valóban hatékony, „piacon eladható” értéket termelő) foglalkoztatottság. Nincs elég erős versenyszféra – a közszféra által, közpénzen való foglalkoztatottság-növelésről pedig tegnap már írtunk.

Akkor jár el az EU (és mi is) jól, ha a foglalkoztatottság növelése előtt a munkára való alkalmasság és a vállalkozói „képességek” növelését irányozza elő azokban az országokban, ahol ez (mint láttuk: belső okaik következtében) nem megfelelő.

Mi egyébként egy olyan EU-t támogatunk, amelyben egységesen magas munka- és vállalkozói kultúra a jellemző – mert ez adhat erőt bármely politikai közösségnek is.

Enélkül minden csak szarpasszírozás!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.07. 21:21:03

@Đđ: Ez most előremutató terv vagy "belekötök az élő fába is" stratégia?

Az EU természetesen nem háttér nélkül találta ki a foglalkoztatottság növelésének célját. Magyarországnak is teljesítenie kell előfeltételeket. A célszerűség nálam azt diktálná, hogy találjuk ki, hogyan haladhatnánk ebbe a megfelelő irányba. A poszt mintha azt vizsgálná, hogyan ne haladjunk semerre...
Persze lehet, hogy tévedek - mit szóltok, fórumozók?

legeslegujabbkor 2011.06.08. 17:10:10

@Vértes László: Haladjunk. Valamerre. Első kérdés, hogy bejövő külföldi tőkével létrejövő termelésre gondolunk, vagy hazai fejlesztésű, hitelből finanszírozottból. Szerinted az Orbán kormány melyiket támogatná? (külföldi fúj, hitel meg nuku, ezért gondolom, hogy teljesen ötletszerűen azt, aki leteszi a 30 %-ot)

legeslegujabbkor 2011.06.08. 17:40:43

Már csak egy apró kérdés marad, ki az aki a visszamenőleg átírt szerződések hazájában akar hosszútávú bármit csinálni?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.08. 19:05:39

@legeslegujabbkor: Ki akar hosszú távú bármit csinálni?

Aki itt lakik, és haladni akar. Nem kell Orbánt lelkesen támogatni, de a haladás többet igényel, mint a mindennek keresztbefekvést.

Örömmel venném, ha életképes alternatív tervek jelennének meg itt, melyek előre mutatnak, melyeket meg lehet érdemben vitatni.

legeslegujabbkor 2011.06.08. 19:34:27

@Vértes László: Valamit keversz. Szerintem még az is reménykedett, és titokban drukkolt is Orbánnak, aki őt egy rossz megoldásnak látta. Az életképes alternatív terv első pontja pedig az, hogy a 2010. április 8-án érvényben lévő alkotmány érvényes. A második, hogy nincs visszamenőleges törvénykezés, és lex akárkik. Jogállam.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.08. 19:38:51

@legeslegujabbkor: Lehet, hogy én valamit keverek, de fontold meg: 2002 és 2010 között nem változott az alkotmány, garantáltan nem volt visszamenőleges törvénykezés. Eljött tőle a Kánaán? Rendben mentek a dolgaink?

Remélem, belátod, hogy ennél többet kéne mondani egy alternatív terv keretében.

legeslegujabbkor 2011.06.08. 20:03:19

@Vértes László: Nem mentek rendben. De ha valamin nem tudsz javítani, nem megoldás, hogy tönkreteszed. Ha valaki percenként átírja a játékszabályokat, mit akarsz rajta jobbítani?
Azt azért látod, hogy mozdulni csak Orbán jóváhagyásával lehet. Akkor az első lépés, hogy kiderítsük, neki mi tetszik, és mi az elképzelése, aminek nem tenne keresztbe.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.08. 20:17:52

@legeslegujabbkor: Csak ámulok. Te komolyan azt mondod, hogy a szabad gondolkodásban akadályozva vagy? Nos, én nem kérdezem meg Orbánt, hogy mikor induljak munkába, hogyan boldoguljak az életben, mit gondoljak a közügyekről. Rendelkezem önálló gondolatokkal, olvashatod őket a blogomon. Javaslom, te is szabadítsd fel fékezhetetlen agyi potenciálodat, és vigyük együtt előre az ügyeket.

legeslegujabbkor 2011.06.08. 20:37:46

@Vértes László: A megvalósításban vagy akadályoztatva, és addig a szabad gondolkodás csak álmodozás. A haladáshoz és alternatív tervek megvalósításához szükség van kiszámítható környezetre, vagy te a terveidet hónapról hónapra átdolgozod? Ha bizonytalan lábakon állnak, akkor könnyen összedőlnek.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.08. 21:26:31

@legeslegujabbkor: Többször javasoltam már "progresszív" honfitársaimnak, hogy alakítsanak árnyékkormányt. Ez persze jelentős munka, de hitelessé teheti az ellenzéki alternatívát.

Aki velem szeretne közügyeken agyalni, szívesen látom a blogomon és a wita.hu oldalon. Naná, hogy a terveket rendszeresen át kell dolgozni... Ilyen az Élet, kedves Nyuszómuszók.
süti beállítások módosítása