2011.06.06. 21:56 Szerző: Đđ

Alkotmányos terelés

A kormánytöbbség ma ismét alkotmányt módosított… Eleve groteszk egy már csupán fél évig élő alkotmányt módosítani – ez olyan, mint plasztikai műtétet végezni egy haldoklón. De az a cél sem kevésbé groteszk, ami miatt a Lázár-Balsai-Talabér trió kezeivel beadott módosítás készült: százezer számra akar a kormány a munkaerő-piacra visszaterelni olyanokat, akik már valamiféle nyugdíjszerű ellátást kapnak, a korábbi foglalkozásukból adódó korkedvezmény-lehetőségre, vagy egészségi állapotukra tekintettel.

Ezek az emberek ma az államtól kapnak pénzt. Akkor van értelme a visszaterelésnek, ha ezzel jelentősen csökkennek az állam „kötelező kiadásai” és ha ezek az emberek jelentős részben a versenyszférában lesznek képesek elhelyezkedni, ott piacképes munkát végezni és abból megélni. Ha viszont ez nem fog menni, ha a közszférában, vagy éppenséggel közmunkán fognak dolgozni, akkor adott a kormány egy pofont a szarnak: mert az ő jövedelmük a Nagy Visszaterelő Manővert követően is az állami zsebből fog származni. Sőt: ha pl. egy rendőr visszamegy rendőrködni, akkor neki ugye több pénz jár majd munkabérként (és kiegészítő juttatásokként), mint jár ma nyugdíjasként. Ha egy csökkent munkaképességű ember elmegy – mondjuk – közalkalmazottnak (nem mintha nem lenne már elég így is azokból és nem mintha további tömegek közalkalmazottá tételével javulna a közszféra és az állam hatékonysága!), akkor ő is nyilván többért fog dolgozni, mint amennyiért ma rokinyugger.

Akkor? Hol itt a barominagy spórolás?

Ezt a visszaterelést éppen azok ötlötték ki, akik néhány hónapja a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését sem voltak képesek kiszámolni – úgy 250 milliárdot „tévedtek” (ld.: Eeeszámótuuuk! - http://progressziv.blog.hu/2011/02/16/eeeszamotuuuk). Azt pedig egy pillanatig sem vehetjük komolyan, hogy a munkaerőpiacra visszaterelendők jelentős részét repesve várná a versenyszféra. Ugyan miért tenné? Mit tudnak ezek az emberek, amiből a piacon pénzt lehet szerezni? Jóemberek: akiknek a piacon valamit érő képesítése-képessége van, az úgyis ott van, azt (saját, jól felfogott érdekét felismerve) onnan bottal sem lehet elüldözni! Vannak persze, akik lógnak, akik kihasználták a nyugellátás-rokkantellátás lehetőségeit és inkább azt választották a munka helyett – de legyen eszünk: közülük vajon hánynak van „versenyképessége” a munkaerő-piacon? Kicsit kopott ízületű kőművesekre vár a csúcstechnológiai ipar? Vagy kissé nagyothalló vasutasokra az egészségturizmus-üzletág? …És vajon a közszféra miféle állásokat fog kínálni a már nem tökéletes látású volt buszsofőröknek?

A közszféra és a közmunka munkabéreit ugyanúgy a köznek kell állnia, mint a nyugellátásokat „kigazdálkodni”. Pontosabban: kellene. Mert valójában nyilván a politikai döntéshozók is éppen olyan jól tudják mindazt, amit fentebb leírtam, mint én, vagy bárki más. Tudják ők, hogy a „visszatereltek” nem hozhatnak spórolást és nem fognak tudni a versenyszférában munkához jutni…

Akkor? Nos, akkor az lesz, hogy majd növekszik a feketemunka – amit szólamaiban csökkenteni akar a kormány. Akkor az lesz, hogy több lesz a megélhetési gondokkal küzdő ember – akik, ha családban élnek, eltartásuk, kisegítésük gondjai ezentúl már nem az államot, hanem (pl.) a munkával-jövedelemmel rendelkező gyerekeiket terhelik majd. …De hogy is volt, hogy is mondták a kormány szájai? „Nem rakunk további terheket az emberekre!”?

Dehogynem!

Csak sunyiban. Mert terheket növelni lehet ugyebár nyíltan, egyenesen és őszintén – és (mint látjuk) alattomban és közben másokra mutogatva.

Vegyük tudomásul: akármilyen utakon és csatornákon is, de mi tartjuk el mindazokat, akik (bármi oknál fogva is) nem végezhetnek „piaci értéket” termelő munkát. A megoldás pedig csak a gazdaság hatékonyság-növelése lehet (erről írtunk már – arról is, hogyan lehetséges ez és hogyan nem: Újjászervezés - http://progressziv.blog.hu/2011/01/18/ujjaszervezes). Az emberek baszogatása és egymás ellen uszítása („aktívak” kontra „inaktívak”) pedig nem hoz hasznot – kárt viszont legalább annyit, mint a kormány elmúlt egy éve… Mert nem igaz, hogy a ma inaktívak mindegyike „lusta alak lenne”, akiknek „életcélja az élősködés”. És: éppen azok, akik a leginkább „szándékosan” éltek vissza a szociális ellátórendszerrel, ők azok, akik a legkevésbé lennének képesek hasznos munkát végezni! Ez tény – még akkor is, ha sokan nem akarnak ezzel szembenézni! Tény, még akkor is, ha sokan hajlamosak arra, hogy azt mondják: „Vesszenek a dologtalanok!” Tény akkor is, ha népszerű manapság „ingyenélőknek” kikiáltani azokat, akikkel amúgy sem tud-tudna mit kezdeni egy modern és hatékony társadalom és gazdaság, akiket vagy eltartunk valahogy továbbra is, vagy hagyjuk elpusztulni – esetleg „aktív eszközökkel” is.

Nem igaz, hogy a most visszaterelendők okozzák alapvető bajainkat, az állami költségvetés egyensúlytalanságát. A valódi baj a hatékonytalanság – a gazdaságban és az államszervezésben. És ezek egyikén sem tud a jelenlegi kormány javítani. Ezért terel

…Mert ahhoz több ész, több tudás, több őszinteség és több bátorság kellene!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr852962974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koldussá tenni őket 2011.06.07. 00:13:38

A hír: Elvehetik a korhatár alatti nyugdíjakat. (Módosították az alkotmányt: megnyílt az út a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjak és szolgálati nyugdíjak felülvizsgálatára – a kormány több százezer embert szeretne visszaterelni dolgozni.) ...

Trackback: Árokásás maguknak 2011.06.07. 00:13:06

A hír: Elvehetik a korhatár alatti nyugdíjakat. (Módosították az alkotmányt: megnyílt az út a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjak és szolgálati nyugdíjak felülvizsgálatára – a kormány több százezer embert szeretne visszaterelni dolgozni.) ...

Trackback: Az állam szerződést szeg 2011.06.06. 23:48:02

Keresztülverték a parlamenten Lézer Jani és Balsai István alkotmánymódosítását, amely lehetővé teszi a korkedvezményes nyugdíj megvonását vagy átalakítását kisebb összegű szociális juttatássá. Most nem mennék bele abba a vitába, mennyire igazságos a ko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.06.07. 00:12:29

a srácok éppen most dolgoznak azon, hogy 3 millió koldus országából ötöt, ha nem hatot csináljanak...

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.07. 09:39:40

Gratulálok a poszthoz, elgondolkodtató elemeket vet fel. Ismét az azonban a helyzet, hogy célszerű lenne bátrabb, szélesebb keretben szemlélni az ügyet. Ezt szolgálja alábbi optikabővítő gondolatmenetem:
wita.hu/index.php?show=post&post=1109

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.06.07. 09:54:49

Bocsánat, az imént talán az érthetetlenségig tömény voltam. Gratulálok a poszthoz, elgondolkodtató elemeket vet fel. Ki dolgozzon, hány éves koráig és hol, ha nincs is elég munkahely? A munkahely-teremtéshez gazdaságot kell fejleszteni, ám hogyan? Ismét az a helyzet, hogy célszerű lenne bátrabb, szélesebb keretben szemlélni az ügyet. Ezt szolgálja alábbi optikabővítő gondolatmenetem:
wita.hu/index.php?show=post&post=1109
süti beállítások módosítása