2011.03.05. 15:37 Szerző: piefke

Mit kúrt el a magyar nemzet?

 

Mára demokratikus hatalommonopólium jött létre Magyarországon. Van ilyen? Hiszen a demokrácia lényege éppen az, hogy nem monopolizálható a hatalom.

Valóban: ott, ahol a demokrácia gyökerei maguktól, hosszú-hosszú évszázadok alatt jöttek létre, igen kicsi az esély manapság arra, hogy valakik hatalmi monopóliumra tehessenek szert. Ennek ugyanis igen erős akadálya lenne az ottani népekben élő természetes szabadságtudat, hogy önmagukat az önálló és egyenlő szabadok közösségének érzik…

…Mi ment itt félre, hogy Orbánék nem tapasztaltak komoly, ütőképes és szervezett társadalmi ellenállást, amikor rohammunkában neobarokk hatalmat kezdek építeni? Mit kúrtunk el („nem kicsit, nagyon”), hogy 1989-’90 és az EU-tagságunk ellenére sem szilárult itt meg a valódi szabadság?

Itt, Magyarországon, ahol a demokrácia és a szabadság nem belső fejlődés, hanem egy külpolitikai véletlen ajándékaként jött el 1989-’90-ben, korántsem biztos, hogy van számottevő akadálya annak, hogy valakik „centralizált szabadságot” hozzanak létre. Nem volt olyan történelmünk, hogy létrejött volna a polgári szabadság, erre így igényünk sincs igazán.

…„Még hogy a magyar ember nem igényli a szabadságot? Hát hogy lehet ilyet mondani, amikor századokon át ez volt a legfőbb vágyunk? ’’Éljen a magyar szabadság…’’ – ahogy a Kossuth-nóta is mondja!

Igen, igen… Csakhogy. Ha jobban megnézzük „szabadságigényünket”, akkor kellemetlen kis disznóság derül ki róla: összetévesztjük a(z egyéni és köz-)szabadságot a (nemzeti) függetlenséggel!

Nézzük csak meg pontosabban szabadságdokumentumainkat! Az 1848-as 12 pontban is a nemzeti függetlenség-igény tükröződik, íme:

…magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk” (1848. március 15., a 12 pont 10. pontja)

Követelik benne az országgyűlést – ám szó sem esik arról, hogy az a nép zömét képviselje. Követelik a sajtószabadságot is – de nem nyilvánítják ki azt, hogy képesek és készek is vagyunk/lennénk a saját sorsunkat a kezünkbe venni…

…És mit is követeltek az utcákon 1956-ban?

Ruszkik haza!” (1956 október 23.)

De még 1989 nyarán, Nagy Imre újratemetésén is miről beszélt Orbán Viktor – aki napjainkra létrehozta az emlegetett hatalommonopóliumot?

…azonnali tárgyalások… …az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről” (Orbán Viktor beszéde Nagy Imre és társai újratemetésén – 1989. június 16.)

Említi ugyan „…1848-ban kitűzött céljait, a nemzeti függetlenséget és a politikai szabadságot” – de láttuk, hogy ’48 ez utóbbit magyar szabadságként (vagyis: függetlenségként) értelmezte leginkább. De Orbán sem emlegetett olyasmit, hogy a magyarok „felelős közösségként” határoznák meg magukat és arról sem beszélt, hogy a kommunisták eltűnése (negatívum-cél) és a szabad választások után mi, magyarok miféleképpen akarjuk elrendezni a dolgainkat?

Az euro-atlanti értelemben vett szabadság, mindig is egy kisebbség „hobbija” volt Magyarországon, az a nép nagy tömegeit nem járta át…

A függetlenség passzív viszony: nem uralkodnak mások rajtunk - ennyi. Ezzel szemben a szabadság aktív és cselekvő dolog, mert lényege az, hogy sokan, nagyon sokan vesznek részt a közügyekben, arra figyelmet és időt szánnak. A szabadság: folyamat – a függetlenség: állapot.

Bajorország, vagy Dél-Tirol nem független – viszont népe szabad: az ottani társadalom tele van öntevékenységgel. Magyarország független – de népe nemigen öntevékeny mint közösség, tehát nem is lehet igazán szabad, mert önnön sorsunk alakítása öntevékenységet és önálló kezdeményezőkészséget tételezne fel. Van tehát jog szerinti szabadságunk, csak éppen nem élünk vele.

…Ezért vált lehetővé az, hogy hatalmi monopólium telepedjen rá az országra és a társadalomra.

Ha belegondolunk, a magyarság mindig így járt a jog adta szabadsággal: ez történt a kiegyezés után, ez volt a Horthy-korszakban is és a Rákosi-, majd a Kádár-éra alatt is. A magyar társadalom többségének „nem ösztöne” a cselekvő szabadság: sosem ezt tanulta, a szüleitől sem ezt látta – honnan a fenéből akarhatná, ha nem is ismeri?

A szabadság: konstruktív program és jól átgondolt folyamat. De tud-e önmagától programot alkotni és folyamatban gondolkodni ez a nép tömegesen? És ha nem – mert ezt tapasztaljuk – akkor itt tulajdonképpen a hatalmon lévők és a hatalmat gyakorlók jóindulatára, ízlésére van bízva, hogy miféle hatalmat építenek ki? Mert a magyar nép passzivitása nagyon tág határokat szab ennek, a hőbörgő, de szervezetlen és konstruktív programmal szintén nem rendelkező „liberális értelmiségi körök” és „nyugatosok” pedig nem képviselnek valódi erőt.

Egyetlen út kínálkozik a szabadság és a demokrácia felé – de ez az út egyáltalán nem „tipikus”. Alulról isten tudja mikorra alakulna ki – talán sosem. A jelenleg fenn lévők pedig ellenérdekeltek a valódi demokráciában. (Talán joggal is félnek attól, hogy merrefelé sodródna ez a nép, ha önmagára lenne bízva? – Hiszen ők is éppen a nép demokráciában és felelős, előrelátó döntésekben való járatlanságát kihasználva juthattak kormányra…) Ezek miatt az egyetlen reális és belátható időn belül meg is valósítható mód az, ha egy, a modernitás és a demokrácia iránt elkötelezett erő képviselői kerülnek kormányzati és törvényhozó pozícióba. Csak ezen a módon fordítható vissza Magyarország arról az útról, amelyen most halad és csak ezen a módon indulhatnak be azok a belső, demokráciaerősítő mechanizmusok, amelyek egy bizonyos idő után már eljuttathatják a magyar polgárok többségét oda, hogy ne fogadjanak el készséggel egy újabb hatalommonopolizálási kísérletet.

Mint írtam, ez az út nem tipikus – és nem is veszélytelen, hiszen a demokratikus és a társadalmat demokratizálni akaró erők vezetőinek belső meggyőződésén, „jellemszilárdságán” fog múlni a siker. Ha ők „meginognak” és annyi elődjükhöz hasonlóan elkezdenek „maguk felé hajló kezekkel” politizálni, akkor ott a dolog vége… Látszólag tehát nagyon kevés reményünk-esélyünk lehet a pozitív változásra, ha azt csak néhány ember személyes tulajdonságaira vagyunk kénytelenek alapozni – ám ne feledjük, hogy a világon minden nagy és pozitív változás kezdetben néhány embertől indult el!

…A kérdés most az, hogy közöttünk vannak-e ezek az emberek és ha igen, hogyan találjuk meg őket? Minden más csak ez után jöhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr992712884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közös munka varázsa 2011.03.06. 00:28:11

p { margin-bottom: 0.21cm; }A varázslat neve: munka. Megrekedtünk. A zsákutcás köztes-európai folyamatok visszatértek önmagukba. Talán csak a globális változások miénkhez idomulása a meglepő. A kiinduló mezőn találjuk magunkat ismét. Mint évszázad...

Trackback: Kísérleti terep 2011.03.05. 23:11:53

Orbán Viktor az utolsó demokraták egyike ebben az országban. Ez abból is látszik, hogy a kormányverzió helyett az eredetit, a frakciójavaslatot támogatja.  A dolgot csupán némileg árnyalja, hogy a kormány csekély önkorlátozást is tartalmazó verzió...

Trackback: Az információ privilegizálása 2011.03.05. 23:04:21

A hatalom hivatalos letéteményesei manapság nem engednek túl nagy teret a bloggereknek: önmaguk paródiájává váltak hosszú évek alatt Medgyessy D-209 Pétertől Draskovics Terrorelhárító Tiboron át Hoffmann Erkölcsábécés Rózsáig. Tevékenys...

Trackback: Kiegészítés 2011.03.05. 23:03:04

Egy kiemelt komment az eddigi posztok alá.Putyin Oroszországában sincs semmi akadálya annak, hogy a választásokon négyévente voksoljunk, csak az alternatívákat gazdaságilag, mediálisan, kommunikációsan ellehetetlenítik. A neten mindent lehet írni, csak...

Trackback: Fundamentalisták 2011.03.05. 23:00:08

p { margin-bottom: 0.21cm; }Bengáziban is győzött a forradalom. Egyiptom, Tunézia után vannak még forrongó államok. Bölcs elemzők állítják, hogy „a kelet” letette voksát „a nyugati értékek” mellett. Lehet. A blog szerzője kevésb...

Trackback: Jogállam lejtmenetben 2011.03.05. 20:03:47

Ténytár Az Országgyűlés egyes döntései komoly aggályokat vetnek fel a jogállam jövőjét illetően. Különösen aggasztó, hog

Trackback: Kérdőív az alkotmányról 2011.03.05. 17:33:09

Kérdések az új Alkotmányról a címe a Fidesz-kormány politikai marketing kampánysorozata ma kézbesített gyöngyszemének. Nem elég, hogy lehetetlen kihámozni, mit akarnak, egyes pontok sugalmazzák az elvárt választ, mások pedig nem kínálják fel az összes...

Trackback: Mit kíván a magyar nemzet? 2011.03.05. 17:31:59

Mit lenne jó beírni a Kérdések az új alkotmányról című kérdőív 13. pontjában a háromsornyi üresen hagyott helyre? A Fidesz-kormány Kérdések az új alkotmányról elnevezésű szórólapja tegnap volt itt terítéken, amiatt, hogy a kérdések megfogalmazása miatt...

Trackback: Orbán beáldozza a jövő nemzedéket? 2011.03.05. 17:16:04

Még Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt is meglepte, hogy Orbán Viktor nem hagyja eltántorítani magát a tankötelezettség korhatárának 15 évre csökkentésétől. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy fiatalok tömegei fognak túl korán,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hackbard.celine 2011.03.05. 20:10:30

Nem kommentálnám a hozzászólásokat egyenként.
Orbán Viktor pártvezér és a Fidesz jelenleg épp csak azt felejti el, hogy a fennálló és fikázott alkotmányos berendezkedés juttatta őket 2/3-os többséghez. Komcsi alkotmány és jogrend. Köszönjük Emese a felhatalmazást.
Az Orbán-Matolcsy gzdaságpolitika épp 7-8%-ra cseréli a 2000-2004 között államkötvényben átlag 3,9% hozamszinten felvett hiteleket, 1000 Mrd Ft nagyságrendben növeli dollárban az államadósságot, közben csökkentésről beszél. 5 milliárd dollár... ezt mégis ki és miből fogja kifizetni?
Átkönyvelik a MNYP-t a bevételi oldalra. Nagy ügy. Közben a tartozás összetétele a fedezetlen devizahitelek felé tolódik.

high up! 2011.03.05. 20:11:59

Ennyi fos tanulatlanságot egy blogban felmutatni már világcsúcs.
És most ne is azzal kezdjük, hogy a blogoló a történelmi szabadság fogalmát A-Z-ig Orbánhoz viszonyítja, belöle vezeti le (vajon miért nem a gyúrtcsótányi szemkilövetéshez, Kordondiktatúrához méri???), hanem elég csak annyit megemlíteni, hogy aki csak egy fél évet elült az egyetem megfelelö szakán, az elszörnyed ezeken a halom fasság állításokon. Pl. az 1990-es (és nem 1989-90-es, okostóni!!!) alkotmányos demokrácia eljövetele az állítással ellentétben nem külsö véletlen alapján történt, hanem determinálódott a teljesen adósságválságba zuhant kelet-európai országok népeinek a végsö elégedetlenségében (életszínvonal forradalom). S ne is folytassuk az említett "Bajorország nem független" kitételü marhaságokkal, stb.

Szerintem ez már kóros, ahogy a libsik erölködnek olyan dolgokkal, amikhez lövésük sincs. Megtanulni nem akarják, mondani igen.
Vagy csak a szabályok szerint játszanak:

Ha nem értesz semmihez, akkor menj el celebnek vagy nyiss egy blogot.

kela-bá 2011.03.05. 20:12:24

MINDENKINEK IGAZA VAN ! AZ IGAZSÁG MEG NÉZŐPONT KÉRDÉSE CSUPÁN...

LEGFONTOSABB AZ EGÉSZSÉG. HA AZ NINCS AKKOR AZ OLY NAGYON FORSZIROZOTT DEMOKRÁCIA "SINCS" !Majd meglátják...

További szép estét!

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.03.05. 20:13:53

@levvente: "mi gojok, a lányokat szeretjük"

Semmi gond, kicsikém, nyitott vagyok az egzotikumok (agyhalottak) iránt is... ha jól cidázol, nincs gond.

Netuddki. 2011.03.05. 20:14:50

Szerintem alapvetően szabadság és demokrácia van Magyarországon. Az állampolgárok bármikor leválthatnák akár orbán viktort is. Csak az igény(esség) ami hiányzik...

milyen szép a Vértes, ó 2011.03.05. 20:15:03

@high up!:

Nincs is szebb, mint amikor valaki tanulatlanozik csöppet hazudozva és hármasalá helyesírással, amelyet csak a fogalmazás színvonala tud alulmúlni. :)))

Kandabula 2011.03.05. 20:15:49

A magyar nemzet mindig, mindent elkúrt. Fennmaradása kész csoda és nagy valószínűséggel a nyelvnek és nem több, mint 20-30 embernek köszönhető. Leépülésén is ennyien fáradoztak. A nép csak sodródott.

sexmachine 2011.03.05. 20:16:06

A múltkor az athéni diáktüntetésen esett le az állam. Iszonyú indulatok, dobálózás, vízágyú, ilyesmik, pedig egy tök más ország tök más diákjai melletti szimpátiatüntetés volt. Na ilyen nem lesz itt párszáz évig.
Megoldást én inkább a sajtótól várnék. Pl. nyugdíj ügyben alig páran tüntettek, viszont a totalcar össze bírt szedni több tízezer aláírást egy elég megosztó kérdésre minimál szervezéssel.
Apropos szervezés. Sokszor az elején buknak meg a szervezkedések, pedig általában elég, ha valaki benyög egy helyet. és időpontot. Ld. v8cars Kolontáron. Csak kell egy jó hang ami beindítja az embereket. Tkp. az írástudók felelősségére gondolok.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.03.05. 20:16:42

@milyen szép a Vértes, ó: "Már foglalt a szíve, a Vezéré örökre. Esélyed nincs."

Én sokkal jobban nézek ki, mint Orbán vezír.

high up! 2011.03.05. 20:18:14

@hackbard.celine:

Öcsém, te is egy lövés vagy. 3,9%-os átlaghozam szintü államkötvény??????
Tudod hol Jóska? Németországban.

Na, ennyire értetek ti a dolgokhoz. Csak saját magatokat hülyititek a fasságaitokkal. És aztán ahogy ti hisztek a saját fasságaitokban, ez is egy világcsúcs! Így csináljátok ti ezt a gazdasággal, a fasiszta veszéllyel meg mindennel. Nem is csodálom, hogy ennyi munkanélküli libsi van. Értelmes munkahely ilyeken szaktárgyi analfabétákat sehol nem alkalmaz.

gyilkos fűegér 2011.03.05. 20:18:26

@levvente:

Mindjárt Törölnek hozzászólásai ott virítanak, te milyen blogot nézel, ember???

high up! 2011.03.05. 20:20:12

@milyen szép a Vértes, ó:

megy a bögre, ne izgulj. De mintha a soraidban egyetlen egy szakmai pont sem lett volna. A levegöbe való fikázás csak a kapcsolat.hun szakmai munka máshol számalmas mutatvány. Fogod?

gyilkos fűegér 2011.03.05. 20:21:27

@kela-bá: "MINDENKINEK IGAZA VAN ! AZ IGAZSÁG MEG NÉZŐPONT KÉRDÉSE CSUPÁN..."

Ezt nem Obi Van Kenobi Mester mondta?

:-)

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.03.05. 20:24:14

@high up!: "Ha nem értesz semmihez, akkor menj el celebnek vagy nyiss egy blogot."

Minek olvasod, te szerencsétlen? Inkább tedd magad hasznossá otthon. Például, hívd fel a barátnődet a sarokról, mert fázik.

gyilkos fűegér 2011.03.05. 20:27:26

@kela-bá: "És ha netán aluról "jönne néhány igaz ember" vajon mit kezdenének a PIACI verseny globális embertelenségével ?"

Azt azért tegyük hozzá, hogy ebben az embertelen globális kapitalizmusban azon országok polgárai, amelyeket nem eszetlen vadbarmok irányítanak, olyan magas életszínvonalon él, amely példátlan az emberiség történetében.

sexmachine 2011.03.05. 20:32:00

A másik nagy probléma az, ami a kommenteken is látszik. Ez a kegyetlen nagy gyűlölködés. Először össze kéne fogni, de magyar a magyarral? áhh

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.03.05. 20:36:26

@high up!: "Nem is csodálom, hogy ennyi munkanélküli libsi van."

Hogyan sikerült megszámolnod őket, te IQ-bajnok? Nem lehet, hogy te vagy a Szarrágó Papagáj Péter, akin hajbeültetést végeztek (a seggéről vettek szőrt)? Mindegy, ki vagy, egyél szárított tehénszart.

gyilkos fűegér 2011.03.05. 20:38:15

@sixx a bolsevik:

Hát igen, a jó öreg Petike. A Segg Akiből Szájat Csináltak.

levvente 2011.03.05. 20:41:31

@gyilkos fűegér: nem a hozzászólást törölték.
hanem a kommentjogot.

levvente 2011.03.05. 20:43:18

@gyilkos fűegér: próbáld ki... írj egy kicsit bérkommentelőkről, egyből nicket kell majd váltanod.

levvente 2011.03.05. 20:44:59

na mentem, @sixx a bolsevik: nem örömből zsidóztam. hanem mert meg akartam mutatni, hogy még ezt is engeditek, a bérkommentes megjegyzéseket viszont SOHA.
üdv mindenkinek, a véleményünk lehet más, az emberi méltóságot viszont még a bolsiktól sem vitatom el.

hackbard.celine 2011.03.05. 20:48:59

@high up!: a 2000 és 2004 között a 10 éves lejáratú államkötvények átlagos hozama 3,9% volt. Ma ezeket cserélik szintén 10 éves távlatban hetente 50 Mrd nagyságrendben 7-8%-osra (www.akk.hu, nézz utána). Nem a nominális tartozáson keresztül adósodik el az ország, hanem az adósságszolgálaton, azaz a hozamok mértékén (kifizetett kamatos kamatok az egyszerűbb lelkületűek kedvéért).

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.03.05. 20:52:31

@sexmachine: "Ez a kegyetlen nagy gyűlölködés. Először össze kéne fogni, de magyar a magyarral? áhh"

1514-ben kezdődött. Akkor történt meg az, aminek a vége Mohács lett. Az akkori jobboldal leverte a nép forradalmát és kegyetlenül meg is bosszulta. Ebből még nem gyógyultunk ki, de a jobboldal sem változott (csak az utóbbi 100 évben két elvesztett háború és az ország kétharmadának elcsatolása)...

gyilkos fűegér 2011.03.05. 20:54:54

@levvente:

Hát ez nem szép dolog. Amúgy szerintem a "Bérkommentelő" mint olyan, nagyrészt urban legend, de lehet, naiv vagyok.

levvente 2011.03.05. 20:57:34

@gyilkos fűegér: látom, tanultok Tőlem.
Késő.

Dr. Verőköltő 2011.03.05. 20:59:55

@gyilkos fűegér: ne legyenek illúzióid, a rendszer figyel és nem csak ebben az országban!!

gyilkos fűegér 2011.03.05. 21:05:48

Na, te a kis komcsi veres szárnyfedőiddel csak ne magyarázz!

:-D

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.03.05. 21:09:03

@levvente: "a véleményünk lehet más, az emberi méltóságot viszont még a bolsiktól sem vitatom el"

Leborulok a nagyságod előtt, annak ellenére, hogy jó fideszbolsi vagy.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.05. 21:10:20

@a-kis-herceg: teljesen abszurd, de gondolat kisérlet szintjén kocsmabeszélgetések során előjön, hogy mi lett volna, ha egyben marad a monarchia, vagy legalábbis átalakul valami laza föderatív szervezetté.

érdekes eredmények jönnek ki. :)

gyilkos fűegér 2011.03.05. 21:22:13

@levvente:

Honnan tudod, hogy az emberünket kitiltották? Lehet, hogy csak szívrohamot kapott és lefordult a székről.

a-kis-herceg 2011.03.05. 21:30:40

@kaqkkfioka: @ColT: az István téma csak gondolat ébresztő. én sem akarom visszamenőleg elítélni. már megesett kész...

egy agyament kommentelő vetette fel. de kultúremberekkel társalgok csak.
a feudalizmushoz nem feltétel sem a föld (bár tényleg föld volt először a "függőség eszköze" és így szótanilag is abból ered a szó) SEM a király (bár általában az szokott uralkodni)... egy társadalmi rendszer. amely a szereplők egymáshoz fűződő viszonya alapján sajátos...

hu.wikipedia.org/wiki/Feudalizmus

A feudalizmus (vagy hűbéri rendszer, hűbériség) olyan társadalmi, jogi, gazdasági és politikai berendezkedés, amely a hűbérurak, vazallusok és szolgák közötti kölcsönös magánjogi kapcsolatok rendszerére épül.

külön érdekes a "magyar familiáris rendszer"

a jelenben simán (magánszektor) adó és munkaviszonyi függőséggel. illetve a korrupcióval és egyéb "együttműködési formákkal" teljesül ki (pl páláyzatok, tanácsadók stb).

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.05. 21:48:46

már meg sem nézem: hétvégi kommentelők hada (ezek szerint van munkahelyük és fizetnek is nekik ezért a ... )bizonyára címlapos bejegyzés... de az még mindig elkeserítő, hogy milyen makacssággal képesek egyesek azt belemagyarázni a magyar emberekbe, hogy ők birkák is, meg hülyék is :) - ennyire szeretnék? Hát jelzem pedig, hogy hatalmas tévedésben van a fidesztrollhad... mert az emberek nem hülyék. Szolídabbak, szerényebbek és fáradtabbak, de hogy ezerszer több tisztesség és becsület szorult belénk, mint a fideszágyúk hugyagyába az ő összes beetetett szavazóival együtt, az tuti. Én nyugodt vagyok e tekintetben... lassan helyre kell állnia az egyensúlynak, amit annyira nem szeretnének itt egyesek :). Pedig fogy a türelem nálunk is - de jó látni :), hogy ezeknél a párttagkönyvet szorongatóknál... apropó! Megmondaná valaki végre, hogy mi a fidesz eszme lényege? MI az a valami, amit Orbán tud ennek a népnek nyújtani? Csókolom, nyissa már fel valaki a szemem! Lécike!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.05. 21:55:41

ez viszont tényleg elkeserítő:
"ProblemChild 2011.03.05. 19:55:23
JzK-t is töröltétek...

Ezért nem állunk szóba veletek.
Mert Ti sem velünk.

De mi ALKOTMÁNYT ÍRUNK.

Ti meg ilyen tetű szar posztokat, amit csak ti olvastok a közvéleménykutatások szerint.

nem baj... :)"

- és óriási baj, hogy ezt elérte Orbán és pártja, mert ezt tényleg elérte :( szomorú, sok-sok problémás gyereket hozott világra 88-89 óta.

Orbán Diktor (törölt) 2011.03.05. 22:06:31

@térfél: "Megmondaná valaki végre, hogy mi a fidesz eszme lényege? MI az a valami, amit Orbán tud ennek a népnek nyújtani? Csókolom, nyissa már fel valaki a szemem!"

Orbán Viktor zsebében ott van a bölcsek köve. Csak Ő tudja, hogy mi kell a magyar népnek. Csak Ő tudja vezetni a nemzetet. Éljen a Kedves Vezető és a Párt!

gyilkos fűegér 2011.03.05. 22:20:39

@térfél:

Nem vagyok egy nagy fidesztroll, sőt ellenkezőleg, de a magyarok speciel tényleg faszok. Erre pont elég bizonyíték, hogy a Fidesz programja, ez a hagymázas katyvasz, meg Orbán, akinek 20 év alatt nem volt egy eredeti gondolata (évértékelő külhoni anekdota-gyűjteményekből összeollózva? Hát nem egy Churchill a csávó...), politikai cikk-cakkja meg köpönyegváltása annál több, kétharmadot kaphatott.

balin1223 2011.03.05. 23:23:47

mistinguettnek igaza van. Több oknál fogva sem összevethető dolgokat, régiókat, országokat hasonlítasz össze.
A 12 pontból kiragadsz egyet, és önmagában használod egy prekoncepció bizonyítására (persze ha mégsem "pre", akkor végképp nem koncepció).
De ami igazán szomorú, a konklúzió:
"Látszólag tehát nagyon kevés reményünk-esélyünk lehet a pozitív változásra, ha azt csak néhány ember személyes tulajdonságaira vagyunk kénytelenek alapozni – ám ne feledjük, hogy a világon minden nagy és pozitív változás kezdetben néhány embertől indult el!
…A kérdés most az, hogy közöttünk vannak-e ezek az emberek és ha igen, hogyan találjuk meg őket? Minden más csak ez után jöhet!"
Lehet ez a lelkizős szöveg akármi, csak egy nem: progresszió. Még annak a legmegfontoltabb értelmében véve sem.

balin1223 2011.03.05. 23:34:04

@balin1223: jav:
A 12 pontból kiragadsz egy szempontot

NA YA! 2011.03.05. 23:34:08

"Ha ők „meginognak” és annyi elődjükhöz hasonlóan elkezdenek „maguk felé hajló kezekkel” politizálni, akkor ott a dolog vége"

Elkezdenek???!!! Hát hol élsz te kedves poszt író?! Már javában hajlik a kezecskéjük, nem is gyengén!!!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.06. 00:12:06

Eddig nagy bukás a kérdőíves játék
Várhatóan hétfőig jut el minden választóhoz az a díszes levéllel kísért kérdőív, amelyben az új alkotmánnyal kapcsolatban kéri az emberek véleményét a kormány.
A népszavazást, a valódi párbeszédet helyettesítő akció költségeiről tegnap Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatók Központi Hivatalának elnöke azt mondta, az egy átlagos referendum hetedébe, azaz 730 millió forintba fog kerülni. Az íveket számítógép segítségével dolgozzák fel. A kérdéseket több mint 8 millió választóhoz juttatják el, akik közül tegnap délutánig 115 ezren küldték vissza a választ. Azaz kijelenthető, hogy a kérdőív alig hozta lázba az embereket, hiszen eddig kevesebb mint másfél százaléknyian reagáltak rá.

Más probléma is van. A nemzeti konzultáció jegyében a kérdésekre a kézhez vételtől számított két héten belül lehet válaszolni. Ez azt jelenti, hogy aki jövő hétfőn kapja meg a levelet, az március 21-ig küldheti vissza. Csakhogy azon a napon már elkezdődik a parlamentben az új alkotmány általános vitája, a szövegtervezeteket viszont csak március 15-ig lehet a Háznak benyújtani. Igaz, Szájer József, az új alaptörvényt előkészítő nemzeti konzultációs testület vezetője csupán azt ígérte, hogy a beérkező véleményeket továbbítják a képviselőknek, ám arra nem vállalt kötelezettséget, hogy azokat valóban beépítik az alkotmányba. Ezért hangoztatják azt a szocialisták, hogy a konzultáció - amely ellen egyébként többen bojkottra szólítottak fel az interneten - pusztán üres PR-fogás.

Az egyik blog szerzője például a vizsgálóbizottság előtti megjelenés ügyén élcelődött az interneten. Feltette a kérdést, hogy ehhez miért kell előzetes levelezésbe bonyolódni 8 millió emberrel. "Az már csak egy külön poén, hogy az egyik kérdés a nemzeti sorskérdések helyett Gyurcsány Ferencre vonatkozik" - fogalmazott.

Az LMP a múlt héten képeslaptervező játékot indított a párt Facebook oldalán. Szimpatizánsaikat arra bíztatták, hogy a üzenjenek Orbán Viktornak és így mondják el a véleményüket az készülő alkotmányról. Az LMP azt ígérte, hogy 10 ezer darabot gyártat le a legjobb alkotásból, egy képeslapot pedig személyesen adnak majd át a miniszterelnöknek.

Alternatív 2011.03.06. 01:49:56

Én már a választások előtt is olvastam (nagy számban) olyan kommenteket, hogy a szabadság egy káros és üldözendő eszme, nem pedig érték.

A rendszerváltás előtt nagyjából egyetértés volt abban, hogy az emberek szabadságot szeretnének. Azóta ezt elbuktuk.

Nagyon érdekelne egy felmérés arról, hogy a Fidesz-szavazók hány százaléka tartja értéknek a szabadságot.

Lehet, hogy egy népszavazáson elbukna a személyes szabadság kérdése.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.03.06. 03:06:18

Minden embernek vannak kötelességei. Ilyen például a gyermeknevelés, ha vannak gyermekei az embernek.
Ezért a szabadság azt jelenti, hogy szabadon megválaszthatom a kötelességeimet. Egy érett gondolkozású ember belátja, hogy kötelességgel tartozik a közösség felé is, be kell tartania a társadalmi együttélés írott vagy íratlan szabályait. Részt kell vennie a közéletben, véleményével formálnia kell a döntéshozást. Illetve küzdenie kell bármiféle elnyomással szemben. Sokféle kötelességünk van, azonban sose feledjük, a szabadság azt jelenti, hogy ezeket szabadon megválaszthatjuk. Ez a szabadság, mely érték és senki sem foszthat meg tőle.

loldongs (törölt) 2011.03.06. 03:14:07

az volt már, hogy a címben van egy hejesírási hiba?

igényes 2011.03.06. 06:10:03

Az MLSZ fóruma lehetőséget adott arra, hogy aktuálpolitikai eseményekről is megismerhessük a miniszterelnök véleményét. A kormányfő a magyar futball dicsőséges múltjáról értekezett, felidézte: nemrégiben Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor tiszteletére készített emléktáblát avatott fel Egyiptomban. Az 1956-os forradalmárok iránt messzemenően elkötelezett miniszterelnök a következő kommentárt fűzte a meglehetősen friss és drámai észak-afrikai történetéhez: „Remélem, a tábla még épségben van!”

Meglehetősen bonyolult feladatnak tetszik ennyi hidegséget egyetlen mondatba sűríteni, ám sikerült. A politikus, aki néhány nappal a forradalom kitörése előtt még Hoszni Mubarak elnökkel pózolt, így emlékezett meg az észak-afrikai szabadságharcosokról, valamint az ott sokak reménye szerint küszöbön álló rendszerváltásról.

Egyébiránt szemernyi probléma sincs azzal, hogy Orbán Viktor pódiumra áll a Magyar Labdarúgás Fórumán, ám tengernyi azzal, hogy nem szólal meg fontos társadalmi ügyekben. A tragédia azonban az emléktábla épségét firtató óhajtó mondatban rejtőzik. Mert az semmi másról nem tanúskodik, mint megvetésről.

Annak a szabadság iránti vágynak a megvetéséről, amely Orbán Viktort, a politikust szülte annak idején.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.03.06. 06:47:26

Na ezt én most elmentem. A blog írójával 100%-ban egyet értek. Ezt gondoltam már régóta az emberek fejére olvasni de mikor csak részletekben is említettem, bárhol is, senki nem értette.
Pedig itt az igazság!

gpetersz 2011.03.06. 07:19:13

Kár ezt csak Orbánékra fogni. 2/3-addal fletó pont ezt tenné (lásd mikor a Nemzeti Bankot próbálta a tanács bővítésével lenyúlni).

Ilyen szar elitet kaptunk, mert ilyet érdemlünk. Megfojtják az országot, Magyarországnak annyi.

VaTi 2011.03.06. 07:48:55

Eszembe jutott egy kedves kis történet, pár évvel ezelőttről. A társasházunk kb 100 lakásból áll, középen zöld területtel, ami teljesen el volt gazosodva. Néhányan kitaláltuk, hogy tegyük trendbe. Lépcsőházba kiplakátoltuk, ekkor és ekkor udvart takarítunk, lehet beszállni. Adott napon 4-en jelentünk meg: egy 67 ével bácsi, egy 50-es cigánynő, én 6 hónapos terhesen és a férjem. Kinyűttük a gazt, majd saját pénzen vett virágpalántákat ültettünk. A többi 100 lakó a gangon könyökölve bámult, cigizgetett. Másnap elkezdődtek az okoskodások: nem így kelett volna. Amúgy jobb lett volna... végül egyikük feljelentett a jegyzőnél rongálásért :) Mert a gaz oxigént termel, mi meg kitéptük... És mikor az elültetett virágok kinyíltak, jöttek letépdesni...Hát így megy ez.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.03.06. 07:49:31

hát miért nem mentetek el többen szavazni az mszp/szdsz koalícióra kedves kisgyerekek

akkor most demokráciában élnétek, és nem kéne állandóan rettegnetek, mint szegény kanadaiaknak :(

igényes 2011.03.06. 08:03:46

Orbán megsemmisiti az elesett embereket, fél a gazdagoktól.

A kormány egyik „szerkezeti reformja” csökkentené az „álrokkantnyugdíjasok” számát, folytatva és kiteljesítve a Gyurcsány-csomagban meghirdetett költséglefaragó felülvizsgálatokat. Jelentős részben 50 év felettiekről, illetve a rendszerváltás veszteseiről van szó. A „reform” csak látszólag közgazdászi-technokrata indíttatású, érték- és szavazóbázis-választásról van szó.

Mr. Waszabi 2011.03.06. 08:21:44

@MindjártTörölnek: segítek definiálni. Orbán diktátor. Madarat tolláról, embert barátjáról. Nem véletlen, hogy diktátorokkal példálózik és barátkozik.
A törvényjavaslatok 80% egyéni indítványként nyújtják be a parlament elé, hogy előtte ne kelljen egyeztetni se társadalmi szervezetekkel, se érdeképviseletekkel, se senkivel. Ez nem demokrácia, csupán akaratérvényesítés - azaz ő diktál, a többi 10 milliónak meg kuss van.
9 hónapja van hatalmon és eddig ezt adta elő. Szép, hogy nem jön éjjel a fekete autó, de ne ehhez mérjük már a demokráciát, mert Orbánékat se vitte el a fekete autó a Kádár rendszer alatt egyszer sem, se rendőrök nem verték őket. A feket autó az egy rendszerrel korábban volt, a Rákosi alatt. Orbánék a Kádár rendszert igyyekeztek megdönteni, ami arra enged következtetni, hogy nem tetszett nekik. Pedig azok is megmagyarázták, hogy miért jó az nekünk, azt még se tetszett valahogy. Másnak se, hát leszavaztuk 22 éve. Most miért kellene elfogadnunk ugyanazt a lájt diktatúrát bárkinek? Ez nem fejlődés, ez visszafejlődés.

Mr Neanderthal 2011.03.06. 08:24:23

ez az iras nagyon ott van, jo nagyon
persze meg lehetne emliteni meg a hianyos intezmenyrendszert, ami nem kepviseli az emberek erdekeit es a valodi politikafuggetlen sajto hianyat mint fo okokat

Mr. Waszabi 2011.03.06. 08:46:10

Kurva nagy tévedés, hogy azok a szavazók juttaták Orbánt hatalomra, akik mindenben egyetértetettek vele. Megjegyzem, nem érthettek mindenben egyet vele a választáskor, mivel csak az októberi önkormányzati választások után mutatta ki a foga fehérjét, amikor már bebiztosítva érezte hatalmát,
addig csak a 29 pont alapján dönthettek az emberek, azzal pedig mindnekit átvert. Az is hazugság, hogy igér valamit, de az árát nem mondja meg. Ha túl nagy az ár, nem fog kelleni azt emebreknek, és ezen nem segít a szájbarágós dedózás. Senki nem várta, hogy tökéletes lesz, ahogy elődei se voltak azok, de a szavazóinak legyen már annyi gerincük, hogy nem ámeneznek minden gennyességre, amit Orbán elővezet, mert ezzel csak olajat öntenek a tűzre.
2002-ben a korábban nem szavazó passzív szavazók buktatták meg aktívan, mert olyan dolgkohoz is hozzányúlt, amire nem volt erkölcsi felhatalmazása. Ugyanezek az emberek 2010-ben nem mentek el szavazni és ezzel az MSZP-t buktatták meg az erkölcsi fertő miatt. E magatartás mögött az a motiváció, hogy nem akarták a régi kormányt, de nem értettek egyet Orbánnal annyira, hogy mellé álljanak. Kapott egy esélyt. Ha elbassza - mint ahogy most nagyon igyekszik rá -, 2014-ben ezek a választók pont ugyanúgy fogják kiebrudalni a hatalomból, mint 2002-ben.
Érdemes utána számolni a választási arányoknak, hamar kiderül, hogy nem a teljes szavazóképes lakosság többsége választotta meg ezt a kormányt. Jó lesz figyelni erre, ha nem akar megbukni.

Mr. Waszabi 2011.03.06. 08:49:26

@igényes: ez kurvajó volt:), én se fogalmazhattam volna szebben.

becike4 2011.03.06. 08:51:26

Mit kúrt el a magyar nemzet?Hát az egészet.

dugulaselharitas · http://www.dugulasharitas.hu 2011.03.06. 08:51:45

Ej ej ej! Micsoda kommentek! Úraim és hölgyeim! :-D

Pedró27 2011.03.06. 09:04:48

Tisztelt szerző!

"Igen, igen… Csakhogy. Ha jobban megnézzük „szabadságigényünket”, akkor kellemetlen kis disznóság derül ki róla: összetévesztjük a(z egyéni és köz-)szabadságot a (nemzeti) függetlenséggel!"

Egy kérdés: nem lehet, hogy a szabadságigény is kialakult volna, ha esetleg ki lett volna elégítve a függetlenség iránti igény?

Ez esetben - a magyar nép rituális kárhoztatása mellett - nem érdemeltek volna pár elítélő szót azok is, akik ezt a függetlenséget évszázadokon át megtagadták a magyaroktól?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.06. 09:06:45

@waszabi: De hát figyel rá Orbán.

Azért akarja a határon túli kibicekkel és a nagycsaládosokkal átbillenteni a szavazati arányokat.
Néhánymillió extraszavazat pénzzel tömött és hazafiassággal hülyített népektől,
és máris azt rabol ki és ültet le, akit csak akar.

kaqkkfioka 2011.03.06. 09:16:15

"Rossz helyen van ez a kocsi." (Üvegtigris)

piefke 2011.03.06. 09:29:29

@Pedró27:

Ez téves gondolatmenet (hogy t. i. előbb kell, hogy meglegyen a függetlenség és akkor alakulhat ki a szabadság és annak igénye). A szabadság mindig egy, a közösségen belül létező, a közösség tagjainak "természetes" gondolkodás- és viselkedésmód. És ez az igazi alapja a polgári mentalitásnak is - de maga a téma (a szabadság mibenléte, kialakulás ott, ahol megvan, stb.) igencsak meghaladná egy rekomment terjedelmét.

Taligamajom 2011.03.06. 09:30:20

Ez egy kurva jo poszt...

Ja, az öntevékenység hiányzik a magyarból. Amolyan birkanemzet vagyunk.

Ezért tetszett nekem most a Totalcaros b125 kezdeményezés. Kitaláltak valamit, kampányt csináltak, aláirást gyűjtöttek és nem sikerült. Nem baj. Ilyenekből kéne rengeteg sok.
A civil szférának kellene megerősödnie nagyon.

igényes 2011.03.06. 09:31:07

Orbán fejében nem vetődik fel......, valakiknek a fejében viszont felvetődik. Vajon miért kap fizetést Orbán? A foci felvirágoztatásáért?

"A miniszterek nem a leváltás küszöbén, hanem a kiadott munkák elvégzésének dandárjában vannak" – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Veszprémi Naplónak adott, szombaton megjelent interjúban [1], amikor a kormányátalakításról felröppent hírekről kérdezték.

A Népszabadság [2] csütörtökön kormányközeli névtelen forrásokra hivatkozva arról írt, hogy ha a Széll Kálmán Terv nem hozza a várt eredményt, Orbán meneszti Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, és nyáron, az intézkedések megvalósítása kezdetén várhatóan lejár Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter ideje is.

Orbán azonban a Veszprémi Napló felvetésére azt mondta: "Az én munkám olyan, mint a szövetségi kapitányé, valaki állandóan át akarja alakítani a csapatot. Az ország csapatának felállításáról mindenkinek van valamilyen elképzelése. Az én fejemben egyébként fel sem vetődött, hogy bármilyen kormányátalakítást hajtsunk végre."

Mr. Waszabi 2011.03.06. 09:32:44

@simonmondja.: az illetékes magyar kormány Trianonban nem képviselte érdekeinek. Azóta más országok állampolgárai elcsatolt honfitársaink leszármazottai.
Ott élnek dolgoznak, oda fizetik az adót, ott is szavaznak, függetlenül nemzeti származásuktól.
Maradjon is ez így, nem lehet alulról hekkelni az anyaország történelmi elbaszásait - nem véletlen, hogy a szlovákok is kikeltek Orbán tervei ellen. Az szavazzon ide, aki itt él, dolgozik és itteni állampolgár 100%-ig, ez így van rendjén. Nagy-Maygarország térkép szerint már nem lesz. AMikor volt, nem jól éltek a lehetőségekkel elődeink, ennek ez az ára. Dicsőséges dolgokat kell végrehajtani, a buta népnemzetieskedő erőszakosság vitt Trianonhoz is. Sose jött ez be, mikor okul már e nemzet ebből? A sorsot nem lehet megbaszni sunyin, hátulról, mikor értik már meg? A sors iróniája, hogy miközben vezetőink erre igyekeznek, a fél arab világ ítéletet mondott a diktatúra intézménye felett. Pedig ott sose volt demokrácia.
Nem bírom a széllel szembe hugyozó buta embereket. BAj nincs evlük, amíg csak maguknak csinálják, de egy ország vezetője ne legyen ilyen, mert sok emebrnek árt butaságával, önhittségével.
Tudom, hogy Orbán bekívánkozik a törikönyvbe, de szar lesz, ha az utókor Gömbös vagy Szálasi mellé teszi a fényképét, s nem Széchenyi mellé:)
Nem gondol az unokáira?

kaqkkfioka 2011.03.06. 09:35:57

"Tudom, hogy Orbán bekívánkozik a törikönyvbe..."
Ezt gondolom én is. Nem mindegy a megítélés.

piefke 2011.03.06. 09:36:29

@waszabi:

"A sorsot nem lehet megbaszni sunyin, hátulról, mikor értik már meg?" - ez talán a legszellemesebb komment, amit lassan egyéves "írói munkásságom" alatt kaptam!:-))))))))

kaqkkfioka 2011.03.06. 09:39:24

@waszabi:
És az Ímidzs Kommando sem az előrelépést fémjelzi.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.06. 09:45:38

@waszabi: Túl optimista vagy.

Lehet, hogy a törikönyvek is el lesznek dobva a telefonkönyvek és a közgázkönyvek után.

Lehet, hogy biblikus hős lesz Orbán, akiről a Legújabbszövetség című kötet fogja megírni a Megváltó Második Eljövetelét.

Gempacsöki boborján 2011.03.06. 09:46:56

erősebb politikus baszik,a többinek meg marad a kecske meg a juh.

Kivlov 2011.03.06. 09:59:10

89ben tarkón kellett volna lőni az összes kommer férget, aki vezetői vonalon asszisztált a népnyúzáshoz. a többit meg kitiltani a közéletből.

Répa89 2011.03.06. 10:01:14

Ha Orbán Viktor a török hódoltság ideje alatt élt volna, biztosan nem tartott volna 150 évig. Kiváló stratéga, karizmatikus személyiség, biztos megszervezte volna a törökök elűzését. De most béke van, de sajnos mindig ellenséget keres, most építeni kell, nem harcolni. Azt meg Magyarországnak kellene tudomásul vennie, hogy sokkal inkább a Balkánhoz, Kelet-Európához tartozik, semmint Nyugat-Európához kultúrájában, társadalmi viselkedésében. Ellenben szomszédairól nem vesz tudomást. A kulturális-társadalmi valóság alapja szerintem itt az, hogy legyenek urak, osztozzanak a javakon, de hagyják élni a kisembereket, ez volt eddig minden rendszer alapja. Némileg feudális jellegű, most azért lesz, lehet némi probléma, mert jelentős számú társadalmi csoport indul el a lejtőn, és a változásokat soha nem a legszegényebbek indukálják, hanem, azok, akik már egyszer jól éltek, és azt elvesztették. Illetve az is előfordulhat, hogy megindul egy erősebb kivándorlás, nyilván nem sokakat vonz az aktív korosztályból a kukában élelem után kutató nyugdíjas lét.

sibenik 2011.03.06. 10:01:44

A balliberális oldal világszemlélete:

Demokrácia, szabadság, jogállam = Balliberális oldal van hatalmon

Diktatúra, fasizmus, elnyomás = Bárki más van hatalmon

Lehet, hogy a FIDESZ szarul kormányoz, ez tény (nem azért amit tesz, hanem azért amit nem tesz), de a Gyurcsány gárda is szarul kormányzott, mégis kihúzta 8 évig. Ez a demokrácia.

Sajnálattal kell tudatnom mindenkivel akinek nem tetszik, hogy még legalább 3 évig el kell viselni az általuk annyira megvetett nemzeti oldal hatalmát.

Csak egy személyes vélemény a végére: csodás érzés nézni a ballibek dühödt vergődését, megérdemlik az előző 8 év után.

Mr. Waszabi 2011.03.06. 10:09:21

@simonmondja.: az a szívó ág, hogy csak a magyarokhoz van szokva. Gondolta, lenyomja az EU-t is izomból, ahuudozással, ahogy itthon megszokta.
Csak azzal nem számolta, hogy nem minden országban van évezredes feudalizmus, a lajtán túl azért ovlt némi fejlődés ahhoz képest.
Ez azért szívóág, mert az elkényelmesedett franciák vagy angolok lazán szétverik a saját kormányukat, ha faszságot vagy pláne sunyiságot művelnek. A tehetség és a sikeresség között van egy hajszálnyi diffi - a sikeres már bizonyított. Orbánról a külföldiek mindig úgy nyilatkoztak diplomatikusan, hogy tehetséges. Ezt keverte ő össze a predesztinált sikerrel, de ugye ilyen nem létezik a valóságban. A sikert a tehetség mellett az emebri alkalmasság, motiváció és az elvégzett valós munka hozza meg együtesen. A hazudozás nem visz sikerre, eddig minden hazug vezető megbukott. A diktátorok is.
Lehet, most kéne Mubarakkal találkoznia, és eszmecserét folytatnia a bukás okairól. Ezt a lúzert, öcsém! Érzéke van, mikor hova nem kéne nyúlni. Egy lyukas kétfillérest nem tennék az ő sikeres karrierjére - még azért is kár volna.

Mr. Waszabi 2011.03.06. 10:18:40

@Kivlov: Ja. Legelőször Aczél elvtársat, aki ezt a marék doldogtalan, munkakerülő majmot melengette a keblén, s mint a jövő letéteményeseit pátyolgatta a Bibó kollégiumban, állami pénzen. És ezek beszélnek munkáról? Ne nevetess.
Sztem Aczél se így képzelte az ország fejlődését, hogy a kommunista államot bukása után 20 év múlva pont ezek az "anti-kommunisták" fogják újraépíteni - ugyancsak népnyúzás árán.
Még szerencse, hogy Kádárt valaki kihantolta, különben hallanánk, ahogy forog a sírjában - hogy ezt érte meg újra az ország. Ez a szégyen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.06. 10:19:26

@waszabi:
A Mubarakos dologról úgy beszél, mint akinek az egész történetből a foci - emléktáblája maradt csak meg...

nol.hu/lap/allaspont/20110305-taccs

Eszerint néhány kis info szerint,
meg a Török Gábor spindoktoros posztjából is merítve..........

Az is lehet, hogy ez az Orbán egy kesztyűbáb.
Az érdeklődése nem megy túl a focin, ahogy a cikkből sejthető.

De akkor a spindoktor a kéz, amely a bábot mozgatja.
Vitézy igazgatója volt.
Szóval, valaki a kezet is mozgatja.

Annyi már látszik ezen a focistán, hogy a kormány kinevezése után már csak beszédeket mond, amiket mások írnak neki.

A szerepfelfogást is mások írják.
Lehet, hogy ez előtte is mindig így volt.
Keresetlen, egyszerű focista haver,
és versmondó fiúcska.

Haverkodáson kívül csak előadóművészként jeleskedik.

Nem akarok messzire menni ebben a történetben, de ez is egy lehetőség,
a sok orbánmagyarázó pszihokurkászás között.

Copiztam magam a törökgáborról, de talán ez is egy lehetőség.

Mr. Waszabi 2011.03.06. 10:28:59

@sibenik: banyek, nem az a baj, hogy fikarcnyit nem ért jobban a gazdasághoz, illetve ugyanúgy a saját sleppjének hajtja a köz pénzét, ezt már megszoktuk.
De ne avatkozzon az emberek magánszférájába. Alkotmányos alapjogok ujradefiniálására nem hatalmazta fel senki, nem volt tárgya a 29 pontnak.
Nem diktatúrára szavaztunk, csak egy demokratikus államrendben a kormány váltására. Hagyja meg az egyéni szabadságot pl. arra, hogy ki mit akar nézni a tvben, vagy hogy szül-e gyereket vagy hogy ki mit mond az interneten. Ne minősítse embertársait, mert nincs rá erkölcsi alapja. Egy demokráciában nem lehet totális hatalommal diktálni az embereknek, mert az már onnantól nem demokrácia. Nem bonyi.
2002-ben si azért küldétk el a sunyiba, mert meg akarta mondani, ki, mikor, hogy nemzeti. Ezt nem szeresse a magyar, nem tűnt még fel? És megint ez a műsor megy - csak most nincs hozzá gazdasági sikerprogram. Nagy égés lesz ebből.

ROZ 2011.03.06. 10:43:43

@sibenik:

Ha ekkora "nemzeti magyar" vagy, akkor miért egy horvát városról nevezted el magad?:-)))

Egyébként meg ha valaki egy szarul kormányzó és magát nemzetinek, konzervatívnak és jobboldalinak beállító kormányról lerántja a leplet, attól még nem "ballib" az illető: lehet, hogy csak egy igazi, a hazáját és a nemzetét fejleszteni képes, valóban értékközpontú kormányzást szeretne.

Tudod, én már egy ideje olvasgatom ezt a blogot és itt olyanokat kapnak időről időre a ballibek is, hogy azt aligha teszik ki a Kapcsolat.hu-ra!:-) (Legutóbb pl. a Bandaháborút olvastad?)

Mr. Waszabi 2011.03.06. 10:44:41

Óvakodj a törpétől!
Jó film volt, sokat röhögtem rajta gyerekként - de most nem örülök, hogy valóságos tartalmat nyert e mondtat 2011-re Magyarországon.
Szöget üt a fejembe évek óta, hogy Magyarországon az árokparton is megterem, amit odavetsz. Még is kibszott drága a kaja. A spekuláció az egekben van hónapok óta gabona és mostmár cukor fronton is. Ez ellen nem lép fel Orbán, marginális kérdésként kezeli, pedig óriási károkat okoz az élelemiszer piacon és elsősorban a zsebünkben. De arra van eszük, hogy olyan dolgokba üssék az orrukat, hogy ki mikor hova szarjon és milyen wc papírral törölje ki hányszor. Nem tartozik rájuk az emberek magán élete. Neki se mondta meg senki, hogy hány gyereke legyen, magánügy. Az a dolga, hogy az ország működőképességét, a nép jólétét, életszínvonalát és állami feldatkörbe tartozó ellátását biztosítsa. Erre tett ígéretet, nem pedig arra, hogy miközben nem végzi el a munkáját, keverje a szart, hazudozzon és a seggemben turkáljon, hogy ne kérdezhessem meg, miért nem a munkáját végzi. Apja fszát!
Dilettáns barmok. Az egyik kitalál egy törvénymódosítást, beadja, megszavazzák, aztán kiderül, hogy nem gondkolkoztak, hogy több lesz a kár, mint a haszon. Lehet,mégse hülyeség az a társadalmi érdekeygeztetés, ahol több szem többet lát alapon jobban elpő lehet készíteni bármiylen törvény módosítását. Lásd, 16%os szja bukta.
Szóval, óvakodj a törpétől!

pinky, the brain 2011.03.06. 10:44:53

körülbelül a harmadik bekezdésnél tovább nem mentem... tehát, blogéger barátom, szerinted '48-ban, a 12 pontban, szerinted le kellett volna írni a teljes Alkotmányt??? mert az elég unalmas és hosszadalmas olvasmány lett volna a bécsi vezetők számára... és, ha jól emlékszem, forradalom tört ki ennek a következtében (forradalom, amiről a megfogalmazók tudtak)... elég hülyén nézett volna ki, ha Petőfiék megjelennek, egy száz oldalas könyvel, hogy ... figyu' itt vannak a követeléseink...
tehát, nem áll az első pár bekezdésed, így nincs miért tovább olvassam a írásodat...semmi bajom a magánvéleménnyel... csak a hasollókat nem kéne megosztani

a-kis-herceg 2011.03.06. 10:50:33

@Alternatív: 1értek

ennek a népnek FEUDALIZMUS+ERŐS URALKODÓ kell. ha lehet kérni én Mátyás + fekete sereg kombót kérném...

vagy egy újabb horda támadása, pl a kínaiak, az összehozná újra a "csapatot" és igazolná a keménykezű de igazságos uralkodót (pl görög mintára 3 kiemelttel... pl orbán-matolcsy-pintér)

szebb múltat!

a-kis-herceg 2011.03.06. 10:54:02

@simonmondja.: nem tudom mit nem értesz. a minta pontosdan műxik hely és párt független. lásd pl Érd

1 PÁRTPÉNZTÁRNOK dönt mindenről... semmilyen szabadsága nincs a polgármesternek (pénzzel kapcsolatos ügyekben)

van még aki ebben kételkedik???? szar ebbe belegondolni, de nem is titkolják. ez Érden pl KÖZtudomású.

Pedró27 2011.03.06. 11:03:13

@Prussia: "Én pl géppuskáztam volna őket."

Bocs,de amíg valakik így gondolkodnak, addig én is lemondok a szabadságról egy kis rend és fegyelem kedvéért.

Pedró27 2011.03.06. 11:09:14

@piefke: "Ez téves gondolatmenet (hogy t. i. előbb kell, hogy meglegyen a függetlenség és akkor alakulhat ki a szabadság és annak igénye)."

Ezt mint gondolatot elfogadom. Mégis úgy érzem, hogy könnyebb szabadságpártiaknak lenni azoknak, akiknek a nemzeti függetlenség eleve adott volt.

Egy apró tényező: ha a függetlenségi törekvést többször és konzekvensen eltiporják, könnyebben alakul ki az egyéni emberben is olyan érzés, hogy kár a gőzért, úgyis az van,amit "odafönt" akarnak, és kész.

Pedró27 2011.03.06. 11:21:41

@Rob67: Fidesz-pártiként válaszolok:

"Azon tűnődöm hogy a narancsdroidok, hogy kerülnek ilyen liberális fórumra?"

Tűnődés helyett örülj neki. Egyébként nem lenne vita, csak kollektív szellemi önkielégítés.

"Mióta érdekel titektek orbán párttagságiján, matolcsy gazdasági eszmefuttatásán, a hírtévé zsidózásán és a turulcímeres dörmögődömötörön kívűl bármi is?"

Engemet,amióta az eszemet tudom, mindig is. Ne magadból indulj ki.

"Mi a baj?"

Ki mondta,hogy baj van?

"A pártközpont kiadta az ukéázt egy kis szombati libsizésre?"

Nekem speciel nem.

"Bassus, pedig ekkora energiabefektetéssel ti is tehettősebbek lehetnétek, nem csak fidesz szavazók."

Fél éve hallom, hogy a Fidesz a tehetőseket támogatja. Ebből kiindulva nem értem az eszmefuttatást. Szerintem egyébként kevertek minket a jobbikosokkal. Ez lehet, hogy jó politikai stratégia, de az igazság megismeréséhez nem visz közelebb.

"Esetleg már nyaltok előre a holnapi misepartira?"

Hehehe. Hihi-huhu-hahaha. Jót nevettem a poénon. Lapozzunk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:25:44

@high up!: Szerintem ez már kóros, ahogy a libsik erölködnek olyan dolgokkal, amikhez lövésük sincs.

Na ezt most nem értem. Igazad is lehet abban amit leírtál, látszik, hogy valamilyen egyetemen egy fél évet eltöltöttél a megfelelő szakon.
Fejtsd ki, légyszíves, ha nem libsi vagy, és nyilván nem komcsi, akkor a Te nézeted szerint a konzervatívizmus mi ha nem autokratikus társadalmi berendezkedés?
Viszont ha így gondolod, akkor igazat adsz a blog írónak.
Ebbe beleszaladtál.

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:29:29

@pinky, the brain: és, ha jól emlékszem, forradalom tört ki ennek a következtében

Rosszul emlékszel. Először a bécsi udvar eleget tett követeléseinknek. Ekkor jött haza a későbbi harcokban résztvevő katonaság jelentős része.
Ha már magyar vagy, legalább légy tisztában a történelmeddel, mielőtt mást kritizálsz.
(egy 1848-49-es leszármazott)

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:34:08

@Pedró27:
"Én pl géppuskáztam volna őket."

Bocs,de amíg valakik így gondolkodnak, addig én is lemondok a szabadságról egy kis rend és fegyelem kedvéért.

Hát ez ugyanaz!

chabusch 2011.03.06. 11:38:23

Már sokszor leírtam: Magyarország nem demokrácia, hanem demokratikus köztársaság. Ez olyan, mint a narancslé és a narancsos lé közötti különbség.

Ennek figyelembevételével a szerző megint ugorjon neki a témának.

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:41:43

@ROZ: Egyébként meg ha valaki egy szarul kormányzó és magát nemzetinek, konzervatívnak és jobboldalinak beállító kormányról lerántja a leplet, attól még nem "ballib" az illető: lehet, hogy csak egy igazi, a hazáját és a nemzetét fejleszteni képes, valóban értékközpontú kormányzást szeretne.

Kösz, ROZ, pontosan definiáltad!

Kedves Fideszesek!
Hahó!
NEM csak két oldal van!
A tiétek, a jobb (bal?)
Meg a többi ellenség!
Én személy szerint drukkoltam OV-nak meg Matolcsynak, de nem látom a zsenialitást.
Nem jobb mint Gyurcsány!
Ez gondolom, nagy sértés. Ezért már ellenséggé is váltam.
Attól még Te fogod megfizetni a dilettantizmusuk árát.
Csak egy reményetek lehet: véget ér a válság, és a NÉMET gazdaság magával húzza a magyart is.
Feltéve ha Merkel nem orrolt meg nagyon a nagyképű magyarra.
Mert akkor szopás, pártállástól függetlenül.

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:45:44

@Pedró27: "Én pl géppuskáztam volna őket."

Bocs,de amíg valakik így gondolkodnak, addig én is lemondok a szabadságról egy kis rend és fegyelem kedvéért.

Amikor valakit korlátozol a megnyilvánulásában, úgy, hogy lemondanál a szabadságról is, akkor nyilván le is géppuskáznád, szélsőséges esetben.
Rend lenne és fegyelem.
Tehát ugyanazt mondtad.
A

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:50:09

@waszabi:
Pontos, amit írsz, egyetértek!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:53:43

@sibenik: Sajnálattal kell tudatnom mindenkivel akinek nem tetszik, hogy még legalább 3 évig el kell viselni az általuk annyira megvetett nemzeti oldal hatalmát.

Ébredj!
NEM nemzeti oldal!

Pedró27 2011.03.06. 11:56:03

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Amikor valakit korlátozol a megnyilvánulásában, úgy, hogy lemondanál a szabadságról is, akkor nyilván le is géppuskáznád, szélsőséges esetben."

Oké, így már értem.

Nos: liberális alapelv, hogy a jogaim addig terjednek,amíg mások jogait nem korlátozom vele. Márpedig az élethez való jog fontosabb, mint a szabad lövöldözéshez való jog. Az pedig, hogy a korlátokat betartassa, az állam feladata.

Konkrétan: én nem géppuskáznám le Prussiát, de elvárnám, hogy az állam akadályozza meg, hogy ő is ezt tegye. A nagyobb rend és fegyelem pedig az én olvasatomban azt is jelenti, hogy még egy kommentben se szabadjon gyilkossággal fenyegetőzni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:56:07

@simonmondja.: Lehet, hogy biblikus hős lesz Orbán, akiről a Legújabbszövetség című kötet fogja megírni a Megváltó Második Eljövetelét.

Gáz van! Az elsőt megfeszítették, nem?

Igazamvanvagyigazamvan? 2011.03.06. 11:57:59

@Pedró27:
OK.
Igazad van. Bocs, csak a szavakon lovagoltam. Nem akartalak megbántani, teljesen egyetértek Veled!

pittiman 2011.03.06. 12:40:13

Hát ez a cikk nagyon gáz, és nem azért, én abszolút hazaáruló vagyok, ÉS-t olvasok, Tilost hallgatok, de ez a 12 pontos fejtegetés pontatlan és béna.

Mindenki, aki ismeri a korszak történelmét tudja, hogy ez a dokumentum a polgári átalakulás kiáltványa. A bevezetés: Legyen béke, szabadság, egyetértés. Itt már megfogalmazódik a szabadság mint cél, hasonlóképpen a francia forradalom jelszava a dokumentum végén egyértelmű közösséglávalást jelent a fél évszázaddal korábbi eseményekkel . Nem is beszélve a korszellemről, és az ez után következő áprilisi törvényekről, ami mind a szerző felvetését cáfolják.

Elsődleges cél a feudalizmus felszámolása volt, senkinek eszébe nem jutott rendi vagy abszolutista önálló Magyarország, a függetlenedés csak a forradalom balra tolódásával, annak későbbi szakaszában jelent meg mint lehetőség, majd mint cél egyes vezető körökben, de általánossá akkor sem vált.

A sajtószabadság a polgári államok legfőbb értéke.
Felelős ministerium akkor kormányt jelentett, egy kormányt, aki a választott országgyűlésnek felelős, és nem másna,. ez is a polgári államok sajátossága, sőt, maga ez a kormány dolog se jellemző se az abszolutista, de a rendi hűbériségre. Törvény előtti egyenlőség vallási és polgári tekintetben. Ergo nincsenek nemesi kiváltságok, és nincs előnyben a katolikus. Ezek is polgári értékek, nem feudálisak, nem abszolutisták. Közös teherviselés: Vége a feudalizmus alapvető sajátosságát jelentő kiváltságok szűkebb-tágabb köreinek. Az úrbéri viszonyok megszüntetése nem jelentett mást, mint a jobbágyság felszabadítását, azt, hogy a nemesi nemzet megszűnik, és helyét a polgári Magyarország veszi át, ahol mindenki egyenlő. Esküdtszék képviselet egyenlőség alapján: Önálló bírói hatalmi ág, laikus résztvevőkkel, ami a függetlenséget garantálja, laikusokkal a társadalom minden szegmenséből.

Mindemellett, mint ahogy már említettem, ekkor még nem volt szó önálló Magyarországról, nem volt szó a Habsburg monarchia feldarabolásáról, az abból való kiválásról, trónfosztásról, stb, ennek bizonyítékaként sem a monarchikus államormáról, de az ausztriához fűződő közjogi viszonyról nem esik benne szó.

A 12 pontot taglaló része a cikknek tehát alapvetően hibás, és nem támasztja alá a szerző koncepcióját. És az 56-os tervekről nem is beszéltünk. (szinte a forradalom másnapján újraalakultak a pártok stb)

Teddymackó 2011.03.06. 13:05:54

1989-90 követeléseit talán bővebben kéne elemezni. Orbán híres beszéde ezeknek csak egy (kisebb) részét képviselte. Kedves piefke, jól sejtem, hogy 89-90-ben még igen ifjú voltál, és ezért nincs közvetlen (politikai) élményed róla? Mint kortárs, arról számolhatok be, hogy nagy szabadság-nyüzsgés volt, mindenféle civil kezdeményezések indultak, köztük a környezetvédők, a bős-nagymarosi tiltakozók.

Az 56-os forradalom sem csak arról szólt, hogy ruszkik haza. A te általad hiányolt tartalom leginkább a munkástanácsok szerveződésében jelent meg, ami nemcsak a forradalom tíz (!) napja alatt folyt, hanem, dacolva Kádárékkal, még hónapokig a leverés után is.

Igazad lehet abban, hogy a szabadságigény 2010-ben nem tudott a választásokon érdemi tényezőként érvényesülni. De ennek oka nem az volt, hogy már 89-ben se lett volna tényező, hanem amit itt már többen leírtak: a rendszerváltási csalódottság és a szoclib korrupció feletti felháborodás. Időbe fog telni, amíg az 52% jelentősebb része rájön, hogy csöbörből vödörbe kerültünk.

a-kis-herceg 2011.03.06. 13:31:21

a buta, tehetségtelen elit gazdasági-politikai hatalmát csak úgy tudja megőrizni, ha a nála okosabb-tehetségesebb-polgárosultabb-tudatosabb stb embereket elüldözte... a teljesség igénye nélkül csak a XX. század exódusai:

-1919. tanácsköztársaság után
-1930-45 zsidó üldözés
-II.vh előtt sorozások
-gazdasági válság
-1947. hatalom koncentráció
-1956 után
stb

POLGÁRAINK hol tudtak érvényesülni? MINDENHOL, CSAK ITTHON NEM.

csak egy mai... de számosat lehet sorolni.
hg.hu/cikk/epiteszet/11659-a-logarleces-marslakok-visszaternek

a kérdés csak az, hogy most is EXODUS van-e? érzésem szerint IGEN.

a-kis-herceg 2011.03.06. 13:34:09

@Teddymackó: szerintem a posztolónak igaza van. a magyarok 1011 év feudalizmusában végig egységesen (az elitet leszámítva) helyt álltak a külső ellenség ellen.

a belső céljaik csak óvatos, bizonytalan vágyak voltak. NÁLUNK ÉPKÉZLÁB FORRADALOM MÉG NEM VOLT (1848, osztrák, majd 1956 is szovjet megszállás ellen volt elsősorban)
süti beállítások módosítása