Ha manapság felmegy az ember egy nem kifejezetten a kormányközeli körök által pénzelt, politikával (is) foglalkozó honlapra, akkor az tele lesz az Orbán-kormányt kritizáló tartalmakkal: komoly elemző cikkektől a blogokon át a kínjukban röhögő karikatúrákig. Ha ezekből tájékozódunk, akkor úgy hihetnénk, hogy mindenki, akinek egy csöpp esze van, az óráját nézve várja, mikor telik ki a kormány mandátuma – vagy mikor történik már valami, ami vagy politikájuk megváltoztatására, vagy távozásra készteti őket.

…És tulajdonképpen ez is a helyzet! Azok, akik sem nem naiv, csodaváró Orbán-fanok, sem nem haszonélvezői ennek a rendszernek, valóban a végét várják – de csak várják.

Pedig ezek között a várók között rengeteg tevékeny ember van, akik életükben egyébként nem csak várják a sült galambot, hanem sokat és rendszeresen tesznek is azért, hogy az a galamb az övék lehessen. Így szokták meg, így tartják természetesnek.

Kivéve, ha közügyekről van-lenne szó!

Ott csak várják-várják, hogy „vége legyen már ennek”, hogy „majdcsak jönnek valakik”, akik fellépnek Orbánék ellen és a helyükre állván, jobban fogják intézni az ország dolgait. Igen: ezek az egyébként derék, tevékeny és öngondoskodó, ügyeiket a saját kezükbe venni tudó embereink csak úgy tesznek, mit a lőcseiek a Fekete Városban Mikszáthnál:

Bevárják, míg meghal végelgyengülésben az emberi kor végső határán, s akkor azt fogják mondani: Erős várunk nekünk az Isten, íme, megsemmisíté ádáz ellenségünket.”(*)

Mielőtt félremagyarázná valaki: nem Orbánék „likvidálásáról” beszélek, hanem arról, hogy demokratikus keretek között csak abban az esetben lesznek leválthatók, ha lesz, aki a  helyükre álljon majd – és most híre-hamva sincs ilyen erőnek. Nincs olyan erő, amelyik jobban csinálná, ha ő csinálná…

Bevallom: nem értem! Nem értem, hogy ezek az egyébként egyenként oly tevékeny emberek közösen miért nem képesek cselekedni? Nem értem, hogy ők, akik pedig felfogják, hogy a holnapi sikert a mában kell elkezdeni előkészíteni, miért nem tesznek ebben a fontos kérdésben is így? Nincs közéleti gyakorlatuk? Igen, lehetséges. Nem tudják, hogyan is kellene-lehetne elkezdeni egy politikai erőt felépíteni? Hát úgy, mint bármilyen más, emberek alkotta „célszervezetet”! Abban bíznak, hogy „Majd Bajnai meg Oszkó megcsinálják!”? Igen, ezt is hallottam már. De: ha csak Bajnai és Oszkó csinálják és nem kapnak személyes támogatást éppen az öntevékeny polgárainktól, akkor vagy semmire sem mehetnek kettecskén, vagy pedig kénytelen-kelletlen össze fognak bútorozni az MSZP-vel, vagy annak valamilyen részével… És akkor nem folytatódhat más, mint ami 2009 tavaszán véget ért: mert ugyanattól a társaságtól és ugyanazoktól a támogatóktól csak ugyanaz várható.

Ezt akarjátok? Aligha!

Ti egy modern, célszerűen működtetett országot szeretnétek – ráadásul olyat, ahol nem „csak a gazdaság” megy jól, hanem  jól működik és jól élhető a társadalom is.

…De ha mégis mást akarok, akkor most szóljatok! Ha a lelketek mélyén titeket is lehúz a „szokott, magyar” egyéni alkuk világa, ha ti sem megszünteti szeretnétek a korrupciót, hanem részesedni belőle, ha igazán ti sem tudtok itt mást elképzelni, mint ami van, akkor jobb, ha ezt az elején tisztázzuk, mielőtt még beleélnétek magatokat abba, hogy lehet itt változás. Mert változás csak akkor lehet, ha ti magatok testesítitek meg azt magatokban és a hozzáállásotokban. Ha ugyanúgy fogtok gondolkozni és viselkedni, ha bennetek is ugyanazok az ösztönök működnek, mint a mostani hatalomgyakorlókban fent és a hatalmat elszenvedőkben lent, akkor itt semmi sem változhat!

…És akkor „örökké” tart majd az Orbán-korszak – még akkor is, amikor ő esetleg személy szerint már részt sem fog majd venni benne. Akkor a mostani „trendek” fognak meghosszabbodni a magyar jövőt ábrázoló grafikonokon. És ezért majd senki mást sem hibáztathattok, csak saját magatokat: hogy nem tudtatok összefogni, megszerveződni és cselekedni, mert bennetek sem éltek, vagy nem támadtak fel ezek az ösztönök, a közösségalkotás ösztönei.

Rosszabbak lesztek, mint Orbán: mert ti tudhatnátok  mást csinálni, de nem teszitek.

Orbánék hatalma nem az őket „támogató” buta tömegben van, hanem bennetek: a ti passzivitásotokban,  a ti egyéni taktikázásotokban, abban, hogy „mindig akad fontosabb és sürgősebb dolgotok”… És valójában Orbánt tartják hatalomban azok is, akik csak írogatnak arról, hogy milyen rosszul csinálja, de nem írják meg sem azt, hogy mit kellene helyette tenni és nem is tesznek semmit azért, hogy valóban meg is tehessék ők azt a „jobbat”.

…Minden nap, amíg ti nem léptek, ajándék Orbánéknak – de ne higgyétek, hogy ezt az ajándékot meg fogja köszönni nektek!

 

 

(*) Az eredeti, XVII. sz.-i változatban a címben írott módon szerepel ez a szöveg: „Erős várunk nékünk az Isten, íme, elpusztítá ádáz ellenségünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr262665235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.02.16. 15:57:31

Az általad elmarasztalt passzív tömeg jelmondata pedig kb. imígyen szóla:
"A mi erős várunk, hogy erősen várunk."

De azon kívül, hogy:
ROSSZ és "kisebbik" rossz váltogatása,
létezhet(ne demokratikusan) egy "3.út" is...
(bővebben erről majd odaát:
edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/1919.page :)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.17. 00:17:16

Kedves Đđ! Helyes a bőgés, bravó. Teremtsetek ütős baloldali alternatívát, az csak jó lehet a választóknak.

Ehhez az erkölcsi támogatás mellett annyi támpontot adok, hogy a baloldal veresége nem véletlen volt, nem is a nép birkasága okozta, hanem a baloldal hosszú önsorsrontó munkája, a társadalom preferenciáitól való rugalmas elszakadása. Le kell vonni a tanulságokat, és kikényszeríteni az irányváltást.

A jövőben úgy kell meghúzni a frontvonalakat, azaz ott kell vitatkozni a Fidesszel, ahol ez a választók többségének szimpátiájával találkozik. Pl. a "nemzet", a "nyugdíj", a "gyermekvállalás", a "média", az "adórendszer", a "demokrácia", az "alkotmány", a "közbiztonság", a "Btk.", a "rasszizmus", az "esélyegyenlőség", stb. vitáiban szembe kell nézni a tényleges társadalmi preferenciákkal. A népet lehet okosan nevelni, de sem hülyézéssel, sem huszáros rohammal nem lehet legyőzni, merthogy ő az úr. Ki kell lépni az eddigi klisék világából ahhoz, hogy ne a süket esete ismétlődjék a csengővel. Egyébként ha a baloldal paradigmát vált, az a jobboldalon is szellemi erjedést indít el, és ez mindenkinek jó. Csak így tovább!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.17. 18:53:25

Én meg nem bírok oldalban gondolkodni - tehát politikai pártokban... ezért valóban az egyéni tisztesség erősítését kívánnám el mindenki mástól is. De! Annyira leépült néppé lettünk, hogy közösséggé - sok kis szakmai közösséggé - kell szerveződnünk. Ahol a józan ész diktál egyedül. Szerveződni sem fogunk tudni egyénenként, mert semmi kompetenciánk nincs hozzá.
Várni kizárólag azokra a szakemberekre várhatunk, akik képesek felvállalni a józan ész diktálta jövő képét, annak vázolását, elénk tárását, hogy legyen kinek-kinek a szakmai tudása révén mögé állni. Egyénenként is tudunk már szinte mindent... csak összejönni nem vagyunk képesek. De ha csak egy szakember is elkiáltaná magát, hogy ide-ide emberek, akik mondjuk ilyen és ilyen témában dolgozni akarnak... nos, arra bizonyára megmozdulnánk sokan azonos irányban.
De ház épp ezt írta le poszt is... igen jól. (de ha valaki kitesz egy meghívót is a blogjára mondjuk... és azt nem kizárólagosan Bp.-en élők érhetik majd el... hanem széthinti országszerte... )?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.06.22. 23:15:03

Azért érdekes fordítása ez az eredeti szövegnek. az nem ennyire durva.
süti beállítások módosítása