Rémálmom volt – leírom, hátha ti is beszartok tőle! Álmomban „tovább szőttem” az egykori Kádár-rendszer és Orbán Viktor manapság épülő „magyar valósága” közötti, a Progresszív Blogon már többször taglalt analógiákat. A végére az egész egy teljesen képtelen, irreális lidércnyomássá állt össze, íme.  (A szövegben többször, kiemelten jelezni fogom, hogy ÁLOMRÓL van csupán szó, nehogy má’ valaki komolyan vegye!):

Elalvásom pillanatában Orbán Viktor immár nyolc hónapja volt hatalmon és  az megelőzően ő és a Fidesz immár 8 éve készült egy Új Világ létrehozására Magyarországon… A kezdetektől fogva számolhattak azzal, hogy ennek elfogadtatása, keresztülvitele bel- és külföldön sem lesz zökkenőmentes. Az is nyilvánvaló volt, hogy az Új Rend finanszírozása sem lehet zökkenőmentes: kvázi üres kasszát kapnak készhez és bizony ők sem lesznek képesek azt feltölteni, igazi gazdasági érdeklődés és kellő hozzáértés híján. A „Munkánk nyomán majd beindul a gazdaság!”-szöveg pedig hamar kifullad…

Mit történik majd velük, tettem fel magamban a kérdést álmomban, ha sikerült ugyan megszerezniük a hatalmat, de annak mind anyagi alapjai, mint elfogadottsága ingatag? Mit lehet ilyen körülmények között tenni, ha ők hosszú távra meg akarják tartani hatalmi monopóliumukat? Egy hatalom, amely nem képes önmagát belső erőforrásokból finanszírozni és amely magára van utalva? Első lépésként korlátozhatja az általa vezetett nép szabadságjogait, élhet a belső ellenzék kontrolljával, megpróbálhatja elhallgattatni a kritikát… De ha nem sikerül neki beváltania azokat a reményeket, amelyeket sokan épp az ő uralmához fűztek és ha az az ideológiai maszlag, amelyet törzsközönsége előszeretettel fogyaszt, már nem tudja elleplezni azt, hogy épp ez a benne leginkább bízó törzsközönség nem lép előre anyagi téren, nem javulnak személyes életviszonyai, akkor agyő népszerűség, isten veled támogatottság: mind a két „mutató” zuhanni kezd és azt semmivel nem lesznek képesek többé fenntartani! Egy magányos hatalom, amely rosszul kormányoz, menthetetlen…

Egy magányos hatalom, hmm… Igen! – és itt világosodtam meg álmomban: Viktor annyi mindenben követi Kádárt, akkor most abban is követheti, hogy ne legyen hatalma egy Nagy Barát híján! Hiszen Kádár sem volt „magányos hatalom”: mögötte állt a hatalmas Szovjetunió!

Igaz: azóta az megszűnt – de ott van a helyén és helyette Oroszország! És ott is egy ahhoz hasonlatos rendszer működik, mint amilyet Orbánék itt elképzelnek… Bizony, „testvéri országok”… Ez lesz a Megoldás!

…Nemrégiben Orbán Viktor Oroszországban járt, Putyinnál. Eddig a magyar sajtó semmi érdemleges eredményt nem tudott felfedni, hogy miért is – álmomban viszont energiáimat és intellektusomat nem kímélve összeraktam a sztorit. Információmorzsák és történelmi analógiák elemzésével sikerült kiraknom a megdöbbentő valóság mozaikját: Orbán azért ment ki az oroszokhoz, mint annak idején Kádár, ’56 november elején!

Látszólag a kádári minta követésének útjában álltak Orbán eddigi agresszív antikádárista kijelentései – de jól tudjuk: Viktornak nem ez az első olyan esete, amikor az addigi szólamaival ellentétesek a cselekedetei

Most már biztos voltam abban – álmomban - , hogy Orbánnak sikerülni fog a „kötcsei 15-20 éves hatalom” – talán még túl is teljesíti azt! Annak idején Kádár is negyvenes évei közepén „kezdett támaszkodni” az oroszokra – most Orbán is pontosan ilyen korú. Miért ne őrizhetné meg a „barátságot” – és vele a hatalmát - ő is három évtizeden át?

…Egy ilyen történet elképzelhetetlen! – gondoltam álmomban. Az oroszok most „nincsenek a spájzban”!

Hmm… És ha idesodorja őket a „Keleti Szél”? Lehet, hogy az már a megszálló hadművelet fedőneve???

Az oroszok most: beruházók. Korunk „háborúja” pedig: az invesztíció. Akié a behozott pénz, azé itt a hatalom – és az tarthat el egy bábkormányt is!

…De mit szólna ehhez a Nyugat, az EU? Semmit: megnyugodnának, hogy levan rólunk a gond!

Kedves Olvasóim, ugye csak rémálom volt? Kérlek titeket, nyugtassatok meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr622517639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása