2010.11.30. 12:17 Szerző: piefke

Nagyapám világa

Annak idején, a ’40-es évek végén - ’50-es évek elején nagyapám „maszek” kovácsmesterként és mezőgazdasági vállalkozóként dolgozott (a háború előtt is, de az most irreleváns…). A nagy államosítások idején, a Drága Rákosi Elvtárs korszakában ez nem volt épp egyszerű. Elvileg nem volt lehetetlen, azonban súlyos adókkal és ”egyéb retorziókkal” nézett szembe az, aki nem „kollektivizálódott” és az „erős állami ajánlás” dacára is megmaradt a „régi világ tagjának” – mondhatjuk tehát: „szabad” volt a választás, ám az egyik „modell” melletti kitartás az illető jövőjét gyakorlatilag ellehetetlenítette…

Miért mesélem el ezt a régi családi történetet?

Mert épp ez történik most is! Azért szólok, hogy figyelmeztessek: az Állam – és annak „reprezentánsai” – ugyanarra az útra tereik a Jónépet, mint akkor, hatvan évvel ezelőtt. Ugyanúgy fel akarnak számolni minden tőlük független „anyagi bázist” – mert ugyanúgy tudják, mint Rákosiék, a „komcsik”, hogy a független anyagi bázisok veszélyt jelentenek egy hegemóniára törekvő hatalomra: a független anyagi bázisok ellenszegülhetnek a hatalomnak és támogathatnak is „alternatívákat” azzal szemben!

Istenem, hogy lebuktatta magát Orbán a tegnapi, Gyurcsánynak adott válaszában: „Ez egy MSZP-pénztár!” – mondta. (http://index.hu/video/2010/11/29/orban_meglobalta_gyurcsany_bilincset/ - 1.45 percnél!!!) Az a baja tehát a magán-nyugdíjkasszákkal, hogy azokban ő is egy lehetséges ellenzék-finanszírozót sejt: valamit, aminek tőle független pénze van és ami az ő hatalmára, hegemóniájára veszélyes lehet, mert független tőle!

Tekintsünk el most attól, hogy a manyupok működését nagyon szigorú szabályok irányították, tehát eleve lehetetlenség lett volna azokból pártokat finanszírozni. A lényeg nem a valóság – attól Orbán úgyis mindig „eltekint” – hanem az az „összeesküvés-elmélet”, amely Orbán és társai fejében él. És ez az elmélet azonos a klasszikus bolsevik-kommunista, sztálini-rákosista elmélettel: aki nincs velünk, az ellenünk van – és azzal minden áron le kell számolni!

Drága-drága Közgazdászok és Jogászok, ti megpróbáltatok a saját szakmai érveitekkel jönni, pedig itt másról van szó: a nem eléggé tehetséges és nem eléggé felkészült, emiatt pedig jól teljesíteni és jól kormányozni nem képes emberek hatalomféltéséről. Ha jönnek a hibáik, odalesz a hatalmuk – és ők ez ellen megtesznek mindent. Nem érnek itt semmit a szakmai érvek, tények…

Rákosiék sem azt csinálták annak idején, amire az országnak valóban szüksége lett volna, ami az ország hosszú távú érdekében állt volna. Ők is „saját hatalmat” akartak és nem az ország üdvét. Volt valami irreális „elmélet” a fejükben, amiben kezdetben talán hittek is, de később már nem maradt másuk, csak a puszta hatalombirtoklási vágy és kényszer. Ők is tudták, hogy ha elveszítik a hatalmukat, akkor rájuk csúnya dolgok következhetnek. Védték tehát, amíg lehetett. Akkor ennek hátországát a Szovjetunió adta – most addig lehetnek Orbánék hatalmon, amíg van még némi pénz a kasszánkban és amíg nincs egy politikai erő, mely sokkal élhetőbb és ésszerűbb Magyarországot akarna.

A pénz lassan elfogy… És talán szerveződik már az az erő is…

Addig is kérjük a Tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy a jövőben csak saját magát kommunistázza le!

…Annak idején, 60 éve, a nagyszüleimtől az akkori hatalom elvette végül a „magánpraxist” – most eszünkbe se jusson a saját országunkat elvenni engedni! Akkor nem lehetett leváltani a kormányt és egy jobbat állítani a helyébe – most viszont lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr22483315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása